När Är Det Billigast Att Tvätta Kläder?

När Är Det Billigast Att Tvätta Kläder
Billigast el på kvällar och helger Det finns avvikelser, men generellt är priset högst på morgonen, när många gör frukost och gör sig i ordning för dagen, och runt middagstid, då alla kommer hem och ska laga mat, titta på tv och kanske sätta i gång en tvättmaskin.
Visa hela svaret

Vilken tid på dygnet är det billigast att tvätta?

25 augusti 2021 Annons från Elvita Genom att tvätta smart och vid rätt tidpunkt går det att spara pengar. Elpriset går upp och ner under dygnet, vilket är ett verktyg för dig som vill tvätta hållbart både för miljön och din plånbok. Att elpriset går upp och ner är inget nytt men många glömmer att de faktiskt kan tjäna pengar på att nyttja elprisets förändringar. Priset på el styrs av tillgång och efterfrågan vilket gör att de dyraste eltimmarna ligger på morgonen samt sen eftermiddag och under kvällen.

 • Det är på grund av det är då vi använder de mest elkonsumerande apparaterna hemma som tv, lampor och diskmaskiner.
 • De billigaste timmarna är under sen kväll och på natten.
 • Hitta fler av Elvitas tvättmaskiner som passar ditt hem – läs mer här.
 • De mest hållbara timmarna, eller gröna timmarna som de ofta kallas, är också när priset på el är som billigast.

Det är på grund av att när vi använder som mest el räcker inte energin från förnybara källor, exempelvis solkraft, vindkraft eller vattenkraft, till. Då används i stället energi från icke-förnybara källor.
Visa hela svaret

När är det mest ekonomiskt att tvätta?

Elbyte.se – Förklarar Elpriserna har ökat kraftigt och frågor kring el har ökat markant. Folk börjar leta efter strategier för att sänka sina elkostnader. Många funderar kring om man kan få billig el på natten och funderar kring när är det billigast att köra tvättmaskin ? Det enkla svaret är att elpriserna är lägre under tider då färre personer konsumerar el.

På natten är efterfrågan generellt lägre eftersom folk sover då och därmed är ocksså elpriset oftast lägre. Det blir ju också intressant att veta när elen är som dyrast. Elen är som dyrast när många använder elen, oftast på morgonen och när alla kommer hem efter jobbet. Hur är det med kvällar och helger? Är det billigare el kvällar och helger? Det råder oftast ganska hög elpris variation över dygnet och dyngnen, men elpriset varierar även mycket beroende på årstid.

Därför är det svårt att säga exakt, men ofta kan det vara relativt hög efterfrågan på el under kvällar men brukar vara något lägre. Under helger tenderar man att hitta på aktiviteter utomhus eller utanför hemmet och söndagen har generellt lägst efterfråga på el i veckan.

 • Det som också spelar roll är vädret.
 • Alla och ex.
 • Snöstormiga helger kan innebära hög efterfrågan på el och högre elpris på helgen.
 • Sommarkvällar & helger innebär ofta att många är ute och färre efterfråga el i hemmet och därmed lägre elpris.
 • Eftersom elpriset varierar är det viktigt att hålla koll på det i realtid.

Detta gäller dock bara de som har ett elpris som går timme för timme, För alla med ett vanligt rörligt elpris så får man ett genomsnitt för dagen och inte för varje timme. Detta timpris togs ur bruk före 2010 på grund av att många personer ändrade sin konsumtion mot natten och utnyttjade systemet.

Detta är tillbaka nu och man kan alltså ha ett timprisavtal där man bara konsumerar el på tider då elpriset är lågt Elpriset är ofta billigare nattetid och dyrast på morgonen och sen eftermiddag. För dig som konsument med ett timpris elavtal innebär det att det är billigare att tvätta, diska, duscha och förbruka el på natten (och andra tider) då färre konkurrerar om elen och efterfrågan på el generellt är lågt.

Om man däremot inte förändrar sitt konsumtionsbeteende till tider på dygnet när elen är billigast, då kan din elkostnad istället blir dyrare. För att kunna nyttja ett timpris elavtal bäst behöver du veta när på dygnet som det är billig el, och övervaka detta kontinuerligt.

 • Så grunden är därför att förändra ditt konsumtionsbeteende om ett timpris ska vara lönsamt samt ha goda verktyg för att kunna övervaka elpriset över dygnet.
 • Detta kan vara ett bra sätt för individer att spara pengar.
 • Det kräver dock en del aktivitet under natten om man inte automatiserar dessa processer på något vis med timer eller liknande.

Förr fanns det en lampa man pluggade in i väggen som visade när elpriset var lågt. Att få notis om dyra eltimmar är en funktion som de flesta timpris appar också där man kan se elpriset på förhand redan dagen innan och planera sin förbrukning därefter.

 • Summering Har man ett timpris avtal och har möjlighet att vara vaken på natten och städa, köra diskmaskinen, tvätta etc så kan man spara pengar om man använder el på natten.
 • För villor med många elektriska maskiner, prylar eller elbil samt företag inom tillverkningsindustrin kan detta vara särskilt lönsamt.

Men om du inte förändrar ditt beteende kan det istället bli dyrare. Hos oss på Elbyte.se kan du enkelt jämföra elpriser, Just nu har vi även lanserat vår tjänst elavtalskoll, som innebär att du som användare slipper ha koll på ditt elavtal och kan spara tid & pengar.
Visa hela svaret

Är det billigare att tvätta på helger?

