Hur Får Man Bort Kattkiss Från Kläder?

Hur Får Man Bort Kattkiss Från Kläder
Så får du bort lukt av kattkiss från kläder och textilier –

Torka upp överflödigt urin med en ren trasa. Om det exempelvis är ett plagg eller en kudde som du kan tvätta i maskinen, häll ca en halv deciliter ättika på plagget eller tyget. Tvätta därefter plagget eller tyget enligt instruktionerna på tvättlappen. Använd ett sköljmedel som effektivt klarar av att ta bort obehagliga dofter som kattkiss, till exempel Comfort, Om du behöver behandla t.ex. en matta eller en bäddmadrass som blivit nerkissad och som inte går att tvätta i maskinen finns det andra knep att ta till: Spreja en blandning av en tredjedel ättika och två tredjedelar vatten på fläcken. Du kan också använda en produkt från djuraffären speciellt anpassad för att ta bort kattkiss och lukt på textilier, kontakta din närmaste djuraffär för mer information. Låt blandningen torka in några minuter och upprepa därefter två till tre gånger så försvinner kattkiss-lukten. Om du använt ättika försvinner den starka ättiksdoften med tiden, men fram till dess gör den katten mindre benägen att kissa på samma plats igen.

Visa hela svaret

Hur neutralisera urinlukt?

Bort med urinlukt för gott – Lukten av gammal urin eller urin är extremt illaluktande och nästan sticker i näsan. Om lukten har fastnat i tvättstugan eller någon annanstans i hemmet kan det visa sig vara mycket svårt att bli av med. Det trots flera omgångar med grundlig rengöring.

Ibland är det husdjur som kan vara orsaken till att det luktar urin i hemmet. Ett effektivt sätt att rengöra och ta bort urinlukt är att använda ozon. Ozoneair har ozongeneratorer i olika storlekar som snabbt tar bort all dålig lukt. Ozon från luftrenare fyller hela rummet och bekämpar alla bakterier och luktbärande partiklar.

Den dåliga lukten försvinner på några timmar.
Visa hela svaret

Varför luktar kattkiss så illa?

Kattkisset luktar starkt av ammoniak Min särbo har en liten steriliserad honkatt som jag är lite orolig över. Hon är en inne/utekatt, men gör sina behov i låda inne. Vi använder Katty kattsand och det ska då bli klumpar som man lätt kan lyfta bort. Men hon kissar så mycket att det bara flyter ut och man måste byta tidningarna som finns som underlag hela tiden.

Det jag är mest orolig över är att det luktar väldigt starkt av ammoniak. Jag har en egen honkatt och efter henne blir det lätthanterbara klumpar i stort sett utan lukt. I övrigt är hans katt frisk och kry och otroligt social och kelen. Vad kan den starka lukten bero på? Kan vi göra något? Veterinär Erik Lundberg svarar: Kissar hon mycket med starkt luktande urin bör denna undersökas.

Koncentrerad urin ger ofta kraftig lukt – men om hon kissar mycket och illaluktande kan detta vara ett tecken på urinvägsinfektion. Ammoniaklukten kommer av att urinämne spjälkas och bildar ammoniak med ett högt pH. Bakterier kan vara en orsak. Scroll to Top : Kattkisset luktar starkt av ammoniak
Visa hela svaret

Hur får man bort lukten av Kattbajs?

Så blir du av med lukten från kattkiss Ibland gör våra fyrfota vänner inte riktigt som vi vill och få lukter är så otrevliga som kattkiss. Vi lär dig hur du blir av med lukten – oavsett om olyckan varit framme på ett golv eller på din favorittröja. Sparaartikel Torka upp så mycket som möjligt med en gammal trasa som du ändå tänkt slänga, eller en bit hushållspapper. Skura därefter rent med ett allrengöringsmedel, gärna med citrusdoft. Se också: Så förstår du din katt Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen Efter reklamen: Så förstår du din katt: 4 humör att känna igen (1:10) Om du inte får bort all lukt på det här sättet kan du testa att skrubba ytan ännu en gång, den här gången med en egen blandning av en tredjedel ättika och två tredjedelar vatten.
Visa hela svaret

Hur får man bort kattkiss lukt från mattor?

5. Dammsug stoppade möbler – Stoppade möbler och andra mjuka inredningsföremål som inte kan tvättas, t.ex. mattor, kan vara svårare att rengöra. Använd en våtdammsugare eller textilvårdsmaskin för att ta bort så mycket av fläcken som möjligt. Badda sedan området med en enzymbaserad produkt och låt den verka ordentligt innan du suger upp den.
Visa hela svaret

Hur får man bort lukt från kattlådan?

Motverka dålig doft från kattlådan – Strö ut lite bikarbonat i kattsanden i samband med att du rengör lådan. Bikarbonat neutraliserar dofter och kan således hindra dålig lukt från kattlådan.
Visa hela svaret

Hur luktar katt Kiss?

Få bort kattkiss lukt Lukt från kattkiss har en tendens att leta sig in överallt och sätta sig trädetaljer, textilier och tapeter. Dessutom är det ofta svårt att avgöra varifrån lukten egentligen kommer. Husdjur må vara trevliga, men om man inte sköter hygien och städar upp efter dem kan det bli riktigt besvärligt.

Varför luktar kattkiss? Ta bort lukt av kattkiss

Katturin består av flera beståndsdelar. Den del som skapar lukt är “urea”. Den avger en karaktäristisk urindoft. Och när bakterier bildas och bryter ner urea så skapas även ammoniak, med en ännu skarpare doft. Ammoniak kan även bleka färger, vilket gör att man ska försöka få bort urinen innan ammoniak bildas.

Den “färgning” man ser av katturin beror inte på att urinen har färgat materialet utan på att ammoniaken fräter och bleker det.) Luftpartiklarna från katturinen färdas runt i rummet och sätter sig i möbler, väggar och ventilation. Det kan göra det svårt att hitta källan till lukten. (Det finns en metod där du kan använda en UV-lampa för att se var en organisk förorening finns.) Om urinen är blöt och synlig ska den torkas bort innan en ozonsanering utförs.

Om kisset även har hamnat i textilier ska du tvätta dessa i 60 grader. När du sanerar gör du en koncentrerad behandling i rummet där skadan har skett, med dörren öppen till angränsande rum, och senare en uppföljande behandling från en annan punkt, för att även komma åt lukt som spritt sig.
Visa hela svaret

Hur länge luktar urin?

