Vad Kan Man Göra Av Bomull?

Vad Kan Man Göra Av Bomull
Bomullsfibern har använts till textilier i minst 5000 år i Kina och Indien (1). Bomullen kom till Europa under det första århundradet genom att arabiska köpmän tog med sig bomullsvaror till Italien och Spanien (2). Den industriella revolutionen under 1700-talet medförde flera uppfinningar som spinnmaskinen och bomullsginen, vilket satte fart på bomullstillverkningen i England.

 1. Några av de största producenterna i världen idag är Indien, Kina, USA, Brasilien, Pakistan och Turkiet (3).
 2. Under 2018 utgjorde bomull 24.4% av den globala fiberproduktionen och är den mest producerade växtfibern (4).
 3. Bomull är den näst mest producerade fibern efter polyester.
 4. Bomull är en fröfiber som kommer från bomullsplantan (5).

Den växer i varma klimat med långa växtsäsonger och tillgång till vatten. Vit bomull är vanligt men den växer även naturligt i andra färger. Bomull kan komma i bruna, gröna, röda och beige toner som djupnar av solljus och tvätt. Vad Kan Man Göra Av Bomull https://www.parachutehome.com/blog/egyptian-cotton-facts/ Bomullstyger håller sig svala i varma väder tack vare att fukt lätt passerar genom tyget och fiberns goda absorptionsförmåga (5). Bomull isolerar värme dåligt då det inte kan hålla så mycket luft, samt att fibern har låg elasticitet (6).

Bomull återhämtar sig också dåligt från stretch, vilket gör att bomullstyg förblir uttänjt i områden med mycket påfrestning, som vid knäna och armbågarna (5). Bomull används i många olika produkter för olika syften. Tack vare att bomull andas och är absorberande är det ett utmärkt material i kläder för varma väder, funktionskläder, underkläder, sängkläder och blöjor (7).

Andra användningsområden inkluderar arbetskläder, tekniska textilier och inredningstextilier som gardiner, handdukar och mattor (1; 5). Bomull är ofta huvudkomponent http://blog.parachutehome.com/egyptian-cotton-facts/?utm_source=pinterest&utm_medium=sociali blandtyger (5).

 • Vanliga bomullstyger är denim, flannel, chambray, manchester, jersey, oxford, gingham, tartan, poplin, sammet och velour (8).
 • Bomullsprodukter har god slitstyrka och är tvättåliga (1).
 • Bomull blir starkare i vått tillstånd vilket gör att det inte behöver hanteras alltför varsamt under tvätt och användning (5).

Den har också hög motståndskraft mot ljus och värme och kan strykas upp till 200 °C så länge tyget är fuktigt (6). Bomull släpper lättare ifrån sig luktande ämnen som t.ex. svett, rök eller matos, än andra tyger när det tvättas (9). Silverfiskar, bakterier och mögelsvamp kan angripa bomull, därför ska tyger förvaras torrt (6).

 • Även syror ska undvikas då det kan göra skada (5).
 • En mycket god egenskap är att bomull är hypoallergent (7), alltså att det sällan orsakar allergiska reaktioner.
 • Lädesplagg som innehåller minst 60% bomull är mindre benägna att klia och irritera(9).
 • Bomullsproduktion har negativa påföljder för miljö och människor som arbetar med den.

Konventionell bomullsproduktion använder gödningsmedel och pesticider (10). Pesticider påverkar både mark- och vattenkvaliteten, den biologiska mångfalden i och utanför bomullsfälten, samt hälsan hos arbetare och befolkning i närhet. Vattenkällor kontamineras av avrinningen från pesticider, gödningsmedel och mineraler från bomullsfälten, vilket påverkar den biologiska mångfalden.

 • Bomullsodling försämrar också jordkvaliteten avsevärt vilket urholkar odlingsmark och expandering till nya marker, vilket leder till att den nya marken förbrukas och habitat förstörs.
 • Bomullsproduktionen är en stor förbrukare av vatten (10).
 • Det går åt mellan 8 000 – 29 000 l vatten för att producera 1 kg bomull, dvs en t-shirt och ett par jeans.

