Hur Får Man Bort Blod Från Kläder?

Hur Får Man Bort Blod Från Kläder
Hem / Flckborttagning av blodflckar – ta bort blodflckar | Dammtussen.se Borttagning av blodfläckar? Ja, om det händer en olycka som leder till en eller flera blodfläckar, så går det faktiskt ofta att tvätta bort blod. Gör så här för att bli av med blodfläcken (eller blodfläckarna): 1.

Blötlägg eller skölj först blodfläcken med kallt vatten (skölj aldrig i varmt vatten). Det är viktigt att blodet inte hinner torka in i tyget.2. Gnid sedan in blodfläcken med såpa eller ett flytande tvättmedel och massera sedan in såpan eller tvättmedlet (det kan även fungera med till exempel handtvål eller diskmedel om du inte har såpa eller tvättmedel).

Detta brukar vanligtvis lösa upp och ta bort fläcken. Alternativt att du blötlägger den del av plagget som har blodfläckar, eller hela plagget, i kallt vatten så fläckarna inte torkar in och sedan ser till att blodfläcken eller blodfläckarna förbehandlas med ett flytande tvättmedel, eller annat medel som såpa eller diskmedel.

 • Du bör kunna se en skillnad direkt om fläcken är färsk.3.
 • Skölj med kallt vatten och upprepa vid behov.4.
 • Tvätta sedan som vanligt i maskin och om blodfläcken inte gått bort av förbehandlingen kan du även använda ett fläckbortagningsmedel innan du stoppar in tvätten i maskinen.
 • Går fläcken inte bort upprepar du de första stegen igen.

Kom ihåg att alltid undvika värme så länge blodfläcken inte är borta, så inget varmt vatten, ingen torktumlare och inget strykjärn innan blodfläcken är borta. Ett husmorstips för blodfläckar är även blötläggning i kallt vatten och salt, sedan tvål och kallt vatten och allra sist tvål och varmt vatten.

Är plagget redan tvättat i varmt vatten är det bara klorin som hjälper, för varmt vatten befäster blodfläckar då det får proteinet att stelna (koagulera). Så kom ihåg att grundtipset är att alltid hålla blodfläcken borta från värme! Det gäller all form av värme oavsett om det är ett strykjärn eller en torktumlare eller till och med varmt vattnen.

Blodfläckar där proteinet koagulerat är nästan omöjliga att bli av med. Köp nya dammsugarpåsar för bästa inomhusmiljö och bästa städresultat » Mer om blodfläckar Läs mer om blodfläckar och hur du tar bort blodfläckar: Hur man får bort blodfläckar – Via.se Få bort blodfläckar snabbt och enkelt – Cleanipedia Vi har även samlat andra tips om du till exempel behöver få bort andra fläckar till exempel gräs fläckar och fettfläckar och rödvinsfläckar eller andra husmorstips som att bli av med blomflugor och bananflugor,

Här beställer du nya dammsugarpåsar

Tillbaka till städtips
Visa hela svaret

Hur får man bort torkat blod från kläder?

Blodfläckar – ta bort i fyra enkla steg – Hur tar man bort blodfläckar? Här kommer fyra enkla steg för att hjälpa dig på traven för att få bort bodfläckar:

Blöt fläcken med kallt vatten så snabbt som möjligt för att undvika att blodet torkar in i tyget. En intorkad fläck kan vara svårare att få bort, så gör jobbet enklare för dig genom en snabb blötläggning. Har du större blodfläckar kan du blötlägga hela plagget i en balja kallt vatten. Det går också att hålla fläcken under en ström av kallt vatten från kranen. Se bara till att inte använda varmt vatten, eftersom detta gör att fläcken sätter sig i tyget. Applicera ett bra flytande tvättmedel på fläcken – flytande handtvål eller diskmedel går också bra. Massera in tvättmedlet, t.ex. Via Color flytande, i fläcken. Skölj därefter rikligt med kallt vatten. Har du en särskilt svår fläck kan du med fördel upprepa detta steg en extra gång. Du bör kunna se en skillnad på en gång, i synnerhet om fläcken är färsk. När blodfläcken har förbehandlats är det dags att tvätta plagget enligt instruktionerna på tvättlappen. Använd ett bra tvättmedel, till exempel Via koncentrat Color. Har du inte fått bort hela fläcken i föregående steg kan det vara en bra idé att prova använda ett bra fläckborttagningsmedel att förbehandla fläcken med före tvätt. Var noga med att alltid följa instruktionerna på förpackningen för att undvika att skada plagget. Kom ihåg att hålla blodfläcken borta från värme – det gäller såväl varmt vatten, värme från en torktumlare och värme från ett strykjärn. Eftersom blodfläckar är proteinbaserade kommer värmen att få fläckarna att sätta sig, och kan göra dem nästan omöjliga att få bort. När du tvättat ditt plagg är det därför viktigt att du inte låter plagget torka helt innan du försäkrat dig om att hela blodfläcken är borta. Är inte fläcken helt borta så upprepa steg 2 och 3 tills det att fläcken är borta.