“Nattvätt ska ge billigare el” skriver TT med anledning av regeringens förslag om timmätning av el. Men sparpotentialen är liten visar siffror från Energimyndigheten. – Av Mats Olin på uppdrag av Svensk Energi. Regeringen kom igår med förslaget att konsumenter ska kunna få sin elförbrukning avläst per timme.

Ett syfte är att konsumenter ska kunna välja att köra energislukande maskiner på tider då elen är billig, till exempel på natten. I medier har detta tolkats som att det finns pengar att spara genom att exempelvis tvätta på natten. Men besparingspotentialen är begränsad, visar det sig. Enligt Energimyndighetens tester av tvättmaskiner drar de ungefär en dryg kilowattimme per tvätt.

Då blir elkostnaden per tvätt en dryg krona om elpriset ligger på 1 krona per kilowattimme. Skulle det vara hälften så dyrt på natten som på dagen – skillnaden är normalt 10-20 öre – blir besparingen alltså bara några tiotals ören per tvätt. Tvättar man en maskin varje natt handlar det inte om att spara mer än kanske några kronor per månad.

Resonemanget bygger på att man flyttar tvättiden från den dyraste till den billigaste timmen. För den som idag tvättar på helgen – då elen är billigare än på vardagar – finns ännu mindre att spara. Det ska sägas att det är frågan om moderna, mycket energisnåla maskiner i Energimyndighetens test. För tio år gamla tvättmaskiner är elförbrukningen ungefär dubbelt så hög.

Sparpotentialen är större för torkskåp som enligt Energimyndighetens test drar 3 – 5 kilowattimmar per torkning. Energimyndigheten har sammanställt hur ett genomsnittligt hushåll använder el och skriver: “Kyl och frys respektive belysningen är de två största posterna.
Visa hela svaret

Vilken dag i veckan är elen billigast?

Med höga elpriser ser många hushåll av naturliga skäl över sin elanvändning. Och visst stämmer det att vissa tider på dygnet kostar mer – och det påverkar dig med timpris i störst utsträckning. Egentligen är svaret på frågan väldigt logiskt, eftersom elpriserna baseras på utbud och efterfrågan.

 1. Mellan klockan 7 och 9 på morgonen är nästan alla familjer uppe och gör frukost, brygger kaffe, duschar och torkar håret.
 2. Elnätet är ansträngt, efterfrågan är hög och priserna stiger.
 3. Mitt dagen dagen sjunker elpriserna igen, eftersom många lämnar hemmet.
 4. Lockan 17 till 19 kommer en ny pris-topp när vi återförenas i hemmet efter skola och jobb.

Ugnen sätts på, någon tar ett bad efter träningen, kläderna tvättas och hemelektroniken går varm. Resultatet blir en ökad efterfrågan på el, och därmed högre priser. Allra billigast är elen på natten mellan klockan 2 och 4. Innebär detta att man kan spara en massa pengar om man tvättar, diskar och duschar när andra sover? I princip ja, men bara om du har ett rörligt elavtal med timpris,

 • Då beräknas nämligen hushållets elkostnad varje timme utifrån det aktuella marknadspriset.
 • Detta passar dig som gillar att hålla koll på prisskillnaderna, flytta din elanvändning till billigare timmar och kanske i förlängningen automatisera delar av hemmet med smarta lösningar.
 • Har du däremot begränsat med tid och intresse, kan resultatet snarare bli det motsatta – att du får betala ännu mer vid ett timprisavtal.

Om du har ett vanligt månadsavtal räknas din kostnad istället som ett genomsnitt av månadens elpriser och multipliceras med hur mycket el hushållet förbrukat under perioden. Du kan naturligtvis dra ner på elanvändningen, men det spelar alltså ingen roll när på dygnet du gör det.
Visa hela svaret

När är det billigast att tvätta 2022?

När Är Det Billigast Att Tvätta Kläder Spotpriset på el går upp och ner under dygnets timmar. Lär dig mer om timprisavtal, för vem det passar och vad du som elkonsument kan göra för att sänka din elkostnad. Elpriset är oftast lägre de tider på dygnet när färre personer konsumerar el. Efterfrågan är normalt sett lägre på natten när vi sover, och därmed är också elpriset oftast lägre då.

 • Behovet ökar på morgonen när vi går upp och sköter våra morgonbestyr, och även när vi kommer hem på eftermiddagen och lagar mat, tvättar och städar.
 • I regel är elen som dyrast på morgonen mellan klockan 7 och 9 samt på kvällen mellan 17 och 19.
 • Vid klockan 22 på kvällen inleds prissänkningen och från 05.30 på morgonen höjs priset sedan successivt.
You might be interested:  Hur Mycket Garn Till Halsduk?

Mellan klockan 02 och 04 är elen som billigast. Men – för att kunna dra nytta av de billigaste timmarna behöver du ha ett timprisavtal, Du som har ett rörligt avtal faktureras istället ett snittpris av elpriset per månad och påverkas inte av vad elen kostar under dygnets olika timmar.
Visa hela svaret

Är elpriset lägre på natten?