Yt- och grundvatten används ofta till bevattning av bomullsfälten vilket leder till förlust av sötvatten genom avdunstning och otillräcklig vattenhantering. Flera länder odlar den genmodifierade bomullen som heter Bt cotton (11). Genmodifierad bomull har ökad motståndskraft mot ogräsmedel eller skadeinsekter (1).

I Indien är genmodifierad bomull den dominerande typen som odlas (11). Dock riktas mycket kritik mot odling av genmodifierad bomull, såsom att GMOs (genmodifierade organismer) leder till förlust av biologisk mångfald och det har dragits paralleller mellan antalet självmord hos indiska bomullsodlare och det höga priset på genmodifierad bomull som försätter många odlare i stora skulder.

Bomullsbönder är väldigt utsatta ekonomiskt; fallande bomullspriser och misslyckade skördar har stor påverkan på en redan pressad ekonomi (11). Stora skulder är vanligt hos bönder på grund av dyra inköp av till exempel GMO frön, pesticider och gödningsmedel.

 • Arbetare i bomullsproduktion är också utsatta; i vissa länder förekommer dåliga arbetsförhållanden, barnarbete och tvångsarbete (11).
 • Alternativ till konventionellt odlad bomull är ekologisk bomull, vilket innebär att fibrerna är odlade ekologiskt, alltså utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och utan genmodifierade grödor (12).

Ekologisk bomull produceras med hjälp av naturliga processer som är anpassade till lokala förhållanden (13). Märkningar som visar på ekologisk bomull i textilprodukter är Organic Content Standards (OCS) och Global Organic Textiles Standard (GOTS). En annan certifiering att leta efter är Fairtrade.

Nationalencyklopedin (NE) – Bomull: https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/bomull Organic Cotton – The History of Cotton Production: https://www.organiccotton.org/oc/Cotton-general/World-market/History-of-cotton.php Discover Natural Fibers Initiative (DNFI) – Top 10 Cotton Producing Countries in the World: https://dnfi.org/cotton/top-10-cotton-producing-countries-in-the-world_4785/ Textile exchange: https://store.textileexchange.org/wp-content/uploads/woocommerce_uploads/2019/11/Textile-Exchange_Preferred-Fiber-Material-Market-Report_2019.pdf Kadolph, S.J. (2014) Textiles: Pearson New International Edition.11e upplagan. Boston: PearsonWikipedia – Bomull: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bomull The Fabric of Our Lives – Health and Wellness: https://thefabricofourlives.com/the-benefits-of-cotton/health-wellness The Fabric of Our Lives – Cotton Fabrics: https://thefabricofourlives.com/cotton-fabrics The Fabric of Our Lives – Cotton Clothing: https://thefabricofourlives.com/the-benefits-of-cotton/cotton-clothing World Wildlife Foundation (WWF) – Cotton: https://www.worldwildlife.org/industries/cotton Council of Fashion Designers of America (CFDA) – Cotton: https://cfda.com/resources/materials/detail/cotton Naturskyddsföreningen – Vanliga frågor om kläder och textil: https://www.naturskyddsforeningen.se/faq_textil About Organic Cotton – Organic Cotton Farming System: http://aboutorganiccotton.org/organic-farming-system/ Naturskyddsföreningen – Få koll på miljömärkningarna: https://www.naturskyddsforeningen.se/miljomarkningar Organic Cotton – Standards and Certification: https://www.organiccotton.org/oc/Fairtrade-cotton/Standards-and-certification.php

You might be interested:  Hur Länge Lever Fästingar På Kläder?

Visa hela svaret

Vad är bomull för material?

Framställning av bomull – Bomull kommer från bomullsbusken som växer i varma klimat med mycket sol. Det är själva frökapseln som sitter under bomullsblomman som ger materialet som vi kallar bomull. Cirka en månad efter att blomman har fallit av har frökapseln vuxit till sig och är lika stor som ett hönsägg, ungefär.
Visa hela svaret

Vilka länder exporterar bomull?

