Kläder När Man Åker Längdskidor?

Kläder När Man Åker Längdskidor
Huvud: Pannband eller tunn mössa – För soliga dagar eller intensiva träningspass, bär ett enkelt, lätt pannband. En lätt mössa kan också ge mer värme vid behov. Glöm din stora ullmössa, för den kommer att bli för varm! Vissa skidåkare bär också tunna damasker som skydd mot kylan. Mössor och pannband för herrar | Mössor och pannband för damer
Visa hela svaret

Kan man åka skidor i hoodie?

Softshell hoodies – Om du väljer en softshell, varför inte prova något som Yeti? Yeti är gjord av ett lättviktigt och vattentåligt material med hög andningsförmåga, och håller därmed i alla väder. Som om inte det skulle räcka har du även en liftkortsficka, samt en uppvärmd mediaficka på insidan som dessutom är integrerad i denna skidjacka.
Visa hela svaret

Hur ska man klä sig i skidbacken?

Ett välsittande underställ och strumpor i ull är bästa grunden för en varm klädsel. Ullens fibrer binder mycket luft och ger bra värmeisolering. Över ditt basplagg bör du ha ett mellanlager vid kalla, huttriga dagar. Plagg i fleece och merinoull värmer skönt och passar perfekt som mellanlager.
Visa hela svaret

Vad ska man ha för jacka när man åker skidor?

Skyddslager – Detta är det yttersta lagret vilket är avsett för att skydda dig mot elementen som vatten, vind, regn och snö. För det är nog inte någon som vill vara genomblöt när man åker. Det skyddande lagret består mestadels av skalplagg eller jackor och byxor som ger ett tillräckligt skydd samtidigt som du får en mjuk avdunstning av fukt från din hud.
Visa hela svaret

Vad ska man ha under skidbyxor?

Första lagret, närmast kroppen – Närmast kroppen bör du ha ett tunt plagg som samtidigt håller dig varm och klarar av att transportera fukt. Allra helst ett underställ av ull. Ett material som lämpar sig utmärkt för alpin skidåkning. T-shirt och långkalsonger eller tights kan också fungera.
Visa hela svaret

Kan man åka skidor i skaljacka?

Skal-jackan – förnäma egenskaper även vid skidåkning – Fler och fler skidåkare väljer i dag skaljackan, som ursprungligen utvecklades till bergsbestigning och vandring. Klättrarna ville ha en tålig, vattentät, ventilerad och lätt jacka. Nu betyder vikten inte så mycket på en skidsemester, men skaljackans förnäma vattentäta och andningsbara egenskaper gör den perfekt till skidåkning.

Det bästa med en skaljacka är att du kan reglera din kroppstemperatur genom att ta mellanlagren av eller på. Använder du samtidigt svettransporterande lager under skaljackan får du den bästa tänkbara ventilationen. En annan fördel med skaljackan är att du kan använda den som fritidsjacka/regnjacka året runt.

Skaljackan är klart att föredra för dig som är aktiv och inte står stilla på skidsemestern. Jackan ger ingen värme men ser till att hålla vind, vatten och snö ute. Därför ska du bara hitta ett innerlager och mellanlager som kan hålla dig varm, vilket skulle kunna vara svettransporterande skidunderställ samt en bra skidpulli/skidtröja.

 • Är det kallt, kan du ha en tunn dun- eller fiberdunjacka i väskan som du tar av och på beroende på vädret.
 • Tips: Det finns flera typer ventilationsmembran.
 • Vi kommer inte nämna dem alla här men precis som med fodrade jackor, ska du titta efter vattentäthet, ventilation och slitstyrka.
 • Du kan räkna med att pris och kvalitet hör ihop.

En dyr skaljacka – ev. med tre lager GoreTex och toppkvalitets-blixtlås – har oftast markant bättre vattentäthet och ventilation än en billig skaljacka.
Visa hela svaret

Får man dricka och åka skidor?

Nyheter Publicerat torsdag 9 december 2010 kl 13.11 Idrott i kombination med servering av alkohol går inte för sig. Vid Solbergsbacken och Bjästabacken ligger det restauranger som serverar alkohol i anslutning till backarna, så där kommer det att bli blåskontroller för den som ser alltför vinglig ut på sina skidor.

