Hur ofta köper du något för att du verkligen behöver det? Kanske är det oftare ett ha-begär som kickar in och så står du där med kassarna fulla. Helt mänskligt, men väldigt ohållbart säger forskaren Åsa Callmer. I våra hjärnor finns ett belöningssystem som ger oss dopaminkickar eller en känsla av välbehag när vi tillfredsställer våra behov.
- Vissa behov, som att äta och sova, är medfödda medan andra är inlärda.
- Onsumtion och shopping hör till det senare.
- Vi har alltid samlat på oss saker och det är väldigt mänskligt att konsumera, men den konsumtionskultur vi lever i i dag påverkar oss enormt, säger Åsa Callmer som forskat i hållbar konsumtion och tillräcklighet vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.
Tack vare – eller på grund av – dopaminutsöndringen i hjärnan känner vi oss glada och nöjda och lär oss snabbt att det här är ett beteende vi ska upprepa för att må bra. Känslorna är beroendeframkallande, något som det ekonomiska systemet drar nytta av. Bildtext Åsa Callmer har forskat i hållbar konsumtion och säger att vi människor garanterat klarar oss utan fler prylar men att jorden inte klarar av att vi fortsätter konsumera som vi gör. Kungliga Tekniska högskolan,Åsa Callmer Belöningssystemet i hjärnan gör att vi ofta konsumerar för att vi vill, inte för att vi har ett faktiskt behov.
- Det är ju så trevligt med en ny klänning eller ett par skor till festen.
- Vi känner en glädje som håller i sig ungefär tills värden eller värdinnan schasar ut festfolket.
- I snitt använder vi våra klädesplagg sju gånger och sparar dem i garderoben i omkring 2,5 år innan vi gör oss av med dem.
- Det här visar en rapport från Europeiska miljöbyrån som presenterades i slutet av förra året.
Vi är också duktiga på att intala oss att vi är värda att köpa nytt. Kanske har vi presterat bra på jobbet och vill ge oss själva en belöning i form av en ny pryl, eller så mår vi dåligt och vill köpa lite materiell lycka för att bli på bättre humör. Det är problematiskt för det stämmer inte! ― Åsa Callmer – Det här är ett väldigt tydligt tecken på hur djupt påverkade vi är av konsumtionskulturen, säger Åsa Callmer.
Hon förklarar att det handlar om ett inlärt beteende som får oss att koppla ihop konsumtion med lycka och framgång. – Och det är problematiskt för det stämmer inte! Det finns forskning som visar att den kick man kan uppleva vid ett nytt köp är väldigt kortvarig och att mer saker inte gör oss lyckligare i längden.
Men det här beteendet går att bryta. I sin forskning har Åsa Callmer talat med flera personer som haft ett köpfritt år eller rensat i sina hem med KonMari-metoden som hjälp, Gemensamt för dem alla är att de känner en stor lättnad och ett ökat välmående efteråt. Bildtext Förra året hade Mette Pökelmann ett flygfritt år, i år har hon köpstopp. Bild: Privat Tågluffning,mette pökelmann För Mette Pökelmann har det blivit mer och mer självklart att vi behöver se över hur vi förhåller oss till att köpa nytt och i stället lära oss att uppskatta och ta hand om det vi redan har.
– Vi har ingen delningsekonomi, vi tänker inte cirkulärt kring vår konsumtion utan man köper för sitt eget behov. Mette Pökelman ser det köpfria året som en rolig utmaning och redan nu har det gett henne ett visst lugn. – Jag gick på stan i går och det kändes skönt att jag inte ens behövde gå in i butikerna.
I stället hoppas hon kunna lägga de pengar hon vanligtvis shoppar upp på meningsfulla tidsfördriv och semester. – Jag tycker om att fjällvandra så det vill jag gärna göra ännu mer!
Visa hela svaret
Contents
Varför köper vi saker som vi inte behöver?
– Den viktigaste orsaken till att vi köper onödiga saker är hjärnans belöningssystem. Signalsubstansen dopamin utsöndras av allt från en bild på en vacker människa till en dos kokain, säger Katarina Bjärvall som skrivit boken ‘Yes! Därför köper vi det vi inte behöver ‘.
Visa hela svaret
Varför shoppar vi så mycket?
Därför köper vi saker vi inte vill ha Har du funderat över varför du egentligen konsumerar? Jag läste om en i Storbrittanien som visade att 1/6 ångrade sina köp under Black Friday. Det man ångrade mest var kläder, surfplattor, tv-apparater och kaffemaskiner (såklart, britter är ju tedrickare, vad ska de med kaffemaskiner till? =D ).
Jakten på den grymma dealen, Många människor motiveras till köp av att göra en riktigt bra affär snarare än att tillfredsställa konkreta behov. Det är jakten på ett riktigt bra pris och tillfredsställelsen av att ha fyndat som driver konsumtionen vilket kan resultera i att det köps nya saker av helt fel anledningar och utan en ordentlig behovsanalys. Dealen som verkade så bra initialt blir med andra ord en ganska dålig affär, speciellt om du inte hade planerat att köpa prylen alls från början. Här är alla typer av tillfälliga reor, utförsäljningar och prissänkningar extra farliga. Emotionella drivkrafter. Konsumtion påverkar oss emotionellt. Shopping ger oss energi, tröst, hopp, trygghet, mod och andra egenskaper vi människor ofta önskade att vi hade mer av. Men det aktiverar även hjärnans belöningssystem genom att trigga utsöndring av signalsubstansen dopamin, vilket gör att vi upplever ett litet rus av att konsumera. Reklamen är väldigt duktig att spela på just våra känslor för att skapa habegär som är svåra att motstå. Jag brukar ha som regel att skulle jag inte köpa det till ordinarie pris (fullpris) så är det inte tillräckligt bra för att köpa på rea heller. Låg tröskel. När det gäller just prisdumpningar vid specifika och ofta begränsade tillfällen så sänks den redan låga tröskeln till konsumtion än mer. Låga priser får oss att tro att vi gör en bra affär och ger en känsla av att vi är smarta konsumenter. Det kan till och med upplevas som att vi sparar pengar på att shoppa på rea, trots att vi de facto spenderar pengar. Så är naturligtvis inte fallet och kicken vi fick av att fynda varar i de flesta fall inte mycket längre än hem till tröskeln.
