Vad Kan Man Göra Med Garn?

Vad Kan Man Göra Med Garn
Sticka kläder – Till vintern så passar det perfekt att sticka varma och sköna kläder. Det enda materialet som du behöver är garn och sedan är det bara att börja sticka. Du kan bland annat sticka varma och sköna tröjor eller varför inte ett par snygga sockor? De mesta klädesplaggen går att göra med garn och du kan till och med sticka din egna varma filt om du vill.
Visa hela svaret

Kan man virka med allt garn?

Garn – Generellt tycker jag att man kan virka med vilket garn som helst. Det beror på vad man vill åstadkomma och det är garnets egenskper och kvalité som avgör. Vill du göra något med fint fall eller stabilt, tunt eller tjockt, blankt eller lurvigt? Ska det användas mycket och hålla länge eller bara tittas på? Av tradition är det vanligast att man virkar med bomullsgarn, men det är ingen regel som behöver följas.

 • Även akryl och ull går fint att virka med och kan ge fantastiska resultat.
 • Men det kan vara svårt att börja med, och eftersom detta är en nybörjarkurs kommer jag bara berätta om våra bomullsgarner här.
 • Det som gör de flesta bomullsgarn särskilt lätta att virka med är att det är följsamt och inte trasslar sig som lite strävare och lurvigare garn kan göra.

Det är med andra ord även lättare att repa upp om man gjort fel eller vill börja om. När man pratar om “traditionellt virkgarn”, menas tunt bomullsgarn, som är Merceriserat & Gasserat (se förklaring nedan). Denna behandling gör garnet slitstarkt och det får en glansig yta. Vad Kan Man Göra Med Garn Vad Kan Man Göra Med Garn Det finns också tjockare bomullsgarn. Detta är inte behandlat såsom ett traditionellt virkgarn, och har därför en mattare yta. Garnet är stumt och stabilt och passar därför ypperligt bra till figurer och amigurumis som ska hålla formen. Även grytlappar, dukar, kuddar, hattar och tröjor blir fint i den här typen av garn. Det här är ett bra nybörjargarn.
Visa hela svaret

Kan man garn till boll?

Garnbollar – material: – Garn i vilken sort som helst, ullgarn ger lite mer fluffiga bollar. Tjockare garn gör jobbet snabbare. Kartongbitar två st. Verktyg : sax, penna, glas, peng eller annan rund form.
Visa hela svaret

Kan man sticka med Ryagarn?

Ryagarn RYAGARN R yafår tillhör de svenska lantraserna och har en slitstark och kraftig ull. Ryaull är en kraftig fiber men har en inneboende termostat, varken för varm eller för kall. Oftast använd som mattgarn men ryaull kan användas i alla textila tekniker.

 1. Vantar, mössor: använd strumpstickor 5 mm Tröjor, halsdukar: använd sticka 7 eller 8 mm.
 2. Inom vävning skulle jag rekommendera en linmattvarp och sked 30/10.
 3. Om du vill ha rya som varp passar en sked 30/10 eller 25/10 med en tråd i var annat rör.
 4. Jag säljer ryagarn som är tjockt som lovikkagarn.
 5. Garnet finns i två grå nyanser men jag kan färga i den färg du vill ha.

: Ryagarn
Visa hela svaret

Kan garn bli för gammalt?

Ullgarn är slitstarkt, och ändå känsligt – “Billigt garn”-Anna konstaterar att ålder är relativt, även när det gäller garn. Menar du 1890-talet eller 1990-talet? Skojar bara! Eller inte. Ull som omhändertagits på rätt sätt kan hålla väldigt länge. Tur är väl det, för annars skulle Nordiska Museets textilgalleri mest bestå av dammråttor.

Men det är det där “på rätt sätt” som är kruxet när det gäller naturmaterial. Precis som när det gäller människor och deras proteinutväxter kan ull åldras i förtid vid slarv. Säg genast åt dina ullnystan att sluta röka och börja smörja in sig med solskyddsfaktor! Eller nej, för ullplagg lyder livsstilsråden att återfetta dem med lanolin, tvätta dem i ullanpassat tvättmedel, se till att de har tillgång till syre och är skyddade från mal, pälsänger och andra kryp som tycker att ull är värsta delikatessen.

(De två senare är svåra att kombinera. Lufttät förvaring är ett säkert sätt att slippa mal, men ullen behöver syre. Åtminstone ibland.) Jag har återvunnit supermumsigt ullgarn som förmodligen var från 50-talströjor, utan problem.1950-talet, för tydlighetens skull.

På den tiden ingick DDT i städutrustningen, så få malar åt sig mätta på ull. Å andra sidan har jag köpt handfärgade och handspunna ullhärvor som bara haft några år på nacken och som varit ytterst svaga i härvvecken. Så det är inte fårens frisörtid det hänger på. Nu har jag inte känt på eller dragit i just ditt garn, men givetvis kan det vara så att det är alldeles för “gammalt”.

Som i torrt, sprött och, vad heter det i schamporeklamen? Frissigt. För att inte tala om att den där nedbrytningsprocessen som förvandlar allt till mull har inletts. Det kan också vara malätet. Vilket är ytterligare en fördel med att återvinna garn från gamla plagg: På tröjor och plädar ser du om och var garnet eventuellt är söndertuggat, i nystan och härvor upptäcker du inte svagheterna förrän du tvättar och nystar om dem.