Jan-Olof Häggström, socialdemokratisk ordförande i humanistiska nämnden i Örnsköldsvik. berättar om beslutet i P4 Extra. Liftpersonalen ska stoppa onyktra skidåkare Om liftpersonalen misstänker att den som ska upp i liften har druckit alkohol blir det stopp berättar Jan-Olof Häggström. -Koordinationsförmågan försämras när man dricker alkohol och vi vet ju vad som händer när man kör bil och är påverkad, säger Jan-Olof Häggström i P4 Extra.

Som det ser ut nu så kan den som vill åka skidor raka vägen in i restaurangen. -Så nu har vi tagit beslutet att det får bli stopp, säger Jan-Olof Häggström. Den som vill ta skidorna under armen och själv knata upp för backen och åka alkoholpåverkad är det däremot fritt fram för.

Skidbacken hör till allemansrätten så där kommer vi inte stoppa någon, vår begränsning ligger i att de inte får åka med liften, säger Jan-Olof Häggström till Lotta Bromé. Inga promillegränser fastslagna Vad som blir blåsgränsen för om man får eller inte får använda liftarna är ännu inte helt bestämt.

Vid bilkörning gäller till exempel 0,2 promille, men det är inte beslutat om det är samma gräns som gäller för liften. -Man kommer nog fortsätta kunna ta en öl till maten, säger Jan-Olof Häggström.
Visa hela svaret

Kan man åka skidor i jeans?

Kan man åka skidor i jeans? – 7 anledningar att inte göra det! Jeans är hållbara och ett plagg som de flesta har hemma, titt som tätt ser man även folk som åker skidor i jeans, vi har också gjort det. Kanske har du själv funderat på om jeansen fungerar bra för skidåkning och vi tänkte ge våra tankar på det i det här inlägget – och varför vi inte rekommenderar det.
Visa hela svaret

Vad ska man ha för strumpor när man åker skidor?

Du spenderar tid och pengar för att hitta rätt pjäxor och skor för just dina fötter, men hur mycket tid lägger du på att hitta de strumpor som passar dig? Med rätt strumpor för ändamålet förhöjer du upplevelsen, oavsett om det gäller alpin skidåkning, löpning eller längdåkning.

Högt skaft – Skaftet på strumporna är så högt att det går upp över pjäxans kant när du drar upp den. Förstärkta partier – På smalbenet och fotens ovansida har skidstrumpor ofta lite tjockare material som dämpar tryck från pjäxans spännen. Syntet och ull – Bra skidstrumpor är tillverkade i en blandning av syntet och ull som gör att de är slittåliga och varma samtidigt som de transporterar bort fukt.

Tunn och smidig – Att ett par strumpor är tjocka är inte samma sak som att de är varma. För tjocka strumpor i ett par tighta pjäxor kan snarare ge motsatt effekt då blodflödet till tårna hindras.

Visa hela svaret

Vad betyder färgerna i skidbacken?

Färgmarkeringar i “vanliga” skidbackar – Skidbackar brukar svårighetsgraderas efter ett färgsystem. Skyltar med dessa färger finns normalt vid de olika nerfarternas början och förgreningar. I första hand är det lutningen som avgör färgen, men i viss mån bredden och annat. Färgerna är:

 • Grön: Mycket lätt, för nybörjare och småbarn (används inte i tyskspråkiga länder).
 • Blå: Lätt, för de flesta åkare.
 • Röd: Medelsvår, för medelåkare och uppåt.
 • Svart: brant, för erfarna och avancerade åkare.
 • Dubbelsvart: extremt, endast skickliga åkare. (Används inte i Alperna. I tyskspråkiga länder finns orange och i franskspråkiga länder gul för extrema pister.)

Visa hela svaret

Hur bär man längdskidor?

8. Den rutinerade skidåkaren – Den rutinerad skidåkaren: Skidorna vilar elegant med frambindningen tryckt mot baksidan av axeln. Handen läggs på skidans främre del så att de balanserar. Görs detta korrekt kommer det att vara riktigt behagligt att bära skidorna.
Visa hela svaret

Vilka skidbyxor?

