Hur Länge Håller Uv Kläder?

Hur Länge Håller Uv Kläder
En täckande solskyddsdräkt kan vara ett smidigt sätt att skydda de små för solens skadliga UV-strålar, både i vattnet och på land. Kläderna som säljs i de flesta barnklädes -och sportbutiker utlovar normalt en solskyddsfaktor (Ultraviolet Protection Factor) på 40 till 50 UPF eller mer.

 • Det är betryggande siffror för oroliga föräldrar, men frågan är hur länge skyddet sitter kvar.
 • Det UPF- skydd som står på kläderna i butiken gäller för nytt och osträckt material.
 • Så fort man sätter på sig plagget sträcks ju materialet ut lite, och då kan solskyddet ändras.
 • Sedan beror det också på hur man använder det, säger Simonetta Granello, testledare vid Swerea IVF:s laboratorium i Mölndal.

På uppdrag av Testfakta har Swerea IVF jämfört sju solskyddsdräkter av olika märken. Inför testet utsattes alla dräkter för samma behandling i form av upprepade tvättar och UV-åldring. Tyget töjdes också ut något, för att efterlikna att plagget sitter på barnets kropp.

 • När laboratoriet därefter mätte hur mycket UV- strålning tygen släppte igenom hade testvinnaren från Kappahl ett skydd på 25 UPF.
 • Testets sämsta plagg, från Lindex, hade bara ett solskydd på 10 UPF, trots att båda plaggen hade samma deklarerade solskyddsfaktor från början.
 • Olika material bryts ner olika snabbt, det handlar om hur tyget är konstruerat och vilken typ av fibrer det har, säger Simonetta Granello.10 UPF motsvarar ungefär det solskydd man får av en vanlig t-shirt.

– Om barnet badar i Sverige en dag med ett inte så högt UV-index så kan UPF 10 vara tillräckligt. Men utomlands, som till exempel i Thailand, så skulle det inte vara tillräckligt, säger Roshan Tofighi på Strålsäkerhetsmyndigheten. Från Lindex sida säger man att kunden ändå kan känna sig trygg med att deras plagg skyddar mot skadlig UV-strålning.

­– Vi har valt att ställa samma krav som standarden anger, säger Kaisa Lyckdal, pressansvarig på Lindex. För en konsument som står och väljer ute i butiken är det svårt att avgöra hur bra kvalitet ett plagg har och hur väl det skyddar – och behåller skyddet. En faktor som kan spela in är färgen. Mörkare färger absorberar generellt sett mer strålning.

Men färgen är bara en del av förklaringen. Dräkten med det bästa skyddet i testet hade en ljusare blågrön färg på axelpartiet, där UV-skyddet mättes. När laboratoriet bedömde plaggens färgbeständighet visade det sig också att det inte fanns något klart samband mellan hur mycket plaggen blektes och hur mycket solskyddsförmågan försämrades.

 1. Det visar att även konstruktion och tjocklek spelar in för hur bra UV- skyddet är, säger Simonetta Granello.
 2. Förutom solskyddet testades även klädernas elasticitet efter åldring och tvättar.
 3. Labbet mätte hur mycket det gick att töja ut tyget på längden och bredden, och hur tyget sedan klarade att gå tillbaka till sin ursprungliga form.

– Om det inte går tillbaka tillräckligt mycket blir tyget uttänjt och kan hänga som en påse på vissa ställen. Det ser inte så fint ut och är nog inte heller så bekvämt att ha på sig, säger Simonetta Granello.
Visa hela svaret

Hur mycket UV måste det vara för att bli brun?

Säker tid i solen om Du har känslig hud men kan bli brun – UV-index 0 – 2* 3 – 5* 6 – 7* 8 – 10 11 + Styrka Låg Måttlig Hög Mycket hög Extrem Soltid Hela dagen* 1-2 tim* 30-60 min* 15-30 min 5-15 min

Med snötäckt mark och mot solen gäller ungefär dubbla UV-index och hälften av den angivna soltiden. UV-index prognoser utfärdas dagligen omkring kl 08, under perioden april till och med augusti. Om så krävs kan prognoser börja skickas ut tidigare. Presenteras i samarbete med Strlskerhetsmyndigheten.

