Varför är julen röd? – –Jultomtens röda färg dyker upp under 1880-talet i teckningar i amerikanska tidskrifter. Men han har varit blå. Möjligen förstärktes den röda färgen av Coca-cola-reklamen under 1920-talet. I det nordiska bondesamhället var färg en oerhörd lyx och här finns inga spår av röd färg och julfirande.
Visa hela svaret
Contents
Vad symboliserar jultomten?
Jultomtens amerikanska namn ‘Santa Claus’ är baserat på det nederländska ‘Sinterklaas’, som härleds till Sankt Nikolaus som var en kristen biskop av grekisk härkomst på 300-talet i staden Myra i Romerska riket, i dagens Turkiet, och som helgonförklarades för sin givmildhet.
Visa hela svaret
Hur såg tomten ut innan Coca Cola?
Kort svar: Nej. Jultomten var röd och standardiserad långt innan Coca-Colas jultomte skapades 1931. Däremot har Coca-Cola (och Disney) spelat stor roll i spridandet av idén om jultomten som en rödklädd man i stort vitt skägg. Egentligen kan man säga att i Sverige samsas två olika jultomtar – dels den svenska jultomten skapad av Jenny Nyström och dels den amerikanska Santa Claus,
- Och det är den senare som allt som oftast hävdas vara skapad av Coca Cola.
- Även om läskedryckstillverkaren har haft ett finger med i spelet så är de långtifrån skapare av den moderna jultomten, inte heller är det de som givit honom hans röda färg,
- Coca Cola-tomten är faktiskt till viss del en svensk produkt.
Det var svenskättlingen Haddon Sundblom som på 1930-talet ritade den jultomte som många idag ser som den “riktige jultomten”. Men då hade jultomten varit både röd och fullvuxen en längre tid. Den anglosaxiska jultomtens ( Santa Claus ) formutveckling är främst ett resultat av illustratören Thomas Nasts teckningar. År 1863 ritade Nast sin första Santa Claus och fortsatte sedan att utveckla honom som en dvärgliknande figur med rödbrusigt ansikte och vitt skägg klädd i ylle och en vit minkmössa med tofs.
- Nast inspirerades i sina teckningar framförallt av Clement C Moores dikt A visit from St Nicholas som bl.a.
- Beskriver St Nikolas så här: His cheeks were like roses, his nose like a cherry! His droll little mouth was drawn up like a bow And the beard of his chin was as white as the snow; Nast hade bayerskt påbrå och hans bild av Santa Claus var naturligt nog inspirerad av den tyska folktron bild av dvärgar.
Dessa hade bl.a. förmågan att ta sig upp och ned genom skorstenar, vilket Nast använde sig av när han skulle visa hur Santa Claus tog sig in i hus för att överlämna julklappar, Så här skriver Ulla Ehrensvärd alla sentida bilder av Santa Claus återgår mer eller mindre direkt till hans typ, även om gubben nuförtiden – under intryck av Father Christmas – har blivit fullvuxen Under åren som följde efter Nasts första jultomteteckningar florerade en rad olika varianter av jultomten. År 1927 (alltså fyra år innan Sundblom målade sin jultomte) skrev New York Times att bilden av jultomten redan var standardiserad: A standardized Santa Claus appears to New York children. Height, weight, stature are almost exactly standardized, as are the red garments, the hood and the white whiskers.
Visa hela svaret
Har tomten alltid varit snäll?
Röd luva och vitt skägg. Den moderna jultomten är lik gårdstomten som människor trodde på förr. Men till sättet är de helt olika. “Det finns många människor som genom tiderna säger sig ha mött tomten, men oftast har de inte sett, utan hört honom. Det kan ju ha varit en katt eller råtta som prasslat i höet”, säger folklivsforskaren Ebbe Schön till juniorreportrarna Hanna och Nora. Foto: Tomas Oneborg “Det finns många människor som genom tiderna säger sig ha mött tomten, men oftast har de inte sett, utan hört honom. Det kan ju ha varit en katt eller råtta som prasslat i höet”, säger folklivsforskaren Ebbe Schön till juniorreportrarna Hanna och Nora.
Foto: Tomas Oneborg Finns det några snälla barn här? Om några dagar får många av er säkert besök av en glad och skäggig farbror i röda kläder med en säck julklappar på ryggen. I mer än 100 år har traditionen med jultomten som knackat på dörren på julafton funnits i Sverige. Juniorreportrarna Nora och Hanna träffade “tomteforskaren” Ebbe Schön för att ta reda på mer om tomten, denna ständigt leende julgubbe.
– I Sverige har vi två olika tomtefigurer – den moderna julklappstomten och den gamle gårds- tomten. Även om de ser ungefär likadana ut, har de helt olika personlighet och historia, säger Ebbe Schön. Medan gårdstomten är ett övernaturligt väsen som funnits i Sverige i flera tusen år, är julklappstomten en kristen invandrare som är släkt med det givmilda helgonet Sankt Nikolaus.
