Hur Får Man Bort Choklad Från Tyg?

Hur Får Man Bort Choklad Från Tyg
Få bort chokladfläckar från tvättbara tyger – Hur får man bort chokladfläckar? Lyckligtvis är det inte alltför svårt att ta bort chokladfläckar på kläder om tyget är av ett tvättbart material som bomull, linne, nylon eller polyester. Tänk bara på att ju fortare du agerar desto enklare är fläcken att ta bort, det är tumregeln för alla fläckar, choklad är inget undantag.

 1. Skrapa försiktigt eller torka bort all lös choklad från fläcken. Var försiktig när du gör detta eftersom du inte vill gnugga in chokladen i textilfibrerna.
 2. Spola baksidan av det fläckiga tyget med kallt rinnande vatten eller sodavatten. Håll helst baksidan av tyget direkt under kranen, eller mätta fläcken med kallt vatten eller sodavatten. Detta kommer att hjälpa till att lossa chokladen och driva ut den ur fibrerna.
 3. Använd ett tvättmedel, till exempel Via Color flytande, eller flytande diskmedel på fläcken. Gör detta noggrant men utan att gnugga frenetiskt. Se till att tvättmedlet går in ordentligt i tyget.
 4. Blötlägg plagget i kallt vatten i 15 minuter och massera försiktigt på fläcken ungefär var 3-5 minut. Skölj därefter av plagget och upprepa processen till dess att fläcken är borta. Du kan behöva applicera mer tvättmedel om det är en extra tuff fläck.
 5. Om fläcken fortfarande inte ger med sig kan du använda ett effektivt fläckborttagningsmedel, t.ex. Tabort Enzym Power, för att förbehandla plagget innan maskintvätt, förutsatt att plagget tål att tvättas i tvättmaskinen.
 6. Avsluta alltid med att tvätta plagget som vanligt. Om fläcken fortfarande inte gett upp kan du upprepa steg 2-5. Var noga med att kontrollera fläcken är helt borta innan du torktumlar eller stryker plagget för att inte riskera att fläcken sätter sig fullständigt.

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes
Visa hela svaret

Hur får man bort choklad från bilsätet?

3. Försök att ta bort fläckarna utan kemikalier – Innan du tar fram det tunga artilleriet, d.v.s. starka kemikalier och rengöringsprodukter, rekommenderar vi dig att försöka få bort fläckarna med naturliga och skonsamma livsmedel. Nedanför har vi sammanställt en fyra metoder som du kan använda för att få bort några av de vanligaste fläckarna:

Blod – För att få bort blod från tygsäten kan du blötlägg en klassisk Wettextrasa med kallt vatten och salt. Gnugga den sedan försiktigt mot fläcken och torka av. Låt sedan torka och upprepa vid behov.

Choklad – För att få bort choklad från tyg- eller lädersäten räcker det oftast med kallt vatten och en trasa. Blötlägg trasan och gnugga försiktigt bort chokladen.

Tuggummi och godis – För att få bort tuggummirester och kletigt godis som fastnat på sätet, rekommenderar vi dig att kyla ner området med en kylspray. Försök sedan pilla eller skrapa bort resterna med nageln eller något annat föremål som inte riskerar att skada klädseln.

Kaffe – För att få bort kaffefläckar från tygsäten bör du först och främst torka bort överflödig vätska med en torr trasa eller hushållspapper. Blötlägg därefter en trasa med kallt vatten och såpa. Gnugga försiktigt och upprepa vid behov.

Om ovanstående tips inte fungerar går det såklart att ta till rengöringsprodukter som är avsedda för ändamålet. Som tidigare nämnts gäller det däremot att vara försiktig och använda adekvata produkter!
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Länge Ska Man Tvätta Kläder?

Kan choklad Möggla?

Mat Tillhör du dem som slänger praliner för att de vitnat på ytan? Det behöver du inte göra, de kan ätas och är helt ofarliga. Bild: ADAM IHSE / EXPONERA Uppdaterad för 1 årtionde sedan 13:15 – 16 mar, 2012 Många känner säkert igen problemet med choklad som får en gråvit yta.

 • Veckans i-landsproblem kan tyckas, men faktum är att var tionde pralin i Europa slängs på grund av så kallad fettblomning.
 • Många tror att det är mögel men det är inget farligt, försäkrar Lina Svanberg, forskare vid Institutet för livsmedel och bioteknik i Göteborg – och snart landets första doktor på choklad.

Blomningen uppstår när fett från fyllningen vandrar genom skalet och stelnar på ytan. Om pralinen är fylld med exempelvis nougat som innehåller nötoljor går processen fortare. Missfärgade praliner står knappast högst upp på konsumenternas önskelista, speciellt inte om de ska ges bort i present.

