Var Kan Man Lämna Kläder Till Ukraina?

Var Kan Man Lämna Kläder Till Ukraina
Skänka kläder till Ukraina | Röda Korset Förr samlades kläder in av Röda Korset och många andra hjälporganisationer för att skicka till människor i kriser och katastrofer utomlands. Det kallades för klädbistånd. Sedan 2010 gör vi inte längre detta. Det innebär att vi inte samlar in kläder för att skicka till Ukraina.

Människans behov i fokus. Oavsett om det gäller akuta katastrofinsatser eller långsiktig hjälp är det viktigt att först ta reda på vilka hjälpbehoven är.- Vad säger de drabbade själva att de behöver när en kris inträffat? – Vad gör andra aktörer, som landets regering och andra organisationer på plats? Först när det är gjort vet vi hur Röda Korset bäst hjälper. Gåvor i pengar gör att vi kan anpassa stödet efter de behov människor har. Ibland är rent vatten den största utmaningen för drabbade, en annan gång kan det handla om tak över huvudet och värme. Hållbart och lokalt stöd. Med pengagåvor kan vi undvika dyra transporter av hjälpartiklar från Sverige och i stället handla lokalt där det är möjligt. Det sparar pengar, är klimatsmart och gagnar den lokala ekonomin på plats, som ofta blir lidande när katastrofer inträffar. Snabbare och effektivare logistik. Att handla lokalt efter behov underlättar jämfört med den logistiska utmaning det är att frakta förnödenheter genom Europa, lagerhålla och distribuera till människor som dessutom är i rörelse, på flykt. Att skicka ej efterfrågade saker försenar också insatserna som vi faktiskt behöver göra. Att sortera ut och hantera utgångna, slitna eller undermåliga produkter tar tid från hjälparetarnas viktiga arbete. Kontantstöd gör skillnad. Ibland ger Röda Korset kontantstöd till människor som utsatts för katastrofer. Det stärker människors värdighet att själva få bedöma vad deras största behov är i nuläget. – Många undersökningar visar att den som får kontantstöd använder det för att möta sina akuta basbehov, och att risken för att pengarna används till annat är liten. – Det går också att bidra med kuponger som är riktade till särskilt ändamål, som mat. – Ibland utgår ersättning till människor som hjälper till med katastrofinsatser efter exempelvis översvämningar. Den som bidrar till att renovera latriner och brunnar i sin hemby kan exempelvis få ett mindre ekonomiskt stöd som kompensation för arbetet. Rättvist och likvärdigt stöd. Vi har kvalitetskriterier som säkerställer att alla får ett likvärdigt stöd. Om vi till exempel skulle dela ut tio olika filtar där några är i gott skick och god kvalitet medan andra är slitna skulle vi kunna bidra till skada mer än nytta. Det kan leda till konflikter bland drabbade. Gåvor till second hand gör skillnad. Röda Korsets second hand-butiker i Sverige tar mer än gärna emot kläder, filtar och andra prylar. Det omvandlas till stöd för behövande i kriser, både här hemma och utomlands. Din jacka kan bli en gåva till någon som behöver den här hemma, till exempel någon som flytt hit från Ukraina och är i behov av nya kläder. Den kan också säljas i butik och på så sätt bli ett värdefullt bidrag i insatser som görs när kriser och katastrofer sker runt om i vår värld.

You might be interested:  Hur Får Man Kläder Att Inte Vara Statiska?

Detta är några skäl till varför din pengagåva eller ditt månadsgivande är så betydelsefullt för oss. Det ger oss valmöjligheter! Ibland når ditt bidrag fram i form av kontantstöd till drabbade. Ibland omvandlas det till mat och rent vatten och vid andra tillfällen är det kanske vård, medicin eller tak över huvudet som behövs och gör mest nytta.
Visa hela svaret

Var lämnar man saker till Ukraina?

2022-03-30 08:00 PostNord har fått en förfrågan från den ukrainska posten, Ukrposhta, om hjälp med att samla in och transportera nödhjälp till det ukrainska folket. Från och med idag kan privatpersoner utan kostnad skicka paket med nödhjälp till Ukraina.

  • Försändelserna kommer att köras från Sverige till Polen, varefter den ukrainska posten kommer att ansvara för transport och distribution i Ukraina.
  • Ukrposhta delar ut nödhjälpen där behovet är som störst.
  • Våra kollegor inom Ukrposhta gör ett fantastiskt jobb för att upprätthålla postutdelningen och utför sitt viktiga samhällsuppdrag under pågående krig.

