Hur Tvättar Man Kläder I Tvättmaskin?

Hur Tvättar Man Kläder I Tvättmaskin
Steg två: Sortera efter temperatur – Efter att tvätten är färgsorterad ska dessa högar delas upp efter vilken temperatur de ska tvättas i. Alla kläder har tvättlappar på insidan med råd om hur de ska tvättas. Det är viktigt att följa tvättråden för att de ska hålla formen och få en så lång livslängd som möjligt.

 1. Har du klippt bort den kliande lappen? Här kommer några huvudregler när det gäller sorteringen av material.40 grader – Detta är en bra temperatur för de flesta kläder av bomull, polyester och andra syntet-eller blandmaterial.
 2. T-shirts, tröjor och byxor tvättas ofta i 40 grader.60 grader – Den effektivaste temperaturen att tvätta sängkläder, underkläder och handdukar i är 60 grader.

Ju varmare temperatur desto mer bakterier försvinner. Av den anledningen bör du även tvätta alla kläder och tyger som du varit i konkat med efter att du varit sjuk i 60 grader.30 grader – Ju lägre temperatur desto mer skonsamt är det mot kläderna. Känsliga plagg som siden och ylle ska inte tvättas i mer än 30 grader för att skadas.
Visa hela svaret

Vilket program tvättar man kläder?

Tvätthjälp | 5 tips på hur du tvättar rätt | Rena Plagg – expert på tvätt Hur Tvättar Man Kläder I Tvättmaskin Vissa tvättar en gång i veckan, andra mer eller mindre varje dag. Hur ofta tvättar du? Oavsett hur dina rutiner ser ut så anser de flesta att tvätt av hushållstvätt är både tråkigt och tidskrävande. Vi vill påstå att tvätten bör få en del kärlek; både för att bli ren, öka livslängden men också för att vara snäll mot miljön.

 • Alla dessa kriterier uppfyller vi på Rena Plagg.
 • Så är du trött på att tvätta själv? Eller vill ha mer tid över till annat? Då föreslår vi att du bokar vår redan idag! Vi kan tvätt! Men åter till våra 5 tips.
 • Till att börja med bör du sortera din hushållstvätt i olika färger, mörka för sig och ljusa för sig.

Det är också viktigt att tänka på att olika plagg kräver olika behandling beroende på vilket material det är gjort av. Därför bör du tvätta plagg i ylle, silke och andra mer känsliga material för sig. Plaggen kan annars slitas snabbt, deformeras eller till och med förstöras.

När du tvättar känsliga plagg med exempelvis knappar, paljetter eller nitar så bör dessa vändas ut och in för att skydda de andra plaggen. Du kan också välja att tvätta känsliga plagg i tvättpåse. Har du varit på shoppingrunda? Nya plagg och textilier tvättas med fördel de första gångerna för sig själva.

Om inte, finns det risk att textilierna färgar av sig på annan tvätt. Du kommer att tacka oss när du inser att dina krispigt vita plagg annars hade kunnat bli dassigt rosa.

2 Vilken temperatur bör kläder tvättas i?

När du ska tvätta dina plagg bör du i första hand följa de tvättråd som finns att finna på varje plagg, det är lag på det. Har du klippt bort den inte alltför sällan kliande lappen? Ingen fara, som experter på tvätthjälp delar vi gärna med oss av ett par huvudregler.

Vanlig hushållstvätt som tröjor, t-shirts, byxor et cetera tvättas vid normal nedsmutsning i 40 grader. Sängkläder, handdukar och underkläder bör du tvätta i 60 grader. På så sätt blir man av med bakterier. Känsliga plagg så som blusar och plagg med nitar och paljetter bör inte tvättas i mer än 30 grader.

Utan en ren tvättmaskin blir det svårt att uppnå rena och fräscha plagg, eller hur? Därför rekommenderar vi dig att emellanåt, ungefär varannan månad, köra en tom maskin på 90 grader för att minska bakterietillväxt.

3 Pulver eller flytande tvättmedel?

Vi rekommenderar varmt att använda tvätt- och sköljmedel som är bra ur miljösynpunkt. Exempel på sådana är medel märkta med Svanen, alternativt Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval. Det är vanligt att överdosera, för att tvätt ska bli rent behövs inte mycket tvättmedel, följ råden på förpackningen om du är osäker eller vill ha tvätthjälp.

