Hur Mycket Kläder Har Man På Sig Under Massage?

Hur Mycket Kläder Har Man På Sig Under Massage
Under behandlingen arbetar man direkt på muskler och hud och du får därför vara avklädd på de delar som ska masseras. Delar som inte masseras för tillfället täcks över med handdukar för att du inte ska känna dig avklädd och för att slippa frysa. Underkläderna behålls på.
Visa hela svaret

Vad har man på sig hos massör?

Första besöket hos massageterapeuten Första gången du besöker en av HälsoCentrums massageterapeuter får du fylla in en historik som innefattar arbete, fritidsaktiviteter, tidigare besvär, tidigare olyckor och sjukdomar. Sedan kommer du att få förklara med egna ord hur besväret känns och vilka problem det medför.

 1. Många gånger finns ett orsakssamband mellan historiken och de symptom du söker för.
 2. Allt detta behövs alltså för att massören/massageterapeuten skall kunna ge dig bästa behandlingsresultat.
 3. Sedan kommer du få klä av dig det som behövs.
 4. Trosor och kalsonger behålls alltid på, bh kan också behållas på om så önskas.

Sedan får du lägga sig ned på en massagebänk. Är du gravid så kan du ligga på sidan. Massören/massageterapeuten täcker de kroppsdelar som för tillfället inte masseras med handdukar. Det är viktigt för oss att det känns behagligt för dig, när du ligger på bänken.

försiktiga strykningar över huden knådning av musklerna gnidningsrörelser och tryck på djupet i t ex ryggmuskulaturen med hjälp av armbåge, tummar eller pekfingrar

Hur stora områden vi behandlar beror på vart besvären sitter eller vad ursprungen till besvären är. Om besvären har funnits en längre tid, behövs oftast tätare och fler behandlingar. Går du mer för ditt välbefinnande så brukar man rekommendera ca 4-6 veckors intervall.
Visa hela svaret

Vad ska man tänka på när man går på massage?

Tänk på det här innan du går på massage Det är idag många som väljer att lägga sig på massagebänken och njuta av en stunds massage. Och tur är väl det eftersom massagen är ett effektivt sätt att stressa ned och mjuka upp en stel kropp. Den vanligaste formen av behandling vi svenskar väljer är den klassiska massagen, även kallad svensk massage, som går ut på att knåda och mjuka upp muskler och mjuka vävnader.

Ät inte innan precis innan.

Tänk på att inte äta precis innan du får din behandling. En bra tumregel är att äta minst ett par timmar innan, annars kan det bli obehagligt att ligga på mage på massagebänken medan man smälter maten.

Kom inte för tidigt och kom inte för sent.

Kom gärna tidigast 10 minuter och senast 5 minuter innan din behandling ska börja. Då hinner massören avsluta sin föregående kund och förbereda inför din behandling.

Kommunikation uppfyller dina förväntningar.

Tänk på att tala om för massören vad du har för förväntningar på behandlingen och om det är något särskilt du vill ha hjälp med. Då kan massören anpassa behandlingen efter dina önskemål och behov. Många som går på behandling vill koppla av och njuta medan andra har ett specifikt problem där man kanske behöver lite extra omtanke.

Gå på massage om du är frisk nog att träna.

Av samma anledning som du inte ska träna när du är sjuk så ska du helst inte gå på massage om du har en infektion i kroppen eller känner dig allmänt sjuk och hängig. Ett alternativ då kan vara att få en lugn och behandling utan knådning för en mer avslappnande effekt i stunden.

 • Som beskrivet ovan har alla olika förväntningar och önskemål med sin massagebehandling och massören försöker alltid anpassa sin behandling efter dina behov.
 • Samma sak gäller dialogen under själva behandlingen – många vill kunna koppla av och då kan det vara skönt att få njuta i tystnad.
 • Var tydlig med massören om vilken effekt du vill ha ut av din stund på massagebänken.

Eftersom massage bidrar till att sänka både blodtrycket och kortisolnivåerna i blodet blir behandlingen som mest effektiv om du redan innan behandlingen kommit ner i varv. På samma sätt rekommenderas du att även ta det lite lugnare efteråt och låta behandlingen verka även långt efter du gått ut från mottagningen.

Förutom att mjuka upp spända muskler visar forskningsstudier att en regelbunden massage har långvariga effekter på vårt välmående eftersom våra må bra-hormoner i blodet ökar och stresshormonet kortisol minskar. Regelbundenhet är alltså en avgörande faktor för att få ut det mesta av din massage och öka ditt allmänna välbefinnande.

: Tänk på det här innan du går på massage
Visa hela svaret

Varför kissar man mycket efter massage?

Vid första besöket får du fylla i en hälsodeklaration. Om du vill fylla i den i förväg finns den här. Min integritetspolicy hittar du här. Måste jag dricka vatten efter massagebehandlingen? Massage ökar utsöndringen av vatten och avfallsprodukter genom njurarna.

 • Genom att dricka vatten underlättar man för lymfsystemet att göra sig av med slaggprodukter.
 • Om du brukar dricka mycket vatten är det inte lika viktigt.
 • Däremot ska man se till att kissa inom en halvtimma efter behandlingen.
 • Hur ofta behöver jag gå på massage? En del går på massage en gång i månaden-var sjätte vecka för att det är skönt och i förebyggande syfte och i många fall för att få bort värk eller hålla den under kontroll.

Medan andra har mer smärta och problem, och då, för att få så bra resultat som möjligt, kommer mer ofta som en till två gånger i veckan. Ska jag tänka på något särskilt när jag bokar en ayurvedisk massage? I de ayurvediska behandlingarna används mycket olja så oömma kläder rekommenderas.

 • I många ayurvediska behandlingar ingår huvudmassage med varm olja så tänk på att skydda huvudet efteråt med någon huvudbonad av något slag så du inte blir nerkyld.
 • Det finns tillgång till dusch efteråt för den som önskar.
 • Efter massagebehandlingen får du vila ett tag.
 • Se till att du inte bokar in någonting efteråt för att behandlingen ska ge så bra resultat som möjligt.

Du kommer inte att vilja gå och handla efteråt. Kan jag få massage vid förkylning? Vänta med massage om du är förkyld för din kropps skull eftersom massage ökar blodcirkulationen och sätter igång hela systemet. Massage är som ett träningspass för kroppen.

Om du inte skulle få för dig att träna eller hålla igång som vanligt ska du inte heller gå på massage. Om du gått länge med en förkylning som du inte blir av med rekommenderar jag däremot att boosta kroppen med läkande eteriska oljor, dvs regndroppsmassage. Hur mycket kläder måste man ta av sig under massagen? Under behandlingen arbetar man direkt på muskler och hud och du får därför vara avklädd på de delar som ska masseras.

Delar som inte masseras för tillfället täcks över med handdukar för att man inte ska känna sig avklädd eller för att slippa frysa. Underkläderna behåller man på. Gör en massagebehandling ont? Det får aldrig göra ont! Om du upplever en dålig smärta måste du säga till.

Däremot får det kännas skönt-ont eller gott-ont. Det är en myt att det måste göra ont för att det ska göra nytta. Då spänner sig musklerna och resultatet blir det motsatta. Är det vanligt att man får ont i musklerna efter en massagebehandling? Om det är första gången du får massage eller om det var länge sedan gick sist och du får en djupgående behandling kan du få en känsla av träningsvärk i musklerna.

Detta är helt normalt och blir mindre för varje behandling du går på. Jag har inga speciella problem med värk eller smärta, kan jag gå på massage ändå? Ja! Många går på massage för att det är väldigt skönt och avstressande. Det är för många det enda sättet att komma ner i varv och landa i sin egen kropp samt stilla den mentala aktiviteten.

Man lär sig även att uppfatta den egna kroppens signaler i tid innan spänningarna börjar orsaka besvär. Dessutom har regelbunden massage många andra hälsofördelar. Läs mer nedan. Varför blir man ibland trött efter en behandling? Du kan känna dig lite “mosig” och yrvaken efteråt vilket inte är så konstigt då spänningar har lösts upp, blodtrycket har sänkts och lugn och ro – hormonet oxytocin har utsöndrats.

Men du blir snart pigg igen. Kan man få massagebehandling när man äter blodförtunnande medicin? Det krävs tillåtelse av din läkare innan behandling om du äter blodförtunnande medicin. I dessa fall är alltid massagebehandlingen lätt. Har du rabatter? Går man regelbundet lönar det sig att köpa klippkort.60 min massage ord pris 720 kr,
Visa hela svaret

Hur går en helkroppsmassage till?