Vanliga frågor och svar om timpris –

När är elen som billigast? Det finns inget rakt svar på när på dygnet det är billigast elpris, men det går att se mönster över tid. Oftast beror det lägre priset på att färre människor använder el. Timpriser på el baseras på elbörsen idag, det vill säga Nordpools spotpris timme för timme. Är elen billigare på natten? Timkostnaden för el varierar och därmed även när på dygnet det är billigare elpriser. Men generellt är elen billigare på natten, när de flesta sover och inte använder lika mycket el. Om du använder mycket el på natten när du sover så kom ihåg att kontrollera att din brandvarnare fungerar. Vilken tid på dygnet är elen billigast? En viktig förutsättning för att ha fördelar av ett timprisavtal el är att du har möjlighet och intresse att följa elpris under dygnet. Oftast är elpriset högre under de timmar då flest använder el, och tvärtom billigast när förbrukningen går ner. Med vårt timprisavtal följer du enkelt spotpriset i vår app. Hur sänker jag mitt elpris? Om du tror att du har rätt förutsättningar för ett timprisavtal kan du sänka dina elkostnader med det. Men glöm inte att den billigaste elen är den du inte använder. Att spara energi är det som ger störst effekt på kort sikt. Vad är skillnaden mellan spotpris och timpris? Spotpriset är det som sätts på elbörsen Nordpool, och som ligger till grund för både rörligt pris-avtal och timprisavtal. Timpris är E.ONs namn på det avtal som baseras till 100 % på spotpriset. I kostnaden för timprisavtal tillkommer sedan bland annat myndighetsavgifter och kostnad för elcertifikat. Behöver jag byta min elmätare för att få timmätning på el? För att ha timpris på el behöver du en elmätare som klarar av att mäta förbrukningen på timnivå. Om du inte har en sådan ser vi till att skicka en förfrågan till ditt nätbolag om att byta mätaren. Det kostar ingenting att få din elmätare utbytt. I väntan på en mätare som klarar timmätning får du rörligt månadspris hos oss.

Visa hela svaret

Vilken tid är det dyrast att tvätta?

När ska man tvätta kläder? Ska man släcka lampan efter varje toabesök? Så här svarar experten Päivi Suur-Uski är sakkunnig i energieffektivitet, hållbara energilösningar för fastigheter och energianvändning i hushåll. Är det billigare att tvätta kläderna på natten, varför i så fall? – Det är billigare att tvätta på natten om kundens elavtal innehåller nattel eller om kunden har börs­el och börselen är förmånligare än på dagen.

 • Ofta är börselen billigare nattetid.
 • Hur mycket ström drar en tv som är på från morgon till kväll? Den funge­rar som sällskap åt en ensam pensionär som tycker det är trist när det är så tyst.
 • Det går åt ungefär 1 kilowattimme ström, vilket motsvarar en tvätt­omgång med bykmaskinen.
 • Vad säger försäkringsbolaget om att använda hushållsmaskiner (tvätt- och diskmaskin) på natten? Täcker försäkringarna på samma sätt och finns det planer på att ändra villkoren? – Alla maskiner ska användas under övervakning för att försäkringen ska täcka.

En del människor har en dygnsrytm där man är vaken under de timmar på natten då börselen är billigare. Vilken tid lönar det sig att tvätta kläder och duscha? – Börselen är ofta dyrast på morgonen klockan 7–10 och i början på kvällen klockan 16–19. Om alla hushåll i hela landet skulle stänga av internetmodemet på kvällen och sätta på det först när de kommer från jobbet klockan 16, hur mycket el skulle det spara? – Om alla i Finland skulle stänga av sina modem i 8 timmar (för natten) varje dag, skulle det spara en mängd el som motsvarar förbrukningen för 1 800 enfamiljshus.

Även mobilenheternas appar, som konstant är i gång, förbrukar energi fast mobilenheten inte skulle vara i gång. Hur mycket el sparar man genom att dra ut datorskärmen när man lämnar kontoret på jobbet, i stället för att lämna den på standby över natten? – Det sparar ungefär 1,5 kWh per år. Tio datorskärmars förbrukning motsvarar en uppvärmning av bastun.

Är det billigare att spela datorspel på natten? – Det beror på elavtalet. Ska man släcka lampan efter varje toabesök? – Ja. Man vet aldrig hur länge det tar innan följande går på toa. Det lönar sig att se till att all belysning är utbytt till ledbelysning.

 1. Vad kostar det att ha tv:n på standby-läge? Eller bordsdatorn? – Det går inte att svara på frågan då vi inte vet elpriset.
 2. En bordsdator i standby-läge förbrukar mycket energi.
 3. Vad är riskerna med att stänga av golvvärmen i badrummet? – Om det i utrymmet finns en skild huvudsaklig värmekälla, kan man stänga av komfortgolvvärmen.

Den huvudsakliga värmekällan får aldrig stängas av eftersom det finns en stor risk för fuktskador och dyra reparationer. Jag hyr ut lägenheter i ett stort hus och är rädd för att uppvärmningen kan komma att bli så dyr att det blir rena förlustaffären om elpriserna stiger ytterligare.

Hur mycket får jag enligt reglerna sänka temperaturen i lägenheterna? Kan jag ändra hyresavtalet så att hyra och uppvärmning betalas separat, med en uppvärmningsavgift som följer elpriset? Och med hur kort varsel får hyresavtalet i så fall ändras? – Minimitemperaturer stadgas i lagen om boendehälsan och de ska uppfyllas.

Rumsluften ska under uppvärmningsperioden vara minst 18 plusgrader. I frågor gällande hyresavtal kan man vända sig till exempelvis Suomen Vuokranantajat. : När ska man tvätta kläder? Ska man släcka lampan efter varje toabesök? Så här svarar experten
Visa hela svaret

När drar tvättmaskinen minst el?