När urin doftar – stark urindoft

Urindoft

Om du dricker tillräckligt med vätska under dagen (ungefär en och en halv till två liter om dagen) och tömmer blåsan regelbundet har färsk urin en rätt neutral doft. I vissa fall kan det dock lukta starkt och detta kan bero på flera saker. Förr i tiden användes urin för att ställa sjukdomsdiagnoser och som en ledtråd till om något var fel i kroppen.

Idag kan vi, tillsammans med färgen och symptomen, även bedöma hur väl en person. Doften kan beskrivas på olika sätt, till exempel att den doftar sött eller som fisk, ammoniak eller alkohol. En obehaglig och mer intensiv urindoft kan bero på flera saker. Vi har sammanställt några exempel på vad som kan orsaka en stark urindoft nedan.

Doften hos urin är starkt sammankopplad med vad vi äter. Om vi äter stark mat kan urindoften bli mer intensiv medan livsmedel som sparris, kaffe och vitlök bidrar till en mer distinkt lukt. Läkemedel som penicillin kan också påverkande hur urin doftar.

Detta är dock helt ofarligt. Doften hos urin försvinner så fort livsmedlet eller medicinen lämnat kroppen. När du dricker för lite vatten blir urinen mer koncentrerad, vilket påverkar både färgen och lukten. Om urinen är mörk och luktar starkt kan det vara ett tecken på uttorkning. Väldigt koncentrerad urin på grund av ett lågt vätskeintag luktar oftast väldigt starkt.

När urinen är för koncentrerad kan den även irritera insidan av blåsan. Detta kan leda till trängningssymptom vilket kännetecknas av ett frekvent behov att gå på toaletten. Tillstånd som leder till uttorkning kan bero på feber, njursjukdomar, diarré och om du har kräkts mycket.

 1. Vem som helst kan drabbas av uttorkning men det är vanligare hos småbarn, äldre människor och människor som lider av kroniska sjukdomar.
 2. Om du misstänker att du eller någon annan är uttorkad ska du åtgärda detta så fort som möjligt.
 3. Se alltid till att både du och dina vårdtagare får tillräckligt med vätska.

Urin som doftar starkt och är grumlig kan förväxlas med symptom på en urinvägsinfektion eller så kallad asymtomatisk bakteriuri (se nedan). Forskning har nyligen visat att urinvägarna har sin egen mikroflora. Detta betyder att de flesta människorna har en mindre mängd bakterier i sin urin, vilket är fullt normalt och inte orsakar några obehag.

Pågående studier vill ta reda på om sammansättningen hos denna flora, om den är stabil eller inte och om den kan förhindra infektioner som orsakas av oönskade bakterier. Ibland tar sig oönskade bakterier in via urinvägarna och orsakar urinvägsinfektion eller blåskatarr. Infektionen orsakas ofta av bakterien escherichia coli som vi har naturligt i våra tarmar.

Bakterien tar sig ibland in i urinvägarna via urinröret. Kvinnor har lättare att drabbas av urinvägsinfektioner eftersom kvinnors urinrör är kortare än mäns och sitter närmare anus. Utöver bakterier kan virus eller svamp orsaka en infektion. Den angripande bakterien frodas i urin och sprider sig snabbt, vilket leder till infektion och kan resultera i en obehaglig lukt.

smärta eller brännande känsla vid urineringmer frekvent och ökad trängningskänsla att urineraspår av blod i urinenmörkt, grumlig eller starkt doftande urin

Läs mer om urinvägsinfektion här I vissa fall kan man hitta ett stort antal bakterier urinvägarna. Dessa är i de flesta fall olika slags bakterier och inte särskilt farliga, vilket betyder att de kan vara kvar utan att orsaka några problem förutom att bidra till en obehaglig urindoft.

Detta tillstånd kallas för asymtomatisk bakteriuri eller “snälla” bakterier. Dessa bakterier är förekommer oftare hos äldre människor, kvinnor och människor som lider av diabetes eller använder kateter. Tillståndet behandlas sällan med antibiotika. Detta beror på att det finns en risk att bakterieflorans balans rubbas, vilket betyder att behandling med antibiotika kan ge plats för andra, mer svårhanterade, bakterier.

Hos människor med diabetes som har ett för högt blodsockervärde gör njurarna sig av överflödigt socker genom urinen, vilket leder till att urinen doftar sött. Andra symptom på högt blodsocker är att känna sig väldigt törstig och kissa ofta. Kontakta din läkare om du har symptom på högt blocksocker.

Illaluktande urin behöver inte innebära att något är fel, men om doften håller i sig en längre tid och du inte kan koppla den till varken livsmedel eller läkemedel och du är orolig över symptomen, bör orsaken undersökas. Om färgen på urinen har förändrats, det gör ont när du kissar eller det finns blod i urinen krävs en mer utförlig diagnos av en läkare.

Om du är orolig bör du kontakta din läkare. Illaluktande dofter från könsorganet kan till exempel bero på bakterieobalans som orsakats av överdriven hygien, antibiotikabehandling eller användning av stark tvål. Frisk hud är mer resistent mot infektioner, så det är viktigt att hålla området kring könsorganet rent för att upprätthålla eller förbättra hudens förmåga att skydda sig mot infektion.

Vara extra försiktig om du drabbats av urinvägsinfektion tidigare eller om en person har bedömts vara i riskzonen.Dricka tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning Undvik att utsätta huden för urin under längre tid (det vill säga blöta inkontinensprodukter som innehåller mycket urin)Använda produkter med material som håller huden torr (till exempel genom att dra urinen in i produktensk kärna för att hålla den borta från huden).Utveckla en rutin för toalettbesök som ger en full tömning av blåsa och tarm då resurin kan leda till urinvägsinfektion. Torka framifrån och bakåt för att undvika att transportera tarmbakterier till urinvägarna.Byta ut produkter nedsmutsade med avföring omedelbart, framifrån och bakåt. Undvika att använda stark tvål kring känsliga områden omkring könsorganet eftersom det kan orsaka obalans och irritation. Använd alltid hud- och rengöringsprodukter med lågt pH-värde (mellan 4–6). Detta är framförallt viktigt för åldrig och känslig hud. Använd TENA tvättkräm eller tvätthandskar för att rengöra känslig hud och TENA barriärkräm för extra skydd. Torka huden försiktigt efter rengöring och innan du sätter på en ny inkontinensprodukt eftersom bakterier frodas under fuktiga förhållanden. Lufta gärna området om möjligt.