Med denna snabbguide och snabba åtgärder kan du lätt se till att blodfläckar inte förstör dina kläder. The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes Fler fläckborttagningstips: Få reda på hur du tar bort blåbärsfläckar, kaffefläckar och gräsfläckar.
Visa hela svaret

Hur får man bort torkat blod?

Våra experttips – Löste det här din fläck? Om du inte har Vanish fläckborttagnings produkter hemma, oroa dig inte. Vi kan fortfarande hjälpa med lite smarta råd för att ta bort blodfläckar. Vi hjälper dig ta bort blodfläckar även när de har torkat in.

 • Vit Vinägar -, Häll vit vinäger direkt på fläcken, gnugga in försiktigt och tvätta sen som vanligt.
 • Aspirin – Blanda två krossade aspirin med vatten för att skapa en lösning. Blötlägg fläcken i lösningen och skölj bort efter 30 minuter,
 • Salt – Lös upp salt i kallt vatten och dutta försiktigt lösningen på objektet tills fläcken försvinner. Dessutom kan du använda saltlösning som används för att rengöra kontaktlinser.
 • Bakpulver – Blanda en del bakpulver med två delar kallt vatten i en skål för att göra en pasta badda sedan det blod drabbade området. Låt verka en och en halv timme och torka sedan bort resterna.
 • Mjölk – Blötlägg det fläckiga området i mjölk några timmar, sköj av i kallt vatten och tvätta sedan som vanligt.
 • Citron – Gnid en halv citron över fläcken och strö lite bordssalt över. Låt verka i 10 minuter och använd sedan en fuktig trasa och badda över fläcken. Tvätta i tvättmaskin som vanligt.

Kom ihåg att följande alternativ kanske inte är passande för alla typer av material och garanterar inte resultat. Testa alltid en liten yta av materialet först. Tvätta alltid i tvättmaskin som vanligt efter behandling, Skölj blodfläcken med kallt vatten

 • Ta bort så mycket blod som möjligt med kallt, rent vatten. Kom ihåg att applicera vatten på båda sidor av tyget genom att sträcka klädtyget under kranen. Undvik att smeta ut blodet ännu mer om möjligt.
 • Kallt vatten är bäst för blodfläckar, då det kommer få blodet att brytas ner och lösas upp. Hett eller varmt vatten kommer bokstavligen att gro in blodfläcken så det blir svårare att ta bort.

Varför ska du inte använda hett vatten? Och vad gör blodet så svårt att få bort? Eftersom blodfläckar är proteinbaserade, kommer hett vatten få fläcken att brännas fast i tyget och fastna. Det här gör blodfläckarna speciellt svåra att få bort. Det finns inget enkelt sätt att ta tillbaka denna förändring, det ör anledningen till varför du aldrig ska tvätta blodfläckar med varmt vatten.

 1. Om fläcken har torkat är det bästa sättet att försiktigt försöka skrapa bort det överskjutande blodet med en sked eller en trubbig kniv.
 2. Applicera kallt vatten direkt på baksidan av fläcken och spola igenom, detta borde lossa fläcken. Kom ihåg att inte använda hett vatten eftersom det kan “tillaga” blodet och göra det svårare att ta bort. Det gäller även blod som redan har torkat när det kommer i kontakt med heta temperaturer.
 3. Använd Vanish Gold Oxi Action Pulver, följ sedan stegen ovan eller på förpackningen.
 4. Slutligen, tvätta kläderna i tvättmaskinen på låg temperatur.

Förebygga blodfläckar är bättre än att behandla dem När du får ett sår är det oftast för sent att förhindra en fläck. Men något du kan göra är att undvika att använda ljust färgade kläder medan såret läker, eftersom det är lätt att stöta till och riva upp såret igen.
Visa hela svaret

You might be interested:  Ta Bort Kåda Från Tyg?

Kan man få bort intorkade blodfläckar?

Nedan följer en lista på tips om hur du kan ta bort olika sorters fläckar – Innan du påbörjar behandlingen av en fläck, läs alltid plaggets tvättanvisningar först, för att vara säker på att plagget inte skadas då du försöker få bort fläcken. Du kan också pröva lösningsmedel på en sömsmån eller fåll för att se att färg och material tål det.

