Vad Kostar Det Att Tvätta Kläder?

Få vill väl vara utan moderna bekvämligheter för att tvätta tröjan eller att hålla dammråttorna stången. Men prislappen för att använda alla dessa apparater och maskiner som ständigt surrar i våra hem kan variera en hel del. – För att hålla kostnaderna nere är mitt råd att titta på energimärkningen när det är dags att köpa nytt.

Likaså att släcka lamporna i tomma rum, säger Pernilla Widstam som är energi- och klimatrådgivare i Halmstads kommun. Den som vill kolla vad de olika maskinerna och apparaterna i hemmet drar kan ofta låna en elmätare kostnadsfritt av sin kommuns energi- och klimatrådgivare, tipsar hon. – De finns inte i alla halländska kommuner, men flera har elmätare att låna ut.

Pernilla Widstam berättar att det absolut effektivaste om man vill spara energi är att inte ha det för varmt inomhus. – Genom att sänka temperaturen en grad sparar du mycket. Men det förutsätter förstås att du inte redan har nått gränsen så att du börjar frysa om du skruvar ner mer.

Vad kostar det då att använda några av trotjänarna i hemmet? Här är listan: • Kaffebryggaren: 1,20 per timme Vem vill vara utan sitt morgonkaffe eller sin eftermiddagskopp? Om man räknar med att kaffebryggaren står på en timme om dagen årets alla dagar så blir elkostnaden 1,20 per dag. Eller räknat på ett år: 400 kronor i energiförbrukning för bryggaren.

Källa: HEM • Diskmaskinen: 4 kronor per gång En kallvattenansluten diskmaskin gör av med cirka 1 kWh el och cirka 15 liter vatten per diskning. För enkelhetens skull räknar vi på att dessa tillsammans kostar en krona per diskning. Om diskmedlet kostar två kronor och förslitningen samt salt och spolglans till diskmaskinen kostar en krona, så landar det på sammanlagt fyra kronor att köra diskmaskinen. • Tvättmaskinen: 3,30 kronor per gång Det här är ungefär vad tvättkostnaden landar på när du kör en maskin i 60 grader. En någorlunda energisnål tvättmaskin drar ca 1 kWh per tvätt i 60 grader. Räknar man med en kostnad på 1,20 kronor per kWh och kostnader för tvättmedel på cirka 1,30 per tvätt samt vatten för cirka 80 öre, så blir den totala kostnaden för varje tvätt i 60 grader 3,30 kronor. • Kylskåpet: 200 eller 700 kronor per år Så mycket skiljer det sig faktiskt i elkostnad beroende på om ditt kylskåp är nytt eller gammalt, enligt uträkningar från HEM, Halmstad Energi och Miljö. Om en kyl är, låt säga 15 år gammal, kan en ny dra hela 80 procent mindre el i jämförelse.

 1. När man köper vitvaror är det energimärkningen man ska hålla koll på för att få ner sina energikostnader.
 2. Energieffektivitetsklassen beskrivs med hjälp av en skala som går från det mest energieffektiva alternativet A+++ ner till D.
 3. En kyl i klass A+++ använder 60 procent mindre energi än en kyl och frys i klass A.

Källa: e-on • Torktumlaren: 9 kronor per gång Så mycket handlar det om när du kör en full torktumlare. Elkostnaden för att torka tvätt i tumlaren är cirka 1,50 kr per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kg vilket ger en elkostnad på 9 kr per torkning. Om du är som genomsnittet och tvättar cirka 200 gånger per år och väljer att lufttorka tvätten istället så sparar du 1 800 kronor om året.

Källa: Hjo Energi • Dammsugaren: 1,25 per timme Att hålla det dammfritt inomhus är inte så dyrt – förutsatt att du har en hyggligt ny dammsugare. Elkostnaden för att dammsuga en timme varje vecka under hela året är cirka 65 kronor, enligt beräkningar från HEM. Det betyder att en timmes dammsugande går loss på 1 krona och 25 öre.

