Ta Bort Sotfläckar På Tyg?

Ta Bort Sotfläckar På Tyg
Hur man tar bort fläckar av sot och aska Free shipping over 599 SEK under is 49 SEK Free return on exchange, otherwise 49 SEK Har du tänt brasan eller är du familjens grillchef? Sot och aska lämnar fula fläckar men det tas enkelt bort med Citrontvål och Citronrengöring.

Se recepten nedan om hur du bäst tar bort sotfläckar från kläder och inredning: 1. Lägg plagget i varmt vatten, för ull – använd ljummet vatten 2. Gnugga med Citrontvål tills fläcken är borta 3. Är det en gammal eller en extra svår fläck – låt plagget ligga i några timmar så att tvålen får verka.4. Skölj plagget om fläcken är borta och plagget är rent 5.

Om fläcken inte är helt borta – lägg plagget i maskinen utan att skölja av tvålen och tvätta som vanligt i maskin med, 1. Spraya Citronrengöring på fläcken 2. Gnugga in skummet på fläcken 3. Torka av alla tvålrester med en blöt trasa direkt efter applicering eller skölj om möjligt.4. Upprepa om det behövs : Hur man tar bort fläckar av sot och aska
Visa hela svaret

Hur får man bort sot fläckar?

Fläckborttagning – Tips som tar bort fläckar Så trist när man får en fläck på ett favoritplagg, på bordsduken eller i soffan. Här har vi samlat de bästa tipsen och husmorsknepen om hur du kan få bort fläckar från fett, kaffe, blod, vin och mycket mer.

Så får du bort 37 vanliga fläckar Att ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagg är mer skonsamt för dina kläder men också för miljön. Med fläckborttagning och vädring kommer du långt när det handlar om att ta hand om dina kläder och andra textilier. Det bästa är att behandla fläckar direkt när de uppstår.

Ibland upptäcks fläcken först när den redan torkat in och då kan det vara svårare att få bort den men med lite tålamod och rätt medel kan du ändå få ett lyckat resultat. Bra att ha hemma

  • Ett bra fläckborttagningsmedel som du med all säkert har hemma är vanligt handdiskmedel. En droppe i ljummet vatten löser många fläckar till och med gräsfläckar. Hemfrids eget miljövänliga diskmedel funkar jättebra!
  • Galltvål är en annan produkt som också räddar många plagg. Den är en ekologisk fläckborttagnings- och rengöringstvål som du hittar du i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter.
  • Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin.
  • Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.
  • Vita trasor.

Gör så här Om det inte står något annat vid respektive fläckborttagningstips så gäller dessa grundregler.

  • Gnugga inte vid fläckborttagning eftersom du då riskerar att sprida ut fläcken och skada tyget. Dutta i stället utifrån kanten och in mot mitten på fläcken.
  • Använd alltid vita trasor vid fläckborttagning eftersom färgade trasor kan fälla färg.
  • För att vara på säkra sidan så att materialet inte bleks eller på annat sätt påverkas negativt så testa alltid på ett mindre synligt ställe med det medel du tänker använda till fläckborttagningen. På ett klädesplagg kan det vara på en fåll på insidan, på en möbel på undersidan eller baksidan.

Sug först upp så mycket som möjligt av en fettfläck med hushållspapper. Ta bort fettfläckar En fettfläck får du bort genom att först suga upp så mycket som möjligt med till exempel hushållspapper. Strö därefter potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det stå över natten.

Dammsug bort överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta sen som vanligt i maskin. Ta bort kaffefläckar Hur du tar hand om kaffefläckar beror på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk eller grädde. Blötlägg fläcken först i kallt vatten och sen i så hett vatten som tyget tål för fläckar med kaffe med mjölk eller grädde i.

För fläckar av svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten lösa fläcken. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten fungera. För tyger som inte tål hett vatten kan du testa att badda fläcken med en uppvispad äggula i ljummet vatten. Ta bort blodfläckar Börja alltid med att skölja blodfläckar i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner och de fäster ännu mer om de får varmt vatten på sig och då riskerar du att de inte går att få bort alls.

Det bästa är att skölja direkt med kallt vatten men om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten och låt plagget ligga i blöt ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt. Om fläcken trots allt är kvar kan du testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten.

Lägg på fläcken och låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt och dutta med en fuktig trasa för att få bort det sista innan du tvättar som vanligt. När du sköljt vinfläcken med vatten, strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan. Ta bort vinfläckar Vinfläckar, framförallt rödvinsfläckar och rosévinsfläckar, baddas med vatten, helst direkt när de uppstår.

  • Strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan i omgångar.
  • Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt.
  • Om fläcken är kvar efter tvätten testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det.
  • För gamla fläckar finns husmorsknepet att få bort vinfläckar med het fet mjölk.
You might be interested:  Hur Tvätta Munskydd Av Tyg?

Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget med fläcken och låt ligga kvar tills mjölken svalnat. Apelsin Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på apelsinfläcken tills så mycket som möjligt av den har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

Asfalt Fukta en bit av en trasa med kemiskt ren bensin och dutta utifrån och in på nyare asfaltfläckar. Gamla fläckar kan du få bort genom att gnida fläcken med jordnötssmör. Banan Spotta på bananfläcken om den inte hunnit mörkna än och arbeta in i fläcken och skölj efteråt. Citron fungerar på ljusa tyger.

Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka så var försiktig om det är ett plagg som du är väldigt rädd om. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar och tvätta sedan med tvättmedel efteråt. Blåbär Testa först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa.

Om det krävs mer överväg om ditt tyg tål blekning, i så fall kan du testa med citron. Glycerin kan också hjälpa mot blåbärsfläckar. Bär Testa att dutta äppelcidervinäger eller citron på bärfläckar. Tänk dock på att det kan bleka tyget så prova först på ett osynligt ställe. Intorkade bärfläckar kan du få bort genom att lägga i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.

Choklad Chokladfläckar får du enklast bort om du kan behandla dem så fort som möjligt. Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sen chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel och låt det verka en stund. Lägg sen plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål, se skötselrådet, och tvätta som vanligt nästa morgon.

Deodorant Gula deodorantfläckar i armhålor på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra. Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj. En annan metod är att få bort dem med ättika! Blanda 1 del ättika till 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.

Frukt och grönt Fruktfläckar och fläckar från grönsaker kan du få bort med en lösning av ½ tesked citronsyra till 1 deciliter vatten. Citronsyra kan bleka så om det är ett ömtåligt plagg kan du i stället testa att doppa fläcken i så varmt vatten som plagget tål med en skvätt ättika i.

  1. Glassfläckar får du ofta bort med vatten och diskmedel.
  2. Glass Lägg kläder med glassfläckar i kallt vatten en stund.
  3. Droppa i lite diskmedel, rör runt och låt ligga en stund till.
  4. Tvätta därefter plagget som vanligt.
  5. Gräs Diskmedel eller såpa brukar fungera bra på gräsfläckar.
  6. Förbehandla fläckarna med det, låt verka i ungefär en timme och tvätta sen som vanligt.

Andra metoder är att gnida är att behandla vita plagg som fått gräsfläckar med ren sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger. Jord Vänta tills tyget är torrt och borsta eller dammsug bort så mycket du kan så sprider du inte ut jordfläcken.

  1. Blötlägg sen i så varmt vatten som plagget tål med diskmedel.
  2. Skölj av och tvätta sen som vanligt.
  3. Etchup Ketchupfläckar får du ofta bort med vanligt handdiskmedel och vatten.
  4. Om de är riktigt envisa kan du använda rödsprit.
  5. Lister Doppa en trasa i kemiskt ren bensin och dutta tills fläcken är borta.
  6. Tvätta därefter ytan där fläcken satt med galltvål och låt verka i 30 minuter innan du tvättar hela plagget.

Galltvål och etanol kan lösa fläckar av kulspetspenna. Kulspetspenna Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder men om det är ett färgat tyg riskerar du att bleka tyget med etanol. Kåda Fläckar från kåda kan du få bort med ren sprit.

När fläcken inte syns längre tvättar du som vanligt. Läppstift Fläckar av läppstift går oftast bort i den vanliga tvätten i tvättmaskin. En annan metod är att gnida in läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd. Majonnäs Skrapa bort så mycket som möjligt av majonnäsfläcken. Förbehandla sen fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta därefter plagget som vanligt Om det är en gammal mjölkfläck, testa med vinäger eller rödsprit.

Mjölk Mjölkfläckar får du oftast bort med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa med vinäger eller rödsprit. Skölj noga efteråt och tvätta sen som vanligt. Nagellack På samma sätt som du får bort nagellacket från naglarna kan du också få bort en nagellacksfläck från många material, med aceton.

  • Det fungerar dock inte på syntetmaterial.
  • På mer ömtåliga material kan du testa med kemiskt ren bensin.
  • Prova alltid på ett osynligt ställe innan du ger dig på framsidan på ett plagg.
  • Olja För att få bort olja från kläder, sug upp så mycket av oljan du kan med hushållspapper.
  • Pudra över potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det suga upp över natten Skaka bort eller dammsug bort överflödigt mjöl och behandla fläcken med diskmedel.

