Hur Blir Ull Till Tyg?

Hur Blir Ull Till Tyg
Hur man klipper ett får – Spinnrock av äldre modell Efter klippningen sorteras ullen. Dels sorterar man efter färg, men man sorterar också efter grovlek. Den sträva ullen från baggar läggs för sig och den mjuka ullen från lamm läggs för sig. Nästa steg är att karda ullen. Det går till så att den dras genom kardor så att fibrerna läggs i samma riktning.

  1. Den färdigakardade ullen sparas i luftiga rullar.
  2. När ullen är färdigkardad spinns den till garn.
  3. Det gjordes vanligtvis på en spinnrock förr.
  4. Riktigt gammalt tillbaka gjorde man det på en slända.
  5. Mängden kardad ull som matas in och spinnrockens hastighet avgör hur tjockt garn man får.
  6. Det färdiga garnet samlas upp på härvor där det sedan tvättas och färgas, om man vill ha en annan färg än den ullen har naturligt.

Det otvättade garnet luktar en hel del så ibland tvättar man ullen innan den kardas, men då blir inte garnet lika mjukt. Om ullen skall användas till sockar måste de vara extra slitstarka. Förr i världen blandade man i getragg i ullen för att ge den styrkan men också för att göra dem vattentäta, därför kallas den sortens sockar för “raggsockar”.
Visa hela svaret

Hur tillverkar man ull?

Den här artikeln handlar om materialet ull. För vanaguden Ull, se Ull (mytologi), Ull från en forskningsanläggning i Arizona, USA. Ull är hår från pälsen från olika djur, där det vanligaste är tamfår, Andra djur som lämnar ull är alpacka, kashmirget, angoraget, lama och kamel. Ull är en textil råvara som spinns till garn eller tråd,

Den kan även användas till tovning eftersom ullfibern är täckt med epidermisfjäll, Eftersom ullen är “dragsvag”, det vill säga har benägenhet att brista i längdriktningen, skiljer den sig från andra textila material, vilket också givit upphov till en särskild ylleindustri, i viss mån skild från textilindustrins övriga utveckling.

Med konstull och rivull avses återvunnen ull. Återvinning av ull var tidigare en viktig del av ylleindustrin, men har nu minskat i betydelse. Under 1950-talet användes benämningen stickylle på återvunnen ull från ylletrikå och shoddy på återvunnen ull från löst vävda ylletyger.

  • Olika djurarter har olika typer av ull.
  • Ullfällen består vanligtvis av bottenull och täckhår.
  • Bottenullen är kortfibrigare och mjukare än den täckande.
  • Genom medveten avel har man tagit fram får som har en päls nästan helt bestående av bottenull.
  • Avel har också gjorts för att få fram djur med mest täckhår.

Det svenska pälsfåret har avlats mot att minska mängden bottenull. För att locken ska vara så glansig och “otovig” som bara är möjligt, när fällarna används i heminredningen. Ull tros vara en av de tidigast använda textila råvarorna. Den äldsta metoden att ta vara på ull är att “nappa” den, plocka eller kamma den från djurets päls.
Visa hela svaret

Får ull tyg?

Vi köper endast ull från svenska fårgårdar med olika fårraser så som Finull, Leicester, Rya, Texel, Gestrike- och Helsingefår, Svea, Värmländska skogsfår och Gotlandsfår. Varje fårras är unik och bär på ull som skiljer sig från andra vilket gör att “svensk fårull” kan se väldigt olika ut.

  1. Vissa ullfibrer har bra filtningsegenskaper andra inte.
  2. Så gott som alla går att spinna.
  3. Vissa har en fantastisk volym och skön stuns medan andra faller platt.
  4. Endel har hög glans och andra bär på en matt karaktär och reflekterar knappt något ljus alls.
  5. Endel fibrer är långa andra korta, vissa är finkrusiga andra vågiga, lockiga eller nästan helt raka.

Lägg där till att ull finns i väldigt många olika naturliga färger och att djurens livsstil/boplats, ålder och kön också har betydelse för ullens kvalité och inneboende egenskaper. Svensk fårull är mångfasetterad, formbar, naturlig, skön och vacker. De finns ull för alla tillfällen, de gäller bara att lägga pusslet rätt och hitta rätt ull till rätt sak.

  • Ull har många positiva egenskaper väl värda att ta vara på.
  • Att använda ull i tyg för kläder och inredning är på många sätt väldigt fördelaktigt.
  • För att få reda på vilket material som passar en bäst bör man prova sig fram, testa olika textila material och jämföra skillnaderna.
  • Bomull, polyester och ull har helt skilda egenskaper, de blir väldigt tydligt när man bär materialen på sig eller arbetar med fibrerna på annat sätt.

Ull är enkel i sin uppbyggnad, framställs på naturens egna villkor och är skön att leva med. Tillgången är konstant så länge de finns ullproducenter. Men för att de ska finnas värdefulla ullproducenter behöver de också finnas likasinnade ullkonsumenter.
Visa hela svaret

Vilka djur kan man få ull av?

