Hur Får Man Bort Fettfläckar På Tyg?

Hur Får Man Bort Fettfläckar På Tyg
Fettfläckar- ta bort fettfläckar Fettfläckar på kläder? Allra viktigast med fettfläckar på kläder är att vara snabb, så att den feta fläcken inte sätter sig. Så tar du bort fettfläckar Gör så här: använd ett fettlösande medel, förslagsvis diskmedel, för att ta bort fettfläckar på dina kläder.

  1. Gnid först in fettfläcken med diskmedel och skölj eller tvätta sedan tyget i ljummet vatten.
  2. Och tiden är viktig: f örsök att få bort fläcken så snabbt som möjligt, får den sitta för länge så blir det betydligt svårare att få bort den.
  3. Innan du gnider in fläcken med diskmedel kan du också – om du är osäker på hur ditt plagg ska reagera på diskmedel – först gnida in lite diskmedel på en mindre synlig del av plagget.

Så slipper du otrevliga överraskningar.

  • Vanligt diskmedel är som sagt bra på att bryta ner feta partiklar i dina klädesplagg, precis som det är bra på att ta bort feta och oljiga rester på tallrikar och annat porslin du använt att äta på – ett riktigt universalmedel för bra husmorsknep.

Gamla fettfläckar Gamla fettfläckar som redan kan ha satt sig kan du först försöka lösa upp med lite bensin innan du tvättar ur dem med tvålvatten. Tänk även här på att prova på en liten del av plagget först. Ett alternativt sätt att ta bort fettfläckar, framför allt om du har fått en fettfläck på ömtåligt tyg, är att värma potatismjöl och sedan gnida in det på fläcken.

Borsta sedan bort mjölet och tvätta genast som vanligt.Så om du fått fettfläckar på soffan och provat diskmedel och det inte fungerat så kan du istället prova potatismjöl, som du lägger torrt på fläcken. När mjölet fått suga upp fettet eller oljan, så dammsuger du din soffa och hoppas så mycket som möjligt av det feta följer med in i dammsugarpåsen.

Om du hellre vill använda (eller bakpulver som ju innehåller bikarbonat) än potatismjöl kan du göra så här: häll på bakpulver eller bikarbonat och låt sedan plagget ligga över natten. Tvätta med ett milt och bra tvättmedel dagen efter. Glöm inte att alltid alltid följa de tvättsymboler och tvättråd som ditt plagg är märkt med.

  1. Ta bort oljefläckar från kläder
  2. Följ tvättsymboler
  3. Som nämns ovan så bör du alltid följa de tvättråd som gäller för dina kläder och dina textilier och om du är osäker kring tvättsymboler och tvättråd – se t ex eller,

Oljefläckar behandas generellt som andra fettfläckar, men tänk på att försöka ta bort överflödig olja innan du behandlar oljefläcken, till exempel med en bomullstrasa eller med ett papper med bra slitstyrka och våtstyrka (som ett industripapper som är anpassat för att rengöra maskiner och verktyg).Sen gnider du in fläcken med ett flytande diskmedel, som du gör med andra typer av fettfläckar (se i början av denna text) så ska du kunna få bort oljefläckar från kläder och andra textilier.

Fettfläckar kläder Vill du läsa mer om hur du får bort fettfläckar från dina kläder – med tvättmedel eller med andra knep och metoder – finns t ex och (som tipsar om att snabbt gnida in fläcken med en liten dos diskmedel eller med hårschampo för att sedan tvätta ditt plagg som vanligt). Fler tips Vi har även samlat andra tips om du vill eller ta bort till exempel eller eller och hur du gör om du får och ska som blivit full med stearin och grön och fläckig med tiden.

Vi har även samlat bra husmorsknep för att göra av med mindre elektricitet, helt enkelt i dessa tider av dyra elräkningar. : Fettfläckar- ta bort fettfläckar
Visa hela svaret

Hur får man bort fettfläckar på soffan?

Fläckborttagning – Tips som tar bort fläckar Så trist när man får en fläck på ett favoritplagg, på bordsduken eller i soffan. Här har vi samlat de bästa tipsen och husmorsknepen om hur du kan få bort fläckar från fett, kaffe, blod, vin och mycket mer.