Han anlände till Sverige i mitten av 1800-talet och blev snabbt känd eftersom bilden av honom spreds på julkort och i jultidningar. – Dagens jultomte sitter i affärernas upplysta skyltfönster och ler. På julafton kommer han hem till familjer och delar ut presenter. Jag skulle säga att han är affärsmännens tomte, säger Ebbe Schön.
– Den gamle grå tomten var mer skygg och smög omkring i mörkret på gårdarna hela året. Han var en lättretad liten gubbe som kunde ge människor en rejäl spark i baken om de misskötte sina djur eller gårdar. Att dela ut julklappar var otänkbart för honom.
- På julen var det i stället han som skulle belönas med gåvor.
- Fick han inte gröt med en rejäl klick smör så kunde han bli riktigt arg.
- Ebbe Schön är folklivsforskare, vilket betyder att han vet mycket om de traditioner som människor hade förr i tiden.
- Han har tagit del av många berättelser om vad tomten gjort och hur han sett ut då han visat sig.
Ofta hade han grå kläder och röd mössa. Ansiktet var åldrat och skrynkligt. Ibland var han enögd med ett stort öga mitt i pannan. Till storleken var han som en 6-åring. Nora: Varför har tomten alltid vit hy? – På 1800-talet när vår moderna tomte kom till Sverige fanns det få invandrare här.
- De flesta var vita i hyn och hade ljust hår.
- När man föreställde sig tomten utgick man från sin egen verklighet.
- Hanna: Tror du själv på tomten? – När jag som barn gick ut med lyktan för att ge korna hö i den ladugård där jag bodde, så hörde jag ibland att det prasslade.
- Det kunde ju ha varit katten eller råttor, men jag tyckte att jag såg en skymt av tomtegubben.
– I dag kan man säga att jag har två olika personer inom mig. En är den kritiskt tänkande vetenskapsmannen som inte tror ett dugg på sådant här. Den andra är lite barnsligare och tror lite på tomtar och troll. Ibland vinner han som tvivlar och ibland han som tror.
Visa hela svaret
Vad heter tomtens bror?
Tomten var som en vanlig tomte, men hans bror däremot Han kallades den gröna tomten och var den röda tomtens onda bror. Gröna tomten hade spygröna pjäxor, lagade rutten ärtsoppa istället för gröt och dök upp ur avloppet när dumma barn diskade, med mera.
Visa hela svaret
Är tomten elak?
Vem är jultomten – egentligen?
Precis som många väsen och gestalter i våra traditioner, är Jultomten en blandning av gammalt och nytt och han har drag av olika traditioner och sammanhang. Den nordiska och svenska tomten har en del särdrag, och han bär prägel av våra folkliga högtider i det förindustriella samhället.
- Historiskt sett bär Jultomten drag av både stor godhet och nästan bottenlös ondska.
- När Jultomten förväntas fråga om det finns några snälla barn, så är det ett kulturellt minne av den fruktansvärda skräckgestalten Krampus, som i en europeisk tradition var en gestalt av Djävulen själv och som dök upp tillsammans med den gode St Nicolaus under julen, främst i Mellaneuropa och så sent som under 1900-talet.
Krampus hade med sig en korg som han stoppade elaka barn i, för att senare äta upp dem. Just traditionen om Krampus har inte funnits i nordisk tradition, men väl den om julbocken. Vi vet att under 17- och 1800-talen så gick utklädda processioner genom byar i Sverige och i tåget fanns en figur utklädd till en getabock, som är en vanlig bild av Djävulen.
- Han bräkte och skrek, samtidigt som någon bultade på dörren tills dess att dörren till husen öppnades.
- Då passade någon på att slänga i en träbit eller en trädocka in genom dörren.
- Troligtvis är detta upprinnelsen till ordet “julklapp”.
- Men inte förrän under senare delen av 1800-talet blev julklappen det vi idag förknippar med julgåvor.
Under 1800-talet försvann Julbocken i den svenska traditionen, han gav sig iväg när den tjocke St Nicolaus började dyka upp. I den katolskt kristna traditionen är St Nicolaus ett helgon som förkroppsligar godhet och givmildhet. Eftersom den katolska kyrkans traditioner försvann med reformationen i Sverige, blev helgontraditionerna ett minne blott.
Men däremot kunde man så tidigt som under medeltiden på torg i mindre städer i Tyskland, få se mysteriespel den 6 december, då St Nicolaus skred in på torget med en getabock i ett rep. Getabocken var ingen mindre är Krampus, avbilden av Djävulen. Man kan tolka scenen som att den gode Nicolaus tämjt ondskan och spelen i mycket innebar ett symboliskt spel mellan ondska och godhet.
Men på torgen i Tyskland var veterligen inte St Nicolaus särskilt överviktig. Han bar inga drag som särskilt påminner om vår jultomte. För att hitta detta samband måste vi gå till USA och till 1800-talets början. Då dyker St Nicolaus upp i en gestalt som ganska mycket liknar den moderne jultomten.