Om ull Ull är en 100 % förnybar naturfiber och helt enkelt ett hår från ett djur, ett utav våra mest hållbara material. Den mesta ullen kommer från får, men lama, alpacka, get och kanin förekommer också. Och några vanliga begrepp där är: kashmir (get), angora (kanin) och merino (får).

  1. Fårullens kvalitet bestäms bland annat utav fårets ras, var på fåret ullen kommer ifrån och när det blir klippt.
  2. Merinoull har längre och tunnare fibrer än andra ulltyper, plagg i merinoull upplevs därför lätta och mjuka mot huden.
  3. Fibrerna är dessutom mer elastiska än vanliga ullfiber och håller formen bättre i vardagen och efter tvätt.

– Ull absorberar fukt, så mycket som upp till 30% av sin egen vikt utan att upplevas som våt och transporterar bort fukten från huden. På så sätt kan ull hålla dig varm trots att den är våt. – Ull har temperaturreglerande egenskaper och kan reglera både värme och kyla (att vara ett får under sommaren eller i varmt klimat hade varit olidligt annars!).

  1. I kalla förhållanden bidrar de krusiga ullfibrerna till att binda ett lager luft som isolerar mot kyla.
  2. Ull andas, precis som alla naturmaterial.
  3. Så att bära ullstrumpor även när det är varmt är inte så konstigt som det låter! – Ull verkar inflammationshämmande.
  4. Ull har bakteriehämmande egenskaper och förhindrar bl.a.

kroppsodör. – Ull har självrensade egenskaper, är enkel att hålla ren och behöver därför inte tvättas särskilt ofta.
Visa hela svaret

Är ull djurplågeri?

Så mår djuren som ger oss ull och dun – Mulesing och dun plockat från levande fåglar och är två former av djurplågeri som uppmärksammades i tv-programmet Kalla Fakta under 2008 och 2009. Som konsument är det svårt att veta var ullen och dunet i våra kläder, skor och täcken kommer ifrån.
Visa hela svaret

Vad är dåligt med ull?

Har ull över huvud taget några nackdelar? – Nu har jag berättat om alla de goda egenskaperna som ull har, men det finns såklart även ett par saker som du ska vara uppmärksam på innan du kastar dig ut i ett nytt ullprojekt. Det är tyvärr så att vissa människor inte tål ull, då de är allergiska mot lanolin.

Det kan dock också “bara” handla om hudirritation, där det kan hjälpa med en annan kvalitet – istället för att utesluta all slags ull för alltid. Ull har tyvärr den tråkiga nackdelen att den inte kan tvättas i för höga temperaturer. Det är viktigt att man uppmärksammar hur ull ska tvättas, då man kan riskera att krympa klädesplagget helt ner till dockstorlek 😉 Du kan också råka ut för att ullgarnet filtar i maskinen.

Ingen av dessa saker är särskilt bra, så kom ihpg att kolla banderollen noggrant innan du lägger ull till tvätt. Om du inte har blivit bortskrämt av ullens få nackdelar, så tycker jag att du direkt ska kasta dig ut i ett nytt stick/virkprojekt med ull.
Visa hela svaret

Är ull djurvänligt?

Det innovativa materialet består av hampa, svamp enzymer och kokosnötfiber. Studenterna som var med och tog fram Woocoa har redan prisats av Biodesign Challenge som tillsammans med PETA har hållit i en tävling för att ta fram det bästa nya veganvänliga material.

Medan mer etiska alternativ har kommit för att ersätta läder som kork, piñatex och svampläder, så har marknaden för just ull stått och stampat de senaste decennierna. Det som är problematisk för ull ur en miljösynpunkt är att materialet kräver uppfödning av många djur – djur som behöver mat, vatten och släpper ut metangas – något som inte är särskilt hållbart.

Dessutom utsätts djuren för fruktansvärda behandlingar världen över, allt från stress och sår vid klippning till mulesing eller dopp i farliga kemikalier. Läs mer här. Förutom att materialet består av en blandning av hållbara material kan odlingen av kokosnötter och hampa bidra till positiva socioekonomiska konsekvenser.

Hampa som under människans historia har använts för diverse typer av material har under de senaste decennierna fått ett dåligt rykte på grund av den narkotikan som kan extraheras. Genom att odla hampa i syfte att skapa material kan personer i regionen som tidigare varit tvungna att arbeta för narkotikadistributörer arbeta i dessa odlingar.

Detta är med andra ord ett fantastisk bra alternativ för ull. Du kan läsa en mer utförlig artikel på engelska på Vildamagazin.com – världens första helt veganska modemagasin.
Visa hela svaret

Hur miljövänligt är ull?

Ull: – När vi talar om ull menar vi oftast fårull. Det håller värmen bra och är varmt även om det är blött. Fettet lanolin som finns i ull är smutsavstötande och därför behöver ull inte tvättas så ofta, istället räcker det med att vädra. Ull är ett relativt bra alternativ för miljön, men när ullfettet tvättas ur ullen riskerar det att ge stora utsläpp av syreförbrukande ämnen.

