Hur Tvättar Man Kläder För Hand?

Hur Tvättar Man Kläder För Hand
Gör rent med miljömärkta produkter – Fräscha upp och förläng livet hos känsliga textilier och kläder – handtvätta på rätt sätt.

 1. Fyll handfatet med vatten. Följ tvättråden i plagget för rätt vattentemperatur.
 2. Lös upp tvättmedlet innan du lägger i plagget. Använd gärna flytande tvättmedel, det löser sig snabbare.
 3. Gnugga tvätten ren. När du tvättar ömtåliga plagg i siden eller ull bör du krama plagget försiktigt i tvättvattnet.
 4. Skölj noga.

Visa hela svaret

Kan man tvätta för hand?

Att handtvätta kläder | Steg-för-steg guide Genom att tvätta för hand så ger du dina plagg en extra skonsam tvätt som inte sliter på tyget lika mycket som en tvätt i tvättmaskinen skulle ha gjort. Det är bl.a. därför ömtåliga plagg av till exempel siden och ylle ska handtvättas.

 1. Att handtvätta är enkelt, det tar bara lite längre tid jämfört med att köra plaggen i maskinen just eftersom de kräver att du tvättar kläderna för hand.
 2. Värt att notera är att många tvättmaskiner idag har ett extra skonsamt program speciellt avsett för plagg i behov av handtvätt, nämligen handtvättsprogrammet.

I det kan du tvätta en del ömtåliga plagg som annars skulle ha behövt tvättas helt för hand. Ett bra tips när du tvättar ömtåliga plagg i tvättmaskinen är att använda tvättpåsar för att skydda plaggen från slitage eller att fastna i tvättrumman eller i varandra.

När du ska tvätta för hand bör du alltid börja med att läsa på tvättlappen så du vet vad som gäller för just det plagget du ska tvätta. Tänk också på att när du ska handtvätta kläder är det viktigt att använda ett bra tvättmedel speciellt anpassat för handtvätt, vi rekommenderar Via Color Sensitive flytande som är både milt och effektivt.

Kom bara ihåg att följa instruktionerna på förpackningen så att du doserar rätt.

 • En balja eller liknande behållare, alternativt ett väl rengjort handfat.
 • Ett tvättmedel anpassat för att handtvätta kläder, till exempel Via Color Sensitive flytande.
 • En handduk och en plan yta där du kan lägga ditt plagg för att torka.
 1. Så, hur handtvättar man egentligen? Ja, det beror delvis på det plagg som ska tvättas, börja alltid med att kika på, Om det står ” endast handtvätt ” betyder det i de flesta fall att plagget ska tvättas i kallt vatten. En del plagg bör dock handtvättas i varmt eller ljummet vatten. Står det ” endast kemtvätt ” ska plagget inte tvättas för hand överhuvudtaget eftersom det riskerar att skada plagget, lämna det då istället till din närmaste kemtvätt.
 2. Fyll en balja med vatten i den temperatur som tvättlappen råder dig till. Om du ska tvätta flera plagg samtidigt ska du alltid använda den lägsta temperaturen alternativt fylla på med varmare vatten efter hand – tänk på att du måste sortera efter färg även om du handtvättar, ljust går med ljust, mörkt med mörkt o.s.v.
 3. Häll i en liten mängd flytande tvättmedel. Det får gärna vara ett tvättmedel speciellt avsett för att handtvätta kläder, men har du inget tillgängligt går det vanligtvis bra med ett flytande milt tvättmedel utan blekmedel i. Se till att tvättmedlet lösts upp ordentligt innan du fortsätter tvätten.
 4. Lägg plagget i baljan. Om plagget har en rejäl fläck kan du med fördel börja med att bara låta plagget ligga i blöt i ungefär 30 minuter. Förbehandling av fläckar är ofta effektivt då det sätter igång fläckborttagningsprocessen före själva tvätten.
 5. Nu är det dags att tvätta kläderna. Sänk ner plaggen i vattnet och se till att krama dem försiktigt upprepade gånger för att få tvättmedlet att verka ordentligt och över hela plaggen. Undvik att gnugga eller vrida eftersom det kan göra att det skadas eller tappa passformen. Hela plagget ska blötas av vattnet och tvättmedel men var speciellt uppmärksam så att fläckarna på tyget får sitt.
 6. När tvätten är ren kan du välja att låta plagget ligga i sköljmedel en stund för att mjuka upp det. Töm baljan eller handfatet på vatten och tappa upp nytt vatten, gärna kallt. Häll i en liten dos sköljmedel, och låt sedan plagget ligga i blöt i cirka 20 minuter.
 7. Töm allt vatten från baljan.
 8. Skölj plagget i nytt fräscht vatten. Tänk på att det krävs upprepade sköljningar för att allt tvättmedel ska försvinna från tyget.
 9. Lägg avslutningsvis ditt plagg på en torr handduk på en plan yta och låt det torka.