 1. Fläcken skall lösas bort, inte gnidas, för då kan materialet ta skada.
 2. Innan du behandlar fläcken, se till att plagget ligger på ett rent och absorberande underlag som du inte är rädd för att fläcka ner.
 3. Flytta underlaget då och då och börja alltid med en liten mängd lösningsmedel som du baddar på fläcken.

Se fler tips i vår fläckguide nedan.

Löses med lacknafta. Tvätta plagget omgående efter det att lacknaftan torkat. Man kan också arbeta in smör, matolja, äggula eller vaselin. Tvätta sedan med tvåltvättmedel och varmt vatten.

table>

Skölj med vatten så fort som möjligt. Använd fläckborttagningsmedel, låt verka länge på färgäkta tyger. Andra tyger måste tvättas omgående helst med / blekmedel.

table>

Omedelbar blötning i kallt vatten tillsatt med salt (1 msk till 5 dl vatten).Tvätta sedan med Tvättex Tvättmedel eller annat tvättmedel utan blekmedel.

table>

Äldre fläckar kan fuktas med fläckborttagningsmedel eller blötläggas över natten och tvättas sedan i tvättmedel med enzymer. OBS! Tvätta aldrig med varmt vatten eftersom fläcken då kan fixeras.

table>

Badda färgäkta tyger omväxlande med T-röd och vinäger eller citronsyra blandat med tvålvatten, tvätta sedan i vatten. På ull och bomull tas fläcken bort med citronjuice och sköljes sedan noggrant

table>

Fukta med surmjölk (mjölksyra), tvätta sedan med Ijummet vatten eller rengör med tvål och blötlägg i vinäger. Fläckar kan förbehandlas/blekas med Tvättex Tvättförstärkare.

table>

Förbehandla med Tvättex Tvättförstärkare och tvätta sedan i kallt vatten, om detta ej fungerar använd då T-röd därefter ammoniak/tvålvatten. Skölj med ljummet vatten.

table>

Skölj tyget så fort som möjligt annars riskerar färgerna att blekas.

table>

Behandla fläcken med diskmedel eller tvålvatten, låt plagget ligga en stund – tvätta sedan med och Tvättförstärkare.

table>

Badda med aceton eller fläckbensin. Tåliga tyger kan baddas med en blandning av tvål och T-röd. Låt verka i några timmar, tvätta sedan med !

table>

Skölj omedelbart i kallt vatten, tvätta sedan. Förbehandla gärna med tvålvatten eller Tvättex Tvättförstärkare och tvätta sedan som vanligt med och,

table>

Tvätta i ljummet vatten och,

table>

Badda med vatten och ammoniak, eller blötlägg några timmar i Ijummet tvålvatten och skölj sedan. Om fläcken redan har torkat in lös upp den i vatten med borax.

table>

T-röd därefter ammoniak/tvålvatten. Det går även att fukta med surmjölk, mjölksyra eller T-röd. Tvätta sedan noggrant. Gräsfläckar kan blötas ordentligt med Tvättex diskmedel och sedan tvättas, helst med som innehåller blekmedel.

table>

Bearbeta färska fläckar med fläckborttagare och tvätta sedan med lite, Gamla fläckar bör behandlas med glycerin först.

Citron- eller vinsyralösning: 3 strukna teskedar citron- eller vinsyra löses i 2,5 d ljummet vatten. Ammoniaklösning: 1tsk ammoniak (25%) blandas med 2,5 dl vatten. Ammoniaktvålvatten: 1 msk eller tvål. Lös upp i 2,5 dl ljummet vatten. Tillsätt 1 tsk ammoniak (25%).

Blötläggning av vittvätt med : Lös upp 1-2 msk Tvättförstärkare i 4 liter 50 gradigt vatten. Låt vittvätten ligga i lösningen 2-6 timmar och tvätta sedan som vanligt med Tvättex Tvättmedel. Förbehandling av fläckar med : Blanda 1 msk med 1 dl 50-gradigt vatten i en öppen behållare. Applicera direkt på fläcken och låt verka i max 30 min.

Häll ut överbliven lösning efter användandet. OBS! Vid färgade plagg och känsliga material är det viktigt att du prövar lösningen på tex en sömsmån eller fåll för att se att inte tyget tar skada. : Fläckguiden hos Tvättex – Tips för svåra fläckar!
Visa hela svaret

Hur får man bort gamla Mensfläckar?

Om fläcken hunnit torka in – Har du någon gång fått en fläck och inte orkat ta itu med den på en gång? Ja, det händer. Isåfall kan du behöva skrubba fläcken ordentligt och låta en fläckborttagare verka i minst en halvtimme, eller låt det ligga över natten. Är det ett ljust plagg och du vill ha något extra starkt kan du använda väteperoxid.
Visa hela svaret

Kan man ta bort blodfläckar med Vanish?