Ja, jag skrev “tvättar och nystar om dem”. Dubbelfrysning och vädring är också en god idé. Om nystanen har legat i en främmande källare eller i ett eget vindsförråd kan de bära med sig alla möjliga små objudna gäster och oväntade presenter. Men, ditt garns lättslitna kvaliteter kan också vara precis som det är tänkt att vara.

Givetvis ska garnet inte gå sönder medan du stickar eller virkar med det, men ullgarn är betydligt mer dragkänsligt än, säg akrylgarn. Och med det menas inte att det börjar oja och voja sig när du sätter fönstret på glänt, utan att det är lättare att slita av.

 1. Och det knastrar när det brister, till skillnad från bomull som går av med en liten smäll.) Hur lätt det är att slita av beror på hur långa ullfibrerna är, vilken sorts ullfibrer det är, hur hårt garnet är tvinnat, och hur ullgarnet har behandlats och förvarats.
 2. Och jo, hur länge det har förvarats på det sätt det nu har förvarats.

Så, tillbaka till andra frågan: Är det en risk med att köpa “gammalt” garn på en auktionswebbplats? Givetvis. Precis som med andra postorder-köp är det förstås en risk att du blir besviken, eftersom du inte har känt och klämt på varan innan. Det är också en del av tjusningen.
Visa hela svaret

Vad kan man sticka med tunt garn?

Virkning och stickning i tunt garn – Många mönster – Vill du sticka eller virka med tunt garn så kan du använda dig av många olika mönster och beskrivningar. Det finns både stick- och virkmönster där det rekommenderas att använda sig av tunt garn. Det kan till exempel vara om du ska sticka eller virka en sjal, halsduk, mössa eller något helt fjärde.

 1. Vi är stolta över att kunna erbjuda garn i många olika material.
 2. Du kan till exempel göra en otrolig kupp på tunt ullgarn, tunt bomullsgarn och tunt silkegarn som är väldigt eftertraktat på den svenska garnmarknaden.
 3. Oavsett om du vill köpa garn i det ena eller andra materialet så kan du hitta det i vårt unika sortiment.

Vårt garnutbud riktar sig till den kvalitetsmedvetna förbrukaren som vet att det är allra bäst att arbeta med garn av hög kvalité.
Visa hela svaret

Vad är det enklaste att virka?

Virknål och garn – Virknålar kan du få i många storlekar – här från nr.2,0 till nr.12, Du finns faktiskt virknålar upp till nr.35, Den använder du med ett XL garn som du kan läsa mer om här, Virknålarna här är av aluminium och det behagliga greppet är av plast med soft touch.

 1. Jag blev överraskad över hur bra virknålen ligger i handen.
 2. Tack vare den ergonomiska utformningen kan du virka hela kvällen.
 3. Tips: Diska din aluminiumnål med lite diskmedel, innan du börjar.
 4. Då glider garnet mycket enklare på nålen och det är lättare för dig att virka.
 5. När du står med ett garnnysta i handen, kan du läsa på banderollen, vilken virknål som rekommenderas till det garnet.

Vi rekommenderar t.ex. att du använder virknål nr.3-3,5 med denna typ av bomullsgarn, Var bara uppmärksam på att beskrivningen du följer kan upplysa om något annat. Du kan få garn i en värld av olika material, tjocklekar och färger, t.ex. garn av ren bomull som är perfekt till att virka små figurer av eller ett babygarn av 100 % merinoull från australien till filtar och halsdukar.
Visa hela svaret

Hur farligt är Malsäkrat garn?

Gamla garns svagheter – Personligen räknar jag hellre maskor än grå hårstrån och rynkor, men det går inte att låtsas som att tiden är tandlös. En dag lär till och med det där uschliga akrylgarnet ha brutits ned till något mindre än mikroplaster i havsvattnet.

Men att vissa av dina ärvda garn går sönder lätt beror knappast på förmultning. Garn av djurhår, som ull, mohair och angora, bryts ned mycket långsamt även i en kompost, Nej, om garnen är så sköra de inte pallar rycket av normalt avigmaskande beror det snarare på långtidsförvaring. Dels kan även garn klämmas och nötas sönder, dels kan de gosiga nystanen ockuperas av något som har större tänder än tiden.

Som mattbaggar eller larver från mal eller pälsänger, Alltså ullälskande kräk och kryp som inte ens den mest vidsynta av djurvänner uppskattar. Låter det äckligt? Nädå. Det är enkelt åtgärdat, som du ska få se. Och det finns gamla synder som är ännu vidrigare,

 1. Som gammalt ullgarn som inte är söndertuggat, och som är märkt som “malsäkrat” eller “maläkta”,
 2. Sådant garn är doppat i en variant av insektsgiftet DDT, och det är verkligen inget du vill pyssla med.
 3. Det enda vettiga du kan göra med det är lägga det i en påse och lämna in det som farligt avfall på en återvinningscentral.
You might be interested:  Vad Heter Samernas Traditionella Kläder?

Lyssna på Loppmarknadsarkeologerna i Sveriges Radio, Ytterligare en möjlig nackdel med långtidsförvarat garn är smuts. Damm. Bläk i olika former. Ibland kan du inte se det, ibland är det väldigt tydligt. Som i fallet med Herrgårds-Katrin : “Jag bor i min släktgård från början av 1800-talet.
Visa hela svaret

Vad är svårast sticka eller virka?

Vad är virkning? – Till skillnad från stickning så utförs virkning endast med en sticka, eller virknål som det kallas. Virknålen har en liten krok längst ut som är till för att fånga garnet. Kroken kan enkelt stickas in i väven och dra med sig en bit tråd tillbaka.

