Hur Får Man Bort Fläckar På Vita Kläder?

Hur Får Man Bort Fläckar På Vita Kläder
Så här gör du med särskilt svåra fläckar – Om blötläggningen i kallt vatten inte fungerar kan du prova med varmt vatten istället och sedan köra plagget i tvättmaskinen. Du kan också prova någon av de här metoderna, avsluta alltid med att tvätta plagget i maskinen:

 • Häll bakpulver på fläcken. Jobba in pulvret med en fuktig ljus trasa. Fler detaljer om fläckborttagning med hjälp av bakpulver hittar du här,
 • Blöt fläcken med vinäger och låt verka några minuter innan du tvättar i maskinen.
 • Använd blekmedel för att bleka vittvätt som fått fläckar. Ta en bomullstuss och dutta blekmedlet på fläcken. Vittvätten blir inte nödvändigtvis av med fläcken helt, men den syns mindre. Läs noga på förpackningens instruktioner innan du använder blekmedlet.

Hur Får Man Bort Fläckar På Vita Kläder
Visa hela svaret

Kan man få bort gamla fläckar?

Gamla fläckar på kläder – Så tar du bort dem Eller så gillar man verkligen att fynda gamla härliga vintageplagg, men har svårt att riktigt få bort svettfläckar eller andra okända fläckar. Misströsta inte! Det finns flera olika sätt att behandla gamla mystiska fläckar på.

 1. Här nedan kommer några väl beprövade husmorstips.
 2. Om plagget är tillverkat av syntet kan du först testa att behandla fläcken med vanliga babywipes, och då kanske det räcker.
 3. Detsamma gäller för skor av de flesta material.
 4. Om plagget är av bomull, eller om babywipes inte räcker, så kan du testa tipsen i listan här nedanför.

Börja med steg 1 och pröva dem sedan steg för steg. Lycka till!

Testa först de fläckborttagningsmedel du tänker använda på ett mindre synligt ställe på tyget, som till exempel baksidan av en fåll. Börja med att fukta fläcken med lite ljummet vatten. Lägg tyget ovanpå ett kaffefilter och låt plagget torka. Pröva att gnugga fläcken med galltvål och därefter tvätta plagget enligt tvättlappens instruktioner. Finns fläcken fortfarande kvar så kan du prova att badda den med en trasa med lite färglös sprit på. Framförallt brukar intorkade svettfläckar gå bort ganska enkelt med denna metod. Nästa steg är att badda fläcken med ammoniak på en ren trasa eller svamp. Skölj sedan ur ammoniaken ordentligt under rinnande vatten. Om fläcken ändå inte ger med sig så kan du göra ett försök med ättika. Också här kan du badda med en ren trasa eller svamp. Tvätta enligt tvättlappens instruktioner efter ca 30 minuters behandling med ättika. Som sista alternativ kan du använda blekmedel. OBS! Det är enbart lämpligt för vita plagg – färgade och mönstrade plagg riskerar att få en ny och blek fläck istället.

Svenskt husmoderslexikon – uppslagsbok för hem och familj, band II (Medéns Förlags AB, 1963) Camilla Thulin berättar om fläckar, TV4 2019 The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes ursprungligen publicerat 13 juni 2022 : Gamla fläckar på kläder – Så tar du bort dem
Visa hela svaret

Hur håller man vita kläder vita?

6. Paniklösningen – Har du missfärgat ett vitt plagg som inte går att rädda är sista utvägen klorin, det är ett effektivt sätt att bleka kläderna som förhoppningsvis också funkar. Tänk bara på att kläder som inte är kritvita kommer att få en annan nyans.
Visa hela svaret

Hur får man bort ingrodda fläckar?

Så får du lätt bort svåra fläckar 1 november 2010 kl 11:19 Uppdaterad 7 oktober 2014 kl 14:22 Tips & Råd ​Gråt inte över spillt vin. Det finns sätt att bekämpa fläcken. Här är klädernas vanligaste fläckfiender – och de miljövänliga knepen för att få bort dem. ​ 1. Blod. Skölj i kallt vatten med salt eller strö salt direkt på fläcken och skölj sedan med kallt vatten. Intorkade fläckar blötläggs i kallt saltvatten. Läs också 2. Bläck. Tvätta i tvålvatten, alternativt t-röd eller citronsyralösning (1/2 tsk citronsyra + 1 dl vatten).

Obs! Citronsyra kan bleka textil. Eller pröva saft av rabarber, citron eller sur mjölk. Du kan också placera tyget på en absorberande tygtrasa och fukta fläcken med alkogel. Gamla fläckar kan blekas i sol.3. Bär. Doppa i kokande vatten eller kokande mjölk om tyget tål hettan. Tvätta annars med citronsyralösning eller blek äldre fläckar i solen, fuktade med citronsaft.4.