Visa hela svaret

Vilket UV blir man brun i?

UV -A gör redan bildade pigment bruna medan UV -B startar pigmentbildning och ökar hudcellerna, överhuden blir tjockare och det bildas nya pigment. Den bruna färgen är hudens skyddsmekanism och gör att mängden skadlig UV -strålning i mindre grad tränger till djupare hudskikt.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Får Man Bort Choklad Från Tyg?

Hur ska en UV dräkt sitta?

En UV – dräkt bör sitta lite löst när den är torr, men den ska inte vara sladdrig på kroppen. En bra och bekväm passform är även det som ger det bästa UV -skyddet.
Visa hela svaret

Hur länge måste man sola i UV 1?

Lågt UV-index (1–2) – När UV-index är lågt, 1–2, är det säkert att vistas ute i solen hela dagen utan solskydd. Det gäller även personer som är känsliga för solen. I Sverige är UV-index lågt under de mörkaste månaderna, november-februari.
Visa hela svaret

Varför blir jag inte brun om benen?

Det är därför det är lite svårare att bli brun där vid solning i vanlig sol samt vid solning i solarium. Det är också svårare att bli brun på insidan av armarna och benen. Det beror på att vi har mindre pigment där.
Visa hela svaret

Hur länge håller man sig brun?

Efter sista solomgången i ett solarium tar det ca 4 veckor för den bruna färgen att mattas av. Det är ett helt naturligt förlopp, för på 30 dagar har huden förnyats.
Visa hela svaret

Kan man bli brun om man solar i mars?

Även under den tidiga våren finns anledning att vara försiktig i solen – särskilt om du planerar att åka till fjällen. Snön reflekterar nämligen solstrålarna. Det är också lättare att bränna sig under våren, eftersom huden är känslig efter den mörka vintern.

När det är sol och klarblå himmel kommer ungefär hälften av UV-strålningen från himlen. Men i fjällen på vintern och våren finns dessutom en av naturens allra bästa reflektorer: snön. Den reflekterar upp till 80 procent av solens UV-strålning. Under vintern har huden dessutom blivit van vid att inte behöva skydda sig mot solstrålning.

Huden är tunn och har inte producerat ett skyddande pigment. Därför är det lätt att bränna sig. Om du bränner dig ofta ökar risken att drabbas av den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom. Självklart ska du dra nytta av solen och ljuset, men njutningen försvinner inte för att du undviker den allra starkaste strålningen.
Visa hela svaret

Kan man sola klockan 5?

6. Man blir bara brun mitt på ­dagen. – Falskt! Solen är som starkast mellan klockan 11 och 15, men det är snarare då du ska undvika solen. Att sola tidigt eller sent ger en snällare (och snyggare!) bränna och du slipper trängas på stranden.
Visa hela svaret

Hur mycket skyddar en vit t-shirt?

Hur Länge Håller Uv Kläder 09-07-2019 Hur Länge Håller Uv Kläder Sommaren är här och många både njuter och oroar sig för solen. Kan man bränna sig även om man sitter i skuggan? Blockerar solskyddsfaktor den nyttiga D-vitaminen ? Doktor Anne Wetter – dermatolog och grundare av Estetiskt Hudläkarcentrum – reder ut de sex vanligaste solmyterna.1.

 1. Med solkräm går du miste om D-vitamin (Falskt) – Även med solskydd tränger UV-strålning igenom och gör så att D-vitamin-produktionen sätter igång.
 2. Bra att veta: vi kan endast få en liten del D-vitamin genom huden.
 3. För en person med ljus hud räcker ungefär en kvart om dagen.
 4. En person med mörkare hy behöver vistas något längre i solen för att nå samma halter av D-vitamin.

