Hur Länge Lever Fästingar I Kläder?

Hur Länge Lever Fästingar I Kläder
Fästingarna överlever minst 3-5 dagar och upp till några veckor, beroende på luftfuktigheten. Tvättkorgen: Överlevnadstiden är flera veckor om det finns något fuktigt i den. Klädskåp: 3-5 dagar, för torrt. Kudde: 3-5 dagar, för torrt- men tillräckligt lång tid för att nå dig.
Visa hela svaret

Kan fästingar fastna på kläder?

Ljusa hundar – Det var iakttagelser från hundägare som satte henne på spåren. Många upplevde att ljusa hundar oftare drabbades av fästingar. Tio människor deltog i undersökningen. I tolv omgångar fick de omväxlande mörkt och ljust klädda vandra genom fästingrika områden.

 • Då fastnade 886 fästingar på försökspersonernas kläder.
 • Av dem satte sig 62 procent på ljusa kläder och 38 procent på mörka.
 • Vissa försökspersoner drog till sig fler fästingar än andra, men antalet fästingar blev större för alla då de var klädda i ljusa färger.
 • Orsakerna kan vara flera.
 • Även om fästingar inte har ögon kan de ha någon sorts ljusuppfattningsförmåga.

En annan förklaring skulle kunna vara att klädernas färg påverkar värmeutstrålningen. Ljusklädda människor är varmare på kroppsytan än mörkklädda och detta skulle kunna verka lockande på fästingar. En tredje hypotes är att det beror på olika kemikalieinnehåll i kläderna.
Visa hela svaret

Hur länge kan en fästing leva inomhus?

Hur länge överlever fästingar inomhus? – Även om fästingar trivs bäst i fuktiga förhållanden bland vass och grässtrån – kan fästingar leva inomhus. Förutsatt att klimatet är varmt och trivsamt kan fästingarna leva inomhus i upp till ett år utan att äta. Fästingar som lever i naturen kan leva i ca 4 till 5 år. Läs också: 9 tips för att få barnen att leka mer utomhus i sommar
Visa hela svaret

Kan man duscha bort fästingar?

Hur skyddar jag mig mot fästingbett? – Att vistas ute i naturen är för många en naturlig del av sommarhalvåret. Risken för fästingbett ska inte hålla dig bort från naturen men det finns ett par saker du kan göra för att skydda dig mot fästingbett.

 • Använd ljusa heltäckande kläder när du rör dig i ett område med mycket fästingar.
 • Använd fästingavvisande medel. Finns att köpa på Apoteket.
 • Försök att undvika att gå i högt gräs och andra områden där mycket fästingar ofta finns.
 • Titta regelbundet efter fästingar på kroppen efter att du varit ut i naturen.
 • Duscha efter att du varit ute i naturen. På så sätt kan du spola bort fästingar som ännu inte har bitit sig fast.
 • Om du har husdjur bör du söka igenom djurets päls efter fästingar regelbundet. Fästingar som satt sig i djurets päls kan klättra över på människor.
 • De flesta personer som insjuknar som en konsekvens av fästingbett har inte upptäckt eller varit medvetna om att de haft en fästing på kroppen. Sök genom kroppen regelbundet och lägg märket till eventuella symtom.
 • För att minska risken att drabbas av den allvarliga sjukdomen TBE (fästingburen hjärninflammation) kan du vaccinera dig.

Visa hela svaret

Hur länge kan en fästing leva utan värddjur?

Hur länge lever en fästing utan att den hittar ett värddjur? Anna Överby: Vid gynsamma förhållanden, dvs, rätt fuktighet och temperatur kan den leva mer än ett år utan att äta.
Visa hela svaret

Vilken lukt gillar inte fästingar?

Fästingar är äckliga typer. Här får du oväntade tips på hur du håller dem borta. Visste du att de avskyr rosmarin? De där äckliga små krypen som tyst kryper upp på din kropp och sakta men säkert borrar sig igenom huden för att lägga sig där och dricka ditt blod.

