Hur Mycket Kläder Är Normalt Att Ha?

Hur Mycket Kläder Är Normalt Att Ha
9 av 10 svenskar har onödigt mycket kläder och skor och många har till och med svårt att stänga garderobsdörren. Ändå vittnar 8 av 10 om att de upplevt känslan av att inte ha någonting att ta på sig. Det visar förvaringsföretaget Elfas nordiska undersökning Förvaringsrapporten 2016,

Drygt 4000 personer från Sverige, Danmark, Norge och Finland har medverkat i undersökningen. Resultatet visar tydligt att vi har för mycket kläder, skor och väskor som varken matchar behov eller förvaringsmöjligheter. Alla är också överens om att det ställer till bekymmer i vardagen. Svårt att stänga garderobsdörren Problemen med överfulla garderober är störst bland svenskar.

Hela 86 procent anser sig ha för mycket kläder och skor. I genomsnitt äger vi 11 par byxor och 21 tröjor/toppar, men använder bara 6 par byxor respektive 12 tröjor/toppar regelbundet. Var tredje svensk har till och med svårt att stänga garderobsdörrar och lådor.

 1. Ingenting” att ta på sig Trots överflödet råder stor osäkerhet när invånarna i Norden ska klä sig.81 procent av svenskarna känner att “jag har ingenting att ha på mig”.
 2. Hälften räcker Förvaringsrapporten visar också att majoriteten av svenskarna (58%) säger att de kan tänka sig att leva med hälften så mycket kläder och skor som de har idag.

Mest positiva till en kraftigt nedbantad garderob är finländarna (63%) medan norrmännen är minst positiva (41%). Bättre förvaring sparar tid Bättre förvaringslösningar skulle också underlätta vardagen, menar nordborna. Enligt svenskarna skulle de mest positiva effekterna vara “bättre överblick” (47%), “bättre ordning” (43%), “lättare att hitta” (35%), “lättare att få plats” (33%) och “spara tid” (20%).7 tips för att få bukt med en överfull garderob från Elfas förvaringsexperten Christine Dahlman: 1,

 • Rensa! Om du inte använt ett plagg under det senaste året – så skänk eller sälj det.2.
 • Sätt upp delmål.
 • Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget.3.
 • Uppmuntra dina vänner att rensa ut sina garderober samtidigt.
 • Sedan kan ni ha en klädbytarkväll istället för att köpa nytt.4.
 • Organisera garderoben utifrån säsong.
You might be interested:  Var Kan Man Köpa Broderi?

När sommarkläderna åker fram plockar du bort vinterkläderna och tvärtom. Förvara inaktuella kläder i vakuumförpackningar eller varför inte i resväskor som inte används för tillfället.5. Försök att hänga så mycket kläder som möjligt. Det spar plats och ger dig bättre överblick.6.

 • Utnyttja dolda förvaringsytor om du har ont om plats hemma, exempelvis baksidan på garderobsdörren.
 • Det finns specialanpassade korgar som lätt kan hängas på dörren.7.
 • Skapa nya rutiner.
 • Ett tips är att hänga alla galgar åt fel håll.
 • När du använt ett plagg och hänger tillbaka det så vänder du galgen åt rätt håll.

På så sätt ser du vilka kläder som aldrig används och att det är dags att skänka eller sälja dessa. Rapporten bygger på en undersökning som omfattar totalt 4026 personer mellan 18 och 74 år från Sverige (1011), Norge (1002), Danmark (1007) och Finland (1006).
Visa hela svaret

Hur mycket kläder har en svensk?

I Sverige har vi en hög konsumtion av kläder och hemtextil på närmare 14 kilo per person och år. Samtidigt använder vi textilierna allt kortare tid.
Visa hela svaret

Hur ofta ska man köpa nya kläder?

Hur ofta köper du nya kläder? Hur ofta gör du dig av med gamla kläder? – Quora. Köper kläder varje månad till både mig och barnen. Rensar garderoben kanske en till två gånger om året.
Visa hela svaret

Hur mycket kläder slängs?