 1. Innan man drar tillbaka tråden så snor man vanligen garnet ett par varv runt nålen.
 2. Det är på detta sätt som man kan åstadkomma de knutar eller maskor som utgör virkningen.
 3. Maskorna kallas för stolpar, halvstolpar, fasta maskor, smygmaskor och fasta maskor.
 4. Stolpen är den maska som har flest varv med garn virad runt sig och får därför ett diagonalt, snurrat utseende.

Virkning passar väldigt bra till tunna och starka garn såsom merceriserad bomull och lingarn. Virkade textiler blir både lite grövre och lite mer genomsläppliga än stickade. Tekniken passar därför bra till svala material och för att göra accessoarer, dukar och annat som behöver vara lite mer hållbara.
Visa hela svaret

Varför nystar man garn?

Du behöver inte en massa verktyg för at nysta dina härvor. I detta inlägg visar jag dig hur man gör med en sak du säkert redan har hemma: en pappersrulle. Har du någonsin stått med en garnhärva i handen och undrat vad du skulle göra med det? Oavsett om du är helt ny inom virkning och stickning eller om du är en erfaren pysslare har du säkert upptäckt att garn kan vara virade på alla möjliga sätt när du köper det.

 1. Riktigt många garner är nystade och det är lätt att sätta i gång att sticka eller virka med en gång eftersom du bara ska leta fram ena änden och sedan är du redo att börja.
 2. Andra garner har lindats upp i härvor eller bunt.
 3. Detta gäller tex våra garner Unicorn och Unicorn Solid,
 4. Dessa garner är inte nystade och det kommer med garanti bli trassligt om du överilat sätter i gång med det nya garnet före du har nystat upp det.

Lita på mig, den frustrationen vill du gärna undvika (jag pratar av bitter erfarenhet) 🤯 I detta blogginlägg visar jag dig hur du:

viker ut garnhärvan (utan trassel!) använder en pappersrulle när du ska nysta din härva

Har du en nystvinda och en nystmaskin? Hoppa direkt till guiden här, Våra garner Unicorn Solid (till vänster) och Unicorn (till höger) är upplindade i härvor när du mottar dem. Därför måste du nysta dem innan användning. Det första du måste göra när du står med garnet i handen är att vika ut det, gärna extra försiktigt och med lite extra tålamod för att det inte trasslar ihop sig.

Ta bort banderollen och lös upp garnet till en cirkel.Lägg försiktigt garnet över två stolryggar eller placera det plant på ett bord.Klipp av trådarna som sitter runt garnet. Se till att du klipper av rätt trådar!Hitta garnändan och klipp löst den. På våra garner sitter änden fast i en av trådarna runt garnet.

Du kan även fråga en vän, din make eller partner om de vill ställa upp och hålla garnet. Jag måste dock varna att denna metod kommer att ge din hjälpare mycket trötta armar. Se bara hur det gick när Rasmus från Hobbii-kontoret ställde upp som hjälpare 👇 Tips! Du kan även investera i en nystvinda,

 • Detta är ett effektivt verktyg som håller garnet på plats medan du nystar.
 • Nystvindan placeras mot en bordskant och underlättar processen ännu mer eftersom den roterar automatiskt när du drar i garnet.
 • Nu är du redo för nästa steg: Att nysta ditt garn.
 • Det kan även vara en fördel att nysta upp garnet så du kan ta garnet inifrån nystanet när du arbetar med det.

På detta sätt undviker du att nystanet hoppar runt och rullar ut längs med vardagsrumsgolvet precis som du fördjupat dig i ditt projekt (åh ja, vi har alla prövat det). Det lättaste sättet att göra det på är att vira garnet runt något. Kanske har du en gammeldags handhållen nystvinda där garnet viras runt själva pinnen. Men vad kan du annars använda? Kasta ett kreativt öga på ditt hem. Du hittar säkert något du kan nysta garnet runt, tex en tjock sticka, en kakrulle eller en grytsked. Du kan också nysta garn runt en pappersrulle eller en kartongbit. Jag kommer att visa dig nu hur man gör.
Visa hela svaret

Varför tvinnar man ett garn?

Att spinna och tvinna fibrer för att göra garn, trådar och rep är uråldrigt. Att spinna för hand var något som människor sysselsatte sig med redan under stenåldern. Detta vet vi eftersom arkeologer hittat så kallade sländor och sländtrissor från den tiden på många platser runt om i europa. För att göra sina trådar starkare kunde man tvinna dem för att göra snoddar, skärp, hårband eller till och med rep. Något som var extra viktigt under vår förhistoria då det garn man spann oftast bestod av en enda tråd som blev väldigt skör och lätt att dra av.