Tvättmaskin och torktumlare – Tvättmaskinen är en av de saker som drar mycket el, men hur många kilowatt förbrukar egentligen en tvättmaskin? Man brukar säga att det går åt ungefär 1,4 kWh för 4 kilo tvätt i 60 grader. Samma mängd tvätt i 40 grader förbrukar endast 0,6 kWh.

 • Tvättar du på lägre temperatur, väntar med att tvätta tills tvättmaskinen är ordentligt fylld samt använder maskinens sparprogram sparar du en hel del el.
 • Visste du att torktumlaren är en riktig elslukare? Denna energitjuv kräver faktiskt tre gånger så mycket energi som en tvättmaskin.
 • Stäng av torktumlaren och lufttorka din tvätt för att spara el.

Inte att förglömma är att gamla maskiner i regel har högre energiförbrukning än moderna och energisnåla modeller.
Visa hela svaret

Var kan man se elpriset timme för timme?

Timpris på nordiska elbörsen – Se hur timpriset på den nordiska elbörsen, Nord Pool Spot, ser ut just nu och i morgon. Morgondagens timpriser publiceras ungefär kl 14.15 varje dag. Du kan även se historik från och med 2009. Spotpriset på Nord Pool Spot omfattar inte kostnad för elcertifikat, påslag, energiskatt, moms och elnätskostnader.
Visa hela svaret

Varför ska man inte tvätta på natten?

När Är Det Billigast Att Tvätta Kläder Jan Agnevik på Räddningstjänsten Östra Götaland. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Titti Elm/Sveriges Radio RÄDDNINGSTJÄNSTEN Publicerat lördag 10 september kl 08.22

Enligt Elsäkerhetsverket kan det vara farligt att köra tvättmaskinen eller en torktumlare på nätterna eftersom det kan börja brinna om det finns ludd kvar. Och på nätterna är det svårare att agera snabbt om en brand skulle starta, Jan Agnevik på Räddningstjänsten Östra Götaland håller med. “Det är inte jättevanligt men det förekommer till och med dödsbränder”, säger han.

Har du frågor eller förslag gällande våra digitala tjänster? Kontakta gärna Sveriges Radios forum för teknisk support där vi besvarar dina frågor vardagar kl.9-17.
Visa hela svaret

Hur sent på kvällen får man tvätta?

Trivselfrågor – Tänk på att ditt golv är din grannes tak och att ni har gemensamma väggar. Det är därför viktigt att du inte låter tv och radio stå på för högt, att du inte går med skor med hårda sulor inomhus, eller gör någonting annat som är störande.

Tiden för nattvila är mellan 22.00 och 07.00. Då ska det vara lugnt och tyst. Tänk även på dessa tider om du har egen tvättmaskin i din lägenhet. Ljudet från centrifugen sprider sig lätt i huset. Om du ska utföra störande arbeten i din lägenhet som t.ex. borra i betong, slipa golv eller spika är det tillåtet mellan 07.00-20.00 vardagar och mellan 09.00-18.00 på lördagar, söndagar och helgdagar.

När du skall ha fest i lägenheten meddelar du grannarna innan och visar hänsyn. Undvik att röka under fläkten inomhus då röken går direkt in till dina grannar.
Visa hela svaret

När ska man tvätta för att spara el?

Elpriserna sätter nya rekord nästan dagligen. Och vi är bara i början av vintersäsongen. För att spara pengar är det därför klokt att göra sånt som drar mycket el när timpriset är lägre – duscha, tvätta och ladda elbilen, till exempel. Greenelys analys visar nu att ett hushåll i Stockholm kan spara omkring 1500 kronor i månaden.

 • Aldrig har det varit viktigare att ha koll på sin elförbrukning om man vill spara pengar än denna vintersäsong.
 • Tack och lov har det inte heller varit enklare.
 • Greenelys app gör att man kan se elanvändningen i hemmet timme för timme.
 • Tillsammans med företagets timprisavtal blir det då enkelt att välja rätt tid för elintensiva aktiviteter.

– Att ha ett elavtal som baseras på timpriser och hur du använder elen över dygnet är extra smart i vinter. Med den kalla temperaturen brukar man gärna vilja ha uppvärmda golv, bra med värme i rummen och i köket är det ofta många maskiner och apparater som är igång samtidigt.

Att då kunna planerar sin förbrukning till när elen är som billigast kan innebära många sparade kronor. Speciellt nu när elpriserna ökar och varierar kraftigare kan vi se att fler av våra kunder sparar pengar genom detta sätt, säger Tanmoy Bari, VD på Greenely. Greenely har sammanställt några typiska aktiviteter och räknat på skillnaden under en månad.

I räkneexemplet nedan är priserna beräknade på elområde SE3, där Stockholm ingår, den 30 November 2021. Det visar sig att det går att spara upp till 1500 kronor i månaden. Om analysen: Analysen visar på hur mycket man kan spara genom att flytta lasterna under det vakna dygnets samtliga timmar (07.00 – 23.00) för att illustrera besparingspotentialen för respektive hushållsaktivitet. För elbilsladdningen har uträkningen utgått ifrån en Tesla Model 3 med en batteristorlek på 50-75 kWh där det går åt cirka 38 kWh för att ladda upp batteriet från 20-80 procent.

You might be interested:  Varför Har Tomten Röda Kläder?