Om du önskar helkroppsmassage så boka 60 eller 90 minuter. På kortare behandlingslängder blir det annars väldigt lite massage per behandlingsområde. Om man bokar 90 min kan man utöver en helkroppsmassage hinna med extra fokus på vissa områden där du kanske är extra stel eller tycker det är extra skönt med massage.
Visa hela svaret

Kan man gå på massage när man har mens?

Frågor & svar Hur ofta ska jag gå på massage? De flesta kommer till oss när de fått ont eller känner sig spända i sina muskler. Vi rekommenderar massage regelbundet även när du inte har “problem” för att undvika att det kommer, alltså i förebyggande syfte med 3-4 veckors mellanrum.

Har du specifika problemområden eller känt dig spänd under en längre period kan du behöva massage mer regelbundet en period för att få bästa effekt. Kan jag gå på massage om jag är förkyld/har feber eller känner mig sjuk? Du skall inte ta massage när du känner dig sjuk, effekten blir oftast att du blir sämre samt att du smittar våra massörer.

Kan jag gå på massage om jag har eksem? Det beror lite på var det sitter och om du har “såriga” områden, vi masserar inte på sår, men torr hud går att massera över så länge det inte blir obehagligt för dig som kund. Vad använder ni för oljor? Vi använder rapsolja och våra oljor är helt utan doft och parfym.

Avbokning måste ske senast 8 timmar innan utsatt tid Avbokningen kan du göra själv med din avbokningskod, har du tappat bort den kan du be om en ny genom att klicka på “BOKNINGAR” och skriva in den e-post du bokat med via Vid avbokning senare än 8 timmar innan utsatt tid debiteras halva kostnaden (ord pris) för behandlingen. Då måste du ringa vår bokning på 031-761 01 66 (för Alingsås 0322-141 11) för att avboka. Vår bokning är öppen kl.07.00-19.00, när den är stängd kan du ringa samma nummer och klicka “1” för akuta ärenden för att komma till personlig service, kommer du till telefonsvarare så går det bra att tala in ett meddelande så återkopplar vi när vi lyssnat av det. Om du uteblir från bokad tid debiteras hela kostnaden (ord pris) för behandlingen. Observera att vi inte har möjlighet att ta emot avbokningar via e-post då vi ibland har upp till 24 timmars svarstid på dessa. Debiteringen vid sen avbokning eller utebliven tid betalas med Swish information om hur då gör skickar vi till din angivna e-post, vill du betala på annat sätt behöver du meddela det vid avbokningen eller i svar på meddelandet vi skickar till dig. Tex att det skall dras från befintligt Flexkort, Benify, Epassi eller värdebevisbeställning. Vi önskar att du är på plats 3-5min innan din behandlingen. Du ansvarar för att kontrollera så du fyllt i rätt uppgifter på e-post samt telefonnummer för bekräftelse.

Finns det möjligt och duscha hos er efter behandlingen? Vi har inga duschmöjligheter hos oss, vi torkar av överflödig olja från behandlingar med handdukar. Är det vanligt att man får ont eller blåmärken av massage? Våra behandlingar är djupgående och att få en “träningsvärkskänsla” är mycket vanligt och inget farligt.

 • Du kan uppleva att det gör lite ondare i de muskler som behandlats upp till 5 dagar efter din behandling om du varit mycket spänd.
 • Har du smärta eller domningar ut i extremiteter (armar eller ben) efter din behandling så Kontakta den mottagning du besökt https://flexmassage.se/kontakt/skriv gärna ditt telefonnummer samt när det passar att vi återkopplar.

Vid bindvävsmassage är blåmärken (sugmärken mycket vanligt) och det kan ömma lite på de områden som behandlats, det kan ta upp till en vecka för dessa att lägga sig och det är inte heller något som är farligt, men kan se riktigt illa ut, men brukar inte göra lika ont som det ser ut.

Behöver jag flera behandlingar? Vi rekommenderar regelbundna behandlingar med massage för alla våra kunder ungefär var 4e vecka. Men 9 av 10 kunder besöker oss när de redan upplever smärta/stelhet eller problem i muskulaturen. Då kan en behandling göra stor skillnad, men eventuellt behövs upprepade behandlingar lite tätare t.ex.4 behandlingar på 2-4 veckor för att få igång cirkulation och avslappning.

Du får rådgivning av din massör efter din behandling. Det är ett magnetkort som du kan ladda med en valfri summa, t.ex. ditt friskvårdsbidrag. Du nyttjar det sedan på valfri mottagning och valfri behandling och behandlingslängt, mycket flexibelt.Läs mer på sidan eller köp i vår,

Saldot på FLEXKORTET har gått ut, har pengarna brunnit inne? Har Flexkortets giltighetstid gått ut inom den närmsta månaden, då kan vi förlänga det med 14 dagar from dagens datum. Du kan skicka ett meddelande till oss via vår kontaktsida och be om 14 dagars förlängning, med namn och FLEXKORT nummer. Men har utgångstiden passerat längre än så, kan vi tyvärr inte förlänga resterande saldo det av bokföringsskäl, kortet går däremot att fylla på med nytt värde.

Behöver jag med mitt FLEXKORT/MASSAGEKORT varje gång? Har du besökt och nyttjat ditt kort hos oss tidigare så skall vi kunna spåra upp det i våra system. På ditt magnetkort hittar du en sifferkod, den kan du notera i din telefon eller liknade för den koden gör det enklare för oss att ta betalt om du glömmer ditt kort.

An någon annan nyttja mitt FLEXKORT? Vi har två varianter av FLEXKORT, personligt/opersonligt. Som du hör på namnen så är det ena personligt och det är för dig som nyttjat någon form av friskvårdsbidrag, då kan endast du nyttja kortet. Ett opersonligt kort går bra att nyttja av någon annan. Kan jag bjuda någon annan på massage med mitt friskvårdsbidrag? Nej, det går inte.

You might be interested:  Vilket Garn Ska Man Använda Till Mormorsrutor?

Ditt friskvårdsbidrag är till för att du som arbetstagare skall hålla dig frisk och må bra i din kropp. Detta är reglerat via skatteverkets regler. Det gäller även om du köpt Flexkort eller Massagekort. Kan jag komma till mottagningen och köpa presentkort eller produkter? Vi har en obemannad reception på alla våra mottagningar och massörerna tar själva betalt av sina kunder.

Vi hänvisar köp till vår, Vill du ha ett fysiskt magnetkort istället för värdebevis så kan vi lösa ett köp på mottagning, men kontakta då oss innan så hittar vi en lucka åt dig så du slipper vänta och massörerna bara har avsatta tider mellan behandlingarna för att ta hand om bokade kunder. Enklast är då om du skickar ett mail till den mottagningen du önskar besöka så återkopplar vi till dig och meddelar vilka tider det går bra att Denna sida använder cookies.

En cookie är en liten textfil som placeras på din dator, denna används för att du ska uppleva sajten på bästa sätt. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen kommer vi att anta att du godkänner detta. : Frågor & svar
Visa hela svaret

Varför ska man vila efter massage?

Massage har en avslappnande påverkan på oss. Det tror jag att de flesta kan skriva under på som någon gång har fått massage av en närstående, vän eller terapeut. Djupare, behandlande massage ökar blodcirkulationen i den vävnad som masseras. Det ser man på huden som blir rödflammig.

Enligt min och mina kollegors kliniska erfarenhet påverkar effektiv massageterapi musklerna så att de blir mer avslappnade samtidigt som smärta i muskler och leder minskar. Vi har också sett att så länge massagen inte gör för ont så har den också en tydlig avstressande effekt, som kan hålla i sig i flera dagar och ännu längre om den fås med viss regelbundenhet.

Detta gäller speciellt så kallad avslappningsmassage eller taktil massage. För bästa effekt av en massagebehandling är mitt generella råd att du efteråt helst ska ta det lugnt och vila. Detta gäller både vid behandlande massageterapi, där syftet oftast är att uppnå minskad stelhet, smärta och värk, och avslappningsmassage som mer fokuserar på att lindra stress.
Visa hela svaret

Har man kläder på massage?

Svar – Ja det har man. Man har löst åtsittande kläder på sig eftersom man rör på lederna mycket. Men man kan även vara halvnaken, eller naken med en handduk över sig, det beror på hur mycket thaimassage som används i massagen.t.ex. om thaimassagen kombineras med oljemassage brukar man inte ha kläder på sig eller endast underkläder eftersom det annars vore opraktiskt.
Visa hela svaret

När ska man inte gå på massage?

Nästan alla kan däremot få mjuk och lätt massage. Massage ska också undvikas kring ett öppet sår, benbrott, inflammerade leder, åderbråck, skadade muskler, trasiga senor och ledband eller stora blåmärken.
Visa hela svaret

Varför ska man dricka vatten efter massage?