När du tvinnar garn så snurrar sig trådarna om varandra och blir därför betydligt starkare och står emot mer slitage. Dessutom blir det väldigt fint! För att tvinna ett band behöver du: G arn (gärna i flera färger), en sax, ett måttband samt något att fästa dina trådar i. En kompis eller anhörig med bra tålamod går också bra.1,

Välj ut dina snyggaste växtfärgade ullnystan (eller färgglada syntetgarn). Du kan tvinna en snodd med så många olika färger du önskar. Desto fler trådar du använder desto tjockare blir din snodd. Två eller tre trådar brukar vara en bra start. 2, Ta hjälp av en kompis, förälder, ett dörrhantag eller en stol för att fästa dina trådar. Tänk på att dina trådar behöver vara fyra gånger så långa som du vill att din snodd ska bli. Det är bättre att ta för mycket än för lite garn.3. Håll trådarna spända och börja snurra tråden åt samma håll. Ju mer du snurrar desto starkare och mer jämn kommer din snodd att bli. 4. När snodden börjar vilja “dra ihop sig” kan du sluta snurra/tvinna. Ta änden av dina trådar och vik uppåt så att de tvinnade trådarna är dubbelvikta. Håll tråden spänd med din andra hand. 5. När trådarna ligger jämnt kan du släppa taget och låta trådarna snurra ihop sig. Snodden kommer med störa sannolikhet få flera “fnurror” som sticker ut – ingen fara. Dra ut snodden ordentligt med hjälp av dina fingrar och knyt sedan en knut i änden. Nu har du ett starkt band. Senast uppdaterad: 2020-11-17 16:17
Visa hela svaret

Vad är lättast att sticka?

Kom igång på ett bra sätt – När man är helt ny i garnvärlden är det nog bäst att börja med 4 mm, 4,5 mm eller 5 mm stickor. Stickorna är lätta at hantera, maskorna är ganska stora vilket gör det lite lättare att se vad man gör, och sist men inte minst, det går snabbt och man känner att man kommer någon vart.
Visa hela svaret

Kan en sticka komma ut av sig själv?

Publicerat tisdag 7 november 2017 kl 15.33 Det kan vara svårt att få ut stickor ur huden och det kan vara krångligt med många matlådor vid storkok. Brukar du laga storkok för att ha matlådor under veckan? Det kan bli ganska många matlådor och så ska det måttas upp så det blir ungefär lika mycket varje gång.

Vill du förenkla processen? Gör då som programledaren Hanna Palm och samla all mat i en enda stor matlåda. Ställ in i kylen på jobbet och ta lite mat pö om pö. Adam Timander, den andre programledaren i duon som sänder Dagens lifehack har ett tips om stickor. Stickor i fingrar och fötter återkommer ju med jämna mellanrum och ibland är de närmast omöjliga att få ut, särskilt hos barn.

Ett lifehack på internet gör gällande att det går att få ut en bit av stickan av sig själv. Knepet är att blanda bakpulver med lite vatten så att det blir till en pasta. Lägg på stickan och den ska enligt tipset ploppa ut ur huden efter en stund och då är det bara att enkelt dra ut den med en pincett.
Visa hela svaret

Får man sälja Malsäkrat garn?

Hur är det möjligt att jag inte kände till detta? Hur kan det ens vara möjligt att gå in på Blocket, Sellpy eller en secondhandbutik utan att få det tydligt framfört mitt framför ögonen vilka faror som lurar och vad man bör se upp med? Jag satte mig upp i sängen med ett ryck.

Min mammas mormors gamla vackra yllefilt som låg ovanpå täcket hade plötsligt förvandlats från en varm trygghet till en isande fara. Bort med filten, ut med dess maka ur garderoben, in i vardagsrummet, bort med kattens favoritfilt ur soffan, ut med allt i hallen. Hur är det möjligt att jag, som i flera decennier jobbat som miljöjournalist och har en mamma som i hela sitt liv hållit på med tyger och garn, inte kände till detta? Jag söker på Blocket, för att se hur gammal mormors mors filt egentligen kan vara.

Där säljs massor av gamla vackra yllefiltar och ylletröjor och ingen nämner faran vid namn: DDT. Mitin. Eulan. Efter alla miljösidor jag besökt under mitt yrkesliv är det en fråga i ett facebook-flöde som plötsligt får min mysiga julkänsla att dunsta bort: “Hur vet jag om filten är av malsäkrat garn?” En googling får rysningarna att snabbt komma.

 • Finns märklappen kvar och där står “Malsäkrat garn” är faran garanterad.
 • Men finns där en lapp och det inte står något om malsäkrat kan man vara lugn.
 • För detta var inget man ville dölja förr i tiden, malsäkrat var en kvalitetsmärkning.
 • Finns det däremot ingen lapp gör man bäst i att inspektera filten.

Jag behövde inte det. Jag hade redan många gånger förundrats över den otroliga kvaliteten; en så gammal filt, utan ett enda malhål. Hur kunde jag inte ha tänkt längre? Jag kommer att tänka på pappas gamla norsk-tröja, som jag älskar. Inte heller den har ett enda malhål.

 • Ut i hallen med den också! “Hur kunde jag inte ha tänkt längre?” Efter nattens utrensning försover jag mig nästa dag.
 • Sedan ringer jag Kemikalieinspektionen.
 • Varför har jag aldrig sett deras lilla informationsartikel, rubrik “Kemiska ämnen i textil”, underrubrik “Äldre textilier kan innehålla bekämpningsmedel”? Jag tycker att de borde ha skrivit: “Gamla filtar utan malhål kan innehålla DDT.” Och ska vi åstadkomma en giftfri vardag så borde de också ha kontaktat Blocket, Myrorna och alla andra secondhand-affärer som säljer gamla filtar och yllekläder och berättat.
You might be interested:  Hur Få Bort Svettlukt I Kläder?

Det säger jag till den vänliga tjänstemannen som ringer upp och svarar på mina journalistfrågor lite i utkanten av sitt kompetensområde under semesterperioden. DDT kom på 40-talet och tillhör världens värsta bekämpningsmedel, det är långlivat, ansamlas i vävnad och är toxiskt.