Med en laddstyrka på 7 kW tar det då cirka 5-6 timmar att ladda bilen från 20-80 procent, vilket har antagits ska göras varannan dag. Analysen har dessutom räknat med 3 personer i snitthushållet duschar 7,5 min per dygn vardera, att snitthushållet tvättar och torkar kläderna med torktumlare ca 15 gånger per månad samt att ugnen används 1 timme var tredje dag.

Analysen har utgått ifrån hur elpriset såg ut den 30:e November för elområde SE3: Billigast timmen mellan 07.00-23.00: SE3: 128 öre/kWh, SE4: 128 öre/kWh Dyrast timme 07.00-23.00: SE3: 280 öre/kWh SE4: 280 öre/kWh För ytterligare information kontakta: Fredrik Hagblom, co-Founder & Head of Operations, Greenely E-mail: [email protected] Peter Larsson, presskontakt, Agency E-mail: [email protected] Tel: +46 (0)736 64 04 48 Greenely är “nästa generationens elbolag”.

 • Greenely erbjuder elavtal med förnyelsebar el märkt med Bra Miljöval till självkostnadspris.
 • Elavtalet är ett timprisavtal, med det kan konsumenten anpassa sig efter priserna istället för att priset anpassas efter andra, det vill säga snittet.
 • Greenely erbjuder även en app som kostnadsfritt hjälper människor optimera sin energianvändning i hemmet med syftet att möjliggöra en mer hållbar livsstil.

Genom att ansluta appen till hushållets elmätare kan konsumenten se sin elanvändning för varje timme, dag, vecka och månad. Bolaget startades 2014 av tre KTH-studenter och appen lanserades 2017. I dag har över 113 000 användare anslutit sig till appen.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att köra en diskmaskin?

Använd produktkalkylen eller räkna själv – så mycket kostar vitvarorna per år – APPLiA När Är Det Billigast Att Tvätta Kläder Vitvarorna i våra hem är något vi skulle ha svårt att klara oss utan. Inte många vill leva utan till exempel kyl/frys, diskmaskin och tvättmaskin. Just nu är det stort fokus på energikonsumtion, tips och råd kring hur vi kan spara såväl el som pengar, men hur mycket det kostar oss att använda de tre nämnda vitvarorna står sällan skrivet, varför APPLiA här tar reda på det.

Det vanliga förfarandet är att vi byter våra vitvaror antingen när de går sönder – ofta efter lång och trogen tjänst – eller när vi renoverar våra hem. I och med att elpriset senaste tiden ökat dramatiskt, och dessutom sannolikt kommer hålla sig på en hög nivå inom en överskådlig framtid, kan det dock vara klokt att byta ut en eller flera vitvaror i sitt hem nu i höst.

De flesta känner till att det är smart att välja en produkt med energimärkning A, men få vet hur många kronor som kan sparas årligen om en produkt med klass F byts ut till en motsvarande med klass A. Produktkalkyl från Energimyndigheten I somras lanserade Energimyndigheten, ett verktyg för att jämföra produkter och på så vis kunna göra mer medvetna och informerade val.

 • Bland de produkter som går att jämföra finns diskmaskiner, tvättmaskiner och kombinerade tvättmaskiner och torktumlare, kylskåp och frysar samt vinkylar.
 • Det går att göra sökningar på varumärkes- eller produktnamn eller genom att scanna qr-koden på etiketten.
 • Det finns även en beräkningsmodell för att se om en billig modell verkligen är billigare genom att analysera produktdata och räkna fram driftskostnaden.

Produktkalkylen är utvecklad inom EU-projektet Label 2020 och använder uppgifter från produktdatabasen, EPREL. I produktkalkylen kan du själv skriva in el- och vattenkostnad samt användningsmönster och förväntad livslängd för produkten. Därefter beräknas den totala kostnaden.

Årskostnad för en kyl/frys Jämför du i produktkalkylen en A-klassad kyl/frys med en F-klassad och skriver in elpriset 404 öre/kWh samt livslängden 10 år får du kostnaden 4 202 kr för A och 11 554 kr för F, vilket innebär att årskostnaden alltså är 420 kr respektive 1 155 kr.Vill du i stället räkna själv multiplicerar du helt enkelt produktens årliga energiförbrukning med elpriset, vilket ger 104 x 4,04 = 420 kr respektive 286 x 4,04 = 1 155 kr.Byter du ut din F-klassade kyl/frys mot en A-klassad sparar du alltså ungefär 735 kr om året med nuvarande elpris. Årskostnad för en diskmaskin

För att ta reda på kostnad för diskmaskin fyller du i kalkylen i pris för el samt pris för vatten och därefter anger hur ofta du använder maskinen. En A-klassad diskmaskin kostar enligt produktkalkylen cirka 11 500 kr i drift om livslängd anges till 14 år och 8 213 kr om livslängd är 10 år.

Det motsvarar en årskostnad på 821 kr om året om maskinen används en gång om dagen. Vill du själv räkna ut kostnaden får du titta på energianvändningen (anges i kWh för 100 diskomgångar) samt vattenförbrukningen (anges i liter per diskomgång). En A-klassad diskmaskin förbrukar 54 kWh per 100 diskomgångar och 8,4 liter vatten per diskomgång.