  • Så får du bort 37 vanliga fläckar Att ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagg är mer skonsamt för dina kläder men också för miljön.
  • Med fläckborttagning och vädring kommer du långt när det handlar om att ta hand om dina kläder och andra textilier.
  • Det bästa är att behandla fläckar direkt när de uppstår.

Ibland upptäcks fläcken först när den redan torkat in och då kan det vara svårare att få bort den men med lite tålamod och rätt medel kan du ändå få ett lyckat resultat. Bra att ha hemma

  • Ett bra fläckborttagningsmedel som du med all säkert har hemma är vanligt handdiskmedel. En droppe i ljummet vatten löser många fläckar till och med gräsfläckar. Hemfrids eget miljövänliga diskmedel funkar jättebra!
  • Galltvål är en annan produkt som också räddar många plagg. Den är en ekologisk fläckborttagnings- och rengöringstvål som du hittar du i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter.
  • Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin.
  • Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.
  • Vita trasor.

Gör så här Om det inte står något annat vid respektive fläckborttagningstips så gäller dessa grundregler.

  • Gnugga inte vid fläckborttagning eftersom du då riskerar att sprida ut fläcken och skada tyget. Dutta i stället utifrån kanten och in mot mitten på fläcken.
  • Använd alltid vita trasor vid fläckborttagning eftersom färgade trasor kan fälla färg.
  • För att vara på säkra sidan så att materialet inte bleks eller på annat sätt påverkas negativt så testa alltid på ett mindre synligt ställe med det medel du tänker använda till fläckborttagningen. På ett klädesplagg kan det vara på en fåll på insidan, på en möbel på undersidan eller baksidan.

Sug först upp så mycket som möjligt av en fettfläck med hushållspapper. Ta bort fettfläckar En fettfläck får du bort genom att först suga upp så mycket som möjligt med till exempel hushållspapper. Strö därefter potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det stå över natten.

Dammsug bort överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta sen som vanligt i maskin. Ta bort kaffefläckar Hur du tar hand om kaffefläckar beror på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk eller grädde. Blötlägg fläcken först i kallt vatten och sen i så hett vatten som tyget tål för fläckar med kaffe med mjölk eller grädde i.

För fläckar av svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten lösa fläcken. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten fungera. För tyger som inte tål hett vatten kan du testa att badda fläcken med en uppvispad äggula i ljummet vatten. Ta bort blodfläckar Börja alltid med att skölja blodfläckar i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner och de fäster ännu mer om de får varmt vatten på sig och då riskerar du att de inte går att få bort alls.

Det bästa är att skölja direkt med kallt vatten men om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten och låt plagget ligga i blöt ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt. Om fläcken trots allt är kvar kan du testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten.

Lägg på fläcken och låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt och dutta med en fuktig trasa för att få bort det sista innan du tvättar som vanligt. När du sköljt vinfläcken med vatten, strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan. Ta bort vinfläckar Vinfläckar, framförallt rödvinsfläckar och rosévinsfläckar, baddas med vatten, helst direkt när de uppstår.

  • Strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan i omgångar.
  • Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt.
  • Om fläcken är kvar efter tvätten testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det.
  • För gamla fläckar finns husmorsknepet att få bort vinfläckar med het fet mjölk.
You might be interested:  Varför Luktar Vissa Kläder Surt?

Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget med fläcken och låt ligga kvar tills mjölken svalnat. Apelsin Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på apelsinfläcken tills så mycket som möjligt av den har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

  • Asfalt Fukta en bit av en trasa med kemiskt ren bensin och dutta utifrån och in på nyare asfaltfläckar.
  • Gamla fläckar kan du få bort genom att gnida fläcken med jordnötssmör.
  • Banan Spotta på bananfläcken om den inte hunnit mörkna än och arbeta in i fläcken och skölj efteråt.
  • Citron fungerar på ljusa tyger.

Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka så var försiktig om det är ett plagg som du är väldigt rädd om. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar och tvätta sedan med tvättmedel efteråt. Blåbär Testa först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa.

Om det krävs mer överväg om ditt tyg tål blekning, i så fall kan du testa med citron. Glycerin kan också hjälpa mot blåbärsfläckar. Bär Testa att dutta äppelcidervinäger eller citron på bärfläckar. Tänk dock på att det kan bleka tyget så prova först på ett osynligt ställe. Intorkade bärfläckar kan du få bort genom att lägga i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.