3. EXPORT OCH IMPORT

 • Vilka länder importerar och vilka exporterar?
 • De länder som exporterar mest bomull är: USA, Kina, Indien och Pakistan.
 • Det är troligen de rika länderna som importerar mest bomull eftersom befolkningen där köper mest kläder.
 • Hur fraktas bomull?

Det är svårt att hitta information över hur bomull fraktas. Troligen fraktas den via båt eller flyg eftersom det handlar om stora avstånd mellan exportörerna och importörerna. Hur betydelsefull är bomullen för de exporterande ländernas BNP? Som inkomstkälla är bomullen viktigast för länderna i centrala och västra Afrika, Indien och Pakistan.

 • Det är lågt marknadspris på bomull, runt 1/3 av vad den var för 30 år sedan.
 • Detta gör det svårare för bomullsodlarna i fattiga länder som inte får några subventioner.
 • På grund av subventioner till odlare av bomull i USA har andra länder där odlingen är mer lönsam svårt att sälja sin produktion och tvingas därmed sänka sina priser.

Detta bringar sämre villkor för arbetaren.

 1. KÄLLOR:
 2. Etikbarometern
 3. Fairtrade
 4. Fairtrade center

www.ekoklader.se : 3. EXPORT OCH IMPORT
Visa hela svaret

Hur bedöms bomullens kvalitet?

Kvalitetsguide| Fritz Magnus Långa eller korta fibrer? Först och främst är det kvalitén på bomullsfibern. Hur lång eller kort fibern är en viktig faktor. Ju längre fibrer desto bättre kvalitet, de långa fibrerna noppar sig inte och gör att tyget blir slätare.

Som hotell-leverantör måste vi kunna leverera produkter av högsta kvalitet som håller länge, vilket gör att vi strikta kvalitetsspecar för våra råvaror vad gäller fiberlängder, ursprung och spårbarhet. Bomullen Varifrån bomullen kommer spelar också roll för dess kvalitet. Länge har det talats om egyptisk bomull som den bästa pga att den har långa fibrer, men faktum är att det finns bomull från en rad andra länder som har samma längd och samma fina kvalitet.

Vår bomull kommer bland annat från Chetna Organic i Indien och från Afrika där vi är med och stöttar genom välgörenhetsprojekt. Kardad eller kammad? Hur bomullen bereds är en annan grundläggande faktor. Är den kardad eller kammad? Kammad bomull blir den mjukaste och brukar anses som lyxigare.

Ring- eller Roturspunnet? Det är även viktigt hur man spinner garnet. Det finns två alternativ; rotorspunnet eller ringspunnet. Ringspunnen bomull innebär att fibrerna går i samma riktning och blir på så sätt tåligare och mjukare. Garnnummer Hur tjockt garnet är spelar också roll och det får man fram genom att använda olika garnnummer.

Ju högre garnnummer desto finare kvalitet eftersom garnet har vridits fler gånger och blivit tunnare och följsammare. Tvinnade eller enkelgarner? Om man använder garner som är tvinnade blir tyget starkare, men det får också en strävare konstruktion än enkelgarner.

 • För frottévaror blir känslan väldigt olika beroende på vad man använder.
 • Om det är enkelgarn i exempelvis handduken vrider sig öglorna åt olika håll och det blir en fluffigare kvalitet.
 • Om man istället använder dubbelgarn/tvinnade garner i öglorna gör det att öglorna står rakt mer upp och det blir en väldigt slät och ordningsam yta.

Vävstol och maskiner Vilken typ av vävstol som man använder påverkar mycket. Oftast ger en modernare vävstol bättre kvalitet. Även maskiner och metoder som används vid blekning, färgning och finishbehandling påverkar kvaliteten och känslan i sänglinnet.

Beredning och finish Det finns en mängd olika beredningar man kan använda för att få tyg med mer lyster, mer prassel, mjukare känsla etc. men det kräver ofta kemikalietillsatser och dessutom tvättas denna effekt oftast ur efter ett antal tvättar. Som leverantör till hotell finns det hårda krav på att leverera så naturliga produkter som möjligt och som håller samma kvalitet även efter många tuffa tvättar och är orsaken till att vi begränsar hur mycket tyget efterbehandlas.