Hur Tvättar Man Kläder För Hand The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Att handtvätta kläder | Steg-för-steg guide
Visa hela svaret

Hur länge ska man handtvätta kläder?

Handtvätt – så här gör du, steg för steg –

 • Fyll handfatet eller en tvättbalja med vatten i den temperatur som rekommenderas på plaggets tvättlapp. Om tvättlapp saknas, välj ett milt tvättmedel t.ex. Via Color Flytande och tvätta plagget i kallt till ljummet vatten.
 • Häll i en till två matskedar flytande tvättmedel för handtvätt eller ett milt tvättmedel i vattnet. Mängden beror på hur många plagg du ska tvätta för hand.
 • Placera plagget i vattnet. Om plagget är fläckat eller väldigt smutsigt, blötlägg det en stund innan du börjar tvätta. Observera att ylleplagg ej bör blötläggas utan helst ska tvättas snabbt. Om du har fläckade ylleplagg, tvätta dem istället två gånger innan du sköljer.
 • Tvätta plagget i vattnet och se till att krama plagget försiktigt upprepade gånger för att få tvättmedlet att verka ordentligt.
 • Undvik att gnugga eller vrida plagget, då detta kan göra att det skadas eller missformas. Krama istället försiktigt.
 • När du tvättat klart, töm vattnet ur handfatet eller tvättbaljan. Häll i nytt kallt eller ljummet vatten och skölj och krama ur plaggen i det nya vattnet. Töm igen och upprepa dessa steg tills det att vattnet och plaggen är helt fria från tvättmedel.
 • Är du osäker på om allt tvättmedel har sköljts ur så kan du prova att skölja det direkt under kranen för att se om det fortfarande kommer några bubblor från det.
 • Har du tvättat plagg i ylle så kan du efter sköljningen blötlägga dem i några minuter i en blandning av kallt vatten och lite milt mjukmedel t.ex. Comfort Sensitive, för att hålla tyget mjukt. Skölj noga och krama sedan försiktigt ur vattnet ur plaggen och lägg dem för att plantorka.
 • Plantorka helst din handtvätt på en ren handduk, eftersom att dropptorkning kan göra att väldigt blöta plagg töjs ut.
You might be interested:  Hur Får Man Bort Oljefärg Från Kläder?

Visa hela svaret

Kan man tvätta kläder utan tvättmaskin?

Tvätta kläderna i ett handfat – Att tvätta kläderna i ett handfat är ett klassiskt sätt som fungerar bra för ha rena kläder under semestern. Det enda man behöver ha med sig är tvättmedel/tvättvål och ett rent handfat. Fördelen med en tvättvål eller handtvättmedel är att den är smidigare att ha med sig och torkar inte ut händerna som vanligt tvättmedel gör.
Visa hela svaret

Kan man tvätta kläder med bara vatten?

Resultatet av att tvätta utan tvättmedel – Med ultrarent, avjoniserat vatten blir tvätten ren vid 30 grader eller mindre. Därtill torkar den snabbare då det inte finns smuts eller tvättmedelsrester kvar i tyget – detta gör att vattenmolekylerna avdunstar snabbare.
Visa hela svaret

Vad händer om man inte tvättar händerna?

Tvätta alltid händerna innan du börjar laga mat – På otvättade händer finns det alltid mikrober såsom bakterier och virus från miljön eller från huden. Då livsmedel hanteras med bara händer överförs bakterierna och virusen till livsmedlen. Då bakterierna har överförts till livsmedlen kan de föröka sig så att de orsakar sjukdom.