Choklad Chokladfläckar får du enklast bort om du kan behandla dem så fort som möjligt. Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sen chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel och låt det verka en stund. Lägg sen plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål, se skötselrådet, och tvätta som vanligt nästa morgon.

Deodorant Gula deodorantfläckar i armhålor på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra. Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj. En annan metod är att få bort dem med ättika! Blanda 1 del ättika till 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.

Frukt och grönt Fruktfläckar och fläckar från grönsaker kan du få bort med en lösning av ½ tesked citronsyra till 1 deciliter vatten. Citronsyra kan bleka så om det är ett ömtåligt plagg kan du i stället testa att doppa fläcken i så varmt vatten som plagget tål med en skvätt ättika i.

Glassfläckar får du ofta bort med vatten och diskmedel. Glass Lägg kläder med glassfläckar i kallt vatten en stund. Droppa i lite diskmedel, rör runt och låt ligga en stund till. Tvätta därefter plagget som vanligt. Gräs Diskmedel eller såpa brukar fungera bra på gräsfläckar. Förbehandla fläckarna med det, låt verka i ungefär en timme och tvätta sen som vanligt.

Andra metoder är att gnida är att behandla vita plagg som fått gräsfläckar med ren sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger. Jord Vänta tills tyget är torrt och borsta eller dammsug bort så mycket du kan så sprider du inte ut jordfläcken.

  1. Blötlägg sen i så varmt vatten som plagget tål med diskmedel.
  2. Skölj av och tvätta sen som vanligt.
  3. Etchup Ketchupfläckar får du ofta bort med vanligt handdiskmedel och vatten.
  4. Om de är riktigt envisa kan du använda rödsprit.
  5. Lister Doppa en trasa i kemiskt ren bensin och dutta tills fläcken är borta.
  6. Tvätta därefter ytan där fläcken satt med galltvål och låt verka i 30 minuter innan du tvättar hela plagget.

Galltvål och etanol kan lösa fläckar av kulspetspenna. Kulspetspenna Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder men om det är ett färgat tyg riskerar du att bleka tyget med etanol. Kåda Fläckar från kåda kan du få bort med ren sprit.

När fläcken inte syns längre tvättar du som vanligt. Läppstift Fläckar av läppstift går oftast bort i den vanliga tvätten i tvättmaskin. En annan metod är att gnida in läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd. Majonnäs Skrapa bort så mycket som möjligt av majonnäsfläcken. Förbehandla sen fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta därefter plagget som vanligt Om det är en gammal mjölkfläck, testa med vinäger eller rödsprit.

Mjölk Mjölkfläckar får du oftast bort med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa med vinäger eller rödsprit. Skölj noga efteråt och tvätta sen som vanligt. Nagellack På samma sätt som du får bort nagellacket från naglarna kan du också få bort en nagellacksfläck från många material, med aceton.

Det fungerar dock inte på syntetmaterial. På mer ömtåliga material kan du testa med kemiskt ren bensin. Prova alltid på ett osynligt ställe innan du ger dig på framsidan på ett plagg. Olja För att få bort olja från kläder, sug upp så mycket av oljan du kan med hushållspapper. Pudra över potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det suga upp över natten Skaka bort eller dammsug bort överflödigt mjöl och behandla fläcken med diskmedel.

Låt ligga i blöt en stund och tvätta sen som vanligt. Persika och nektarin Skölj helst omgående persikafläckar och nektarinfläckar i så hett vatten som tyget tål. Citronsyralösning, ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, kan annars fungera. Citronsyra kan bleka tyg så testa alltid på ett osynligt ställe först.

En annan metod är att ha en skvätt ättika i vatten och försöka lösa fläcken i det. Rost För att få bort rostfläckar kan du använda citron, citronsyralösning, med ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, eller koncentrerad vinsyra. Syror kan bleka tyger så tänk på det innan du provar detta. En kombination av citronsyralösning tillsammans med galltvål är en annan metod värd att testa.

Bearbeta fläcken med det medel du valt i ca 15 minuter och tvätta sen som vanligt. Skokräm Behandla skokrämsfläckar så fort som möjligt. På vita tyger kan du testa med ren alkohol. På färgade tyger bör du späda ut med vatten och testa på ett osynligt ställ som en fåll så du inte riskerar att bleka tyget runt fläcken.