AERODYN eller MAJSENAMASSAGE Massage för händer med uppvärmt majsenamjöl. Rekommenderas vid : s.k. karpaltunnelsyndrom, rubbad blodcirkulation i händerna, deformerade leder på händerna. AROMAMASSAGE Aromamassage en mild massage med eteriska oljor som balanserar kroppen, verkar avslappnande och hjälper människan att övervinna sina bekymmer. Den frigör inre spänningar som på sikt kan påverka hela kroppen och hjälper att bekämpa redan aktuella fysiska problem. Smidiga strykande och sträckande massagegrepp hjälper de aromatiska oljorna att absorberas. Varje olja har en bestämd effekt på både kropp och själ: lugnande, uppiggande eller rengörande. Eteriska oljor finns kvar i kroppen i upp till 72 timmar med föryngrande effekt på vävnaderna och hudens elasticitet. Aromaterapi rekommenderas inte om Ni har: feber eller andra inflammatoriska sjukdomar, överfunktion av sköldkörteln, benfraktur, svåra hjärtsjukdomar eller tumörer, allergiska sjukdomar, astmatiska anfall, psykiska sjukdomar, innan och efter riklig alkoholförbrukning, under graviditet, 3 månader efter operationer. Rekommendationer Man bör dricka mycket vatten både innan och efter massage, det främjar borttransport av slaggprodukter. Man bör helst inte bruka alkohol direkt före och efter massage. Efter aromaterapi bör man inte duscha inom 6-8 timmar, om oljorna sköljs av direkt minskar massagens effekt. Näst påföljande dag efter användning av citrusoljor bör man helst inte sola sig eller använda solarium, har man sådana planer, bör man välja annan olja, t.ex. morot. Man bör helst inte vara för mätt och inte heller för hungrig inför massage. Kraftig fysisk ansträngning eller träning rekommenderas inte direkt före efter massage. (EUROPEISK) ZONTERAPI Zonterapi baseras på vetskapen om att kroppen återspeglar information om sina organs tillstånd till vissa zoner på kroppsytan. För att påverka hela kroppen genom zonerna på fotsulan masseras båda fotsulorna med tummarna, fingrarna och knytnäven i viss ordning, riktning och med viss styrka. Massage ger Dig avkoppling och balans och leder uppmärksamheten bort från eventuella problem. Behandlingen rekommenderas inte för gravida. INDISK HUVUDMASSAGE Indisk huvudmassage är en del av den forna heltäckande ayurvedaläkekonsten, som lär ut hur man bör ta hand om sig och leva för att förebygga sjukdomar. Huvudmassage hör till den vardagliga livsrutinen i Indien, inte bara för att hålla håret fint utan för att stimulera kroppens egna naturliga läkeförmåga och harmonin mellan kropp och själ. Champi är en terapi – hälsobehandling, där huvudet, halsen, ansiktet och skuldror masseras och energikanalerna behandlas. Vid massage frigörs energikanalerna från blockeringar som orsakar hälsoproblem. När energiflödet förhindras får stress, smärta, spänningsrelaterad huvudvärk, hårtunnhet mm. lätt fotfäste. Huvudmassage hjälper effektivt mot problem med ögon och öron, den rengör bihålor, är bra vid stelhet i nacken och axlar, vid intensiv psykisk belastning, exempelvis under examensperioder och vid sömnlöshet, ända till själslig rening uppnås. KLASSISK MASSAGE Traditionell och välkänd massage som ges både med eller utan oljor. Hälsomassage kan ges enligt önskemål och behov antingen till vissa kroppsdelar eller till hela kroppen. Effekt: avslappnande för smärtande och spända muskler, påskyndar ämnesomsättningen, aktiverar lymfcirkulationen, rengör organismen från slaggprodukter, förbättrar blodtillförseln och är avkopplande både vid mental och fysisk överansträngning. Efter en massagekur ökar kroppens motståndskraft mot sjukdomar. Rekommenderas inte vid: svåra hjärt-, njur- och lungsjukdomar, elakartade tumörer, inflammatoriska sjukdomar, infektioner, koaguleringsproblem, åderbråck och –inflammationer. KOPPNINGSMASSAGE eller VAKUUMMASSAGE Koppningsmassage eller s.k. vakuummassage är en uråldrig metod inom kinesisk alternativmedicin. Koppningsmassage ges på muskler, leder och som punktmassage. Det speciella med koppningsmassage är vakuumet som skapas med hjälp av sugkoppar av gummi eller silikon och som har masserande effekt när huden och vävnader under huden sugs in i koppen. Vakuumet minskar muskelspänningar, trimmar huden och rengör porerna, höjer hudens motståndskraft och regenerationsförmåga. Koppningsmassage ges för hela kroppen eller för önskade kroppsområden. Behandlingen rekommenderas inte för gravida. LAVASTENSMASSAGE Lavastenars hälsobringande effekt åtnjöts redan av kejsarna i det gamla Rom, koma ära och stenmassage uppskattades högt även av indianer och kineser. Stenarna som används har hämtat sin energi av eld, sol och vatten. I behandlingen som baseras på österländsk kunskap förenas sten- och manuell massage av energicentra, s.k. chakras och dess påverkan med hjälp av halvädelstenar. Uppvärmda lavastenar läggs på kroppen. I kontakt med huden avger de värme och energi från solen vilket bekämpar muskelspänningar, vidgar blodkärl, reglerar matsmältnings-, ämnesomsättnings- och det hormonella systemet. I värme öppnas även energikanalerna och energin frigörs, vilket bidrar till bättre tonus och energibalans i hela kroppen. Lavastensmassage är en djupt avkopplande behandling som bekämpar trötthet och stress och ger ny livskraften en ny näring. Behandlingen rekommenderas inte för gravida. LYMFMASSAGE Långsam och mild hälsomassage med rytmiskt tryck på vävnaderna under huden, speciellt utvecklad för minskning av svullnader, med hänsyn till lymfsystemets uppbyggnad och funktionsprinciper. Effekt : hjälper att minska och undvika svullnader, för ut slaggprodukter ur kroppen och höjer immunförsvaret. Rekommenderas vid : svullnader (bl.a. i ansikts- och ögonområdet, graviditetsbetingade svullnader, svullnader efter skador eller operationer), kroniska störningar i lymfflödet, behandling före och efter plastikoperationer, akne eller finnar, bensår, ärr (blir mindre synliga, mindre, mjukare), reumatiska sjukdomar, reumatoid artrit, migrän, för stärkning av immunförsvaret, hårbortfall. Rekommenderas inte vid: elakartade tumörer, akuta inflammationer, hjärtsvikt, trombos, oförklarliga hudförändringar, svåra njursjukdomar.Lymfmassage för halsen rekommenderas inte vid: hjärtrytmstörningar, överaktiv sköldkörtel, carotis-sinus syndrom.Lymfmassage för bukområdet rekommenderas inte vid: akuta sjukdomar i bäcken- eller bukområdet, inflammationer i tjocktarmen, oförklarliga smärtor, menstruation, graviditet, förstoppning.Lymfmassage ges för hela kroppen eller för önskade kroppsområden. VATTENSÄNGMASSAGE För bekämpning av arbetsstress, lindring av muskelspänningar och för allmänt välmående kan massage på vattenmassagesäng rekommenderas. Behandlingen erbjuder nästan alla fördelar av värmeterapi, vattenmassage och klassisk massage. Liggande på vattensängen kommer Du inte i direkt kontakt med vatten, kroppen får stabilt stöd, samtidigt som den känns nästan viktlös. Jetstrålarna i sängen härmar huvudsakliga rörelser i klassisk massage, beroende på vald inställning (från milt strykande och klappande verkan till starka vattenstrålar som roterar i kon- och skärformat). HONUNGSMASSAGE Honungsmassage användes både i Asien och i Ryssland redan under gamla tider. Honungsmassage hjälper att bekämpa celluliter och den gör huden mjuk och elastisk. Passar vid stress och trötthet. Blodcirkulationen förbättras och muskelspänningar minskar. Den bidrar till borttransport av slaggprodukter genom blod- och lymfcirkulationen. Honungen binder gifter och påskyndar deras utledning ur organismen. Med hjälp av massagen börjar energin flöda på nytt i rena energikanaler, blodcirkulationen under huden och i musklerna förbättras. Man bör helst inte ätaföre behandlingen och efter honungsmassage är det bra att dricka örtte. Behandlingen rekommenderas inte för gravida. Honungsmassage ges för hela kroppen eller för önskade kroppsområden. AROMAMASSAGE FÖR STRESSAD NACKE Aromamassage för stressad nacke är en behaglig behandling för nacken. Stressad nacke innebär smärtor som är betingade av spänningar i nacken, axlar och bakhuvudet, stelhet i händer och fingrar, tennisarmbåge, huvudvärk mm. Smärtan är ett tecken på överansträngning, stress och muskelspänningar som signalerar om behovet att göra någonting för sitt bästa. En välkänd finsk aromaterapeut, Ulla-Maija Grace, har utvecklat en blandning av aromaoljor för lindring av just sådana problem samt en passande massageteknik. Massagen bekämpar stress och muskelspänningar, lindrar smärta, förbättrar blodcirkulationen och ämnesomsättningen samt återställer arbetsförmågan. Aromamassage för stressad nacke rekommenderas inte för gravida och ammande mödrar. CHOKLADMASSAGE Chokladmassage passar alla som vill komma bort från stress och letar efter nya möjligheter för att ta hand om sig själv. Chokladen har speciell verkan på vår kropp, både emotionellt och fysiologiskt. Med chokladens verkan frigörs s.k. lyckohormoner, välmåendet ökar och kroppens ämnesomsättningsprocesser påskyndas.Chokladmassage är en riktig njutning som ger kroppen en trevlig och lockande arom. Lätt skalande massage piggar effektivt upp fettförbränningen, hjälper att förbättra kroppssilhuetten och minska tecken på “apelsinhud”. Antioxidanter och flavonoider i kakaobönor ger huden näring, återfuktar och mjukar upp huden och bromsar upp åldringsprocessen. Viktiga effektämnen: pulver från kakaobönor, puder från rödalger, remineraliserande effektämnen. AROMA THAIMASSAGE Aroma thaimassage förenar aromaterapins forna traditioner med thaimassagens energilinjer. Behagliga aromer stimulerar våra sinnen och vår kropp genom hjärnans sinnescentrum. Lugn och mjuk massage minskar spänningar både i kroppen och i tankarna. Med rätt val av eteriska oljor kan man bekämpa stress och sömnstörningar, minska svängningar i blodtrycket samt muskelspänningar och värk. Massage förbättrar blodcirkulationen och lymfflödet samt stimulerar även matsmältningen. Aroma thaimassage verkar avslappnande och balanserande, även smärtstillande. Massage hjälper bra vid depression och mental trötthet, den stimulerar matsmältningen och hormonproduktionen. Aroma thaimassage rekommenderas inte vid följande fall: allergi, hemofili, smittsamma hudinfektioner, inflammatoriska sjukdomar och feber, hjärtsjukdomar, benfrakturer eller ödem, tumörer, berusning av alkohol eller annat ämne. Massage passar inte ihop med antibiotika och antidepressiva medel samt rekommenderas inte tidigare än minst 5 månader efter kirurgiska ingrepp. Massage föregås av ett kort samtal om kundens allmänna hälsotillstånd för att välja ut de eteriska massageoljor som passar kunden bäst. THAILÄNDSK FOTMASSAGE Grunden för thailändsk fotmassage ligger i reflexområdeskartor på fotsulorna, hämtade från kinesisk folkmedicin. Kroppen återspeglar information om sina organs tillstånd till vissa zoner på kroppsytan, genom zonerna på fotsulan kan hela kroppen påverkas. Användning av oljor och salvor med glidande massageteknik har influerats av de indiska Ayurveda kunskaperna. Även en inriktning som är känd från den traditionella thailändska massagen Nuad Borarn, används vid fotmassage. Thailändsk fotmassage passar bra för bekämpning av stress och mental utmattning, men även för lindring av olika hälsoproblem. Behandlingen rekommenderas inte för gravida. CELLULITMASSAGE För att minska celluliter och förebygga ansamlingen av fettlager rekommenderas cellulitmassage, där problemområdet masseras med speciella massagegrepp som återställer hudens elasticitet samt piggar upp ämnesomsättningen och blodcirkulationen. Vid behov används även eteriska oljor. För vackrast resultat rekommenderas en hel massagekur.Cellulitmassage ges enligt behov för hela kroppen eller för problemområden. Behandlingen rekommenderas inte för gravida.