Vitlök – Som de vampyrer de är så hatar de vitlök.Vill du inte lukta bajs ur munnen kan du äta vitlökskapslar.Vitlöken ska tydligen bilda svavelföreningar i kroppen som ger ifrån sig en lukt som fästingarna inte gillar. Tea tree-olja och citrongräsolja – Också starka dofter som fästingarna inte gillar. Magnetfältsbrickor – Ett halsband med brickor som påverkar det elektromagnetiska fältet som fästingarna tycks undvika. Ultraljudsvågor – Batteridrivna manicker som sänder ut ultraljudsvågor. Bärnstenshalsband – Är främst menat för husdjur. När stenarna gnids mot pälsen så bildas statisk elektricitet. Kanske funkar om man är en hårig typ? Dekokt på rosmarin – Sprejas sedan på huden. Funkar också på djur. Kolla recept på nätet, finns flera olika och det är bara att testa sig fram. Myggspray/olja – Det finns myggspray som också ska funka på fästingar. Inte att rekommendera – Halsband för hundar och droppar för hundar och katter. Giftämnena som finns i produkterna är allt för starka för oss människor. Vi kan bli riktigt sjuka om vi använder dem.

Inga metoder gör dig tyvärr hundra procent säker mot en fästingattack. Därför är det bäst att försöka undvika platser där fästingarna ofta vistas (högt gräs, mörka och fuktiga platser) och att ha på dig heltäckande kläder. Det är också bra om kläderna är ljusa, för då kan du snabbt se när de små jäklarna hoppar på dig.
Visa hela svaret

Varför känner man inte fästingar?

4. Ett fästingbett känns inte – När fästingen biter i sitt offer, sprutar den samtidigt in saliv i bettet. Saliven innehåller ett bedövningsmedel som gör att du inte känner att du har blivit biten. Det är också i saliven som TBE-virus överförs, om fästingen bär på viruset.
Visa hela svaret

Hur tar man död på en fästing?

Experten: Det här ska du göra med fästingen du plockat bort! Bränna, spola ner i toaletten eller slänga i soporna? Det florerar myter om vad man ska göra med – och hur man ska göra sig av med – fästingar man plockat. Här är fästingexpertens råd!

You might be interested:  Var Köper Kändisar Sina Kläder?

En del sommardagar kan man tvingas plocka bort flera fästingar från sig själv, barnen, hunden eller katten.Vissa hävdar att man snabbt ska bränna upp fästingen för att vara säker på att den är död och inte kan krypa vidare och bita någon på nytt. Läs också: Men det finns enklare sätt enligt fästingexperten Katharina Ornstein, infektionsläkare vid region Skåne som forskat kring borrelia.

– Ja, att stoppa den i papperskorgen räcker, eller spola ned den. Har den redan sugit blod så är den ju nöjd. Dessutom är den ofta skadad eller död efter att man har tagit bort den, säger hon. Undantaget är om man hittar en vuxen hona, som är stor som en mindre vindruva – och full av ägg.

Henne ska man avliva, enligt Thomas Jaenson, professor i entomologi vid Uppsala universitet. – Jag brukar jag rekommendera att man lägger fästingen i en glasburk eller annan behållare, som innehåller sprit/etanol, 40-procentig eller högre koncentration), T-sprit, eller någon annat giftig vätska, säger han.

: Experten: Det här ska du göra med fästingen du plockat bort!
Visa hela svaret

Var lägger fästingar sina ägg?

Så utvecklas fästingen – Fästingen har tre stadier under sitt liv. Den utvecklas från ägg till larv, från larv till nymf och sedan till vuxen fästing:

Äggstadiet – fästingen lägger ägg undangömda i hög växtlighet i skogen. Inom 2–3 veckor kläcks äggen och ut kommer tusentals små larver. Nymfstadiet – larven utvecklas under cirka ett år till nymf som oftast övervintrar ute i naturen innan den hittar ett så kallat värddjur. Vuxen fästing – under sommaren utvecklas nymfen till en vuxen fästing. En vuxen hona suger blod från värddjur och lägger uppemot 3000 ägg. Därmed sluts livscykeln.

En fästing lever i cirka 2–3 år och i vuxen storlek är den 3–4 millimeter. En fästing behöver näring som den får genom att suga blod.
Visa hela svaret

Är fästingar onödiga?

Är den till nytta för något annat djurslag. Är det någon som har dem som föda. För och nackdelar kan vara intressant att veta. Tackar på förhand gör Elisabeth Hej Elisabeth! Det finns nog inte så många andra djur som tycker att fästingar är nyttiga för dem.

