Hur Får Man Bort Chokladfläckar Från Kläder?

Hur Får Man Bort Chokladfläckar Från Kläder
Få bort chokladfläckar från tvättbara tyger – Hur får man bort chokladfläckar? Lyckligtvis är det inte alltför svårt att ta bort chokladfläckar på kläder om tyget är av ett tvättbart material som bomull, linne, nylon eller polyester. Tänk bara på att ju fortare du agerar desto enklare är fläcken att ta bort, det är tumregeln för alla fläckar, choklad är inget undantag.

 1. Skrapa försiktigt eller torka bort all lös choklad från fläcken. Var försiktig när du gör detta eftersom du inte vill gnugga in chokladen i textilfibrerna.
 2. Spola baksidan av det fläckiga tyget med kallt rinnande vatten eller sodavatten. Håll helst baksidan av tyget direkt under kranen, eller mätta fläcken med kallt vatten eller sodavatten. Detta kommer att hjälpa till att lossa chokladen och driva ut den ur fibrerna.
 3. Använd ett tvättmedel, till exempel Via Color flytande, eller flytande diskmedel på fläcken. Gör detta noggrant men utan att gnugga frenetiskt. Se till att tvättmedlet går in ordentligt i tyget.
 4. Blötlägg plagget i kallt vatten i 15 minuter och massera försiktigt på fläcken ungefär var 3-5 minut. Skölj därefter av plagget och upprepa processen till dess att fläcken är borta. Du kan behöva applicera mer tvättmedel om det är en extra tuff fläck.
 5. Om fläcken fortfarande inte ger med sig kan du använda ett effektivt fläckborttagningsmedel, t.ex. Tabort Enzym Power, för att förbehandla plagget innan maskintvätt, förutsatt att plagget tål att tvättas i tvättmaskinen.
 6. Avsluta alltid med att tvätta plagget som vanligt. Om fläcken fortfarande inte gett upp kan du upprepa steg 2-5. Var noga med att kontrollera fläcken är helt borta innan du torktumlar eller stryker plagget för att inte riskera att fläcken sätter sig fullständigt.

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes
Visa hela svaret

Kan man smälta choklad i mikro?

Smält choklad i lugn och ro – Du kan smälta choklad antingen i mikron eller i vattenbad. Mikro: Dela chokladen i jämnstora bitar. Smält på svag effekt i mikron i en halv minut i taget och rör om ibland tills chokladen har smält helt. Vattenbad: Dela chokladen i jämnstora bitar och lägg dem i en skål av rostfritt stål som är lite större än kastrullen under.
Visa hela svaret

Varför är chokladen grå?

Ibland får chokladen en grå beläggning på ytan. Vad är det? Går chokladen att äta ändå eller är den dålig? – Om chokladen förvaras för varmt förändras konsistensen och det kan bildas fettkristaller på ytan. Det ger chokladen en gråaktig yta. Choklad är en känslig produkt och den ska inte förvaras i kylskåp. Förvaring i kylskåp kan göra att chokladen ändrar färg.
Visa hela svaret

Kan man smälta choklad två gånger?

Annas chokladtips – 1. Förvara aldrig choklad i kylskåpet. Chokladen är känslig och drar lätt i sig lukter ur kylskåpet. Ibland blir chokladen trist och grå som en novembermåndag. Orsaken är kyla, som sätter i gång en kemisk reaktion som gör att sockret stiger till ytan.2. Hur Får Man Bort Chokladfläckar Från Kläder Bildtext Anna Kekki i full fart med vad hon gör bäst: choklad. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,Anna Kekki 3. Ta till överflöd och smält rejält med choklad när du gör konfekter. Det är enklare att arbeta med större mängder. Och det är ju viktigt att provsmaka. Hur Får Man Bort Chokladfläckar Från Kläder Bildtext De små gula knapparna är kakaosmör. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,kakaosmör Den överblivna chokladen kan återanvändas. Bred ut chokladen på ett bakplåtspapper och låt stelna i rumstemperatur. Förvara i en lufttät burk. Med rena verktyg och underlag håller chokladen ett halvt år i sval rumstemperatur.4. Hur Får Man Bort Chokladfläckar Från Kläder Bildtext Polykarbonatformer kostar 20 till 30 euro. Bild: Yle / Maria Lång konfekt,choklad,Strömsö,Anna Kekki 5. Choklad ska tempereras för smaken och konsistensens skull. Med temperering stelnar choklad utan att bli kletig. Dessutom håller den glansen tack vare temperering. Hur Får Man Bort Chokladfläckar Från Kläder Bildtext Anna Kekki tempererar choklad med en metallskrapa på en granitskiva, metoden kallas för “tablering”. Bild: Yle / Maria Lång choklad,konfekt,Strömsö,Anna Kekki Chokladen tempereras genom att smälta den till 45 till 50 grader. Mörk choklad kräver närmare 50 grader.