Visa hela svaret

Hur lång massage första gången?

Elise Massage och Friskvård Hur Mycket Kläder Har Man På Sig Under Massage HALVKROPPSMASSAGE 50 MIN Den här behandlingslängden är anpassad för rygg, skulderblad och nacke. Men vid varje enskilt tillfälle kommer vi överens om en behandling som passar just dig. Vi kan t. ex. massera rygg och armar eller lägga fokus på något område med extra spänningar eller behov, och arbeta igenom dina behov för Halvkroppsmassage ordentligt.

 • Behandlingstid: 70 min Pris: 800 kr
 • SKALP- & ANSIKTSMASSAGE Djupgående massage för skalp, ansikte, nacke och dekolletage.
 • En ljuvlig massagebehandling som löser upp spänningar och stelhet i käkar, tinning, ansiktsmuskler, huvud, och en mycket skön behandling om du lider av stress och spänningshuvudvärk.
 1. Behandlingstid: 40 min Pris: 550 kr
 2. NY KUND MASSAGE Du som kommer till mig första gången får gärna välja denna bokning.

Vi börjar behandlingen med ett samtal och fyller i en omfattande hälsoanamnes, för att jag ska kunna förstå hur jag bäst ska kunna hjälpa dig. Vi går igenom ditt behov och problem samt fyller i hälsodeklaration, mm ca 20 min samt behandling 50 min. Varför djup klassisk massage? Spänningar i nacke och skuldror strålar i de flesta fall ut från triggerpunkter som gömmer sig djupt i muskulaturen.

Därför räcker det inte med mjuk massage på ytan för att lösa upp ömma knutar som bildats under lång tid. Det är anledningen till att vår massage jobbar djupt nere i musklerna. Bara så kan man få igång cirkulationen som hjälper muskelfibrerna att slappna av och återhämta sig. Vi tycker att massage både ska vara skönt – och samtidigt göra lite ont.

Det sköna för avslappningen och det onda för att arbeta bort slaggprodukter i musklerna.

 • Alla våra massager är friskvårdsberättigade så det är bara att välja precis vad du tror passar dig.
 • Behandlingstid: 70 min Pris: 750 kr
 • BARN & UNGDOM (FRÅN 8 ÅR) Rygg, nacke, axlar, skalp masseras för avslappning, ej djupgående i muskler.

Många barn och ungdomar är i dag stressade och mår dåligt, eller går igenom jobbiga perioder. Har hög press på sig från skolan och omgivningen, men framför allt på sig själva. Avslappningsmassage är en mjuk beröring i syfte att minska stress, rädsla, aggressivitet, ångest, depression eller smärta.

 1. Målsman är välkommen att vara närvarande och denne bokar också behandlingen.
 2. Behandlingstid: 30 min Pris: 400 kr
 3. ANDULLATION & MASSAGE Kombinations Behandling med först andumedic bädd och sen massage halvkropp.
 4. Pris: 700 kr

ANDULLATIONS MASSAGE TERAPI Andullationsterapi ges på en madrass som med vibrationer och djupverkande infraröd värme stimulerar hela kroppen, invändigt och utvändigt. Inga tryck eller knådningar förekommer, vilket gör att även personer med smärta kan använda den.

Ir värme ger en djup värme, vilket ökar effekten av vibrationerna. Musklerna mjukas upp samtidigt som blodcirkulation och lymfflöde förbättras. Andullation kan användas för att lindra olika typer av kronisk och akut smärta som t ex artros, fibromyalgi, ryggvärk, huvudvärk/migrän, ischiasbesvär, spänningar och muskelknutor.

You might be interested:  Hur Får Man Kläder Att Lukta Gott?

Även program för zonterapi för fotproblem Många upplever också att de får en ökad mental och kroppslig avslappning. På andullationssystemet ligger du bekvämt på rygg. Ryggläget ger dig större avslappning då ryggraden inte behöver hålla uppe kroppsvikten.

Med benen högt främjas blodcirkulationen och korrekt lymfdränage fås under en andullationssession. Med denna position är du helt avslappnad och slipper onödiga muskelspänningar, vilket ökar behandlingens effektivitet: ju högre avslappning, desto större inverkan har behandlingen. Andullationssystemet Andumedic är en certifierad medicinsk produkt.

Tekniken är unik och patenterad. Går att köpa 5,10 kort. Ta gärna med öronlurar för musik till din telefon, samt löst sittande kläder är det bästa. Alla våra massager är friskvårdsberättigade så det är bara att välja precis vad du tror passar dig. Pris: 350 kr HOT STONE MASSAGE HALVKROPP 60 MIN Hot-stone-massage Massage med varma lavastenar.

 • Behandlingstid: 60 min Pris: 700 kr
 • DIN STUND 60 MIN Njut av en välgörande, avslappnande kombination av klassisk massage 30 min, rygg, nacke, axlar samt en ansiktskur 30 min en omtyckt favorit som ger välbefinnande till kropp och själ.
 • Behandlingstid: 60 min Pris: 750 kr

: Elise Massage och Friskvård
Visa hela svaret

Kan man massera fel?

