Hur Gör Man Kläder Mindre Statiska?

Hur Gör Man Kläder Mindre Statiska
3 sätt att slippa statisk elektricitet på kläder – 1. Dra över tyget med en torktumlarservett. Har du inga går det bra att ta lite sköljmedel på händerna, och stryka över plagget du vill behandla. Var dock försiktig med sköljmedlet och använd bara ytterst lite! 2.

 • Dra med en metallgalge över kläderna – den fångar upp den statiska elektriciteten.3.
 • Spreja lite vatten eller hårsprej på plagget.
 • Spreja med måtta – du vill inte blöta kläderna! För att helt slippa statisk elektricitet på dina kläder kan du undvika plagg av syntetiska material som exempelvis polyester eftersom dessa tenderar att vara de värsta bovarna i dramat.

Satsa istället på naturliga fibrer. Använd också sköljmedel som reducerar den statiska elektriciteten och ger dig mjuka och väldoftande plagg.
Visa hela svaret

Hur gör man ett plagg mindre?

När du klär på dig: –

 1. För en trådhängare av metall genom plagget du ska ha på dig precis innan du sätter på det. Alternativt drar du den genom plagget precis efter att du satt på det. Metallen leder bort en del av elektriciteten från plagget. Fungerar särskilt bra på tunna tyger, som silke.
 2. Fäst en säkerhetsnål inne i en söm i plagget – också för att leda bort elektriciteten från tyget.
 3. Smörj in dig med fuktighetscrème. Torr hud drar till sig elektriskt laddade plagg – speciellt effektivt när byxor oh kjolar smetar fast sig på benen.
 4. Byt skor! Välj skor med lädersula istället för med gummisula – som bygger upp elektrisk laddning.
 5. Spraya plagget – eller dig själv – med hårspray. Hårspray ska göra så ditt hår inte blir elektriskt och kan alltså även hjälpa på kläder. Spraya antingen plaggen på minst 30 cm avstånd, eller området på dig själv där du inte vill att plagget ska fastna, precis innan du klär på dig.
You might be interested:  Hur Många Strumpor Behöver Man?

Visa hela svaret

Kan en människa laddas upp statiskt bara genom att gå på ett golv?

Statisk elektricitet och golv – Urladdningar av statisk elektricitet kan vara ett komfortproblem men det kan även skada känslig teknisk utrustning och antända brandfarliga gaser. Rätt sorts golvbeläggning kan minska risken för sådana skador. Alla har väl någon gång fått en elektrisk stöt när man har tagit i ett dörrhandtag.

 1. Men strömstyrkan är så låg att den lilla blixten eller gnistan inte innebär några hälsorisker för människor.
 2. Trots det så kan statisk elektricitet vara ett komfortproblem.
 3. Det är till exempel obehagligt för ett litet barn att få en gnista från doktorns fingrar på en barnavårdscentral.
 4. En golvbeläggning kan bidra till att “ladda upp” en person som går på golvet.

Golvet är dock bara en liten del i sammanhanget. Luftfuktighet, typ av skor och kläder, möbler och kontorsutrustning kan ha mycket större påverkan än golv.
Visa hela svaret

Vilka material blir statiska?

Undvik kläder i syntet och låt lufttorka – Det nästan enklaste knepet är att undvika kläder i syntet. Det är dessa som skapar allra mest statisk elektricitet. Om du redan har många plagg som har det materialet är det ju dumt att slänga dessa. Se i stället till att tvätta dem separat från andra material, så att det inte förs över till andra plagg.
Visa hela svaret

Var kan man köpa Antistatspray?

ANTISTATSPRAY 300ml – Handla hos SoffaDirekt.
Visa hela svaret

Hur mycket krymper kläder?

Konst fibrer

Fibrer namn Användingsområde Krympmån
Bomull/Viscose T-shirts, tröjor och underkläder. Kan krympa mycket.
Polyester/Bomull Skjortor, byxor, shorts, idrottsplagg. Lite.
Polyester/Ull Kostymer, byxor. Lite.
Ull/Acryl Stickade plagg. Kan krympa om man tvättar fel.

Visa hela svaret

Kan man krympa kläder i tvätten?