Låt ligga i blöt en stund och tvätta sen som vanligt. Persika och nektarin Skölj helst omgående persikafläckar och nektarinfläckar i så hett vatten som tyget tål. Citronsyralösning, ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, kan annars fungera. Citronsyra kan bleka tyg så testa alltid på ett osynligt ställe först.

En annan metod är att ha en skvätt ättika i vatten och försöka lösa fläcken i det. Rost För att få bort rostfläckar kan du använda citron, citronsyralösning, med ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, eller koncentrerad vinsyra. Syror kan bleka tyger så tänk på det innan du provar detta. En kombination av citronsyralösning tillsammans med galltvål är en annan metod värd att testa.

Bearbeta fläcken med det medel du valt i ca 15 minuter och tvätta sen som vanligt. Skokräm Behandla skokrämsfläckar så fort som möjligt. På vita tyger kan du testa med ren alkohol. På färgade tyger bör du späda ut med vatten och testa på ett osynligt ställ som en fåll så du inte riskerar att bleka tyget runt fläcken.

  • Smink
  • Sminkfläckar förbehandlar du med flytande diskmedel, tvättmedel eller såpa innan du tvättar som vanligt.
  • Solkräm
  • Förbehandla solskrämsfläckar med flytande diskmedel eller tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.
  • Spenat
You might be interested:  Varför Ska Man Tvätta Nya Kläder?

Färska spenatfläckar kan du få bort med rinnande kallt vatten och därefter förbehandla med flytande tvättmedel eller diskmedel innan du tvättar som vanligt. Att dela en potatis och gnida på fläcken är också ett gammalt husmorsknep.

  1. Spritpenna
  2. T-röd kan ta bort fläckar av spritpenna men det finns en risk att tyget runt fläcken bleks så prova på ett osynligt ställe först.
  3. Stearin

För att få bort stearin från kläder, börja med att peta loss så mycket av stearinet som det går. Lägg hushållspapper på din strykbräda, lägg på tyget med fläcken och ytterligare ett lager med hushållspapper ovanpå. När du stryker värms stearinet upp och sugs in i hushållspappret.

Upprepa tills fläcken är borta. Behandla sedan den återstående fläcken med diskmedel och tvätta sen som vanligt. För att få bort stearin från glas, lägg glaset i frysen över natten. Morgonen därpå har stearinet krympt och du kan peta ut det. Diska i hett vatten och eftertorka med hushållspapper. En sprayflaska med ättika och vatten är bra att ha till träningskläderna Svett Vanlig tvål eller flytande tvättmedel fungerar ofta för att få bort svettfläckar.

Bearbeta fläckarna innan du tvättar som vanligt. På kläder som har blivit missfärgade av svett kan du få bort fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till träningskläder som blir svettiga ofta är ett tips att ha en sprayflaska med ättika och vatten och regelbundet spraya de svettigaste områdena, låta verka i tio minuter och sen tvätta som vanligt.

Te Hur du tar hand om tefläckar beror på om det är rent te eller te med mjölk eller grädde. För tefläckar utan mjölk eller grädde skölj i så hett vatten som tyget tål, helst direkt när fläcken uppstått. Om det är mjölk eller grädde i teet lägg fläcken först i kallt vatten och sen i kokande om tyget tål det.

Om fläcken är kvar efter det kan du prova att badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika. Tomatsås Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i en timme. Behandla sen fläcken med glycerin, låt sitta i en bra stund och tvätta sedan som vanligt.
Visa hela svaret

Hur tvättar man Soffklädsel?

Avtagbar soffklädsel kan tvättas i maskin – Moderna soffor har inte sällan avtagbart tyg, vilket oftast innebär att de kan tvättas i maskin. En del kan tvättas i upp till 60°, medan andra måste handtvättas. Det brukar allid stå tvättråd på insidan av tyget, så titta där först, annars får du ringa återförsäljaren.
Visa hela svaret

Hur ofta ska öppna spisen sotas?

Intervaller för sotning – Om du eldar med fast bränsle (ved, pellets, spannmål etc):

Värmepanna som fungerar som huvudsaklig värmekälla: två gånger per årEldstad som huvudsakligen värmer huset eller det rum den är placerad i: en gång per årEldstad som inte är huvudsaklig värmekälla: vart tredje år (eldning mindre än 500kg/år)Eldstad i fritidshus som bara används säsongsvis: vart tredje år.