För att kunna bryta mönstret av överkonsumtion kan det vara bra att förstå varför vi konsumerar utan faktiska behov. Fundera över dina senaste inköp, varför skedde de just där och då? Minns du ens vad du fyndade på mellandagsrean eller Black Friday förra året? Om inte är det kanske ett tecken på att hoppa över dessa tillställningar i fortsättningen.
Visa hela svaret
Varför shoppar vi mer och mer?
1. För att möta ett behov – Det mest uppenbara (och legitima) skälet att köpa något, är ju för att saken i fråga fyller en funktion och samtidigt tillgodoser ett faktiskt behov. Sedan är det ju inte alltid helt lätt att avgöra vad vi verkligen behöver och inte – alltså vad som är ett behov och vad vi bara vill ha,
Visa hela svaret
Vad är onödigt att konsumera?
Varför konsumerar vi så mycket? För att kunna bryta mönstret av onödig konsumtion och i slutändan överkonsumtion hjälper det att förstå varför så många konsumerar utan verkliga behov. Som ofta när ett beteende är svårt att förklara logiskt är det känslor istället för rationellt och logiskt tänkande som styr.
I detta blogginlägg spånar vi kring varför människor egentligen konsumerar så mycket saker i onödan. Några av de vanliga förklaringarna vi identifierat är följande: Shopping som universallösning. Ryggradsreaktionen i vårt samhälle är att de allra flesta problem kan lösas genom konsumtion. När det uppstår ovälkomna eller obehagliga känslor börjar hjärnan fundera på en lösning alternativt ett sätt att smita från tankarna och oftast är det första området som beaktas konsumtion eller distraktion via prylar.
Konsumtion används till att behandla symptomen istället för att på riktigt ta tag i obekväma problem och utmaningar. Emotionella drivkrafter. Konsumtion påverkar oss emotionellt. Shopping ger oss som bekant energi, tröst, hopp, trygghet, mod och andra egenskaper vi människor ofta önskade att vi hade mer av.
- Men det aktiverar även hjärnans belöningssystem genom att trigga utsöndring av signalsubstansen dopamin, vilket gör att vi upplever ett litet rus av att konsumera.
- En annan emotionell drivkraft är att våra ständigt ökade förväntningar på morgondagen.
- Vi har byggt upp ett där vi rusar mot nästa dejt, nästa jobb eller nästa pryl.
Sociala drivkrafter. Vi påverkas mycket av vår närmaste omgivning och dess krav, kultur och förväntningar. De sociala behoven kommer mycket ur behovet av identitet och av att känna tillhörighet till en specifik grupp samt ha hög status inom denna. Ofta är det just de sociala behoven som kan motivera en löjligt hög kostnad till förhållandevis liten praktiskt vinning.
Vi vill känna tillhörighet och gemenskap med andra, vilket gör oss mottagliga för vår referensgrupps norm. Det kan låta som något som sker i unga år men ofta sker det även bland vuxna, till exempel i hipsterskulturen eller arbetsplatser med anonyma klädkoder som alla följer. Kortsiktigt tänkande. Vi tänker sällan långsiktigt varken på ett globalt eller individuellt plan.
På global nivå är en förklaring till detta att konsekvenserna för våra konsumtionsvanor sällan får omedelbar påverkan. Eventuella negativa effekter på miljö eller andra människor sker typiskt under längre tidsperioder, via beroendekedjor som inte alltid är intuitiva och ofta på platser vi inte kommer i kontakt med. Vår natur är något alla borde vara mer rädd om. Vanor och invanda mönster. Mycket shopping sker likt en dålig vana. Du vet innerst inne att det inte finns nya konkreta behov men trots det besöker du diverse butiker och gallerior några gånger i veckan av ren vana.
- Typiska tillfällen är butiker du passerar på väg till eller från jobbet eller under lunchen men det kan även röra sig om att du i brist på andra uppslag, regelbundet besöker en galleria på helger istället för att träffa vänner, träna eller ta dig ut i naturen.
- Låg tröskel.
- Idag när en tröja kan vara billigare än en kopp kaffe på café är tröskeln låg till att konsumera.
Låga priser får oss att tro att vi gör en bra affär och ger oss en känsla av att vara smarta konsumenter. Det kan till och med upplevas som att vi sparar pengar på att shoppa. Så är naturligtvis inte fallet när vi kommer hem med ännu ett klädesplagg till den redan överfulla garderoben, ännu en överflödig teknisk pryl som kändes rolig i butiken men snabbt faller i glömska eller ytterligare en billig leksak till barnens redan onödigt stora leksakssamling.