 • Huruvida du ska använda pulver eller flytande tvättmedel är ofta en smaksak.
 • Fördelar med pulver är att det är mer effektivt än flytande om vattnet där du bor är hårt.
 • Det är också utmärkt om du ska blanda det med fläckborttagningsmedel.
 • Förpackningen är också av kartong vilket är bättre ut miljö- och återvinningssynpunkt.

En nackdel värd att nämna är att pulver kan ha svårt att lösa upp sig när du kör program med lägre temperaturer. Flytande tvättmedel å andra sidan är effektivt på fett- och oljefläckar. Många av de flytande alternativen finns också i en många olika dofter, vilket gör att du inte behöver använda sköljmedel, vänligt mot både plånbok och miljö.

You might be interested:  Vad Hade Man För Kläder På Vikingatiden?

4 För dig som tycker sköljmedel är livet

Ös inte på med sköljmedel! Vi vet att det doftar gott men det är varken bra för kläderna eller miljön. Använd rekommenderad dos för hushållstvätt med material i syntet eller bomull. Inte bara doftar det gott, det gör också kläderna mjuka och anti-statiska. Använd inte sköljmedel på plagg i mikrofiber, elastan och inte heller jeans. Det kommer förstöra mer än det gör gott!

5 Hur bör jag torka min tvätt?

Vi rekommenderar att i den mån det är möjligt att torka din tvätt utomhus. Det är skonsamt för kläderna såväl som för plånbok och miljö. Om den möjligheten saknas rekommenderar vi att du torkar kläderna i torktumlare eller torkskåp. Om dina plagg endast är fuktiga kan du hänga dem att torka inomhus.

 1. Dock inte om plaggen är blöta, det ökar luftfuktigheten inomhus och kan verka negativt ur hälsosynpunkt.
 2. Din tvätthjälp! Vi är dina hjältar i vardagen.
 3. Vi vill att du ska få mer tid över till annat.
 4. På Rena Plagg och får din tvätt upphämtad, tvättad, tolkad och återlämnad inom 24 timmar.
 5. Och du, vi har riktigt bra som gör att du aldrig mer behöver tänka på tvätten, förutom att packa ner den i den tvättpåse du får av oss.

! : Tvätthjälp | 5 tips på hur du tvättar rätt | Rena Plagg – expert på tvätt
Visa hela svaret

Hur man använder en tvättmaskin?

Hur tvättar man? De flesta av oss kan enas om att tvättdagen kanske inte är den roligaste dagen i veckan, oavsett om man är en tvättveteran eller inte. Är man en tvättrookie kan uppdraget kännas nästintill omöjligt och man ställs inför den simpla frågan; hur använder man en ? Just därför har vi samlat en lista på hur du effektivare kan använda en tvättmaskin.

 • Att preppa inför tvättandet kan bespara dig dyrbara minuter, men även förhindra missöden i maskinen.
 • Vänd byxor ut och in, dra ihop dragkedjor och knäpp knappar.
 • Om även ihåg att tömma fickorna på gamla kvitton (eller exempelvis mobiltelefonen).
 • När det kommer till färgsorteringen så brukar man oftast förhålla sig till tre kategorier; vitt, flerfärgat och enfärgat.

Om du känner dig osäker kring vilken temperatur dina plagg och textilier bör tvättas i, så kan du enkelt följa anvisningarna på tvättlapparna. Det är viktigt att följa dessa rekommendationer för att bevara klädernas färg och form, och för att undvika risken att råka förstöra känsligare plagg.

Material såsom ylle, akryl och siden behöver ofta lite mer omsorg och därför är det extra viktigt att vara uppmärksam gällande tvättanvisningarna för just plagg av dessa material. För en generell temperaturanvisning så brukar man säga att 30 grader lämpar sig för känsligare material, 40 grader för de vanligaste typerna av tyg och 60 grader för lakan, handdukar och andra hemtextilier.

De allra flesta tvättmaskiner har ett fack för tvättmedel och sköljmedel med separata delar för respektive medel. Allra vanligast är tre olika behållare i facket med symbolerna I, II och *. I-symbolen: gäller tvättmedel för förtvätt när du har kläder som är riktigt smutsiga.

 • Används sällan, men kan vara bra att veta.
 • II-symbolen: här häller du tvättmedlet i när du ska köra en vanlig tvätt utan förtvätt.
 • Symbolen: avser vart du ska hälla i sköljmedel, om du så önskar använda det.
 • Hur mycket tvättmedel du ska använda skiljer sig beroende på många faktorer, bland annat om du använder dig av flytande eller pulvertvättmedel, samt beroende på hur hårt vattnet är där du bor och hur smutsig din tvätt faktiskt är.

