Vad Betyder Tvättsymbolerna På Kläder?

Vad Betyder Tvättsymbolerna På Kläder
Tvättsymbolen med två prickar i en balja betyder att plagget kan tvättas i 40 grader Celsius. Baljan med tre prickar inuti betyder att plagget kan tvättas i upp till 50 °C. Tvättsymboler med fyra prickar betyder att plagget kan tvättas i upp till 60 °C.
Visa hela svaret

Hur tvättar man symboler?

Den korrekta tvättemperaturen hittar du inuti symbolen (se nedan). En tvättsymbol med två streck under baljan betyder att dina kläder behöver ett extra skonsamt program. De bör endast tvättas i fin- eller ylleprogram med lämpligt tvättmedel. Undvik att centrifugera, om möjligt.
Visa hela svaret

Hur ser symbolen ut för torkning?

Torkning – Även dessa torksymboler är fyrkantiga men har ingen cirkel i mitten. Och de talar om hur kläderna ska torkas då det inte används en torktumlare.Den första symbolen betyder att kläderna ska hängas upp vid torkning, t.ex. på en tvättlina eller en torkställning.

Symbolen med de tre lodräta strecken betyder att kläderna ska hänga och dropptorka, medan det vågräta strecket betyder att plagget ska torka liggandes, ev. på en handduk. Två diagonala streck betyder att plaggen ska torkas i skuggan. Symbolen med kläderna som vrids indikerar att du inte bör vrida ur vattnet ur kläderna.

Symbolen med ett kryss betyder att kläderna inte ska torkas.
Visa hela svaret

Hur ser symbolen ut för vattentvätt?

Guide och förklaring till alla tvättsymboler Till varje plagg eller textil du köper följer en lapp med som beskriver hur du bäst tar hand om dina textilier. Det kan vara allt från dina favoritjeans eller en vinterjacka, till gardiner och sängkläder. Symbolerna är vad vi kallar för tvättråd och ibland finns det utöver symbolerna även skrivna rekommendationer.

Vattentvätt Strykning Torkning Kemtvätt

Vattentvätt symbol Den här symbolen finns på alla textilier, men i olika utformning. Symbolen ser ut som en balja med vatten och inuti står det en siffra.30, 40 och 60 är de vanligaste. De indikerar vilken temperatur på vattnet du bör ha. Ibland är där istället en hand i baljan, vilket indikerar att plagget bör tvättas med handtvätt.

 1. Vissa plagg som till exempel ytterplagg har en balja med ett kryss över.
 2. Det betyder att plagget i fråga inte får tvättas i vatten.
 3. Strykning symbol Stryker vi våra textilier slipper vi skrynkliga plagg och får prydliga gardiner, dukar och sängkläder.
 4. Det är dock inte alla plagg som tål att strykas.
 5. Symbolen för strykning är ett enkelt strykjärn med prickar i.

Prickarna indikerar värmen, ju fler prickar, desto högre värme. Finns det däremot ett överkryssat strykjärn, betyder det att det här plagget eller textilen inte tål att strykas alls. Torkning symbol När tvätten är klar behöver den givetvis torkas. Rent generellt kan allt som tvättas hängas på tork eller läggas plant för att torka.

Många textilier går även att torktumla, vilket är praktiskt eftersom det inte alltid finns plats att hänga tvätt. Symbolen för torktumlare är en fyrkant med en cirkel i. Inuti cirkeln finns ibland prickar, vilka indikerar värmen på torktumlaren. Är cirkeln tom tål plagget torktumling, är cirkeln helt ifylld bör plagget torkas utan värme.

Om symbolen däremot är överkryssad tål plagget inte torktumling alls. Ibland är där istället ett lodrätt eller vågrätt streck, vilket betyder att du kan antingen dropptorka eller plantorka tyget. Är strecket böjt kan det istället hängas på tork över tvättstrecket.