Fodrade byxor och ofodrade skalbyxor – Vi har både fodrade byxor och ofodrade skalbyxor. Med ett par skalbyxor reglerar du själv värmen genom flera plagg som till exempel underställ och lager 2-plagg. Vad som passar bäst är givetvis individuellt och beror på tycke och smak.

 1. En del vill absolut klä sig lager på lager, medan andra trivs bäst i skalbyxor.
 2. Vet man med sig att man ska gå en del, till exempel en kortare topptur, är givetvis ett par skalbyxor med bra ventilation ett bra val.
 3. Är man däremot ofta väldigt frusen, så kanske ett par fodrade byxor passar bättre.
 4. Många skidbyxor har ventilation i form av öppningsbara dragkedjor, till exempel vid insidan på låren.

Detta gör att du enkelt kan reglera temperaturen själv. Anstränger du dig en stund, eller det blir lite varmare framåt dagen, kan du öppna. För att sedan stänga då du står still eller det kylnar av igen. Har du svårt att välja skidbyxor? Kom gärna till butiken och prova.
Visa hela svaret

Är skidbyxor varma?

Fodrade eller ofodrade skidbyxor – Det finns två typer av skidbyxor – fodrade och ofodrade. Fodrade skidbyxor har ett varmt foder och är ett bra alternativ för dig som är frusen av dig. Ofodrade skidbyxor är tunnare, har oftare mer ventilation och är lättare att röra sig i.
Visa hela svaret

Vad ska man ha under Skalbyxor?

Lager 1 – Innerskiktet – Innerskiktet är det plagg du bär allra närmast kroppen, som underställ, innerhandskar, underkläder eller strumpor, och ska sitta tight utan att strama åt och försämra din rörlighet. När du ska välja ut ett innerskikt är det viktigt att tänka på plaggets fukttransporterande förmåga – om plagget inte leder bort väta från huden kommer din kropp kylas ned på grund av fuktens tendens att leda kyla.
Visa hela svaret

Måste man ha Skidstrumpor?

Välj bra skidsockor till skidsemestern och märk skillnaden – Skidsockor är ett måste på skidsemestern, oavsett väderutsikten. För att dina fötter ska hålla sig varma och för att dina skidstövlar ska vara behagliga att ha på, så är det oumbärligt att ha bra skidstrumpor.

 • Något av det viktigaste när du köper skidstrumpor är längden.
 • De ska nå nästan upp till knät, så kanten på sockarna inte sitter nere i stöveln.
 • Ett par bra sockor på skidsemestern har inte onödiga sömmar, som kan skava och ge besvär på både fötter och ben.
 • Utöver detta så är materialet och dess förmåga till att andas mycket viktigt att titta efter, när du ska köpa nya skidstrumpor.

Bra skidstrumpor är bra på att temperera fötterna, så de både kan hålla dem varma vid hård frost och samtidigt vara lagom varma i mildare väder. Materialet som använts till skidsockarna har också betydelse för strukturen på strumporna. Ju grövre struktur, desto större är risken för att du ska få besvär av dem.
Visa hela svaret

Vad har man under skidorna?

Välja rätt skidutrustning Vilka längdskidor ska jag välja? Vilka längdpjäxor passar min fot? Här hittar du svaret på de frågorna och många fler. Köpa längdskidor – vad ska man tänka på ? Här hittar du allt du behöver veta för att köpa rätt längdskidor.

 • Skidans egenskaper
 • 
Skidans längd
 • 
Skidans spann

Det som styr skidans egenskaper är skidan uppbyggnad och de material som tillverkaren har valt, vilket belag den har och skidans innandöme.Längden på skidan styrs av din kroppslängd och av din åkteknik. Bland killar är det idag vanligast med skidor som är ca 200 – 210 cm långa.

 1. Tjejer brukar välja kortare skidor 180 – 197 cm men då måste man vara vaksam på att de fortfarande har bärande spann.Det absolut viktigaste när du köper ett par skidor är att få rätt spann.
 2. Spannet är den zon under skidan där man lägger på fästvalla för att du skall få ett grepp på snön och kunna skjuta ifrån med skidan.