 • Man köper ofta en ask som man ska ge bort.
 • Om man då öppnar asken och chokladen är grå blir man besviken och reklamerar eller kastar den, säger Lina Svanberg.
 • Om det är någon skillnad i smak eller inte beror på pralinätarens egen upplevelse.
 • Själva smaken förändras inte egentligen.
 • Men vissa kan uppfatta den som mer vaxig, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här,
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar på soffan?

Sofftvätt | Tips för att tvätta soffa & soffklädsel Ibland kan olyckan ha varit framme och en fläck har uppstått på din soffa. Men oroa dig inte – en sofftvätt behöver inte vara komplicerad och de flesta fläckar går att få bort genom att använda rätt fläckborttagningsmetod.

 1. Den här artikeln går igenom hur du får bort de allra flesta fläckar från både läder- och tygsoffor, samt praktiska tips på att tvätta bilklädsel på bästa sätt.
 2. Att rengöra en soffa med avtagbar klädsel är ofta enkelt genom att följa skötselråden och tvätta klädseln enligt instruktionerna.
 3. Att tvätta stoppade möbler kan behöva lite mer tålamod och en skonsammare tvättmetod.

Ett bra flytande tvättmedel, som t.ex. Via Color sensitive, utspätt i vatten kan fungera väl. Applicera blandningen på en mikrofiberduk, och punktbehandla de områden på soffan som behöver rengöras. Se till att vara sparsam med hur mycket vätska du applicerar på soffan.

 • Det är lätt hänt att spilla alla möjliga (och omöjliga) saker i soffan.
 • Det viktigaste är att agera så snabbt som möjligt.
 • Försök att på en gång få bort det mesta av fläcken, men var försiktig så att du inte gnuggar på fläcken då du riskerar att gnugga in den djupare i tyget.
 • Innan du börjar rengöra soffan så bör du kontrollera vilket material soffklädseln är tillverkad av.

En soffa med avtagbar klädsel är enklare att tvätta, medan en soffa som är uppstoppad kan behöva tvättas med hjälp av en ångmaskin, alternativt tvättas av en specialist. Du kan hyra en ångmaskin för olika typer av möbeltvätt – soffan kommer att må bra av det och det behöver inte kosta så mycket.

Följ alltid din soffas skötselråd och testa eventuella fläckborttagningsprodukter på en liten dold yta innan du behandlar hela fläcken. Är du osäker när det kommer till vilken typ av sofftvätt som passar för just din soffa så kan det vara smart att kontakta återförsäljaren eller din närmaste kemtvätt.

You might be interested:  Vad Sover Nyfödda I För Kläder?

Testa alltid produkter och blandningar för att ta bort fläckar på soffan med på en liten, diskret yta innan du behandlar fläcken. Följ sedan de här stegen:

 1. Damma av: Börja med att dammsuga hela soffan. Ta bort alla sitt- och ryggkuddar, och dammsug i, bakom och under soffan. Försök att få bort så mycket damm och grus som möjligt. Ofta får man med dammsugarmunstycken för olika områden när man köper dammsugare, och i det här läget är det bäst att använda möbelmunstycket, det smalare munstycket som har som en borste (kika i din dammsugares instruktionsmanual om du är osäker).
 2. Ta bort fläckar: Det finns speciella produkter för att få bort fläckar från soffan, men är du ute efter ett förbehandlingsmedel att blanda ihop själv så kan du blanda vatten med en tiondel ättika och försiktigt pensla på över fläcken. Du kan även spä ut lite flytande tvättmedel, som t.ex. Via Color flytande, med vatten. Var försiktig med hur mycket vätska du applicerar på din soffa, speciellt en stoppad soffa.
 3. Soffrengöring: Om din soffa har avtagbar soffklädsel, följ då skötselråden och rengör enligt instruktionerna. Du kan också blanda lite tvättmedel i vatten och massera in blandningen i soffans tyg med hjälp av en mikrofiberduk. Torka av soffan med en fuktig, ren mikrofiberduk för att bli av med överflödigt tvättmedel. Se till att inte använda för mycket tvättmedel. Är soffan väldigt smutsig så kan du även blanda i lite ättika i blandningen. Prova först på en dold yta så att inte ättikan riskerar bleka tyget.
 4. Torkning: Det bästa är att låta soffan självtorka. Öppna gärna alla fönster i rummet där soffan står för att påskynda torkning.

Att tvätta skinn behöver inte vara komplicerat. Nyckeltipset är att skinn behöver återfettas. Ett annat tips är att rengöra din soffa med galltvål som innehåller palm- och kokosolja vilket är skonsamt och bra för skinn. Galltvålar går att köpa i välsorterade matbutiker och järnaffärer.