Choklad. Gnid på fläcken med mjölk eller såpa och tvätta i kallt vatten.5. Fett. Strö potatismjöl på fläcken och låt ligga över natten. Borsta sedan bort eller tvätta i varmt vatten med tvål eller diskmedel. Eller doppa fläcken i varm mjölk.6. Frukt. Använd citronsyralösning om tyget tål det.

 1. Pröva annars att doppa plagget i kokande mjölk eller tvätta med lite ättika i vatten.7. Gräs.
 2. Tvätta med ren sprit eller t-röd på vita plagg eller gnid med glycerol eller alkogel.
 3. Skölj i kallt vatten.
 4. Varstår fläcken så skrubba in tandkräm (ej gel) blandat med bakpulver eller fukta med vinäger och låt stå några minuter.
You might be interested:  Hur Får Man Bort Bensin Från Kläder?

Skölj väl och tvätta.8. Kaffe. Färska fläckar tas bort med kallt vatten. Vita plagg kan doppas i kokande vatten medan färgade plagg tvättas med mjölk eller i ljummet vatten med en vispad äggula.9. Klister. Gnid på fläcken med matolja och tvätta sedan tyget som vanligt.

 • Tyg utan acetat eller silke kan fuktas med aceton, men testa färgfasthet först.10. Olja.
 • Gnid fläcken med smör och tvätta därefter med ljummet tvålvatten.
 • Eller strö bakpulver på fläcken och låt stå en kvart.
 • Borsta bort och behandla med diskmedel.11. Rost.
 • Använd citronsyralösning om färgen på plagget tål det.12.

Svett. Doppa i kokande vatten eller tvätta med utspädd ättika.13. Te. Doppa i kokande vatten om tyget tål det eller tvätta med mjölk. Du kan också bleka med citronsyra eller ättika.14. Trycksvärta. Använd såpa eller t-röd.15. Vin. Fukta rödvinsfläcken med kallt vatten och strö över salt eller potatismjöl.
Visa hela svaret

Hur tar man bort fläckar med Galltvål?

Vita textilier kan bli lite gråa och tråkiga med tiden. När du har tvättat dina vita kläder många gånger så kan de förlora sin vithet, detta kan bero på att kläderna innehåller optiska vitmedel, men det kan också bero på andra orsaker. Recept för vita skjortor: Mät upp 0,5 dl pressad citron och rör i 2 msk bikarbonat.

 1. Häll 4,5 l ljummet vatten i ett kärl och häll i lösningen och rör om.
 2. Lägg i tvätten och låt ligga i blöt över natten.
 3. Tvätta som vanligt.
 4. För skjortkragar och manschetter: Blanda en lös pasta av bikarbonat och citron, gnugga in pastan på skjortkragar och manschetter.
 5. Behandla på ett naturligt sätt! DIRO tar bort de flesta fläckar, men ibland är fläckar så svåra att man måste använda fläckborttagningsmedel, då kan man använda vilken sort man vill, vare sig man köper ett medel i affären eller gör ett eget.

Vi på SWATAB vill gärna tipsa dig om miljövänliga alternativ. Börja alltid med att spraya DIRO-vatten på fläcken och försök suga upp så mycket som möjligt med en svamp eller trasa. Om detta inte räcker kan man använda olika naturliga produkter att gnida in fläcken med, såsom filmjölk, citron, vitvinsvinäger, ättika, galltvål och bikarbonat och låt verka ca 15 minuter.

 1. Tvätta sedan som vanligt.
 2. Ibland kanske fläcken behöver blötläggas hela natten med något av dessa ämnen.
 3. Använd: Galltvål ; Finns i flytande och fast form.
 4. Svåra fläckar från vätskor tar man lämpligast bort genom att blanda flytande galltvål och DIRO-vatten i en sprayflaska.
 5. Spraya på fläcken, vänta 10 minuter och tvätta sen som vanligt.

Fläckar från fasta ämnen behandlar du genom att blöta en fast galltvål och gnugga lite med den på fläcken. Vänta 10 minuter och tvätta som vanligt. Bikarbonat ; För fläckar som är extra svåra t.ex. saffran eller intorkat blod behöver man ta i med hårdhanskarna. Det finns fläckar som är så inbitna i tyget att de inte ens kan behandlas med fläckborttagning. Om du tvättar och behandlar fläcken gång på gång men den inte försvinner så kan man bleka bort det. Populära vittvättmedel har ibland blekning i sig, men blekning kan förstöra tyget efter ett tag.
Visa hela svaret

Kan man tvätta med klorin i tvättmaskin?

