Hur Får Man Bort Lukt Från Kläder?

Hur Får Man Bort Lukt Från Kläder
Få bort dålig lukt från kläderna Du har tvättat dina kläder, men på något sätt luktar de fortfarande. Oavsett om dina kläder har en doft av svett eller luktar fuktigt kan det få dig att känna dig obekväm (och ingen vill sitta på kontoret eller äta på en restaurang när man tror att man luktar illa). Hur Får Man Bort Lukt Från Kläder Kanske undrar du hur du tar bort svettlukt från dina kläder? Svett, fukt, mögel, rök, matos: vilka lukter som än finns i dina kläder finns det huskurer som hjälper dig att snabbt bli av med dessa oönskade dofter. Vi hjälper dig att få bort svettlukt från kläderna och andra obehagliga lukter med vår guide.

 • Bikarbonat – denna kur är inte bara bra för att bli av med lukter, den ger även dina kläder en extra glow.
 • Om några kläder luktar särskilt illa, lägg då i cirka 90 g bikarbonat tillsammans med dina kläder och tillsätt sedan tvättmedel som vanligt.
 • Dina kläder kommer att lukta mycket fräschare.
 • Om lukten är riktigt envis kan du blötlägga kläderna innan.

Vinäger – du kan använda vinäger på ungefär samma sätt som bikarbonat. Häll den i tvättmaskinen med ditt tvättmedel, eller blöt dina kläder som luktar illa över natten i en blandning av tre delar vatten och en del vinäger innan du tvättar. Kom ihåg: blanda aldrig vinäger och blekmedel.

Att använda parfymerade tvättmedel i tvätten är ett sätt att fördröja uppkomsten av mindre välkommen lukt och förhindrar att tvätten luktar illa. När dina kläder hänger på tork är det viktigt att du ger dem tillräckligt utrymme att torka. Undvik att placera en överfull torkställning i ett litet rum. Ju längre tid det tar att torka kläder, desto mer sannolikt är det att de får en fuktig lukt. Dina kläder måste vara helt torra innan du lägger undan dem. Om du har fuktiga kläder i en låda eller garderob kommer de inte att torka vilket innebär att mögel kan uppstå vilket troligtvis kan leda till att dina kläder luktar mögel. Prova att ha en undertröja eller en vanlig T-shirt under kläderna. Det kommer att absorbera det mesta av din svett, vilket innebär att kläderna du har på dig förblir fräscha. Stryk alltid dina kläder, Värmen och ångan från strykjärnet kommer att döda bakterier och ta bort lukt, vilket gör att dina kläder håller sig fräschare längre.

Ibland luktar dina kläder lite, men om det är det enda som är fel med dem kan det verka som ett slöseri med vatten att tvätta dem. Så här får du bort unken lukt ur dina kläder utan att använda tvättmaskinen.

Häng dina kläder utomhus i några timmar. Att vädra ur dem kan få dem att lukta mycket bättre. Solljus kan också döda bakterier, så den här metoden är särskilt effektiv under de varmare månaderna. Om du har färgade kläder måste du dock komma ihåg att för mycket exponering för solljus kan blekna dem. Vita kläder kommer dock vanligtvis att se bättre ut efter en stund i solen. Lägg kläderna i en plastpåse och stoppa in dem i frysen. Lukten orsakas av att bakterier bryter ner svetten. Den kalla temperaturen i din frys kommer att döda bakterierna som orsakar dålig lukt, vilket gör att dina kläder luktar bättre. Om det är extra viktigt för dig att dina kläder ska lukta lite fräschare på sommaren kan du investera i tidsbesparande utrustning. Den handhållna steamern ger dig till exempel ett snabbt sätt att döda bakterier på samtidigt som du blir av med lukt i dina kläder, samtidigt som du,

You might be interested:  Hur Ska Man Knyta Halsduk?

Oavsett om du letar efter ett sätt att ta bort svettlukt från kläder snabbt och lätt eller undrar hur du får bort unken lukt i kläder regelbundet kan dessa tips hjälpa dig att känna dig fräsch och ren oavsett tillfälle. Vi hoppas att dessa tips på hur du får bort dålig lukt från kläder har hjälpt dig att ta reda på hur man får bort svettlukt från kläder. : Få bort dålig lukt från kläderna
Visa hela svaret

Hur får man bort sur lukt från kläder?

Lägg kläderna i blöt – Om kläderna luktar surt eller unket efter att ha tvättats kan du blanda cirka två deciliter ättikssprit med tio liter vatten. Låt kläderna dra i blandningen i cirka 15–20 minuter, men inte längre, eftersom färg och textil kan skadas. Tvätta sedan som vanligt enligt skötselrådet. Du kan även prova att hälla ättikssprit i sköljmedelsfacket när du tvättar kläderna.
Visa hela svaret

Varför luktar mina kläder surt efter tvätt?

Ofta luktar kläder surt just efter att de tvättats. Det kan bero på att de inte hängs upp på rätt sätt och att små veck gör att mikrober får fäste och sprider unken doft. Eller att tvätten hängts i ett rum med dålig luftgenomströmning eller har dålig luft i sig.
Visa hela svaret

Hur länge ska man vädra kläder?

