Det har hänt oss alla. Vi har försiktigt slängt ett ylleplagg eller ett par stretchiga jeans i tvättmaskinen eller torktumlaren och de har krympt till en tredjedel av sin ursprungliga storlek. Visst kan du kanske rädda plagget genom att sträcka ut det, men det blir aldrig detsamma igen.
- Då ska du använda de här tipsen i din tvättrutin, så förstör du aldrig en tröja, sporttopp eller t-shirt igen! Därför krymper kläderna Kläder är gjorda av utsträckta fibrer som bomull, ylle eller syntet.
- Värme, vatten och rörelser i trumman kan frigöra den spänningen.
- Om du utsätter plagget för för mycket värme under tvätt- eller torkprocessen mjukas alla de små fibrerna upp.
Plötsligt är en klänning i storlek 40 en 34:a och du har lärt dig en dyr läxa. Steg för att förhindra krympning Krympning kan orsakas av exponering för värme och vätska samt rörelser, vilket innebär att det kan inträffa vid antingen tvätt- eller torkprocessen.
- Var därför uppmärksam på tipsen nedan för att undvika att förstöra ytterligare ett favoritplagg.
- Steg 1: Läs tvättrådsetiketten Tvättrådsetiketter ger all information du behöver när det gäller att ta hand om kläderna på rätt sätt.
- De beskriver hur du tvättar plagget, torkar det och vad du kan och inte kan göra med det.
Det enda problemet är att all den här informationen representeras av en serie symboler som inte är särskilt lätta att förstå. Du kan ta en titt på den här guiden, som hjälper dig att förstå tvättrådsymboler, och när du väl gör det kan du ta hand om kläderna som ett proffs! En av de viktigaste symbolerna på tvättrådsetiketten är den temperatur du kan tvätta och torka plagget i.
- Om du är särskilt rädd om vissa plagg kan du alltid tvätta och torka dem i lägre värme, till exempel 30 °C.
- Lägre temperaturer förhindrar inte all krympning, men det minskar risken avsevärt.
- En annan sak som du kan se på en tvättrådsetikett är frasen “förkrympt”.
- Liksom etiketten beskriver har de här plaggen krympts innan de säljs, så de bör hålla samma storlek efter ett tvätt- och torkprogram.
Steg 2: Sortera Om du tar för vana att sortera tvätten efter färg och tvättemperatur minskar du risken för att den krymper. Kom även ihåg att din tvättmaskin och torktumlare kan ha program för särskilda material, till exempel jeansprogram. Sortera tvätten enligt detta om du tänker använda ett av dessa materialspecifika program.
Fler tips om hur du fyller på tvättmaskinen och torktumlaren på rätt sätt finns i vår guide. Steg 3: Välj rätt program Detta går hand i hand med att välja rätt temperatur, eftersom vissa program automatiskt ställer in tvättemperaturen. Om du till exempel tvättar ylleplagg kan du se till att välja ett ylleprogram, om tvättmaskinen har ett sådant.
Detta program sänker inte bara tvättemperaturen, utan reducerar även centrifugeringshastigheten, vilket resulterar i en skonsammare tvätt och mindre krympning. Handtvätt är ett annat alternativ och det kan till och med finnas instruktioner om det på tvättrådsetiketten.
- Detta är den minst skadliga metoden för att tvätta kläder, men naturligtvis den mest arbetskrävande.
- Steg 4: Var smart när det gäller torkning Här är det viktigt att vara uppmärksam på tvättrådsetiketten.
- Om etiketten anger att plagget inte är lämpligt för torktumling är det inte värt att riskera det.
Om plagget kan torktumlas måste du dock välja rätt temperaturinställning. Om du torkar kläder som kräver låg värme i hög värme kan det leda till krympning. Om din torktumlare har materialspecifika program ska du se till att använda dessa.
Visa hela svaret
Contents
Hur blir kläder mindre i tvätten?