Sedan 2017 finns det ett EU-krav på att alla nya dammsugare ska ha en effekt under 900 watt. Flera av de nyare modellerna är nere på 500-600 watt. Har du däremot en dammsugare som är äldre så kan den dra bra mycket mer mer än 1000 watt. Kostnaderna kan alltså skifta en del beroende på dammsugarens ålder.
Visa hela svaret

Vad kostar det att tvätta en maskin tvätt idag?

Använd produktkalkylen eller räkna själv – så mycket kostar vitvarorna per år – APPLiA Vad Kostar Det Att Tvätta Kläder Vitvarorna i våra hem är något vi skulle ha svårt att klara oss utan. Inte många vill leva utan till exempel kyl/frys, diskmaskin och tvättmaskin. Just nu är det stort fokus på energikonsumtion, tips och råd kring hur vi kan spara såväl el som pengar, men hur mycket det kostar oss att använda de tre nämnda vitvarorna står sällan skrivet, varför APPLiA här tar reda på det.

Det vanliga förfarandet är att vi byter våra vitvaror antingen när de går sönder – ofta efter lång och trogen tjänst – eller när vi renoverar våra hem. I och med att elpriset senaste tiden ökat dramatiskt, och dessutom sannolikt kommer hålla sig på en hög nivå inom en överskådlig framtid, kan det dock vara klokt att byta ut en eller flera vitvaror i sitt hem nu i höst.

De flesta känner till att det är smart att välja en produkt med energimärkning A, men få vet hur många kronor som kan sparas årligen om en produkt med klass F byts ut till en motsvarande med klass A. Produktkalkyl från Energimyndigheten I somras lanserade Energimyndigheten, ett verktyg för att jämföra produkter och på så vis kunna göra mer medvetna och informerade val.

 1. Bland de produkter som går att jämföra finns diskmaskiner, tvättmaskiner och kombinerade tvättmaskiner och torktumlare, kylskåp och frysar samt vinkylar.
 2. Det går att göra sökningar på varumärkes- eller produktnamn eller genom att scanna qr-koden på etiketten.
 3. Det finns även en beräkningsmodell för att se om en billig modell verkligen är billigare genom att analysera produktdata och räkna fram driftskostnaden.

Produktkalkylen är utvecklad inom EU-projektet Label 2020 och använder uppgifter från produktdatabasen, EPREL. I produktkalkylen kan du själv skriva in el- och vattenkostnad samt användningsmönster och förväntad livslängd för produkten. Därefter beräknas den totala kostnaden.

You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det För Shein Kläder Att Komma?

Årskostnad för en kyl/frys Jämför du i produktkalkylen en A-klassad kyl/frys med en F-klassad och skriver in elpriset 404 öre/kWh samt livslängden 10 år får du kostnaden 4 202 kr för A och 11 554 kr för F, vilket innebär att årskostnaden alltså är 420 kr respektive 1 155 kr.Vill du i stället räkna själv multiplicerar du helt enkelt produktens årliga energiförbrukning med elpriset, vilket ger 104 x 4,04 = 420 kr respektive 286 x 4,04 = 1 155 kr.Byter du ut din F-klassade kyl/frys mot en A-klassad sparar du alltså ungefär 735 kr om året med nuvarande elpris. Årskostnad för en diskmaskin

För att ta reda på kostnad för diskmaskin fyller du i kalkylen i pris för el samt pris för vatten och därefter anger hur ofta du använder maskinen. En A-klassad diskmaskin kostar enligt produktkalkylen cirka 11 500 kr i drift om livslängd anges till 14 år och 8 213 kr om livslängd är 10 år.

Det motsvarar en årskostnad på 821 kr om året om maskinen används en gång om dagen. Vill du själv räkna ut kostnaden får du titta på energianvändningen (anges i kWh för 100 diskomgångar) samt vattenförbrukningen (anges i liter per diskomgång). En A-klassad diskmaskin förbrukar 54 kWh per 100 diskomgångar och 8,4 liter vatten per diskomgång.