Om du eldar med flytande bränsle

Värmepanna som eldas med lätt eldningsolja, med märkeffekt över 60 kW: två gånger per årVärmepanna som eldas med lätt eldningsolja, med märkeffekt högst 60 kW: en gång per årOm värmepannan, rökkanalen och tillhörande eldningsapparatur har en konstruktion som ur brandskyddssynpunkt medför varaktig effektiv förbränning: vartannat år.

Visa hela svaret

Varför slocknar elden i kamin när jag lägger på mer ved?

Så här använder du din braskamin – När du väl har skaffat en braskamin kanske du plötsligt blir osäker på hur du bör och ska använda den. Läs vidare är. Vi svarar på några vanliga frågor om hur man använder braskaminer på rätt sätt. När du väl har skaffat en braskamin kan det uppstår några frågor.

  1. Öppna luftspjället helt och hållet.
  2. Placera tre pinnar vinkelrätt mot dörren längst ner i braskaminen. Kom ihåg att det ska vara ungefär två centimeter mellan varje pinne.
  3. Lägg sedan på några mindre pinnar. Överst ska du igen placera några tunna pinnar vinkelrätt mot dörren. Vid behov kan du lägga på flera lager över varandra.
  4. Slutligen lägger du på stickor eller mycket tunna pinnar på brasan och några tändpåsar eller briketter högst upp.
  5. Tänd eld på stickorna eller de tunna pinnarna och lämna gärna dörren till kaminen halvöppen, ungefär en centimeter tills elden har tagit fart.
  6. Gå sedan över till normal drift. Då används endast sekundärluft/förbränningsluft. Stäng alla andra ventiler: dörr, primärluft, ventil, asklåda etc. På så vis tillförs endast luft från toppen av dörren/glaset.
  7. Om rutan eller stenarna blir svarta får kaminen för lite luft.

I din braskamin får du elda med torr ved som är avsedd för just detta ändamål. Det rekommenderas att ta in veden inomhus ungefär en vecka innan den ska användas, för att säkerställa att den är tillräckligt torr, på så vis säkerställer du att det inte börjar ryka för mycket.

  • Impregnerat trä, såsom tryckimpregnerat trä och pallar
  • Träavfall, som kan innehålla rester av färg, lim och/eller spik
  • Vanligt hushållsavfall som mjölkkartonger, tidningar
  • Byggavfall som spånskivor och gipsskivor

När järn och stål värms upp, som det gör i en braskamin, ger det sig lite. Det betyder att svetsningarna utsätts för tryck och det kan avge de sprakande eller tickande ljuden som du eventuellt upplever. Det är normalt och helt ofarligt. Om elden slocknar och glaset sotar beror det på att lågorna inte får tillräckligt med syre.

Det händer vanligtvis om du eldar på fel sätt. Braskaminer som eldas med ved kan bli upp till 400 grader varma – helt utan problem. Glaset i moderna braskaminer tål dock betydligt högre temperaturer. Om du är orolig för att din kamin avger för mycket värme kan du trösta dig med att värmen inte är skadlig för själva kaminen.

You might be interested:  Hur Mycket Pengar Lägger Man På Kläder I Månaden?

Du kan använda alla vanliga träslag. Veden behöver huggas i bitar och sedan läggas på tork 1-2 år under ett halvt tak för att uppnå en fuktighet på max 18 %. Tänk på att veden absorberar lite fukt under vintern. Allt trä har ungefär samma värmevärde per kilo.
Visa hela svaret

Kan sot brinna?

Sotning och brandskyddskontroll – Med mycket sot i rökkanalerna (på grund av dålig förbränning eller pyreldning) finns risk för sotbrand i skorstenen. Då blir temperaturen i skorstenen lätt 1000°C, vilket kan leda till överhettning och brand i huset. För att minska risken för sotbrand behöver skorsten och eldstad sotas med regelbundna perioder.
Visa hela svaret

Hur får man bort Svettfläckar från vita t shirts?

Låt svettfläckarna dra en stund – Om det inte räcker med en vända fläckborttagning är det bara att försöka igen! Blanda en deciliter vinäger eller ättika med två deciliter vatten och låt plagget dra i lösningen i minst 20 minuter. Sen blandar du en smet av 0,5 deciliter bakpulver, en matsked salt och en matsked vinäger eller ättika.
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar från skjortor?

Ta bort fläckar på kläder – Fläckborttagning – Eton Du kommer att råka ut för fläckar. En tumregel är att ta dig an dem så snart som möjligt för att förhindra att de blir permanenta och för att skjortan ska hålla sig snygg längre. ALLMÄNT: LÄTTARE FLÄCKAR Badda med en ren tygtrasa fuktad med lite såpvatten.