De flesta har någon kategori av saker vi gärna shoppar trots att vi egentligen redan har allt vi behöver och lite till. Plötsligt hittar vi argument och orsaker som rättfärdigar ytterligare köp. Till exempel att något är kompatibelt, kompletterar, sticker ut, är unikt, är säsongens variant eller färg eller har en ny teknisk feature.
Innerst inne vet vi att ännu en sjal, väska, app, klänning, pysselmaterial, armband, nagellack eller teknisk pryl inte kommer göra oss mer lyckliga, harmoniska och tillfredsställda. Men är det din akilleshäl kommer den kanske ändå lyckas argumentera sig med hem.
Visa hela svaret
Hur vet man om man är Shoppingberoende?
Hur blir man av med beroendet? – Det finns nästan alltid bakomliggande orsaker till beroende och missbruk. Många gånger handlar det om att vi försöker fly ifrån eller döva något som inte känns bra. Det kan vara dålig självkänsla eller kontrollförlust, behov i vardagen som inte blir tillgodosedda, en relation som inte fungerar, depression eller stress.
- För att på riktigt bli av med beroendet behövs tre saker: Det ena är att ta reda på vad det egentliga problemet är och komma tillrätta med det.
- Det andra är att hitta tekniker för att hantera suget när det kommer.
- Beroende är en stark kraft, det räcker inte alltid med att bara “skärpa sig”.
- De här två första sakerna kan du få hjälp med i terapi.
Det tredje som behövs är din egen beslutsamhet och motivation. Tro på dig själv! Du kan, och du förtjänar att må bra. Varma hälsningar, Karin : Är du shoppingberoende? -testa dig själv!
Visa hela svaret
Vad påverkar oss att konsumera kläder?
Textil blir ofta avfall i Sverige Hur konsumenter gör sig av med textilier beror på vanor, kunskap, ekonomi och insamlingsmöjligheter. Konsumenter gör sig av med textilier för att de är utslitna, urvuxna, trasiga, omoderna eller för att de helt enkelt har tröttnat på dem eller att garderoben är full.
Visa hela svaret
Vilken åldersgrupp shoppar mest?
Ny Klarnarapport visar: Så handlar svenskarna på nätet – och här bor Sveriges mest digitala konsumenter Klarna har via unik statistik från sina betalningslösningar* och en nyligen genomförd undersökning** bland konsumenter sammanställt och analyserat svenskarnas shoppingvanor på nätet.
Slutsatserna presenteras på en interaktiv hemsida ( ) och visar både likheter och skillnader mellan e-handeln i landets olika län och kommuner. Genom undersökningen framkommer även vilka drivkrafter som finns bakom onlineshoppingen. Shoppingen på nätet växer snabbast i Timrå, samt i Gävleborgs län – medan stockholmarna och norrbottningarna gör de dyraste köpen Näthandeln fortsätter att växa i Sverige, med allt fler handlare och ett allt större utbud av produkter från hela världen.
Nya innovativa lösningar ger ett brett urval av smidiga betalnings- och leveransalternativ, som gör shoppingen på nätet allt mer attraktivt för konsumenter. Statistik från Klarnas betalningslösningar visar att ökningen under det första halvåret 2019 var som allra störst i Gävleborgs, Kronobergs och Stockholms län, samt att västernorrländska Timrå var den snabbast växande enskilda kommunen med en ökning som är dubbelt så snabb jämfört med genomsnittet i landet.*** – Grattis Timrå! Hos er ökar shoppingen på nätet dubbelt så snabbt jämfört med resten av landet, och det gör er till den snabbast växande kommunen inom e-handel i landet.
Era invånare använder dessutom mobiltelefoner i betydligt större utsträckning än övriga Sverige. Det är spännande att se hur snabbt digital teknik kan förändra konsumtionsmönster, och Timrå-borna visar resten av Sverige hur fort det kan gå, säger Viveka Söderbäck, Även om tillväxten var som allra störst i Gävleborgs län så är det stockholmarna och norrbottningarna som har det högsta snittordervärdet i landet.
Allra högst snittordervärde bland landets kommuner hade Danderyd i Stockholms län, vars invånare i högst utsträckning av alla också använder datorer när de handlar på nätet. – När det kommer till snittordervärde online är det högst i Stockholms och Norrbottens län, och på kommunnivå leder Danderyd.
- Vi kan även konstatera att Danderydsborna använder datorer i högre utsträckning jämfört med övriga kommuner i Sverige.
- Huruvida detta har ett samband med våra upptäckter om svenskarnas shoppingvanor under arbetstid, där en högre andel köp görs på datorer, eller om det bara handlar om att dessa konsumenter i större utsträckning har tillgång till dator i hemmet, alternativt gör fler enskilt dyra köp, låter jag vara osagt, säger Viveka Söderbäck,
Sveriges mest digitala konsumenter bor i Jämtland och Norrbotten Klarna har jämfört statistiken från sina betalningslösningar med befolkningen i landets län och kommuner, och kan då konstatera att de län där invånarna shoppar mest online är Jämtland och Norrbotten.
Samtidigt som invånarna i de båda länen handlar 20 procent mer online än invånarna i resten av landet är ökningen jämfört med samma period förra året lägre än rikssnittet. – Jämtlands och Norrbottens län ligger under rikssnittet för tillväxt, men toppar listan över shopping per capita och handlar ungefär 20 procent mer på nätet än den genomsnittliga svenska konsumenten.