Spårbarhet Hotellen idag blir mer och mer miljömedvetna och ställer stora krav vad gäller spårbarhet hos produkterna de har på sitt hotell. Det är viktigt att kunna visa varifrån råvaror kommer och alla stegen fram tills det blir en färdig textil. Människorna! Slutligen människorna bakom alla maskinerna påverkar också kvaliteten.
Visa hela svaret

You might be interested:  Vilken Temperatur Ska Man Tvätta Kläder I?

Vilka använder bomull?

Om bomullsodling – I över 5 000 år har fibrer från bomullsplantan använts för att tillverka klädesplagg. I dagsläget täcker bomullen ensam ungefär 40% av världens behov av textilfibrer. Odlingen och de olika leden i tillverkningen är också av mycket stor ekonomisk betydelse, framförallt i utvecklingsländer.
Visa hela svaret

Vad suger bomull upp?

Bomull suger åt sig fukt därför är det svalt och skönt att ha bomullsplagg på sommaren. Bomull tål hög värme, passar i kläder, lakan, handdukar mm. Bomull kan man stryka på hög värme.
Visa hela svaret

Är bomull Ett tyg?

Den här artikeln handlar om textilmaterialet. För växten, se Bomullssläktet, För bomull avsedd för hushållsbruk, se Bomullsvadd, Bomull är ett textilfiber och ett textilmaterial som kommer från växter av bomullssläktet (från tyskans “Baumwolle” – ull från träd). Bomullens stora tvättålighet, goda slitstyrka och förmågan att svalka i varma klimat har bidragit till att den snabbt fått övertag över lin och ull som textilråvara, Bomull finns i många olika kvaliteter, där stor fiberlängd bidrar till goda egenskaper.
Visa hela svaret

Är bomull tyg?

Med sin mjuka och luftiga kvalitet så är det lätt att förstå bomullens framträdande roll i våra garderober. Ja, vi vågar till och med påstå att de flesta av dina skjortor är sydda av just bomullstyg! Men vad är egentligen bomull och hur skiljer sig olika bomullstyger från varandra? I den här materialguiden gör vi en djupdykning ner i bomullens värld, och ger dig dessutom svaret på hur bomullstyget blev världens mest älskade textil. Visste du att bomull är världens mest älskade textil? På bilden: En vit bomullsskjorta med hög krage, VAD ÄR BOMULL? Bomull är en naturfiber som utvinns från bomullsplantan; en buske som växer i världens tropiska och subtropiska regioner. Kanske känner du igen det fluffiga fibret som omger bomullsplantans frön i karaktäristiska, vita tussar? Vid bearbetning tas bomullens samtliga delar till vara: Fibern blir till tyg för kläder, heminredning och olika produkter som fisknät och tält. Underbart fluffiga bomullsfibrer. VAR VÄXER BOMULL? Bomullen frodas bäst i varma och fuktiga klimat och växer på flera platser runt om i världen, bland annat i USA, Kina, Indien, Uzbekistan, Sydafrika, Pakistan, Brasilien och Turkiet. Historiskt sett så är USA den största bomullsproducenten, och i South Plains-regionen i delstaten Texas återfinns än idag världens största sammanhängande bomullsodling. En mintgrön skjorta i 100% kvalitetsbomull är ett stilsäkert tips! LITE BOMULLSHISTORIA Bomullen har en rik historia och materialet är faktiskt ett av världens äldsta kända tyger. Den tidigaste produktionen av bomull går tillbaka så långt som 6000 f.kr, och man har funnit forntida lämningar av bomullstyger både i Egypten, Indien och Mexiko. Med Eli Whitneys uppfinning “the Cotton Gin” tog bomullsrevolutionen fart. BOMULLEN UNDER DEN INDUSTRIELLA REVOLUTIONEN Det var däremot först under den industriella revolutionen som bomullsindustrin upplevde sin verkliga blomstringsperiod. För år 1794 introducerade den amerikanske uppfinnaren Eli Whitney “bomullsginen”, en maskin som snabbt och effektivt separerar bomullen från fröna.

