Hur Får Man Bort Jordgubbsfläckar På Kläder?

Hur Får Man Bort Jordgubbsfläckar På Kläder
Ta bort jordgubbsfläckar och andra fruktfläckar på kläder – Här är en enkel steg-för-steg-guide du kan följa när du kan ta av plagget med fläcken och har möjlighet att behandla det ordentligt: The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes

 1. Skölj ur fläcken från andra sidan tyget. Det enklaste sättet att göra det här på är att hålla fläcken under kallt, rinnande vatten. Håll baksidan av fläcken under kranen så att vattnet kan hjälpa till att driva ut fruktsaften ur tyget
 2. Dutta på Via White eller Via Color flytande tvättmedel, beroende på vilken färg tyget har. Gnugga försiktigt in tvättmedlet i fläcken med fingrarna eller en doseringsboll
 3. Tvätta plagget med ditt normala program med Via tvättkapslar. Läs alltid plaggets skötselråd först för att se vilken temperatur plagget tål.40 grader är ofta en bra temperatur (till och med 30 grader om fläckarna inte är alltför allvarliga), men det är alltid bra att hålla sig till rekommenderad temperatur. Kläder som kräver kemtvätt bör behandlas av en expert
 4. Se efter om fläcken är borta. Om den fortfarande är kvar, repetera steg 2 och prova med att blötlägga plagget i en balja med kallt vatten i några timmar. Maskintvätta plagget igen om fläcken fortfarande är kvar efter blötläggningen
 5. Låt plagget torka i solen. Solljus kan hjälpa till att ta bort fruktfläckar. Torktumla inte plagget om fläcken fortfarande är kvar, eftersom värmen kan göra att fläcken sätter sig i tyget

Har ditt barn varit på ett stojigt barnkalas och fått jordgubbsfläckar, blåbärsfläckar eller andra bärfläckar på kläderna i form av saft eller sylt? Då kan du med fördel prova ovanstående metod! Berätta för oss om de värsta bär- och fruktfläckarna du har tacklat och hur du fick bort dem. Du kan även ta en titt på vår fläckborttagningshjälp för fler tips på hur du får bort envisa fläckar.
Visa hela svaret

Kan man få bort Jordgubbsfläckar?

Jordgubbar – Doppa fläcken i kokande vatten, på kulörta plagg kan du prova med färsk citronsaft innan du tvättar plagget i maskin. Ett annat tips är att badda fläcken med ofärgat diskmedel, lägga plagget i varm mjölk och sedan maskintvätta som vanligt. LÄS OCKSÅ: 10 oslagbara husmorstips du kommer älska
Visa hela svaret

Hur får man bort jord från kläder?

Fläckborttagning – Tips som tar bort fläckar Så trist när man får en fläck på ett favoritplagg, på bordsduken eller i soffan. Här har vi samlat de bästa tipsen och husmorsknepen om hur du kan få bort fläckar från fett, kaffe, blod, vin och mycket mer.

 1. Så får du bort 37 vanliga fläckar Att ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagg är mer skonsamt för dina kläder men också för miljön.
 2. Med fläckborttagning och vädring kommer du långt när det handlar om att ta hand om dina kläder och andra textilier.
 3. Det bästa är att behandla fläckar direkt när de uppstår.

Ibland upptäcks fläcken först när den redan torkat in och då kan det vara svårare att få bort den men med lite tålamod och rätt medel kan du ändå få ett lyckat resultat. Bra att ha hemma

 • Ett bra fläckborttagningsmedel som du med all säkert har hemma är vanligt handdiskmedel. En droppe i ljummet vatten löser många fläckar till och med gräsfläckar. Hemfrids eget miljövänliga diskmedel funkar jättebra!
 • Galltvål är en annan produkt som också räddar många plagg. Den är en ekologisk fläckborttagnings- och rengöringstvål som du hittar du i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter.
 • Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin.
 • Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.
 • Vita trasor.

Gör så här Om det inte står något annat vid respektive fläckborttagningstips så gäller dessa grundregler.

 • Gnugga inte vid fläckborttagning eftersom du då riskerar att sprida ut fläcken och skada tyget. Dutta i stället utifrån kanten och in mot mitten på fläcken.
 • Använd alltid vita trasor vid fläckborttagning eftersom färgade trasor kan fälla färg.
 • För att vara på säkra sidan så att materialet inte bleks eller på annat sätt påverkas negativt så testa alltid på ett mindre synligt ställe med det medel du tänker använda till fläckborttagningen. På ett klädesplagg kan det vara på en fåll på insidan, på en möbel på undersidan eller baksidan.