Massage, varför ska man ta en sådan? Massage är ett medicinskt sätt att behandla muskelspänningar, muskelförkortningar och muskelknutar. Det kan göras i såväl akut som i förebyggande syfte. Musklerna påverkas ofta negativt av allt från känslomässiga tillstånd som stress, oro och ilska till monotona rörelser och stillasittande arbete.

 1. Massage ökar musklernas syreupptagningsförmåga och gör dem mer elastiska och smidiga, men även nervsystemet får sig en positiv skjuts och förbättrar kroppstemperaturen, vätskebalansen och blodcirkulationen.
 2. Därtill ökar koncentrationsförmågan och mage samt tarm fungerar bättre.
 3. Vad händer när man får massage? En av massagens uppgifter är att vara förebyggande, dvs fungera som bra friskvård.

Dom människor som tagit/fått massage under en stor del av livet anser att dom blivit friskare och vitalare av det. Massage understödjer immunförsvaret så att kroppen lättare står emot sjukdomar, helt enkelt är och blir man friskare. Har man kroniska sjukdomar kan man hantera symtomen bättre men absolut inte bota.

Massage tillför vävnaderna näring, syre och hormoner. Hjälper blodcirkulationen, som har en nyckelfunktion i kroppen, att transportera trötthetsgifter, koldioxid och andra slaggprodukter bort från kroppens vävnader. Bättre blodcirkulation. Massage utövar tryck och töj på vävnaderna, framför allt på muskler, blodkärl och hud. Massage påverkar det autonoma nervsystemet vilket sedan reflexmässigt ökar blodcirkulationen. Bättre lymffunktion. Lugnande effekt på nervsystemet. Musklerna blir smidigare och mer elastiska. Ökar även musklernas näringsupptagning. Skadade muskler rehabiliteras fortare och mindre bindvävsbildning sker i muskeln. Lugn och to hormonet, oxytocin frisätts i hjärnan vid beröring. Frisättningen på verkar våra känslor så att vi blir mindre aggressiva och får en känsla av avslappning och mättnad. Blodtrycket och pulsen sjunker samtidigt som vi tolererar smärta bättre. Beröring stimulerar även frisättningen av kroppens egna smärtstillande hormoner

Är det någon skillnad mellan en Massör och en Massageterapeut? Beroende på vem som frågar brukar svaren bli “Det är ingen skillnad, en massageterapeut är naturligtvis också en massör, båda jobbar med massage”. För ett mer exakt svar på frågan läser du vidare: När man jobbar med massage som yrke, och någon frågar vad man gör blir svaret oftast lite annorlunda “Jag jobbar som massageterapeut” därför att det låter mer kunnigt och professionellt.

Massage betyder att man på olika sätt bearbetar “knådar” kroppens mjukvävnad dvs. hud, fett, bindväv och muskler. Massörer är samlingsnamnet på alla som jobbar med massage oavsett utbildning, erfarenhet eller kunskap. Massage – massage för avslappning Man kan också bryta ner frågan till -” vad är det för skillnad mellan massage och massagterapi? ” vilket gör det, åtminståne i folkmun, lite lättare.

Massage betyder då helt enkelt att massera rakt upp och ner och syftet är att avslappning, lugn och ro, ska uppstå. För att ge en avslappnande massage måste man inte ha någon utbildning. Vem som helst med empati och folkvett kan massera. Men de allra flesta skaffar sig nog i alla fall en kortare massagekurs “för att inte göra fel” och det är nog en bra tanke.

 • Att avslappningsmassage bara gör att man blir avslappnad är en sanning med modifikation.
 • Det finns massvis med undersökningar som påvisar de positiva medicinska effekterna av att vara avslappnad, avspänd.
 • Musklerna blir mjukare, blodcirkulationen kommer i gång, matsmältning effektiviseras vilket förbättrar immunförsvaret, kroppens reningsfunktioner aktiveras och man samlar på sig mindre avfallsprodukter.

Avslappningsmassage ger också smärtlindring. Så, det finns absolut inget nedvärderande i en enkel massage. Tvärt om, den har under alla tider givit människan möjlighet till att varva ner, läka såren, somna in eller bara ha en skön stund! Massageterapi – massage som en behandlingsform Ordet terapi betyder “behandling av sjukdom eller skada” och används inom sjukvården för både kroppsliga och psykiska problem.

 • Massageterapi betyder då “behandling av sjukdom eller skada med hjälp av massage”.
 • Här kommer skillnaden mellan massageterapi och massage.
 • En massageterapeut jobbar med “behandling av sjukdom eller skada” det gör inte massören.
 • Behandling av rörelseapparatens skador och sjukdomar kräver att man är väl insatt i alla de olika akuta och förvärvade skador som kan uppstå samt rörelseapparatens sjukdomar naturligtvis.

Det betyder att, för att kunna behandla måste man vara kunnig i att undersöka så att man vet vad som ska behandlas och hur massagen ska läggas upp. Man måste också via samtal och undersökning försöka förstå om det är massage som är den rätta behandlingsformen eller om ska man skicka klienten direkt till doktorn eller en legitimerad terapeut, en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor.

Om skadan är behandlingsbar med massageterapi, är det då en “hands on” behandling som massage som är bäst lämpad eller vore det bättre att rekommendera belastande träning för stabilitet, balans och koordination eller konditionsträning? Allt detta ska en massageterapeut kunna ta ställning till vilket gör att det krävs en ganska så omfattande utbildning vilket inte avslappningsmassören som jobbar med klassisk massage behöver! Friskvårdsmassage Är ett mellanting mellan massage och massageterapi.

Friskvårdsmassage, som namnet anger, utförs på friska människor, utan skada eller sjukdom i rörelseapparaten. De är i stället till för att förhindra skada. Töjning och träning av stabilitet och balans bör också ingå samt “basic” idrottsmedicin. Kurserna är därför lite längre och mer omfattande än en kurs i klassisk massage.

Vad gör en massör? Under en behandling mjukar massören upp och töjer ut musklerna, för att öka rörelseförmågan i korta, spända muskler som behöver stretchas ut. Muskelknutor upplöses genom pressur. Vid behov får man med sig hemövningar för att kunna påskynda tillfriskningsförloppet. Hur ofta bör man gå på massage? Många av våra kunder upplever att massören lyckas behandla akuta symtom som nackspärr, ryggskott osv, men det är viktigt att komma ihåg att rörelseapparaten bör underhållas regelbundet i förebyggande syfte och därmed undvika akuta åtgärder.

Vare sig du behöver en akut eller en förebyggande behandling, behandla akuta symtom som nackspärr,ryggskott osv, men det är viktigt att komma ihåg att rörelseapparaten bör underhållas regelbundet i förebyggande syfte och därmed undvika akuta åtgärder.

Branschorganisationer För säkerhets skull har då branschorganisationerna skapat en egen legitimation -i form av en certifiering. De två största branschorganisationerna är BSM, Branschrådet Svensk Massage och BKM, Branschrådet för Komplementär Medicin. Båda är uppbyggda runt de största massageskolorna.

En massör utbildad vid någon av branschrådsskolorna kan göra ett certifieringsprov. Blir man godkänd har man rätt att kalla sig “Av BSM certifierad massör” eller “Av BKM certifierad terapeut”. Certifieringen är frivillig men ofta ett krav för att få ansluta sig till ett massageförbund.

 • Och här kommer benämningen massör åter in i sammanhanget.
 • Man blir inte certifierad massageterapeut utan certifierad massör! BSM, har här tagit det säkra för det osäkra och kallar alla massörer massörer – massageterapeut finns inte ens omnämnt! Massageförbund Om man väljer att certifiera sig har man möjlighet att ansluta sig till ett massageförbund.

Det finns flera massageförbund att välja mellan, de största är Kry, Kroppsterapeuternas Yrkesförbund och SFKM, Skandinaviska Förbundet för Komplementär Medicin samt Massörerna. Deras uppgift är att promota och tillvarata de svenska massörernas intressen.
Visa hela svaret

Kan man massera för hårt?

Massage kan avhjälpa vid stark träningsvärk. Var dock försiktig och massera inte för hårt. En australiensk studie visade att stress hormonet kortisol minskade med 31% efter kort massage samtidigt som må-bra-hormonerna dopamin och serotonin ökade med cirka 30%.
Visa hela svaret

Vad är dåligt med massage?

Du får en ökad blodgenomströmning (syretillförsel) och lymfsystemet (kroppens reningsverk) får sig en kick vilket medför att slaggprodukter forslas bort ut genom kroppen. Detta kan du må lite dåligt av och kan kännas obehagligt.
Visa hela svaret

Hur mår man efter massage?