Med det så minskade det manuella arbete som krävs vid bearbetningen från hela 600 timmar till fjuttiga 12 – och resten är textilhistoria! När engelsmannen James Hargreaves mekaniska vävmaskin “the Spinning Jenny” dessutom introducerades på marknaden så fullkomligt exploderade tillverkningen, och med det så var bomullsrevolutionen ett faktum.

Det ledde till en boom för bomullsproduktionen i både England och USA, som blev de två världsledande bomullsproducenterna. Bomullsskörd i solnedgången med hjälp av en “Cotton Stripper”. HUR BEARBETAS BOMULL? Bomullsproduktion är en mycket komplicerad och tidsödande process, i allt från att plantera bomullsfröna, till att plocka bomullsgrödan, och att bearbeta råvaran i en bomullsgin.

 1. Fram till och med 1700-talets slut så plockades och separerades all bomull för hand.
 2. Än idag så skördas en del bomull manuellt av bomullsplockare, men skörden sker även på mekanisk väg med en så kallad “Cotton stripper”.
 3. Efter att bomullen plockats så balas den och lagras på fälten innan den skickas till ginen.

I ginen rengörs och fluffas bomullsbalarna så att bomullen separeras från smuts, frön och ludd. Därefter så pressas den råa bomullen och fraktas vidare till ett textilbruk för att bli till bomullstyg. På textilbruket så förs råbomullen genom en kardmaskin som ytterligare rengör materialet. Satsa på en bekväm och hållbar bomullsskjorta med snyggt mönster! FÖRDELAR MED BOMULL Bomull har flera fördelaktiga egenskaper som gjort materialet omåttligt populärt inom textilindustrin. Materialet är känt för sin mjukhet något som ger bekväma plagg som med mycket hög komfort.

 1. Fiberstrukturen gör dessutom att bomullstyger är slitstarka samt har bättre andningsförmåga än syntettyger, och eftersom materialet inte är ledande så slipper du besvärande statisk elektricitet.
 2. Sist men inte minst så gör materialets absorberande förmåga att bomullstyger är enkla att infärga och färgbeständiga.

Det är därför dina bomullsplagg håller färgen bra även efter tvätt! Liksom andra material så dras bomullen med ett antal nackdelar. NACKDELAR MED BOMULL Men bomullen förknippas (precis som alla andra tyger) med ett antal nackdelar. Bland de vanligaste invändningarna mot materialet hör bomullstygets benägenhet att skrynkla, något som du säkert någon gång upplevt. Klöver Eco är en snyggt småmönstrad skjorta i ekologisk Upland Cotton. Upland Cotton Upland cotton – även känd som stapelbomull eller Gossypium hirsutum – är den mest odlade bomullsarten i världen. Globalt sett så uppskattas cirka 90% av all bomullsproduktion att komma från denna bomullssort, och Upland cotton utgör hela 95% av den världsledande amerikanska bomullsproduktionen.

 1. Bomullssorten har sitt ursprung i Mexiko, Västindien, Centralamerika samt de norra delarna av Sydamerika, och arkeologiska fynd från Tehuacandalen i Mexiko pekar på att arten odlades där så tidigt som 3 500 f.Kr.
 2. Upland cotton inkluderar ett antal olika bomullssorter och korsningar som ger varierande tygkvaliteter.
You might be interested:  Hur Få Bort Svettlukt I Kläder?

Medan de kortare sorterna går under namnet short-staple Upland så kallas de längre varianterna long-staple Upland, och det är dessa som är vanligast förekommande inom dagens textilproduktion. Tillverkning av bomullstyg i en av Dahlin by Eberståls leverantörsfabriker. Pimabomull Med sina fina och silkiga fibrer så ger pimabomullen ett mjukt tyg av exklusiv kvalitet. Pimabomull har även gjort sig känd för att ha en dubbelt så lång livslängd som konventionell bomull, något som förklaras av att fibrerna mäter hela 3,5-5cm i längd. I drygt ett sekel så har den egyptiska bomullen varit en eftertraktad exportvara. Egyptisk bomull Precis som namnet antyder så har den egyptiska bomullen sitt ursprung i Egypten och den bördiga Nildalen där den odlats i snart 100 år. Bomullssorten kännetecknas av sina långa och mjuka fibrer, något som gjort den egyptiska bomullen minst lika ryktbar som sin amerikanska konkurrent pimabomullen.