Att diska en gång kostar således 0.54 x 4.04 = 2.18 kr i elförbrukning plus 0.0084 x 8.90 = 7,5 öre i vattenförbrukning – totalt 2.26 kr. Diskar du en gång om dagen kostar det alltså 824 kr om året. Jämför nu detta med vad det kostar att diska med en 12 år gammal diskmaskin, som idag är E-klassad, förbrukar den 0.90 kWh och 12 liter vatten per diskomgång.

Diskar du med den en gång om dagen blir årskostnaden 1 369 kr. Att byta från en E-klassad diskmaskin till en A-klassad kan alltså spara cirka 545 kr årligen med nuvarande elpris. Årlig kostnad för en tvättmaskin I produktkalkylen finns även en kalkyl för tvättmaskiner där förväntat livslängd, pris för el och vatten fylls i.

En A-klassad tvättmaskin förbrukar 47 kWh för 100 tvättar (alltså 0.47 kWh för en tvätt) och vattenförbrukningen är 47 liter för en tvätt. En tvätt kostar därmed 0.47 x 4.04 = 1.90 kr i elförbrukning plus 0.047 x 8.90 = 42 öre i vattenförbrukning – totalt 2.32 kr.

 1. Rskostnaden blir då 847 kronor.
 2. Med en 20 år gammal tvättmaskin blir kostnaden högre.
 3. Förbrukningen per tvätt är 0.95 kWh plus 59 liter vatten, vilket innebär en kostnad på totalt 4.36 kr per tvätt.
 4. Att tvätta en gång om dagen kostar alltså 1 591 kr om året.
 5. Att byta ut sin 20 år gamla tvättmaskin mot en A-klassad innebär alltså en besparing på ungefär 744 kr om året, med nuvarande elpris.

Skulle priset öka, vilket experter varnar för, ökar därmed även besparingen. Avslutningsvis bör nämnas att det finns skillnader i såväl el- som vattenförbrukning mellan olika vitvaror i samma energiklass. I räkneexemplen ovan har en slumpvis utvald produkt i varje kategori och energiklass använts.
Visa hela svaret

Vad kostar en tvätt på tvätta?

Dags att tvätta bilen? Välkommen till Tvätta! Låt Tvätta biltvätt göra jobbet åt dig. I våra automattvättar får du snabbt och smidigt en ren bil, helt utan ansträngning. Eftersom vår biltvätt är skonsam mot både bilens lack och miljön kan du tvätta ofta med gott samvete. En ren bil är inte bara snygg att titta på. Regelbunden tvätt skonar också lack, glas och gummi, samt förhindrar att smuts ligger och skaver mellan ytor där rost kan få fäste. Dessutom minskar risken för olyckor eftersom en ren bil syns bättre i mörkret.

 1. En bil som används dagligen bör därför tvättas minst en gång i månaden, men att tvätta bilen på gatan eller uppfarten är både besvärligt och skadligt för miljön.
 2. Detta då tvättvattnet, som efter en biltvätt kan innehålla såväl skadliga kemikalier som rester från olja och andra tungmetaller.
 3. Står du på gatan, garageinfarten eller tomten kan tvättvattnet rinna ner i dagvattenbrunnar som inte leds till reningsverk utan till sjöar och vattendrag i närheten.

Välj istället att tvätta bilen i vår automattvätt. Våra Tvätta-anläggningar har öppet dygnet runt och erbjuder sex olika biltvättspaket samt två tvätt-abonnemang. Det är både enkelt, smidigt, går fort och är skonsamt mot bilens lack och miljön. Win win win.

Det går fort och smidigtDu slipper göra jobbet självMiljövänlig biltvättSlipp kliva ur bilenSkonsam mot bilens lackTorr bil direkt

I samarbete med Tvätta kan vi erbjuda modern och mjuk biltvätt vid tre av våra anläggningar: i Norrtälje, Sandviken och Sundsvall. Letar du efter en Tvätta automatbiltvätt någon annanstans i Sverige, använd kartan på, Välkommen att tvätta din bil i Tvättas biltvätt i Uppsala.