  • Merinoull är i dag ett vanligt material i exempelvis underställ och tröjor.
  • Ett problem med merinoull är att fåren har avlats hårt för att ge så mycket ull som möjligt.
  • Det finns ceritifierad merinoull som är garanterat muelsingfri, det betyder att fåren inte skalperats kring baken för att undvika fluglarver som annars är ett problem med just den här typen av ull.
You might be interested:  Hur Tvätta Munskydd Av Tyg?

Köp hellre merinoull från Sydamerika som inte har problem med den här parasiten än från Australien eller Nya Zeeland.12 januari, 2017
Visa hela svaret

Är veganer mot ull?

Veganism och hantverk För att komma igång och skriva denna krönika så sökte jag på Wikipedia hur de definierar en vegan, jag fann detta; “en vegan avstår från alla animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, ägg, honungs- och vaxprodukter, och olika tillsatser av animaliskt ursprung”.

  • Det står också att en vegan inte använder exempelvis skinn, ull eller vaxprodukter.Jag har länge brottats med tanken på hur jag som vegan ska agera, tänka, äta och hantverka.
  • Jag blev vegetarian när jag var 15 år och skulle börja sjuan, främst för att jag inte gillade smaken av kött.
  • Under de 10 åren som har gått så har min livsstil gått mer och mer åt veganism, mycket utan att jag har tagit aktiva beslut, mer att jag har tagit små steg mot en mer medveten och kunskapsbaserad kosthållning.

Det har varit en lång resa och idag äter jag nästan bara vegansk mat.Det kan dock bli ett problem när jag berättar för andra att jag är vegan. Jag använder nämligen ull, bivax, honung och har nyligen målat med äggoljetempera i min utbildning.Något som ofta provocerar folk med en uppfattning om vad veganism är för dem och jag förstår dem till viss del.Här finns en dubbelhet som jag är väldigt medveten om och jag brottas med den ständigt.

  • Jag tycker att det är svårt att avgöra vad som är etiskt rätt och hur det ändras när jag lägger in miljöaspekten i ekvationen.
  • Personligen tycker jag att det är mycket bättre att använda sig av svensk ull eftersom dess egenskaper är så pass mycket bättre än, exempelvis, akryl.
  • Ullen håller kanske inte längre, eftersom plast håller för evigt, men ullen kan vi restaurera och underhålla på ett helt annat sätt än vad vi kan med plast.

Det är inte några hemska plastpartiklar i ull som vi kan andas in och det är mycket mer behagligt att ha på sig och går att använda året runt. I mina ögon finns det inte mycket nackdelar med att använda ull. Det är inte en produkt som kräver att djuret dör för tillgången till det och jag får ut mycket av det själv genom att sticka eller väva med det.

  • Det enda problem jag kan se är att jag inte alltid vet hur djuret har behandlats men denna risk går också att minimera då vi kan köpa ull från bondgårdar där vi vet hur djuren har det, eller att jag har djur själv.
  • Ett av de senaste dilemman jag har stött på och fått ta ställning till är när vi i skolan målade med äggoljetempera.

Jag är uppvuxen med en pappa som alltid har värnat om kvalitet och gamla hantverkstraditioner och det var något jag hade med mig in i denna träkurs. Äggoljetempera kan en måla med och den består av färgpigment, ägg och linolja. Det bör tilläggas att en måste ha ekologiska ägg för att färgen ska funka och kunna målas med, vilket jag ser som positivt såklart.

  1. När en målar med äggoljetempera så blir det otroligt slitstark och det blir en väldigt vacker och levande yta.
  2. Det behövs inte heller något lösningsmedel till penslarna utan det går att använda såpa och få rent dem med, det är en stor fördel när det gäller miljöpåverkan.
  3. Egenskaperna med äggoljetempera är något som jag värdesätter högt och jag ska, den dagen jag köper hus, använda mig av just den färgen.

Jag kommer inte behöva måla om eller underhålla på samma sätt som med plastfärg och det sparar mycket tid och pengar. I detta dilemma så landade jag i att fördelarna miljömässigt var större än nackdelarna inom veganism. Som ni märker så befinner jag mig i en konstant vågskål vad gäller veganism och hantverk.

  1. Jag vill inte köpa plast men samtidigt vill jag inte bidra till djurplågeri.
  2. Här landar jag i att det måste handla om att göra en bedömning från fall till fall.
  3. Jag måste vara källkritisk och göra min bedömning utefter den information som jag kan finna.
  4. Vissa val är enkla, som det gällande ull, medan andra är svårare.

Jag tror att vi kommer behöva tänka mer på hur vi konsumerar och göra fler medvetna val kring djurprodukter. Jag ser det som ett bättre val för mig att köpa ett par ekologiska läderskor som håller tio år, istället för ett par i plast som håller två år och efter det måste ersättas av ett par nya.

  1. Eller att göra bivaxdukar av gamla lakan som jag inte använder mer och använda det istället för plastfolie, trots att bivax är en animalisk produkt.
  2. Detta är mitt sätt att se på hur hantverk och veganism kan samexistera och jag tror på att alla måste göra sina egna val och väga för och emot.
  3. Det enda som är viktigt i slutet av dagen är att en somnar med en go känsla i magen för de val som en gör.

Så, jag blir nyfiken, vad är veganism för dig? : Veganism och hantverk
Visa hela svaret

Hur många kilo ull har ett får?