14 februari 2022 Tvätta mindre och vädra mer! Då räddar du både garderoben och miljön. Anna-Carin Wirenfelt, kostymtekniker på Sveriges Televisions kostymförråd, tar hand om en halv miljon plagg varje dag. – Med vädring och frisk luft kan man komma långt. Luktar plagget illa så stoppa in det i frysen istället! SVT:s Magasin 4 i Stockholm är det största förrådet i hela Norden för uthyrning av kostym, rekvisita, möbler, och dekor. Här jobbar Anna-Carin Wirenfelt och hennes kollegor med att skydda en halv miljon plagg från pälsängrar, mal, damm och se till att de håller färg och form för framtiden.

 • Vädra, vädra och vädra Hennes tre tips för att dina kläder ska hålla så länge som möjligt är: vädra, vädra och vädra.
 • Jag har lite vädringsnoja! Hos oss väljer vi alltid att vädra plaggen först, innan vi bestämmer om de ska skickas till tvätt, både för att spara på miljön och kläderna.
 • Man behöver till exempel inte tvätta tröjor jätteofta, det räcker att vädra dem utomhus i ett par timmar.

Ull tvättar nästan sig självt när det får hänga ute. Genom att vädra kläderna regelbundet slipper man problem med mal och pälsängrar, vilket annars är väldigt vanligt i större förråd. – Jag är lika stolt varje gång Anticimex kommer hit och säger: “vi hittade EN mal”! Vi har så mycket ull i vårt förråd att det är helt galet, ändå finns här ingen mal.

 1. Det är vädringen som är hemligheten till att vi håller allt fräscht, säger Anna-Carin som tror att just vädring är lite av en bortglömd kunskap hos den yngre generationen.
 2. Läder behöver inte tvättas lika ofta som man kanske tror, förutom när de är svettiga eller har fått fläckar såklart.
 3. Har du ingen trädgård eller balkong kan du placera en vädringsställning vid fönstret och låta det stå öppet ett par timmar så att kläderna luftas.
You might be interested:  Färga Tyg Svart Utan Tvättmaskin?

– Ett par gånger per år bör allt vädras. Ullplagg är känsligast eftersom de drar åt sig ohyra. Bomull är inte lika känsligt, det är mer att plaggen kan lukta garderob. Man kan ju ha lavendelpåsar inne i garderoben så att det blir en fräsch doft, dessutom kan lavendel skydda mot objudna småkryp i garderoben.
Visa hela svaret

Varför luktar det instängt?

Några vanliga karaktäristiska lukter och orsaker –

Mögellukt är en frän och stickande, lätt irriterande lukt som framförallt finns i uppreglade golv och utreglade källarväggar samt krypgrunder och kan vara en indikation på fuktskada. Jordlukt luktar som potatiskällare eller jordkällare och är vanligt förekommande i krypgrunder. Kan vara en indikation på fuktskada. Champinjonlukt förekommer vid kraftigt angrepp av äkta hussvamp. Om hussvamp slits sönder känns en kraftig unken lukt. Kontakta oss, du behöver hjälp av ett saneringsföretag. Avlopp beror ibland på avloppsskada men oftast handlar det om otäthet i golvbrunnar och anslutningar från tvättställ, diskbänkar och avlopp som används väldigt sällan. Är ofta inte en fuktskada utan är en indikation på uttorkning. Träskyddsmedel som målas eller stryks på luktar som kemiskt, mögelliknande lukt. Är ofta inte en fuktskada, förekommer dock på ställen där det är risk för fukt. Vanligt förekommande på väggsyllar, tak i krypgrund, underlagsbräder i krypgrund och reglade väggar. Tryckimpregnering från främst 1970-talet luktar mögellikt, fast lite mer stickande, torrt som fuktigt. Används ofta som ytterväggsyllar. Kan vara en indikation på fuktskada. Fuktskadat mattlim har en kraftig, plastig och samtidigt unken lukt. Kan vara en indikation på fuktskada. Vanligt förekommande från platta på mark och källargolv. Linoleummatta luktar gammalt, instängt och unket. Våttorkad linoleummatta luktar kräk medan den torkar. Mattan är då skadad i ytskiktet och vatten har trängt ner och linoljan har härsknat. Kan ge luftvägsbesvär. Förkommer i alla utrymmen där mattan finns. Kan vara en indikation på fuktskada. Sommarstugelukt luktar instängt, vilket är typiskt för ouppvärmda sommarstugor. Kallstängningen vintertid ger en förhöjd fuktighet i allt material, golv, väggar, tak och inventarier, som också kan göra att bakterier växer till. Den är mycket svår att göra något åt men behöver inte ge några hälsobesvär. Vanligt förekommande i väggsyllar, krypgrunder och reglade väggar. Kan vara en indikation på fuktskada. Gammalt hus luktar instängt och ovädrat. Den beror ofta på gamla material samt bristfällig ventilation. Det finns sällan synliga skador utan det som luktar är väggskivor, gamla korkmattor med mera. Är ofta inte en fuktskada.