You might be interested:  Kläder När Man Ska Gå På Date?

Låt chokladen svalna till 23 grader på en stenskiva eller genom att mixa ner rumsvarma chokladbitar, ungefär 20 procent av den smälta chokladens mängd. Proffset Anna Kekkis pekfinger är också en mänsklig termometer. Hemmabagaren använder en digital kökstermometer. Choklad kräver tålamod och för att bemästra den kära, men krävande råvaran behövs träning och åter träning.

Julen är snart här, chokladbaket kan börja.
Visa hela svaret

Kan man smälta Lindt choklad?

Din bakning förtjänar den finaste mörka chokladen från Lindt Pressmeddelande – 30 November 2018 09:45 Lindt guidar dig till hur du sätter guldkant på julens bakning med mörk choklad. Nyckeln till ett mästerligt bakverk är att använda de bästa ingredienserna och råvarorna.

Att baka med premiumchoklad gör stor skillnad i både smak och upplevelse. Lindts choklad är tillverkad av ett noggrant urval av de finaste högkvalitativa kakaobönorna som varsamt rostas och kontrolleras av Lindts chokladmästare. Det ger en premiumchoklad i världsklass. Det bästa resultatet för din baking får du med mörk choklad som innehåller minst 70% kakao.

Det höga kakaoinnehållet ger en intensiv smak och en len och glansig känsla till frosting och ganache. Lindt Excellence 70% har en perfekt balans mellan sötma och bitterhet vilket ger ditt bakverk en härlig chokladsmak utan att bli för söt. För att lyfta fram chokladsmaken ytterligare kan du lägga till en nypa salt när du smälter chokladen.

 1. Tänk på att hantera den mörka chokladen på bästa sätt för att få ett optimalt resultat.
 2. Smält t ex chokladen varsamt i vattenbad vid bakning där chokladen ingår i en smet.
 3. Om du ska göra chokladbräck, chokladflarn eller annan chokladdekoration bör du temperera chokladen för att få det bästa resultatet.
You might be interested:  Vilka Kläder Till Vilken Kroppsform?

Läs allt om hur du tempererar choklad som ett riktigt proffs på Lindt & Sprüngli is recognized as a leader in the market for premium quality chocolate, offering a large selection of products in more than 120 countries around the world. During 170 years of Lindt & Sprüngli’s existence, it has become known as one of the most innovative and creative companies making premium chocolate. : Din bakning förtjänar den finaste mörka chokladen från Lindt
Visa hela svaret

Varför blir smält choklad hård?

Om man inte ser upp kan chokladen bli grynig när den smälts. Det har flera orsaker. Här får du veta vilka och hur du undviker dem. Fråga: När jag smälter choklad till bakverk så blir den ofta alldeles grynig och ibland lite gråaktig i färgen. Varför blir det så? Läs också: Hur ska man smälta vit choklad? Svar: Choklad bör hanteras varsamt när den smälts, annars är det lätt att den blir grynig.

 • I mikron blir den grynig om effekten är för hög, och/eller att den går under för lång tid.
 • I vattenbad orsakas grynigheten vanligtvis av att fukt från ångan råkat hamna i chokladen.
 • Läs också: Så gör du vackra chokladdekorationer steg för steg Bästa sättet att smälta choklad i mikro är att välja ett mellanläge på effekten, köra kortare tid och vid flera tillfällen.

Ta ut skålen och rör om då och då. Vattenbad får inte bli för varmt för då riskerar man att få ånga i chokladen, och du måste röra ofta i smeten. Recept: 13 ljuvligt goda julgodisrecept Hur Får Man Bort Chokladfläckar Från Kläder
Visa hela svaret