De flesta har nog hört att man ska vara försiktig när man tvättar sina kläder med tryck, detta för att förlänga plaggets livslängd och undvika sprickor i trycket, att trycket tappar färg – ja eller att trycket helt enkelt lossnar. – Ja, men hur tvättar man då? Om man har kläder med tryck som nyligen blivit profilerade så bör man vänta minst en dag innan man tvättar dem så att trycket hinner härda, allra bäst är dock om man kan hålla sig en vecka för att ge trycket en chans att “sätta sig”.
Tvätta in och ut – Genom att vända kläderna in och ut i tvättmaskinen så minskar man avnötning av trycken mot andra ytor – såväl insidan av tvättmaskinen som mot andra plagg. Ta därför för vana att alltid stänga knappar, blixtlås och kardborreband innan tvätt.
Låg temperatur – Desto lägre temperatur, ju mer skonsam blir tvätten och trycken blir mindre blekta med tiden. Maskintvätt vid 30 grader rekommenderas för att vara på den säkra sidan, men helst inte över 40 grader. Kalltvätt är det mest optimala, där handtvätt ger den absolut bästa hållbarhet av märkta kläder.
Töm tvättmaskinen omgående – Om man inte tömmer tvättmaskinen direkt efter tvätt så riskerar man att trycken blir skrynkliga och kan därmed gå sönder enklare, eller klistras ihop med andra tryck och delvis falla av när man ska ta isär dem.
Hängtorkning (ej torktumlare) – Den mest skonsamma torkningen av profilkläder är lufttorkning utomhus eller inomhus där man hänger upp kläderna under god ventilation. Använd inte torktumlare, där tryck utsätts för ännu högre slitage än i tvättmaskinen. Om man saknar hängmöjligheter och ändå måste torktumla, så tumla på låga temperaturer för att skona trycken.
Stryk inte direkt på trycket – Vid eventuellt behov av strykning så rekommenderas att man stryker på undersidan av trycket på plagget. Använd absolut inte strykjärn direkt på tryckytan då risken finns att trycket smälter! Vill man ändå stryka på tryckets yta så kan man använda sig av lägre värme med en kökshandduk mellan plagg och strykjärn.
Att tänka på! Att välja rätt tvättmedel som är skonsamt mot trycken har också en betydelse, där flytande tvättmedel är mer skonsamma för märkning och textilfibrer. Därför bör man använda sig av milda tvättmedel och gärna undvika sköljmedel eller mjukmedel för att erhålla en så skonsam tvätt som möjligt.
- Blekmedel är också ett “big no-no” när det kommer till tvätt av märkta kläder då det precis som det låter bleker ut trycken.
- Sist men inte minst, så bör man även ta centrifugeringen i beaktning – om man har för stark centrifugering så kan trycken vikas och ha en tendens att gå sönder snabbare med tiden.
Trots att man tvättar enligt konstens alla regler så slits plaggen med tiden och då är det bara att höra av er på [email protected] så hjälper vi er att ta fram nya profilkläder ! ANNONS FRÅN PROFILEWEAR.SE Dela gärna inlägget:
Visa hela svaret
Hur gör man så att kläder blir större?
Blötlägg! Låt tröjan ligga i blöt i kallt vatten och babyschampo i 12–24 timmar. Skölj sedan igenom plagget noggrant och låt det plantorka. Sträck försiktigt ut tröjan och fibrerna i alla riktningar.
Visa hela svaret
Varför krymper?
Varför krymper kläder? Lästid: 2 Minuter Det är speciellt kläder tillverkade av naturliga material som bomull, ull och lin som krymper. Orsaken finns i de kemiska och fysikaliska egenskaper som fibrerna i dessa material har. Fibrerna i garn består av långa kedjor av jättemolekyler, så kallade polymerer.
Så länge dessa befinner sig i sitt naturliga tillstånd är de krusiga eller upprullade som spiralfjädrar. När de behandlas, till exempel kardas och nystas, sträcks de emellertid ut. Detta innebär vanligen inga problem, men fibrerna har en tendens att gå tillbaka till sitt naturliga tillstånd. Det kräver energi, och det kan de till exempel få vid uppvärmning till en viss temperatur.
