Hur Blöta Kläder Kan Man Torktumla?

Hur Blöta Kläder Kan Man Torktumla
En prick – tål att torktumlas vid låg temperatur. Två prickar – tål att torktumlas vid medel temperatur. Tre prickar – tål att torktumlas vid hög temperatur. Svart cirkel – tål torktumling utan värme.
Visa hela svaret

Kan man torktumla vanliga kläder?

“Tumling sliter inte på kläderna” Man ser på luddfiltret att det är fullt med ludd, och så tänker man: Oj, vad det sliter på plagget. Men det största fibersläppet sker när du använder plagget och när du tvättar det. Det är bara ungefär 10 procent av fiberslitaget som kommer från tumlaren. – Textilmaterial som torktumlas drar ihop sig därför att det får sväva fritt i tumlaren, det är inget som drar nedåt som när man hängtorkar. Men det mesta av krympningen går att dra ut, när man tvättar plagget nästa gång. Akryl och viskos är särskilt känsliga, det ska man inte stoppa i tumlaren.

 1. För ylle gäller plantorkning för att det ska hålla formen.
 2. Lin tål visserligen höga temperaturer bra men är känsligt för att böjas och kastas runt som i tumlaren eller tvättmaskinen.
 3. Många slänger nog in kökshanddukar med inslag av lin i tumlaren, och det går utmärkt, men man får räkna med kortare livslängd, säger Anne-Charlotte Hanning.

– Frotté blir mjukt och gosigt, det beror på att fibrerna torkas samtidigt som de hela tiden är i rörelse. Om man vill ha rivig frotté ska man hängtorka, då fastnar fibrerna i sin form. Man ska inte torka alldeles torrt i tumlaren, de sista minuterna är jobbigast för fibrerna.

 • Det är nämligen först då, när vattnet är borta, som textilierna blir varma.
 • Välj skåptorrt, som inte är riktigt snustorrt.
 • I de moderna tumlarna finns program som känner av när plaggen ännu inte är riktigt torra, säger Anne-Charlotte Hanning.
 • Hon tipsar också om att man ska ta ut plaggen ur tumlaren så snart programmet gått klart.

Det är när tvätten ligger kvar i tumlaren eller när man packat den alldeles full som plaggen blir skrynkliga. Text: : “Tumling sliter inte på kläderna”
Visa hela svaret

Vilka plagg kan man torktumla?

Kan man torktumla jeans och jeansjackor? – På tvättlapparna på vissa jeans står att det går bra att torktumla dem. Trots detta så är det bäst för både kvalité och färg på tyget, att låta dem torka naturligt genom att hänga upp dem. Om du ändå behöver torktumla dina jeans – välj då lägsta möjliga temperatur.
Visa hela svaret

Kan kläder krympa i torktumlare?

Kläderna krymper mer i torktumlaren. Kläder som torktumlas klarar av all sin krympning direkt vid de två, tre första torktillfällena. Även plagg som bara får hängtorka i luften krymper, men krympningen sker successivt under en längre tid.
Visa hela svaret

Vad kan man använda istället för tennisbollar i torktumlaren?

Dunet har klumpat ihop sig, något man kan göra? Hej vänner! Min flickvän har en dunjacka, tror det är en Tenson, som hon tvättade förra året. Så vitt jag förstått så har hon följt tvättråden till punkt och pricka (torktumlad med tennisbollar), men efter detta blev jackan inte sig lik.

 • Den har tappat sin volym och nu undrar jag om det finns något som man kan göra för att försöka rädda den? Tacksam för förslag! – Stefan Hejsan Vid torkning av dunjackor är det rätt som hon gjorde att ha med tennisbollar.
 • Vad man dessutom ska göra är att ha låg värme på torktumlaren, men att man torkar under väldigt lång tid! Det jag tror har hänt är att jackan inte har blivit helt torr bland det innersta dunet.
You might be interested:  Hur Mycket Kläder Nyfödd Utomhus?

Nu har jackan legat länge så därför behöver hon nog tvätta om jackan eller i alla fall se till att den blir genomblöt igen, därefter torktumla med tennisbollar och under väldigt lång tid! Yttertyget torkar i regel väldigt snabbt men det tar tid för dunet.

 1. Lycka till! (Jag jobbar som kemiingenjör på Electrolux, bla med tvätteknink) /Kathrine Som sagt prova att tvätta om jackan men kolla om du kan få tag på ngt som är lite tyngre än tennisbollar.
 2. Jag brukar själv använda några rena jympaskor (i separata tygpåsar).
 3. Det brukar bli jättebra.
 4. Har du även möjlighet att använda en STOR torktumlare finns ofta i tvättstugor i hyresföreningar o.

likn. är det ännu bättre. Att man sen får pilla lite med dunet för hand är inte ovanligt. Lycka till Handplock Jag har fått rådet att sätta mig framför ett element eller varmluftsfläkt och plocka med dunet för hand. Alltså manuellt finfördela dunet i kanalerna.