 1. Skinn behöver fett för att inte torka ut, och att återfetta skinnprodukter är något som alltid behöver göras (även med skor och väskor).
 2. Du kanske har sett en gammal skinnsoffa med sprickor? Sprickorna uppstår för att skinnet har torkat.
 3. Ta en ren, fuktig trasa och applicera galltvål enligt instruktionerna.

Arbeta in galltvålen på hela soffan. Torka av med en ny fuktig trasa. Kom ihåg att läder kan klara av en viss mån av vatten så länge du använder läderfett efteråt. Du hittar läderfett hos skomakare och specialiserade läderaffärer. Om du råkat få fläckar på bilsätet så är det bästa att tvätta hela sätets klädsel.

Annars finns det risk för att det blir ljusa märken där du tagit bort fläckar. Det bästa sättet är att använda varmt vatten blandat med ett skonsamt rengöringsmedel eller bra flytande tvättmedel. Arbeta in blandningen med hjälp av en borste och skölj noga av med vatten. Lämna dörrarna öppna för låta bilklädseln torka fortare.

Om bilklädseln är väldigt smutsig, ta av den och rengör enligt instruktionerna på tvättlappen.

 • Rengör och torka upp fläckar på din soffa så fort som möjligt. Ju längre du väntar desto svårare blir en fläck att få bort.
 • Skinn rengörs bäst med feta, skonsamma tvålar som till exempel galltvål eller barntvål. Fler tips för skinnsoffor hittar du,
 • Låt soffan självtorka. Öppna gärna fönstren i det rum soffan befinner sig i för att påskynda torkningen.
You might be interested:  Hur Länge Lever Fästingar På Kläder?

ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Sofftvätt | Tips för att tvätta soffa & soffklädsel
Visa hela svaret

Hur får man bort choklad?

Så tar du bort chokladfläckar från kläder – Hur man går från “Åh, nej!” till “Åh, inga problem!” – Använd vilken kniv som helst eller något skarpt för att rensa bort större bitar choklad från ditt tyg. Detta hjälper till att förhindra att fläckarna sprids under hela borttagningsprocessen – Om du kan vända plagget in och ut, gör det.

Häll sedan det kalla vattnet över baksidan av det färgade området så att det kan hjälpa till att lösa upp fläcken. – Den här processen gör det lättare för tvättmedlet att dra chokladen bort från tyget. – Badda fläcken med ditt rengörings- eller tvättmedel. – Blötlägg plagget i kallt vatten i minst 30 – 40 minuter.

– Om du fortfarande kan se fläckarna efter blötläggning, upprepa stegen ovan och blötlägg sedan trasan igen. – Tvätta plagget baserat på rekommendationerna på etiketten. Se till att inte placera den i torktumlaren om inte fläcken är helt borta. Tips: Har du en gammal chokladfläck som du har försummat alltför länge? Sätt ut lite grädde i området runt fläcken och låt det sitta i en halvtimme.
Visa hela svaret

Får bort choklad fläck från vit?

Få bort chokladfläckar från tvättbara tyger – Hur får man bort chokladfläckar? Lyckligtvis är det inte alltför svårt att ta bort chokladfläckar på kläder om tyget är av ett tvättbart material som bomull, linne, nylon eller polyester. Tänk bara på att ju fortare du agerar desto enklare är fläcken att ta bort, det är tumregeln för alla fläckar, choklad är inget undantag.

 1. Skrapa försiktigt eller torka bort all lös choklad från fläcken. Var försiktig när du gör detta eftersom du inte vill gnugga in chokladen i textilfibrerna.
 2. Spola baksidan av det fläckiga tyget med kallt rinnande vatten eller sodavatten. Håll helst baksidan av tyget direkt under kranen, eller mätta fläcken med kallt vatten eller sodavatten. Detta kommer att hjälpa till att lossa chokladen och driva ut den ur fibrerna.
 3. Använd ett tvättmedel, till exempel Via Color flytande, eller flytande diskmedel på fläcken. Gör detta noggrant men utan att gnugga frenetiskt. Se till att tvättmedlet går in ordentligt i tyget.
 4. Blötlägg plagget i kallt vatten i 15 minuter och massera försiktigt på fläcken ungefär var 3-5 minut. Skölj därefter av plagget och upprepa processen till dess att fläcken är borta. Du kan behöva applicera mer tvättmedel om det är en extra tuff fläck.
 5. Om fläcken fortfarande inte ger med sig kan du använda ett effektivt fläckborttagningsmedel, t.ex. Tabort Enzym Power, för att förbehandla plagget innan maskintvätt, förutsatt att plagget tål att tvättas i tvättmaskinen.
 6. Avsluta alltid med att tvätta plagget som vanligt. Om fläcken fortfarande inte gett upp kan du upprepa steg 2-5. Var noga med att kontrollera fläcken är helt borta innan du torktumlar eller stryker plagget för att inte riskera att fläcken sätter sig fullständigt.

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes
Visa hela svaret