Om man tvättar kläderna för varmt, ger man fibrerna tillräckligt med energi att dra ihop sig igen, och det gör att kläderna krymper. Syntetiska material krymper däremot endast relativt lite. Det beror på att fibrerna är tillverkade på konstgjord väg. Under tillverkningen har man speciellt sett till att konstfibrerna inte får förmågan att dra ihop sig.
Visa hela svaret
Hur tvättar man jeans utan att de krymper?
Nu tänkte jag dela med mig av den ultimata jeansguiden till er som förtvivlar! Under några år där kring tjugo jobbade jag i klädbutik. Det var väldigt roligt att hjälpa kvinnor att få fina kläder som satt perfekt. På den här tiden hade jag ju jeans ganska ofta och blev himla bra på att hitta rätt modell till rätt tjej.
- Alla jeans går ut sig. Regeln är ju mer stretch, desto större blir de
- Köp aldrig jeans som sitter lagom. De kommer garanterat att bli för stora. Köp den minsta jeansstorleken du kommer i. Då går de ut sig ca en storlek, beroende på mängden stretch.
- Jeans krymper mest på längden i tvätten. Var noga med att inte ta dem för korta.
- Tänk på att storleken på jeans varierar enormt mellan märken och modeller. Lägg på minnet att märken från t.ex. Italien är små (som exempelvis Fornarina). Italienskorna är ju så små!
- Om dina jeans sitter bra i midjan men är för stora i benen tycker jag att du ska prova en högre modell. Jag måste ha jättestorlekar när jag har låga jeans, för de knäpps vid höften där jag är som bredast. Men då blir de istället för stora över ben och rumpa. När jag började med höga jeans, som knäpps där jag är som smalast, ovanför naveln, kunde jag minska flera storlekar. Ha faktorer som dessa i åtanke när du handlar. Det är inte dig det är fel på! Men den jeansmodell du provar kanske bara inte passar din kroppstyp.
- Har du köpt ett par jeans som är snortighta, och vill töja ut dem snabbt? Spraya dem lätt fuktiga med vatten och bär dem tills de torkar. Då går de ut sig ordentligt. Tvätta dem inte heller förrän du använt jeansen ordentligt. Då sitter de bäst.
- Har du köpt jeans som blivit för stora.? Tvätta dem absolut inte varmt, eller torktumla för att krympa dem. Risken är att du förstör stretchfibrerna. Detta gör att jeansen blir ännu större. Lägg dem istället i riktigt kallt vatten någon timma. Ta sedan upp dem och låt de plantorka. Då brukar de krympa ihop igen.
- Har du köpt mörka jeans utan slitningar? Vänta med tvätten några månader. Ja, jag vet det låter sunkigt men tro mig. När du sedan tvättat dem framträder fantastiska slitningar.
- Tvätta alltid jeans ut och in.
- Knäpp alla knappar och dra igen alla dragkedjor vid tvätt
- Tvätta aldrig stretchjeans med sköljmedel, det förstör stretchen (sköljmedel är förresten dumt för miljön så skippa det helt).
- Torka byxorna hängande – tumla inte och använd inte torkskåp.
- Tvätta inte jeansen för ofta. Häng ut dem på vädring istället. Gnugga bort fläckar med lite yes på en trasa. Det vanligaste sättet att förstöra jeans är att tvätta sönder dem.
- Om gylfen är trasig och glider upp, fäst en metallring (sådana som sitter på en nyckelknippa) i metallbiten du drar med. Haka sedan fast ringen runt den knapp som sitter överst i alla jeans. Knäpp den och du har nu låst dragkedjan! Funkar även med riktigt stark tråd.
- Slutligen och viktigast: Alla kvinnor får en fettvalk eller tio (i varierande storlek) ovanför byxlinningen. Det är meningen. Vi är byggda så. Se till att handla jeans i en butik med bra provrum och trevlig hjälpsam personal. Att köpa jeans kan vara ett riktigt helvete om man ska göra det helt själv.