Detta visar framförallt att nätshopping inte är någonting nytt för jämtarna och norrbottningarna, som sedan länge har shoppat mest på nätet i Sverige, säger Viveka Söderbäck, Stockholms län, som har landets tredje mest digitala konsumenter, har däremot en tillväxt som är högre än rikssnittet.
Stockholmarna knappar in på jämt- och norrbottningarna, men det är fortfarande en bra bit kvar innan de kommer ikapp. Att e-handeln fortsätter växa snabbare än rikssnittet i butikstäta Stockholm, trots att många sedan tidigare handlar mycket online, har troligtvis en stor del av sin förklaring i tidsbesparingen som onlineköp erbjuder.
Det ökande utbudet av flexibla leveransalternativ, med ett stort antal ombud och snabba hemleveranser i Stockholmsområdet, gör det enklare för konsumenter att få vardagspusslet att gå ihop även när tempot i storstaden är högt, säger Viveka Söderbäck,
“56-plusarna” är den snabbast växande åldersgruppen på nätet Statistiken från Klarnas betalningslösningar visar att kvinnor gör fler köp (66 procent av totalen) och spenderar mer pengar (67 procent av totalen) online än män, men att män har ett högre snittordervärde (+22 procent). Den köpstarka åldersgruppen 36-55 år spenderar mest pengar online (45 procent av totalen) även om en majoritet av 18-35-åringarna (som står för 39 procent av totalen) hellre bara skulle shoppa online än i fysisk butik om de var tvungna att välja.
Och även om “56-plusarna”, spenderar mindre pengar (16 procent av totalen) och föredrar fysiska butiker över nätet om de måste välja, så är de den snabbast växande åldersgruppen på nätet. – Shoppingen på nätet domineras av kvinnor, som shoppar oftare och spenderar mer pengar online än män, samt den köpstarka åldersgruppen 36-55 år.
Hälften av Sveriges 18-35-åringar skulle hellre bara shoppa online än i fysisk butik om de var tvungna att välja, samtidigt som konsumenter äldre än 55 år är den snabbast växande åldersgruppen på nätet.56-plusarna föredrar att shoppa i fysiska butiker och upplever i högre utsträckning än unga att de hellre shoppar det de behöver så snart som möjligt än att göra noggrann research.
Med tanke på att snabba hemleveranser blir allt vanligare kan man tänka sig att allt fler framöver, i synnerhet i tätbefolkade områden, kommer föredra att bespara sig en resa till köpcentrumet och i stället klicka hem det de behöver direkt där de befinner sig.
Räkna med att “silversurfarna” fortsätter ta för sig på nätet framöver, säger Viveka Söderbäck, Mobiltelefoner används vid de flesta köpen online – men datorer till de dyraste köpen Statistik från Klarnas betalningslösningar visar att de flesta köpen idag görs från mobiltelefoner (52 procent av totalen) och mindre än hälften från datorer (41 procent) och surfplattor (7 procent), men samtidigt visar Klarnas undersökning bland konsumenter att fler föredrar att handla från datorer (48 procent) framför mobiltelefoner (36 procent) och surfplattor (13 procent).
Drivkrafterna bakom att handla med mobiltelefon är framförallt att det går snabbare (29 procent), är enklare (25 procent), att det går att shoppa när som helst (25 procent) och var som helst (17 procent). Möjligheten att få bättre översikt och kunna läsa villkoren noga (60 procent) är den främsta drivkraften för att handla med dator.
Att olika typer av enheter används för olika typer av köp blir också tydligt när statistiken från Klarnas olika varukategorier jämförs, som visar att snittordervärdet är 33 procent högre för köp från datorer jämfört med mobiler och surfplattor. – Idag görs de allra flesta köpen online med mobiltelefon, men det betyder inte att majoriteten av konsumenterna alltid föredrar mobilen framför datorn.
Mobilen är konsumentens främsta verktyg när det kommer till vardagsprodukter, medan datorn plockas fram när det är dags för mer grundlig research. Ett typexempel på detta är att mobiler används mest vid köp av barnprodukter, och datorer vid köp av elektronik.
Det är inte svårt att föreställa sig en stressad småbarnsförälder förenkla vardagslivet med snabba onlineköp på mobiltelefonen, samtidigt som en konsument på jakt efter ett nytt kylskåp knappast spontanshoppar på bussen, säger Viveka Söderbäck, Söndagskvällarna är den mest populära tiden att shoppa Undersökning visar att svenska konsumenter upplever att de oftast shoppar på nätet under veckodagarna (61 procent) respektive helgerna (39 procent).
Samtidigt visar Klarnas egen statistik att det handlas betydligt mindre online under lördagarna jämfört med söndagarna, vilket tyder på att många konsumenter kan föredra fysiska butiker under lördagarna för att göra research och sedan avsluta köpen online mot slutet av helgen.
- Söndagarna är den mest populära dagen att handla på under hela veckan, och de allra flesta köpen görs mellan klockan 21 och 22 på söndagskvällen.
- Det blir allt vanligare att konsumenter både besöker fysiska butiker och ser sig om på nätet innan de bestämmer sig för vad de ska köpa, och det här mönstret blir extra tydligt under helgerna.
Försäljningen online störtdyker mot slutet av arbetsveckan för att därefter skjuta i höjden på söndagarna. Många väntar med att bestämma sig för att ta tid till att noga utvärdera alternativen och sedan slutföra köpen i lugn och ro hemma på söndagskvällen, speciellt mellan klockan 21 och 22 som är den mest populära tidpunkten att handla på.