Tips för att ta bort dålig lukt i tvättmaskinen – Hur ofta du behöver göra rent för att förhindra dåliga lukter, beror på. Oftast brukar experter mena att du bör ta för vana att rengöra maskinen 2 – 4 gånger om året. De metoder som används kan vara olika. Här får du några tips.

You might be interested:  Ta Bort Rödvinsfläckar På Tyg?

Kör ett 90°C program – Bakterien gror i tvättmaskinen och det bästa sättet att ta död på dessa är att regelbundet, minst en gång i månaden köra ett tomt program, eller med gamla frottehanddukar. Den höga temperaturen tar bort bakterier och i många fall även dålig lukt i tvättmaskinen. Citronsyra och askorbinsyra – Ett husmorsknep är att tillsätta citronsyra och askorbinsyra, ca 20 respektive 15 gram, i lite ljummet vatten. Blandningen hälls i tvättrumman och det längsta och varmaste tvättprogrammet körs utan tvätt. Kör sedan ett kortare program för att avlägsna resterna av medlet. Klorin – Är tvättmaskinen riktigt smutsig och illaluktande kan du lägga i 1,5 dl klorin och köra tomtvätt med vanligt program på 40 grader. Kör sedan ett till program för att avlägsna rester av klorin. Klorin är nämligen blekande så var noga med att alla klorinrester är borta innan du tvättar vanlig tvätt igen. Maskindiskmedel – Ta en tablett maskindiskmedel och häll i trumman. Kör det varmaste och längsta programmet.

Visa hela svaret

Hur funkar Vanish Spray?

Snabba fakta –

Förbehandlingsspray för fläckar på kläder Tar bort även svåra intorkade fläckar Sprayas direkt på fläckarna

Förbehandlingsspray för fläckar på kläder. Verkar direkt på fläckar på första försöket. Säkert att använda på vanliga material, både kulör- och vittvätt. Vanish Oxi Action fläckborttagningsspray tar bort även svåra intorkade fläckar och ger dig fläckfri tvätt på första försöket, varje gång.

 1. Sprayens kraftfulla formula gör att den tränger djupt ned i tyget och löser upp även de de svåraste fläckarna, som smuts och fett på kragar och manschetter.
 2. Från de svåra fläckarna som syns tydligt till de som kan vara dolda djupare ned i tyget.
 3. För bästa resultat, behandla fläcken så snabbt som möjligt och på båda sidor.

Spraya alltid direkt på fläckarna. Följ alltid anvisningarna på klädesplagget och tyget. Spraya Vanish direkt på fläckarna och gnugga försiktigt. Låt Vanish verka i 1-5 minuter och tvätta sedan som vanligt. Kontrollera alltid färgäktheten genom att testa produkten på ett område på tyget som inte är synligt.

Skölj och låt torka. Vanish förbehandlingsspray kan appliceras på kulörta och vita kläder om användning sker enligt tillverkarens instruktioner. Vanish förbehandlingsspray bör inte användas på ull, silke, läder, behandlade eller belagda ytor (t.ex. trä, metall etc.) eller på kläder för vilka endast kemtvätt rekommenderas.

Dessutom ska förbehandlade eller blötlagda textiler inte utsättas för direkt värme eller direkt solljus innan de tvättas eller sköljs noggrant då produkten inte får torka på tyget. Läs hela bruksanvisningen på produktens förpackning. Orsakar allvarlig ögonirritation.
Visa hela svaret

Kan ättika ta bort fläckar?

Vilka produkter passar bra för att ta bort fläckar på vita kläder? – Nu när du vet vilka steg du ska följa, så kommer här en lista på metoder och produkter som hjälper till att få dina kläder vita och rena igen. Efter att ha förbehandlat din fläck, tvätta alltid plagget i tvättmaskinen tillsammans med plagg i liknande färger.

 1. En röd strumpa bland din vittvätt kan förstöra den och göra den rosa! Via White Flytande eller annat bra flytande tvättmedel – Den bästa all round-produkten är ett flytande tvättmedel, t.ex.
 2. Via White flytande.
 3. Häll det outspädda tvättmedlet direkt på fläcken och gnugga eller badda på fläcken.
 4. Du kan också använda ett fläckborttagningsmedel som du använder genom att följa instruktionerna på produktens förpackning.

Ättika – Ättika är en utmärkt fläck- och luktborttagare. Den är särskilt bra på att ta bort blodfläckar, deodorantfläckar och de där gula svettfläckarna som kan uppstå under skjortärmar. Ha på lite ättika utspädd med vatten direkt på fläcken och gnugga in blandningen i den. The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes Du kan sen låta plagget ligga i blöt i ca 10-15 minuter och badda på fläcken för att lyfta den innan du tvättar plagget i maskin. Blekmedel – Som en sista utväg så kan du bleka vittvätt.