En del djur äter fästingar ibland, men knappast något djur behöver äta just fästingar. Men fästingar finns för sin egen skull och struntar glatt i det. Fästingens affärsidé fungerar uppenbarligen i naturen. Deras utseende, fysiologi och beteenden fungerar tillräckligt bra för att resultera i fästingbarn och fästingbarnbarn.

Vilka djur som är nyttiga beror väldigt mycket på vem man frågar. För ugglor är hackspettar nyttiga eftersom de skapar bohål, för myror som får sitt bo sönderhackat och sina larver uppätna är hackspettar inte särskilt nyttiga. För människor som gillar jakt är vildsvin nyttiga – de går att jaga.

 • För mjölkbönder som får sin vallodling uppbökad är vildsvin inte nyttiga.
 • Idén om att alla djur och växter ska fylla en funktion för andra djur (och inte minst för människan) stämmer inte.
 • Anske ligger den kvar i vårt medvetande från skapelseberättelser där världen skapats åt människan.
 • Men fästingarna struntar i om de är nyttiga för hackspettar, blåklockor, kaskelotter eller människor.

Att alla arter skulle vara lika viktiga för ett fungerande ekosystem är också en myt. Om fästingen drabbades av en dödlig fästingsjuka så att alla fästingar försvann skulle det antagligen inte hända så mycket. Om granen däremot drabbades och alla granar hastigt dog skulle det få stora konsekvenser.

Dels skulle skogarna bli helt annorlunda när de väl växt upp nya träd av andra arter, dels skulle en mängd djur och svampar som är direkt beroende av gran försvinna. När nu almsjuka och askskottsjuka dödar en massa almar och askar ligger effekterna någonstans mittemellan. De är inga jättedominerande skogsträd idag, men det finns en hel del insekter och svampar som bara lever på dessa träd.

Men det är inte lätt att veta vad som händer om en art försvinner (eller om en ny art kommer in). Därför krävs det mycket kunskap och en hel del försiktighet. Mvh / Didrik Didrik Vanhoenacker, Jourhavande biolog, Naturhistoriska
Visa hela svaret

Kan en fästing gå in i kroppen?

Kontrollera kroppen – Leta gärna efter fästingar på kroppen när du har varit utomhus. Du kan till exempel ta för vana att leta efter fästingar varje kväll. Fästingar vandrar omkring i flera timmar på kroppen innan de biter sig fast, så då kan du ibland hitta dem innan dess.

 1. Barn får ofta fästingar på övre delen av kroppen.
 2. Glöm inte att titta i hårbotten och bakom öronen.
 3. Det är också bra att regelbundet leta efter fästingar på husdjur.
 4. Fästingar är små spindeldjur som främst finns i skog och i högt gräs.
 5. De kan bli aktiva redan tidigt på våren, när det börjar bli cirka fem grader varmt.

Säsongen för fästingar brukar räknas från mars till november. Fästingen genomgår tre aktiva stadier i sin utveckling. Först från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. Larven ser ut som en fästing men är mindre, ungefär en halv millimeter lång.

Nymfen är cirka en millimeter och den vuxna fästingen är 3 till 4 millimeter lång. Sjukdomar som sprids av fästingar Det finns flera sjukdomar som kan spridas med fästingar. I Sverige är och vanligast. Borrelia orsakas av en bakterie. Du kan inte vaccinera dig mot borrelia, men sjukdomen kan behandlas med antibiotika.

Risken att bli smittad är liten om du tar bort fästingen direkt. TBE orsakas av ett virus och förekommer framför allt i vissa riskområden. Du kan, Fästingar kan också överföra en annan bakterie som kan ge fästingfeber, en sjukdom som är vanlig bland djur.
Visa hela svaret

Finns det fästingar inomhus?

Fästingar rör sig inte särskilt långt i sin livsmiljö, men fastsittande på ett värddjur (t. ex. hund eller katt) kan de också hamna inomhus. Då hunden eller katten rör sig inomhus, kan fästingen komma i kontakt med t.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vad Betyder Tvättsymbolerna På Kläder?

Kan man bli smittad av en fästing larv?

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 05.59 Det är inte bara vuxna fästingar som kan bära på sjukdomar, forskare har sett att fästinglarver kan bära på smitta redan när de kläcks. På Statens veterinärmedicinska anstalt har man undersökt fästingar på Gotland efter att fåren drabbats hårt av den fästingburna sjukdomen betesfeber.