- Det visar hur viktigt det är för handlare att möjliggöra en sömlös övergång mellan online och fysisk butik för att erbjuda en personlig shoppingupplevelse och finnas tillgängliga både när konsumenter vill göra research, söka inspiration eller handla, säger Viveka Söderbäck,
- Om du vill veta mer om hur olika svenska kundgrupper handlar på nätet och vad som skiljer shoppingvanorna mellan olika kommuner och län i landet kan du utforska detta och ytterligare data för att göra egna upptäckter om svenskarnas shoppingvanor på nätet.
Hela rapporten finns på,
- Fakta ur rapporten:
- Här växer e-handeln som snabbast i Sverige***:
- Landsgenomsnitt = Index 100
- Län
- Gävleborgs län – 104
- Kronobergs län – 104
- Stockholms län – 103
- Region Skåne – 101
- Gotlands län – 100
Kommun
- Timrå – 174
- Ljusdal – 164
- Sävsjö – 155
- Uppvidinge – 154
- Osby – 149
- Här bor landets mest digitala konsumenter:
- Landsgenomsnitt = Index 100
- Län
- Jämtlands län – 122
- Norrbottens län – 119
- Stockholms län – 109
- Uppsala län – 105
- Dalarnas län – 104
Kommun
- Sorsele – 210
- Arjeplog – 202
- Berg – 199
- Storfors – 194
- Boxholm – 191
- Här är snittordervärdet högst:
- Landsgenomsnitt = Index 100
- Län
- Norrbottens län – 110
- Stockholms län – 110
- Gotlands län – 109
- Jämtlands län – 107
- Västerbottens län – 104
Kommun
- Danderyd – 143
- Lidingö – 130
- Arjeplog – 128
- Nacka – 123
- Åre – 122
- Besök den den interaktiva rapporten på Klarnas hemsida:
- * Statistik från Klarnas betalningslösningar från första halvåret (jan-jun) 2019
- ** 1005 svenskar deltog i Klarnas undersökning som utfördes i maj 2019
- *** Fullständig lista över landets län och kommuner finns tillgänglig på hemsidan
- ****
- För mer information
- Magnus Törnblom
- Presschef
[email protected] / [email protected] +46 70 266 27 12 Om Klarna Klarna är en av världens ledande betalningsleverantörer och en fullt licensierad bank, som vill revolutionera betalningar och banktjänster, och skapa smidigast möjliga shoppingupplevelse för både konsumenter och handlare.
Företaget grundades i Stockholm 2005, och är med en nuvarande värdering på 53 miljarder kronor Europas högst värderade privata fintechbolag, och ett av de högst värderade privata fintechbolagen i världen. Klarna erbjuder konsumenter möjligheten att betala nu, betala senare eller dela upp betalningen över tid, vilket ger en enkel, säker och smidig köpupplevelse överallt.
Klarna har idag 170 000 anslutna handlare, 2 500 anställda och är verksamt i 16 länder. Bland Klarnas handlare finns varumärken som H&M, Adidas, IKEA, Expedia Group, ASOS, Michael Kors, Nike, Superdry, Sephora, Samsung, Zara, Boozt, Sonos och Daniel Wellington, som genom Klarnas innovativa shoppingupplevelse erbjuder tjänster som sträcker sig bortom betalningar, och ger konsumenterna möjlighet att ta kontroll över sina personliga ekonomi.
Visa hela svaret
Hur shoppar man mindre?
Tio tips för att shoppa mindre – • Sluta följa Facebook-grupper, bloggar, instagramkonton med mera som får dig att vilja handla. • Säg nej till reklamutskick via mail och till mobilen. • Hitta sociala sammanhang där det finns andra som vill minska sin konsumtion och hjälper dig upprätthålla tanken.
Till exempel genom sociala medier. • Gå igenom dina garderober, skåp och lådor så att du får koll på vad du redan har. • Ge dig själv tid att tänka efter innan du köper något. • Fundera på varför du shoppar. Är det för att dämpa obehagliga känslor? Tänker du ofta att du skulle må bättre om du bara hade den eller den saken? Det kan grunda sig i otrygg anknytning.
Samtalsterapi kan vara ett sätt att få hjälp. • Gör det lite krångligare för dig själv att handla så att du inte kan agera på den första impulsen. Till exempel: Gör dig av med kreditkort och ha en begränsad summa på ett visst köp-kort. • Gå igenom vad du behöver innan du åker till köpcentret.
- Gör en lista och köp sen bara det.
- Shoppa inte när du är trött, hungrig eller stressad.
- Då är det svårare att tänka klart och lättare att agera impulsivt.
- Öp kan inge en falsk känsla av kontroll när man är stressad.
- Försök se prylarnas hela livscykel framför dig: råvarorna, tillverkningen, transporterna.
Tänk att dina beslut spelar roll.
Av redaktionen Källa: Testfakta Kategori:,
Julen är en högtid som vi förknippar med olika dofter. Allt från saffran till hyacinter, glögg och gran. Dofter kan kan också få oss att färdas bakåt i minnet till andra tider och platser – vilket skapar känslomässiga band till julen. Lucka 23: Tävla och vinn Curams statiska massagekoppar. Värde: 349 kronor.
- Bjud på hemlagat godis i jul! Dessa klassiska julkolor med en modern twist är sötade med kokossocker och honung istället för vitt socker.
- Några nypor flingsalt blir pricken över i! Lucka 22: Tävla och vinn ett kit med ansiktsvårdsprodukter från Mossa – ansiktsolja, vitamin-mask och dagkräm.