När de som varje dag riskerar livet för att hålla igång Ukraina ber oss om hjälp är det självklart att vi ställer upp med det vi kan. Därför känns det viktigt att ge möjligheten till att gratis skicka hjälppaket från både Sverige och Danmark, säger Annemarie Gardshol, vd och koncernchef PostNord.

Det rådande kriget har försvårat för distribution och logistik i Ukraina. I ett sådant läge kan den ukrainska posten ta en aktiv roll i att få ut humanitär hjälp på plats. Ukrposhta har därför vädjat till europeiska postdistributörer om hjälp att få fram viktiga förnödenheter som de kan distribuera till medborgare som är kvar i landet.

You might be interested:  Hur Påverkar Utvinningen Av Bomull Miljön?

– Vi är glada över att kunna ställa oss bakom den ukrainska postens insamling av humanitärt bistånd. Ukrposhta vill så långt möjligt och trots pågående krig kunna fortsätta sin verksamhet, och bidra till att underlätta vardagen för befolkningen inne i Ukraina.

Många svenskar vill stödja det ukrainska folket i en helt fruktansvärd situation och nu gör vi det gratis och enkelt att få hjälpen hela vägen till ukrainska folket, säger Mathias Krümmel, vd PostNord Sverige. Hur går det till? PostNord erbjuder alla privatpersoner som vill skänka humanitär hjälp att utan kostnad skicka paket med förnödenheter till Ukraina.

Paket lämnas in på ett av PostNords Företagscenter och transporteras sedan till en central i Polen. Därifrån kör ukrainska posten in hjälpen till medborgare som är kvar inne i Ukraina och har ett stort behov av hjälp.

Privatpersoner kan skicka paket med förnödenheter på upp till 20 kg och med max storlek som en “vanlig flyttkartong”. Max 2 paket per inlämningstillfälle. ​ Paketen lämnas in på PostNords företagscenter och skickas till Ukraina utan kostnad. Det går inte att lämna in hos ombud eller lantbrevbäring. Du hittar ditt närmaste Företagscenter här, På PostNords företagscenter kommer en särskild etikett att fästas på paketet. På paketet behöver man inte skriva någon adress eller liknande. På paketets utsida ska innehållet framgå för att underlätta sorteringen. Mer information på engelska finns på ukrainska postens webbsida,

Vad kan man skicka?

Mat

Konservburkar, tex ravioli, tonfisk, köttfärssås, tomatsås, soppor, frukt och bärkonserver Snabbnudlar och annan torr pasta kakor, energibars, choklad te, kaffe

Kläder, hela och rena, främst underställ, vantar och regnkläder Hushållsprodukter, hela och rena t.ex. sovsäckar, kuddar, täcken, termiska muggar, soppåsar Hygienprodukter, nya i obruten förpackning, t.ex. tandkräm, tandborstar, tvål, våtservetter, kvinnliga hygienprodukter Medicinprodukter t.ex. bandage, sterila kompresser, plåster

You might be interested:  Hur Får Man Bort Vinfläckar På Kläder?

Du får inte skicka:

Färskvaror​ Vätskor​ som inte är i en konservburk Farligt gods​

Senast uppdaterad: 2022-03-30 08:00
Visa hela svaret

Var kan man skänka kläder till flyktingar?

Organiserad insamling av kläder och saker – Den som vill skänka kläder och saker till flyktingar hänvisas till second hand-butiker som exempelvis 12 korgar eller Röda korsets Kupan. Där sorterar och organiserar volontärer materialet och förmedlar det vidare till flyktingarna.
Visa hela svaret

Vilka tar emot kläder?

Lämna din gåva i butik – Lämna dina hela och rena saker till din närmaste Röda Korset second hand-butik. För information om öppettider, vad butiken säljer och tar emot för typ av gåvor – sök butik här nedan. Vissa butiker erbjuder även upphämtning. Vill du lämna in möbler och större gåvor? Kontakta gärna din närmaste butik för mer information.

Så fungerar det: Gå in på på Tradera och klicka på knappen “Bidra med annons” högst upp på den sidan.

: Så skänker du till Second Hand
Visa hela svaret

Hur lämnar man kläder till Röda Korset?

Röda Korsets second hand ger hopp och räddar liv – i Sverige och världen. När du handlar hos eller skänker till våra butiker är du med och bidrar. Vi har cirka 250 butiker runt om i landet och finns nu också online. Välkommen in till hela Sveriges second hand!
Visa hela svaret