Får du ett par skidor med ett spann som är för hårt kommer du inte att få fäste utan du får då bakhalt. Dvs skidan släpper från snön när du skall trycka ned skidan och skjuta ifrån. Får du ett par skidor med ett spann som är för mjukt så kommer fästvallan att ta i snön och du får dåligt glid.

Successivt så kommer fästvallan att slitas bort och då får du dessutom dåligt fäste. Även en vallningsfri skida har ett spann och för att du ska få både fäste och glid så behöver du få en skida ordentligt utprovad. Välj skida efter åkteknik Men – lika avgörande är din åkteknik. En skidåkare med god teknik kan ha ett hårdare spann en vad en nybörjare kan ha, så det är inte enbart din vikt som är avgörande när du ska välja skidor.

Både elitåkare som nybörjare kan åka på ett par tävlingsskidor, dock är tävlingsskidorna lite känsligare om du exempelvis skulle trilla än vad ett par motionärsskidor är. Vid tillverkningen av tävlingsskidan vill man skapa extremt låg vikt i kombination med åkkänsla.

På motionärsskidan prioriterar man inte vikten på samma sätt.
 Stenslipning När skidorna är nya är stenslipning att rekommendera. Skidans belag öppnas upp genom stenslipningen och belaget kan lättare suga åt sig paraffinet (glidvallan). Dessutom så planas belaget ut och får en struktur i sig. Strukturen kommer att göra att skidorna glider bättre i snön då en struktur minskar friktionen mot underlaget.

Spannmätning hos oss Varje höst när vi får in nya skidor till oss startar vår kvalitetskontroll för att säkerställa att de skidor som finns i vårt sortiment håller högsta kvalité. Vi har tre digitala mätare som vi kontrollerar skidans fäst- och glidzoner i.

 • Håller inte skidorna de krav vi ställer på ett par bra skidor så skickar vi tillbaka dem till vår leverantör för utbyte.
 • Varje år returnerar vi cirka 15% av de skidor som kommer till oss.
 • Vill du kolla dina befintliga skidor på det “gamla sättet”: Ställ dig på skidorna, väg in skidans balanspunkt (då skidan vilar lodrätt samtidigt som du balanserar den på ett finger), foten skall vara placerad bakom skidans balanspunkt.

Fördela vikten jämnt mellan bägge skidorna. Sedan för man in ett papper eller ett tunt metallblad (bladmått) under skidan. Idealt skall pappret/metallbladet kunna föras till hälen och ca 30-40 cm framför tårna (hur långt beror på skidans längd). Ytan mellan dessa två punkter är fästvallazonen.

Ställ dig nu med hela tyngden på ena skida. För in ett papper eller ett tunt metallblad (bladmått, 0,20 kallföre, 0,30 nollgradesföre, 0,40 klister) under skidan. Idealt skall pappret/metallbladet kunna föras från hälen och ca 30 cm fram. Ytan mellan dessa två punkter är den del av fästvallazonen där du lägger på fästvallan.

Ställ dig till sist på tå. Nu skall hela skidan ta i underlaget (papperet/bladmåttet ska sitta fast). Du har nu en skida med ett optimalt spann efter din längd och vikt. På ett par vallningsfria skidor gör du på ungefär samma sätt men du använder dig av ett bladmått som har måttet 0,4 när du kollar att fällen/skindelen går fritt samtidigt som du står jämnt på skidorna.

 1. När du ska kolla så att du får fäste på skidorna använder du dig av ett bladmått med måttet 0,2 och fördelar tyngden på ena benet, och i samband med det ska bladmåttet sitta fast om du är nybörjare och har du bättre teknik ska det sitta fast när all tyngd är fördelad på ena benet.
 2. Öpa skidor på internet hos Lindells Sport Att välja rätt skidor hos Lindells Sport är lätt.

I samband med köpet beskriver du din åkteknik samt anger längd och vikt i angiven ruta, så väljer vi ut rätt skidlängd åt dig. Ange också om du vill ha ett par allroundskidor (funkar på både kallföre, nollföre och klister), eller rena kallföres eller klisterskidor.Vill du hellre ha ett par vallningsfria skidor så behöver vi också veta hur din skidteknik är så att de blir rätt för dina förutsättningar.OBS!!! Om du själv har valt skidlängd är det självklart den skidlängden du får.