- Värde: 593 kr.
Att skapa egna juldekorationer är inte bara mysigt – vi mår bra av att få använda händerna och landa i nuet, och dessutom är återbruk helt rätt i tiden. Så här skapar du ett vackert polkarandigt ljus och egna etiketter till bordsplaceringen – av pepparkakor! Lucka 21: Tävla och vinn D-vitamin 5000, Basic Nutrients från Thorne och traditionell talloljesåpa från Hälsingesåpa.
Värde: 995 kronor. Ungefär vartannat par som har problemen att bli gravida orsakas av manlig infertilitet. Brist på selen kan försämra spermiernas kvalitet och hastighet. Men med en tillräckliga nivåer av selen i kroppen ökar fertiliteten hos män. Det visar studier. Lucka 20: Tävla och vinn Yoga All In 1.
Värde: 349 kronor. Under julen är det svårt att äta lagom, och läckerheterna på julbordet brukar bli några extra kilo runt magen efter nyår. Men du kan äta mycket – det handlar bara om att välja rätt – och ända bibehålla din vikt. Fredrik Nyström är endokrinolog och professor i intermedicin vid Linköpings universitet.
- Här kommer hans tips på vad du ska låta bli och vad du kan äta mycket av.
- Lucka 19: Tävla och vin boken Med hjärtat i handen och nerverna utanpå – orka livet som npf-förälder, av Anna Flodberg och Ann-Charlotte Runnvik (Norstedts).
- Värde: 299 kr.
- Julen ska vara en tid av frid, gemenskap och kärlek.
- Inte sällan blir dock friden utbytt mot stress och irritation.
Men glöm inte att visa din partner tacksamhet och uppskattning mitt i alla bestyr. Forskning bekräftar att ett enkelt tack kan rädda relationen och göra oss både lyckligare – och friskare. Lucka 18: Tävla och vinn kroppskräm och duschkräm från L’Erbolario.
Värde: 500 kronor. Mitt i vintern skriker huden efter mjukgörande, skyddande och återfuktande vård. Vi har testat en hel radda med riktigt lyxiga, rika, dryga och väldoftande body butters, alltså feta kroppskrämer. Vilken har “smörat för oss” tillräckligt mycket för att bli vår favorit? Lucka 17: Tävla och vinn 1 burk lactis från Better You.
Värde: 309 kronor. Mia Clase och Lina Nertby Aurell är radarparet som startade Food Pharmacy ihop 2014. Nu har de släppt en samlingskokbok med sina bästa recept på näringsrik och god mat som stärker hälsan. Här berättar de hur du blir en näringsjägare, precis som dem! Lucka 16: Tävla och vinn Living Nutrition Your Flora Family symbiotiskt tillskott för friskare mag-och tarmflora som passar hela familjen, även barn.
Produkten innehåller 100+ bakteriestammar. Värde: 329 kr. Skapa ett personligt paket till någon du håller kär och dekorera julklappen med ett vackert sidenband istället för engångspresentsnören. På köpet får du själv en stunds kreativ mindfulness! Lucka 15: Tävla och vinn family-size schampo & balsam för normalt hår, från Hjärtligt.
Värde: 680 kronor. Gubbröra är en klassiker på de svenska julborden. I denna tappning byts fisken ut mot champinjoner och läggs på ett knaprigt fröknäcke. Perfekta drinktilltugget, som förrätt eller på julbuffén! Lucka 14: Tävla och vinn Multivitamin, D3+K2 vitamin och Försvar från Upgrit.
Värde: 815 kronor. Att ha bra kondition minskar risken att få hjärt-kärlsjukdomar. Men för de som har reumatoid artrit kan det vara svårt att vara fysisk aktiv. Forskningsdata från Umeå universitet visar att intensiv träning på cykel lindrade smärta i lederna och därmed minskade även risken för följdsjukdomar.
Lucka 13: Tävla och vinn 1 original silicea 60 kapslar, 1 original Silicea Vital shampoo, 1 Silicea Hair RepairLeave in balsam samt en Silicea hårborste – du är vacker. Värde: cirka 695 kronor. Visst blir det så varje år – att vi äter alldeles för mycket under december.
I alla fall de flesta av oss. Det brukar resultera i att magen bullrar och blir uppsvälld. Även de som inte har känsliga magar kan plötsligt bli uppblåst som en ballong. En lösning kan vara matsmältningsenzymet alfa-galaktosidas som kan motverka gaser och uppblåsthet. En tablett som du kan ta precis innan du ska äta.
Lucka 12: Tävla och vinn liposomal C-vitamin, oreganoolja och olivblad från Solarey. Värde: 1017 kronor. Under vintern kanske din katt inte vill vara ute så mycket. Men om så är fallet kan det vara bra att tänka på några saker, för att undvika att den förfryser sig.
Här är fyra råd som håller din katt varm, torr och frisk på vintern! Lucka 11: Tävla och vinn shampo för hår och kropp med litsea cubeba och balsam med argan oil från Rosenserien. Värde: 464 kronor. Att skapa egna dekorationer och julklappar är inte bara mysigt och ligger rätt i tiden. Det kan även skänka både välbehövligt lugn och medveten närvaro i julstressen.