  • Smink
  • Sminkfläckar förbehandlar du med flytande diskmedel, tvättmedel eller såpa innan du tvättar som vanligt.
  • Solkräm
  • Förbehandla solskrämsfläckar med flytande diskmedel eller tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.
  • Spenat

Färska spenatfläckar kan du få bort med rinnande kallt vatten och därefter förbehandla med flytande tvättmedel eller diskmedel innan du tvättar som vanligt. Att dela en potatis och gnida på fläcken är också ett gammalt husmorsknep.

  1. Spritpenna
  2. T-röd kan ta bort fläckar av spritpenna men det finns en risk att tyget runt fläcken bleks så prova på ett osynligt ställe först.
  3. Stearin

För att få bort stearin från kläder, börja med att peta loss så mycket av stearinet som det går. Lägg hushållspapper på din strykbräda, lägg på tyget med fläcken och ytterligare ett lager med hushållspapper ovanpå. När du stryker värms stearinet upp och sugs in i hushållspappret.

  1. Upprepa tills fläcken är borta.
  2. Behandla sedan den återstående fläcken med diskmedel och tvätta sen som vanligt.
  3. För att få bort stearin från glas, lägg glaset i frysen över natten.
  4. Morgonen därpå har stearinet krympt och du kan peta ut det.
  5. Diska i hett vatten och eftertorka med hushållspapper.
  6. En sprayflaska med ättika och vatten är bra att ha till träningskläderna Svett Vanlig tvål eller flytande tvättmedel fungerar ofta för att få bort svettfläckar.

Bearbeta fläckarna innan du tvättar som vanligt. På kläder som har blivit missfärgade av svett kan du få bort fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till träningskläder som blir svettiga ofta är ett tips att ha en sprayflaska med ättika och vatten och regelbundet spraya de svettigaste områdena, låta verka i tio minuter och sen tvätta som vanligt.

  1. Te Hur du tar hand om tefläckar beror på om det är rent te eller te med mjölk eller grädde.
  2. För tefläckar utan mjölk eller grädde skölj i så hett vatten som tyget tål, helst direkt när fläcken uppstått.
  3. Om det är mjölk eller grädde i teet lägg fläcken först i kallt vatten och sen i kokande om tyget tål det.
You might be interested:  Hur Länge Kan Skabb Leva I Kläder?

Om fläcken är kvar efter det kan du prova att badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika. Tomatsås Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i en timme. Behandla sen fläcken med glycerin, låt sitta i en bra stund och tvätta sedan som vanligt.
Visa hela svaret

Hur får man bort fettfläckar på vita kläder?

Så här gör du med särskilt svåra fläckar – Om blötläggningen i kallt vatten inte fungerar kan du prova med varmt vatten istället och sedan köra plagget i tvättmaskinen. Du kan också prova någon av de här metoderna, avsluta alltid med att tvätta plagget i maskinen:

  • Häll bakpulver på fläcken. Jobba in pulvret med en fuktig ljus trasa. Fler detaljer om fläckborttagning med hjälp av bakpulver hittar du här,
  • Blöt fläcken med vinäger och låt verka några minuter innan du tvättar i maskinen.
  • Använd blekmedel för att bleka vittvätt som fått fläckar. Ta en bomullstuss och dutta blekmedlet på fläcken. Vittvätten blir inte nödvändigtvis av med fläcken helt, men den syns mindre. Läs noga på förpackningens instruktioner innan du använder blekmedlet.

Hur Får Man Bort Fettfläckar På Tyg
Visa hela svaret

Hur får man bort olja från tyg?

Så tar du bort oljefläckar från vardagsplagg – Till vardagsplagg som inte är ömtåliga finns det många produkter och huskurer som är enkla att använda och som kan hjälpa dig att ta bort fettfläckar.