Det har hänt oss alla. Vi har försiktigt slängt ett ylleplagg eller ett par stretchiga jeans i tvättmaskinen eller torktumlaren och de har krympt till en tredjedel av sin ursprungliga storlek. Visst kan du kanske rädda plagget genom att sträcka ut det, men det blir aldrig detsamma igen.

Då ska du använda de här tipsen i din tvättrutin, så förstör du aldrig en tröja, sporttopp eller t-shirt igen! Därför krymper kläderna Kläder är gjorda av utsträckta fibrer som bomull, ylle eller syntet. Värme, vatten och rörelser i trumman kan frigöra den spänningen. Om du utsätter plagget för för mycket värme under tvätt- eller torkprocessen mjukas alla de små fibrerna upp.

Plötsligt är en klänning i storlek 40 en 34:a och du har lärt dig en dyr läxa. Steg för att förhindra krympning Krympning kan orsakas av exponering för värme och vätska samt rörelser, vilket innebär att det kan inträffa vid antingen tvätt- eller torkprocessen.

 1. Var därför uppmärksam på tipsen nedan för att undvika att förstöra ytterligare ett favoritplagg.
 2. Steg 1: Läs tvättrådsetiketten Tvättrådsetiketter ger all information du behöver när det gäller att ta hand om kläderna på rätt sätt.
 3. De beskriver hur du tvättar plagget, torkar det och vad du kan och inte kan göra med det.
You might be interested:  Vad Sover Nyfödda I För Kläder?

Det enda problemet är att all den här informationen representeras av en serie symboler som inte är särskilt lätta att förstå. Du kan ta en titt på den här guiden, som hjälper dig att förstå tvättrådsymboler, och när du väl gör det kan du ta hand om kläderna som ett proffs! En av de viktigaste symbolerna på tvättrådsetiketten är den temperatur du kan tvätta och torka plagget i.

 1. Om du är särskilt rädd om vissa plagg kan du alltid tvätta och torka dem i lägre värme, till exempel 30 °C.
 2. Lägre temperaturer förhindrar inte all krympning, men det minskar risken avsevärt.
 3. En annan sak som du kan se på en tvättrådsetikett är frasen “förkrympt”.
 4. Liksom etiketten beskriver har de här plaggen krympts innan de säljs, så de bör hålla samma storlek efter ett tvätt- och torkprogram.

Steg 2: Sortera Om du tar för vana att sortera tvätten efter färg och tvättemperatur minskar du risken för att den krymper. Kom även ihåg att din tvättmaskin och torktumlare kan ha program för särskilda material, till exempel jeansprogram. Sortera tvätten enligt detta om du tänker använda ett av dessa materialspecifika program.

Fler tips om hur du fyller på tvättmaskinen och torktumlaren på rätt sätt finns i vår guide. Steg 3: Välj rätt program Detta går hand i hand med att välja rätt temperatur, eftersom vissa program automatiskt ställer in tvättemperaturen. Om du till exempel tvättar ylleplagg kan du se till att välja ett ylleprogram, om tvättmaskinen har ett sådant.

Detta program sänker inte bara tvättemperaturen, utan reducerar även centrifugeringshastigheten, vilket resulterar i en skonsammare tvätt och mindre krympning. Handtvätt är ett annat alternativ och det kan till och med finnas instruktioner om det på tvättrådsetiketten.

 1. Detta är den minst skadliga metoden för att tvätta kläder, men naturligtvis den mest arbetskrävande.
 2. Steg 4: Var smart när det gäller torkning Här är det viktigt att vara uppmärksam på tvättrådsetiketten.
 3. Om etiketten anger att plagget inte är lämpligt för torktumling är det inte värt att riskera det.
You might be interested:  Hur Länge Håller Uv Kläder?

Om plagget kan torktumlas måste du dock välja rätt temperaturinställning. Om du torkar kläder som kräver låg värme i hög värme kan det leda till krympning. Om din torktumlare har materialspecifika program ska du se till att använda dessa.
Visa hela svaret

När blir el farligt?

En elstöt kallas på fackspråk för elchock. Så länge en spänning är under 50 V orsakar den sällan en farlig elstöt. Däremot är det farligt att få en stöt från en elinstallation som har 230 V. Elektrisk ström kan ge allt från märkbara kittlingar och muskelkramper till oregelbunden hjärt- verksamhet.
Visa hela svaret