Hur Får Man Bort Bläck Från Tyg?

Hur Får Man Bort Bläck Från Tyg
Ta bort bläckfläckar | En enkel guide Få inte panik om du har råkar ut för en bläckfläck. Att ta bort bläckfläckar är möjligt genom att använda dig utav rätt metoder. Den här artikeln går igenom hur du tar bort bläckfläckar på kläder, steg för steg. Hur tar man bort bläckfläckar från kläder? En av den vanligaste typen av bläckfläckar kommer från vattenbaserade tuschpennor för barn.

Fördelen med den här typen av bläckfläckar är att de är relativt lätta att få bort. För att ta bort tusch från kläder, tvätta först fläcken med lite diskmedel i varmt vatten, och tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskinen. Kontrollera alltid plaggets tvättlapp först för att försäkra dig om att det är maskintvättbart.

När plagget har tvättats så bör den vattenbaserade bläckfläcken vara borta. Om fläcken inte försvunnit, prova då att ta bort den genom att följa stegen här nedan. Här kommer några gyllene regler för hur man tar bort bläck från kläder:

Behandla så snabbt som möjligt, Att ta bort bläckfläckar på kläder är lättare ju snabbare bläckfläcken Om du inte är hemma när fläcken uppstår, badda fläcken så snart som möjligt med en ren trasa (mikrofibertrasor är speciellt bra då de inte luddar) eller hushållspapper för att absorbera så mycket som möjligt av bläcket. Var noga med att inte gnugga eller skrapa på fläcken – detta gör så att bläcket pressas djupare in i tyget och fläcken blir svårare att få bort. Förbehandla, När du väl är hemma, förbehandla genom att placera lite flytande tvättmedel direkt på bläckfläcken, t.ex. Via Color flytande. Om det är en större fläck, använd ett vattenbaserat fläckborttagningsmedel – testa alltid fläckborttagningsmedel på ett litet, dolt område av plagget först. Låt verka i tio minuter eller följ instruktionerna på förpackningen. Absorbera, Efter att fläcken fått ligga, badda bläckfläcken med en ren trasa. Det bör vara betydligt lättare att absorbera fläcken nu än tidigare, eftersom att tvättmedlet eller fläckborttagningsmedlet bör ha satt igång fläckupplösningsprocessen. Tvätta i tvättmaskin, Nu är det dags att tvätta plagget i tvättmaskinen som vanligt, helst separat för att undvika att fläcken sprider sig till andra plagg. Kontrollera, När du tar ut plagget ur tvättmaskinen, kontrollera att fläcken är helt borta innan du låter plagget torka. Om fläcken fortfarande syns, upprepa ovanstående steg tills att den helt försvunnit. Undvik att torktumla plagget om fläcken är kvar då värme gärna gör att fläcken sätter sig ännu mer i tyget.

För en bläckfläck som uppstått av det oljebaserade bläck som ofta hittas i kulspetspennor, så kan det behövas lite extra ansträngning för att få bort den. Följ dessa steg:

Absorbera, Du bör så snabbt som möjligt badda fläcken med en ren trasa. Var noga med att inte gnugga på fläcken då detta gör att bläcket gnids in djupare i tyget. Behandla med alkohol, Badda försiktigt på fläcken med denaturerad sprit/T-sprit (finns på apoteket), och kom ihåg att först testa medlet på ett dolt område av tyget först. Alkoholen är den aktiva ingrediensen i dessa två medel, och den gör att oljan i bläcket löses upp. Skydda huden och dina kläder medan du behandlar, och se till att vädra rummet du befinner dig i ordentligt under tiden. Kontrollera plaggets tvättlapp innan du börjar, och notera att den här metoden inte är lämplig om plagget är tillverkat av acetat/triacetat. Om du är osäker kan du gå till din närmaste kemtvätt för expertråd. Tvätta, Placera och tvätta plagget i tvättmaskinen. Undvik att lägga in andra plagg eller textilier i samma tvätt då fläcken riskerar att färga av sig på andra plagg. Kontrollera, Kontrollera att fläcken är helt borta innan du torkar plagget. Om fläcken inte är borta ännu, upprepa då ovanstående steg tills det att den är helt borta.