Svensk ullproduktion – Svenska Fåravelsförbundet 14 dec 2017 Enligt SJVs siffror så fanns det år 2016, 600 000 får i Sverige, Räknar vi med att vi får ca 2 kg ull per tacka och ca 1 kg ull per lamm* i snitt och dessa klipps två ggr per år så ger det en “ullproduktion” av ca 1500–1800 ton per år.

Nappt 327 ton svensk ull togs om hand 2016 varav 210 ton exporterades inom Europa. Endast 15–20 % av den svenska ullen togs alltså rätt på det året. Ca 1 400 ton ull/år plöjs ned eller eldas upp. Skulle vi värdera den ullen till de 35 kr vi köper in råull för per kilo, så ger det ett värde på 40-50 miljoner kr som alltså bara går upp i rök eller hamnar på gödseltacken.

Beräkningarna är gjorda av Claudia Dillmann, Svenska Fåravelsförbundet och Christer Gustafsson, Svenska Fårklipparförbundet med hjälp av statistik från SCB och gäller 2016 *Enligt Svenska Fårklipparförbundet klipps ca hälften av lammen. Dels för att undvika hygienavdrag på slakterierna, en hel del (ca 15–20 %) av lammen blir också rekryteringslamm och lammen av Gotlandsfår klipps i vissa fall innan slakten för att få fram fina pälsskinn.
Visa hela svaret

Var kommer ull i från?

Ull kan komma från flera olika djur. Vanligast är det med ull från får, men det finns även ull som kommer från alpacka, lama, getter, kaniner och kameler för att nämna några. Ullen som vi använder i våra kläder kommer från merinofår som betar i Uruguay och den argentinska delen av Patagonien.

Det finns över 1000 olika arter av får i världen och av dessa är just merinofåret troligtvis det som är mest känt då dess fina ull länge varit populär att använda i textilproduktion, och framförallt till kläder. Av alla material som används till textilier idag så står ull ungefär för 1,1%. Majoriteten (80%) av all merinoull kommer från Australien, efter det är de stora exportländerna av ull Argentina, Nya Zeeland, Sydafrika, USA och Uruguay.

Kvaliteten på ullen påverkas mycket av djurhållningen av fåren och den yttre miljön där fåren betar. Exempel på saker som kan påverka ullens kvalitet är tillgång till mat och vatten, klimat, nederbörd, jordkvalitet, växtlighet och stress.
Visa hela svaret

Hur blir ull till garn och sedan tyg?

Hur man klipper ett får – Spinnrock av äldre modell Efter klippningen sorteras ullen. Dels sorterar man efter färg, men man sorterar också efter grovlek. Den sträva ullen från baggar läggs för sig och den mjuka ullen från lamm läggs för sig. Nästa steg är att karda ullen. Det går till så att den dras genom kardor så att fibrerna läggs i samma riktning.

Den färdigakardade ullen sparas i luftiga rullar. När ullen är färdigkardad spinns den till garn. Det gjordes vanligtvis på en spinnrock förr. Riktigt gammalt tillbaka gjorde man det på en slända. Mängden kardad ull som matas in och spinnrockens hastighet avgör hur tjockt garn man får. Det färdiga garnet samlas upp på härvor där det sedan tvättas och färgas, om man vill ha en annan färg än den ullen har naturligt.

Det otvättade garnet luktar en hel del så ibland tvättar man ullen innan den kardas, men då blir inte garnet lika mjukt. Om ullen skall användas till sockar måste de vara extra slitstarka. Förr i världen blandade man i getragg i ullen för att ge den styrkan men också för att göra dem vattentäta, därför kallas den sortens sockar för “raggsockar”.
Visa hela svaret

Vilken ull kliar minst?

Dessa ulltyper kliar inte: – Merinoull från merinofår. Merinofår är kända för att göra världens finaste ull. Och det bästa är såklart att det inte sticks eller kliar. Det andas till och med så pass mycket, att man inte svettas i det. Merinoull används i riktigt många kläder och ses ofta i underkläder, eftersom det är så varmt och mjukt.

Underställ till vintern är också riktigt bra att ha i merinoull. Även om ullen, precis som allt annat, kan fås i mer eller mindre fin kvalité, får du aldrig en produkt i merinoull som kliar. Kashmirull från kashmirgetter är otroligt fint, mjukt och skröpligt. Även här kan du vara helt säker på att få en produkt som inte kliar eller sticks.

Kashmir anses världen över att vara lite av en lyxvara, och eftersom det är så pass dyrt är ullen ofta blandad med andra material. Alpackagarn från de lama-liknande alpacas sägs klias mindre än vanlig ull. Men det kan svinga lite från produkt till produkt, så här kan du inte vara helt säker.

You might be interested:  Hur Tvättar Man Kläder Miljövänligt?

Ofta blandar man ull med andra material för att göra kläderna ännu mer bekväma och mjuka för kroppen. Man blandar t.ex. ull med silke eller bomull för att uppnå mjukare och svalare produkter. Några blandningar har föremålet att göra kläderna mer slitstarka. Det gäller t.ex. ullstrumpor, eftersom det ju annars inte tar så lång tid innan stortån kikar fram genom ett hål.