You might be interested:  Hur Säljer Man Bäst Vintige Kläder?

Sammanfattningsvis kan vi säga att förändringar i urindoften kan vara en viktig indikator för många saker. Det kan vara ofarligt, som en stor portion sparris till lunch, men det kan även vara uttorkning eller en infektion som gör att urinen har en ovanlig doft. : När urin doftar – stark urindoft
Visa hela svaret

Är kattkiss farligt?

Allmänt förebyggande åtgärder – En gravid kvinna bör informeras om Toxoplasma och veta hur hon kan skydda sig. En gravid kvinna bör alltså inte befatta sig med katträck, och hon bör undvika kontakt med sandlådor som katter kan ha förorenat. En gravid kvinna bör också undvika att äta rått kött, och hon ska inte smaka på köttfärsen.
Visa hela svaret

Hur ofta ska man tömma kattlådan?

Så skapar du en optimal miljö för din katt Först lite fakta:

En kattunge får inte tas från sin mamma förrän vid 12 v ålder. Enl lag måste katter ha tillsyn 2 ggr dagligen. Katten ska ha fri tillgång till vatten. Katten ska få välbalanserad kost i tillräcklig mängd. Har man flera katter ska varje katt kunna utfodras samtidigt och i lugn och ro kunna äta utan att störa varandra. Varje katt ska ha tillgång till en egen liggplats, ha möjlighet att kunna klösa och att kunna gömma sig. Om man har innekatter är det viktigt att de aktiveras. Har man möjlighet att låta katten vistas på en balkong är det viktigt att den är inglasad eller försedd med nät så den inte kan falla ner och göra sig illa. Om man ska transportera katten måste buren vara minst 50 cm lång, 30 cm bred och 35 cm hög.

Utrymme Alla katter ska och vill ha tillgång till en mängd möjligheter till att klättra och att utforska på. Se till att:

Sätta upp hyllor på olika höjder Skaffa kattpelare/klösträd Katten kan komma åt utrymmet ovanpå bokhyllor och garderober

Gömställen och viloplatser De flesta katter vill ha sin egen viloplats och sitt eget gömställe. Har man flera katter så måste det finnas många platser för alla katterna att välja på. Det bästa är om viloplatserna är så små så det bara får rum en katt i den.

Det kan vara svårt att upptäcka osämja bland en grupp katter så det är därför viktigt med olika gömställen. Kan man ge katterna möjlighet att leva tillsammans med många valmöjligheter på gömställen, viloplatser och hyllor som de kan sitta och spana på så ökar man chanserna till att man får en harmonisk flock.

Har man gamla katter så får man anpassa gömställen och viloplatsen så de inte behöver hoppa. Mat- och vattenskålar Man ska undvika att placera vattenskålen bredvid matskålen då katter oftast inte vill ha det i närheten av maten. Katter är noga med rent fräscht vatten så har man möjlighet att ha en vattenfontän eller en skål med bubblor från en akvariepump så att det är rörelse i vattnet så är det att föredra för katter.

 • Det är viktigt att katter dricker ordentligt som ett led i en sjukdomsförebyggande åtgärd.
 • Många problem med sjukdomar i njurar och urinvägar kan delvis vara orsakade av att katter ofta inte dricker så mycket som de borde.
 • Varje katt ska ha tillgång till minst en matskål.
 • I det vilda tillbringar katten ibland mer än sex timmar med att jaga, fånga och äta byten.

Den kanske gör hundra försök att fånga ett byte men lyckas endast tio gånger. I en inomhusmiljö saknas all denna aktivitet. Aktivitetsutfodring kan vara ett sätt att få katten att arbeta mer aktivt för att få mat:

Det finns foderautomater som är tidsinställda att fördela givan mat över dygnet. Man kan använda tomma PET-flaskor och göra lagom stora hål i för fodret att trilla ut när katten rullar på flaskan. Man kan placera och utfodra katterna på olika ställen i hemmet, både högt och lågt. Variera dagligen så katten får en utmaning att hitta sin föda. Man kan fylla en tom låda med ihopkramat tidningspapper och gömma godbitar i lådan så katten får leta. Klösplats

När kattägaren irriterar sig på att katten klöser på möbler och mattor så får man tänka på att själva klösandet är viktigt för katten.

Katten sträcker ut kroppen och ryggmusklerna. Katten vässar klorna. Att vässa klorna är ett sätt för katten att markera sitt revir. Den påkallar också ägarens uppmärksamhet.

De flesta katter är noga med vilket material de föredrar att klösa på. Det kommer man som djurägare underfull med så småningom och kan köpa klöspelare i “rätt” material eller tillverka en själv. Klösbrädorna ska sedan placeras nära kattens viloplats, vid ingången där det kommer in nya dofter som kan intresseras katten och i ex vardagsrummet nära de möbler som du inte vill att katten ska klösa på.

 • Attlåda Att vara noga med antalet, utformningen, underlaget och placeringen av kattlådan tillhör bland det viktigaste förebyggande arbetet för att inte din katt med tiden ska utveckla problem med felaktigt kissande.
 • Den generella regeln säger att du bör ha minst en kattlåda mer än antalet katter.
 • Dvs om du har 3 katter så bör du ha minst 4 kattlådor.

Om bostaden sedan består av mer än en våning så bör detta antal kattlådor finnas per våning! Storlek och utformning

Kattlådan bör vara minst 1.5 ggr längre än vad katten är Öppna lådor är oftast att föredra då urindoften blir mindre påträngande. En del katter som blir lättstörda kan behöva ha en täckt låda. Har man flera katter kan det vara bäst med öppna lådor så att ingen katt ligger och lurpassar på katten som uträttar sina behov och som sedan blir skrämd när den ska ut ur lådan. På så sätt finns det flera flyktvägar. Har man en gammal och stel katt kan det vara bra med en låda med lägre kanter så den lätt kan ta sig i och ur lådan.