Denna process kan ta flera timmar i anspråk men ska enligt uppgift vara det bästa för dunet. /Thomas J Jo, jag har förhört mig om vad som egentligen hände när jackan tvättades. Jag tror att kruxet var att den torktumlare som användes var av den typen som har fuktavkänning. Den avgör alltså själv när tvätten är torr.

Dessvärre så har jag själv erfarenhet att detta inte fungerar värst bra när man kör dunplagg eftersom torktumlaren ger sig för tidigt. Min jacka (Fjällräven Expedition) var långt från torr när tumlaren ansåg det. Men på den tumlare jag använde kunde man koppla bort denna funktion och jackan fick i princip gå över natten innan den blev torr.

 • Tyget i dessa jackor är ju ett gissel eftersom det är så pass tätt att de inte släpper genom fukt så värst bra, vilket borde förklara varför tumlaren anser att jackan är torr, allt för tidigt.
 • Jag ber att få tacka för svaren och vi ska testa att tvätta om den samt torka enligt konstens alla regler.
 • Bästa hälsningar Stefan Jag tror att kruxet var att den torktumlare som användes var av den typen som har fuktavkänning.

Den avgör alltså själv när tvätten är torr. Hua! Den “finessen” brukar ju inte ens funka på strumpor Jag tror att kruxet var att den torktumlare som användes var av den typen som har fuktavkänning. Den avgör alltså själv när tvätten är torr. Hua! Den “finessen” brukar ju inte ens funka på strumpor Nej precis, vad är grejen liksom? Funktionen finns såklart på torktumlarna här i studentbostaden, men är inte meningsfull då den inte går att lita på. Dessutom saknas en enkel tidsinställning för viss temperatur. (Det finns “varm – 20min” eller “kall – 15min”.

Varför inte ett vred med 1-120 min och tre temp.lägen? Det är bara guds (CSN:s) förtjänst att jag inte har någon dunjacka att böka med! Tack och lov. MVH Torktumlare På en hel del tumlare går det att göra egna program med gott resultat, och det går ofta att komma förbi fuktavkänningen vilket jag lyckats med -kolla manualen.

Ett aber dock om man bor i hyresrätt med grinig vicevärd eller fastighetsskötare. Punkarn Det är bara guds (CSN:s) förtjänst att jag inte har någon dunjacka att böka med! Tack och lov. Stackars, stackars studenter som inte har råd att köpa vinterjacka för 5000.
Visa hela svaret

You might be interested:  Kan Man Måla Med Akrylfärg På Tyg?

Hur länge ska man torktumla dunkuddar?

Torka dunkuddar & duntäcken i torktumlaren Noggrann torkning i torktumlare för dunkuddar och duntäcken krävs, det vill säga lägsta möjliga temperatur (30 grader) – och tålamod, eftersom torkprocessen kan ta mellan fyra och sex timmar.
Visa hela svaret

Hur snabbt möglar fuktiga kläder?

Blöt tvätt som ligger kvar i tvättmaskinen möglar – Varje gång du låter en färdig blöt tvätt ligga kvar i maskinen en längre tid, ökar risken för att kläderna – och även tvättmaskinen börjar mögla. Någon timme hit eller dit är inga problem, men om man lämnar det under längre tid än så brukar tvätten kunna börja lukta illa.4 ställen du inte vill missa att städa på i sommar Denna skarpa och fräna lukt innebär att kläderna börjat mögla.
Visa hela svaret

Kan man blanda färger i torktumlaren?

En separat med bara vitt. En för känsliga plagg (som även helst tvättas i en tvättpåse) Vi rekommenderar även en separat hög för rött och rosa, då dessa kan fälla färg och missfärga andra plagg.
Visa hela svaret

Hur varmt är det i en torktumlare?

Ordlista – Här förklarar vi de vanligaste begreppen för torktumlare. A Automatprogram Alla Cylindas torktumlare har automatiska program. Fyll bara upp tumlaren, välj program (ej tidstyrt) och tryck på start. Bestämma hur torr tvätt du vill ha genom att välja antingen ett autoprogram eller ett namngivet program.

Därefter avgör sensorer hur lång torktid som behövs. B Barnsäkerhet Ett flertal modeller har knapplås som innebär att torktumlarens panel kan spärras för att förhindra start i onödan. Belysning Lampan tänds inne i trumman så fort dörren öppnas, vilket minskar risken för att t.ex. strumpor blir kvar i trumman.

D Dubbla luddfilter Ludd från tumlaren måste tas om hand för att inte hamna i kanalsystemet och förhindra luftcirkulationen, vilken är helt avgörande för effektiviteten och energiförbrukningen. Därför är alla Cylindas torktumlare försedda med dubbla luddfilter som dessutom är lätta att rengöra.

E Energidekal Energidekalen på torktumlare visar beräknad energiförbrukning (kWh) per år baserat på 160 torkcyklar, torktid på det energieffektivaste torkprogrammet, antal kg tvätt torktumlaren är godkänd för, ljudnivå (dB) under användning samt information om hur fuktig tvätten beräknas vara (B) för att uppnå beräknad torktid.