 1. Blekmedel fungerar bäst på fläckar som kaffe, gräs, juice eller tygfärger (om du t.ex.
 2. Av misstag stoppar ett icke färgbeständigt plagg i din vittvätt).
 3. Blekmedel har dock inte så stor effekt på oljebaserade fläckar och det kan till och med göra att gula svettfläckar blir ännu mörkare! Vissa tyger som t.ex.
You might be interested:  Hur Mycket Garn Till Halsduk?

ull och silke kan bli förstörda av blekmedel, så var noga med att titta på plaggets tvättlapp innan du behandlar.
Visa hela svaret

Hur får man bort gamla fettfläckar på kläder?

Fettfläckar- ta bort fettfläckar Fettfläckar på kläder? Allra viktigast med fettfläckar på kläder är att vara snabb, så att den feta fläcken inte sätter sig. Så tar du bort fettfläckar Gör så här: använd ett fettlösande medel, förslagsvis diskmedel, för att ta bort fettfläckar på dina kläder.

 1. Gnid först in fettfläcken med diskmedel och skölj eller tvätta sedan tyget i ljummet vatten.
 2. Och tiden är viktig: f örsök att få bort fläcken så snabbt som möjligt, får den sitta för länge så blir det betydligt svårare att få bort den.
 3. Innan du gnider in fläcken med diskmedel kan du också – om du är osäker på hur ditt plagg ska reagera på diskmedel – först gnida in lite diskmedel på en mindre synlig del av plagget.

Så slipper du otrevliga överraskningar.

 • Vanligt diskmedel är som sagt bra på att bryta ner feta partiklar i dina klädesplagg, precis som det är bra på att ta bort feta och oljiga rester på tallrikar och annat porslin du använt att äta på – ett riktigt universalmedel för bra husmorsknep.

Gamla fettfläckar Gamla fettfläckar som redan kan ha satt sig kan du först försöka lösa upp med lite bensin innan du tvättar ur dem med tvålvatten. Tänk även här på att prova på en liten del av plagget först. Ett alternativt sätt att ta bort fettfläckar, framför allt om du har fått en fettfläck på ömtåligt tyg, är att värma potatismjöl och sedan gnida in det på fläcken.

Borsta sedan bort mjölet och tvätta genast som vanligt.Så om du fått fettfläckar på soffan och provat diskmedel och det inte fungerat så kan du istället prova potatismjöl, som du lägger torrt på fläcken. När mjölet fått suga upp fettet eller oljan, så dammsuger du din soffa och hoppas så mycket som möjligt av det feta följer med in i dammsugarpåsen.

Om du hellre vill använda (eller bakpulver som ju innehåller bikarbonat) än potatismjöl kan du göra så här: häll på bakpulver eller bikarbonat och låt sedan plagget ligga över natten. Tvätta med ett milt och bra tvättmedel dagen efter. Glöm inte att alltid alltid följa de tvättsymboler och tvättråd som ditt plagg är märkt med.

 1. Ta bort oljefläckar från kläder
 2. Följ tvättsymboler
 3. Som nämns ovan så bör du alltid följa de tvättråd som gäller för dina kläder och dina textilier och om du är osäker kring tvättsymboler och tvättråd – se t ex eller,

Oljefläckar behandas generellt som andra fettfläckar, men tänk på att försöka ta bort överflödig olja innan du behandlar oljefläcken, till exempel med en bomullstrasa eller med ett papper med bra slitstyrka och våtstyrka (som ett industripapper som är anpassat för att rengöra maskiner och verktyg).Sen gnider du in fläcken med ett flytande diskmedel, som du gör med andra typer av fettfläckar (se i början av denna text) så ska du kunna få bort oljefläckar från kläder och andra textilier.

Fettfläckar kläder Vill du läsa mer om hur du får bort fettfläckar från dina kläder – med tvättmedel eller med andra knep och metoder – finns t ex och (som tipsar om att snabbt gnida in fläcken med en liten dos diskmedel eller med hårschampo för att sedan tvätta ditt plagg som vanligt). Fler tips Vi har även samlat andra tips om du vill eller ta bort till exempel eller eller och hur du gör om du får och ska som blivit full med stearin och grön och fläckig med tiden.

Vi har även samlat bra husmorsknep för att göra av med mindre elektricitet, helt enkelt i dessa tider av dyra elräkningar. : Fettfläckar- ta bort fettfläckar
Visa hela svaret