 1. Virus förökar sig inte i livsmedel, men redan en mycket liten mängd virus kan ge upphov till sjukdom.
 2. De mikrober som orsakar sjukdomar kan vara mycket härdiga.
 3. En del av bakterierna förökar sig i kylskåpstemperatur, och i maten kan vissa bakterier producera bakteriegifter som inte försvinner vid upphettning.

Det bästa sättet att undvika att mikrober som orsakar sjukdomar kan komma in i livsmedlen är att omsorgsfullt tvätta händerna med vatten och tvål. Man borde alltid tvätta händerna innan man börjar laga mat, vid behov också under matlagningens gång och alltid innan man börjar äta.

alltid innan du börjar laga mat medan du lagar mat, då du har hanterat rått kött, fjäderfäkött eller fisk då du övergår till att hantera en annan råvara, till exempel från tillredning av sallad till hantering av färdig mat efter sysslor vid sidan om matlagningen, till exempel efter toalettbesök, blöjbyte, snytning och tömning av soppåsen efter handtvätten kan du dessutom använda preparat avsett för desinficering av händerna, om du har magsjuka om du inte har möjlighet att tvätta händerna, till exempel på picknick och resor, rengör först händerna noggrant med en oparfymerad våtservett och använd sen ett preparat avsett för desinficering av händerna

Visa hela svaret

Hur tvättar man kläder som inte får tvättas?

2. Läs tvättråden på dina kläder – Kolla alltid plaggets tvättråd och använd rätt vattentemperatur. Vissa material gillar kallvatten, andra inte.

Om tvättsymbolen visar en balja med ett streck under, kan du maskintvätta kläderna i ett skonsamt tvättprogram. Lägg kläderna i en tvättpåse, så skyddar du dem mot onödigt slitage. Fyll inte maskinen proppfull med tvätt. Använd förtvättsprogram bara om dina plagg är väldigt smutsiga. Hoppa över centrifugeringen.

Visar tvättrådslappen två streck under baljan? Då måste du tvätta ditt plagg extra försiktigt. Det här tvättrådet är vanligt för kläder av till exempel maskintvättbar ull. Fyll bara en tredjedel av av tvättmaskinen och välj maskinens skontvättsprogram. Ställ in rekommenderad temperatur, skippa förtvätt och centrifugering. The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes
Visa hela svaret

Vad betyder handtvätt?

Tvättmaskin-symboler för vattentvätt – En balja med vatten är förmodligen den mest bekanta symbolen för tvättinstruktioner. Symbolen finns i lite olika utförande beroende på var plagget kommer ifrån. Symbolen för handtvätt finns på många ull- och silkesplagg och betyder att ditt plagg är ömtåligt och ska tvättas med ett tvättmedel speciellt avsett för ömtåliga plagg eller med ett tvättmedel som inte innehåller enzymer och blekmedel. Hur Tvättar Man Kläder För Hand Hur Tvättar Man Kläder För Hand Maskintvätt: Illustrationen föreställer en balja med vatten. Siffran i symbolen anger i vilken temperatur du ska tvätta plagget i tvättmaskinen. Hur Tvättar Man Kläder För Hand Temperaturangivelse : Symbolen för maskintvätt innehåller inte alltid en direkt gradangivelse med siffror, utan bara ett antal prickar, 1 till 6 stycken. Prickarna representerar antalet grader plagget klarar att tvättas i. The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes

En prick = 30°C Två prickar = 40°C Tre prickar = 50°C Fyra prickar = 60°C Fem prickar = 70°C Sex prickar = 95°C

Hur Tvättar Man Kläder För Hand Tvätt med kort centrifugering : Baljan med ett enkelt streck under indikerar att plagget ska tvättas i halvfull maskin med kort centrifugering. Tvätta i det gradantal som anges på plaggets tvättlapp. Hur Tvättar Man Kläder För Hand Fintvätt : Två streck under baljan betyder att plaggets ska tvättas i en halvfull maskin och mycket skonsamt. Märkningen är särskilt vanlig för plagg av silke eller ull. Tvätta i det gradantal som anges på plagget. Hur Tvättar Man Kläder För Hand Handtvätt : Symbolen för handtvätt är en hand i en balja. Handtvätt indikerar just det faktum att plagget ska tvättas för hand. Tvätta plagget i en balja eller ho med ett skonsamt tvättmedel som du gnider in i plaggets tyg. När plagget är dränkt i tvättmedlet sköljer du ur det.