: Ull som inte kliar | Vilka typer av ull ska du välja? Läs på umame.se
Visa hela svaret

Är ull antibakteriell?

Ullens egenskaper Ull har hög genomsläpplighet av luft och fukt vilket bidrar till ett mycket bra sovklimat och känns därför svalare vid värme. Ullens krulliga form skapar mycket luftutrymme runt omkring sig, denna luft värms upp av dig när du sover vilket skapar en jämn temperatur.

  1. Fukt i textil ger grogrund för oönskade bakterier och kvalster, medan ull håller fukten mellan fibrerna, men släpper inte in den i fibern och kan så göra sig av med smuts, damm och kvalster.
  2. Lanolinfettet som omger fibrerna gör att ullen har en förmåga att rena sig själv.
  3. Det räcker att vädra! Den ljudabsorberande ullen i en madrass bidrar till ett tystare sovrum.

Ull används också till att ljudisolera maskiner i tung industri. När ullen hålls ihop av tyget och vår hantverksteknik ger det rörelsedämpning. Du känner din partners rörelser mindre med en ullmadrass. En ullsäng håller sin elasticitet och stuns under extremt lång tid.

  • Ullfibern kan nämligen böjas 20 000 gånger utan att gå av, vilket vi jämför med tex bomull, som går av efter 3200 gånger.
  • Vid en brand utgör ull ett skydd som är självsläckande och bidrar till att minska toxiska gaser och ytterligare lågor även om ullen är uppblandad med annat material.
  • Magisk ull från våra får i närmorådet och ekologiska tyger vi själv skulle bära intill kroppen.

Helt utan giftiga ämnen som stör våra kroppars funktion. Ull är milt naturligt antibakteriell och ger inte grogrund för bakterier, microber eller kvalster lika lätt som andra material. Ullen vi använder kallas Texelull. Den är mest vit och varje fiber som trycks ihop inuti tyget strävar utåt, som en metallfjäder.
Visa hela svaret

Är Fin från merino?

Ull – Ullfiber från ett merinofår från Australien (överst) jämfört med ett mänskligt hårstrå (underst), sett i svepelektronmikroskop, Merinofåren har avlats fram för att producera en speciellt fin ull som är finfibrig, krusig och mjuk. Den fina ullkvalitet är främst ett resultat av ullfibrernas tjocklek, ju tunnare fibrer, desto finare är ullkvaliteten enligt ullbedömningssystemen, och merinofår har i allmänhet tunnare ullfibrer än många andra får, eftersom de avlats selektivt för detta.

  1. Ullfibrernas tjocklek är till en del dock också ett resultat av den miljö och klimat som fåren lever i.
  2. Ett lämpligt klimat med sparsamt med regn, stora betesarealer, motion och sparsamt med föda ger tunnare och finare ullfibrer.
  3. Vissa merinostammar och besättningar producerar därför en finare ull än andra, även om merinoull i allmänhet faller inom ramen för vad som brukar bedömas som fin ull, det vill säga har en fibertjocklek på 25 mikrometer ( µm ) eller mindre.

Enligt de ullbedömningssystem som tagits fram speciellt för merinoull brukar merinoull delas in i tre generella grupper; strong – som motsvarar en fibertjocklek på 23–25 µm, medium – som motsvarar en fibertjocklek på 20-23 µm, och fin ( fine ) – som motsvarar en fibertjocklek på mindre än 20 µm.

  1. Den fina merionullen delas sedan in ytterligare i s.k.
  2. Superfine (15–18,5 µm) och ultra fine (11,5–15 µm) merinoull.
  3. Högklassig merinoull kan kallas för botany,
  4. Den finfibriga merinoullen är mycket elastisk och kan spinnas ut till fintrådigt kamgarn,
  5. Den används till fina ylletyger, som till exempel till pullovrar och kavajer, samt för alla slags ädla trikåplagg,

Merinoull används också i underställ och strumpor, främst för sina varma egenskaper och för att bakterier inte trivs så bra i ullen. Det gör att merinoullplagg inte börjar lukta illa lika snabbt som plagg i syntetiska material, Merinoull kliar dessutom mindre än vanlig ull.
Visa hela svaret

Varför är ull så varmt?

Fördjupning ull – Slöjd kommer lastad Vad är det som gör ullen så bra? Ja, det finns många orsaker. Att den är helt naturlig är en och att den har så många fina egenskaper en annan. Här kan du läsa om fördelarna med att den är naturlig. Och även fördjupa dig i några av dess egenskaper.

  1. Textilindustrin försöker hela tiden utveckla nya material på konstgjord väg, som har samma egenskaper som ull.
  2. Men ullen är alltid överlägsen ändå.
  3. En energisnål process är bra för miljön Både produktion och förädling av ull är en energisnåla processer.
  4. Fåren lever utomhus och behöver endast ett enkelt skydd mot vind och regn.