You might be interested:  Snygga Kläder När Man Är Gravid?

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes Sådär! Nu bör dina bläckfläckar ha gått bort! Om du behöver fler tips för att få bort andra typer av fläckar, kika då på vår fläckborttagningshjälp här.
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar på möbler?

Få bort fläckar på en tygsoffa – Så här avlägsnar du fläckar av choklad, välling, frukt, saft, glass, blod m.m. från en tygsoffa:

Gnid in fläcken rejält med flytande koncentrerad galltvål på en fuktig svamp, låt verka ca 15 minuter. Gnid in igen och upprepa om det behövs. Badda efter med vatten tills allt lödder är borta. Tryck ur vattnet med hushållspapper. Galltvål går att köpa i välsorterade matbutiker och järnaffärer. Den funkar bra på andra textiler också, så som bebiskläder som fått frukt- eller matfläckar.

Har du fått fläckar av något riktigt illaluktande som uppkastningar kan du tvätta av fläcken med vatten och ättika, Till en liter vatten tar du 1 deciliter ättika. Låt torka, upprepa om det behövs. Vädra efteråt så att ättikslukten försvinner.

På envisa fettfläckar som galltvål eller diskmedel inte bitit på kan du prova potatismjöl. Lägg torrt på fläcken, låt mjölet suga upp oljan, dammsug.

Har soffan fått en ful rödvinsfläck kan du ta fram en skål vatten, rena trasor och en skål bakpulver. Fukta trasan, doppa i bakpulvret och gnugga i fläcken ordentligt med bakpulver. När fläcken har försvunnit doppar du trasan i rent vatten och torkar bort bakpulvret, eller borstar bort den.

Hund- och katthår kan smutsa ner soffan ordentligt. Ta på dig en vanlig gummihandske, dra ihop håren med den, plocka upp. Lätt, och lämnar inga fläckar.

Det finns att köpa olika kemiska fläckborttagingsmedel som spray, lödder, pulver och i flytande form. Väljer du att använda någon av dem testa alltid produkten på en liten dold yta innan du behandlar hela fläcken. Har soffkuddarna också drabbats? Så här gör du rent dina kuddar på bästa sätt.
Visa hela svaret

Hur man får bort bläck från matta?

Exempel på vanliga typer av fläckar i mattor och hur dessa kan tas bort: – Asfalt: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt lösningsmedel och badda försiktigt. Upprepa tills fläcken försvunnit.

 • Torka torrt.
 • Blod: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.
 • Späd eventuella rester med ljummet vatten och sug upp resterna av fläcken.
 • Ta lite ljummet vatten och diskmedel på en trasa och badda försiktigt.
 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.

Torka torrt. OBS! Är det färskt blod, använd kallt vatten. Bläck: Täck fläcken med hårspray och låt torka, borsta sedan försiktigt bort det med en lösning bestående av vatten och vinäger. Brännmärke: Titta efter hur djupt brännmärket är, eventuellt kan man försöka att försiktigt klippa bort den brända delen av mattans lugg med en nagelsax.

Choklad: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Coca-Cola : Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt. Fett: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen.
 • Torka torrt.
 • Glass: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 • Skulle fläcken vara kvar, prova att fukta en ofärgad bomullstrasa med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.
You might be interested:  Varför Tillverkas Kläder I Låglöneländer?

Torka torrt. Juice: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

 • Torka torrt.
 • Affe: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.
 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.
 • Upprepa tills fläcken försvunnit.
 • Torka torrt.
 • Etchup: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.

Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Klister: Blötlägg hela fläcken med en ofärgad bomullstrasa indränkt i vinäger eller alkohol.

