Vad Göra Med Gamla Kläder?

Vad Göra Med Gamla Kläder
Återbruk – tips och idéer på vad du kan göra med kläder Återbruk av kläder är ett mycket smart val om du vill hålla lite i plånboken, låta kreativiteten flöda och samtidigt ta vara på miljön. Du kan enkelt hitta inspiration på nätet eller genom att bläddra igenom en bunt modetidningar.

Du kan återanvända kläder genom att uppdatera en gammal look med nya accessoarer eller genom att sy om dem, beroende på hur kreativ du känner dig. Tänk en extra gång innan du slänger ett plagg, satsa på att återanvända kläderna istället. Kör helst plaggen i tvättmaskinen med exempelvis Via Standard Color en gång innan du lämnar bort dem eller skapar något nytt, speciellt om kläderna legat i garderoben under en längre tid.

Genom att återanvända kläder har du möjlighet att skapa ett nytt plagg eller en ny accessoar precis som du vill ha den.

Gör om din utslitna favorittröja till en snygg mössa Sy ihop en kudde, en grytvante eller härlig doftpåse Klipp ut en bit av ett gammalt plagg och klä in burkar där du kan ha pennor, sminkborstar eller något annat kul Använd en varm ylletröja och sy om den till ett skönt sadelskydd till cykeln

Slipp stressen med att springa runt på stan eller nätshoppa, fixa kläderna själv istället och gör samtidigt miljön och din plånbok en tjänst. Har du plagg hemma som du inte längre använder kan de säkert göra bättre nytta hemma i någon annans garderob, så bjud in till klädbytarparty! Alla som kommer tar med kläder som fortfarande är i bra skick men som man tröttnat på eller inte passar längre.

Det är som gratis shopping! Är plagget trasigt eller fläckigt kan du ta det till en återvinningsstation för textilier, som finns i vissa klädbutiker. Genom återvinning av kläder kan hjälporganisationer och företag både göra om kläderna och ge bort plaggen precis som de är till bättre behövande. Det är inget krav att tvätta kläderna innan du lämnar in dem, men vill du fräscha till dem kan du exempelvis använda ett bra tvättmedel som Via Standard Color.

Detta är bra mot svåra fläckar och innehåller inget blekmedel. Du kan även lägga till lite Comfort Sunburst Textilbalsam för en mjukare känsla. Är du intresserad av att återanvända kläder finns det många bra tips och idéer. Återbruk är bättre för miljön, gör att du sparar tid och innebär mer pengar i plånboken.

You might be interested:  Varför Tillverkas Kläder I Kina?

Återanvändning av kläder: Låt dina gamla kläder komma till bättre nytta. Sy om plaggen till praktiska accessoarer som mössor, grytlappar eller kanske en snygg gardin. Återvinning av kläder: Alla har inte tid eller lust att sy om gamla plagg och är du en av dem kan du istället lämna in kläderna för återvinning. Detta ger någon annan chansen att använda sådant som du tyckt mycket om en gång i tiden.

ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Återbruk – tips och idéer på vad du kan göra med kläder
Visa hela svaret

Vad kan man göra med trasiga gamla kläder man inte vill ha?

Tänk på det här –

Av de 7,5 kilo textilier vi slänger i soporna per person och år är ungefär hälften i så gott skick att de skulle kunna användas av någon annan. Sträva efter att använda textiler längre och ta hand om dem på rätt sätt, så skapas så lite sopor som möjligt. Hela kläder och hemtextilier som du inte använder kan du sälja, skänka eller lämna till en välgörenhetsorganisation eller annan insamlare. Uttjänta och trasiga kläder och hemtextilier kan du lämna till kommunens insamling för textilavfall. Kontakta din kommun för att få svar på hur det fungerar där du bor.

Visa hela svaret

Var ska jag slänga gamla kläder?

Vem har ansvar för det vi kastar? – Idag är det alla kommuner som har ansvaret för insamling av textil i Sverige. Och det betyder att beroende på var just du bor avgör för hur du ska kasta kläder och tyg. I vissa kommuner uppmanas du att lägga textil i brännbart, och i andra kommuner samlas det in separat.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Kostar Det Att Producera Kläder?

Var kan jag sälja mina begagnade kläder?