Sug först upp så mycket som möjligt av en fettfläck med hushållspapper. Ta bort fettfläckar En fettfläck får du bort genom att först suga upp så mycket som möjligt med till exempel hushållspapper. Strö därefter potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det stå över natten.

Dammsug bort överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta sen som vanligt i maskin. Ta bort kaffefläckar Hur du tar hand om kaffefläckar beror på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk eller grädde. Blötlägg fläcken först i kallt vatten och sen i så hett vatten som tyget tål för fläckar med kaffe med mjölk eller grädde i.

För fläckar av svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten lösa fläcken. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten fungera. För tyger som inte tål hett vatten kan du testa att badda fläcken med en uppvispad äggula i ljummet vatten. Ta bort blodfläckar Börja alltid med att skölja blodfläckar i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner och de fäster ännu mer om de får varmt vatten på sig och då riskerar du att de inte går att få bort alls.

Det bästa är att skölja direkt med kallt vatten men om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten och låt plagget ligga i blöt ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt. Om fläcken trots allt är kvar kan du testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten.

Lägg på fläcken och låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt och dutta med en fuktig trasa för att få bort det sista innan du tvättar som vanligt. När du sköljt vinfläcken med vatten, strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan. Ta bort vinfläckar Vinfläckar, framförallt rödvinsfläckar och rosévinsfläckar, baddas med vatten, helst direkt när de uppstår.

 • Strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan i omgångar.
 • Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt.
 • Om fläcken är kvar efter tvätten testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det.
 • För gamla fläckar finns husmorsknepet att få bort vinfläckar med het fet mjölk.
You might be interested:  Hur Tar Man Bort Läppstift Från Kläder?

Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget med fläcken och låt ligga kvar tills mjölken svalnat. Apelsin Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på apelsinfläcken tills så mycket som möjligt av den har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

 • Asfalt Fukta en bit av en trasa med kemiskt ren bensin och dutta utifrån och in på nyare asfaltfläckar.
 • Gamla fläckar kan du få bort genom att gnida fläcken med jordnötssmör.
 • Banan Spotta på bananfläcken om den inte hunnit mörkna än och arbeta in i fläcken och skölj efteråt.
 • Citron fungerar på ljusa tyger.

Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka så var försiktig om det är ett plagg som du är väldigt rädd om. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar och tvätta sedan med tvättmedel efteråt. Blåbär Testa först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa.

 1. Om det krävs mer överväg om ditt tyg tål blekning, i så fall kan du testa med citron.
 2. Glycerin kan också hjälpa mot blåbärsfläckar.
 3. Bär Testa att dutta äppelcidervinäger eller citron på bärfläckar.
 4. Tänk dock på att det kan bleka tyget så prova först på ett osynligt ställe.
 5. Intorkade bärfläckar kan du få bort genom att lägga i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.

Choklad Chokladfläckar får du enklast bort om du kan behandla dem så fort som möjligt. Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sen chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel och låt det verka en stund. Lägg sen plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål, se skötselrådet, och tvätta som vanligt nästa morgon.

Deodorant Gula deodorantfläckar i armhålor på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra. Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj. En annan metod är att få bort dem med ättika! Blanda 1 del ättika till 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.

Frukt och grönt Fruktfläckar och fläckar från grönsaker kan du få bort med en lösning av ½ tesked citronsyra till 1 deciliter vatten. Citronsyra kan bleka så om det är ett ömtåligt plagg kan du i stället testa att doppa fläcken i så varmt vatten som plagget tål med en skvätt ättika i.

 1. Glassfläckar får du ofta bort med vatten och diskmedel.
 2. Glass Lägg kläder med glassfläckar i kallt vatten en stund.
 3. Droppa i lite diskmedel, rör runt och låt ligga en stund till.
 4. Tvätta därefter plagget som vanligt.
 5. Gräs Diskmedel eller såpa brukar fungera bra på gräsfläckar.
 6. Förbehandla fläckarna med det, låt verka i ungefär en timme och tvätta sen som vanligt.

Andra metoder är att gnida är att behandla vita plagg som fått gräsfläckar med ren sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger. Jord Vänta tills tyget är torrt och borsta eller dammsug bort så mycket du kan så sprider du inte ut jordfläcken.

You might be interested:  Hur Får Man Bort Noppor På Stickat?

Blötlägg sen i så varmt vatten som plagget tål med diskmedel. Skölj av och tvätta sen som vanligt. Ketchup Ketchupfläckar får du ofta bort med vanligt handdiskmedel och vatten. Om de är riktigt envisa kan du använda rödsprit. Klister Doppa en trasa i kemiskt ren bensin och dutta tills fläcken är borta. Tvätta därefter ytan där fläcken satt med galltvål och låt verka i 30 minuter innan du tvättar hela plagget.