På tvättmedelspaketen finns tabeller som illustrerar doseringen, om du känner dig osäker. Sköljmedel är inget måste, men även där finns instruktioner för att mäta upp rätt mängd för just din tvätt. Det finns speciella påsar, så kallade tvättpåsar, som är framtagna för att tvätta bygelbehåar i så att man inte förstör bygeln på dessa.

 • Tvättpåsar är även suveräna att tvätta strumpbyxorna eller skosnörena i.
 • Försök ha som en regel att inte tvätta om du inte kan fylla upp en hel maskin – en halvfull tvättmaskin gör av med nästan lika mycket energi som en full maskin.
 • Om du har en akut tvättsituation och ändå behöver köra en halvfull maskin, då kan du ställa in så att mindre vatten används.

Anpassa då även doseringen av tvättmedel. När du tagit dig igenom dessa steg så är det bara att sätta igång. Kom ihåg att olika tvättmaskiner har olika program och de flesta moderna tvättmaskiner är väldigt enkla att manövrera. Var inte rädd för att utforska din tvättmaskin, det är möjligt att den har flera specialprogram som passar utmärkt för just dina behov. Hur Tvättar Man Kläder I Tvättmaskin : Hur tvättar man?
Visa hela svaret

You might be interested:  Klä Om Stol Hur Mycket Tyg?

Vilket program ska man välja på tvättmaskinen?

Det lönar sig att välja det tvättprogram som tillverkaren använt för energimärkningen. Det visar Energimyndighetens nya test av tvättmaskiner. Alternativa program på samma tvättmaskin använder i genomsnitt 88 procent mer energi och 70 procent mer vatten.

 • De testade tvättmaskinerna är alla i den effektivaste energiklassen A+++.
 • I testet ingick att jämföra det bomullsprogram som använts vid framtagning av energimärkningen med alternativa bomullsprogram på samma maskin.
 • Energimyndighetens test visar att energimärkningsprogrammet är betydligt mer energieffektivt.

–Bomullsprogrammen som användes som jämförelse använder i genomsnitt 88 procent mer energi och cirka 70 procent mer vatten, utan att tvätten blir renare, berättar Ileana Hagelin som ansvarar för testet på Energimyndighetens Testlab. Att regelbundet tvätta i alternativa bomullsprogram istället för energimärkningens program gör att energianvändningen ökar från cirka 170 kWh per år, som motsvarar en tvättmaskin med energiklass A+++, upp till cirka 290 kWh vilket motsvarar energiklass B.
Visa hela svaret

Hur ska man fördela tvätt?

STEG 4 – Färgsortera för att bevara färg och undvika missfärgad tvätt. Varje hög ovan med de olika materialen delas sedan upp enligt färg. Tre olika högar brukar räcka: Vit, svart, färg. Tvätta varje hög för sig. Om att plagg är flerfärgat eller tex vit med svart krage så lägg den i högen för den färg som är mest dominant. I detta fall vitt. Hur Tvättar Man Kläder I Tvättmaskin
Visa hela svaret

Kan man tvätta jeans och tröjor tillsammans?

Några enkla tvättråd för jeans –

Dina jeans behöver inte tvättas lika ofta som de flesta av dina andra typer av kläder, ungefär mellan var fjärde till sjätte användning är lagom. Det går bra att vädra dem mellan tvättar för att hålla dem fräscha. Tvätta alltid jeans med andra jeans i liknande färger. Undvik att tvätta dem med andra typer av plagg och färger då de lätt färgar av sig och kan slita på andra typer av ömtåligare material. Använd alltid tvättmedel för färgade kläder t.ex. Via Color flytande när du tvättar jeans. Undvik tvättmedel med blekmedel i eftersom det gör att jeansen snabbt blir urtvättade. Tvätta alltid jeans ut och in. Läs tvättråden för dina jeans på tvättlappen innan du tvättar för att vara säker på att du tvättar dem på rätt sätt. Töm alltid fickorna på jeansen före tvätt! Tvätta jeans i låg temperatur i ett tvättprogram för ömtåliga kläder på tvättmaskinen. Undvik att torktumla jeans. Även om det ibland står på tvättlappen att torktumling går bra så är det alltid bäst att torka jeans naturligt genom att hänga upp dem. Detta får färgen att hålla längre och sliter dessutom mindre på tyget. Om du behöver torktumla så gör det på lägsta möjliga temperatur.