Hur Får Man Bort Blod Från Kläder Vanish Powerspray soffa och matta För färska fläckar: badda fläcken med papper eller en bomullshandduk för att få bort så mycket av den som möjligt. Spraya sedan Vanish på fläcken och låt verka i max 5 minuter. Torka sedan upp fläcken med en ren absorberande trasa. För torra fläckar: spraya fläcken med Vanish, låt verka i max 5 minuter och torka sedan med en ren absorberande trasa.
Visa hela svaret

Vad heter torkat blod?

Utomkvedshavandeskap kan ge inre blödning – En graviditet utanför livmodern kallas för, Då har ett befruktat ägg fastnat i äggledaren. När ägget börjar växa kan du få mycket ont. Äggledare kan till slut brista och orsaka en stor inre blödning. Vid en blödning försöker kroppen laga sig själv.

 • Det skadade blodkärlet drar ihop sig för att det ska blöda mindre.
 • Blodplättarna i blodet klibbar ihop sig så att de skapar en propp som täpper igen hålet i blodkärlets vägg. Blodplättar kallas också för trombocyter.
 • Ett ämne i blodets plasma bildar ett nät, fibrin. Fibrin förstärker proppen av blodplättar under tiden som skadan läker.

Proppen och nätet är grunden för kroppens eget system för att laga sig. Vid en kraftig blödning kan inte blodplättarna bilda någon propp, vilket gör att såret inte kan börja läka. Det är bra om du själv kan stoppa blödningen genom att till exempel trycka mot såret tills det slutar blöda. Kroppen kan sedan fortsätta med läkningen själv.
Visa hela svaret

Hur snabbt torkar blod?

Hur lång tid tar det för kroppen att bilda nytt blod igen efter att jag gett blod? Det tar 2–4 veckor innan de röda blodkropparna återbildats.
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar på dukar?

8. Kaffe & te – Med kaffefläckar är det extra bråttom. Lägg plagget i kallt vatten så fort du kan. Om fläcken redan har torkat kan du testa att doppa den i kokande vatten (om plagget tillåter). Tvätta sedan som vanligt i maskin. Om du spiller på en duk ska du först hälla salt på fläcken så att vätskan absorberas.
Visa hela svaret

Hur får man bort ketchup på kläder?

Få bort ketchupfläckar | Enkla knep | Cleanipedia Tomatketchup som varit ämnat för pastan eller hamburgaren hamnar inte sällan någon helt annanstans – på kläderna till exempel. Inte minst barnen har en förmåga att få en ketchup- eller tomatsås-fläck på byxorna eller tröjan.

 1. Tomater och ketchup har en djup röd färg som är svår att dölja, inte minst på ljusa kläder.
 2. Men som tur är behöver det inte vara svårt att tvätta bort fläckarna! Ett bra och effektivt tvättmedel, till exempel Via tvättkapslar Color, är ofta det bästa hjälpmedlet för att ta bort ketchupfläckar på kläder.

Följ bara plaggets tvättråd och tvätta i maskinen – busenkelt. Oavsett om det är tomatsås eller ketchup, fungerar fläckborttagningen på samma sätt. Om det är ett plagg som går att tvätta i tvättmaskinen har du ingenting att oroa dig för, då är det busenkelt att få bort ketchupfläckarna på egen hand.

Om plagget är nyligen nerfläckat, börja med att torka bort överflödig ketchup med en ren trasa och lite kallt vatten. Kika på plaggets – om det tål maskintvätt är det därefter bara att stoppa in det i tvättmaskinen. Använd ett tvättmedel med bra fläckborttagningsegenskaper, till exempel Via tvättkapslar Color, och tvätta enligt plaggets tvättråd. Om plagget inte tål maskintvätt kan du prova att det, eller lämna in det till kemtvätt så kan de ta bort ketchupfläckarna.

Om du är iväg på en fest eller en restaurang och får en ketchupfläck på kläderna kan det vara svårt att få tid eller möjlighet att tvätta plagget direkt. Som tur är finns det ett enkelt sätt att snabbt få bort delar av fläcken och på så sätt åtminstone lindra skadan något.

Torka alltid först bort överflödig ketchup eller tomatsås med en ren trasa så att du inte riskerar att dra runt ketchupen och förvärra fläcken. Blanda vatten och vanligt diskmedel. Badda på fläcken med blandningen. Diskmedlet löser upp ketchup och tomatsås och gör att du kan få bort en hel del av fläcken. Så snart du kommit hem och har möjlighet att tvätta plagget stoppar du det i tvättmaskinen och tvättar det som vanligt. Tänk på att följa plaggets tvättråd.