NYHET – ONLINEBOKNING Nu kan du boka din massagetid online genom att klicka på “Boka tid” länken. Om du inte finner någon tid som passar dig så använd mailformuläret nedan och gör en förfrågan. Vad är massage? Det franska ordet massage kan härledas från arabiskans mass (att trycka) eller grekiskans masso (jag knådar). Massage är en behandling av kroppens mjukdelar med syfte att påverka både kroppsliga och emotionella faktorer. All massage bygger på att huden, vårt största sinnesorgan, berörs.

 1. Massage är en gammal manuell behandlingsmetod där musklerna bearbetas med händerna genom mekanisk bearbetning i syfte att beröra, stryka, knåda, friktionera samt töja muskulaturen.
 2. Hur påverkas vi av massage ? Vid beröring av huden aktiveras parasympatiska nervsystemet som utsöndrar bl.a.
 3. Lugn-och-ro hormonet oxytocin,

Kroppen reagerar med att hjärtfrekvens och blodtryck sjunker, halter av stresshormoner minskar, toleransen av smärta ökar och musklerna slappnar av och blodet leds till mag-tarm kanalen för ett optimalt upptag av föda. Effekterna liknar en antistressreaktion och psykiskt blir vi lugna, avslappnade och orädda.

Vi kan utifrån detta konstatera att beröring som förmedlar omtanke, uppmuntran eller tröst är något vi alla behöver få för att utvecklas till harmoniska människor med balans mellan kropp och psyke. Massagens goda effekter Massage har många goda fysiologiska och psykologiska effekter. Massagen uppges ha en verkan både på kroppsliga och emotionella faktorer, såsom ökat flöde i lymfan och blodcirkulationen (smärtor och trötthet beror ofta på en lokal blodbrist som motverkas av massagen) och sammanväxningar och knutor i musklerna motverkas.

Även hormon-utsöndringen påverkas. Fler goda effekter är exempelvis:

Skapar avslappning Motverkar spänningar vid smärttillstånd Motverkar stress och lugnar nervsystemet Stärker immunförsvaret Ökad blod- lymfcirkulation Gör spända muskler mjuka och elastiska Motverkar ärrbildningar efter skador i muskelvävnad Allmänt ökat välbefinnande Ökar utsöndringen av vätska och restprodukter

När och hur ofta? Har du spänningshuvudvärk, stela axlar, ont i ryggen eller stressad efter en intensiv arbetsvecka? Regelbunden massage är effektiv mot ryggvärk, nack- och axelbesvär och kan ofta vara nyckeln till att behandla huvudvärk, musarmsbesvär och Ischias.

 1. Även om man inte har tidigare besvär så är massage både förebyggande och behandlande och bidrar till ett a llmänt välmående.
 2. Bästa resultat märks vid upprepad och regelbunden behandling.
 3. Behandlingsreaktioner Efter en massagebehandling kan man uppleva reaktioner som trötthet, frossa, lätt huvudvärk, muskelömhet (träningsvärk-liknande känsla) och ökad urinmängd.

T yper av massagebehandlingar En massage kan vara väldigt skön, behaglig och avslappnande, men också väldigt specifik och inriktad på att behandla specifika problem. Halvkroppsmassage 30 min: Under halvkroppsmassagen arbetar vi mer med specifika muskler och problem­områden terapeutiskt.

Massagen fokuseras på det spända och ömmande området, Helkroppsmassage 60 min: Helkroppsmassagen är en mer generellt fördelad behandling och eventuella problemområden behandlas inte lika specifikt som under halvkropps­massagen. Om det finns behov för 60 min mer behandlande massage, så går det även att boka det.

Avslappningsmassage (Fibromassage) 90 min : Avslappningsmassagen är en avkopplande och mycket rogivande massage som utförs i väldoftande och välgörande uppvärmd Ayurveda olja. En helhetsupplevelse för både kropp och själ. Gravidmassage: Avslappningsmassge med varm skön olja som reducerar svullna ben och där vi behandlar spänningar i säte, rygg, nacke, axlar.

Stresshormonerna; noradrenalin och kortisol nivåer sänks, serotonin och dopamin ökning ger humörshöjande effekt och beröringshormonet oxcytocin skapar välbefinnande. Smärta, och svullnad reduceras och massagens beröring verkar rogivande för både mamma och barn. Koppningsmassage : Djup bindvävsmassage.

Genom mjuka kinesiska sugkoppar av gummi bildas vakum, som påverkar bindväven i muskler och underhud. Blodcirkulationen och avgiftningen av slaggprodukter förbättras. Det är perfekt att behandla triggerpunkter med. Flödet i lymfsystemet förbättras och därmed får man även ett friskare och bättre immunförsvar.

 • Oppningsmassage är även bra vid celluliter och ger dessutom huden extra liv och lyster.
 • Shakti behandling (Indisk energi matta) 60 min : 6000 akupressurpiggar gör Shakti-spikmattan till ett mycket effektivt verktyg för att lösa muskelspänningar.
 • Det känns lite direkt när du lägger dig på den men efteråt kan du uppleva en underbar avslappning och värme i kroppen.40 min på Shakti-mattan och sedan 20 min massage.

Svensk klassisk massage, Triggerpunktsteknik, Muskeltöjning, Idrottsmassage, Avslappningsmassage (Fibromassage), Shakti spikmatta (original), Koppningsmassage, varm oljemassage samt gravidmassage. Vill du boka tid eller vill du veta mer? Fyll i formuläret nedan eller ring oss på 042 – 400 44 41
Visa hela svaret

Vad är svensk klassisk massage?

“Massage” i mer allmän betydelse kan utövas i många former och under delvis olika förhållanden alltifrån enkel beröring för hemmabruk till avancerad massageterapeutisk behandling av skada. I vid mening kan alltså massage vara allt från närmast intuitiv beröring till tekniker och yrkesrelevanta baskunskaper inhämtade under lång utbildning.

Massage är en strukturerad beröring i ett bestämt syfte. Massör är en professionellt välutbildad yrkesutövare som uppfyller ett antal uppställda krav på utbildning och seriositet i yrkesrollen.

I mer tekniskt precisa termer ger Svensk Massage följande definitioner:

Massage är en manuell teknik för att, genom en kombination av tryck och töjning, bearbeta i huvudsak hud och muskelvävnad. Muskeltöjning är en teknik för att direkt påverka musklers spänning, elasticitet och rörelseförmåga och därmed indirekt även leders rörlighet.

En av Branschrådet Svensk Massage certifierad massörs verksamhetsområde omfattar att arbeta med massage och muskeltöjningar i friskvårdande och förebyggande syfte, att utreda och behandla enklare dysfunktioner och smärttillstånd i rörelse- och stödjeorganen samt att ge behandlingar i allmänt avslappningssyfte.

En av Branschrådet Svensk Massage certifierad massör arbetar uteslutande med kroppens mjukdelsvävnader, det vill säga med muskler, hud och bindväv. Behandlingen sker genom att massören kombinerar massage- och muskeltöjningstekniker och eventuellt även ger träningsinstruktioner. Svensk massage avser massage där man använder de fyra grundtyperna av grepp, effleurage (strykning), petrissage (knådning), friktion (gnidning) och tapotement (vibration).

En av Branschorganisationen Medicinsk Massageterapi certifierad medicinsk massageterapeut har utöver ovanstående kunskap som certifierad massör också en grundlig kunskap om problem i rörelseapparaten, test-och undersökningsmetodik samt behandling av muskler och leder.

 • Medicinsk Massageterapi är sjukvårdande, hälsobefrämjande och inriktar sig på att återfå och upprätthålla god fysisk funktion i samband med rörelse, aktivitet, hållning och hälsa.
 • De främsta verktygen är Svensk Klassisk Massage, triggerpunktsbehandling och stretch.
 • Ofta uppstår problem som smärta, stelhet och domningar på grund av muskelspänningar och dess samverkan med leder och nerver.

Du kan också få rekommendationer kring träning, kroppshållning, ergonomi, avspänningsövningar och egenvård. Massage, fr. (av gr. ma’sséin eller arab. mass, “trycka, gnida, knåda “) är ett i senare tider i Frankrike uppkommet uttryck för den metod där man genom gnidning, knådning, kramning och bultning behandlar muskler.

Metoden har funnits länge, framförallt bland Orientens folk där den fortfarande utgör en väsentlig del av deras badkultur. Massage kan bota eller lindra mer eller mindre lokala sjukdomstillstånd och skador. Idrottsmassage förebygger muskulära skador, förkortar läkningsprocesser och kan vara en del av återhämtningen efter hård fysisk aktivitet; ett bra komplement till träning och tävling.