 • Emtvätt symbol Det här är en vanlig symbol på många plagg, främst ytterkläder eller plagg med ett annorlunda material.
 • Emtvättsymbolen är en cirkel med en bokstav i.
 • Bokstäverna är A, F och P.
 • De har olika innebörd, vilket din kemtvätt har kunskap om.
 • Om cirkeln är överkryssad, får plagget inte kemtvättas alls.
You might be interested:  Hur Får Man Bort Fläckar På Vita Kläder?

Sköljmedel Det finns inte några tvättsymboler för sköljmedel i tvättråden på kläder och textilier. Däremot har tillverkare själva ibland särskilda anvisningar att de inte rekommenderar att använda sköljmedel på deras produkter. Det är främst tillverkare av funktionsplagg och frottéhanddukar.
Visa hela svaret

Vad betyder olika symboler?

Symbol
Vägskyltar använder ofta symboler. Här en symbol för avsmalnande väg.

 • Betydelse – ett märke, ett tecken eller en geometrisk form som används som en kulturell a) representation för eller b) association till eller c) metonymi av ett föremål, en funktion, en process, en organisation eller grupp, eller något abstrakt, på grund av medveten eller omedveten likhet eller enligt konvention,
 • Betydelse 2 – ett föremål eller en person som exemplifierar något annat, en metonym
 • Typiska drag – förenklad, arbiträr, representativ, kulturell betydelse

Tidyman den internationella symbolen för att inte skräpa ned. Symbol, från grekiska σύμβολον, symbolon – “tecken”. En symbol är en representation av en (annan) sak, ett abstrakt begrepp, en idé eller egenskap, Symboler används bland annat inom matematik, kemi och heraldik, och för logotyper, Vissa symboler förändrar betydelse över tid, såsom religiösa symboler som senare anammas inom andra områden.
Visa hela svaret

Hur hittar man symboler?

Symboler, till exempel valuta (¥), musik (♫) eller bockmarkeringar (✔) –

 1. Placera markören på den plats i filen där du vill infoga symbolen.
 2. Gå till Infoga > symbol,
 3. Välj en symbol eller välj Fler symboler.
 4. Rulla uppåt eller nedåt för att hitta den symbol som du vill infoga. Olika teckensnittsuppsättningar innehåller ofta olika symboler och de vanligaste symbolerna finns i teckensnittsuppsättningen Segoe UI Symbol, Använd teckensnittsväljaren ovanför listan med symboler och välj det teckensnitt du vill bläddra igenom.
 5. När du hittar en symbol du vill använda kan du dubbelklicka på den. Symbolen infogas i filen.
 6. Välj Stäng,

Tips: Om du vill göra symbolen större eller mindre markerar du den och använder inställningen Teckenstorlek. Om du ofta kommer att infoga samma symbol kan du ställa in i Autokorrigering att den ska infogas. Du hittar mer information om detta här: Infoga en bockmarkering eller en annan symbol med hjälp av Autokorrigering,
Visa hela svaret

Vad betyder olika symboler på tvättmaskinen?

Symboler för torktumling – Tomma cirklar i symbolen betyder att du kan torktumla kläderna utan speciell omsorg, medan en eller flera prickar indikerar på den temperatur som är nödvändig. En prick är låg temperatur, två prickar medeltemperatur och tre prickar hög temperatur. Vad Betyder Tvättsymbolerna På Kläder
Visa hela svaret

Hur ser symbolen ut för ej centrifugering?

Tvättmaskin-symboler för vattentvätt – En balja med vatten är förmodligen den mest bekanta symbolen för tvättinstruktioner. Symbolen finns i lite olika utförande beroende på var plagget kommer ifrån. Symbolen för handtvätt finns på många ull- och silkesplagg och betyder att ditt plagg är ömtåligt och ska tvättas med ett tvättmedel speciellt avsett för ömtåliga plagg eller med ett tvättmedel som inte innehåller enzymer och blekmedel. Vad Betyder Tvättsymbolerna På Kläder Vad Betyder Tvättsymbolerna På Kläder Maskintvätt: Illustrationen föreställer en balja med vatten. Siffran i symbolen anger i vilken temperatur du ska tvätta plagget i tvättmaskinen. Vad Betyder Tvättsymbolerna På Kläder Temperaturangivelse : Symbolen för maskintvätt innehåller inte alltid en direkt gradangivelse med siffror, utan bara ett antal prickar, 1 till 6 stycken. Prickarna representerar antalet grader plagget klarar att tvättas i. The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes

En prick = 30°C Två prickar = 40°C Tre prickar = 50°C Fyra prickar = 60°C Fem prickar = 70°C Sex prickar = 95°C

Vad Betyder Tvättsymbolerna På Kläder Tvätt med kort centrifugering : Baljan med ett enkelt streck under indikerar att plagget ska tvättas i halvfull maskin med kort centrifugering. Tvätta i det gradantal som anges på plaggets tvättlapp. Vad Betyder Tvättsymbolerna På Kläder Fintvätt : Två streck under baljan betyder att plaggets ska tvättas i en halvfull maskin och mycket skonsamt. Märkningen är särskilt vanlig för plagg av silke eller ull. Tvätta i det gradantal som anges på plagget. Vad Betyder Tvättsymbolerna På Kläder Handtvätt : Symbolen för handtvätt är en hand i en balja. Handtvätt indikerar just det faktum att plagget ska tvättas för hand. Tvätta plagget i en balja eller ho med ett skonsamt tvättmedel som du gnider in i plaggets tyg. När plagget är dränkt i tvättmedlet sköljer du ur det.

 • Olla noga märkningen på ditt tvättmedel så att det lämpar sig för handtvätt innan du börjar tvätta.
 • Namnet handtvätt till trots så klarar många plagg också att tvättas i en tvättmaskin.
 • Det gäller dock inte alla plagg, så innan du skrider till verket fundera en extra gång om du verkligen vill prova köra plagget i maskinen.
You might be interested:  Hur Länge Lever Fästingar På Kläder?

Tvätta på inställningen handtvätt eller det mest skonsamma tvättprogrammet som finns tillgängligt, vattentemperaturen får maximalt vara 40°. Om du tvättar plagget i maskin, använd helst en tvättpåse i nylon att stoppa det i, eftersom denna skyddar plagget från att fastna i tvättrumman eller i andra plagg. Vad Betyder Tvättsymbolerna På Kläder Ej vattentvätt : Symbolen med en överstruken balja betyder att du inte ska tvätta plagget i tvättmaskinen eller för hand i vatten. Plagg med den här typen av märkning måste lämnas till kemtvätt för att rengöras om de fått fläckar eller behöver tvättas.
Visa hela svaret

Kan man tvätta handdukar i 40 grader?

Tvätta vid rätt temperatur – Förr var rådet att underkläder, lakan och handdukar skulle tvättas vid 60 grader. Nu säger många tvättmedelstillverkare att tvätten även blir ren vid lägre temperaturer. Då räcker det oftast med 30 eller 40 grader. Kör en tvätt i 90 grader lite då och då, så håller sig maskinen fräsch. Tips: Om din maskin inte luktar gott kan du hälla i 1 dl ättika och köra ett program på 90 grader utan tvätt i maskinen. Låt tvättmaskinens lucka stå på glänt när du inte tvättar så håller den sig fräsch längre.
Visa hela svaret

Hur ser symbolen för handtvätt ut?

Att tvätta –

 • En balja med vatten i betyder att plagget kan tvättas i tvättmaskin. På baljan står ofta även en gradantalsanvisning t.ex.30° eller 40° – det här visar den maxtemperatur som plagget kan tvättas i.
 • En balja med vatten utan streck under betyder bomullstvätt, Bara plagg och textilier som är i 100% bomull kommer att ha den här tvättsymbolen.
 • En balja med ett streck under betyder syntettvätt (material som akryl, polyester, viskos osv.) Bomull blandat med något av dessa material räknas också till syntet.
 • En balja med två streck under betyder ylletvätt/fintvätt, Den här typen av kläder ska tvättas i halvfull maskin och behandlas extra skonsamt.
 • En balja med en hand i betyder handtvätt, Den här typen av plagg ska bara tvättas för hand och inte i tvättmaskin.
 • En överkryssad balja betyder ej vattentvätt, Den här symbolen hittas ofta på plagg och textilier som antingen bör kemtvättas eller som inte bör tvättas alls.