Så här skapar du en vacker julkrans av återvunna värmeljuskoppar! Lucka 10: Tävla och vinn Maria Åkerbergs mest populära dag och nattcreme; Face Lotion More 100 ml och Night Cream More 100 ml. Värde: 948 kronor. Om du upplever att håret är trött, torrt och slitet och tagit stryk av kemikalier, färgning, väder och vind – då kan en hårkur med alger göra susen! En viss sorts alger har nämligen visat sig vara stärkande, återfuktande och utrensande för håret.
Lucka 9: Tävla och vinn ett julset med bronzing body and face balm Orange & Cinnamon 180 ml och handkräm & Cinnamon 100 ml från Mokann. Värde: 499 kronor. Svårt att komma på vad du ska ge i julklapp i år? I en värld som står inför utmaningar med klimatförändringar och krig väljer vi gärna klappar som bidrar till en bättre värld och hälsa.
Här är sju förslag som gör gott för både planet och människor! Lucka 8: Tävla och vinn ett kit med Silica Organic+, Selen Organic+ och C-Organic+. Värde 777 kronor. Minipajer är det perfekta tilltugget till glöggbjudningen eller minglet i adventstid! De här glutenfria pajerna är både enkla att svänga ihop, goda och hälsosamma – och tillhör Food pharmacy-tjejernas favoritrecept.
Visa hela svaret
Vem köper mest kläder?
Med tanke på att den genomsnittlige svensken köper 12,5 kg nya plagg per år och 0,9 kg second hand, är en omställning till en mer hållbar modekonsumtion en viktig fråga för vårt klimat. En majoritet av svenskarna (72 %) säger att de fortfarande köper kläder och skor som de egentligen inte behöver, en i stort sett oförändrad siffra jämfört med för 3 år sedan (då den var 73%).
Siffrorna kommer från Tradera och Avfall Sveriges hållbarhetsundersökning, där svenskarnas relation till second hand presenteras. På frågan om hur stor andel av kläderna i garderoben som man har använt det senaste året anger nästan 4 av 10 svenskar (37%) att de bara använder hälften – eller mindre. Främst är det yngre kvinnor som handlar för mycket.52 % av kvinnorna 30-39 år uppskattar att hälften eller mer av det som de har i garderoben sällan eller aldrig används.62 % av kvinnorna 30-39 år uppger att de handlar kläder och skor de egentligen inte behöver mer än 1 gång per år.
En av de mest beklämmande siffrorna är att 14% av svenskarna fortfarande slänger kläder och skor i soporna. Män slänger i betydligt högre utsträckning plagg än kvinnor (20 % jämfört med 8 %).5 tips för att få bukt med en överfull garderob 1. Rensa mycket och ofta! Om du inte använt ett plagg under det senaste året – så skänk eller sälj det.2.
- Dela in de utrensade plaggen i en hög med sådant du kan sälja vidare (t ex märkesplagg, knappt använda plagg, fina vintageplagg) och en hög med sånt som är för slitet / urtvättat som du kan skänka bort.3.
- Organisera garderoben utifrån säsong.
- När sommarkläderna åker fram plockar du bort vinterkläderna och tvärtom.
Rensa varje gång du byter säsong.4. Osäker på vad som inte används? Testa att hänga alla galgar åt fel håll i garderoben. När du använt ett plagg och hänger tillbaka det så vänder du galgen åt rätt håll. På så sätt ser du vilka kläder som aldrig används och att det är dags att skänka eller sälja dessa.5.
Känns uppdraget för stort? Sätt upp delmål. Ta en låda, hylla eller viss typ av kläder i taget.5 tips för att få högsta pris för sina begagnade plagg på auktion 1. Ta bra bilder i bra ljus. Både bakifrån, framifrån och närbilder.2. Var ärlig och utförlig i din beskrivning. Finns det fickor? Hur är skicket? Är den stor eller liten i storlek? Och glöm inte tvättråd.3.
Sätt ett lågt utropspris. Då kommer fler att delta i budgivningen och chansen att slutpriset blir högre ökar.4. Två veckor är en bra tid att låta annonsen ligga ute. Då hinner många se den.5. Dela din annons i dina sociala flöden så fler ser den.
Visa hela svaret
Vad är dåligt med kläder?
Utöver råvarumaterial så används också resurser i form av energi, kemikalier och vatten för att framställa både fiber, garn, tyg och den textila produkten. Resursanvändningen och produktionens utsläpp till vatten, mark och luft har stor påverkan på miljö och klimat i både produktionslandet och globalt.
Visa hela svaret
Hur mycket kläder per månad?
Levnadskostnader för vuxna, ungdomar och barn 2022
Ensamboende | Gifta, sambo, partners | |
---|---|---|
Kläder | Ensamboende | 980 |
Hygien, hälsovård | Ensamboende | 190 |
Sport, fritid | Ensamboende | 550 |
Lokala resor | Ensamboende | – |
Varför är det bra att köpa begagnat?
Fördelar med att handla second hand –
- Det är smart för plånboken – oftast är det mycket billigare att köpa second hand.
- Det är smart för miljön – du bidrar inte till sopberget.
- Du vet redan hur klädesplagget håller formen efter tvätt.
- Du utsätts för färre gifter – kemikalierna, som tillsats vid tillverkningen av plagget eller prylen, har hunnit försvinna eller tvättats bort.
- Du kan skaffa en unik och personlig stil – för det finns ju oftast bara ett exemplar av varje plagg eller pryl.
Så våga köp second hand!
Visa hela svaret
Vad köper folk begagnat?