De äter gräs under sommaren och hö under vinten. De behöver hela tiden tillgång till vatten. Klipp från fåret och använd direkt När man sedan ska ta hand om ullen är den redan färdiga fibrer att använda. Efter enbart rensning, sortering och tvätt är ullen redo för att gå till produktion av ylleprodukter. Hur Blir Ull Till Tyg Ull isolerar Ullfibrerna är uppbyggda med en veckad struktur (som små fjädrar) som gör att materialet blir luftigt, dvs luft kan lagras i små rum inne i materialet. Material som innehåller stillastående luft isolerar bra och upplevs som varma. Ull kan alltså isolera på ett effektivt sätt.

Ullfibrernas struktur finns kvar även efter att man har spunnit ullen till garn, tovat den eller vävt av den. Ullfibrer som blivit till en ylletextil behåller alltså förmågan att isolera. En luftigt stickad/vävd/tovad ylletextil kan också lagra värme i små luftfickor i själva tygets struktur. Då blir den ännu mer isolerande.

Ull passar både när det är varmt och kallt Alla naturmaterial andas, släpper igenom luft och fukt. Det gör alltså även ull. Men ull är bättre än andra material, på att ta upp upp svett och fukt, som bildats utanpå huden. Och även om ullen tar åt sig fukten så känns den inte fuktig.

  1. Det gör att kroppen lättare kan hålla en jämn temperatur vilket är bra både när det är varmt och kallt.
  2. Men det betyder inte att du aldrig blir svettig och varm, eller aldrig kan frysa, i ett ylleplagg.
  3. Är det för varmt eller för kallt så kommer det att påverka din kropp oavsett vilket material du har på dig.

Ull värmer även när den är våt Man blir oftast kall när man har blöta kläder på sig. Det är för att vatten leder bort värme från kroppen. Ylle har dock en unik förmåga att suga upp fukt (till en viss gräns) utan att tyget känns vått. När ullfibern tar upp fukt uppstår dessutom en kemisk reaktion som avger värme.

Det gör att ullen värmer även när den är våt. Men om dina yllesockor blir riktigt blöta, med en fuktighetsgrad över 35 %, så kommer de inte att värma längre. Ull är formbar Ullens fibrer är elastiska och har stor draghållfasthet. Fibern kan dras ut på längden och sedan återgå igen. Egenskapen beror på att fibern är uppbyggd av veckade molekylkedjor, som små fjädrar.

Ull är däremot känsligt för friktion och nöts lätt. Slitstyrkan hos en ullfiber är beroende av hur den har behandlats, från vilken fårras den kommer, fårets ålder och hur fåret som burit ullen har mått. Ylle skrynklar inte Ylle skrynklar inte. Eftersom ullfibern är elastisk kan den dras ut och böjas och sedan återgå till sin ursprungliga form.

Om ett tyg av ull är slätvävt kommer ullfibrerna att vilja ligga slätt. Om tyget skrynklas vill det genast tillbaka till sitt släta läge. Det innebär att ett ylleplagg kan återfå sin form bara av att ligga i garderoben. Tova, valka, slå och dampa Du kan forma och skulptera ull genom att tova och valka den.

Valkning kan ske genom mekanisk bearbetning mot ett underlag, genom att du stampar på den eller slår på ullen med ett slagträ. En ullfiber kan få en ny form om det behandlas med värme och tryck, detta kallas dampning. Värmebehandling och mekanisk bearbetning, under tillräckligt lång tid, bryter delvis ner de ursprungliga molekylkedjorna och det bildas istället nya starkare tvärbindningar mellan olika molekylkedjor. Hur Blir Ull Till Tyg Ull är naturligt flamsäker Ull brinner inte med öppen låga. Fibern är uppbyggt av proteinet keratin som i sig är flamsäkert. Om ull väl har börjat brinna så underhålls inte lågan automatiskt av materialets förbränning utan den förkolnar och slocknar. En annan anledning till att ull brinner dåligt är att ullen binder till sig vattenånga.

Detta gör att antändningstemperaturen blir mycket hög. Obehandlad ull är naturligt brandsäker, men olika behandlingar kan försämra ullens naturliga egenskaper. Syntetiska klädmaterial kan vid brand, smälta på kroppen och orsaka stora brännskador, medan ullen istället skyddar. Brandmännens kläder är av ull.

Ylleplagg bör/behöver inte tvättas Fårull innehåller lanolin (ullfett) vilket gör den vatten- och smutsavvisande. När ull bearbetas, till textil, tas dock en stor del av lanolinet bort och när vi tvättar våra ylleplagg så tvättar vi bort ytterligare av lanolinet.

Då försämras ullens naturliga vatten- och smutsavstötande förmåga. Ullfiberns yta har en fuktspärr vilket gör att den inte släpper genom vatten i flytande form men däremot i gasform. Fibern släpper alltså in vattenånga, men vätska med smuts och doft kommer inte in. Smuts- och doftpartiklar lägger sig utanpå fibern och kan därför lätt vädras bort.

Fläckar behöver dock tas bort. Skötselråd för ylle:

Vädra ofta. Tvätta endast i nödfall. Om du måste tvätta så gör det för hand i 30 grader eller i maskin på ullprogram. Använd hårschampo eller ulltvättmedel. Ta bort fläckar utan att gnugga. Rulla in plagget i en frottéhandduk och krama ur vattnet. Lägg plagget plant på tork. Mal och pälsänger tycker om ylle. Däremot gillar de inte malört, vitpeppar, kamfer, rödcederträ, cederolja och lavendel. Lägg detta bland dina ylletextilier för att förebygga angrepp. Om du får insektsangrepp på textilier så lägg dem i frysen i minst en vecka.