Den största delen av vår D-vitamin bör dock komma genom kosten, exempelvis ägg och fet fisk.2. Man kan bränna sig även under ett solparasoll (Sant) – Ett parasoll ger falsk trygghet. Du kan bränna dig rejält utan solskydd. Parasollen stoppar bara solens direkta strålar, inte den indirekta strålningen.

 1. Solen reflekteras av både sand och vatten, vilket bidrar till ytterligare ökad exponering under ett parasoll.3.
 2. Ett å r gammal solkr ä m fungerar inte (Delvis falskt) – Effekten kan vara lite sämre och därför är det viktigt smörja på ett ordentligt lager om du använder en gammal produkt.
 3. Ofta har solkrämer en hållbarhet på 12 månader.

Det blir en gradvis minskning av skyddet efter passerat datum.4. Solfaktor 30 skyddar dubbelt så bra som solfaktor 15 (Falskt) – SPF 15 släpper igenom 6,7 procent av solens skadliga UVB-strålning. Detta ger ett skydd på 93, 3 procent. SPF 30 släpper 3,3 procent, det är ett UVB-skydd på 96,6 procent.

 1. Det är alltså väldigt lite som skiljer mellan SPF 15 och 30.
 2. Jag rekommenderar dock alltid att använda så högt skydd som möjligt och framförallt smörja på rikligt och reapplicera flera gånger under dagen.5.
 3. Det räcker att smörja sig en gång om dagen (Falskt) – Man måste smörja dig flera gånger under dagen.
You might be interested:  Hur Snabbt Möglar Blöta Kläder?

Även om det står “Vattenfast” på flaskan håller den bara cirka 40 min efter ett bad. Solskyddet försvagas dessutom under dagen även om du inte badar. Man bör applicera ny solskyddskräm ungefär varannan timme. Dessutom en riklig mängd. Räkna med en handfull SPF varje gång du smörjer dig (två snapsglas, cirka 20-40 ml beroende på hur stor du är).6.
Visa hela svaret

Hur mycket skyddar solskyddsfaktor?

Solskydd och solkräm Solskydd är viktigt för huden om du vill undvika att bränna dig och skydda dig mot de negativa effekterna av, Att använda solkräm med rätt solskyddsfaktor är en av de viktigaste delarna i ett bra solskydd. På den här sidan besvarar vi de vanligaste frågorna om solkräm, solskyddsfaktor och solskydd.

Solskyddsfaktorn i solkrämen (även kallad SPF) visar hur bra skydd solkrämen ger mot solens ultravioletta UVB-strålar, som ligger bakom hudrodnader och solbränna. Med andra ord anger solskyddsfaktorn graden av UV-skydd, närmare bestämt hur många gånger solkrämen ökar hudens normala skydd. Det har alltså inte endast att göra med hur mycket längre man kan vara ute i solen.

Exempel:

 • SPF 15 kan ge femton gånger hudens normala skydd mot solens UVB-strålar.
 • SPF 30 kan ge trettio gånger hudens normala skydd mot solens UVB-strålar.
 • SPF 50 kan ge femtio gånger hudens normala skydd mot solens UVB-strålar.

Nu tänker du kanske att en solkräm med solskyddsfaktor 30 skyddar dubbelt så bra som en solkräm med solskyddsfaktor 15, men det stämmer inte. I verkligheten ger en solkräm med solskyddsfaktor 30 bara ett extra skydd på ca.4 % jämfört med en solkräm med solskyddsfaktor 15. I diagrammet kan du se förhållandet mellan solskyddsfaktorn och det faktiska skyddet. Hur Länge Håller Uv Kläder Förhållandet mellan solskyddsfaktor och solskydd. Bild: Stock Solkrämer med olika solskyddsfaktor kan dessutom absorbera olika mycket UVB-strålning:

 • En solkräm med SPF 15 släpper igenom 6,3 % av UVB-strålningen till huden.
 • En solkräm med SPF 30 släpper igenom 3,2 % av UVB-strålningen.
 • En solkräm med SPF 50 låter bara 2,3 % av strålningen tränga in.