Badda sedan försiktigt och torka torrt. Kräk: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen. Torka torrt. Läppstift: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.

Skulle fläcken vara kvar, prova att fukta en ofärgad bomullstrasa med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt. Läsk: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.

 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.
 • Torka torrt.
 • Matfett: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 • Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Mjölk: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

 1. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.
 2. Torka torrt.
 3. Målarfärg: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 4. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.
 5. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

Torka torrt. Nagellack: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Ta en ofärgad bomullstrasa och badda försiktigt med lite nagellacksborttagare. Är fläcken kvar, tillsätt lite rengöringsmedel, badda försiktigt och följ upp med en svag ammoniak- och sedan en mild ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

 • Torka torrt.
 • Olja: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 • Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.
 • Torka torrt.
 • Senap: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 • Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Skokräm: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

 • Torka torrt.
 • Sot: Dammsug försiktigt upp sotet och undvik att dra munstycket över mattan.
 • Sprit: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.
 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.
 • Torka torrt.
 • Stearin: Lägg isbitar på stearinet så att det stelnar så pass mycket att du kan bryta av det.
You might be interested:  Hur Länge Lever Fästingar På Kläder?

Använd sedan fläckborttagningsmedel om det behövs för att ta bort eventuella spår av stearinet. Te: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda försiktigt.

Torka torrt. Tuggummi: Lägg isbitar på tuggummit så att det stelnar så pass mycket att du kan bryta av det. Använd sedan fläckborttagningsmedel om det behövs för att ta bort eventuella spår av tuggummit. Urin/avföring : Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa alternativt skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.

Skölj därefter fläcken med en blandning av vatten och destillerad vit vinäger, ungefär en matsked per 20 cl vatten. Torka därefter försiktigt bort så mycket som möjligt från mattan. Om urinfläcken är torr när du upptäcker den, agera snabbt ändå, och ta mattan till en mattvätt som är specialiserad på orientaliska mattor.

OBS! Använd inte urinfläckborttagningsmedel då dessa skadar ullen i mattan. Vax: Lägg ett läskpapper eller en brun papperspåse över fläcken. Använd ett varmt strykjärn över läskpappret/papperspåsen och låt vaxet absorberas. Det är viktigt att hålla strykjärnet i rörelse för att undvika brännmärke i mattan.

Vin: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda försiktigt. Torka torrt. Öl: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.

 • Tillsätt lite milt rengöringsmedel och badda försiktigt.
 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen.
 • Torka torrt.
 • OBS! • Alla tips ovan sker på egen risk, vill du vara på den säkra sidan kontakta då en professionell mattvätt omgående.
 • Välj alltid rengöringsmedel utifrån vad mattan är tillverkad av.

• Testa gärna rengöringsmedlet på en undanskymd del av mattan. • Glöm inte bort att även torka undersidan av mattan.
Visa hela svaret

Hur får man bort bläck från golvet?

Nagellack, skokräm, lack, bläck, smink, tuschpenna: Ta bort med en droppe aceton eller nagellacksborttagning på en ren trasa som du bara applicerar på fläcken. Följ säkerhetsinstruktionerna som kom- mer med produkten du använder. Använd inte kemiska rengörings- medel med fett, som white spirit.
Visa hela svaret

Hur tar man bort bläck från väggar?

Handsprit – Häll en skvätt handsprit på hushållspapper och gnugga på fläcken. Bläckfärgen försvinner på en gång. Glöm inte bort att testa handspriten på ett litet hörn först –handsprit kan få målarfärgen på väggen att lossna, beroende på vilken typ av målarfärg det är. ANNONS
Visa hela svaret

Vad händer om man får i sig bläck?

Uppsök läkare – Jørgen Serup berättar för den danska tidningen att de som utför en så kallad “Stick n Poke” kan drabbas av bölder och livshotande blodförgiftningar. Om man redan utfört en hemmagjord tatuering råder överläkaren att uppsöka läkarhjälp för att få penicillin.
Visa hela svaret