Underlag

Forskning visar att de flesta katter vill ha klumpbildande sand i lådan. Oparfymerat är också att föredra då det är katten som ska använda lådan och inte vi som ska tycka att det ska lukta gott. När man hittat en sand som katten är nöjd med så fortsätt med det. Hur mycket sand som det ska vara i lådan är individuellt men mellan 3 – 7 cm brukar vara lagom. Placering

Försöka att placera lådan på ett lugnt ställen där katten får vara ostörd.Katter föredrar att kunna ha flera alternativa vägar ur lådan så en skygg katt inte blir instängd. Rengöring

Man bör rensa lådan minst en gång dagligen. När man rengör lådan, använd vatten och handdiskmedel. Om man använder icke klumpbildande sand, byt en gång i veckan, i annat fall räcker det med att byta all sand en gång i månaden. Använd inte rengörningsmedel med citrusdoft eftersom katter ofta är känsliga mot detta och undviker det. Likaså ammoniak och andra starka doftämnen. Man bör byta ut kattlådorna årligen eftersom plasten drar åt sig doftämnen.

Lek och aktivitet Det är även viktigt för innekatten att får utlopp av det naturliga jaktbeteendet, framförallt på morgonen och på kvällen. För att stimulera katten kan man använda laserpekare, dammvippor eller fiskeleksaker, ett spå där en leksak hänger från ett snöre.

Pingisbollar Fjädrar Pälsförsedda möss Pappkartonger/papperspåsar

En katts tålamod brukar svalna efter ca 10 minuter. Det är bättre att ha korta men många lekpass med katten. Variera leksakerna och låt dom inte bara ligga framme och skräpa utan lägg undan dom så katten bygger upp en förväntan när ni leker. Att katten får vistas utomhus ger självklart en naturlig stimulans för katten att aktivera sig själv.

 1. Har du en innekatt kan man träna den redan från att den är en kattunge med att gå ut med den i sele.
 2. Tänk på att undvika promenadvägar där hundar vistas eftersom en del katter blir skrämda av dofterna av hundar.
 3. Atter brukar uppskatta att ha en plats på ex en fönsterbräda där de kan ligga och titta på fåglarna utomhus.

Det finns också DVD filmer som är speciellt framtagna till katter som innehåller filmer med insekter, fåglar och gnagare som kan uppskattas. Rengöring av urinfläckar Om katten av misstag skulle kissa på ett olämpligt ställe inomhus så är risken stor att doften av urinen lockar katten att kissa på samma plats igen.

Tvätta textilen tillsammans med vitvinsvinäger och utan tvättmedel i tvättmaskinen Tvätta sedan ett vanligt tvättprogram med tvättmedel Mattor: Torka upp urinen Har urinen trängt in på djupet i matten så lägg papper ovanpå fläcken och placera något tungt föremål på så att det mesta sugs upp Fukta sedan området med mattrengörningsmedel eller vatten blandat med diskmedel och låt det stå och dra i 1 – 2 timmar. Skölj sedan med vatten så området är fritt från rengörningsmedel. Fukta sedan området med mineralvatten och låt verka i ca 10 minuter. Torka sedan området med papper eller en handduk med en tyngd på över natten. Spraya sedan området med enzymatiskt rengörningsmedel, tex Spill – B – Gone.

Plastgolv:

Torka upp urinen. Gör rent med handdiskmedel. Skölj med varmt vatten. Avsluta med att fukta med vitvinsvinäger och låt det lufttorka.

Trä:

Torka upp urinen och använd ett enzymatiskt rengöringsmedel.

Tänk på att rengöra stället där olyckan hände flera gånger i veckan till dess att gått ca 3 veckor utan att katten kissat där. Använd aldrig rengörningsmedel som innehåller ammoniak eftersom det lockar katten att fortsätta kissa på samma ställe! Många av de produkter som säljs som “doftrenare/doftavlägsnare” är gjorda för våra mänskliga och ganska okänsliga näsor.
Visa hela svaret

Varför katten kissar i sängen?

Kissar i sängar och i möbler – Om katten kissar i sängen, på kläder eller en soffa/fåtölj kan det vara ett tecken på att den inte är nöjd med sin kattlåda. Eftersom katten tydligt visar att den föredrar ett mjukt underlag, kan du försöka byta ut sanden i lådan mot en mer finkornig variant och öka mängden sand.

Attlådan kan också vara för liten eller ha ett tak. Kanske behöver din katt en större kattlåda eller en utan tak? De flesta problem kan lösas genom förändringar i hemmet eller att man hittar svar hos veterinären. Ta gärna kontakt med en kattbeteendevetare för att få hjälp med vad just du behöver göra för dig och din katt.

Det som behövs är tålamod.
Visa hela svaret

Vad gör man med katter som kissar inne?

4. Stress, oro och ängslan – Precis som vi människor vill katter ha koll på läget. Om de inte är nöjda med tillvaron, eller om de upplever stress eller oro, kan det hända att de kissar utanför lådan för att markera sitt revir. Själva kissandet i kombination med doften får dem att känna sig mer självsäkra.

 • Ibland kan kissandet bero på förändringar i kattens rutiner eller livsstil.
 • Din katt är nämligen ett vanedjur som inte gillar förändring.
 • Om du tror att stress kan vara orsaken bör du försöka ta reda på vad som gör att katten inte trivs.
 • Grannens läskiga katt kanske stryker omkring utanför huset? I så fall kan stängda fönster och nerdragna persienner få katten att känna sig lugnare.

Har det hänt några förändringar i hemmet som kan vara anledningen till kattens oro? Renovering, ny bebis eller någon som flyttat ut.
Visa hela svaret

Vad tycker inte katter om för doft?

Citron och peppar – Peppar och citron hör till andra starka dofter som katter inte gillar – framför allt gillar de inte att få doften på sina tassar. Att strö ut nymald vitpeppar, kajennpeppar, citronskal eller apelsinskal kan hjälpa att hålla dem borta – så länge doften hänger kvar och det inte regnar.
Visa hela svaret

Får man avliva grannens katt?

Riskerar min katt att avlivas? En katt som kan antas vara övergiven eller förvildad, får avlivas av jakträttshavaren eller av någon som företräder denne, enligt Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av polismyndigheten.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Får Man Bort Svettlukt Från Kläder?

Hur får man bort kattkiss från heltäckningsmatta?

Tvätta och rengöra mattan hemma När du köper en matta så är syftet oftast att använda den under en lång tid och det kan vara en dyr kostnad. Men när du har folk över, eller barn som springer omkring eller när du dricker ditt morgonkaffe så är det en stor risk att den kommer få fläckar.