Sedan millennieskiftet och fram till 2019 så har konsumtionen av textil ökat med 30 procent per person. I snitt köpte vi 13,7 kilo textilier år 2019 varav 10 kilo var kläder. Samtidigt slänger varje person ungefär 7,5 kilo textil rakt ned i hushållsavfallet varje år.
Visa hela svaret

You might be interested:  Färg Att Måla På Tyg?

Hur länge har man ett klädesplagg?

Textil – Stockholms stad Hur Mycket Kläder Är Normalt Att Ha Kläder och annan textil har stor påverkan på miljö och klimat. Se därför till att vårda dina textilier, laga vid behov och använd länge. Då bidrar du till en hållbar textilkonsumtion. Varje val som förlänger livet på dina textilier är viktigt. Varje svensk köper i snitt 14 kilo textilier per år.

Av dessa hamnar nästan 8 kilo i hushållssoporna. Kläder hänger oftast kvar i garderoben i cirka 2,5 år efter att de köpts. Under den tiden används de i genomsnitt 7 till 8 gånger. Om kläderna istället skulle användas tre gånger mer skulle den negativa påverkan på miljön minska med 65 procent och vattenåtgången med 66 procent.

Vi som konsumenter kan och ska inte lösa hela textilbranschens problem, men kan välja att vara en del av lösningen.
Visa hela svaret

Vilken ålder köper mest kläder?

Ungdomar mellan 13 och 19 år är den grupp som lägger mest pengar på inköp av kläder.
Visa hela svaret

Hur lång livslängd har en tshirt?

En t-shirt används i genomsnitt 30 gånger och tvättas 15 gånger. Om den istället används 60 gånger kan klimatpåverkan halveras, förutsatt att fler användningar ersätter ett nyinköp’ Det spelar även stor roll hur du tar dig till butiken.
Visa hela svaret

Hur många plagg i Kapselgarderob?

Vad är en kapselgarderob? – Kapselgarderob, grön garderob eller basgarderob – kärt barn har många namn. Enligt den danske modeexperten Chris Pedersen består en bra kapselgarderob av 24 till 37 plagg – varken mer eller mindre. Plaggen ska vara noga utvalda och kvalitén av högre klass. Allt ska gå att använda under lång tid.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Blir Man Återförsäljare Av Kläder?

Vad är en basgarderob?

Ordet basgarderob har du säkert trillat över många gånger förut – och minst lika många gånger har du antagligen tänkt tanken att det vore smart att påbörja en egen sådan. Men nyckeln till en helt perfekt basgarderob är egentligen inte alls svår, det handlar bara om att investera i tidlösa plagg, ikoniska klassiker och snygga baskläder som går att matcha med allt. Basgarderoben ger dig en bra grund som sedan är enkel att styla och förändra med accessoarer och säsongens trendplagg. Foto: Vincenzo Grillo/IMAXTREE.COM
Visa hela svaret

Hur mycket ska man packa för en vecka?

Bunkra med solkräm – När det kommer till att packa necessären understryker Lisa att även här endast packa ned sådant du brukar använda. – Ta med de produkter som du använder i din vardag och packa hellre ned lite extra hudkräm, ansiktskräm och solkräm, eftersom det går åt mer än vad du tror.

Det är helt onödigt att packa ned plagg som du aldrig bär hemma. För att minimera packningen gäller det att du planerar dina looks innan du åker. – Då vet du att du bara tar med dig plagg som du faktiskt kommer kunna använda, tipsar Lisa och tillägger att det är helt onödigt att packa ned plagg som du aldrig bär hemma, då du inte kommer att känna dig bekväm i dessa på semestern heller.

LÄS OCKSÅ: Här är bästa sminket på sommaren (vi vet vilken foundation som är bäst i värmen!)
Visa hela svaret

Hur mycket kläder resa?

Vad du ska packa ner för kläder är såklart individuellt, men ett tips är att packa kläder som matchar så att du kan använda samma underdel till olika toppar. Kom ihåg att om du reser på solsemester krävs inte så många ombyten, du kommer förmodligen att gå omkring i din favoritsolklänning/dina bästa shorts flera dagar.
Visa hela svaret