Tvättmedel (vi gillar Via Color Flytande) är specialutvecklade för att ta bort fläckar av fett och olja. Förbehandla fläcken först med tvättmedlet (läs alltid igenom anvisningarna på produkten samt på skötselråden i kläderna). Låt det verka i minst 30 minuter och torka sedan försiktigt bort fläcken under rinnande varmt vatten innan du tvättar plagget i maskin enligt anvisningarna i skötselråden. Diskmedelstabletter eller flytande diskmedel (vi gillar Neutral) löser upp fett på din smutsiga disk, och därför rekommenderar många att även använda det på kläderna. Använd varmt vatten och Neutral. Täck fläcken med flytande diskmedel och gnid försiktigt in produkten i fläcken med en gammal tandborste med roterande rörelser. Glöm inte att först testa produkten på ett litet område som inte syns. Skölj med varmt vatten efteråt. Om fläcken är kvar kan du behöva upprepa processen en gång till. När fläcken inte längre syns tvättar du plagget i tvättmaskinen så varmt som möjligt enligt anvisningarna i skötselråden.

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes
Visa hela svaret

Vad löser sig i fett?

Det finns många olika slags fett med olika egenskaper. Smör och margarin är ganska fasta när vi tar ut dem ur kylskåpet. Olivolja och rapsolja är flytande. Vissa fetter går bra att fritera i. Andra fetter används mest i mat. En del fetter säger vi är nyttiga.

  1. Andra ska vi akta oss för.
  2. När vi till vardags använder ordet fett menar vi oftast en speciell sorts fett som kallas triglycerider,
  3. Andra typer av fett är kolesterol, vax och fosfolipider,
  4. Det som är gemensamt för alla typer av fett är att de inte löser sig i vatten.
  5. Fett består till största delen av kol och väte.