Ta hand om fläcken direkt Spraya Vanish Oxi Action Power Spray soffa & matta direkt på fläcken och gnugga in, lämna det på under 1-5 minuter. Tvätta din matta enligt anvisningarna på etiketten. Vissa mattor kan tvättas i tvättmaskin och visa bör skrubbas med tvål och vatten direkt på mattan. Torka under natten eller tills den är helt torr.

Precis som med andra fläckar är det enklare att få bort när fläcken är ny än när den är ingrodd. Agera snabbt och följ våra tips så att du kan få bort fläcken och njuta av en fräsch och ren matta igen. Har du en gammal flack som du glömt bort eller inte haft tid att få bort? Oroa dig inte -– Vanish Oxi Action Power Spray Soffa & Matta fungerar för många ingrodda fläckar också.

 • Följ guiden ovanför och lämna medlet på mattan så länge som möjligt.
 • Ta bort lukt från matta Mattor är inte bara en inredning i hemmet, den fyller också en funktion att hålla det varmt inomhus under vintern och kallare perioder.
 • Men lukt från mattan kan ibland påverka hela rummet eller till och med hela huset, lukten kan komma från ett husdjur, en gammal fläck eller smuts utifrån, men var inte orolig det kan lösas med några få tricks.

Bakpulver eller bikarbonat är ett bra trick för att få bort lukt från matta. Sila försiktigt över hela mattan och lämna det på i åtminstone 12 timmar, du kan exempelvis göra det på kvällen så att det får verka under natten, på så sätt hamnar det inte i vägen för din dagliga rutin.

 • Sen borstar du försiktigt bort pudret och mattan är fräsch, luktfri och uppfyller sitt syfte igen.
 • Om mattan har en fläck, se till att få bort den först genom att följa våra tips här ovan, innan du försöker att få bort lukten.
 • Attkiss på mattan Om du har ett husdjur så vet du att det ibland sker olyckor.

Om olyckan är framme och du finner dig själv i en situation där du har fått kattkiss på mattan så kan det släppa ifrån sig en dålig lukt som stannar kvar länge. Se till att tvätta mattan genom att använda våra tips här ovan för att få bort fläcken. Vinäger är ett bra husmorstips som kan användas för att få bort lukten av kattkiss på mattan.

 1. Blanda samman vinäger med vatten och spraya eller dutta på.
 2. Upprepa proceduren 2-3 gånger eller tills området luktar vinäger istället för kattkiss.
 3. Vinägerlukten kommer att försvinna efter några dagar.
 4. Vinäger är också ett bra tips för att hålla katterna borta från att kissa på golvet eller mattan, så att du slipper tvätta bort kattkiss igen.

Ha en sprayflaska med vinäger och vatten spraya sedan på mattan, i hörnen eller på andra platser där katten har eller kan kissa – för att förebygga att få dåligt lukt i hemmet som kommer ifrån kattkiss. Var noga med att kontrollera att din matta tål de olika ämnena – det varierar från matta till matta, beroende på tyget.
Visa hela svaret

Kan mögel lukta som kattkiss?

Lukt – Lukten är det första som möter dig när du kommer in i en bostad. Be mäklaren att inte tända doftljus eller på annat sätt maskera lukter. Står det doftljus ändå på visningen är det en sak du kan ifrågasätta eftersom mäklaren kan verka vilja dölja lukter medvetet.

 1. Be att få komma tillbaka en annan dag, utan luktande kemikalier som maskerar.
 2. Det de flesta av oss förknippar med “mögellukt” är oftast inte mögel, utan bakterier.
 3. 1) Men finns bakterier som exempelvis streptomyces, kan det förekomma fukt och mikrobiell påväxt.
 4. Andra exempel på lukter som kan vara varningssignaler är jordkällare, instängt, sommarstuga, unket eller jästaktig lukt.

Den typiska sommarstugelukten brukar dock vara rötskyddsmedlet pentaklorfenol. Det är förbjudet idag, men användes fram till 1978 och luktar “mögel”, eller det vi förknippar med mögel. Det innebär att de tryckimpregnerade syllarna någon gång har utsatts för fukt, och att kloranisoler bildats som i sin tur avges till inomhusmiljön.

 • Det kan alltså finnas risk för mikrobiell påväxt eftersom träet utsatts för fukt.
 • Lukt av byggnadsmaterial så som formaldehyd – den typiska “IKEA-lukten”, kan vara ett tecken på fuktskada eftersom fuktigt byggnadsmaterial luktar mer.
 • Det kan också bero på nya material, vilket inte behöver vara ohälsosamt.

Ibland kan det lukta vanlig mat-svamp. Känner du till exempel en champinjonlukt, kan det betyda att det finns hussvamp. Det behöver inte innebära fara för människors hälsa, men kan skada konstruktionen. Hussvamp behöver mycket fukt, därför kan det också innebära mikrobiell påväxt.

 1. Attkiss kan det lukta, trots att bostadsinnehavaren inte har någon katt.
 2. Även om det finns katt i bostaden, bör man undersöka detta närmare eftersom det kan innebära att isoleringen har blivit blöt.
 3. Stickande, elak kemisk lukt kan komma från en limmad plastmatta på fuktig betong ( “Limsjuka” och sjuka hus ).

Det kan också lukta kräks eller spya av plastmatta, om de boende städat med överdrivet mycket vatten på golvet. Det innebär ohälsosamma kemikalier i inomhusmiljön, men även risk för mikrobiell påväxt. Instängd lukt kan bero på dålig ventilation. Fungerar inte ventilationen som den ska, så är risken större för mögelproblem eftersom fukttillskottet som skapas i bostaden inte transporteras ut på rätt sätt.
Visa hela svaret

När kan man börja klappa kattungar?

Vänja kattungarna vid människor – Från att kattungarna är två veckor gamla är det viktigt att börja hantera dem och vänja dem vid människor, ljud och annat som sker i vardagen. Det är nu man kan börja bjuda in vänner att hälsa på hos kattungarna och hjälpa till att göra dem sociala mot människor.

Man vill börja med socialiseringen innan kattungarna är sju veckor gamla. Börjar man för sent får man en katt som är mer reserverad mot människor. Efter de första två veckorna behöver man inte heller vara lika rädd för att störa kattungarna. De ska vänja sig vid vanliga ljud som till exempel dammsugare, musik, TV och lekande barn.

Lev livet som vanligt och låt kattungarna nyfiket ta in alla nya intryck. Vid tre veckors ålder är hörsel och lukt mer utvecklat och kattungarna börjar röra sig mer.
Visa hela svaret

Kan man slänga kattsand i toaletten?