Tjäna tusenlappar på att rensa hemma Blocket, köp- och säljgrupper på Facebook eller mer nischade säljsajter. Idag finns en uppsjö möjligheter att sälja begagnade saker. Sofia Hagelin, pressansvarig på Tradera, ger sina bästa tips på hur man bäst tjänar pengar.
- Om man vill sälja av saker för att tjäna pengar, vad ska man tänka på? Tänk utifrån säsong.
- Sälj barnens urvuxna vinteroveraller och din skidjacka på vintern.
- Vänta med sommarklänningarna och trädgårdsprylarna tills det börjar bli säsong för det.
- Sen kan man sälja fler saker än man tror.
- Märkeskläder i gott skick, läsplattor, mobiltelefoner, böcker, sticklingar och kamerautrustning säljer bra.
Och glas, porslin och inredning är jättepopulärt. Men även verktyg, leksaker och samlarsaker som kan vara allt från mynt och frimärken till barbiedockor, smurfar och vinylskivor. Vad tjänar man mest på? Allt som är av bra kvalitet, unikt och vackert drar upp priserna.
- Mode från populära märken går oftast till höga slutpriser.
- Även smycken, märkesväskor, sneakers, märkesskor och exklusiva solglasögon och klockor.
- Populär keramik eller populära 50-tals porslinsserier är också högvaluta.
- Utbudet av begagnade teknikprylar växer också starkt och alltfler är intresserade av att betala bra för begagnade mobiler och läsplattor.
Lego får man också bra betalt för. Sen är svensk design för hemmet omåttligt populärt, vintagelampor och femtio- och sextiotalsdesign. Säljer man äldre inredning och prydnadsföremål är skicket viktigt. Hela saker i originalskick med vacker patina är eftertraktat och har du instruktionsboken eller originalkartongen kvar kan du få mycket mer betalt.
- Även ovanliga växter och sällsynta vinylskivor kan gå för höga belopp.
- Vad säljer inte? Trasiga saker eller grejer i sämre skick.
- De är också svårt att sälja massproducerade saker av dålig kvalitet, och saker som är ur säsong.
- Hur mycket finns i genomsnitt hemma hos folk, som inte används och är säljbart? Enligt en undersökning gjord på uppdrag av Tradera* svarade över hälften av de tillfrågade att de har för mycket saker i sina hem.
De medverkande i studien uppskattade i snitt att de skulle kunna fylla cirka 12 flyttlådor med saker som inte längre används och värderade värdet på sakerna till nästan 14 000 kronor. Vad vinner miljön på att vi handlar cirkulärt?** Klädindustrin står för åtta procent av de totala globala utsläppen.
- I Sverige slänger sju av tio sina kläder istället för att ge dem nytt liv och i genomsnitt köper vi 13 kilo nya kläder och textilier per person årligen, utav vilket ungefär en tredjedel aldrig används.
- Skulle vi använda våra kläder tre gånger mer än idag, skulle vi kunna minska klädindustrins klimatpåverkan med cirka 65%? En mobiltelefon som väger 169 gram ger upphov till 86 kilo avfall i produktionsledet.
När och hur de sålda sakerna ska beskattas: När du säljer dina saker (personlig egendom) behöver du inte betala skatt för försäljningssummor upp till 66 666 kronor under ett år. Det beror på att du först får göra ett avdrag med 25 procent på försäljningssumman och sedan har du dessutom rätt till ett grundavdrag på 50 000 kronor.
- Om du säljer för mer än 66 666 kronor ska du betala 30 procent i skatt på vinsten.
- Om du köper och säljer varor som inte är din personliga egendom, till exempel när du köper och säljer många saker som du bara äger under en kort tid, kan det räknas som näringsverksamhet och då gäller andra skatteregler.
: Tjäna tusenlappar på att rensa hemma
Visa hela svaret
Vad får man inte köpa?
Kontakta oss – \n
- Kontakta kundtjänst vid frågor kring cookies, personuppgifter och personlig integritet.
- Mejla:
- Ring: 0771 – 83 83 00
- Söker du dryck? Besök oss på
\n\n”}} data-react-component=ConsentHandler> “,”actionLink”:”/sok/”,”resetSearchText”:”Töm fält”},”optionalLinkItems”:,”navBarLinkItems”:,”goToMainContentLinkText”:”Gå till huvudinnehåll”,”breadCrumbs”:}} data-react-component=Header> När du är 18 år får du rösta, köra bil och köpa alkohol på restauranger och barer. Men på Systembolaget får du inte handla förrän du har fyllt 20 år. Varför finns dessa olika åldersgränser för att köpa alkohol? Det korta svaret är att riksdagen har bestämt det. De två huvudsakliga anledningarna till varför det är 20-årsgräns för att handla alkohol på Systembolaget är:
- Det vanligaste sättet för tonåringar att få tag på alkohol är genom att äldre vänner eller syskon köper ut. Om åldern för att köpa alkohol på Systembolaget sänks till 18 år skulle det bli lättare för yngre personer att få tag på alkohol. Detta skulle leda till ökad konsumtion bland unga och ökade skador.
- När du dricker alkohol på restaurang, pub eller bar ska de anställda där, enligt alkohollagen, inte servera dig om du är för berusad. Samma kontroll finns inte om du köper med alkohol hem från Systembolaget.
Systembolagets personal ska neka köp till personer som är märkbart påverkade, under 20 år eller där vi misstänker att personen kommer att langa. När du är 20 år och får handla hos oss kommer vi att fråga om legitimation, och det kommer vi att fortsätta göra i ganska många år därefter.
Visa hela svaret