 • Det kan finnas i både gamla garner, yllesaker, tyger och skinn.
 • Där kan också finnas andra farliga ämnen, kallade mitin, eulan eller klorfenylid.
 • Sedan 40-talet har antalet farliga kemikalier i vår vardag vuxit lavinartat och jämfört med berget av kemikalier går processen att förbjuda farliga ämnen i snigelfart.

Men vi kan väl åtminstone anstränga oss för att ta bort de ämnen vi redan nu vet är farliga ur kretsloppet? Nu tänker några av er att så farligt kan det väl ändå inte vara. Det är ju länge sedan filtarna tillverkades och DDT:n borde vara borta för länge sedan och förresten så levde ju de flesta länge på den tiden också.

Men du som tänker så, läs vidare. “Det samlas i damm, vi andas in det i våra kroppar” I vår tid får en av tre cancer, en sjukdom som just ett sådant värsting-ämne som DDT kan orsaka. DDT är ett så svårnedbrytbart ämne att om det fanns i filten på 40- eller 60-talet så finns det med den allra största sannolikhet ännu kvar.

Det samlas i damm, vi andas in det i våra kroppar där det har sin toxiska verkan. Vad orsakade just din, din väns eller din släktings cancer? Det kan du omöjligt härleda, än mindre ha någon framgång med att stämma tillverkaren. Dessa farliga ämnen måste helt enkelt bort från våra vardagsliv, från hela vårt varuflöde.

De varor som innehåller dessa ämnen ska lämnas in som farligt avfall till närmaste återvinningscentral. Men hur vet man? Det gör man inte, såvida inte någon startar en smidig testtjänst för privatpersoner och företag. Men då DDT varit vanligt förekommande som textilbehandlingsmedel och alla tecken pekar i fel riktning så är inte jag beredd att ta den risken.

Hur vemodigt och slösaktigt det än känns att göra sig av med gammelmormors gamla vackra och varma yllefiltar, och pappas gamla mysiga ylletröja. För att klara övergången till ett klimatsmart samhälle måste vi återanvända och materialåtervinna, men först måste de farliga ämnena bort.

Hur kan det ens vara möjligt att gå in på Blocket, Sellpy eller en secondhandbutik utan att få det tydligt framfört mitt framför ögonen vilka faror som lurar och vad man bör se upp med? “Tänk på det här innan du köper gamla filtar.” Eller varför inte: “Det här bör du inte sälja på Blocket.” Följt av en punktlista med beskrivningar.

Kanske Blocket rentav kan hjälpa till att avgifta varuflödet, med hjälp av en smidig hämtningstjänst med garanterad inlämning till farligt avfall-containern? Allt det här sade jag till den vänliga tjänstemannen på Kemikalieinspektionen. Tack för tipset, löd svaret.
Visa hela svaret

Hur mycket garn går åt till tröja?

Tabeller över garnåtgång, tröjor – Här kommer ett gäng tabeller över ungefärlig garnåtgång till vanliga slätstickade tröjor. Så fort du sätter till knäppkanter, som på koftor, eller stickar rät- och flätstickning, kommer det att gå åt mer garn, Japp, strukturmönstret påverkar garnåtgången, och det är stor skillnad på slätstickning och rätstickning.

 • Bädda alltid upp med ett extra nystan eller två! Du använder tabellerna genom att kolla upp den ungefärliga garnlängden du behöver, och sedan delar du den med löplängden per nystan för ditt garn.
 • Om du till exempel ser att du behöver 1000 meter garn, och dina garnnystan innehåller 123 meter, delar du 1000 med 123.

Det blir 8,13. Då behöver du alltså allra minst 9 stycken nystan av just det garnet.
Visa hela svaret

Är garn bra för miljön?

80. Sticka miljövänligt – går det? Vad är mest miljövänligt – att sticka i akryl eller ull? Det låter kanske som en enkel fråga, men det är det inte. För det här med hållbarhet och miljövänlighet är verkligen inte lätt att reda ut eftersom det inte finns några simpla svar.

Björn föreläser ofta om plaster och hållbarhet.

Johanne och Heléne försöker förstås få Björn att säga att ull är bäst att sticka med, men. Det kan faktiskt vara så att det är mindre kostsamt för miljön att framställa akryl ur olja än att framställa ullen ur får. I alla fall om akrylen kan återvinnas.

Men det är tyvärr något vi är dåliga på i Sverige. Värst är blandmaterial, som garn eller tyg av, till exempel, 40 procent akryl och 60 procent ull eftersom inget av materialen då går att återvinna. Superwashgarn är förstås också en form av blandmaterial, i alla fall om det är ull som täckts av en hinna med plast.

Och superwashgarn som är behandlat med klorgas för att de kliande fibrerna ska frätas bort är förstås inte heller någon miljösmart produkt.

Vi hade förstås hoppats att Björn skulle säga att ull är bäst!

Garn tillverkat av växtfiber är bättre för miljön än garn gjort av animaliska fibrer (ull, mohair och angora). Men inte bomull, som är en riktig miljöbov. Lin eller hampa ska det helst vara. Och om vi blir bättre på att återvinna och återanvända fibrerna – som de gjorde förr i tiden – så skulle belastningen på miljön kunna minska.
Visa hela svaret

Vad gör man av Restgarner?