Vare sig kol eller väte är särskilt bra på att dra till sig elektroner. I fettmolekylerna är laddningarna därför jämt fördelade mellan väteatomer och kolatomer. Vi säger att fetter är opolära. Om vi försöker blanda olja, till exempel olivolja, i vatten går det inte alls. ” data-imageurl=”” data-linkhref=”https://dinkemi.com/elearning/sinnen/vatten#paragraph-3″ data-original-title=”” data-placement=”auto” data-soundurl=”” data-textonlycontent=”Vattenmolekylen är polär. Eftersom positiva laddningar dras till negativa kommer en väteatom på en av de närmaste vattenmolekylerna att vridas så att den pekar mot syreatomen. Då uppstår en så kallad vätebindning som är ganska stark. Läs mer om vätebindningar här:” data-toggle=”popover” data-trigger=”hover” title=””>vätebindningar, De polära vattenmolekylerna kan inte binda till den opolära oljemolekylen. Vi kan säga att vattenmolekylerna stöter bort opolära molekyler. Ju större den opolära molekylen är desto sämre löser den sig i vatten. Fett har dessutom lägre densitet än vatten vilket gör att oljan bildar ett skikt ovanpå vattnet. En grundregel i kemin är att “lika löser lika”. Opolära ämnen löser sig bra i andra opolära ämnen. Polära ämnen löser sig i andra polära ämnen. Salt, som är polärt, löser sig till exempel inte alls i fett, som är opolärt, men bra i vatten som är polärt. Men det finns ett trick för att få svårlösliga ämnen att blanda sig bättre med vatten. Vi kan använda diskmedel. Diskmedel består av långa molekyler som består av två olika delar. Ena ändan av molekylen är polär och löser sig lätt i vatten. Vi säger att denna del är hydrofil, Hydrofil betyder vattenälskande. Resten av molekylen är opolär och löser sig därför inte i vatten. Däremot löser sig denna del bra i feta ämnen som olivolja. Vi säger att denna del av molekylen är hydrofob, Det betyder att den är vattenavvisande. Diskmedel är ett exempel på en så kallad tensid, Tensider kan omringa en fet molekyl eller partikel genom att vända sina hydrofoba delar mot den och sina hydrofila delar mot vattnet. Tensiderna kapslar på detta sätt in fettet i små droppar som är lösliga i vatten. Detta kallas för en emulsion, Standardmjölk innehåller 3 % fett. Trots det ser vi inga fettdroppar i mjölken. Vispgrädde innehåller 40 % fett. Samma sak där, inget synligt fett. Det beror på att fettpartiklarna är väldigt finfördelade och därför kan hålla sig svävande. Mjölk och grädde är emulsioner. Ämnen som hjälper till att bilda en emulsion kallas emulgeringsmedel, I mjölk och grädde är det proteiner som hjälper till att finfördela fettet. Majonnäs och bearnaisesås är också exempel på emulsioner. I dessa såser är det proteiner från ägg som är emulgeringsmedel. Att mjölken består av små droppar syns med hjälp av en laserstråle. Ljuset reflekteras mot dropparna. Matfetter av olika slag, till exempel oljor, margarin och smör, innehåller mycket energi. Energin kan mätas i joule (J) eller i kalorier (cal). En kalori är väldigt lite energi. Därför anges oftast energin som antal tusen kalorier, kilokalorier (kcal). En kilokalori är den energi som krävs för att värma upp ett kg vatten från 14,5°C till 15,5°C. Fett innehåller 8000-9000 kilokalorier per kg. Kolhydrater och protein innehåller omkring hälften så mycket, ungefär 4000 kilokalorier per kg. Vuxna människor behöver mellan 2000 och 3000 kilokalorier per dag. Skillnaderna beror på kön, ålder och om vi tränar eller utför hårt kroppsarbete. För att få reda på hur mycket fett vi har i blodet kan vi ta ett blodprov. Syftet med att mäta hur mycket fett vi har i blodet är att få ett mått på hur bra kroppen är på att ta hand om de fetter vi äter. Det finns fastställt vilka värden som är normala. Låga eller höga nivåer av de olika fetterna kan vara tecken på någon sjukdom eller obalans i kroppen. Det tar tid för kroppens celler och organ att ta hand om de olika molekylerna och bryta ner dem. I matspjälkningskanalen finns det ” data-imageurl=”” data-linkhref=”https://dinkemi.com/elearning/halsa/protein#paragraph-6″ data-original-title=”” data-placement=”auto” data-soundurl=”” data-textonlycontent=”Ett enzym är en biomolekyl som skyndar på en kemisk reaktion. Läs mer om enzymer här:” data-toggle=”popover” data-trigger=”hover” title=””>enzymer som stegvis bryter ner fettet till mindre byggstenar som behövs för att kroppens celler och organ ska fungera. Nedbrytningsprocessen sker både i tarmarna och inuti cellerna. Det fett som inte behövs direkt lagras i speciella fettceller som finns på många ställen i kroppen. Fett är också viktigt för att vi ska få i oss vissa vitaminer och fett kan göra maten mer smakrik. Många av de aromer som vi uppskattar är nämligen hydrofoba. Några exempel är ämnen från peppar, kanel och vanilj. Det mesta av det fett vi träffar på i maten är så kallade triglycerider, Triglycerider är ” data-imageurl=”” data-linkhref=”https://dinkemi.com/elearning/sinnen/luktsinnet-och-molekyler#paragraph-9″ data-original-title=”” data-placement=”auto” data-soundurl=”” data-textonlycontent=”Läs mer om estrar här:” data-toggle=”popover” data-trigger=”hover” title=””>estrar, De bildas genom att fettsyror binds ihop med alkoholen glycerol, En fettsyra består av en lång rad av kolatomer som bildar en kedja. De flesta fettsyror brukar bestå av 12-20 kolatomer. Varje glycerol kan binda tre fettsyror. De tre fettsyrorna kan vara likadana eller olika. Olika typer av fett har olika utseende på fettsyrorna. Olika fettsyror ger också olika egenskaper till fettet. Vissa fetter är flytande vid rumstemperatur medan andra är fasta. De fasta fetterna smälter vid olika temperaturer. Kokosfett smälter vid 25°C medan kakaofett och smör smälter då det kommer in i munnen. De olika fetterna är uppbyggda av molekyler