Visa hela svaret

Hur fungerar en tvättmaskin steg för steg?

Idén med tvättmaskinen är enkel. Först så slungas kläderna runt med tvättmedlet och vattnet för att smutsen ska rensas ut och plaggen ska bli rena. Sedan är det dags att avlägsna vattnet genom centrifugering. Det betyder att kläderna snurrar runt i maskinen i hög fart så att vattnet försvinner.
Visa hela svaret

Kan man tvätta alla underkläder tillsammans?

För att behålla klädernas färg och form länge är det väldigt viktigt att man följer plaggens rekommenderade tvättemperatur. På tvättlappen står den temperatur som lämpar sig bäst vid tvätt. Är du osäker på vad alla tvättsymboler betyder? Läs vår guide.

Dina kläder kan förstöras om du inte följer tvättråden, då kan det här kan hända med dina kläder: -Bomull krymper om du tvättar det i för hög temperatur -Ylle – filtar sig -Siden – blir hårt -Akryl – töjer sig Om du blandar tvätt borde du tvätta efter lägsta rekommenderade temperatur på de plagg som tvättas samt på det mest skonsamma tvättprogrammet.

Linne och bomull tåler generellt att tvättas i 60 grader. Vissa kläder behöver man dock hantera lite försiktigare, tillverkaren kan då ha angett en lägre temperatur. Det går bra att tvätta underkläder tillsammans med andra kläder. Det viktiga är att välja en tillräckligt hög temperatur.
Visa hela svaret

I vilket fack lägger man flytande tvättmedel?

Häll i tvättmedlet i rätt fack I-symbolen är symbolen för förtvätt. II-symbolen är själva tvättmedelsfacket där du häller i flytande tvättmedel eller pulvertvättmedel (se bruksanvisningarna på respektive maskin) *-symbolen är symbolen för sköljmedel.
Visa hela svaret

När ska man köra tvättmaskin?

Tvätt energisnålt – Men det finns också andra sätt att tvätta hållbart och billigare. Elvita har flera energisnåla tvättmaskiner som har särskilda program som förbrukar mindre energi. Den sortens program använder mindre mängd vatten och en längre bearbetning av kläderna.

 1. Om du har möjligheten att använda ett energisnålt program och köra tvätten på sen kväll eller under natten har du bra förutsättningar för att spara på både miljö och plånboken.
 2. Enligt Energimyndigheten går det att spara hela 88 procent i energikostnad och 70 procent vatten genom att använda energisnåla tvättprogram.

Tvätta mer energisnålt – läs mer om Elvitas tvättmaskiner här. Hur Tvättar Man Kläder I Tvättmaskin Elvitas tvättmaskin CTC7107V som är en kombinerad maskin med tvätt och tork kombi. Den har en kapacitet på 10 kilo.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Tar Man Bort Larm Från Kläder?

Vad är bäst pulver eller flytande tvättmedel?

Pulvertvättmedel eller flytande tvättmedel? – Procurator Webbutik Pulvertvättmedel och flytande tvättmedel är lika effektiva men har olika för- och nackdelar som spelar roll för ekonomin, miljön och det du ska tvätta. F ördelar – pulvertvättmedel:

Ur miljösynpunkt mer fördelaktigt då det är mer koncentrerat. Kräver därmed mindre dosering och färre transporter. Billigare per tvätt jämfört med flytande tvättmedel. Bättre på vittvätt. Innehåller blekmedel vilket flytande tvättmedel inte gör.

Nackdelar – pulvertvättmedel:

Svårare att skölja ur från textilier. Kan efterlämna rester av pulver vilket dels kan ge vita streck på materialet, dels vara irriterande för huden. Sliter mer på textilierna vilket förkortar livslängden på materialet. Går ej att ansluta till automatdoseringsutrustning och gör det svårare att dosera rätt.

Fördelar – flytande tvättmedel

Sprider sig bättre i tvättrumman än pulver, är lättare att skölja ur och lämnar inga ränder på materialet. Går att ansluta till automatisk kemdosering – gör att du alltid vet att du doserar rätt vilket gör det ekonomiskt och miljöanpassat. Mindre aggressivt mot textilier, behåller färger bättre. Ger inga beläggningar inne i tvättmaskinen som pulver kan göra. Ger längre livslängd till materialet. Därför är de flesta tvättmedel för exempelvis städmoppar flytande.