Beskrivningar, bara på Billigt-garn.net –

Behöver du en bred, stickad spetskant, kanske till en sjal eller som nederkant till en tröja? Här är en omarbetad version av en spets från 1800-talet.Går det att sticka dukar ? Självklart! Och om du inte vill använda dem för att pryda ytor kan du använda dem som disktrasor eller svetthanddukar. Frossa i flera varianter av riktigt gamla modeller: En bladmönstrad, rund duk med virkad kant, en duk med ett stickat stjärna-i-stjärna-mönster, den runda duken som föreställer en stor blomma, den lilla, skira blom-duken, rutan som fungerar som en kvadratisk duk och den fyrkantiga disktrasan med vågigt mönster,Sitt vackert på dina restgarn! Sticka enkelt en rund sittdyna (sittorm, ormdyna), Sticka eller virka en poncho av raka stycken, Kan du sticka en halsduk? Virka en grytlapp? Då kan du även designa en helt egen poncho — eller följa gratisbeskrivningarna till fyra olika grundmodeller.Istället för plastpåse: sticka eller virka en nätkasse ! Billigt garn-varianterna är en stickad nätkasse som fungerar lika bra som strandväska och shoppingpåse, i bara rätstickning. Och en virkad nätkasse som är en busig version av den traditionella. Virka blommor av restgarn, blommor som du också lätt virkar ihop till en sjal, filt, väska, duk, nästan vad som helst! Virka spetskanter, hyllremsor och andra lösa kantspetsar för att spetsa till, vad du vill!Lite garn, stora aggressioner? Sticka en voodoodocka, snabbt och enkelt i rätstickning. Har du ett eller två nystan över? Då kan du sticka en basker uppifrån och ned, eller virka en basker nedifrån och upp. Gott om akrylgarn? Sticka en dammvante ! Då får du användning även för korta stumpar. Sköna, snygga restgarn kan du lätt förvandla till en fuskolle eller fuskpolo med en fuskigt lätt stickbeskrivning. Virka ingen mormorsruta, virka en monsterruta

Har du strumpgarn eller tunna garn över? Testa ett stickmönster till en Barbieklänning !

Sticka eller virka en ovanligt vanlig halsduk, Av genomdragsmodell. Sticka mössan som inte vill din frilla illa: Tant Rasta bevarar frisyren perfekt. (Och du kan använda vilket garn du vill.) Filta en boll eller ett ägg av dina stumpar i ull. Okej, ingen stickning eller virkning, men väl restgarnsomsorg. Sticka Hello Kitty-, dödskalle-, Pokémon-tröjor. Om du har massor av restgarn i olika nyanser är tröjor, kuddar, mössor med motiv i intarsiastickning ett toppen-projekt. Här lär du dig hur du hittar en beskrivning och ett stickdiagram som passar dig och dina garn. Wot?! Inget färdiglagat? Nix. Snabba julklappar, Vill du sticka och virka egna julklappar till nära och kära? (Eller inte så kära, hemgjort och stickigt är ett bra sätt att trakassera obehagliga släktingar.) För den snabbaste klappen behöver du inte ens garn. Eller stress. Virka en garnslunga eller nysthållare! (Alltså en liten nätkasse som håller reda på ditt nystan.) Virka mössa, sticka mössa, eller höfta till en ‘Harry’ Smog: Sticka (eller virka) en huva som blir en sjal som blir en poncho Snabba sjalar, Fixa en scarf av ditt restgarn, utan att sticka eller virka. Pimpa en pärm genom att virka ett pärmomslag, Virka en hatt som på 1920-talet. Det kan också råka bli ett grytunderlägg. Sticka en tatuering i intarsiastickning/flerfärgsstickning. (Stickdiagram.)

Visa hela svaret

Kan man virka med vilket garn som helst?

Storlekstabell för stickor och virknålar Vad Kan Man Göra Med Garn Det är dags att börja ett nytt projekt! Vi väljer, i några coola färger, sen kollar vi på banderollen för att se vilken storlek på stickor/virknål det ska vara till garnet. Bredvid symbolen för dem, kan du se att det finns tre olika siffror upppräknade. Vad Kan Man Göra Med Garn Bilden här ovanför visar dig en av våra garnbanderoller och nu ska vi förklara vad var och en av de uppräknade storlekarna betyder. Vad Kan Man Göra Med Garn Stickor Banderollen på garnet talar om för för oss vilken storlek på stickor vi ska använda. Den storleken är grovleken på stickan, inte längden. (Stickor finns i olika längder, vilket är praktiskt om vi sticker på projekt som har många maskor eller bara ett fåtal, som i en halsduk.) Varför är det då olika siffror? Det är därför att varje siffra hänvisar till olika system för storlekar.

Stickor
Europa / mm USA / US Storlek Storbritannien och Kanada / UK Storlek
2 14
2.25 1 13
2.50
2.75 2 12
3 11
3.25 3 10
3.50 4
3.75 5 9
4 6 8
4.50 7 7
5 8 6
5.50 9 5
6 10 4
6.50 10 1/2 3
7 2
7.50 1
8 11
9 13 00
10 15 000
12 17
13 17
15 19
19 35
20
25 50
You might be interested:  Vilka Kläder Till Vilken Kroppsform?

img class=’aligncenter wp-image-189362 size-full’ src=’https://www.garnbodenkalix.se/wp-content/uploads/2022/12/lyraegaesiwymeshi.jpg’ alt=’Vad Kan Man Göra Med Garn’ /> Virknålar Samma sak gäller för virknålar. Beroende på vilket land du är i så ges storleken i den ena eller andra systemet. Här är en omvandlingstabell för dem 😉

