Garn och stickor – Här är det garn vi använt till sockorna, visst är det härliga pasteller! Sockorna känns mjuka och varma, då de är ullgarn! Tack Adlibrisdiy för garn till detta pyssel! Stickor 3,5 är använt till sockorna. Det går åt cirka ett garnnystan per socka.
Visst känns det lyxigt att gå runt i hemstickade sockor! Så mysigt! Kramar Katarina
Visa hela svaret
Contents
Hur många meter garn till raggsockor?
Material och storlekar – Garn: Raggi (70 procent Ull “superwash”, 30 procent procent polyamid. Nystan ca 100 g = 150m) Masktäthet: Cirka 19 m x 24 v slätstickning med stickor nr 4.5 = 10 x 10 cm. Storlekar: 22–24 (25–27) 28–30 (31–33) 34–36 (37–39) 40–42 (43–45) Garnåtgång: Cirka 100 (100) 100 (100) 100 (150) 150 (150) gram. Strumpstickor: 3,5 och 4,5 mm.
Visa hela svaret
Hur mycket garn behöver man?
Men vantar, halsdukar och koftor, då? – För att försäkra dig om att du har ett lagom grannfejdsutlösande överflöd av garn, och för att få mer exakt garnåtgång, kan du till exempel använda garnåtgångskalkylatorn på Jimmy Beans Wool, Den listar standardmått på hur många meter garn i en viss grovlek — ställ in på “metric” och använd den uppgivna masktätheten för garnet — det går åt till olika plagg och storlekar.
Visa hela svaret
Vad betyder 12 6 garn?
Ullcentrum – 6/1 – 6/2 – 6/3 – vad betyder det egentligen?
- När garner benämns med 6/1, 6/2, 6/3, 12/2 och så vidare är det många som frågar vad det betyder egentligen.
- Här kommer förklaring:
- Den första siffran anger hur långt garnet är på ett kilo.
- Som i 6 /2.
- Sexan betyder att garnet är spunnet i grovleken 6000 meter på ett kilo.
- Så om det är 1 som första siffra är det 1000 meter per kilo
- 2 = 2000 meter per kilo
- 4 = 4000 meter per kilo
- 6 = 6000 meter per kilo
- 8 = 8000 meter per kilo
- 12 = 12000 meter per kilo.
- Ju högre nummer, desto tunnare garn = garnet räcker längre per kilo.
- Den andra siffran, i 6/ 2 menas hur många trådar det är sammantvinnade.
- 6/1 = 1 tråd = 6000 meter
- 6/2 = 2 trådar = 3000 meter per kilo, dvs det blir dubbelt så tungt och hälften så långt
- 6/3 = 3 trådar = 2000 meter per kilo
- 6/4 = 4 trådar = 1500 meter per kilo
- Ju fler trådar, desto kortare räcker garnet på ett kilo.
- De flesta härvor man köper är 100 gram (1 hekto) eller 50 gram.
- Ullcentrums ullgarner är cirka 100 gram.
- Så 6/2 = 3000 meter per kilo = 300 meter per 100 gram = 300 meter per härva.
- 6/1 = 600 meter per härva
- 6/2 = 300 meter per härva
- 6/3 = 200 meter per härva
För att nämna ett garn som är nummer 1, dvs 1/1 är Drops Eskimo. Det mäter 50 meter per 50 gram = 100 meter per 100 gram. En liten parentes. Ullcentrums ullgarner kan variera lite i vikt på härvorna. Det kan röra sig om mellan 80 gram upp till 120 gram på en härva.
- För det mesta är spannet mellan 94 gram till 106 gram.
- Varför är det så? Jo, eftersom Ullcentrums ull innehåller fibrer från många små fårbesättningar, och fåren är oerhört individuella uppför sig ullen väldigt varierande under en och samma spinning.
- Ibland är fibrerna bulkiga och hakar i varandra och ibland är fibrerna glatta och slankiga och glider iväg.
När garnet är spunnet och klart från spinnmaskinen härvlas det upp till härvor på en maskin som kallas för härvel. Där är det en varvräknare som räknar ut hur lång härvan ska bli.300 meter till 6/2. Några ställen på garnet har det blivit lite tjockare och bulkigare och på andra ställen är garnet slankare och tunnare.