You might be interested:  Få Bort Motorolja Från Tyg?

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes Med de här enkla råden så kan du lättare få bort din ketchupfläck nästa gång och slipper oroa dig! Hur Får Man Bort Blod Från Kläder ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Få bort ketchupfläckar | Enkla knep | Cleanipedia
Visa hela svaret

Kan man tvätta i kallt vatten?

“Kallt vatten kräver starkare tvättmedel” – Det är möjligt att sänkta tvättemperaturer leder till att det kommer ut nya superkemikalier på marknaden, säger man på Allergi- och astmaförbundet. – Man får inte tvätten hygienisk genom kalltvätt. Människans svett, hudkrämer och andra kroppsutsöndringar lossnar helt enkelt inte från exempelvis sängkläder som använts i 1-2 veckor om de tvättas i kallt vatten, säger förbundets kommunikationschef Niki Alanko. Hur Får Man Bort Blod Från Kläder Bildtext 1 Bild: Yle Tvätt,torktumlare Enligt Alanko bildas det en hinna på textilier som tvättats upprepade gånger i kallt vatten med normala mängder tvättpulver; tvättmedlet förlorar sin effekt och man måste ta till superkemikaler (som han betecknar som helt onödiga) för att få bort hinnan.
Visa hela svaret

Varför ska man inte blöta igenom Textilklädseln när du tvättar den?

Massa frågor nag biltvätt. – Sidan 1 8 oktober 2006 · 557 Inlägg INVÄNDIG RENGÖRING.1: Varför ska man undvika att tvätta ratten med rengöringsmedel för plastinredning?2: Varför ska du inte blöta igenom textilklädsen?3: Förutom ratt och växelspak kan det finnas fler detaljer (manöverorgan) som du bör undvika att behandla med plastrengöringsmedlet.

Nämn några?–MOTORTVÄTT.1: innan du använder högrtyckstvätten kan det vara bra att diskutera riskerna med det höga trycket.a: Vad kan hända om du sprutar mot en kamrat?b: Vad kan hända om du sprutar mot en elkomponent i motorrummet?–KAROSSTVÄTT.1: Vaför ska man använda ett specielt bilschampo när man tvättar karosseriet?2: om man använder högtryckstvätt får inte sprutans munstycke komma närmare karossen än 30 cm.

Varför?3: Varför måste man torka av karossen? Vad är det för skillnad på att blöta ner karossen med regnvatten eller med “Kranvatten”?4: Varför är det så viktigt att spola av karossen ordentligt innan du börjar torka med gummiskrapa och sämskinn?–POLERING OCH LACKVÅRD.1: Varför rostar en obehandlat fordon lättare än ett som blivit lackvårdsbehandlat? Är det nån som kan svara på nån eller flera av dom här frågorna så blir jag glad Svara bara om ni är 100% eller 90% säkra på att det är rätt svar //Jerry 8 oktober 2006 · 21 761 Inlägg

 • Fimpha skrev: 1: innan du använder högrtyckstvätten kan det vara bra att diskutera riskerna med det höga trycket.
 • a: Vad kan hända om du sprutar mot en kamrat?

Han blir nog arg och jag får springa.Okej, allvarligt.Svar på motortvätt:a. Kamraten kan bli blind i värsta fall, om stålen riktas mot ansiktet, eller få skador eftersom trycket är högt.b. Det kan bli kortslutning eller vatten kan tränga in i komponenten.Några svar på karosstvätt:2.

 1. Fimpha skrev: –POLERING OCH LACKVÅRD.
 2. 1: Varför rostar en obehandlat fordon lättare än ett som blivit lackvårdsbehandlat?

en bil håller näst intill lika bra om man ger fullständigt fan i å rengöra den över huvud taget som om man tvättar den lite då å då. VECTRA ENEM Sport #1 Steve Blyfot vorsprung durch teknik 8 oktober 2006 · 886 Inlägg Fimpha skrev: INVÄNDIG RENGÖRING.1: Varför ska man undvika att tvätta ratten med rengöringsmedel för plastinredning?2: Varför ska du inte blöta igenom textilklädsen?3: Förutom ratt och växelspak kan det finnas fler detaljer (manöverorgan) som du bör undvika att behandla med plastrengöringsmedlet.