You might be interested:  Wow How To Get Garn Steelmaw?

Ull är nedbrytbar Alla naturmaterial kan brytas ned och förmultna, så även ull. Ren ull går bra att lägga på grönsakslandet eller i komposten. Men bearbetad ull, dvs ylletextilier, är ofta behandlade med olika kemikalier, dels för att ge ullen vissa egenskaper men också vid färgning.

Dessa kemikalier kommer ut i naturen om textilen komposteras. Ett exempel är ull som är superwashbehandlad (går att tvätta i tvättmaskinen). Den har en plastbeläggning som inte kan brytas ned. Ullen bryts ned medan plasten, som vi inte kan se med blotta ögat, blir kvar i naturen. Ull kan återvinnas Ull går också bra att återvinna.

Det sker mekaniskt, genom att textilen rivs isär, ullen kardas och spinns till nytt garn. Detta är en tuff behandling för ullfibrerna vilket gör att de blir kortare och mindre hållbara. : Fördjupning ull – Slöjd kommer lastad
Visa hela svaret

Vad är det för skillnad på ull och merinoull?

Vad är merinoull? – Merinoull är en mycket tunn och mjuk ull, som skiljer sig från vanlig ull genom att ha otroligt mjuka och tunna fibrer. Merinoullens fibrer är dessutom krulliga, vilket skapar små fina luftfickor mellan fibrerna, som har en mycket bra temperaturreglerande effekt, som inga andra textiler kommer i närheten av att uppnå.
Visa hela svaret

Är ull bra material?

Ull gör sig bra på berget Hur Blir Ull Till Tyg Ull är ett naturligt material med många bra egenskaper för kläder. Ull suger upp fukt och transporterar det genom materialet vilket gör att plagget känns torrt mot kroppen och dessutom värmer i fuktigt tillstånd. En annan fördel är att ull inte luktar på samma sätt som syntet.

Det gör bland annat att det ofta räcker med att vädra ett ullplagg, som alltså inte behöver tvättas lika ofta som andra plagg. Tierra driver ett projekt för att ta tillvara på svensk ull och den svenska ullen används i vår Belay-serie, läs mer om detta här, Utöver den svenska ullen använder vi allt från mjuk merinoull för produkter man bär nära kroppen, till europeisk ull för mellanlager och foder.

För oss är det en självklarhet att den merinoull vi använder är certifierat mulesing -fri. ›› Alla damprodukter med ull ›› Alla herrprodukter med ull
Visa hela svaret

Var kommer ull i från?

Ull kan komma från flera olika djur. Vanligast är det med ull från får, men det finns även ull som kommer från alpacka, lama, getter, kaniner och kameler för att nämna några. Ullen som vi använder i våra kläder kommer från merinofår som betar i Uruguay och den argentinska delen av Patagonien.

Det finns över 1000 olika arter av får i världen och av dessa är just merinofåret troligtvis det som är mest känt då dess fina ull länge varit populär att använda i textilproduktion, och framförallt till kläder. Av alla material som används till textilier idag så står ull ungefär för 1,1%. Majoriteten (80%) av all merinoull kommer från Australien, efter det är de stora exportländerna av ull Argentina, Nya Zeeland, Sydafrika, USA och Uruguay.

Kvaliteten på ullen påverkas mycket av djurhållningen av fåren och den yttre miljön där fåren betar. Exempel på saker som kan påverka ullens kvalitet är tillgång till mat och vatten, klimat, nederbörd, jordkvalitet, växtlighet och stress.
Visa hela svaret

Är ull djurvänligt?

Det innovativa materialet består av hampa, svamp enzymer och kokosnötfiber. Studenterna som var med och tog fram Woocoa har redan prisats av Biodesign Challenge som tillsammans med PETA har hållit i en tävling för att ta fram det bästa nya veganvänliga material.

Medan mer etiska alternativ har kommit för att ersätta läder som kork, piñatex och svampläder, så har marknaden för just ull stått och stampat de senaste decennierna. Det som är problematisk för ull ur en miljösynpunkt är att materialet kräver uppfödning av många djur – djur som behöver mat, vatten och släpper ut metangas – något som inte är särskilt hållbart.

Dessutom utsätts djuren för fruktansvärda behandlingar världen över, allt från stress och sår vid klippning till mulesing eller dopp i farliga kemikalier. Läs mer här. Förutom att materialet består av en blandning av hållbara material kan odlingen av kokosnötter och hampa bidra till positiva socioekonomiska konsekvenser.

Hampa som under människans historia har använts för diverse typer av material har under de senaste decennierna fått ett dåligt rykte på grund av den narkotikan som kan extraheras. Genom att odla hampa i syfte att skapa material kan personer i regionen som tidigare varit tvungna att arbeta för narkotikadistributörer arbeta i dessa odlingar.