De två bomullssorternas snarlika egenskaper har sin förklaring i arternas gemensamma klasstillhörighet till arten gossypium barbadense, vars långa fiberlängd gör det möjligt att spinna ett fint och samtidigt slitstarkt garn. Men medan pimabomullen ofta brukas vid högkvalitativ klädesproduktion, så används den egyptiska bomullen mestadels för tillverkning av förstklassiga sängkläder.

OLIKA TYPER AV BOMULLSVÄVAR Det finns många metoder för vävning av bomull, något som skapar ett brett utbud av bomullstyger. Nedan följer en presentation av våra fem vanligaste bomullsvävar. Dobbyväven ger plagg med intressanta mönster och strukturer! På bilden: Nocci skjorta i marinblått. Dobbyväv Den klassiska dobbyväven dateras till 1840-talets början och uppfinningen av dobbyvävstolen. Med vävstolens nya teknik så tilläts vävaren att höja och sänka de vertikala varptrådarna individuellt, något som möjliggjorde skapandet av de små, geometriska mönster som kännetecknar dobbytyger. Iklädd en jacquardvävd skjorta med hög krage så är du redo för fest! Jacquardväv År 1804 uppfann den franske textilhantverkaren Joseph Marie Jacquard en ny typ av maskinvävstol som gav dekorativa tyger med eleganta mönster. Med det så skapades världens första jacquardtyg som allt sedan dess uppskattats för sin detaljrika skönhet och hållbarhet. Upptäck Signature – en silvergrå bomullsskjorta i slitstark och bekväm twill. Twill Den mångsidiga twillen hör tillsammans med satin och slätväv till de tre huvudtyperna av textilväv. Twill känns lätt igen på sin mörkare framsida (kallad wale) samt ljusare baksida, egenskaper som du kanske känner igen från dina jeans som är av just twillväv! Materialets slitstarka egenskaper och goda förmåga att kamouflera fläckar har gjort twill till ett omåttligt populärt material som används till allt från kläder och möbelöverdrag till väskor. En paisleymönstrad skjorta i krispig poplin är ett stilsäkert val! Poplin Med sin krispiga känsla och subtila glans så är poplin ett oemotståndligt bomullstyg som ger dig en air av elegans. Ordet “poplin” kommer från den franska termen “papelino” – en språkvariant av poplinvävens historiska föregångare “papelaine”. Den klassiska oxfordskjortan är en bekväm vardagshjälte! Oxfordväv Oxfordtyg började vävas vid skotska bruk i slutet av 1800-talet och är uppkallat efter det anrika engelska universitet Oxford. Tyget har en korgvävd struktur som skapas genom att varierande garn av olika tjocklekar vävs tillsammans i vertikala och horisontella riktningar. Enkeltvinnad (t.v) och multitvinnad (t.h) tråd ger tyger med olika utseenden och egenskaper! ENKELTVINNAD OCH DUBBELTVINNAD TRÅD Bomullstygers utseende och kvalitet påverkas även av vilken typ av tråd som används vid vävningen. På Dahlin by Eberstål använder vi oss av tyger vävda med enkeltvinnad- eller dubbeltvinnad tråd. Trassimeno twin är en småmönstrad skjorta i följsamt bomullstyg av 1 ply yarn. Enkeltvinnad tråd – 1 ply yarn Tråd av enkeltvinnad typ – även kallad 1 ply yarn – är gjort av en sträng av fiber som tvinnats samman. Tråden har till utseendet en rund form och är mindre kompakt än flerskiktstrådar. Är du ute efter en hållbar bomullsskjorta i 2 ply yarn? Då är Signatureskjortan något för dig! Dubbeltvinnad tråd – 2 ply yarn Till skillnad från enkeltvinnad tråd så är den dubbeltvinnade sammansatt av två enkelsträngar, som tvinnats i varsin riktning och därefter kombinerats i en motsatt rörelse.
Visa hela svaret