Att diska en gång kostar således 0.54 x 4.04 = 2.18 kr i elförbrukning plus 0.0084 x 8.90 = 7,5 öre i vattenförbrukning – totalt 2.26 kr. Diskar du en gång om dagen kostar det alltså 824 kr om året. Jämför nu detta med vad det kostar att diska med en 12 år gammal diskmaskin, som idag är E-klassad, förbrukar den 0.90 kWh och 12 liter vatten per diskomgång.

Diskar du med den en gång om dagen blir årskostnaden 1 369 kr. Att byta från en E-klassad diskmaskin till en A-klassad kan alltså spara cirka 545 kr årligen med nuvarande elpris. Årlig kostnad för en tvättmaskin I produktkalkylen finns även en kalkyl för tvättmaskiner där förväntat livslängd, pris för el och vatten fylls i.

En A-klassad tvättmaskin förbrukar 47 kWh för 100 tvättar (alltså 0.47 kWh för en tvätt) och vattenförbrukningen är 47 liter för en tvätt. En tvätt kostar därmed 0.47 x 4.04 = 1.90 kr i elförbrukning plus 0.047 x 8.90 = 42 öre i vattenförbrukning – totalt 2.32 kr.

Årskostnaden blir då 847 kronor. Med en 20 år gammal tvättmaskin blir kostnaden högre. Förbrukningen per tvätt är 0.95 kWh plus 59 liter vatten, vilket innebär en kostnad på totalt 4.36 kr per tvätt. Att tvätta en gång om dagen kostar alltså 1 591 kr om året. Att byta ut sin 20 år gamla tvättmaskin mot en A-klassad innebär alltså en besparing på ungefär 744 kr om året, med nuvarande elpris.

Skulle priset öka, vilket experter varnar för, ökar därmed även besparingen. Avslutningsvis bör nämnas att det finns skillnader i såväl el- som vattenförbrukning mellan olika vitvaror i samma energiklass. I räkneexemplen ovan har en slumpvis utvald produkt i varje kategori och energiklass använts.
Visa hela svaret

När på dygnet ska man köra diskmaskin?

När är bästa tiden att köra maskinen? – Vad kan vara bättre än en maskin som sköter disken åt oss – och som gör det mycket bättre? Diskmaskinen sköter det hårda jobbet åt oss och ger gnistrande rena bestick och porslin med bara ett knapptryck. Men när är bästa tiden att köra maskinen? Bästa tiden att köra diskmaskinen är på natten.
Visa hela svaret

Är det billigare att tvätta när det blåser?

Det beror helt på vilket avtal du har och hur priserna ser ut. Det vanligaste rörliga avtalet där betalar man ett snitt på vad priset har varit under månaden och då spelar det ingen roll när på dygnet du använder strömmen för du betalar samma pris ändå.

 • Har du ett timavtal däremot så betalar du det priset som är den timmen du använder strömmen.
 • Numera kan man inte säga generella tider när elen är billigare eller dyrare utan det skiftar väldigt mycket under dygnet.
 • Så det gäller att hålla koll om man har ett timavtal och har man koll så kan man absolut vinna på att ha ett timavtal jämfört med där du betalar ett månadssnitt.

Österlens Kraft Försäljnings AB
Visa hela svaret

Vad är elpriset i dag?

Elpris idag Elpris per dag för Sveriges 4 elområden är idag, 2022-12-22: SE1 Luleå: 176,19 öre/kWh. SE2 Sundsvall: 176,19 öre/kWh. SE3 Stockholm: 207,53 öre/kWh.
Visa hela svaret

Vad drar el på natten?

Vilka strömtjuvar drar mest el i ditt hem? – Här hittar du några av de vanligaste energitjuvarna i ditt hem, med tips på vad du kan göra för att enkelt undvika att dessa energitjuvar drar mer ström än nödvändigt, vilket både gynnar miljön och plånboken.

Sänk värmen inomhus En energitjuv som är enkel att åtgärda är för hög värme på elementen. Det kan låta banalt, men sänker du inomhustemperaturen med bara en grad minskar du dina uppvärmningskostnader med cirka fem procent. Testa att sänka temperaturen lite och hitta en temperatur som känns lagom för dig, Handdukstorken Kostnaderna för handukstorken kan ofta skena iväg. Se till att den är av när du inte använder den då en handdukstork som står på dygnet runt kan kosta många kilowattimmar per år. Välj en vattenburen handdukstork om möjligt då dessa drar mindre el. Det kan också vara en bra idé att installera en timer som stänger av handdukstorken. Stand-by läge Hemelektronik så som mobilladdare, tv:n eller spelkonsolen som står i standby-läge är en klassisk strömtjuv. Se till att alltid stänga av datorn och dra ut batteriladdaren när det inte används. Alla apparater i hemmet drar ström i standby-läge, så ett tips är att skaffa grenkontakter så du enkelt kan stänga av all hemelektronik med ett knapptryck. En mindre grej som också är viktigt att göra är att ställa in datorn så att den går ned i viloläge och att skärmen stängs av när du inte använt den på ett tag. Duscha lagom En 3 minuters dusch motsvarar ungefär 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar i snitt 120 liter varmvatten. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan därför minska både vatten, energi och pengar värt 500 kWh per år. Byt till snålspolande duschmunstycken med energisparfunktion och låt inte vattnet rinna i onödan. Tvätta i fylld maskin och undvik tumlaren Se till att fylla upp maskinen innan du tvättar och använd tvättmaskinens sparprogram när du har lätt smutsig tvätt. Den stora energitjuven i tvättstugan är framförallt torktumlaren. Visste du att det går åt tre gånger mer energi att torktumla kläderna än att tvätta dem? Lufttorka din tvätt istället för att använda torkskåp eller tumlare om det är möjligt. Byt till lågenergilampor Se till att efterhand byta ut dina gamla glödlampor till nya energieffektiva glödlampor. Beroende på användningsområden så finns det led-lampor, lågenergilampor och halogenlampor som alla förbrukar mindre energi och har en längre livstid. Se också till att alltid släcka lamporna i det rummet där du inte befinner dig. Strömtjuvar i köket – kyl, frys och diskmaskin Kyl och frys drar mycket el eftersom de är igång dygnet runt. Men det finns saker du kan göra för att undvika att de drar mer el än nödvändigt. Se till att hålla dörrarna stängda och täta, samt att bara öppna kylen och frysen under korta stunder. Tänk också på att inte sätta in varm mat i kylen utan låt det svalna först för att inte kylen ska behöva ännu mer energi till att återställa den ultimata kalla temperaturen. Rekommenderad temperatur för både maten och din elräkning är +5°C i kylen och -18°C i frysen. Har du äldre vitvaror kan också dessa dra mer energi än nya, så se till att alltid kolla energimärkningen vid köp. Frosta även av din frys regelbundet. Även diskmaskinen kan vara en strömtjuv om den inte används smart. Likt tvättmaskinen är det viktigt att köra en fylld maskin då det används lika mycket energi oberoende på hur fylld din maskin är. Även här kan du använda ett sparprogram och undvik att först skölja av tallrikarna innan du sätter ner dem i diskmaskinen för att inte ta mer vatten än vad som faktiskt behövs.