 • Om vi tycker att längden verkar märklig kontaktar vi dig innan vi testar ut skidorna.
 • Fem tips för att välja rätt skidor: 1.
 • Är du kille eller tjej? Fler och fler av våra leverantörer tillverkar tjejskidor i kortare längder men med bibehållen bärande spannkurva som ger rätt respons.
 • Du får både fäste och maximalt glid, trots att skidan är relativt kort.2.

Välj ut ditt skidpar För att göra det enkelt för dig att välja rätt skida har vi klassificerat våra skidor i 3 grupper, BRA, BÄTTRE BÄST. BRA = Skidor som är perfekta för lättare motionsåkning. Detta är de självklara skidorna för dig som skall börja din skidkarriär.BÄTTRE = Fjolårets tävlingsskidor och avancerade motionsskidor som passar för såväl träning som tävling.BÄST = En avancerad tävlingsskida för dig som åker eller kämpar för att åka på Elitnivå.

 1. BÄST++= De skidor du ser på världscupen eller i täten på exempelvis Vasaloppet.3.
 2. Hur åker du skidor? Alla skidåkare åker på olika sätt.
 3. Därför finns alla skidor med olika spannkurvor.
 4. För att du skall få en skida som passar bra för dig vill vi gärna att du beskriver din skidåkning utifrån vår klassificering:Nybörjare = Jag skall just påbörja min skidkarriär.Motionsåkare = Jag åker lättare motionsturer och kortare tävlingar.

Träningsnarkoman = Jag tränar och tävlar regelbundet.Elitåkare = Jag siktar på pallplaceringar och tränar hårt.4. Hur lång är du? Din åkteknik och kroppslängd i kombination med din vikt avgör hur styv och hur lång skida du behöver ha för att skidans spann skall passa dig perfekt.5.

Hur mycket väger du? Din åkteknik och vikt i kombination med din längd avgör hur styv och hur lång skida du behöver ha för att skidans spann skall passa dig perfekt.Alla våra vallningsbara längdskidor levereras med tre olika uppmärkta vallazoner (hård /1/ och mjuk burkvalla /2/ samt klister /3/) utifrån din längd, viktangivelse och hur du beskrivit din åkteknik.

Om du inte beställt ett par skidor som du ska ha för kallföre eller klister, då märker vi upp en vallazon på dem. Längdpjäxor 

Vad styr valet av längdpjäxor? Valet av längdpjäxa är högst individuellt och det finns förmodligen nästan lika många valmöjligheter som det finns fötter.

 1. 
Skate eller klassiskt?
 2. 
Salomonsystemet, Rottefellasystemet, Prolink eller Turnamic?
 3. 
Bred eller smal fot?
 4. STAVAR

Det är ganska enkelt, ska du åka klassisk skidåkning så väljer du ett par klassiska pjäxor, för skate väljer du ett par skate. Men vill du bara ha ett par pjäxorså finns det kombipjäxor från flera märken att välja att åka med. Vad du ska tänka på är att en kombipjäxa har en styvare sula än en klassisk pjäxa och en mjukare än en skatepjäxa.

Så det är en kompromiss.Det finns idag många olika system av bindningar på marknaden. Det norska Rottefella och det franska Salomon. De säljer sina bindningssystem på licens till skotillverkarna. Atomic, One Way och Salomon använder sig av Salomonsystemet och Alpina och Madshus använder sig av Rottefellas bindningssystem.

Fischer och Rossignol sig av Turnamic systemet som är kompatibelt med Rottefella, det inebär att du kan köpa ett par Fischerpjäxor och åka med en Rottefellabindning, eller köpa ett par Alpinapjäxor och ha en Turnamicbindning. Salomon tillverkar även pjäxor och bindningar som är kompatibla med Rottefella.

De har då en sulmodell som heter då Prolink. Köper du ett par Salomonpjäxor med Prolinksula kan du använda dig av Rottefellas flyttbara bindningar.Viktigt att tänka på är att längdskor är små i storlekarna, därför behöver du välja skor som är minst en storlek större än vad du har i vanliga skor. Tänk dessutom på att fötterna svullnar när du åker skidor, mycket blod samlas i fötterna när de aktiveras under skidåkningen.