Virknålar
Europa / mm USA / US Storlek Storbritannien och Kanada / UK Storlek
0.50
0.60
0.65
0.70
0.75 14
0.80
0.85 13 7
0.90
1 12 6.5
1.10 11 6
1.25
1.30 10 5.5
1.40 9 5
1.50 8 4.5
1.60 7 4
1.75
1.80 6 3.5
1.90 5 3
2 4 2.5
2.10 3 2
2.20 2 1.5
2.55 1 1
3
2 A/0 14
2.25 B/1 13
2.50 12
2.75 C/2
3 11
3.25 D/3 10
3.50 E/4 9
3.75 F/5
4 G/6 8
4.50 7 7
5 H/8 6
5.50 I/9 5
6 J/10 4
6.50 K/10 1/2 3
7 2
8 L/11
9 M/13 00
10 N/15
12 O/16
12.75 17
15 P/19
16 Q
19 S/35

Som du ser, är det enkelt att läsa garnets banderoll och med våra och av trä finns det inget som kan stoppa dig 😉 Vi hoppas att du delar dina nya projekt med oss på sociala media med hashtag, : Storlekstabell för stickor och virknålar
Visa hela svaret

Vilka egenskaper har garn?

Garn brukar vara gjort av antingen djurfiber, växtfiber, syntetiska fiber eller en blandning av de olika fiber sorterna. Alla fiber har olika egenskaper och ofta blandar man dem för att på så sätt ta fram det bästa från varje fiber. Ett grövre garn är starkare och mer hållbart medan ett finare garn är mjukare. Vad Kan Man Göra Med Garn Fårull är ett naturligt funktionsmaterial som andas och värmer även när det har blivit blött (till skillnad från bomull som blir väldigt kallt när det är blött). Därför passar ull särskilt bra till vinteraccessoarer som vantar, mössor och sockar, som gärna blir blött i vårt svenska vinterväder. Vad Kan Man Göra Med Garn Merinoull är en typ av fårull som är exklusivare än vanlig fårull. Den består av mjuka, lätt vågiga fiber. Merinoullen delas in i tre generella grupper; strong, medium och fine. Fine delas sedan in ytterligare i superfine och ultra fine. Ju finare (tunnare) fiber merinoullen har desto exklusivare. Vad Kan Man Göra Med Garn Alpacka har liknande fiber som fårullen men den är mjuk som merinoull, det beror på att fibern har mycket mindre diameter än den grova fårullen. Alpackaullen är en lyxig, silkeslen och hållbar fiber. Den tovas inte så lätt och blir inte nopprig. Beroende på hur man spinner ullen blir garnet lätt eller tungt. Eftersom Alpackaullen inte innehåller lanolin är den hypoallergenisk, Vad Kan Man Göra Med Garn Mohair kommer från angoragetter och är en lyxig fiber. Det värmer som ull men är väldigt lätt. Mohairgarn är hållbart, fint att färga och tovar sig inte. Fastän mohair är en sträv fiber så blir den väldigt mjuk och fluffig när man spinner den. Den är inte lika elastisk som fårull. Man blandar ofta upp mohair med fårull eller nylon för att fiberna ska hålla ihop bättre. Vad Kan Man Göra Med Garn Cashmere kommer från Kashmirgetens mage. Detta garnet anses vara det allra lyxigaste. Håret kammas av getterna en gång om året, de klipps alltså inte. Det är väldigt mjukt, håller värmen och är elastiskt. Eftersom produktionen är så begränsad är det ett exklusivt garn. Vad Kan Man Göra Med Garn Silke tillverkas av de kokongtrådar som silkesfjärilens larver spinner in sig i. Silkesfibern är en av de starkaste naturliga fiber som finns. Garnet som skapas blir fantastiskt lyxigt, mjukt och lätt men samtidigt väldigt slitstarkt. Man blandar ofta silke med ull, alpacka eller bomull för att ge en härlig lyster och fint fall. Vad Kan Man Göra Med Garn Bomull är ett starkt, ej elastiskt fiber som andas. Det används ofta för att göra släta, lätta sommarkläder och är perfekt till amigurumis och inredningsdetaljer. Bomullsgarn är svagare än silkesgarn men starkare än ullgarn. Om bomullsgarnet gått genom en merceriseringsbehandling blir det jämnare och glansigare än vanlig bomull. Vad Kan Man Göra Med Garn Lin är skönare att ha på sig än rena bomullsplagg när det är varmt ute eftersom det absorberar fukt och torkar betydligt snabbare än bomull. Lingarn är perfekt att använda till sommarkläder och det blir finare, mjukare och skönare med åren. Precis som bomull så saknar lin elasticitet, det blir lätt skrynkligt men det märker man inte på samma sätt när det är ett handstickat plagg. Vad Kan Man Göra Med Garn Bambu ger precis som bomull en sval känsla. Virkar man med bambugarn så blir det mjuka och lätta plagg. Det är snällt även för den känsliga huden, lätt att tvätta och har antibakteriella egenskaper. Därför är det populärt att använda till babyprojekt. Vad Kan Man Göra Med Garn Lyocell/Tencel är framtaget för att hitta ett mer hållbart alternativ till bomull. Lyocell och Tencel är samma sak, men det sistnämnda är ett registrerat varumärke. Vid tillverkningen av Tencel är träråvaran som används FSC-märkt, dvs hållbarhetscertifierad.

Tencel är mer skonsamt mot miljön än både viskos och bomull. Cellulosafibern tillverkas uteslutande av pappersmassa av eukalyptusträd. Den enda kemikalie som används i tillverkningen är ett ogiftigt lösningsmedel, aminoxid, som används i en sluten process där upp till 99% av kemikalien återanvänds. Detta minimerar påverkan på miljön och sparar både energi och vatten.