som är ganska lika, men de små olikheterna är ändå viktiga för deras egenskaper. Om bindningarna mellan kolatomerna i fettsyrorna bara består av enkelbindningar kallas de för mättade fetter, Dessa fetter är ofta fasta vid rumstemperatur. Det finns också en annan bindningstyp som kallas för dubbelbindningar. Varje kolatom kan bilda fyra bindningar till andra atomer. I en dubbelbindning används två av dessa bindningar för att binda till en och samma kolatom. Ämnen som innehåller dubbelbindningar kallas omättade, De triglycerider som innehåller fettsyror med dubbelbindningar kallas för omättade fetter. Om det bara finns en dubbelbindning i fettet kallas det för enkelomättat, Om det finns fler kallas det för fleromättat, Om vi tittar på innehållsförteckningen på smörpaketet eller olivoljeflaskan kan vi läsa om vilken sammansättning fettet har. De omättade fetterna, till exempel olivolja, är ofta flytande. Två av de omättade fettsyrorna är essentiella, Det betyder att kroppen inte kan tillverka dem själv utan vi måste få i oss dem genom maten. Alla celler är omgivna av cellmembran, Kroppen använder de essentiella fettsyrorna till att bygga upp cellmembranen, men också för att tillverka viktiga byggstenar som behövs för bland annat blodtryck och immunsystemet. De essentiella fetterna är också viktiga för hjärnans utveckling och funktion. Den ena essentiella fettsyran heter linolsyra och den är en omega-6-fettsyra, Den andra heter linolensyra och är en omega-3-fettsyra, Båda dessa har en kolkedja med 18 kol. Omega-3 betyder att det sitter en dubbelbindning på det tredje kolet från fettsyrans ände. Både linolsyra och linolensyra är fleromättade fettsyror. Många vanliga fetter, till exempel kokosfett, solrosolja eller palmolja, innehåller väldigt lite eller ingenting alls av omega-3-fettsyror. Andra råvaror innehåller desto mer. Några exempel är rapsolja och chiafrön. Det finns också mycket omega-3 i fet fisk som strömming, makrill och lax. Det är viktigt att vi äter en allsidig kost så att vi får i oss alla de fetter vi behöver. Kolkedjor som innehåller dubbelbindningar finns i två olika former med olika geometri. Kolatomerna intill dubbelbindningen kan peka åt samma håll. Det kallas för cis, De kan också peka åt olika håll. Det kallas för trans, Geometrin påverkar molekylernas egenskaper. I regel har molekyler med cis-dubbelbindningar lägre smältpunkt än de med trans-dubbelbindningar. En av de vanligaste fettsyrorna i naturen är oljesyra. Fettet i olivolja består till stor del av oljesyra. Oljesyra har en kolkedja bestående av 18 kolatomer och är en omega-9 syra. På det 9:e kolet från änden sitter det en dubbelbindning och den är cis. Cis-dubbelbindningen ger kedjan en böj på mitten. De naturliga fetterna är ofta flytande. Det är ibland opraktiskt för matindustrin. För många produkter passar det bättre med ett fastare fett. I början av 1900-talet utvecklades en metod att kemiskt omvandla cis-dubbelbindningar till trans-dubbelbindningar. Det innebär att vegetabiliska oljor förändras så att de blir fasta och kallas för transfett, Transfetter tillverkas genom att oljan hettas upp till 400°C under högt tryck och i närvaro av en ” data-imageurl=”” data-linkhref=”https://dinkemi.com/elearning/samhalle/katalys-och-katalysatorer” data-original-title=”” data-placement=”auto” data-soundurl=”/assets/media/kapitel-2/s22-katalysator.mp3″ data-textonlycontent=”En katalysator skyndar på en kemisk reaktion utan att själv förbrukas. Läs mer om katalysatorer här:” data-toggle=”popover” data-trigger=”hover” title=””>katalysator, En katalysator gör att en kemisk reaktion går snabbare – utan att själv förbrukas. Redan i mitten av 1900-talet uppmärksammades att konsumtion av transfetter verkade ha en koppling till hjärt- och kärlsjukdomar. Idag vet vi att det stämmer och att en rad andra sjukdomar misstänks ha en koppling till transfett. Danmark var det första land som år 2003 i lag reglerade försäljning av transfetter. De flesta länder har infört begränsningar eller har planer på att begränsa konsumtionen av transfett. Mängden transfett är ganska låg i maten i Sverige. Kolesterol är ett livsnödvändigt fett som spelar stor roll för cellernas uppbyggnad och som även är en byggsten för andra molekyler. Könshormonerna testosteron och östradiol bildas från kolesterol. Molekylen kolesterol kan vi få i oss genom maten men kroppen kan också själv tillverka kolesterol. Det talas mycket om att en hög kolesterolhalt inte är bra för hälsan. Tidigare har man trott att man skulle äta mindre av kolesterolrik mat som ägg och inälvsmat för att hålla ner nivåerna. Numera vet vi att kroppen tillverkar mer eget kolesterol om vi får i oss för lite. Om vi får för mycket kolesterol via maten minskar kroppens egen produktion av kolesterol. Kolesterol finns av två olika sorter som brukar kallas för det goda och det onda kolesterolet. Kolesterol och andra fetter bildar små partiklar tillsammans med speciella proteiner i blodet. Skillnaden mellan det goda och det onda kolesterolet är hur partiklarna som bildas transporteras i kroppen. Om det blir för mycket av det onda kolesterolet kan det vara skadligt på lång sikt. Då kan vi behöva lägga om vår livsstil eller få speciell medicin för att justera nivåerna. Obalanser i detta system kan leda till problem med hjärta och kärl. Det viktigaste är att ha en bra balans mellan det goda och onda kolesterolet, båda två har viktiga funktioner i kroppen. Om vi lägger en droppe vatten på ett blankt äpple ser vi att vattnet inte flyter ut. Istället ligger det kvar som små droppar. Äppelskalet är hydrofobt, Ytan på frukt och bär är ofta hydrofob och har då en tunn hinna av fett ytterst på skalet. Detta fett är ännu mer hydrofobt än vanligt matfett.