På nätet dominerar appar som Tradera, Sellpy och Tise tillsammans med sajter som Vestiaire Collective, och facebookgrupper som Labels We Love (för skandinaviska varumärken) och Circle of Clothes.
Visa hela svaret

Vad händer med våra gamla kläder?

Men vad gör vi med kläderna när vi inte vill ha dem längre? Varje år lämnar varje svensk i genomsnitt tre kilo kläder och textilier till återanvändning men slänger åtta kilo i soporna. Det visar nya siffror från Naturvårdsverket som gjort en så kallad “plockstudie”.

Man har sett efter vad folk faktiskt kastar i soporna – inte bara vad man säger sig kasta där. Och de kläder som inte återanvänds går till förbränning. -De blir värme och energi, men då sker det varken någon återanvändning eller återvinning av materialet, säger Jessica Andréason, projekteldare hos Naturskyddsföreningen,

Knappar i askan -När jag pratar med återvinningsbranschen säger de som arbetar vid värmeverken att de hittar förfärligt mycket knappar. De märker att det bränns väldigt mycket kläder, sade Louise Ungerth från Konsumentföreningen Stockholm i diskussion i SVT:s Gomorron Sverige Konsumentföreningen Stockholm har nyligen undersökt vår inställning till återanvändning av kläder,

  • I diskussionen i morronsoffan blev det tydligt att det inte finns något fungerande system eller teknik för återvinning av kläder som inte längre kan användas.
  • För att återvinningen ska fundera krävs det oftast att kläderna i stort sett är tillverkade i ett material – och så är det för det mesta inte.

Jobba bakåt Alla deltagarna i Gomorron Sverige, även Maria Sandow från Svensk handel, var överens om att man måste jobba bakåt i tillverkningskedjan. -Produktionen måste förbättras så att det går åt mindre kemikalier och vatten, sade Maria Sandow, som också efterfrågade gemensamma europeiska projekt.

Enligt Emma Enebog, hållbarhetsstrateg på Myrorna, måste man tänka på ett nytt sätt när man tillverkar kläder. Återvinningstänkandet måste vara med från början. -Redan när man designar kläderna måste man tänka på hur de ska återvinnas, säger hon. -Sverige, som vill ligga i framkant när det gäller miljön, borde kunna göra mycket mera här, säger Emma Enebog.

Dämpa inköpen Allt flera människor reser sig ur fattigdomen och om de ska kunna köpa mera kläder så måste kanske vi i västvärlden dämpa våra inköp av kläder. -Vi måste kanske fundera på om det är hållbart i längden att handla så förfärligt mycket. Ska vi inte helt och hållet spränga den här planetens gränser så får vi nog fundera på hur vi kan begränsa oss, sade Louise Ungerth.

  • Har vi förstått? Men det är skillnad på återvinning och återanvändning.
  • Om återvinningen av kläder fortfarande ligger i sin linda är det annorlunda med återanvändningen.
  • På bland annat Myrorna märker man att folk ser allt mer positivt på begagnade kläder, bland annat för att det är bra för miljön.
  • Men jag tror inte allmänheten har förstått hur väldigt bra det är att handla kläder second hand.
You might be interested:  Hur Bleker Man Kläder Hemma?

I och med att textilindustrin är så miljöbelastande så blir vinsten enormt stor när man väljer att köpa second hand, säger Emma Enebog. -Den som går in i en second hand-butik är en riktig miljökämpe. Hur samla in mera? För kläder och textilier är den så kallade insamlingsgraden omkring 20 procent.

  1. Det betyder att en femtedel av de 131.000 ton kläder som importeras till Sverige hamnar hos de olika insamlingsorganisationerna, som till exempel Emmaus, Myrorna, Läkarmissionen, Röda Korset och Stadsmissionen.
  2. Insamlingsgraden för exempelvis glas är betydligt högre, nämligen 90 procent.
  3. Enigheten är stor om att återanvändingen av kläder måste öka.

Det finns flera förslag, bland annat att införa ett pantsystem eller att sätta upp speciella behållare för kläder vid återvinningsstationerna. Men redan idag att låta sina avlagda kläder göra nytta; man kan till exempel ta dem till en klädbytardag – eller varför inte låna kläder på ett klädbibliotetk istället för att köpa? Örjan Magnusson¨ [email protected]
Visa hela svaret