Forskarna befarade att det berodde på att fästingarna blivit resistenta mot de fästingmedel som används, och beslöt att noga undersöka fästingarna. Den goda nyheten var att fästingarna inte var resistenta, de medel vi har idag fungerar om man bara är noggrann när man använder dem. Forskarnas undersökningen gav däremot helt ny information, att även fästinglarver bar på smittan.

Tidigare kände man bara till att nymfer och vuxna fästingar var smittbärare. – Det är positivt att fästingar inte är resistenta, det betyder att vi kan behandla och få bukt med fästingburna infektioner. Det krävs ytterligare forskning innan vi förstår denna typ av smittspridning där fästingar och andra insekter sprider smittämnen.
Visa hela svaret

När dör fästingar av kyla?

Dör fästingar av kyla eller om det blir en hård vinter? – – De tål att bli infrysta om det inte blir väldigt kallt, men oftast ligger det snö på marken som isolerar. Då får man en ganska jämn miljö vad gäller temperatur vilket gör att fästingar klarar sig ganska bra.
Visa hela svaret

Kan man frysa ihjäl fästingar?

“Bör vi inte ta denna chans att minska antalet fall av borrelia?” Det är välkänt att fästingar överför olika smittämnen och aller­gener till människor. Enligt rekommendationer ska därför fästingar plockas bort så snart de hittas, och helst med ett fin­spetsigt instrument för att undvika att fästingen kläms.

En genomgång av publikationer visar emellertid inte att dessa rekommendationer minskar risken för fästingöverförd sjukdom. De publikationer som dagens rekommendationer bygger på handlar om hur man mekaniskt ska få bort hela fästingen, utan att delar blir kvar i huden. Samtidigt ökar incidensen borrelia, och med det ökar användning av antibiotika.

I en artikel publicerad i Australian Medical Journal redogör Nikki Coleman et al för de studier som gjorts på metoder för bortplockande av fästingar under en 30-årsperiod. Bakgrunden till denna genomgång är att Australian Asian Society of Immunology and Allergy, ASCIA, upp­daterat sina rekommendationer och rekommenderar att fästingar ska frysas in situ innan de plockas bort.

 • Syftet är att hämma över­förandet av allergener och patogen från fästingen vid bortplockandet.
 • Coleman et al:s sammanställning innefattar 14 publicerade artiklar för metoder att ta bort fästingar på människor och djur.
 • Emellertid exkluderades case-studier såsom Jama Dermatology-studien från 2013 om att smittorisken för Borrelia kan minska om fästingen fryses ihjäl innan den plockas bort.) Coleman et al visar i sin samman­ställning att inget talar för att bortplockande av fästingar med finspetsigt instrument signifikant hämmar överförandet av smittämnen från fästingar.

Vidare efterfrågade de mer data på att fästingar ska frysas innan de plockas bort i enlighet med ASCIA guidelines, eftersom en studie som gjordes av dr Sheryl van Nunen ansågs ha ett för litet patient­under­lag. Coleman et al föreslår slutligen att rekommendationen att plocka bort fästingar levande med finspetsigt instrument bör kvarstå till dess nya studier visar annat.

 1. Sedan Coleman et al publicerade sin sammanställning har den första kliniska studien gjorts på att plocka bort fästingar på ett så säkert sätt som möjligt.
 2. I studien undersöktes skillnaden mellan att dra loss fästingen levande med att först frysa ihjäl fästingen och sedan plocka bort den.
 3. Preliminära resultat från studien visar att 8 av 10 av dem som drog ut fästingar levande fick någon form av negativ reaktion från fästingen.

När fästingen däremot först frusits ihjäl och sedan plockades bort fick i stället 1 av 10 någon form av reaktion. Detta skulle motsvara en reduktion med 87,5 procent. Publicering av denna studie är planerad under 2018. Den torde skapa debatt kring nu­varande rekommendationer för hur fästingar ska plockas bort, då det saknas stöd för att nuvarande rekommendationer hämmar fästing­över­förd sjukdom.

Är det inte redan nu dags för Sverige, som förespråkare för aktsamt användande av antibiotika, att aktivt se över praxis för hur fästingar ska plockas bort i syfte att minska fästingöverförd smitta? Jävsdeklaration: Sven Andersch är styrelsesuppleant i Sanopharma AB, ett företag som verkar inom medicinsk teknik och infektions­prevention.