Visa hela svaret

Hur får man bort Ättikslukt?

Ättikan är så pass sur att den neutraliserar alkaliska ämnen i luften. Det går lika bra med en skål amoniak. Om det inte fungerar, använd en doftspray på kanten av dina gummimattor.
Visa hela svaret

Varför luktar tvätten illa efter tvätt?

Tvättmaskin: Kläderna luktar illa | Siemens Vitvaror Din webbläsare är utdaterad. För bättre säkerhet, hastighet och bästa upplevelsen av sidan uppdatera, eller använd en annan webbläsare. Om det finns en dålig lukt i trumman kan den lätt överföras till dina kläder under ett tvättprogram. Dålig lukt är oftast resultatet av smuts från tidigare tvättar och även från mögel som bildats i luckans gummibälg. Tvättmaskiner är inte självrengörande och kräver regelbundet underhåll minst var tredje månad.

 • För mer information om hur du rengör tvättmaskinen: Om du använder för lite tvättmedel kan det innebära att kläderna inte blir riktigt rena.
 • Se till att du fyller på tvättmedelsfacket upp till den markerade linjen på insidan av facket, eller om du använder en doseringsboll se till att den är fylld upp till rätt nivå på utsidan av bollen.
You might be interested:  Hur Tar Man Bort Stearin Från Kläder?

Läs tvättmedelstillverkarens anvisningar om du är osäker. Kom ihåg att det finns situationer då du kan behöva använda mer tvättmedel än den rekommenderade mängden. För mer information om hur mycket tvättmedel du ska använda: Om du har följt instruktionerna ovan men fortfarande har problem med din Siemens tvättmaskin kanske du ska låta en expert från Siemens ta en titt. : Tvättmaskin: Kläderna luktar illa | Siemens Vitvaror
Visa hela svaret

Hur får man bort svettlukt från nytvättade kläder?

Svettlukt och svettfläckar – För att få bort svettlukt från kläder så hjälper det att ta till några enkla husmorsknep. Både svettlukt och svettfläckar kan vara envisa att få bort, men lösningarna är enkla:

Svettlukt – Fyll en tom sprayflaska med ättiksprit. När du ska tvätta plagg som luktar svett, spraya de områden av plaggen som luktar (under ärmarna, insidan av kragen o.s.v.) med ättikspriten innan du lägger dem i tvättmaskinen. Tvätta sedan som vanligt i tvättmaskin med ett tvättmedel som inte innehåller blekmedel t.ex. Via tvättkapslar Color (ättiksprit blandat med blekmedel kan producera en giftig gas). Svettfläckar – Spä ut en matsked ättiksprit med lite vatten och gnugga in i svettfläcken. Låt verka i 20-30 minuter. Tvätta sedan plaggen som vanligt i tvättmaskinen och undvik precis som ovan att använda ett tvättmedel som innehåller blekmedel, då kombinationen av de två medlen kan producera en giftig gas. Om svettlukten är kvar efter att svettfläcken tagits bort, upprepa det här steget tills lukten är borta.

Även bikarbonat fungerar som en effektiv och naturlig fläckborttagare för svettfläckar. Blanda bikarbonat med lite vatten för att göra en slags pasta. Applicera pastan på din fläck och låt verka i ca 20 minuter. För att avsluta, skölj av under kallt vatten för att få bort pastan och tvätta som vanligt i tvättmaskinen.Observera att för båda de ovanstående metoderna så bör du alltid först testa medlet på en liten, diskret del av tyget på det plagg du vill behandla.
Visa hela svaret

Varför luktar handdukar unket?

Tvätta handdukar för att bevara dem mjuka – Det bästa tipset för att få mjuka handdukar är att torktumla dem. Om du vill ha dem extra mjuka kan du använda tumlarbollar i din torktumlare. Det gör att handdukarna blir fluffiga och förkortar även torktiden, så att du också sparar pengar på elektricitet.
Visa hela svaret

Varför luktar mörk tvätt surt?

Sammanfattningsvis – Den vanligaste orsaken till att tvätten luktar surt och unket efter en tvätt är att de inte torkat snabbt nog. När de torkar långsamt så bildas det bakterier i plagget som gör att det luktar surt. Det stora problemet är nu att även om du tvättar om plagget så dör inte bakterierna, eftersom du skulle behöva tvätta det i 90 grader för att bli av med den sura doften, men då skulle ju plagget förstöras.

 • Det du kan göra för att bli av med sur och unken luft i kläderna är att blötlägga plaggen i ca 15-20 minuter i en hink/balja med 10 liter vatten och 3 deciliter hushållsättika, 12%,
 • Det dödar bakterierna och får bort den unkna doften.
 • Självklart behöver du tvätta dem igen efter att de legat i badet med ättikssprit, men det kanske säger sig självt.

: Trött På Att Kläder Luktar Surt Efter Tvätt? – Så Slipper Du Det!
Visa hela svaret