 1. Nämn några? — 1.
 2. För att ratten blir hal och utgör då en säkerhetsrisk2.
 3. Anske kan kortsluta ev sätesvärme (?) eller så kan dålig lukt uppstå 3.
 4. Handbroms, Pedaler.
 5. Senast redigerat av laazy (8 oktober 2006) SSS -12 9 oktober 2006 · 3 217 Inlägg Fimpha skrev: INVÄNDIG RENGÖRING.1: Varför ska man undvika att tvätta ratten med rengöringsmedel för plastinredning?Svar: En hel del av dessa innehåller silikon som är till för att återskapa glans, detta i sin tur blir halt och du kommer ha svårt för att få grepp om ratten.2: Varför ska du inte blöta igenom textilklädsen?Svar: Det luktar illa och sätter sig lätt i kläderna om du inte låter det torka.

Har du någonsin luktat på en våt hund?3: Förutom ratt och växelspak kan det finnas fler detaljer (manöverorgan) som du bör undvika att behandla med plastrengöringsmedlet. Nämn några?Svar: Pedaler och handtag till dörrar, voltar du med bilen måste du utan svårigheter kunna ta dig ut, men pedalerna är väl den som man främst bör vara försiktig med utöver sådana saker som ratt och spak!–MOTORTVÄTT.1: innan du använder högrtyckstvätten kan det vara bra att diskutera riskerna med det höga trycket.Svar: Denna frågan förstod jag inte riktigt, men riskerna med det höga trycket kan råka komma under lacken och lyfta den, detta ger inga fina märken.

När man lackerar en bil idag så är det strängt förbjudet (på grund av miljöregler) att använda oljebaserad lack som man använde förr, vattenbaserad lack är mer miljövänlig men tåler inte högtryckstvätt.a: Vad kan hända om du sprutar mot en kamrat?Svar: Utöver att han blir blöt och kinkig så kan vattenstrålen (som är väldigt stark) göra väldigt ont, minns jag inte fel så kan det nästan vara risk för blåmärken.

:Sb: Vad kan hända om du sprutar mot en elkomponent i motorrummet?Svar: Allt beror ju såklart på vad för några elkomponenter det handlar om, tändsystemet är inte direkt att rekommendera, därför lämnar man oftast in bilen på motortvätt så man får dessa delar maskerade, om du inte vill göra det själv med ett gäng plastpåsar och god precision!Annars kan det väl inte hända så mycket mer än att de kortsluts och du får sitta med säkringspincetten och plocka säkringar eller sitta med hårfön över kablarna.–KAROSSTVÄTT.1: Vaför ska man använda ett specielt bilschampo när man tvättar karosseriet?Svar: Det finns olika starka bilschampoo som gör mer eller mindre nytta/skada på lacken.

Men jag ser faktiskt inte varför man skulle använda ett och samma, gör ingen större skillnad sålänge man bara sköter resten av vården!2: om man använder högtryckstvätt får inte sprutans munstycke komma närmare karossen än 30 cm. Varför?Svar: Som jag fyllde ut med tidigare så finns det risk att strålen går ner under stenskotten och lyfter upp större lackparti.3: Varför måste man torka av karossen? Vad är det för skillnad på att blöta ner karossen med regnvatten eller med “Kranvatten”?Svar: Vatten som ligger kvar på karossen fuktar ner, fukt leder tillsammans med syre till oxidering som i slutänden leder till rost (järnoxid)4: Varför är det så viktigt att spola av karossen ordentligt innan du börjar torka med gummiskrapa och sämskinn?Svar: Så att du inte hamnar på en torr punkt där det kan ligga lite damm och sedan råkar dra med det över ett större parti (damm kan variera i storlek), detta ger hemska repor om det vill sig riktigt illa.–POLERING OCH LACKVÅRD.1: Varför rostar en obehandlat fordon lättare än ett som blivit lackvårdsbehandlat?Svar: Så behöver det inte alls vara, men ett välbehandlat fordon är mer beständigt mot salt och orenheter på vägen.

Vax är trots allt ett skyddande lager, ju oftare man fyller på det, desto bättre är dess effekt!Ganska säker på att detta är runt 95% rätt. Är det nån som kan svara på nån eller flera av dom här frågorna så blir jag glad Svara bara om ni är 100% eller 90% säkra på att det är rätt svar Jag snortar inte kola, jag röker inte på.

 • själv tycker jag att du borde lista ut det själv om du tänker efter lite.
 • inte meningen att låta grinig
 • Senast redigerat av dusty (9 oktober 2006)

10 oktober 2006 · 557 Inlägg

 1. dusty: Du har helt rätt, men jag har redan tagit reda på hur mkt som helst. Detta var det sista som jag bara inte orkade lista ut själv
 2. Tack alla för era svar, det uppskattas stort

//Jerry
Visa hela svaret

Hur tvättar man med bikarbonat?