You might be interested:  Hur Ta Bort Kåda På Kläder?

Behandlingen skräddarsys för enskilda idrottare med hänsyn till idrottstyp och varierar avsevärt från träning- till tävlingsperiod. Massoterapi infördes i Kina år 122-225 av Hua T´o. Han sägs ha botat kejsarens huvudvärk och hjärtbesvär med den här tekniken.

 • Behandlingen nämns i Nei Ching där knådning, friktion och slag med liten träklubba beskrivs som effektivt för mjukare lemmar och ökad cirkulation.
 • Det står även om hur en porslinssked doppades i varmt vatten och dess undersida användes som massageverktyg.
 • Teknikerna blev utbredda bland annat i pediatriken och bland åldringar.

Det indiska namnet för massage är chamboning, varav engelskans shampooing, I den grekiska medicinen och dietetiken och även senare hos romarna var benämningen tripsis eller ana´tripsis. Det var ofta medicinskt skolade, iatraléi´ptai, som utövade massagetekniken vilken hade en framstående plats och utvecklades till hög grad av fulländning och mångsidig användning.

 1. I gamla grekiska skrifter finns ganska omständliga föreskrifter för bruket av gnidningar och knådningar av olika slag och styrka, liksom deras verkan tolkas på ett överraskande klart sätt.
 2. Nära sammanhängande med den antika gymnastiken, till vars regelmässiga kroppsövningar den alltid utgjorde inledningen och avslutningen, betraktades dock massagen som en konst för sig, avsedd för behandling av vissa svaghets- och sjukdomstillstånd, såväl akuta som kroniska,

Efter den antika bildningens förfall försvann nästan de gamles gymnastik helt och hållet men badet med sin massage bibehölls inom det bysantinska väldet. Här upptogs, vårdades och bibehölls metoderna av araberna som utbrett sitt bruk. Tack vare grekernas och arabernas orubbade auktoritet uppehölls förtroendet för frottering och glidning i medeltidens läkekonst.

 1. I de italienska medeltidsbaden och vid de nordiska gyttjebaden användes badmassage som bör ha sitt ursprung i samma klassiska metoder.
 2. Ordet massage dök inte upp i Sverige förrän i början av 1870-talet.
 3. Det var den berömde läkaren Amsterdam J.
 4. Mezder som genom rationell och energisk användning av massage som behandlingsmetod, gjorde ordet mer känt.

Massagens många handgrepp har sedan gammalt ingått i den svenska sjukgymnastiken. Det var sedan Per Hendrik Ling och hans lärljungar Branting, Georgii och De Ron som på ett systematiskt sätt ordnade och använde metoderna, även om de här inte spelade en självständig roll och fått strängt begränsade tillämpningar som den moderna, lokala massagen.

 1. Denna används idag uteslutande på de sjuka vävnaderna och kroppsdelarna.
 2. Massage är en gammal manuell behandlingsmetod där musklerna mekaniskt bearbetas med händerna.
 3. Ordet massage kommer från det arabiska ordet mass med betydelsen “beröra”.
 4. Massagen härstammar bland annat från Kina, Indien, det gamla Grekland och Romarriket.

I Egypten användes massage 3 000 år f.Kr. liksom i sumerernas rike (Mesopotamien) bortemot 4 000 år f.Kr. Idag förekommer olika typer av massage i nästan alla kulturer. Massageliknande tekniker omnämns första gången i Nei Ching, som är världens äldsta medicinska verk, skrivet år 2598 f Kr i Kina. I Grekland utarbetade läkekonstens fader Hippokrates, (400 år f Kr), regler för hur massagen skulle tillämpas. Klickbara? Per-Henrik Ling (1776-1839), startade i början på 1800-talet massagens utveckling och användning i det svenska samhället. Inom Lings sjukgymnastik intog massagen en dominerande plats då Ling menade att man kunde behandla de flesta organ i kroppen med massage (lungor, hjärta, mage, tarmar mm) och inte bara besvär i rörelseapparaten.
Visa hela svaret

Varför blir man sjuk efter massage?

Behandlingen anpassas efter dina unika behov – Jag anpassar alltid behandlingen efter dina behov och önskemål. Berätta gärna hur du vill ha din massage. Upplever du att massören arbetar för mjukt eller för hårdhänt så säg det. Då kan vi ge dig den bästa behandlingen för just dig.

Många brukar föredra känslan som ofta sammanfattas som “ont-skönt”. Efter behandlingen kan du känna dig lite trött och “behagligt mosig” men du efter det snabbt pigg och välmående. Att fylla på med extra vätska och toalettbesök timmarna närmast efter massagen är viktigt. Detta är en effekt av cirkulationsökningen.

Vid vissa tillstånd och besvär bör man undvika massage. Det är så kallade kontraindikationer och är bland annat akuta inflammationer, skelettskador, feber och vissa sjukdomstillstånd. Har du exempelvis en förkylning på gång kan en massage trigga igång en feberreaktion, varför du bör undvika behandling tills du blir frisk.
Visa hela svaret

Kan onani stoppa mens?

Det kanske inte känns så sexigt med blodiga händer men det är faktiskt en riktigt bra idé. Många har nog tänkt tanken att ha en mysig stund för sig själv, men sedan ångrat sig när man insett att man har mens. Men det är faktiskt en riktigt bra idé! Här är 10 anledningar till varför.1. Bildkälla: Giphy 2. Det hjälper mot mensvärk Orgasmer kan hjälpa mot de flesta smärtor, däribland mensvärk.3. Det tar bort stress Vilket du garanterat behöver när du känner dig som ett PMS-monster. Bildkälla: Giphy 4. Du är ju faktiskt kåt Att vara lite extra kåt under mensen är helt normalt så varför inte utnyttja det.5. Bättre orgasmer Det är ju alltid mycket härligare att få en orgasm när man är riktigt kåt, vilket du ju är. Bildkälla: Giphy 6. Det är inte äckligt Vem som än sagt det är antagligen äcklig och borde sluta få dig att må dåligt över något som är helt 7. Du slipper glidmedel Mens är ju ett naturligt glidmedel, bekvämt va? Bildkälla: Giphy 8. Du känner dig sexig En orgasm kan få dig att känna dig sexig när du kanske inte känner dig på topp.9. Det är inte så kladdigt som du tror Det är faktiskt mycket smidigare än vad du kanske föreställer dig när du tänker på det. Under hela mensen brukar en kvinna bara förlora runt 30-40 milliliter blod. Och använd en handduk bara om det är heavy flow. Bildkälla: Giphy 10. Det är skönt Den viktigaste punkten av alla. Listan är inspirerad av Metro UK, Glöm inte att ladda ner vår app för fler nyheter.
Visa hela svaret

Hur lång är en massage?

Hur lång behandling ska jag boka? – Om du har mycket besvär i t.ex ryggen kan 60 min vara lagom för en rygg/nack-behandling och 90 min för helkroppsmassage. Har du få besvär kan 60 min räcka till en helkroppsmassage eller 30 min för rygg/nacke.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar massage?

Massage Här använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Musklerna arbetar genom att dras samman, ibland hastigt med stor kraft, ibland sakta under stor kontroll.

 1. För att en led skall röras behövs både en böj- och en sträckmuskel Om muskeln används fel, exempelvis ensidigt, vid en onaturlig kroppsställning eller vid en för hög och plötslig ansträngning utan träning eller uppvärmning, kan muskeln bli stel, kort eller krampa.
 2. Är man otränad drabbas musklerna lättare.

Är muskeln förkortad överbelastas muskelfästen, senor, senskidor, slemsäckar, benhinnor. Detta kan leda till belastningssmärta. Med massage, kan tillståndet lindras eller hävas. Massage ökar blodcirkulationen vilket gör muskeln länge vilket I sin tur avlastar smärtande muskelfästen etc.

Du kan själv, vid vissa lindrigare tillstånd, massera. Börja massagen med ett lätt tryck och öka efterhand. Kommer Du till ett smärtande område så massera med lätt hand. Massera inte på ryggradens eller halskotpelarens mitt utan på de muskler som löper längs med. Det kan ta tid att rätta till ett problem, så ge massagen tid.