Increase in Ticks and Lyme Borreliosis, Yet Research into Its Prevention on the Wane, Vector-Borne and Zoonotic Diseases vol.16, No.5 2016 April 20, Beaujean Desirée. Methods of Tick Removal: A Systematic Review of the Literature. Australian Medical Journal, januari 2017.

ASCIA, Information for Patients, Consumers and Carers, Tick Allergy, 2016.Research reveals best way to remove a tick, Daily Telegraph, 2 nov 2017.Tick of approval, Manly Daily, 3 nov 2017.Tick removal with liquid nitrogen, Jama Dermatology Vol 149 (NO 5), Mira Pavlovic et al.

SVEN ANDERSCH : “Bör vi inte ta denna chans att minska antalet fall av borrelia?”
Visa hela svaret

Kan fästingar överleva i tvättmaskinen?

Tvättmaskin : Kläder bör tvättas i minst 50 °C, eftersom fästingar dör först vid 42 °C kroppstemperatur. Fästingar överlever 40 °C utan problem.
Visa hela svaret

Kan man dränka en fästing?

Fästingar Fästingar är små spindeldjur som finns i växtligheten i naturen och kan fastna på djuren när dessa passerar igenom tex gräs. Fästingen biter sig fast i djurets hud för att äta av djurets blod. Fästingar kan bära på sjukdomar som kan överföras till hunden eller katten när fästingen biter sig fast för att äta.

Det är alltså inte fästingen i sig som kan skada djuret (om det inte är så många att de orsakar blodbrist) utan det är de smittor de bär med sig. I Norrlands inland är vi än så länge ganska förskonade från fästingar och av de fästingar som finns här är det väldigt få som bär på smitta. På andra ställen i Sverige och resten av världen är det dock ett mycket stort problem och om du ska resa med din hund är det mycket viktigt att skydda den från fästingbett.

Det finns flera typer av läkemedel som gör att fästingarna inte vill bita sig fast. Vissa är receptfria på apoteket och andra kan du få utskrivet på recept efter besök hos veterinär. Om du ser att ditt djur har fått en fästing ska du så snart som möjligt plocka bort den.

 1. Det finns flera bra fästingplockarpincetter att köpa och det går också bra att bara dra bort den med fingrarna.
 2. Försök undvika att trycka sönder fästingen när du drar i den.
 3. Om någon bit av fästingens huvud blir kvar i huden är det ingen fara men det kan bli en liten röd knöl- tvätta med klorhexidinlösning och hindra djuret från att klia på området.
You might be interested:  Vilka Kläder Ska Man Stryka?

Om det blir mycket svullet eller ömmande bör du kontakta veterinär. Man bör inte dränka fästingen i smör eller likande eftersom risken för smitta då ökar eftersom fästingen sitter kvar i huden tills den dör. Symptom på fästingburna sjukdomar är mycket olika men om du misstänker att ditt djur inte mår bra bör du alltid kontakta veterinär.
Visa hela svaret

Vilken färg gillar fästingar?

Vitt, brunt och grönt drog till sig i stort sett lika många smådjur. Däremot kunde de konstatera att ljusa kläder – gärna långärmade byxor och tröjor – gjorde fästingarna lättare att få syn på och därmed avlägsna, vilket i sig förstås är bättre.
Visa hela svaret

Har fästingar någon fiende?

Fiender – Fästingar har väldigt få naturliga fiender. Förutom att fåglar tar en och annan fästing, så finns det även flera parasitstekelarter som angriper släktet Ixodes, Ixodiphagus (Hunterellus) hookeri, i parasitstekelfamiljen Encyrtidae, är den mest bekanta av dem.
Visa hela svaret

Finns det någon som äter fästingar?

Naturliga fiender – Fästingar i parning (en hane – svart och mindre i storleken – parar sig med en hona) Fästingar har många naturliga fiender. Man har kunnat konstatera att parasitsteklar, skalbaggar (bland annat jordlöpare och kortvingar ), enkelfotingar, fåglar, spindlar (bland andra vargspindlar ) och myror (bland andra ettermyror ) äter fästingar.
Visa hela svaret

Hur snabbt kommer symtom på TBE?

Inkubationstiden är vanligen 1–2 veckor. Varje år rapporteras 200–300 fall av TBE i Sverige. Smittan förekommer främst i södra och mellersta Sverige.
Visa hela svaret

Finns det fästingar inomhus?