- Han kallas Father Christmas eller Santa Claus och går tillbaka på en anglosaxisk och västeuropeisk tradition från medeltiden, till exempel holländska decemberspel där en obehaglig figur kallad Sinterclaas, dyker upp.
- Sinterclaas är förstås besläktad med Krampus, men har i holländsk tradition fått lite annorlunda drag.
Den amerikanska jultomten kan man koppla till främst städer, som under 1800-talet växte med industrialiseringen. Han blev alltmer populär under 1800-talet, men det var först efter mitten av seklet som han blev ordentligt populär som julfigur. Skälet till detta var den amerikanska politiska satirtidningen Harper’s Weekly och den talangfulle tecknaren Thomas Nast, som 1863 och under följande år tecknade en jultomte som var ganska fetlagd och bar på julklappar till barnen.
Sedan växte Santa Claus popularitet i takt med att industrialiseringen fortskred. Under 1920-talet plockade Coca cola upp jultomten – för övrigt genom den svensk-amerikanske tecknaren Haddon Sundblom – vilket säkert bidrog till jultomtens popularitet också i Europa och Sverige. Man kan alltså säga att jultomten har en brokig bakgrund, men han är nästan otänkbar om det inte vore för de stora ekonomiska och sociala förändringarna som skedde i västvärlden under främst 1900-talet.
Men så finns det en gestalt till att tänka på, som den nordiska jultomten påverkats av – gårdstomten! I svensk folklig tradition fanns föreställningar om att på gårdarna förutom människor och djur, även bodde en kort, argsint figur som hade till uppgift att skydda djuren från olycka och misskötsel.
- Den slarvige drängen kunde känna av sitt slarv genom ett örfil i stallet – då förstod han att tomten ilsknat till.
- När sedan den svenska konstnären Jenny Nyström använde gårdstomten i slutet av 1800-talet, så kopplade hon samman gårdstomten med julfirandet och han fick en röd luva.
- Man kan säga att den svenska gårdstomtens påverkan på den svenske jultomten är att den senare kommer hem till oss, medan Santa Claus inte syns till, eftersom han kommer genom skorstenen under julnatten.
Jultomten bäralltså på en mängd influenser från hela västvärlden, och hade knappast varit möjlig utan vår tids massmedia, medeltidens mysteriespel och den svenska folkliga traditionen. Eller varför inte: Han hade varit betydligt mindre spännande utan kombinationen av ondska och godhet! : Vem är jultomten – egentligen?
Visa hela svaret
När började den röda färgen bli en del av julen?
Varför är julen röd? – –Jultomtens röda färg dyker upp under 1880-talet i teckningar i amerikanska tidskrifter. Men han har varit blå. Möjligen förstärktes den röda färgen av Coca-cola-reklamen under 1920-talet. I det nordiska bondesamhället var färg en oerhörd lyx och här finns inga spår av röd färg och julfirande.
Visa hela svaret
Vilka drickor äger Coca Cola?
– I Sverige marknadsför Coca-Cola AB bland annat dryckerna Coca-Cola Original Taste, Coca-Cola zero sugar, Coca-Cola light taste, Fanta, Fanta zero, Sprite, Sprite zero, MER, mineralvattnet Bonaqua, fuzetea, smartwater, sportdrycken Powerade, Royal Bliss samt kaffevarumärket Chaqwa.
- Coca-Cola European Partners tillverkar och distribuerar också drycker för andra varumärkesägare, vilket inkluderar Capri-Sun och Monster Energy.
- Vi erbjuder våra drycker i en mängd olika förpackningsformat, aluminiumburkar, glas och plastflaskor, med förpackningsstorlekar som sträcker sig från miniburkar om 150 ml, till flaskor på 2 liter att dela med vänner och familj.
: Vi på Coca-Cola strävar efter att uppfriska världen och inspirera stunder av optimism genom våra varumärken och handlingar|Coca-Cola Sverige
Visa hela svaret
Varför kom inte tomten i är?
Julskämt Här får ni er ett gott skratt med en massa roliga julskämt! Tipsa oss gärna om fler skämt. – Är du klar med julgodiset? – Ja, men det tog nästan knäcken på mig! – Hade du en stressig jul? – Ja, den tog musten ur mig. – Vad gör orkestern den 23:e december? – De har julstämning.
- Varför är julen som en dag på jobbet? – För att det är du som gör allt jobb, medan det är den feta gubben i kostymen som tar åt sig äran.
- Var det många som dansade runt granen? – Nä, inte en kotte.
- Hur går det för Lucia i år? – Lysande! – Det är flera meter snö utanför! – Ah, du driver med mig! – Varför kom inte tomten till er i år? – Han hade klappat ihop! – Tomten mådde visst inte så bra.
– Nä, han säckade ihop! – Vad äter snögubben till frukost? – Snö-flingor! – Vad gjorde gymnasterna på julfesten? – Julade!
Visa hela svaret