Modern och skonsam automattvätt med mjuka borstar och miljömärkta tvättmedel. Öppet dygnet runt. Besöksadress Kungsgatan 97, 753 18 Uppsala Uppsala Kungsgatan Välkommen att tvätta din bil i Tvättas biltvätt i Norrtälje. Modern och skonsam automattvätt med mjuka borstar och miljömärkta tvättmedel. Öppet dygnet runt, enkel kortbetalning utanför.

Besöksadress Estunavägen 13, 761 51 Norrtälje Välkommen att tvätta din bil i Tvättas biltvätt i Sandviken. Modern och skonsam automattvätt med mjuka borstar och miljömärkta tvättmedel. Öppet dygnet runt, enkel kortbetalning utanför. Besöksadress Gävlevägen 88, 811 40 Sandviken Välkommen att tvätta din bil i Tvättas biltvätt i Sundsvall.

Modern och skonsam automattvätt med mjuka borstar och miljömärkta tvättmedel. Öppet dygnet runt, enkel kortbetalning utanför. Besöksadress Bultgatan 1, 853 50 Sundsvall Våra Tvätta-anläggningar har öppet dygnet runt och erbjuder sex olika biltvättspaket. Bjud din bil på en riktigt härlig skönhetsbehandling redan idag.

Välj om du vill betala med kort, app eller abonnemang.

När du betalar med CarPay i appen Tvätta Biltvätt får du var 6:e tvätt gratis.Ladda ner appen i App Store eller Google Play.Vill du istället betala med kort i automaten får du alltid 10% rabattmed Volvo-, Renault- och Carpay-kort. Rabatten dras på fakturan.Med vårt smarta tvätt-abonnemang kan du njuta av ren bil när du vill.Tvätta upp till 8 gånger/månad, pris från 299 kr.

Tvättprogram Pris Abonnemangspris
GULD PREMIUM : Avfettning/Schampo (dubbel), hjultvätt (dubbel), förtvätt, borsttvätt, underspolning, polering (dubbel), Premium ShineTec, Premium ShieldTec, tork. (endast kortbetalning) 449 kr
GULD: Avfettning/Schampo, hjultvätt, förtvätt, borsttvätt, underspolning, polering, vax, tork. 374 kr 499 kr/mån
SILVER: Avfettning/Schampo, hjultvätt, förtvätt, borsttvätt, underspolning, vax, tork. 224 kr 299 kr/mån
BRONS: Avfettning/Schampo, borsttvätt, tork. 174 kr
BORSTFRITT: Avfettning, förtvätt, högtryckstvätt, underspolning, vax, tork. 199 kr
TAKBOX : Avfettning/Schampo, hjultvätt, förtvätt, borsttvätt, underspolning, vax, tork. (endast kortbetalning) 211 kr
TILLVAL: Extra avfettning/insektsborttagning. 39 kr

img class=’aligncenter wp-image-189362 size-full’ src=’https://www.garnbodenkalix.se/wp-content/uploads/2022/12/fyninipeqegae.jpg’ alt=’Vad Kostar Det Att Tvätta Kläder’ /> Vad Kostar Det Att Tvätta Kläder 2. Betala med kort, app eller abonnemang 3. Kör in – stanna vid rött ljus Placera bilen i mitten av tvätten. Dra åt handbromsen, stäng av motorn. Sitt kvar i bilen, tvättprogrammet startar automatiskt.4. Kör fram till nästa maskin (för tvådelade anläggningar) När första maskinen tvättat klart, kör fram till nästa maskin för vax och tork.5.

Vad Kostar Det Att Tvätta Kläder Vad Kostar Det Att Tvätta Kläder Vad Kostar Det Att Tvätta Kläder

Att borstarna i maskintvättar skulle repa lacken är en gammal myt som lever kvar sedan borstarna var utrustade med hårdare strån. På Tvätta använder vi bara mjuka borstar som är skonsamma mot lacken och har en polerande effekt. Men för dig som ändå är orolig finns givetvis ett tvättprogram där borstarna inte används alls.
Visa hela svaret

Vad kostar det att få sina kläder tvättade?