18 mars 2011 kl 13:46 Uppdaterad 7 oktober 2014 kl 14:22 Älvkarleby Det är bara människors behov som ska spolas ned i toaletten. Kattsand som hälls i toaletten bildar betong i avloppsrören och orsakar mycket besvär för grannar och stora kostnader för hyresvärdar.

​Fastighetsförvaltare Anders Larsson sitter i konferensrummet på Älvkarlebyhus nya kontor i Skutskär. Framför honom ligger en bit betong, nära tre decimeter lång och med en omkrets på cirka tio centimeter. Den har bildats av kattsand och har suttit i en avloppsledning i ett av bostadsföretagets hus. – Vi förstod inte vad stoppet bestod av.

Det ville inte lossna som det brukar så vi fick ta till kamera. Klumpen var en hel meter lång när vi till slut hittade den, säger Anders Larsson. Hela avloppsstammen fick bytas. Det kostade Älvkarlebyhus stora pengar och de boende ställdes bland annat utan fungerande badrum under en tid.

 1. Jag gissar att proppen bildats på bara ett år men vi har inte kunnat leda i bevis vilken hyresgäst som spolat ned sin kattsand i toaletten så den här gången stod vi för kostnaderna, säger Anders Larsson.
 2. Proppen som Anders Larsson visar fyllde nästan hela avloppsröret och består förutom av kattsand också av tvål och kalk från vattnet.

Det är inte första gången kattsand orsakat problem i ledningarna men den meterlånga betongklumpen är den hittills största man hittat. Älvkarlebyhus ska nu informera sina hyresgäster om vilka avloppsregler som gäller. – Vi måste försöka få stopp på det här.
Visa hela svaret

Hur många gånger om dagen ska en katt kissa?

Hur ofta kissar en katt? En katt kissar vanligtvis mellan två och fem gånger per dag. Det typiska med den här frågan är att det inte finns något absolut korrekt svar. Precis som med oss människor så spelar naturligtvis andra faktorer in såsom hur mycket vi dricker och vad för slags mat vi äter.
Visa hela svaret

Var tömmer man kattlådan?

kattstatus.se Ge din katt en optimal kattoalett Katter är fantastiska som sällskapsdjur. En fördel med katter är att de av instinkt vill kunna gräva en grop i finkornigt material och sedan täcka över sin avföring och urin. De är också väldigt renliga av instinkt och vill inte förorena sitt hem.

 1. Ger vi katten en bra kattlådesituation så är katten ett väldigt bekvämt sällskapsdjur att ha.
 2. Du slipper kliva upp tidigt regniga morgnar för att rasta din katt.
 3. Den går själv på sin toa inne medan du ligger kvar i sängen och sover ut.
 4. En optimal toalett för katten Alla katter ska ha kattlåda inomhus.
 5. Även den katt som du har som utekatt ska ha möjlighet att gå på toaletten inne.

Om katten blir sjuk eller skadas och är tvungen att hållas inomhus så bör den ju vara van vid en kattlåda. Kattlådan är också viktig för att hålla koll på sin katts hälsa. Där ser du på urinklumparna om de förändras i storlek eller antal, på avföringen om den är lös eller hård eller inte kommer alls.

Det är viktiga tecken man inte bör missa. Kattådan bör vara en rejäl låda väl fylld med finkorning lerbaserad oparfymerad klumpbildande kattsand, som du rensar från klumpar 2-3 gånger om dagen. Det optimala är att är att ge katten två lådor för att täcka upp behovet för de katter som vill kissa i en låda och bajsa i en annan låda.

För varje katt som tillkommer i hemmet bör du skaffa en till kattlåda. Har du två katter så är således det optimala att ha tre kattlådor. Plastback som kattlåda En bra kattlåda är så pass rymlig att den rymmer stor mängd kattsand, gärna 15 kg kattsand i varje låda, så att katten har mycket grävmaterial och kan täcka över sin avföring och inte störs av tidigare klumpar.

Den ska vara så stor att katten kan röra sig, vända sig om och sträcka ut sig när de gräver. En plastback med måtten 57X39X28 cm upphyller de behoven. Lådan Samla på Ikea är bra, och samma storlek finns även på ÖOB, Rusta, Plantagen, Ica Maxi, Jysk mfl. Plastbackar är mycket billigare än de låga mindre lådorna man köper i djuraffär.

Det finns större lådor som också fungerar utmärkt, en del köper billiga murbrukslådor på t ex Biltema till sina katter. Kattsand Kattsand som katter föredrar bör vara finkorning, klu mpbildande och parfymfri. Det finns många sandsorter som håller hög kvalitet och man får prova sig fram till den sand som man själv och katten trivs med. Foto: Gisele. Jag föredrar kattsanden Extreme Classic. Andra trivs bäst med Ever clean, Tidy cats mfl. Det finns en sandsort i mataffären som heter Pussi compact som många tycker håller god kvalitet trots att den säljs i mataffär. Om du som läser artikeln och har en katt som går utanför lådan så är mitt råd att du köper kattsanden Extreme classic till din katt.

 • Den sanden uppfyller de behov en katt har.
 • Extreme classic finns i alla djuraffärer och på nätet kan du få fatt i den till billigare pris.
 • Du kan också få den hemkörd då.
 • Jag fyller varje kattlåda med 15 kg kattsand, det blir ett djup på ca 15 cm för katterna att gräva i, och lådorna håller sig fräscha länge.

Försäljningsställen (obs förslag, googla gärna själv och jämför priser): Rensa lådan Rensa din kattlåda från klumpar 2-3 gånger om dagen och släng sedan klumparna i en försluten sophink eller i sopnedkastet så att doften inte finns kvar i närheten av kattlådan.

Jag använder hundbajspåsar och lägger klumparna i dem och sedan i en sophink med lock. Den tömmer jag varje dag i soporna. Ordna bra rutiner så att det inte blir jobbigt för dig att sköta kattlådan, det är viktigt för katten att det fungerar varje dag. Torka insidorna av lådan Det fastnar sand och urin- och avföringsrester på insidan av lådan.

You might be interested:  Ta Bort Läppstift Från Tyg?

Ha gärna hushållspapper och en sprayflaska färdig med rengöringsmedel (utan stark doft) och vatten vid sidan av lådan. Då kan du lätt torka av sidorna av lådan när du plockar klumpar. Katten tycker inte om att få smuts i pälsen när den stryker mot lådan så du hjälper katten att hålla lådan och sig själv fräsch om du torkar sidorna.