- När garnet har blivit lite tjockare, blir det kortare och tyngre, kanske 110 gram till 300 meter.
- Och när det är tunnare räcker garnet längre, det kan då stå 90 gram på banderollen, ändå full längd.
- Hur långt räcker garnet till en stickning? När man arbetar med design eller ska ge råd om hur mycket garn man ska köpa till ett visst arbete, tänker man ofta i meter.
Och när man ska byta garnsort till ett mönster.
- Ett bra exempel är en trekantsschal.
- En normalstor trekantsschal åtgår det cirka 600 meter, med stickor nr 7.
- Om det är Ullcentrums entrådiga garn, 6/1, räcker det med en härva.
- Och vill man sticka med det tvåtrådiga garnet, 6/2, får man ta två härvor = 300 + 300 = 600 meter.
- Ska det bli en tjockare schal med det tretrådiga garnet, 6/3, behövs det 3 härvor = 200 + 200 + 200 = 600 meter.
- Hoppas att ni inte har somnat nu av uttråkning.
- Här kommer i alla fall en underbart färgglad bild som muntrar upp, hämtat från Baftanis Fb sida:
Hälsningar Ann : Ullcentrum – 6/1 – 6/2 – 6/3 – vad betyder det egentligen?
Visa hela svaret
Hur stickar man sockor nybörjare?
Skaft – C. Sticka resår (2 rm, 2 am varvet runt. Följande varv stickas rm över rm och am över am), i cm.D, Byt till stickor nr 4.5 och sticka 2 varv slätstickning (= rm i rundstickning). På första varvet minskas m jämnt fördelat. Minska genom att sticka 2 rm tillsammans (tills).
Visa hela svaret
Hur lång rundsticka till sockor?
Sockor på rundsticka Sockor på rundsticka En del tycker att det är svårt att hålla reda på fem strumpstickor när man ska sticka sockor eller vantar och då kan det underlätta att sticka på rundsticka. Det tar en liten stund att lära sig, precis som det tar tid att lära sig andra saker men det är värt att traggla en liten stund.
Att sticka på det här sättet kallas Magic loop, och visst är det magiskt att det fungerar med ett par öglor! Okej, så här går det till: Man behöver ett sockmönster, vilket som helst för strumpstickor fungerar bra.
Garn som är fint och mjukt och i en färg man tycker om (livet är för kort för tråkiga garner!). En rundsticka passande till garnet. Stickan måste vara minst 80 cm lång (den jag använder är 100 cm). Kortare fungerar inte – det blir för “trångt i svängarna”.
- Det är bra om kabeln på stickan är ganska mjuk och lätt att böja.
- Är kabeln på den sticka du har väldigt stum så testa att lägga den en stund i varmt vatten, inte kokhett men varmt, så kanske den mjuknar lite.
- I det här exemplet har jag Stickameras sockgarn i färgen syrenblomma och en 100 cm lång sticka 2,25 mm från Addi.
Lägg upp maskor enligt mönster plus en maska, i mitt fall 64 + 1 = 65 maskor. Dra försiktigt ut kabeln mellan maska 32 och 33. Det ska vara 33 maskor på den sida där garnnystanet är. Lyft över sista maskan, den där garnnystanet är, till stickan med 32 maskor och dra försiktigt ut stickspetsen och kabeln så att en ögla bildas från den sticka som nu har 32 maskor.
- Abelöglans storlek ska vara så stor att du kan röra själva stickan (metalldelen) fritt.
- Ontrollera att maskorna inte är snodda på kabeln.
- Sticka de två första maskorna tillsammans, dvs den överlyfta och den först upplagda.
- Detta för att hindra att det blir ett gap på första varvet.
- Sticka resterande 31 maskor på denna sida, som om du stickade på två vanliga stickor.
Jag stickar 2 rm, 2 am, men du stickar enligt ditt mönster. Så här ser det ut när första sidan är stickad. Den ena metalldelen hänger löst och den andra är full med nystickade maskor. Vänd arbetet så att stickornas spets pekar mot höger och dra försiktigt i kabeln till den metalldel som hänger löst så att den också är täckt av maskor, se nedan.