Visa hela svaret

Vad betyder knapparna på tvättmaskinen?

Här får du en kort och tydlig översikt över de olika tvättsymbolerna och deras betydelse. Om du vill veta mer om hur din tvättmaskin fungerar rekommenderar vi också att du läser den här guide, som förutom tvättsymbolernas betydelse och funktion också går in i mer djup och förklarar mer detaljerat hur tvättmaskinen fungerar. Baljan med siffror inne i, indikerar hur många grader kläderna kan tåla att tvättas i. I exemplet här, får kläderna tvättas i max 60 grader. Strecken under baljan indikerar, att tvätten ska tvättas skonsamt. Siffrorna inne i indikerar även här graderna. I exemplet här, får kläderna tvättas i max 40 grader skonsam tvätt. De två streck under baljan indikerar att kläderna ska tvättas extra skonsamt. Siffrorna inne i indikerar även här graderna. I exemplet här, får kläderna tvättas i max.30 grader extra skonsam tvätt. Handen i baljan indikerar, att kläderna ska tvättas för hand.
Visa hela svaret

Vilket tvättprogram är bäst för jeans?

Så tvättar du jeans – Har du bestämt dig att det är dags att tvätta dina jeans finns det några saker att tänka på.

Tvätta jeans i 30 grader. För att jeansen ska tappa så lite färg som möjligt ska du välja ett skonsamt tvättprogram och tvätta i 30 grader. Vissa ‘raw denim’ jeans kan också må bra av att handtvättas.När du ska tvätta denim, vänd jeansen ut och in, dra upp gylfen och töm alla fickor. Att tvätta jeans ut och in hjälper till att bevara färgen. När jeansen är nya bör de tvättas separat för att undvika missfärgning av andra plagg.Använd ett kulörtvättmedel. Även detta hjälper till att bevara färgen bättre. Grumme har många kulörtvättmedel i svenska naturdofter att välja mellan när du ska tvätta denim.Torka denim på tvättlina, tvättställning eller i torkskåp. Att torktumla jeans sliter på tyget. Vrid inte heller ur jeansen efter tvätt då detta kan påverka formen.

You might be interested:  Hur Många Meter Tyg Till Klänning?

Visa hela svaret

När på dygnet är det bäst att tvätta?

Tvätt energisnålt – Men det finns också andra sätt att tvätta hållbart och billigare. Elvita har flera energisnåla tvättmaskiner som har särskilda program som förbrukar mindre energi. Den sortens program använder mindre mängd vatten och en längre bearbetning av kläderna.

 • Om du har möjligheten att använda ett energisnålt program och köra tvätten på sen kväll eller under natten har du bra förutsättningar för att spara på både miljö och plånboken.
 • Enligt Energimyndigheten går det att spara hela 88 procent i energikostnad och 70 procent vatten genom att använda energisnåla tvättprogram.

Tvätta mer energisnålt – läs mer om Elvitas tvättmaskiner här. Vad Betyder Tvättsymbolerna På Kläder Elvitas tvättmaskin CTC7107V som är en kombinerad maskin med tvätt och tork kombi. Den har en kapacitet på 10 kilo.
Visa hela svaret

Vad betyder denna symbol?

Symbolerna är =, ≠, >,
Visa hela svaret

Vad betyder detta tecken?