 • Hur Får Man Bort Kattkiss Från Kläder
 • Foto: Gisele.
 • Flera katter

Har du två katter så är det optimala att ha en låda per katt plus en extra låda. Ju fler katter desto högre tryck på lådan. Har du en eller flera katter som går utanför lådan så blir det föreslagna lådantalet en regel. Det är också viktigt att katterna alltid har en ledig låda att gå på, i en del kattgrupper kan en katt med högre rang bevaka lådorna och hindra de andra katterna från att gå när de är nödiga.

 1. Foto: Gisele.
 2. Placering

Placera lådan så att den är lättillgänglig för katten att gå på. Låt den också stå på ett ställe där katten kan känna lugn och ro. Är katten rädd för tvättmaskinen kanske du inte ska ha lådan i tvättstugan t ex. Lådan får inte heller stå för långt borta, en del ställer den enda kattlådan i källaren så att katten får långt att gå när den behöver göra sina behov, och det är inte optimalt.

Har du en stor välfylld kattlåda som sköts som den ska så kan du ha den i vilket rum som helst i huset, den kommer inte att störa familj eller besökare. Den gamla typen av kattlådor med låg kant och endast några centimeter kattsand luktar snabbt väldigt illa och dem vill ingen vara i närheten av, särskilt inte katten själv som ju är väldigt renlig av sig.

Skura lådan När det är dags att rengöra hela kattlådan tömmer du ut sanden och ställer lådan i duschen eller badkaret där du kan skura den med en diskborste eller svintosvamp. Använd hett vatten och diskmedel eller ett rengöringsmedel som inte doftar starkt.

 • Har någon av katterna haft lös mage eller diarré eller parasiter, så behöver du byta kattsand oftare.
 • Foto: Gisele.
 • Kattsand som sprätts ut från lådan

Många irriterar sig på mängden kattsand som katten sprätter ur lådan över golvet när den krafsar och hoppar ur lådan. Dammsugning kommer man inte undan som kattägare, men det finns en hel del strategier för att minska mängden sand som hamnar utanför. Om man använder en plastback med höga kanter så minskar mängden sand som hamnar utanför betydligt.

Man kan också ställa lådorna på en tjock matta som fångar upp sanden och sedan blir det lättare att dammsuga upp den. Det finns också lister i plast man kan sätta runt lådorna eller vid dörröppningen för att hindra att sanden dras ut i övriga rum. Lära katten att gå på toaletten Enligt lag är man skyldig att tillhandahålla kattlåda till sin katt.

Har man inga lådor bryter man mot de föreskrifterna. Det är inte heller kattens natur att gå på människans toalett, utan ett påhitt som startades av en hollywoodfilm och som nu blivit en affärsidé av företaget som säljer hjälpmedel för att träna katten att gå på toalett.

Gisele

: kattstatus.se
Visa hela svaret

Varför luktar mitt kiss så mycket?

När urin doftar – stark urindoft

Urindoft

Om du dricker tillräckligt med vätska under dagen (ungefär en och en halv till två liter om dagen) och tömmer blåsan regelbundet har färsk urin en rätt neutral doft. I vissa fall kan det dock lukta starkt och detta kan bero på flera saker. Förr i tiden användes urin för att ställa sjukdomsdiagnoser och som en ledtråd till om något var fel i kroppen.

Idag kan vi, tillsammans med färgen och symptomen, även bedöma hur väl en person. Doften kan beskrivas på olika sätt, till exempel att den doftar sött eller som fisk, ammoniak eller alkohol. En obehaglig och mer intensiv urindoft kan bero på flera saker. Vi har sammanställt några exempel på vad som kan orsaka en stark urindoft nedan.

Doften hos urin är starkt sammankopplad med vad vi äter. Om vi äter stark mat kan urindoften bli mer intensiv medan livsmedel som sparris, kaffe och vitlök bidrar till en mer distinkt lukt. Läkemedel som penicillin kan också påverkande hur urin doftar.

 • Detta är dock helt ofarligt.
 • Doften hos urin försvinner så fort livsmedlet eller medicinen lämnat kroppen.
 • När du dricker för lite vatten blir urinen mer koncentrerad, vilket påverkar både färgen och lukten.
 • Om urinen är mörk och luktar starkt kan det vara ett tecken på uttorkning.
 • Väldigt koncentrerad urin på grund av ett lågt vätskeintag luktar oftast väldigt starkt.

När urinen är för koncentrerad kan den även irritera insidan av blåsan. Detta kan leda till trängningssymptom vilket kännetecknas av ett frekvent behov att gå på toaletten. Tillstånd som leder till uttorkning kan bero på feber, njursjukdomar, diarré och om du har kräkts mycket.

Vem som helst kan drabbas av uttorkning men det är vanligare hos småbarn, äldre människor och människor som lider av kroniska sjukdomar. Om du misstänker att du eller någon annan är uttorkad ska du åtgärda detta så fort som möjligt. Se alltid till att både du och dina vårdtagare får tillräckligt med vätska.

Urin som doftar starkt och är grumlig kan förväxlas med symptom på en urinvägsinfektion eller så kallad asymtomatisk bakteriuri (se nedan). Forskning har nyligen visat att urinvägarna har sin egen mikroflora. Detta betyder att de flesta människorna har en mindre mängd bakterier i sin urin, vilket är fullt normalt och inte orsakar några obehag.

 1. Pågående studier vill ta reda på om sammansättningen hos denna flora, om den är stabil eller inte och om den kan förhindra infektioner som orsakas av oönskade bakterier.
 2. Ibland tar sig oönskade bakterier in via urinvägarna och orsakar urinvägsinfektion eller blåskatarr.
 3. Infektionen orsakas ofta av bakterien escherichia coli som vi har naturligt i våra tarmar.

Bakterien tar sig ibland in i urinvägarna via urinröret. Kvinnor har lättare att drabbas av urinvägsinfektioner eftersom kvinnors urinrör är kortare än mäns och sitter närmare anus. Utöver bakterier kan virus eller svamp orsaka en infektion. Den angripande bakterien frodas i urin och sprider sig snabbt, vilket leder till infektion och kan resultera i en obehaglig lukt.

smärta eller brännande känsla vid urineringmer frekvent och ökad trängningskänsla att urineraspår av blod i urinenmörkt, grumlig eller starkt doftande urin

Läs mer om urinvägsinfektion här I vissa fall kan man hitta ett stort antal bakterier urinvägarna. Dessa är i de flesta fall olika slags bakterier och inte särskilt farliga, vilket betyder att de kan vara kvar utan att orsaka några problem förutom att bidra till en obehaglig urindoft.