Sveriges lägsta pris för ren vardagstvätt till dörren – Japp, det stämmer. Det gäller inte bara för medlemskunder utan även för dig som varken har möjlighet eller vill abonnera på våra tjänster. Det passar utmärkt för den som inte är hemma så ofta, för dig som har varierande behov av tvättade kläder eller kanske för dig som vill prova vår tjänst först.

När du önskar ren vardagstvätt utan medlemskap tvättar vi dina kläder för en kostnad om 29,90 kronor per kilo, vilket är Sveriges lägsta pris. Visste du att upphämtning av din smutsiga vardagstvätt samt avlämning av rena plagg inom 24 timmar ingår i priset? Nästan för bra för att vara sant, eller hur? Minimitvätt att skicka in för denna tjänst är 10 kilo per gång.

Boka din tid redan idag! Det tar bara ett par minuter och du kommer att spara timmar på att använda vår service. Det är tid som du kan lägga på annat.
Visa hela svaret

Hur mycket kostar det att tvätta 2022?

Få vill väl vara utan moderna bekvämligheter för att tvätta tröjan eller att hålla dammråttorna stången. Men prislappen för att använda alla dessa apparater och maskiner som ständigt surrar i våra hem kan variera en hel del. – För att hålla kostnaderna nere är mitt råd att titta på energimärkningen när det är dags att köpa nytt.

 • Likaså att släcka lamporna i tomma rum, säger Pernilla Widstam som är energi- och klimatrådgivare i Halmstads kommun.
 • Den som vill kolla vad de olika maskinerna och apparaterna i hemmet drar kan ofta låna en elmätare kostnadsfritt av sin kommuns energi- och klimatrådgivare, tipsar hon.
 • De finns inte i alla halländska kommuner, men flera har elmätare att låna ut.

Pernilla Widstam berättar att det absolut effektivaste om man vill spara energi är att inte ha det för varmt inomhus. – Genom att sänka temperaturen en grad sparar du mycket. Men det förutsätter förstås att du inte redan har nått gränsen så att du börjar frysa om du skruvar ner mer.

Vad kostar det då att använda några av trotjänarna i hemmet? Här är listan: • Kaffebryggaren: 1,20 per timme Vem vill vara utan sitt morgonkaffe eller sin eftermiddagskopp? Om man räknar med att kaffebryggaren står på en timme om dagen årets alla dagar så blir elkostnaden 1,20 per dag. Eller räknat på ett år: 400 kronor i energiförbrukning för bryggaren.

Källa: HEM • Diskmaskinen: 4 kronor per gång En kallvattenansluten diskmaskin gör av med cirka 1 kWh el och cirka 15 liter vatten per diskning. För enkelhetens skull räknar vi på att dessa tillsammans kostar en krona per diskning. Om diskmedlet kostar två kronor och förslitningen samt salt och spolglans till diskmaskinen kostar en krona, så landar det på sammanlagt fyra kronor att köra diskmaskinen. • Tvättmaskinen: 3,30 kronor per gång Det här är ungefär vad tvättkostnaden landar på när du kör en maskin i 60 grader. En någorlunda energisnål tvättmaskin drar ca 1 kWh per tvätt i 60 grader. Räknar man med en kostnad på 1,20 kronor per kWh och kostnader för tvättmedel på cirka 1,30 per tvätt samt vatten för cirka 80 öre, så blir den totala kostnaden för varje tvätt i 60 grader 3,30 kronor. • Kylskåpet: 200 eller 700 kronor per år Så mycket skiljer det sig faktiskt i elkostnad beroende på om ditt kylskåp är nytt eller gammalt, enligt uträkningar från HEM, Halmstad Energi och Miljö. Om en kyl är, låt säga 15 år gammal, kan en ny dra hela 80 procent mindre el i jämförelse.

 1. När man köper vitvaror är det energimärkningen man ska hålla koll på för att få ner sina energikostnader.
 2. Energieffektivitetsklassen beskrivs med hjälp av en skala som går från det mest energieffektiva alternativet A+++ ner till D.
 3. En kyl i klass A+++ använder 60 procent mindre energi än en kyl och frys i klass A.