Galltvål och etanol kan lösa fläckar av kulspetspenna. Kulspetspenna Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder men om det är ett färgat tyg riskerar du att bleka tyget med etanol. Kåda Fläckar från kåda kan du få bort med ren sprit.

När fläcken inte syns längre tvättar du som vanligt. Läppstift Fläckar av läppstift går oftast bort i den vanliga tvätten i tvättmaskin. En annan metod är att gnida in läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd. Majonnäs Skrapa bort så mycket som möjligt av majonnäsfläcken. Förbehandla sen fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta därefter plagget som vanligt Om det är en gammal mjölkfläck, testa med vinäger eller rödsprit.

Mjölk Mjölkfläckar får du oftast bort med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa med vinäger eller rödsprit. Skölj noga efteråt och tvätta sen som vanligt. Nagellack På samma sätt som du får bort nagellacket från naglarna kan du också få bort en nagellacksfläck från många material, med aceton.

 1. Det fungerar dock inte på syntetmaterial.
 2. På mer ömtåliga material kan du testa med kemiskt ren bensin.
 3. Prova alltid på ett osynligt ställe innan du ger dig på framsidan på ett plagg.
 4. Olja För att få bort olja från kläder, sug upp så mycket av oljan du kan med hushållspapper.
 5. Pudra över potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det suga upp över natten Skaka bort eller dammsug bort överflödigt mjöl och behandla fläcken med diskmedel.

Låt ligga i blöt en stund och tvätta sen som vanligt. Persika och nektarin Skölj helst omgående persikafläckar och nektarinfläckar i så hett vatten som tyget tål. Citronsyralösning, ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, kan annars fungera. Citronsyra kan bleka tyg så testa alltid på ett osynligt ställe först.

 • En annan metod är att ha en skvätt ättika i vatten och försöka lösa fläcken i det.
 • Rost För att få bort rostfläckar kan du använda citron, citronsyralösning, med ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, eller koncentrerad vinsyra.
 • Syror kan bleka tyger så tänk på det innan du provar detta.
 • En kombination av citronsyralösning tillsammans med galltvål är en annan metod värd att testa.

Bearbeta fläcken med det medel du valt i ca 15 minuter och tvätta sen som vanligt. Skokräm Behandla skokrämsfläckar så fort som möjligt. På vita tyger kan du testa med ren alkohol. På färgade tyger bör du späda ut med vatten och testa på ett osynligt ställ som en fåll så du inte riskerar att bleka tyget runt fläcken.

 • Smink
 • Sminkfläckar förbehandlar du med flytande diskmedel, tvättmedel eller såpa innan du tvättar som vanligt.
 • Solkräm
 • Förbehandla solskrämsfläckar med flytande diskmedel eller tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.
 • Spenat

Färska spenatfläckar kan du få bort med rinnande kallt vatten och därefter förbehandla med flytande tvättmedel eller diskmedel innan du tvättar som vanligt. Att dela en potatis och gnida på fläcken är också ett gammalt husmorsknep.

 1. Spritpenna
 2. T-röd kan ta bort fläckar av spritpenna men det finns en risk att tyget runt fläcken bleks så prova på ett osynligt ställe först.
 3. Stearin

För att få bort stearin från kläder, börja med att peta loss så mycket av stearinet som det går. Lägg hushållspapper på din strykbräda, lägg på tyget med fläcken och ytterligare ett lager med hushållspapper ovanpå. När du stryker värms stearinet upp och sugs in i hushållspappret.

 1. Upprepa tills fläcken är borta.
 2. Behandla sedan den återstående fläcken med diskmedel och tvätta sen som vanligt.
 3. För att få bort stearin från glas, lägg glaset i frysen över natten.
 4. Morgonen därpå har stearinet krympt och du kan peta ut det.
 5. Diska i hett vatten och eftertorka med hushållspapper.
 6. En sprayflaska med ättika och vatten är bra att ha till träningskläderna Svett Vanlig tvål eller flytande tvättmedel fungerar ofta för att få bort svettfläckar.

Bearbeta fläckarna innan du tvättar som vanligt. På kläder som har blivit missfärgade av svett kan du få bort fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till träningskläder som blir svettiga ofta är ett tips att ha en sprayflaska med ättika och vatten och regelbundet spraya de svettigaste områdena, låta verka i tio minuter och sen tvätta som vanligt.