Textbaserade – Textbaserade smileys är nedan uppdelade i “liggande ansikten” (standardstil) och “upprätta ansikten” (asiatisk stil): Standardtypen 🙂 🙂 =) =] :] :> C: Den glada / skämtar 🙁 🙁 =( : 😀 >:3 Den skadeglada / mordiska =| 😐 Den likgiltiga / sammanbitna =/ :/ “/ Den missnöjda / fundersamma =C :C Den mycket besvikna / ledsna =@ :@ Den jättearga =(= :(: Den schizofrena =S :S Den förvirrade / osäkra =§ :§ Den förvirrade / osäkra / rådvilla =O :O O: Den jätteförvånade / chockade 8| 8( Den storögt stirrande 8) 8D c8 B) BD Den glada med solglasögon =3 :3 ^w^ Den finurlige / Medlidsam smiley =I :I I: Den belåtna / Mätt =9 :9 Den som försöker koncentrera sig / Slickar sig runt munnen =P 😛 Med typsnitt med serifer: Den (vänligt) retsamma / oseriös / räcker ut tungan” =P 😛 Utan serifer: Den (illvilligt) retsamma / räcker ut tungan / avsmak / “blä / läskiga” =6 :6 Den retsamma / oseriös / skadeglad ;* :* Den som kysser / pussar =x 😡 Kräks / Avsky ^^ ^_^ ^.^ ^o^ Glad,uppmuntrande >. _< Den som råkat ut för en pinsam situation / håller starkt på" \m/ \,/ \x/ x( Död (//.O) //_-) <.,> Kollar bort <3 Hjärta X'D :'o :') Se de ovanstående, men med (glädje)tårar/tår :`( ;( Gråter c", Ett glatt ansikte liknande ett från till exempel -serierna. >: =< Den arga/förbannade/upprörda -.-" Den generade/frustrerade/tycker att den andre beter sig idiotiskt (jämför ) =:-( Den sure punkaren / Den sjuke stockholmaren ;* flörtig puss :* Puss O_O "uppspärrade ögon, herregud/omg, fokuserad" ;p ironisk =)))))))) Dubbelhakor :* "Pussmun" :-' "Jupp" på norrländskt vis, genom att suga in luft i munnen :-€ (V)(;,;)(V) "Doctor Zoidberg" :> “Fågel” (*O*)zZZ. “Väck mig INTE” o7 O7 07 “/” ;-; “svaga/slappa armar, mindre förvirring, neutral reaktion, väntar, mindre ledsen, spöke/mindre figur” ¯\_(ツ)_/¯ “axelryckning/shrug, vem vet/jag vet inte, det är vad det är” Notera dock att dessa symboler ofta får olika betydelser beroende på var man är. Exempelvis betyder 😉 oftast “skämtsam”, men kan även betyda “flörtig”. Asiatisk stil (^_^) ^_^ Leende (^.^) ^.^ Sött leende (~_’) (^_’) Flirt (‘_’) ‘_’ Neutral ^^< Glad Anka (Ahiru) =^.^= Glad Katt (Neko) (^o^) Glad (;_;) T_T Gråter ^_^; ^^' Generad, bortgjord (motsvarar en stor svettdroppe vid huvudet i ) ^w^ Glad katt / hamster-face/ansikte *w* Som ovan fast med drömmande ögon/glittrande ögon (@_@) Förvånad / Förvirrad (>_,< Medlidsam, har ont, "din dumma jävel" zzz Sover eller är trött (Utan zzz blir= "Lågt intresse, suckande" (*_*) "stjärnögon", drömmare, ^^ Glad / Nöjd / Busig (kort variant) (O.o) o.O Förvånad, förvirrad (-_-*) -_-' Suckar, är trött på något/någon/uttråkad >.> <.< Tittar åt ett annat håll /himlar med ögonen m(_ _)m Bugar djupt (""\(o.o)/"") Håller två pistoler/ förvånad elefant (>3<) Pussmun :3 Gullig katt, mjau Visa hela svaret

Vad betyder Om tecknet?

OM är ett välkänt hinduiskt tecken. Om- tecknet symboliserar universum eller världssjälen. För hinduer betyder OM andlig fullkomlighet, men även för buddhister är det en helig symbol. Ordet OM används ofta som mantra vid meditationer.
Visa hela svaret