Detta är med andra ord ett fantastisk bra alternativ för ull. Du kan läsa en mer utförlig artikel på engelska på Vildamagazin.com – världens första helt veganska modemagasin.
Visa hela svaret

Var produceras ull?

De största producenterna är Australien, Kina, Nya Zeeland, Iran, Argentina och Storbritannien. Australien är det enda land som har får enbart för ullproduktion och det rör sig då framförallt om merinoull från merinofår.
Visa hela svaret

Är veganer mot ull?

Veganism och hantverk För att komma igång och skriva denna krönika så sökte jag på Wikipedia hur de definierar en vegan, jag fann detta; “en vegan avstår från alla animaliska produkter såsom kött, fisk, fågel, mjölkprodukter, ägg, honungs- och vaxprodukter, och olika tillsatser av animaliskt ursprung”.

  • Det står också att en vegan inte använder exempelvis skinn, ull eller vaxprodukter.Jag har länge brottats med tanken på hur jag som vegan ska agera, tänka, äta och hantverka.
  • Jag blev vegetarian när jag var 15 år och skulle börja sjuan, främst för att jag inte gillade smaken av kött.
  • Under de 10 åren som har gått så har min livsstil gått mer och mer åt veganism, mycket utan att jag har tagit aktiva beslut, mer att jag har tagit små steg mot en mer medveten och kunskapsbaserad kosthållning.

Det har varit en lång resa och idag äter jag nästan bara vegansk mat.Det kan dock bli ett problem när jag berättar för andra att jag är vegan. Jag använder nämligen ull, bivax, honung och har nyligen målat med äggoljetempera i min utbildning.Något som ofta provocerar folk med en uppfattning om vad veganism är för dem och jag förstår dem till viss del.Här finns en dubbelhet som jag är väldigt medveten om och jag brottas med den ständigt.

Jag tycker att det är svårt att avgöra vad som är etiskt rätt och hur det ändras när jag lägger in miljöaspekten i ekvationen. Personligen tycker jag att det är mycket bättre att använda sig av svensk ull eftersom dess egenskaper är så pass mycket bättre än, exempelvis, akryl. Ullen håller kanske inte längre, eftersom plast håller för evigt, men ullen kan vi restaurera och underhålla på ett helt annat sätt än vad vi kan med plast.

Det är inte några hemska plastpartiklar i ull som vi kan andas in och det är mycket mer behagligt att ha på sig och går att använda året runt. I mina ögon finns det inte mycket nackdelar med att använda ull. Det är inte en produkt som kräver att djuret dör för tillgången till det och jag får ut mycket av det själv genom att sticka eller väva med det.

Det enda problem jag kan se är att jag inte alltid vet hur djuret har behandlats men denna risk går också att minimera då vi kan köpa ull från bondgårdar där vi vet hur djuren har det, eller att jag har djur själv. Ett av de senaste dilemman jag har stött på och fått ta ställning till är när vi i skolan målade med äggoljetempera.

Jag är uppvuxen med en pappa som alltid har värnat om kvalitet och gamla hantverkstraditioner och det var något jag hade med mig in i denna träkurs. Äggoljetempera kan en måla med och den består av färgpigment, ägg och linolja. Det bör tilläggas att en måste ha ekologiska ägg för att färgen ska funka och kunna målas med, vilket jag ser som positivt såklart.

När en målar med äggoljetempera så blir det otroligt slitstark och det blir en väldigt vacker och levande yta. Det behövs inte heller något lösningsmedel till penslarna utan det går att använda såpa och få rent dem med, det är en stor fördel när det gäller miljöpåverkan. Egenskaperna med äggoljetempera är något som jag värdesätter högt och jag ska, den dagen jag köper hus, använda mig av just den färgen.

Jag kommer inte behöva måla om eller underhålla på samma sätt som med plastfärg och det sparar mycket tid och pengar. I detta dilemma så landade jag i att fördelarna miljömässigt var större än nackdelarna inom veganism. Som ni märker så befinner jag mig i en konstant vågskål vad gäller veganism och hantverk.

Jag vill inte köpa plast men samtidigt vill jag inte bidra till djurplågeri. Här landar jag i att det måste handla om att göra en bedömning från fall till fall. Jag måste vara källkritisk och göra min bedömning utefter den information som jag kan finna. Vissa val är enkla, som det gällande ull, medan andra är svårare.

Jag tror att vi kommer behöva tänka mer på hur vi konsumerar och göra fler medvetna val kring djurprodukter. Jag ser det som ett bättre val för mig att köpa ett par ekologiska läderskor som håller tio år, istället för ett par i plast som håller två år och efter det måste ersättas av ett par nya.

  • Eller att göra bivaxdukar av gamla lakan som jag inte använder mer och använda det istället för plastfolie, trots att bivax är en animalisk produkt.
  • Detta är mitt sätt att se på hur hantverk och veganism kan samexistera och jag tror på att alla måste göra sina egna val och väga för och emot.
  • Det enda som är viktigt i slutet av dagen är att en somnar med en go känsla i magen för de val som en gör.

Så, jag blir nyfiken, vad är veganism för dig? : Veganism och hantverk
Visa hela svaret