Källa: e-on • Torktumlaren: 9 kronor per gång Så mycket handlar det om när du kör en full torktumlare. Elkostnaden för att torka tvätt i tumlaren är cirka 1,50 kr per kilo. Många torktumlare rymmer 6 kg vilket ger en elkostnad på 9 kr per torkning. Om du är som genomsnittet och tvättar cirka 200 gånger per år och väljer att lufttorka tvätten istället så sparar du 1 800 kronor om året.

Älla: Hjo Energi • Dammsugaren: 1,25 per timme Att hålla det dammfritt inomhus är inte så dyrt – förutsatt att du har en hyggligt ny dammsugare. Elkostnaden för att dammsuga en timme varje vecka under hela året är cirka 65 kronor, enligt beräkningar från HEM. Det betyder att en timmes dammsugande går loss på 1 krona och 25 öre.

Sedan 2017 finns det ett EU-krav på att alla nya dammsugare ska ha en effekt under 900 watt. Flera av de nyare modellerna är nere på 500-600 watt. Har du däremot en dammsugare som är äldre så kan den dra bra mycket mer mer än 1000 watt. Kostnaderna kan alltså skifta en del beroende på dammsugarens ålder.
Visa hela svaret

Vad kostar det att köra en diskmaskin 2022?

Funderar du kring hur mycket el en diskmaskin drar i el? En diskmaskin brukar kunna gå varm för större familjer och det är en tudelad kostnad här. Dels för vattnet men också för elen. Likt tvättmaskinen drar en diskmaskin i genomsnitt mellan 1 kwh – 1.5 kwh beroende på din diskmaskin.

 • En diskmaskin av nyare karaktär är mer energisnål än äldre.
 • Ör man en diskmaskin varje dag så kommer det att dra ungefär 500 kwh per år,
 • Vad kostar det att köra en diskmaskin och när är det billgiast att köra diskmaskinen? Ja, detta förutsätter att man har ett timpris elavtal som gör att man kan påverka sin elkonsumtion under tider då elen är billig,

Detta brukar vara på nätter. Så på natten kan man sänka sin kostnad för att köra diskmaskinen. Att beräkna vad det kostar att köra en diskmaskin är svårt eftersom det beror av vilket elavtal du har. Ponera att man kör den varje dag och har ett elpris på 90 öre per kwh.
Visa hela svaret

Vad kostar det att tumla en tvätt?

Nyare vitvarumodeller betalar sig själva – Att byta ut vitvaror mot nyare modeller är dock det hetaste spartipset, eftersom äldre modeller ofta drar dubbelt så mycket som nyare. I bästa fall kan produkten sparat in halva kostnaden av en ny lagom tills det är dags att byta ut den! Torktumlaren drar också mycket el, uppemot 2 500 W för äldre modeller.
Visa hela svaret

När är det som dyrast att tvätta?

Vad Kostar Det Att Tvätta Kläder Spotpriset på el går upp och ner under dygnets timmar. Lär dig mer om timprisavtal, för vem det passar och vad du som elkonsument kan göra för att sänka din elkostnad. Elpriset är oftast lägre de tider på dygnet när färre personer konsumerar el. Efterfrågan är normalt sett lägre på natten när vi sover, och därmed är också elpriset oftast lägre då.

 1. Behovet ökar på morgonen när vi går upp och sköter våra morgonbestyr, och även när vi kommer hem på eftermiddagen och lagar mat, tvättar och städar.
 2. I regel är elen som dyrast på morgonen mellan klockan 7 och 9 samt på kvällen mellan 17 och 19.
 3. Vid klockan 22 på kvällen inleds prissänkningen och från 05.30 på morgonen höjs priset sedan successivt.

Mellan klockan 02 och 04 är elen som billigast. Men – för att kunna dra nytta av de billigaste timmarna behöver du ha ett timprisavtal, Du som har ett rörligt avtal faktureras istället ett snittpris av elpriset per månad och påverkas inte av vad elen kostar under dygnets olika timmar.
Visa hela svaret

Är det dyrare att tvätta på helgen?