Det sägs också att Tencel är det absolut bästa för den känsliga/allergiska huden. De mest kända syntetiska fiberna är akryl, nylon och polyester. De är lättskötta, töjer sig inte och är oftast billigare än naturfiber. Nackdelar med akryl är att materialet inte andas, att det har en förmåga att gnissla under arbetets gång och att det kan lätt noppa sig. Vad Kan Man Göra Med Garn Akryl och polyester har många fördelar. Det är lätt att använda för nybörjaren, skrynklar inte, är mer elastiskt än bomullsgarn och väldigt följsamt att virka/sticka med. Är man allergisk brukar dessa garnerna fungera bra. De är ekonomiska att producera, lätt att sköta om och väldigt mångsidigt. Ofta kombinerar man akryl med ex bomull eller ull. Vad Kan Man Göra Med Garn Nylon/polyamid är väldigt elastiskt, lättskött och hållbart. Man blandar därför det med andra fibrer för att tillföra hållbarhet till kläder, så som strumpor och fingervantar.
Visa hela svaret

Är garn bra för miljön?

80. Sticka miljövänligt – går det? Vad är mest miljövänligt – att sticka i akryl eller ull? Det låter kanske som en enkel fråga, men det är det inte. För det här med hållbarhet och miljövänlighet är verkligen inte lätt att reda ut eftersom det inte finns några simpla svar.

Björn föreläser ofta om plaster och hållbarhet.

Johanne och Heléne försöker förstås få Björn att säga att ull är bäst att sticka med, men. Det kan faktiskt vara så att det är mindre kostsamt för miljön att framställa akryl ur olja än att framställa ullen ur får. I alla fall om akrylen kan återvinnas.

Men det är tyvärr något vi är dåliga på i Sverige. Värst är blandmaterial, som garn eller tyg av, till exempel, 40 procent akryl och 60 procent ull eftersom inget av materialen då går att återvinna. Superwashgarn är förstås också en form av blandmaterial, i alla fall om det är ull som täckts av en hinna med plast.

Och superwashgarn som är behandlat med klorgas för att de kliande fibrerna ska frätas bort är förstås inte heller någon miljösmart produkt.

Vi hade förstås hoppats att Björn skulle säga att ull är bäst!

Garn tillverkat av växtfiber är bättre för miljön än garn gjort av animaliska fibrer (ull, mohair och angora). Men inte bomull, som är en riktig miljöbov. Lin eller hampa ska det helst vara. Och om vi blir bättre på att återvinna och återanvända fibrerna – som de gjorde förr i tiden – så skulle belastningen på miljön kunna minska.
Visa hela svaret

Vilka material är garn gjort av?

– Fler och fler börjar få upp ögonen för akrylgarnet och dess många egenskaper och fördelar. Akryl är nämligen mycket slitstarkt, både vad angår färgäkthet och passform. Oavsett hur många gånger arbetet tvättas förblir färgen klar och det håller formen – men man ska vara uppmärksam på att inte tvätta akryl i över 40 grader, då syntetiska fibrer inte kan tåla värme.

 1. En annan stor fördel är att akryl – och alla andra syntetiska fibrer – kan användas av och till allergiker då materialet inte innehåller lanolin, som en del människor kan vara allergiska mot.
 2. Dock är akryl inte så lämpligt material för de minsta då materialet inte är temperaturreglerande och de små kan inte själv reglera temperaturen.

Det betyder inte att akryl inte kan användas till kläder, tvärtom, garnet är idealiskt till kläder så som tjockare tröjor, halsdukar och mössor för vuxna. virkad i Hobbii garn, som är 100% Akryl, och finns i en mängd sköna färger 👇 Vad Kan Man Göra Med Garn Akryl är också billigt att producera vilket följaktligen gör det till ett billigt garn att köpa. Det är helt klart en fördel för dig som är nybörjare och inte helt är inne på att köpa de dyra garnerna ännu, och till dig som övar och först vill se om ett mönster blir som du tänkt dig, innan du köper garner i den dyrare klassen.
Visa hela svaret

Vilka material används till garn?

För andra betydelser, se Tråd (olika betydelser), Enkeltrådig grön ull, tvåtrådig mörkröd ull, entrådigt blått lingarn, sextrådig vit bomull, Lingarn 16/1 och bomullsgarn med tre tretaliga trådar snodda om varandra. Tråd omfattar allt ifrån sytråd och tunnaste silke, ull, lin, bomull, syntet och så vidare i textila sammanhang till tråd av metalliska material, till exempel silver – och koppartråd,

 • De förhistoriska människorna kände inte till trådar i vår bemärkelse.
 • När de skulle sy ihop djurhudar till kläder använde de djur senor, som är utomordentligt starka.
 • Tråden utgörs som regel av en ensam tråd men kan också vara sammantvinnad.
 • Av de textila trådarna som är av naturmaterial är det endast silket som är en fiber som ensam bildar en tråd utan att nödvändigtvis ha blivit spunnen,

Alla andra trådar av naturmaterial måste spinnas, eftersom fibrerna är för korta för att bli tråd i sig själva. Silket kan dock sammantvinnas till grövre trådar. En del tråd av konstfiber kan göras som enkelfiber utan spinning. Tråd kan klippas med hand sax, men grov metalltråd av järn och stål kan skada saxen.
Visa hela svaret