 • Olla noga märkningen på ditt tvättmedel så att det lämpar sig för handtvätt innan du börjar tvätta.
 • Namnet handtvätt till trots så klarar många plagg också att tvättas i en tvättmaskin.
 • Det gäller dock inte alla plagg, så innan du skrider till verket fundera en extra gång om du verkligen vill prova köra plagget i maskinen.
You might be interested:  Hur Får Man Bort Noppor På Stickat?

Tvätta på inställningen handtvätt eller det mest skonsamma tvättprogrammet som finns tillgängligt, vattentemperaturen får maximalt vara 40°. Om du tvättar plagget i maskin, använd helst en tvättpåse i nylon att stoppa det i, eftersom denna skyddar plagget från att fastna i tvättrumman eller i andra plagg. Hur Tvättar Man Kläder För Hand Ej vattentvätt : Symbolen med en överstruken balja betyder att du inte ska tvätta plagget i tvättmaskinen eller för hand i vatten. Plagg med den här typen av märkning måste lämnas till kemtvätt för att rengöras om de fått fläckar eller behöver tvättas.
Visa hela svaret

Måste man handtvätta?

3. Var försiktig med handtvätt – När vi talar om känsliga textiler kan det låta som en självklarhet att tvätta dem för hand – men det är långt i från en bra idé i alla lägen. När du handtvättar riskerar du att använda för varmt vatten, du kan lätt råka vrida kläderna ur fason och du riskerar också att råka vrida sönder fibrerna.
Visa hela svaret

Hur många grader är handtvätt?

Handtvätt. Detta är symbolen för handtvätt och maximala temperaturen är 40 grader. Plagget får inte vridas eller skrubbas. Se efter om din maskin har ett särskilt program för handtvätt.
Visa hela svaret

Kan man handtvätta med diskmedel?

Vanlig såpa borde du kunna tvätta med. YES och liknande diskmedel fungerar utmärkt till det mesta, som handtvättmedel och även som schampo om man glömt köpa annat.
Visa hela svaret

Är handtvätt och Fintvätt samma sak?

Att tvätta –

 • En balja med vatten i betyder att plagget kan tvättas i tvättmaskin. På baljan står ofta även en gradantalsanvisning t.ex.30° eller 40° – det här visar den maxtemperatur som plagget kan tvättas i.
 • En balja med vatten utan streck under betyder bomullstvätt, Bara plagg och textilier som är i 100% bomull kommer att ha den här tvättsymbolen.
 • En balja med ett streck under betyder syntettvätt (material som akryl, polyester, viskos osv.) Bomull blandat med något av dessa material räknas också till syntet.
 • En balja med två streck under betyder ylletvätt/fintvätt, Den här typen av kläder ska tvättas i halvfull maskin och behandlas extra skonsamt.
 • En balja med en hand i betyder handtvätt, Den här typen av plagg ska bara tvättas för hand och inte i tvättmaskin.
 • En överkryssad balja betyder ej vattentvätt, Den här symbolen hittas ofta på plagg och textilier som antingen bör kemtvättas eller som inte bör tvättas alls.

Visa hela svaret

Kan man tvätta kläder utan varmvatten?

Skåne-Öresund – Kan man tvätta kläder och textilier helt utan kemikalier? Och utan varmvatten? Efter år av tester och försök – och flera världspatent – blev svaret ja. Nu tänker Swatab rädda världen. Publicerad: 22 november 2018, 14:36 Katarina Klöfverskjöld, vd och grundare av Swatab, tillsammans med sonen Peter Klöfverskjöld, i företagets nya lokaler i Malmö. Foto: Björn Solfors Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr.
Visa hela svaret

Varför ska vissa kläder tvättas för hand?

Det skonsammaste sättet att tvätta kläder är genom att tvätta för hand. Att handtvätta kläder förlänger plaggets livslängd genom att bevara fibrer och detaljer bättre än maskintvätt. Det är det bästa sättet att tvätta ömtåliga plagg och textilier.
Visa hela svaret

Vad händer om man tvättar utan sköljmedel?