“Nattvätt ska ge billigare el” skriver TT med anledning av regeringens förslag om timmätning av el. Men sparpotentialen är liten visar siffror från Energimyndigheten. – Av Mats Olin på uppdrag av Svensk Energi. Regeringen kom igår med förslaget att konsumenter ska kunna få sin elförbrukning avläst per timme.

 • Ett syfte är att konsumenter ska kunna välja att köra energislukande maskiner på tider då elen är billig, till exempel på natten.
 • I medier har detta tolkats som att det finns pengar att spara genom att exempelvis tvätta på natten.
 • Men besparingspotentialen är begränsad, visar det sig.
 • Enligt Energimyndighetens tester av tvättmaskiner drar de ungefär en dryg kilowattimme per tvätt.

Då blir elkostnaden per tvätt en dryg krona om elpriset ligger på 1 krona per kilowattimme. Skulle det vara hälften så dyrt på natten som på dagen – skillnaden är normalt 10-20 öre – blir besparingen alltså bara några tiotals ören per tvätt. Tvättar man en maskin varje natt handlar det inte om att spara mer än kanske några kronor per månad.

 • Resonemanget bygger på att man flyttar tvättiden från den dyraste till den billigaste timmen.
 • För den som idag tvättar på helgen – då elen är billigare än på vardagar – finns ännu mindre att spara.
 • Det ska sägas att det är frågan om moderna, mycket energisnåla maskiner i Energimyndighetens test.
 • För tio år gamla tvättmaskiner är elförbrukningen ungefär dubbelt så hög.

Sparpotentialen är större för torkskåp som enligt Energimyndighetens test drar 3 – 5 kilowattimmar per torkning. Energimyndigheten har sammanställt hur ett genomsnittligt hushåll använder el och skriver: “Kyl och frys respektive belysningen är de två största posterna.
Visa hela svaret

Vad är timpriset på el?

Så fungerar Timpris – Med Timpris betalar du för den el verksamheten använder varje timme, till det pris som gäller just den timmen. Med andra ord betalar du för det exakta förbrukningsmönstret. Verksamheten har större möjlighet att påverka elkostnaden till skillnad från avtal med Rörligt elpris som baseras på en månatlig schablon.
Visa hela svaret

Hur mycket el drar en tv?

Hur mycket ström drar en TV? Hur mycket ström din TV drar beror på vilken typ och vilken storlek du har. En 42′ LED TV drar ungefär 60–80 watt när den är i drift, medan samma tv i standby-läge drar mellan 1–3 watt. Ta för vana att alltid stänga av TV :n helt med hjälp av exempelvis en grenkontakt med strömbrytare.
Visa hela svaret

Vilken tid på dagen är elen dyrast?

Timspotpris på elen Elen per timme är oftast som dyrast vardagar kl 8:00 då många sätter igång sina hushållsmaskiner. Med möjligheterna som ett timbaserat pris ger kommer också en risk – om du inte styr elanvändningen kan du i stället få en högre kostnad än om du hade haft ett månadsdebiterat rörligt avtal.
Visa hela svaret

Vad kostar det att köra en diskmaskin 2022?

Funderar du kring hur mycket el en diskmaskin drar i el? En diskmaskin brukar kunna gå varm för större familjer och det är en tudelad kostnad här. Dels för vattnet men också för elen. Likt tvättmaskinen drar en diskmaskin i genomsnitt mellan 1 kwh – 1.5 kwh beroende på din diskmaskin.

 • En diskmaskin av nyare karaktär är mer energisnål än äldre.
 • Ör man en diskmaskin varje dag så kommer det att dra ungefär 500 kwh per år,
 • Vad kostar det att köra en diskmaskin och när är det billgiast att köra diskmaskinen? Ja, detta förutsätter att man har ett timpris elavtal som gör att man kan påverka sin elkonsumtion under tider då elen är billig,

Detta brukar vara på nätter. Så på natten kan man sänka sin kostnad för att köra diskmaskinen. Att beräkna vad det kostar att köra en diskmaskin är svårt eftersom det beror av vilket elavtal du har. Ponera att man kör den varje dag och har ett elpris på 90 öre per kwh.
Visa hela svaret