Nackdelar – flytande tvättmedel

Oftast dyrare per tvätt. Är inte lika effektivt på svåra fläckar som pulvertvättmedel eftersom det inte innehåller blekmedel.

Välj alltid typ av tvättmedel efter det du ska tvätta. Tålighet, hur ofta något ska tvättas liksom typ av fläckar avgör och det är då för- och nackdelarna kommer in i bilden. Använd inte starkare tvättmedel än nödvändigt. Följ alltid tvättråden på tvättmedelsförpackningen för hur du ska dosera. Hur Tvättar Man Kläder I Tvättmaskin Pulvertvättmedel och flytande tvättmedel är lika effektiva men har olika för- och nackdelar som spelar roll för ekonomin, miljön och det du ska tvätta. F ördelar – pulvertvättmedel:

Ur miljösynpunkt mer fördelaktigt då det är mer koncentrerat. Kräver därmed mindre dosering och färre transporter. Billigare per tvätt jämfört med flytande tvättmedel. Bättre på vittvätt. Innehåller blekmedel vilket flytande tvättmedel inte gör.

Nackdelar – pulvertvättmedel:

Svårare att skölja ur från textilier. Kan efterlämna rester av pulver vilket dels kan ge vita streck på materialet, dels vara irriterande för huden. Sliter mer på textilierna vilket förkortar livslängden på materialet. Går ej att ansluta till automatdoseringsutrustning och gör det svårare att dosera rätt.

Fördelar – flytande tvättmedel

Sprider sig bättre i tvättrumman än pulver, är lättare att skölja ur och lämnar inga ränder på materialet. Går att ansluta till automatisk kemdosering – gör att du alltid vet att du doserar rätt vilket gör det ekonomiskt och miljöanpassat. Mindre aggressivt mot textilier, behåller färger bättre. Ger inga beläggningar inne i tvättmaskinen som pulver kan göra. Ger längre livslängd till materialet. Därför är de flesta tvättmedel för exempelvis städmoppar flytande.

Nackdelar – flytande tvättmedel

Oftast dyrare per tvätt. Är inte lika effektivt på svåra fläckar som pulvertvättmedel eftersom det inte innehåller blekmedel.

Välj alltid typ av tvättmedel efter det du ska tvätta. Tålighet, hur ofta något ska tvättas liksom typ av fläckar avgör och det är då för- och nackdelarna kommer in i bilden. Använd inte starkare tvättmedel än nödvändigt. Följ alltid tvättråden på tvättmedelsförpackningen för hur du ska dosera. : Pulvertvättmedel eller flytande tvättmedel? – Procurator Webbutik
Visa hela svaret

Hur lång tid tar en 40 tvätt?

Det kan ta mellan 3,5-5 timmar att tvätta en fylld maskin i 60-graders tvätt med det energimärkta programmet. För 40 -gradersprogrammet är tiden ungefär den samma.
Visa hela svaret

Hur tvättar man mest ekonomiskt?

4. Tvätta rätt – Sänk tvättemperaturen när du kan. Att sänka temperaturen från 60 till 40 grader nästan halverar energiåtgången. Men kör ett varmt program – 60 eller 90 grader – någon gång emellanåt för att förhindra bakterietillväxt i maskinen. Passa på att tvätta handdukar och lakan, som behöver tvättas i högre temperatur.
Visa hela svaret

Vilket program ska man tvätta jeans i?

VILKEN TEMPERATUR SKA JEANS TVÄTTAS I? – Tvätta jeans i låg temperatur. Vi rekommenderar i högst 30°C (även fast tvättrådet anger en högre temperatur). Tvättar du i maskin? Använd ett skonsamt program för ömtåliga kläder.
Visa hela svaret

Hur ska man tvätta nya kläder?

Tänk på det här – Välj miljömärkta textilier eftersom de uppfyller vissa miljö- och kemikaliekrav. Undvik så långt som möjligt textilier som är impregnerade, flamskyddade eller behandlade med antibakteriella medel. Fråga i butiken vad varan innehåller.

 • Undvik varor som luktar starkt av kemikalier.
 • Har du redan köpt varan, vädra, tvätta eller lämna tillbaka den.
 • Tvätta nyinköpta kläder och sängkläder innan du använder dem första gången.
 • Var extra försiktig när det gäller varor som är avsedda att användas av barn eftersom barn är känsligare för kemikalier än vuxna.

Källa: Konsumentverket
Visa hela svaret