Fästingar rör sig inte särskilt långt i sin livsmiljö, men fastsittande på ett värddjur (t. ex. hund eller katt) kan de också hamna inomhus. Då hunden eller katten rör sig inomhus, kan fästingen komma i kontakt med t.
Visa hela svaret

Hur vet man att man har en fästing på sig?

Kontrollera kroppen – Leta gärna efter fästingar på kroppen när du har varit utomhus. Du kan till exempel ta för vana att leta efter fästingar varje kväll. Fästingar vandrar omkring i flera timmar på kroppen innan de biter sig fast, så då kan du ibland hitta dem innan dess.

 • Barn får ofta fästingar på övre delen av kroppen.
 • Glöm inte att titta i hårbotten och bakom öronen.
 • Det är också bra att regelbundet leta efter fästingar på husdjur.
 • Fästingar är små spindeldjur som främst finns i skog och i högt gräs.
 • De kan bli aktiva redan tidigt på våren, när det börjar bli cirka fem grader varmt.

Säsongen för fästingar brukar räknas från mars till november. Fästingen genomgår tre aktiva stadier i sin utveckling. Först från larv till nymf och därefter till vuxen fästing. I varje stadium behöver den suga blod för att utvecklas vidare. Larven ser ut som en fästing men är mindre, ungefär en halv millimeter lång.

Nymfen är cirka en millimeter och den vuxna fästingen är 3 till 4 millimeter lång. Sjukdomar som sprids av fästingar Det finns flera sjukdomar som kan spridas med fästingar. I Sverige är och vanligast. Borrelia orsakas av en bakterie. Du kan inte vaccinera dig mot borrelia, men sjukdomen kan behandlas med antibiotika.

Risken att bli smittad är liten om du tar bort fästingen direkt. TBE orsakas av ett virus och förekommer framför allt i vissa riskområden. Du kan, Fästingar kan också överföra en annan bakterie som kan ge fästingfeber, en sjukdom som är vanlig bland djur.
Visa hela svaret

Kan fästingar krypa in i kroppen?

Du känner knappt fästingbettet – Många av dem som drabbas av fästingöverförda infektioner har inte ens märkt att de blivit bitna av en fästing. Innan fästingen börjar suga blod låter den lite saliv rinna ner i bettsåret via sitt hullingförsedda sugrör.

 • Saliven innehåller både bedövningsmedel, som gör bettet smärtfritt, och ett ämne som förhindrar att blodet koagulerar.
 • När fästingen sugit klart, vilket kan ta upp till en vecka, släpper den taget och faller till marken för att där utvecklas till nästa stadium.
 • Den befruktade vuxna honan som sugit blod sin tredje gång lägger upp till 2000 ägg innan hon till slut dör.

Äggen kläcks några veckor senare och en ny generation fästingar föds. Hjälp varandra att inspektera kroppen noga varje dag om ni varit i områden där fästingar finns. Fästingen kan krypa runt flera timmar innan den biter sig fast. Barn blir ofta bitna på övre delen av kroppen. Kontrollera även hårbotten och huden bakom öronen. Fästingar som biter sig fast i huden bör tas bort så snart som möjligt eftersom smittämnen som borrelia och anaplasmabakterier överförs efter 1–2 dygn. Bär fästingen på TBE-virus överförs smittan däremot redan efter kort tid. Använd en finspetsig pincett eller en fästingborttagare när du tar bort fästingen. Ta tag om fästingens mundelar så nära huden som möjligt. Dra försiktigt rakt ut. Tvätta såret med desinfektionsmedel eller tvål och vatten. Om du inte får bort hela fästingen, vänta några dagar, så du sedan kan ta bort de delar som är kvar i huden med pincett eller en ren nål. Risken för att få en fästingöverförd infektion ökar inte om du inte lyckas få bort hela fästingen. Är du osäker, rådfråga din vårdcentral. Kontrollera huden där du blivit biten. Kontakta läkare om det uppstår en rodnad som är större än 5 cm efter 1–4 veckor, eller om du får feber, huvudvärk eller andra symptom.
Visa hela svaret

Hur vet man om man har fästing på sig?

Hur ser fästingbett ut? Fästingbett är normalt lite röda och kliar ofta under några dagar. Om fästingen burit på smittämnen kan du få en rodnad på huden kring bettet som växer och blir större än 5 centimeter i diameter, oftast 1-4 veckor efter du blivit biten.
Visa hela svaret