På den sida där garnet är (de senast stickade maskorna) dras försiktigt kabeln ut till en lagom stor ögla. Nu är det klart för att sticka den här sidans 32 maskor. Jag håller stickan med de maskor som ska stickas närmast mig eftersom vi stickar runt. Så här ser det ut när man är “mitt på en sida”: en kabelögla på var sida av arbetet.
Man fortsätter på samma sätt när de 32 maskorna är stickade. Vänder stickornas spetsar mot höger, drar i kabeln på att det ser ut som på bilden nedan.och drar sedan ut stickspetsen och en bit kabel till en ny ögla och fortsätter sticka. Som ni ser så behövs den långa kabeln för att det ska bli lagom stora öglor på båda sidor av arbetet när man stickar.
Ja, det här är första delen i att sticka sockor på rundsticka. Jag hoppas bilderna och texten är tydliga. När jag kommit lite längre på min socka så ska jag ta bilder på hur jag stickar hälen också. Det är inte svårt för man stickar fram och tillbaka över de 32 maskor som ska bilda hälen. Detta sätt att sticka fungerar lika bra om man stickar sockorna från tån och uppåt, vilket är mitt favoritsätt för tillfället.
Det mönstret är för lite grövre garn. Testa gärna att göra det på rundsticka. Hoppas ni vill testa magic loop! : Sockor på rundsticka
Visa hela svaret
Varför dubbel Korsuppläggning?
Lägga upp maskor: Hur gör jag för att lägga upp i stickning? Anna frågar en annan Anna:”Jag vill så himla gärna sticka en halsduk i födelsedagspresent till min underbara pojkvän. Har köpt fint garn och rätt stickor (enligt damen i butiken) men jag vet ju inte ens hur man börjar! Alltså: hur lägger man upp de första maskorna på stickan?” Aaargh! Om damen i butiken inte har sett dig sticka ett par provlappar kan hon omöjligen veta vilka stickor som är “de rätta”. Garnet har inte någon sorts inneboende kraft som styr vilka stickor som passar. Det som avgör vilken grovlek på doningarna som du ska använda är ditt helt personliga handlag — och den effekt du är ute efter.
- Och du kunde gott be butiksdamen att visa dig hur du lägger upp, på samma sätt som du säkert ber en tv-handlare att visa dig hur du slår på den snajdiga platt-burken.
- Men, nu handlar det inte om att vara kunder till lags i garnaffärer, utan om konsten att lägga upp maskor.
- Det är verkligen ingen nybörjarfråga, för det finns härligt många uppläggningsmetoder.
Du kan utnyttja (ja, ända tills de går ned på knä och ber dig om nåd) olika sorters uppläggningar för att få elastiska kanter, fasta kanter, kanter som du kan plocka upp maskor från, Att välja rätt kräver både tanke och träning och minst ett par timmar i soffan framför din favorit-tv-serie på dvd.
- Och det gäller inte bara stickning.
- Också virkning har ett antal varianter, förutom den vanliga “virka X luftmaskor”.
- Den uppläggning som är mest gångbar för vanliga slät/rätstickade projekt är den som kallas korsuppläggning,
- På *en* sticka.
- Det finns vissa beskrivningar som hävdar att du ska lägga upp på två stickor som du håller dubbelt för att få kanten elastisk.
Det är skitsnack. Det enda du får då är en sladdrig kant som är alldeles hålig.)
- Den enkla korsuppläggningen blir alldeles lagom fin och halvtöjig, särskilt om du lär dig att inte dra till “tumtråden” för mycket.
- Och hur den enkla korsuppläggningen går till ser du i den här lilla animerade bilden (nedanför annonserna):
Jag kör en variant som kallas “dubbel korsuppläggning”. Det är egentligen precis samma sorts uppläggning, fast du viftar runt med stickan mer (och plockar upp tråden som löper *bakom* tummen). För oss som stickar hårt och hetsigt är det ett bra sätt att få tumtråden lagom lös — och det första varvet lagom maskliknande.