Vad gör sköljmedel? – Sköljmedel gör din tvätt mjuk. Eller? Ja, det kan upplevas så, men vad som egentligen händer är att sköljmedlet binder upp fukt i plaggen med hjälp av små plastpartiklar. Textilierna blir alltså inte helt torra, vilket bryter ner dess elasticitet och förkortar livslängden.

 1. Dessutom försämrar det exempelvis handdukars uppsugningsförmåga.
 2. Ett annat argument för sköljmedel är att det reducerar statisk elektricitet i kläderna.
 3. Något som lätt kan uppstå med plagg av syntetmaterial, som nylon och akryl.
 4. Framförallt i vårt torra och kalla klimat.
 5. Förr var dessa material vanligare, idag tillverkas kläder till största del i helt andra material.

Och många gånger förstörs plaggen istället av sköljmedlet. Plaggens elasticitet och klädernas andningsförmåga försämras, något som kanske inte så många vet. Läs mer om hur du tvättar miljövänligt här!
Visa hela svaret

Vad kan jag använda istället för tvättmedel?

Bikarbonat – Bikarbonat är ett suveränt fläckborttagningsmedel och inte minst för fettfläckar. Gör en pasta av bikarbonat och vatten och gnugga in på fläckarna. Bikarbonat är ett naturligt emulgeringsmedel, vilket gör att fettfläcken kan avlägsnas. Låt pastan verka en stund följt av att du tvättar kläderna som vanligt.
Visa hela svaret

Vad ska man tänka på när man tvättar?

Steg två: Sortera efter temperatur – Efter att tvätten är färgsorterad ska dessa högar delas upp efter vilken temperatur de ska tvättas i. Alla kläder har tvättlappar på insidan med råd om hur de ska tvättas. Det är viktigt att följa tvättråden för att de ska hålla formen och få en så lång livslängd som möjligt.

 • Har du klippt bort den kliande lappen? Här kommer några huvudregler när det gäller sorteringen av material.40 grader – Detta är en bra temperatur för de flesta kläder av bomull, polyester och andra syntet-eller blandmaterial.
 • T-shirts, tröjor och byxor tvättas ofta i 40 grader.60 grader – Den effektivaste temperaturen att tvätta sängkläder, underkläder och handdukar i är 60 grader.
You might be interested:  Vad Menas Med Masstillverkning Av Kläder?

Ju varmare temperatur desto mer bakterier försvinner. Av den anledningen bör du även tvätta alla kläder och tyger som du varit i konkat med efter att du varit sjuk i 60 grader.30 grader – Ju lägre temperatur desto mer skonsamt är det mot kläderna. Känsliga plagg som siden och ylle ska inte tvättas i mer än 30 grader för att skadas.
Visa hela svaret

Hur ska jag tvätta?

Tvätthjälp | 5 tips på hur du tvättar rätt | Rena Plagg – expert på tvätt Hur Tvättar Man Kläder För Hand Vissa tvättar en gång i veckan, andra mer eller mindre varje dag. Hur ofta tvättar du? Oavsett hur dina rutiner ser ut så anser de flesta att tvätt av hushållstvätt är både tråkigt och tidskrävande. Vi vill påstå att tvätten bör få en del kärlek; både för att bli ren, öka livslängden men också för att vara snäll mot miljön.

 1. Alla dessa kriterier uppfyller vi på Rena Plagg.
 2. Så är du trött på att tvätta själv? Eller vill ha mer tid över till annat? Då föreslår vi att du bokar vår redan idag! Vi kan tvätt! Men åter till våra 5 tips.
 3. Till att börja med bör du sortera din hushållstvätt i olika färger, mörka för sig och ljusa för sig.

Det är också viktigt att tänka på att olika plagg kräver olika behandling beroende på vilket material det är gjort av. Därför bör du tvätta plagg i ylle, silke och andra mer känsliga material för sig. Plaggen kan annars slitas snabbt, deformeras eller till och med förstöras.

 1. När du tvättar känsliga plagg med exempelvis knappar, paljetter eller nitar så bör dessa vändas ut och in för att skydda de andra plaggen.
 2. Du kan också välja att tvätta känsliga plagg i tvättpåse.
 3. Har du varit på shoppingrunda? Nya plagg och textilier tvättas med fördel de första gångerna för sig själva.