Bikarbonat – Bikarbonat är ett suveränt fläckborttagningsmedel och inte minst för fettfläckar. Gör en pasta av bikarbonat och vatten och gnugga in på fläckarna. Bikarbonat är ett naturligt emulgeringsmedel, vilket gör att fettfläcken kan avlägsnas. Låt pastan verka en stund följt av att du tvättar kläderna som vanligt.
Visa hela svaret

You might be interested:  Jak Wyglada Dziecko W 12 Tyg Ciazy?

Hur får man bort fläckar med Vanish?

Att få en fläck på kläderna kan hända utan att du ens är medveten om det, och ingrodda fläckar eller olika slags fläckar som du inte vet hur du ska få bort kan skapa irritation och hålla dig tillbaka från att använda din favorit t-shirt eller dina favoritstrumpor.

Vi har sammanställt den här guiden för olika slags fläckar som oftast är ovanliga eller svåra att få bort. Hur du får bort rostfläckar från kläder eller tyger: Rostfläckar innehåller järnoxider och järn påverkas av vatten och syre, vilket är anledningen till att metall rostar. Rost fläckar lät av sig på tyger och kläder när de kommer i kontakt med varandra och kan vara svårt att få bort, du kan lyckas få bort det själv men med känsliga tyger så är det bäst att lämna in det på kemtvätt.

Men när du ska ta dig an en rostfläck så är det viktigaste tipset att göra det direkt och följa våra tips:

Spraya rikligt med Vanish Oxi Action förbehandlignsspray direkt på fläcken för att blöta ned hela fläcken. Låt fläcken suga åt sig all vätska och använd sedan en oöm handduk för att dutta på fläcken och se om den börjar blekna. Lägg tyget eller klädesplagget i tvättmaskinen tillsammans med en skopa Vanish Gold Oxi Action Puder och tvätta som föreskrivet på etiketten. Upprepa 1-3 gånger om fläcken fortfarande är kvar.

Hur du blir av med kåda från kläder med fläckborttagning: Du har säkert varit med om att ha fått kåda på kläderna om du har varit ute i skogen. Kanske ifrån din barndom när du lekte i skogen, klättrade i träd eller från vuxenlivet om du är en utomhus och naturälskande människa.

Blötlägg en handduk eller ett oömt klädesplagg med t-röd eller ifall du inte har det hemma kan du använda vodka eller annan klar spritdryck. Använd handskar så att du inte får vätska eller kåda på händerna. Dutta försiktigt fläcken med vätskan för att lösa upp den. Tvätta kläderna eller tyget noggrant under vatten Stoppa det i tvättmaskinen tillsammans med en skopa Vanish Oxi Action Gold Pulver

Hur du får bort tuggummi på kläder eller tyg: Tuggummi på kläderna är inte så svårt att bli av med som du kanske tror. Det är enkelt att råka få tuggummi på din favorittröja, soffa eller kanske på lakanen? Det kan hända både vuxna och barn, men du behöver inte vara orolig – följ den här snabba guiden och fläcken kommer att försvinna på nolltid. Kallt eller varm – Tuggummi reagerar på båda

Använd en iskub och gnugga på fläcken och ta sedan en kniv för att skrapa bort den. Om du har plats i frysen kan istället lägga in klädesplagget där och ta ut efter några timmar, använda sedan en kniv eller pincett för att skrapa bort fläcken. Du kan också använda en hårfön och blåsa varmluft på tuggummifläcken. Ta sedan bort fläcken med händerna. När du har fått bort fläcken, lägg tyget i tvättmaskinen tillsammans med en skopa Vanish Oxi Action Gold Pulver för att bli av med alla rester av tuggummit

Hur du får bort stearin från kläder: Om du lekte med ett ljus som liten så var det säkert inte ovanligt att dina föräldrar sa till dig, inte bara för att det är farligt men också för att stearinfläckar kan vara riktigt svårt att bli av med. Det händer ofta att stearinfläckar dyker upp på dukar eller tyger som har varit nära ljusen.

Vänta tills stearinet har stelnat. Skrapa bort stearinet så noggrant och mycket du kan, genom att använda en kniv eller sked beroende på hur känsligt tyget är. Använd en handduk eller tjockt papper och lägg ovanför fläcken. Ta sedan ett strykjärn och stryk ovanpå pappret/handduken. Stearinet kommer nu att lösas upp och pappret/handduken kommer suga upp resterna. Tvätta tyget i tvättmaskinen eller blötlägg det noggrant tillsammans med en skopa av Vanish Oxi Action Gold Pulver

Hur du tar bort mögel från textil: Mögel på tyger eller kläder är inte så svårt att bli av med som du kanske tror, oavsett om det bara är lukten av mögel eller om det är synligt så kan du säga hejdå till mögelfläckar på textil genom att följa dessa tips:

Häng ut de mögliga kläderna i dagsljus och borsta på mögelfläcken med en tand eller nagelborste Förbehandla mögelfläcken med Vanish Oxi Action Förbehandlingsspray och låt det vara på några minuter för att suga upp fläcken. Tvätta kläderna eller tyget i tvättmaskinen tillsammans med en skopa Vanish Oxi Action Gold Pulver, Använd så hög temperatur som möjligt, men inte mer än vad som står på tvättrådslappen.