  1. Vi kallar dessa fetter för vax.
  2. Vaxet är ett skydd mot angrepp av parasiter,
  3. Ett annat sorts vax tillverkas av bin när de tillverkar sina vaxkakor.
  4. Öronvax är också vattenavvisande.
  5. Det har vi för att skydda örat mot vatten och bakterier.
  6. Öronvax är egentligen en blandning av en mängd olika molekyler som är hydrofoba.
You might be interested:  Hur Får Man Bort Mögelfläckar På Tyg?

En av dem är kolesterol. Alla celler omges av ett cellmembran, Cellmembranet är väldigt tunt. Om vi kunde förstora en cell till samma storlek som arenan Globen i Stockholm skulle cellmembranets tjocklek bara vara 5-10 cm tjockt. Fetterna i cellmembranet är fosfolipider som har en liknande kemisk struktur som triglycerider.

  1. Till skillnad från triglyceriderna har dessa fetter en hydrofob del och en hydrofil del.
  2. Membranet runt cellen har som funktion att vara en barriär mellan cellernas utsida och insida.
  3. Både utanför och inuti cellerna finns det vatten som är polärt.
  4. Fosfolipiderna bildar ett membran i två lager med de hydrofoba kedjorna pekande mot varandra.

På utsidan och insidan av membranet finns de hydrofila delarna av fosfolipiderna. För att bilda fosfolipider krävs att vi får i oss fett via födan. Förutom fett finns också en mängd olika speciella proteiner och kolhydrater inkapslade i membranet. Dessa transporterar näringsämnen in och ut ur cellen och hjälper till med kommunikationen mellan olika celler.
Visa hela svaret

Hur blir man av med oljefläckar på kläder?

Så tar du bort oljefläckar från vardagsplagg – Till vardagsplagg som inte är ömtåliga finns det många produkter och huskurer som är enkla att använda och som kan hjälpa dig att ta bort fettfläckar.

Tvättmedel (vi gillar Via Color Flytande) är specialutvecklade för att ta bort fläckar av fett och olja. Förbehandla fläcken först med tvättmedlet (läs alltid igenom anvisningarna på produkten samt på skötselråden i kläderna). Låt det verka i minst 30 minuter och torka sedan försiktigt bort fläcken under rinnande varmt vatten innan du tvättar plagget i maskin enligt anvisningarna i skötselråden. Diskmedelstabletter eller flytande diskmedel (vi gillar Neutral) löser upp fett på din smutsiga disk, och därför rekommenderar många att även använda det på kläderna. Använd varmt vatten och Neutral. Täck fläcken med flytande diskmedel och gnid försiktigt in produkten i fläcken med en gammal tandborste med roterande rörelser. Glöm inte att först testa produkten på ett litet område som inte syns. Skölj med varmt vatten efteråt. Om fläcken är kvar kan du behöva upprepa processen en gång till. När fläcken inte längre syns tvättar du plagget i tvättmaskinen så varmt som möjligt enligt anvisningarna i skötselråden.

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes
Visa hela svaret