 1. Te Hur du tar hand om tefläckar beror på om det är rent te eller te med mjölk eller grädde.
 2. För tefläckar utan mjölk eller grädde skölj i så hett vatten som tyget tål, helst direkt när fläcken uppstått.
 3. Om det är mjölk eller grädde i teet lägg fläcken först i kallt vatten och sen i kokande om tyget tål det.
You might be interested:  Hur Tvättar Man Kläder I Tvättmaskin?

Om fläcken är kvar efter det kan du prova att badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika. Tomatsås Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i en timme. Behandla sen fläcken med glycerin, låt sitta i en bra stund och tvätta sedan som vanligt.
Visa hela svaret

Kan ättika missfärga kläder?

4. Kan bleka kläder – Ättika ljusar upp och bleker utan kemikalier. Använd det i din vanliga vittvätt eller för att få bort fläckar från dina vita kläder genom att tillsätta en halv kopp ättika i tvättprogrammet. Vill du få bort till exempel deodorantfläckar från vita kläder, så låt kläderna dra i hett vatten med två koppar ättika tillsatt över natten, och tvätta morgonen efter.
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar på mattan?

Ta bort fläckar på mattor med vår enkla guide Den där fläcken var förmodligen inte med på listan över saker du drömde om när du inredde ditt hem. Om din katt har missat kattlådan, en chokladkaka har hamnat på fel ställe eller du spillt rödvin på din matta så har du hittat rätt.

Oavsett vilken av de här tre typerna av fläck du har, läs vidare för att upptäcka vår enkla guide som visar dig hur du gör för att få bort fläckar på din matta utan att behöva anlita dyra proffs. Experttips: Läs alltid mattillverkarens instruktioner om rengöring. Var noga med att testa alla nya rengöringsmetoder på ett litet, avskilt område först, istället för på hela mattan.

Det viktigaste rådet för att hantera fläckar på mattan är särskilt viktigt för rödvin: handla snabbt! När fläcken torkat är den svårare (men inte omöjlig) att få bort. Här går vi igenom hur du tar bort rödvin från mattan – både färska och intorkade fläckar.

Strö generöst med salt på fläcken och låt stå ett tag för att ta bort så mycket fukt som möjligt. Dammsug upp saltet med en kraftfull dammsugare som, Dess anti-allergifilter säkerställer att smutsen i din matta avlägsnas hygieniskt och effektivt. Om du fortfarande kan se rödvinet på mattan, upprepa de två föregående stegen.

Tips: Eftersom det är ganska kraftfullt att använda salt är det bättre att använda kolsyrat vatten på känsliga mattor av hög kvalitet. Häll helt enkelt vattnet över fläcken, låt det verkar och torka sedan. Så tar du bort fläckar på mattan: Torkat vin

ASpreja fläcken med en blandning av diskmedel och kallt vatten, eller ett glasrengöringsmedel. Låt det verka i ungefär en halvtimme. Dutta försiktigt området med en pappershandduk. Dutta alltid – eller klappa – på området. Att gnugga kan göra att fläcken pressas längre in i mattfibrerna, vilket är det sista du vill! Om du fortfarande kan se fläcken, upprepa proceduren.

Chokladfläckar på mattan kan enkelt tas bort med fem enkla steg.

CDra först baksidan av en bordskniv slätt över fläcken för att få bort eventuella chokladrester. Häll lite diskmedel på fläcken och låt det verka i några minuter. Fukta sedan en absorberande trasa med varmt vatten och ta försiktigt bort diskmedlet. Kom ihåg att aldrig gnugga på fläcken, dutta alltid för att förhindra att fläcken pressas längre in i mattfibrerna. Om du fortfarande kan se en fläck, strö över potatismjöl eller majsstärkelse och låt verka ett tag. Till sist, dammsug.

Husdjur sätter också sina spår i hemmet – och vi pratar inte bara om, Men oroa dig inte, hjälp finns av få. Använd dessa tips för att ta bort urinfläckar på mattor så att det ser rent ut och luktar fräscht igen.

Sug upp så mycket urin som möjligt med en pappershandduk eller en tidning. Blanda lite diskmedel i en hink med varmt vatten och applicera lösningen på fläcken med en absorberande trasa. Lägg nytt papper över fläcken för att suga upp vattnet och eventuellt kvarvarande urin. Upprepa ovanstående steg tills urinet har sugits upp helt och du inte längre kan se några fläckar på mattan. För att få bort lukten, tvätta fläcken med lite vitvinsvinäger och vatten. Vinäger hjälper till att neutralisera lukt.

Precis som med rödvin gör det stor skillnad om du handlar snabbt när du får syn på urinfläckar på mattor. Vissa saker går inte att undvika här i livet, och fläckar är en av dem. De flesta hem har nog några repor på golvet eller kaffefläckar på någon matta.
Visa hela svaret