Har du fått andra fläckar på kläderna som är I andra färger? Titta på vår guide om hur du tar bort fläckar i regnbågens alla färger.
Visa hela svaret

Hur gör man med Galltvål?

Vita textilier kan bli lite gråa och tråkiga med tiden. När du har tvättat dina vita kläder många gånger så kan de förlora sin vithet, detta kan bero på att kläderna innehåller optiska vitmedel, men det kan också bero på andra orsaker. Recept för vita skjortor: Mät upp 0,5 dl pressad citron och rör i 2 msk bikarbonat.

 1. Häll 4,5 l ljummet vatten i ett kärl och häll i lösningen och rör om.
 2. Lägg i tvätten och låt ligga i blöt över natten.
 3. Tvätta som vanligt.
 4. För skjortkragar och manschetter: Blanda en lös pasta av bikarbonat och citron, gnugga in pastan på skjortkragar och manschetter.
 5. Behandla på ett naturligt sätt! DIRO tar bort de flesta fläckar, men ibland är fläckar så svåra att man måste använda fläckborttagningsmedel, då kan man använda vilken sort man vill, vare sig man köper ett medel i affären eller gör ett eget.

Vi på SWATAB vill gärna tipsa dig om miljövänliga alternativ. Börja alltid med att spraya DIRO-vatten på fläcken och försök suga upp så mycket som möjligt med en svamp eller trasa. Om detta inte räcker kan man använda olika naturliga produkter att gnida in fläcken med, såsom filmjölk, citron, vitvinsvinäger, ättika, galltvål och bikarbonat och låt verka ca 15 minuter.

 1. Tvätta sedan som vanligt.
 2. Ibland kanske fläcken behöver blötläggas hela natten med något av dessa ämnen.
 3. Använd: Galltvål ; Finns i flytande och fast form.
 4. Svåra fläckar från vätskor tar man lämpligast bort genom att blanda flytande galltvål och DIRO-vatten i en sprayflaska.
 5. Spraya på fläcken, vänta 10 minuter och tvätta sen som vanligt.

Fläckar från fasta ämnen behandlar du genom att blöta en fast galltvål och gnugga lite med den på fläcken. Vänta 10 minuter och tvätta som vanligt. Bikarbonat ; För fläckar som är extra svåra t.ex. saffran eller intorkat blod behöver man ta i med hårdhanskarna. Det finns fläckar som är så inbitna i tyget att de inte ens kan behandlas med fläckborttagning. Om du tvättar och behandlar fläcken gång på gång men den inte försvinner så kan man bleka bort det. Populära vittvättmedel har ibland blekning i sig, men blekning kan förstöra tyget efter ett tag.
Visa hela svaret

Vad är Galltvål?

Ta bort fläckar med galltvål – Många fläckborttagningsmedel innehåller en hel del kemikalier som kan irritera huden. Som ett miljövänligt och giftfritt alternativ finns galltvål, i både fast och flytande form. Galltvål är, som det låter, en tvål som är helt biologiskt nedbrytbar. Hur Får Man Bort Blod Från Kläder
Visa hela svaret

Vad heter torkat blod?

Utomkvedshavandeskap kan ge inre blödning – En graviditet utanför livmodern kallas för, Då har ett befruktat ägg fastnat i äggledaren. När ägget börjar växa kan du få mycket ont. Äggledare kan till slut brista och orsaka en stor inre blödning. Vid en blödning försöker kroppen laga sig själv.

 • Det skadade blodkärlet drar ihop sig för att det ska blöda mindre.
 • Blodplättarna i blodet klibbar ihop sig så att de skapar en propp som täpper igen hålet i blodkärlets vägg. Blodplättar kallas också för trombocyter.
 • Ett ämne i blodets plasma bildar ett nät, fibrin. Fibrin förstärker proppen av blodplättar under tiden som skadan läker.

Proppen och nätet är grunden för kroppens eget system för att laga sig. Vid en kraftig blödning kan inte blodplättarna bilda någon propp, vilket gör att såret inte kan börja läka. Det är bra om du själv kan stoppa blödningen genom att till exempel trycka mot såret tills det slutar blöda. Kroppen kan sedan fortsätta med läkningen själv.
Visa hela svaret