You might be interested:  Varför Tillverkas Kläder I Kina?

Visa hela svaret

Vilket drar mest ström tv eller dator?

Hur mycket ström drar en dator? – Stationära datorer förbrukar generellt mer el än bärbara. Likt en TV drar även en dator ström vid viloläge. En stationär dator förbrukar 200-500 W vid normalt bruk, medan den i viloläge drar ca 5-10 W. En bärbar dator förbrukar ca 20-50 W och ca 2-5 W i viloläge.
Visa hela svaret

Hur mycket el drar en tv på standby?

Hur mycket ström drar en TV? Hur mycket ström din TV drar beror på vilken typ och vilken storlek du har. En 42′ LED TV drar ungefär 60–80 watt när den är i drift, medan samma tv i standby -läge drar mellan 1–3 watt. Ta för vana att alltid stänga av TV :n helt med hjälp av exempelvis en grenkontakt med strömbrytare.
Visa hela svaret

Vilken tid är det dyrast att tvätta?

När ska man tvätta kläder? Ska man släcka lampan efter varje toabesök? Så här svarar experten Päivi Suur-Uski är sakkunnig i energieffektivitet, hållbara energilösningar för fastigheter och energianvändning i hushåll. Är det billigare att tvätta kläderna på natten, varför i så fall? – Det är billigare att tvätta på natten om kundens elavtal innehåller nattel eller om kunden har börs­el och börselen är förmånligare än på dagen.

 • Ofta är börselen billigare nattetid.
 • Hur mycket ström drar en tv som är på från morgon till kväll? Den funge­rar som sällskap åt en ensam pensionär som tycker det är trist när det är så tyst.
 • Det går åt ungefär 1 kilowattimme ström, vilket motsvarar en tvätt­omgång med bykmaskinen.
 • Vad säger försäkringsbolaget om att använda hushållsmaskiner (tvätt- och diskmaskin) på natten? Täcker försäkringarna på samma sätt och finns det planer på att ändra villkoren? – Alla maskiner ska användas under övervakning för att försäkringen ska täcka.

En del människor har en dygnsrytm där man är vaken under de timmar på natten då börselen är billigare. Vilken tid lönar det sig att tvätta kläder och duscha? – Börselen är ofta dyrast på morgonen klockan 7–10 och i början på kvällen klockan 16–19. Om alla hushåll i hela landet skulle stänga av internetmodemet på kvällen och sätta på det först när de kommer från jobbet klockan 16, hur mycket el skulle det spara? – Om alla i Finland skulle stänga av sina modem i 8 timmar (för natten) varje dag, skulle det spara en mängd el som motsvarar förbrukningen för 1 800 enfamiljshus.

Även mobilenheternas appar, som konstant är i gång, förbrukar energi fast mobilenheten inte skulle vara i gång. Hur mycket el sparar man genom att dra ut datorskärmen när man lämnar kontoret på jobbet, i stället för att lämna den på standby över natten? – Det sparar ungefär 1,5 kWh per år. Tio datorskärmars förbrukning motsvarar en uppvärmning av bastun.

Är det billigare att spela datorspel på natten? – Det beror på elavtalet. Ska man släcka lampan efter varje toabesök? – Ja. Man vet aldrig hur länge det tar innan följande går på toa. Det lönar sig att se till att all belysning är utbytt till ledbelysning.

Vad kostar det att ha tv:n på standby-läge? Eller bordsdatorn? – Det går inte att svara på frågan då vi inte vet elpriset. En bordsdator i standby-läge förbrukar mycket energi. Vad är riskerna med att stänga av golvvärmen i badrummet? – Om det i utrymmet finns en skild huvudsaklig värmekälla, kan man stänga av komfortgolvvärmen.