Ja, det är lagkrav på att solkrämer ska skydda huden mot UVA-strålning motsvarande minst 1/3 av UVB-skyddet. Om du tittar efter UVA-märket när du köper solkräm kan du vara säker på att den också skyddar mot UVA-strålningen. UVA-märket visar att solkrämens UVA-skydd är minst en tredjedel av den angivna solskyddsfaktorn.

 • En solkräm med faktor 30 skyddar med andra ord minst med en faktor 10 mot UVA-strålning.
 • Och kom ihåg – 100 % av UVA-strålningen tränger igenom molnen.
 • Solskydd är därför väldigt viktigt även under molniga dagar.
 • Ja, det finns det.
 • UVC-skydd är i princip bara nödvändigt om du utsätts för UVC-strålning från industriella processer (t.ex.

bågsvetsning), eftersom det är den enda källan till UVC-strålning här på jorden. Det är flera saker du ska ta höjd för när du väljer solskyddsfaktor. Sammanfattningsvis bör du välja utifrån din hudtyp, aktuellt och din aktivitetsnivå – alltså under vilka förhållanden solkrämen ska användas.

 1. Ju ljusare och känsligare hud du har, och ju högre UV-index är, desto högre solskyddsfaktor bör du använda.
 2. Utöver det bör du fundera på under vilka förhållanden solkrämen ska användas.
 3. Är du t.ex.
 4. Mycket aktiv, ska du resa söderut eller arbetar du utomhus stora delar av dagen bör du ta med det i beräkningen när du väljer solkräm.

Dessutom är det en god idé att använda en solkräm med högre faktor till ansiktet och andra utsatta områden som axlar, bröst och hårfäste. Allmänna riktlinjer för val av solkräm:

 • Solskyddsfaktor 15: Både för ljus, brun och mörk hud i Sverige och länder med liknande UV-index.
 • Solskyddsfaktor 30: För känslig, brun såväl som ljus hud i stark sol, t.ex. när du arbetar utomhus eller reser i södern.
 • Solskyddsfaktor 50: För mycket ljus hud och mycket stark sol.

För att få rätt skydd är det viktigt att du stryker på tillräckligt mycket solkräm. En av de vanligaste orsakerna till solskador är att man tar för lite solkräm. En bra tumregel är att du behöver en handfull solkräm till hela kroppen. Tar du på för lite solkräm minskar solkrämens solskyddsfaktor.

Om du t.ex. smörjer in dig med SPF 15 i ett för tunt lager, minskar du skyddet till ca. SPF 2. Vi rekommenderar alltid att man använder minst solskyddsfaktor 30 hemma i Sverige, för att säkerställa bästa möjliga skydd. En bra tumregel är att applicera solkräm varannan till var tredje timme för att behålla solskyddsfaktorn.

You might be interested:  Hur Får Man Bort Fläckar På Vita Kläder?

Och oftare om du har svettats, tvättat dig, varit i vattnet eller torkat dig. Det korta svaret är ja. Svett, tvätt och beröring minskar solkrämens solskyddsfaktor över tid. Under arbetsdagen bör du stryka på solkräm minst varannan eller var tredje timme för att säkra ett fullgott skydd.

Och oftare om du tvättar dig eller svettas mycket. Och så är det viktigt att du stryker på tillräckligt mycket solkräm. En solkräm skyddar nämligen bara ordentligt om produkten används rätt och stryks på med lämpliga intervall. Många gånger används inte solkrämen på rätt sätt eller tillräckligt ofta för att ge den solskyddsfaktor som anges på förpackningen.