Visa hela svaret
Varför ska man ha Stiff skaft?
Rätt Flex – En av de mest avgörande aspekterna när det kommer till golfskaft är flexen (skaftets styvhet). Har man fel flex kommer du garanterat förlora både längd och precision i slagen. Ett för styvt skaft tenderar att ge kortare och lägre slag. För en högerspelare innebär det oftast en miss åt höger (slice) då klubbhuvudet inte rätas ut tillräckligt i träffögonblicket.
Visa hela svaret
Vem ska ha Stiff skaft?
Osäker på vilken flex eller modell? Det gäller att ha rätt flex för just din sving för att du skall få ut maximal längd och kontroll. I tabellen nedan kan du se vilken flex som passar dig utifrån hur långt du slår (Carry) eller efter svinghastighet:
DRIVER (Carry) | SVINGHASTIGHET | FLEX |
<165 m | Under 75 mph | Lady |
165-183 m | 75 till 85 mph | Senior |
183-219 m | 85 till 95 mph | Regular |
219-251 m | 95 till 110 mph | Stiff |
>251 m | Över 110 mph | X-Stiff |
Carry: Carry står för längden på bollens flygbana. (exklusive bollens rull)
JÄRN 7 (Carry) | SVINGHASTIGHET | FLEX |
<91 m | Under 60 mph | Lady |
91-119 m | 60 till 70 mph | Senior |
119-142 m | 70 till 80 mph | Regular |
143-160 m | 80 till 90 mph | Stiff |
>160 m | Över 90 mph | X-Stiff |
table>
Är du osäker på vilken skaftmodell du skall välja så rekommenderar vi att du väljer Standardmodellen. Vikt Skaftets vikt påverkar främst svinghastigheten. Önskar du öka svinghastigheten och därmed slå längre så skall du välja ett lättare skaft. Önskar du mer kontroll på slagen så skall du välja ett lite tyngre skaft.
Bollbana Rätt bollbana på skaftet ger dig bättre möjlighet till att uppnå önskad bollbana. Men loftet på klubban har en mer betydande inverkan. Låg bollbana ger i regel mindre spinn och hög ger mer spinn. Spinn Spinn hänger ihop med skaftets bollbana: Desto högre bollbana skaftet har, desto högre spinn.
Torque/Vridstyvhet Vridstyvhet är ett mått i grader för hur motståndskraftigt skaftet är mot kraft i sidled. Desto högre grader, desto mer vrider sig skaftet och desto mjukare känns det. Vridstyvhet sätts i förhållande till skaftets övriga egenskaper. Kickpunkt Kickpunkten (Kickpoint, Bendpoint, Flexpoint) är punkten där skaftet böjer sig mest.
Slå längre: | Lättare/Längre skaft. |
Slå rakare: | Tyngre/kortare skaft. |
Slå högre: | Hög bollbana (High) |
Slå lägre: | Låg bollbana (Low) |
Du kan även få hjälp att hitta rätt skaft genom skafttillverkarnas guider: Tillverkarnas skaftguider
True Temper: | http://www.shaftfit.com |
Project X: | http://www.shaftfit.com |
KBS: | http://kbsgolfshafts.com/fit-system/ |
UST Mamiya: | http://www.ustmamiya.com/shaft-fitting/swing-fit/ |
Aldila: | http://www.aldila.com/fitting-guide/ |
Fujikura: | https://fujikuragolf.com/fitting-tool/ |
Hur stickar man häl på sockor?
More videos on YouTube Sticka hälens maskor fram och tillbaka i slätst i 5-6 cm. Börja minska på nästa varv från rätsidan. Sticka varvet tills antal m enligt mönstret återstår, sticka ihop 2 rm i bakre maskbågarna, vänd arb. Sticka varvet på avigsidan tills antal m enligt mönstret återstår, sticka ihop 2 am.
Visa hela svaret
Hur lång rundsticka till sockor?
Sockor på rundsticka Sockor på rundsticka En del tycker att det är svårt att hålla reda på fem strumpstickor när man ska sticka sockor eller vantar och då kan det underlätta att sticka på rundsticka. Det tar en liten stund att lära sig, precis som det tar tid att lära sig andra saker men det är värt att traggla en liten stund.