 1. Detta tillstånd kallas för asymtomatisk bakteriuri eller “snälla” bakterier.
 2. Dessa bakterier är förekommer oftare hos äldre människor, kvinnor och människor som lider av diabetes eller använder kateter.
 3. Tillståndet behandlas sällan med antibiotika.
 4. Detta beror på att det finns en risk att bakterieflorans balans rubbas, vilket betyder att behandling med antibiotika kan ge plats för andra, mer svårhanterade, bakterier.

Hos människor med diabetes som har ett för högt blodsockervärde gör njurarna sig av överflödigt socker genom urinen, vilket leder till att urinen doftar sött. Andra symptom på högt blodsocker är att känna sig väldigt törstig och kissa ofta. Kontakta din läkare om du har symptom på högt blocksocker.

 • Illaluktande urin behöver inte innebära att något är fel, men om doften håller i sig en längre tid och du inte kan koppla den till varken livsmedel eller läkemedel och du är orolig över symptomen, bör orsaken undersökas.
 • Om färgen på urinen har förändrats, det gör ont när du kissar eller det finns blod i urinen krävs en mer utförlig diagnos av en läkare.

Om du är orolig bör du kontakta din läkare. Illaluktande dofter från könsorganet kan till exempel bero på bakterieobalans som orsakats av överdriven hygien, antibiotikabehandling eller användning av stark tvål. Frisk hud är mer resistent mot infektioner, så det är viktigt att hålla området kring könsorganet rent för att upprätthålla eller förbättra hudens förmåga att skydda sig mot infektion.

Vara extra försiktig om du drabbats av urinvägsinfektion tidigare eller om en person har bedömts vara i riskzonen.Dricka tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning Undvik att utsätta huden för urin under längre tid (det vill säga blöta inkontinensprodukter som innehåller mycket urin)Använda produkter med material som håller huden torr (till exempel genom att dra urinen in i produktensk kärna för att hålla den borta från huden).Utveckla en rutin för toalettbesök som ger en full tömning av blåsa och tarm då resurin kan leda till urinvägsinfektion. Torka framifrån och bakåt för att undvika att transportera tarmbakterier till urinvägarna.Byta ut produkter nedsmutsade med avföring omedelbart, framifrån och bakåt. Undvika att använda stark tvål kring känsliga områden omkring könsorganet eftersom det kan orsaka obalans och irritation. Använd alltid hud- och rengöringsprodukter med lågt pH-värde (mellan 4–6). Detta är framförallt viktigt för åldrig och känslig hud. Använd TENA tvättkräm eller tvätthandskar för att rengöra känslig hud och TENA barriärkräm för extra skydd. Torka huden försiktigt efter rengöring och innan du sätter på en ny inkontinensprodukt eftersom bakterier frodas under fuktiga förhållanden. Lufta gärna området om möjligt.

Sammanfattningsvis kan vi säga att förändringar i urindoften kan vara en viktig indikator för många saker. Det kan vara ofarligt, som en stor portion sparris till lunch, men det kan även vara uttorkning eller en infektion som gör att urinen har en ovanlig doft. : När urin doftar – stark urindoft
Visa hela svaret

Vad tyder det på om urin luktar aceton?

Hyperglykemi (högt blodsocker) Hyperglykemi, eller högt blodsocker, uppkommer när blodsockret stiger över det rekommenderade värdet. Läkaren fastställer vilket blodsockervärde som är lämpligt för dig. Orsaken till högt blodsocker kan vara att du har:

ätit för mycket mat låg eller ingen fysisk aktivitet glömt att ta insulin eller tabletter ett ökat insulinbehov på grund av stress, feber, skador eller sjukdom.

Högt blodsocker kan ge allvarliga komplikationer. Symtom på högt blodsocker är:

trötthet eller utmattning törst täta trängningar med stora urinmängder dimsyn muntorrhet och torra slemhinnor skador och sår tar lång tid att läka oförklarlig viktminskning snabb och ansträngd andning gradvis sämre allmäntillstånd kräkningar och magsmärtor slöhet eller medvetslöshet ev. lukt av aceton (nagellacksborttagningsmedel) i utandningsluften,

Dessa symtom är ofta de första tecknen på diabetes, ofta i samband med viktnedgång. Har man typ 1-diabetes och dessa symtom bör man dessutom mäta ketoner i urinen med urinsticka. Om man har ketoner i urinen är det en varningssignal om att man antingen håller på att utveckla eller redan har en syraförgiftning (ketoacidos).

Typ 1-diabetes Vid typ 1-diabetes kan högt blodsocker utvecklas vidare till syraförgiftning (ketoacidos). I urinen omvandlas ketoner till aceton, som också finns i utandningsluften och gör att andedräkten luktar aceton. Det är inte alla som själv känner lukten. Fråga därför andra i din omgivning om det luktar aceton om dig, om du är tveksam. Om tillståndet förvärras ytterligare sjunker medvetandegraden och till sist blir man medvetslös (diabeteskoma). Om detta är på gång måste man läggas in på sjukhus. Typ 2-diabetes Personer med typ 2-diabetes får nästan aldrig syraförgiftning. Det beror på att de producerar tillräckligt med insulin för att förhindra att ketoacidos utvecklas. De kan emellertid också få mycket högt blodsocker, till exempel om de har en annan sjukdom eller i samband med behandling med kortisonliknande läkemedel. Detta kan bli så allvarligt att man måste läggas in på sjukhus.

Det är viktigt att du håller din blodsockernivå inom ditt målområde. God blodsockerkontroll kan hjälpa dig att slippa hyperglykemi. Källa: : Hyperglykemi (högt blodsocker)
Visa hela svaret

Hur luktar urin vid urinvägsinfektion?

Urinvägsinfektion (blåskatarr) är en vanlig infektion som orsakas av bakterier. Vanliga symptom är att du behöver kissa ofta, att det svider när du kissar och att det gör ont i nedre delen av magen. Urinen kan också vara grumlig och lukta illa. Öppet alla dagar, dygnet runt.
Visa hela svaret