Om inte, finns det risk att textilierna färgar av sig på annan tvätt. Du kommer att tacka oss när du inser att dina krispigt vita plagg annars hade kunnat bli dassigt rosa.

2 Vilken temperatur bör kläder tvättas i?

När du ska tvätta dina plagg bör du i första hand följa de tvättråd som finns att finna på varje plagg, det är lag på det. Har du klippt bort den inte alltför sällan kliande lappen? Ingen fara, som experter på tvätthjälp delar vi gärna med oss av ett par huvudregler.

Vanlig hushållstvätt som tröjor, t-shirts, byxor et cetera tvättas vid normal nedsmutsning i 40 grader. Sängkläder, handdukar och underkläder bör du tvätta i 60 grader. På så sätt blir man av med bakterier. Känsliga plagg så som blusar och plagg med nitar och paljetter bör inte tvättas i mer än 30 grader.

Utan en ren tvättmaskin blir det svårt att uppnå rena och fräscha plagg, eller hur? Därför rekommenderar vi dig att emellanåt, ungefär varannan månad, köra en tom maskin på 90 grader för att minska bakterietillväxt.

3 Pulver eller flytande tvättmedel?

Vi rekommenderar varmt att använda tvätt- och sköljmedel som är bra ur miljösynpunkt. Exempel på sådana är medel märkta med Svanen, alternativt Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Det är vanligt att överdosera, för att tvätt ska bli rent behövs inte mycket tvättmedel, följ råden på förpackningen om du är osäker eller vill ha tvätthjälp.

 • Huruvida du ska använda pulver eller flytande tvättmedel är ofta en smaksak.
 • Fördelar med pulver är att det är mer effektivt än flytande om vattnet där du bor är hårt.
 • Det är också utmärkt om du ska blanda det med fläckborttagningsmedel.
 • Förpackningen är också av kartong vilket är bättre ut miljö- och återvinningssynpunkt.

En nackdel värd att nämna är att pulver kan ha svårt att lösa upp sig när du kör program med lägre temperaturer. Flytande tvättmedel å andra sidan är effektivt på fett- och oljefläckar. Många av de flytande alternativen finns också i en många olika dofter, vilket gör att du inte behöver använda sköljmedel, vänligt mot både plånbok och miljö.

4 För dig som tycker sköljmedel är livet

Ös inte på med sköljmedel! Vi vet att det doftar gott men det är varken bra för kläderna eller miljön. Använd rekommenderad dos för hushållstvätt med material i syntet eller bomull. Inte bara doftar det gott, det gör också kläderna mjuka och anti-statiska. Använd inte sköljmedel på plagg i mikrofiber, elastan och inte heller jeans. Det kommer förstöra mer än det gör gott!

5 Hur bör jag torka min tvätt?

Vi rekommenderar att i den mån det är möjligt att torka din tvätt utomhus. Det är skonsamt för kläderna såväl som för plånbok och miljö. Om den möjligheten saknas rekommenderar vi att du torkar kläderna i torktumlare eller torkskåp. Om dina plagg endast är fuktiga kan du hänga dem att torka inomhus.

Dock inte om plaggen är blöta, det ökar luftfuktigheten inomhus och kan verka negativt ur hälsosynpunkt. Din tvätthjälp! Vi är dina hjältar i vardagen. Vi vill att du ska få mer tid över till annat. på Rena Plagg och får din tvätt upphämtad, tvättad, tolkad och återlämnad inom 24 timmar. Och du, vi har riktigt bra som gör att du aldrig mer behöver tänka på tvätten, förutom att packa ner den i den tvättpåse du får av oss.

! : Tvätthjälp | 5 tips på hur du tvättar rätt | Rena Plagg – expert på tvätt
Visa hela svaret

Måste man tvätta händerna i varmt vatten?

Ska man tvätta händerna i varmt eller kallt vatten? – Kallt och varmt vatten är lika effektivt när du tvättar händerna. Om vattnet ska ta död på alla bakterier måste det vara 60–65 grader varmt. Och det finns ingen som vill tvätta händerna i så varmt vatten.
Visa hela svaret