Den huvudsakliga värmekällan får aldrig stängas av eftersom det finns en stor risk för fuktskador och dyra reparationer. Jag hyr ut lägenheter i ett stort hus och är rädd för att uppvärmningen kan komma att bli så dyr att det blir rena förlustaffären om elpriserna stiger ytterligare.

Hur mycket får jag enligt reglerna sänka temperaturen i lägenheterna? Kan jag ändra hyresavtalet så att hyra och uppvärmning betalas separat, med en uppvärmningsavgift som följer elpriset? Och med hur kort varsel får hyresavtalet i så fall ändras? – Minimitemperaturer stadgas i lagen om boendehälsan och de ska uppfyllas.

Rumsluften ska under uppvärmningsperioden vara minst 18 plusgrader. I frågor gällande hyresavtal kan man vända sig till exempelvis Suomen Vuokranantajat. : När ska man tvätta kläder? Ska man släcka lampan efter varje toabesök? Så här svarar experten
Visa hela svaret

Vad är priset på el idag?

Elpris idag Elpris per dag för Sveriges 4 elområden är idag, 2022-12-22: SE1 Luleå: 176,19 öre/kWh. SE2 Sundsvall: 176,19 öre/kWh. SE3 Stockholm: 207,53 öre/kWh.
Visa hela svaret

När är det dyrast att duscha?

Chilla med duschen – spara 800 kronor 🚿 – Om du tar en 10 minuters dusch med dagens elpriser kostar den duschen dig ca 30 kronor. Eller 60 bugg-tuggummin med gamla mått mätt. Är ni fyra i familjen är kostnaden snabbt uppe i 120 kronor, varje dag. (240 bugg 😊).

På två veckor är det 1.680 kronor. Genom att halvera duschtiden – eller ännu mysigare, ta en dusch tillsammans, så halverar du också din kostnad. Elpriset varierar också under dagen. Duschar du när elpriset är som högst, vanligtvis tidig morgon och runt middagstid kan den där tio-minutersduschen blir ännu dyrare.

Heads up! Oftast är elpriset billigare efter åttatiden på kvällen än tidig morgon.
Visa hela svaret

Var kan man se elpriset timme för timme?

Så byter du till timpris – Timpris/timmätning sköts av det nätbolag som äger elnätet i det område där du bor, men väljer du Fortum så kan du välja timpris när du så sköter vi bytet åt dig och tar kontakt med din nätägare utan att du behöver tänka på något. Bytet kan dröja upp till tre månader beroende på vilket nätbolag du har, men går vanligtvis betydligt snabbare. När Är Det Billigast Att Tvätta Kläder När du har rörligt elpris med timpris/timmätning kan du enkelt få följa på el just nu. Så att du enkelt kan planera din elanvändning till dygnets billigaste timmar. Ställ dessutom in prisbevakning så att du kan få notiser när morgondagens priser understiger/överstiger angivet värde. När Är Det Billigast Att Tvätta Kläder Följ och ta reda på vilka prylar i hemmet som drar mest el. Med hjälp av detta kan du enklare dra slutsatser kring vad du behöver energieffektivisera. Vare sig det är ditt duschande, din matlagning eller uppvärmningen. Varför inte ladda ner Mitt Fortum och testa dig fram.

 1. När passar timpris bra? Om du har en lite högre förbrukning och har möjlighet att flytta/styra din förbrukning till timmar med lågt pris (t.ex.
 2. Via elbil, smart värmepump, smarta vitvaror, din elkonsumtion osv.) så finns det absolut besparingspotential.
 3. Har du dessutom solceller är det en utmärkt kombination.

När passar timpris mindre bra? Om du i princip bara har hushållsel (ingen uppvärmning, ingen elbil osv.) och har “normala” rutiner (inget skiftjobb osv.) är elförbrukningen oftast relativt låg och relativt svår att flytta i någon större utsträckning.

När du blivit kund hos Fortum och har ett aktivt, rörligt elavtal kan du lägga om från månadspris till timpris på två sätt:I appen – och lägg om till timpris med några klick.I telefon – så hjälper vi dig lägga om till timpris.

Timmätning sköts av det nätbolag som äger elnätet i det område där du bor, men väljer du Fortum så sköter vi bytet åt dig och tar kontakt med din nätägare utan att du behöver tänka på något. Bytet kan dröja upp till tre månader beroende på vilket nätbolag du har, men går vanligtvis betydligt snabbare.

Kan man byta tillbaka om man ångrar sig? Svaret på den frågan är faktiskt “Nja”. En nätägare har skyldighet att lägga om din mätare på timmätning om du efterfrågar det, däremot har nätägaren ingen skyldighet att lägga tillbaka dig på månadsmätning om du skulle ångra dig. Det innebär att det helt enkelt skiljer sig mellan nätägare hur lätt det är att byta tillbaka.

Vill du vara på den säkra sidan är det bra att kontakta sin nätägare och fråga innan du går över till timmätning, om du vet med dig att du eventuellt vill byta tillbaka i framtiden. Vad är skillnaden på spotpris och timpris? Timpriset baseras på spotpriset.

Spotpriset är det riktpris som sätts på elbörsen Nord Pool och som i sin tur ligger till grund för det rörliga elpriset och därmed timpriset. Är elen billigare på natten? Elpriset påverkas av hur många som använder elen och i regel så innebär det att elen är billigare på natten, då de flesta ligger och sover och inte använder el i samma utsträckning.

Med det sagt kan timpriset under natten fortfarande variera. När Är Det Billigast Att Tvätta Kläder För dig med elbil
Visa hela svaret