Energiklass En energieffektivitetsmärkning av produkter utifrån hur mycket energi de drar. F Fläkthjul På ett flertal modeller som bl.a. Sverigetorken kan du lätt göra rent fläkthjulet för att hålla tumlaren fri från ludd. Det lättaste är att stänga av strömmen på torktumlaren och sedan dammsuga rent runt fläkthjulet.

Frånlufttumlare Fanns tidigare även som konsumentmodell. Numera har Cylinda endast dessa på professionella torktumlare. Fördröjd start En funktion som gör att du kan torka tvätten vid valfritt tillfälle om du inte vill bli störd av ljudet från tumlaren. G Galvaniserad trumma Vissa av Cylindas torktumlare har galvaniserad trumma vilket innebär att den har en zinkbeläggning som är något ljusare.

Beläggningens behandling gör att produkten uppför sig som rostfri plåt många år framöver. I Induktionsmotor En kolborstfri motor som ger 20 % längre livslängd och bidrar till lägre ljudnivå. K Kondenstumlare Den varma luften från en kondenstumlare bidrar till att värmen stannar inne i maskinen.

 • Om du samlar vattnet i behållaren kan det med fördel användas i ett ångstrykjärn eftersom vattnet är destillerat och därmed inte bidrar till förkalkning av strykjärnet.
 • Ondensvattnet kan även lätt ledas till ner i avloppet genom att använda den medföljande dräneringsslangen.
 • L Luddfilter Luddfiltret är till för att samla upp ludd från kläderna så att det inte går in i kondensor eller motorrum.
You might be interested:  Hur Får Man Bort Mascara Från Kläder?

Filtret bör rengöras efter varje torkcykel för bästa torkresultat. Lågtemperatur Torkar något längre men med lägre temperatur, vilket spar energi och bevarar kläderna bättre. Torkar med ca 10 grader lägre temperatur (60°C istället för normala 70°C). O Omhängningsbar lucka För att du själv ska kunna välja om du vill ha maskinerna ståendes bredvid eller på varandra i pelarmontage har de flesta av Cylindas modeller omhängningsbar lucka.

R Rostfri trumma De flesta av Cylindas torktumlare har rostfri trumma, vilket ger mycket lång hållbarhet. S Senarelagd start Med denna funktion är det möjligt att senarelägga programstarten. En användbar funktion om du exempelvis inte vill bli störd av ljudet från torktumlaren när du är i närheten. Sensorstyrning Ett sensorsystem som bl.a.

används i Sverigetorken som mäter exakt i fuktigheten i utblåsluften. Det ger ett jämnare, pålitligare resultat än att mäta kvarvarande fukt i kläderna. Detta gäller främst mindre tvätt mängder då det annars är lätt att övertorka kläderna. Skonsam torkning Torktumlaren går nonstop i en riktning och tack vare specialvalkar går textilerna runt i en “åtta” inne i trumman.

 • Det spar motorn och minskar behovet av strykning.
 • Skrynkelfritt Funktionen skrynkelfritt aktiveras efter programmets slut och gör så att tvätten roterar inne i tumlaren med jämna mellanrum i två timmar så att kläderna inte ligger och skrynklar inne in tumlaren.
 • T Temperatur En normal torktemperatur i torktumlare ligger runt 70°C för att torka kläderna på ett skonsamt sett.

Vid val av lågtemperaturtorkning sänks temperaturen till ca 60°C men då förlängs naturligtvis även torktiden. Värmepumptumlare använder sig av ytterligare ca 5 grader lägre temperatur. Även värmepumptumlarena har något längre torktid. Tidsprogram Med Cylindas tidsprogram kan du själv bestämma hur länge du vill torka kläderna, vilket är bra om du har bråttom eller bara vill torka några enstaka plagg.

 • V Vattentank Vattnet som kondensatorn utvinner ur kläderna pumpas upp till en vattentank.
 • Denna behöver tömmas med jämna mellanrum och därför tänds lampa i displayen när den är full med vatten.
 • Enklaste sättet att tömma vatten är dock att montera på den medföljande dräneringsslangen och föra ut vattnet direkt till avloppet.

Värmepump En värmepumptumlare har samma funktion som en normal kondenstumlare men är ett smart val för dig som vill spara energi och pengar. Den varma luften kan återanvändas inne i tumlaren med hjälp av värmepumpteknologin. Detta gör att värmepumptumlaren drar ungefär hälften så mycket energi som en traditionell kondenstumlare med B-klass.
Visa hela svaret

Varför ska man inte torktumla jeans?

Torktumla jeans – ja eller nej? – Svaret är enkelt, du ska aldrig torktumla jeans,

Häng istället upp dina nytvättade jeans och låt dem dropptorka. Detta för att en torktumlare sliter onödigt mycket på tyget och gör så att byxor kan tappa sin form. Ett annat tips när det kommer till att torka ett par jeans är att undvika att hänga dem i direkt solljus då det kan bleka färgen eller ge fläckar i tyget.

Visa hela svaret