Att sticka på det här sättet kallas Magic loop, och visst är det magiskt att det fungerar med ett par öglor! Okej, så här går det till: Man behöver ett sockmönster, vilket som helst för strumpstickor fungerar bra.
Garn som är fint och mjukt och i en färg man tycker om (livet är för kort för tråkiga garner!). En rundsticka passande till garnet. Stickan måste vara minst 80 cm lång (den jag använder är 100 cm). Kortare fungerar inte – det blir för “trångt i svängarna”.
Det är bra om kabeln på stickan är ganska mjuk och lätt att böja. Är kabeln på den sticka du har väldigt stum så testa att lägga den en stund i varmt vatten, inte kokhett men varmt, så kanske den mjuknar lite. I det här exemplet har jag Stickameras sockgarn i färgen syrenblomma och en 100 cm lång sticka 2,25 mm från Addi.
Lägg upp maskor enligt mönster plus en maska, i mitt fall 64 + 1 = 65 maskor. Dra försiktigt ut kabeln mellan maska 32 och 33. Det ska vara 33 maskor på den sida där garnnystanet är. Lyft över sista maskan, den där garnnystanet är, till stickan med 32 maskor och dra försiktigt ut stickspetsen och kabeln så att en ögla bildas från den sticka som nu har 32 maskor.
Kabelöglans storlek ska vara så stor att du kan röra själva stickan (metalldelen) fritt. Kontrollera att maskorna inte är snodda på kabeln. Sticka de två första maskorna tillsammans, dvs den överlyfta och den först upplagda. Detta för att hindra att det blir ett gap på första varvet. Sticka resterande 31 maskor på denna sida, som om du stickade på två vanliga stickor.
Jag stickar 2 rm, 2 am, men du stickar enligt ditt mönster. Så här ser det ut när första sidan är stickad. Den ena metalldelen hänger löst och den andra är full med nystickade maskor. Vänd arbetet så att stickornas spets pekar mot höger och dra försiktigt i kabeln till den metalldel som hänger löst så att den också är täckt av maskor, se nedan.
- På den sida där garnet är (de senast stickade maskorna) dras försiktigt kabeln ut till en lagom stor ögla.
- Nu är det klart för att sticka den här sidans 32 maskor.
- Jag håller stickan med de maskor som ska stickas närmast mig eftersom vi stickar runt.
- Så här ser det ut när man är “mitt på en sida”: en kabelögla på var sida av arbetet.
Man fortsätter på samma sätt när de 32 maskorna är stickade. Vänder stickornas spetsar mot höger, drar i kabeln på att det ser ut som på bilden nedan.och drar sedan ut stickspetsen och en bit kabel till en ny ögla och fortsätter sticka. Som ni ser så behövs den långa kabeln för att det ska bli lagom stora öglor på båda sidor av arbetet när man stickar.
- Ja, det här är första delen i att sticka sockor på rundsticka.
- Jag hoppas bilderna och texten är tydliga.
- När jag kommit lite längre på min socka så ska jag ta bilder på hur jag stickar hälen också.
- Det är inte svårt för man stickar fram och tillbaka över de 32 maskor som ska bilda hälen.
- Detta sätt att sticka fungerar lika bra om man stickar sockorna från tån och uppåt, vilket är mitt favoritsätt för tillfället.
Det mönstret är för lite grövre garn. Testa gärna att göra det på rundsticka. Hoppas ni vill testa magic loop! : Sockor på rundsticka
Visa hela svaret
Hur mäter man en stickad socka?
Mönster på foten – Sticka rakt till hela foten mäter 10(12)14(16)18(19)20,5(22) cm. Minska för tå: På sticka 1 och 3: Sticka 1 rm, 2 rm tills, sticka rest m på stickan. På sticka 2 och 4: Sticka till 3 m återstår, 2 rm tills i bakre maskbågarna, 1 rm. Upprepa detta minskningsvarv vartannat v till det återstår 16(16)16(16)16(16)20(20) m på stickorna.
Visa hela svaret