I genomsnitt använder personer med utomhusarbete bara hälften av den rekommenderade mängden solkräm, varför den skyddande effekten också minskar till hälften eller mindre. Se till att stryka på solkräm ofta när du arbetar i det fria. Foto: Stock Ja, du måste vara uppmärksam på solkrämens hållbarhet. Liksom de flesta andra produkter har solkräm nämligen ett bäst före-datum. Titta på förpackningen där en liten ikon anger hur länge produkten håller sig efter att den öppnats.

 • Solkräm har typiskt en hållbarhet på 6, 12 eller 24 månader efter öppnandet.
 • Om din solkräm från förra året inte har varit öppnad eller legat ute i solen går den antagligen bra att använda.
 • Solkräm från SC Johnson Professional har en hållbarhetstid på 12 månader efter öppning.
 • UV-index avgör när du ska vara försiktig i solen.

Det är nämligen inte temperaturen som avgör om solen kan brännas, utan styrkan på UV-strålningen. Och den kan vara hög redan i början av våren. Cancerexperter rekommenderar att du ska skydda dig med solkräm när UV-index är 3 eller högre. I Sverige innebär det typiskt perioden från april till september mellan kl.12 och 15 på dagarna.

Solkräm innehåller antingen ett fysiskt solfilter, ett kemiskt solfilter eller en kombination av båda. Fysiskt solfilter lägger sig som en tunn hinna ovanpå huden (ofta som ett synligt vitaktigt lager) och skyddar genom att reflektera solens strålar. Ett av de mest använda fysiska solfiltren är titandioxid.

Kemiskt solfilter innehåller ämnen som tränger in i de övre hudlagren och därför inte kan ses på huden. När UV-strålningen träffar huden absorberar filtret strålningen och omvandlar den till värme, så att den inte orsakar skada. Listan över kemiska solfilter är lång.

 1. Håll ett öga på UV-index och skydda dig från april till september i Sverige.
 2. Använd den rekommenderade mängden solkräm – hellre för mycket än för lite.
 3. Stryk på solkräm varannan till var tredje timme för att garantera solskyddsfaktorn, och oftare vid kraftig svettning eller tvättning.
 4. Använd solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor för att minska risken om du använder för lite och öka den faktiska skyddsnivån.

Du får mer kunskap och tips om solskydd i de här artiklarna: : Solskydd och solkräm
Visa hela svaret

Kan man bränna sig på UV-index 1?

Lågt UV-index (1–2) – När UV-index är lågt, 1–2, är det säkert att vistas ute i solen hela dagen utan solskydd. Det gäller även personer som är känsliga för solen. I Sverige är UV-index lågt under de mörkaste månaderna, november-februari.
Visa hela svaret

Är UV 400 bra?

UV-strålar skadar näthinnan – Om du kommer för nära solen får du en solbränna. De ultravioletta strålarna – de så kallade UV-strålarna – ökar risken för hudcancer. Dessutom kan åldrande av huden påskyndas genom ofta solbad.

 • Men det är inte bara huden som kan skadas, utan ögonen kan också försämras.
 • Om oskyddade ögon utsätts för solen kan en lång och intensiv bestrålning leda till inflammationer i konjunktiva och hornhinnan.
 • I värsta fall kan synorganet skadas på lång sikt och linsen kan bli grumlig (grå starr).
 • Använd därför alltid glasögon och solglasögon med garanterat UV-skydd!

UV-C strålar absorberas i grund och botten av jordens atmosfär, men UV-B och UV-A strålar penetrerar obehindrat till jordytan. Beteckningen UV400 med garanterat UV-skydd skyddar mot skadlig UV-B och UV-A strålning. Dessutom reducerar solglasögon det synliga ljuset, vilket gör att det blir trevligare att se i solskenet. Hur Länge Håller Uv Kläder Kort sagt betyder termen UV400 att glasögonen absorberar UV-A-, B- och C-strålar, upp till en våglängd på 400 nanometer.
Visa hela svaret