  • Skölj i kallt vatten.
  • ALLMÄNT: TUFFARE FLÄCKAR Förbehandla med fläckborttagningsmedel och tvätta i maskin direkt.
  • BLOD Skölj i kallvatten så snart som möjligt (varmvatten får blodet att koagulera och fastna).
  • AFFE Skölj nya fläckar i kallt vatten.
  • Gamla fläckar kan kräva fläckborttagningsmedel före tvätt.

BLÄCK Behandla fläcken med citronsyra och tvätta skjortan i maskin som vanligt. OLJA Badda försiktigt med en ren tygtrasa fuktad med vatten och ofärgat diskmedel. Skölj med kallt vatten. VIN Samla omedelbart upp all vätska. Häll ordentligt med salt på fläcken och låt verka tills vinet har absorberats; ju längre desto bättre.

Skölj noga med kallt vatten och tvätta i maskin. SVETTFLÄCKAR Deodoranter som innehåller aluminium kan reagera på kroppens naturliga salter och orsaka gula fläckar. Applicera en blandning av lika delar ofärgat diskmedel och citronsyra blandat med lite vatten på fläckarna. Låt verka i 20 minuter. Skölj i kallt vatten och tvätta sedan i maskin.

FLÄCKAR PÅ ULL Ta bort all vätska. Behandla med citronjuice eller ättika och ljummet vatten. Badda försiktigt, gnugga inte. Skölj i kallt vatten. FLÄCKAR PÅ SIDEN Ta bort all vätska. Behandla med lika delar ättika och ulltvättmedel i kallt vatten. Badda försiktigt på fläcken, gnugga inte.
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar på sätet?

Så får du bort fläckar i bilen – En fläckig klädsel kan sänka värdet på din bil med tusentals kronor. Och det är inte speciellt roligt att åka omkring i en bil som känns solkig Ta Bort Sotfläckar På Tyg Här är bästa tipsen på hur du enkelt själv kan få bort olika typer av fläckar från din bilklädsel. Visst kan man lämna in bilen och få klädseln tvättat av firmor som är proffs på bilrekond. Men det kan kosta mycket pengar och det kan ibland vara krångligare att boka tid och lämna in bilen än att göra jobbet själv.

  • Och de flesta knep för att få bort fläckar på klädseln är inte så komplicerade.
  • A och O om man får en fläck är att ta hand om den så snabbt som möjligt, innan den hinner bita sig fast i klädseln.
  • Ju längre den får sitta, desto svårare är det att göra rent.
  • Hett vatten och borste Det finns många medel man kan använda när man ska ge sig på smuts och fläckar på sin bilklädsel.

De vanligaste och viktigaste är hett vatten och en bra borste. I vissa fall kan utspätt diskmedel och flytande tvättmedel vara bra att ha till hands. Man ska inte använda koncentrerade rengöringsmedel. Det är betydligt bättre att jobba med utspädda lösningar och en lagom hård nagelborste för att långsamt och försiktigt bearbeta fläckarna. Ta Bort Sotfläckar På Tyg Ta Bort Sotfläckar På Tyg Rengör hela ytan När man ska arbeta bort en fläck kan det vara en bra idé att rengöra hela ytan, till exempel hela sittdynan eller ryggstödet. Risken finns att man annars får en “ren fläck” där man tvättat medan annan smuts sitter kvar på resten av ytan.

Ett tips är att gå hela vägen fram till en söm eller ett annat avgränsat område. En rengjord bilklädsel är fuktig – och det är viktigt att bli av med fukten så fort som möjligt för att det inte ska börja mögla inne i bilen. I vissa fall kan fukten också göra så att vissa metalldetaljer börjar rosta. Ett bra tips är att använda en kupévärmare för att blåsa ur fukten.

Om det är möjligt kan man dra ner ett sidofönster några centimeter så är det lättare för fukten att ta sig ut ur bilen. Har man tillgång till tryckluft kan det vara ett effektivt verktyg för att blåsa torrt i bilen. Ta bort lukt med ättika Det mesta går att få rent i en bil.

  • Men ibland måste man ta till specialknep för att bli av med dålig lukt i kupén.
  • Röklukt är ett exempel som kan vara lättare att bli av med än man tror.
  • Ställ bara in en bunke med 24-procentig ättikssprit i bilen, stäng dörrarna och låt stå över natten.
  • På morgonen är luften inne i bilen fräsch och fin igen.

Man ska också se till att byta bilens alla kupéfilter, eftersom mycket av ovälkomna dofter samlas där och kommer tillbaka när bilen används igen. Lämna spyan till proffsen Det finns elände som man inte bör ge sig på själv. Spyor och kattkiss som trängt ner i klädseln är det svåraste som finns att få bort.
Visa hela svaret