Massera minst i 5 minuter, gärna morgon och kväll somt före och efter träning, tills problemet är över. Du kan även massera i förebyggande syfte. Massageområdet är ganska stort på grund av att många muskler samverkar i rörelserna. Även om smärtan känns på ena sidan skall hela partiet masseras. Jämför höger och vänster sida för att hitta de stelaste musklerna med fingertopparna. Hur Mycket Kläder Har Man På Sig Under Massage Det är många muskler som samverkar för att utföra axelledens alla rörelser. Därför måste hela övre ryggen till I höjd med skulderbladens nedre del. över­ arms- och bröstmuskulaturen masseras. Massera även den friska sidan för att få balans i massagen och för att hitta de stelaste musklerna med fingertopparna. Hur Mycket Kläder Har Man På Sig Under Massage Massera ryggmuskulaturen mellan och nedanför skulderbladen. Jämför med fingertopparna höger och vänster sida av ryggraden för att hitta det rätta stället. Ibland kan en lite kliande känsla på ryggen visa var massagen är viktigast. Hur Mycket Kläder Har Man På Sig Under Massage Tennisarmbåge till vänster och golfarmbåge till höger. Samma besvär kan uppstå vid tung målning, arbete med hammare och arbete med datormus. Massera längs musklerna (streckat område), sedan rullar du med handloven tvärs längdriktningen. Hur Mycket Kläder Har Man På Sig Under Massage Ishiasvärk beror på att ischiasnerven kommit i kläm. Stela muskler kan orsaka eller förvärra tillståndet. Masserar muskulaturen Inom det streckat område. Ofta kan det räcka med massage ovanför höttbenskammen i ländryggen. Armvärk orsakas av att nerv till armen kommit i kläm. Stela muskler kan orsaka eller förvärra tillståndet. Massera muskulaturen Inom det streckat område. Ofta kan det räcka med massage på båda sidorna om halskotpelaren mot skulderbladen. Musklerna för fingrarnas kraftiga rörelser sitter i underarmen. Böjmusklerna sitter på armens undersida och sträckmusklerna på ovansidan. Massera gärna underarmen när du har ont från handleden ut till fingrarnas yttersta led. Massagen avlastar leder och senskidor Smärtor kring knäskålen kan uppstå där främre stora lårmuskelns fästen finns. Även om knäsmårtorna har orsakas av förslitningsskador (artros), avlastar massage av den främre stora lårmuskeln knäleden. Detta lindrar värken. Främre stora lårmuskel är en stor muskel och behöver längre massage för att bästa resulat Värk från lårmuskelns fäste i ljumske och på insidan av knät är ett av fotbollsspelarens problem. Massera hela det streckade området, Massera gärna muskeln i förebyggande syfte. Massera både före och efter ansträngning. Löparknä är ett exempel på att orsaken kan sitta mycket långt från smärtstället. Massera den lilla muskel som markeras av det streckade området så släpper överbelastningen på den långa sena som går från muskeln ner till knäts utsida strax nedanför knäleden.

Vadmuskeln hör till de muskler som lättast stelnar till och blir kort och stum. Det frestar på hälsenan och kan ge ganska stora problem om man inte sköter muskeln med massage. Massera vadmuskeln under en längre stund så avlastas hälsenan. Alla kraftiga rörelser som fotens delar gör framför hälen styrs av den främre underbensmuskulaturen.

Även kramp i fotsulan när du ligger och sover kan förebyggs. lindras eller hävas när streckat område masseras. Muskelkramp i vila uppstår gärna i bakre lårmuskulaturen. i vadmuskel eller fotvalvet. Lår och vadmuskel masseras direkt över smärtområ­det. Fotvalvets kramp masseras på samma sätt som för hälsporre.

Gotahälsan AB Postadress: Jerikodalsgatan 8A, 595 30 MjölbyVi har mottagningar i Aneby, Mjölby, Motala, Askersund, Eksjö, Nässjö, Tranås och VetlandaCopyright © 2022 Gotahälsan AB, all rights reserved | » | »

: Massage
Visa hela svaret

Är massage bra varje dag?

Unna dig själv härlig massage hemma varje dag utan att bli ruinerad. Här är uppfinningen som gör det möjligt att lyxa till vardagen rejält! F inns det något härligare än att få en skön och avslappnande massage? Ömma och stela muskler mår bra av att få sig en genomkörare och känslan av välbefinnande efteråt är svårslagen.
Visa hela svaret

Kan man få ångest av massage?

NYHET Mänsklig beröring i form av massage aktiverar ett specifikt område i hjärnan och kan minska stress och ångest, skriver Lenita Lindgren i den avhandling hon försvarar vid Umeå universitet den 7 december. I vården används beröringsmassage, taktil massage, som en komplementerande behandling för att minska stress, oro och ångest.

Det är en form av långsam, mjuk massage av huden medan mer traditionell massage också omfattar de underliggande musklerna. Patienter som fått beröringsmassage berättar att de känner sig lugnare och mår bättre. Dessutom har blodtrycket samt hjärt- och andningsfrekvenserna sjunkit i samband med beröringsmassage, vilket tyder på positiva effekter på både känsloupplevelsen och kroppens stressreaktioner.

Tidigare forskning inom området har inte kunnat förklara hur dessa effekter uppstår. Syftet med avhandlingen var därför att närmare utvärdera effekterna av beröringsmassage. Resultaten från de fyra delstudierna tyder på att mänsklig beröring i form av massage aktiverar ett specifikt hjärnområde som är kopplat till glädje och välbehag, ett fynd som också stämmer med att beröringsmassage upplevs som belönande och behaglig.

 • Det aktuella hjärnområdet är involverat i regleringen av känslor, har ett stort antal morfinreceptorer och aktiveras vid kroppens egen frisättning av endorfin.
 • I avhandlingen utvärderades beröringsmassage på patienter som genomgått en stor operation.
 • Hos dem minskade ångestnivåerna av beröringsmassage.

Hos friska individer som fick beröringsmassage minskade aktiviteten i stressystemet Slutsatsen i avhandlingen är att beröringsmassage verkar vara ett bra komplement till sedvanlig behandling i syfte att minska stress och ångest hos patienter. Lenita Lindgren är leg.

specialistsjuksköterska och doktorand vid Institutionen för omvårdnad och Institutionen för kirurgi och perioperativ vetenskap, Umeå universitet. Hon kan nås påtel.090-786 94 98 e-post [email protected] Fredagen den 7 december försvarar Lenita Lindgren, Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet, sin avhandling med den svenska titeln Emotionella och fysiologiska effekter av beröringsmassage (engelsk titel: Emotional and physiological responses of touch massage).Disputationen äger rum kl.09.00 i Vårdvetarhusets aula.

Fakultetsopponent är docent Lars Berggren, Universitetssjukhuset, Örebro. Läs hela eller delar av avhandlingen på http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-61492
Visa hela svaret

När ska man inte gå på massage?

Nästan alla kan däremot få mjuk och lätt massage. Massage ska också undvikas kring ett öppet sår, benbrott, inflammerade leder, åderbråck, skadade muskler, trasiga senor och ledband eller stora blåmärken.
Visa hela svaret

Varför blir man sjuk efter massage?

Behandlingen anpassas efter dina unika behov – Jag anpassar alltid behandlingen efter dina behov och önskemål. Berätta gärna hur du vill ha din massage. Upplever du att massören arbetar för mjukt eller för hårdhänt så säg det. Då kan vi ge dig den bästa behandlingen för just dig.

 1. Många brukar föredra känslan som ofta sammanfattas som “ont-skönt”.
 2. Efter behandlingen kan du känna dig lite trött och “behagligt mosig” men du efter det snabbt pigg och välmående.
 3. Att fylla på med extra vätska och toalettbesök timmarna närmast efter massagen är viktigt.
 4. Detta är en effekt av cirkulationsökningen.

Vid vissa tillstånd och besvär bör man undvika massage. Det är så kallade kontraindikationer och är bland annat akuta inflammationer, skelettskador, feber och vissa sjukdomstillstånd. Har du exempelvis en förkylning på gång kan en massage trigga igång en feberreaktion, varför du bör undvika behandling tills du blir frisk.
Visa hela svaret

Är det lätt att få jobb som massör?

Lätt att få jobb just nu Just nu erbjuds många jobb inom detta yrke via Arbetsförmedlingen.
Visa hela svaret

Vem får kalla sig massör?

Vad finns för krav på en massageterapeut och vem får kalla sig massageterapeut? – Massage och massageterapi är inte reglerat enligt lag i Sverige. Det innebär att vem som helst får kalla sig massör och massageterapeut. Man kan kalla sig rehabmassör, ryggterapeut, idrottsmassör, bindvävsmassör precis som man vill.

Det finns ingen kontrollerande myndighet med insyn som ställer krav, varken på vad en massageskola ska lära ut eller vad en massageterapeut ska kunna. (För yrkesgrupper som t.ex. läkare och fysioterapeuter (tidigare sjukgymnaster) är Socialstyrelsen tillsynsmyndighet och utfärdar legitimation utifrån en specifik yrkesexamen.) Massageskolorna ställer sina egna krav.

Men de kan också välja att ta uppbackning av en branschorganisation.
Visa hela svaret