Vill du åka på Salomonsystemet så väljer du Salomons skor om du har normalbredd på dina fötter eller om dina fötter är lite smalare. Atomics skor är anpassade för dig som har lite bredare fötter. Om du vill åka på Rottefellasystemet väljer du Alpina om du har bredare fötter och Madshus om du har normalbredd eller om dina fötter är lite smalare.

 • Skate eller klassiskt
 • Stavarnas längd
 • Materialval i stavar
 • Stavarnas vikt
 • Trugor
 • 
Handtag och remmar

Man väljer oftast samma modell på stav för skate och klassiskt, den stora skillnaden är att skatestaven är längre än den klassiska.Att ha rätt längd på stavarna är ett måste. Annars får du inte ett effektivt utnyttjande av staven vilket kraftigt påverkar hela din åkteknik.

 1. När vi anger stavlängd i vår butik så menar vi hela stavens längd, från toppen av staven till nedre delen av spetsen, (inte från stavremsinfästningen).
 2. Norska Swix mäter sina stavar lite annorlunda, (med Swix TCS handtag är deras stavlängd kortare än övriga tilverkares då deras konstruktion på handtaget är annorlunda, en 160 cm stav är eempelvis 157,5 cm lång från nedre delen av spetsen till toppen på handtaget).När internationella skidförbundet anger den maximala längd som du får ha på stavarna räknar de längden till infästningen av stavremmen i handtaget.

Rätt längd på stavarna får du genom att multiplicera din kroppslängd med 0.83 cm vid klassisk åkning och 0.90 cm vid skate. Du ska då ha pjäxorna på dig och längden ska mätas till infästningen av stavremmen ( detta enligt Internationella Skidförbundets regler vid tävlingar).

Stavar tillverkas idag i tre olika material:
Glasfiber – Staven får en dålig pendel och saknar vridstyvhet. Oftast lämplig för barn och möjligen för dagsturer.
Aluminium – Det slagtåligaste materialet men försvinner alltmer från marknaden då de är tunga och har dålig pendel.
Kolfiber/Carbon – Olika kolfiberblandningar ger olika egenskaper.

Ju högre andel kolfiber, desto högre vridstyvhet och desto bättre pendel. Om du siktar på att åka Vasaloppet bör du ha minst 70% kolfiber i din stav.Vid tävlingar och framförallt vid långa lopp är stavens vikt av extra betydelse. Stor “hävstångseffekt” genom för mycket tyngd i staven skapar onödig trötthet.

Den lättaste världscupsstaven idag väger ca 54 gram per meter!
Desto styvare och lättare stav, desto bättre fart får du vid varje frånskjut med staven.På de bästa stavarna sitter det ofta väldigt små trugor på vid köpet, ofta är de för små för att det ska bli bra åkning på spåret du har därhemma. Staven sjunker ner i snön, de passar bättre på en världscuptävling där spåren är hårdpistade.

Du kan då köpa till en lite större truga och komma ifrån det problemet. Det kommer även dagar med ymnigt snöfall och då finns det speciella lössnötrugor att köpa till.I princip alla längdstavar för vuxna har idag ett kork- eller thermoplasthandtag, med ett sådant blir det både varmare och skönare att hålla i staven när du åker.
Visa hela svaret

Kan man åka skidor utan skidglasögon?

6. Skidglasögon – Kläder När Man Åker Längdskidor Skidglasögon med bra sikt och som inte immar är ett måste för oss i backen. Då vi uppskattar dom som mest är under soliga dagar, samt när det snöar eller regnar ute. Vid sol reflekterar solljuset extremt starkt i snön och vid snö eller regn irriteras ögonen eftersom du för snön i ögonen.
Visa hela svaret

Kan man åka skidor förkyld?

Hur farligt är det att träna sjuk? – Att avstå från träning när man är sjuk med feber, halsont eller hosta är rekommenderat av en anledning. Riskerna med att träna med en infektion i kroppen kan vara allvarliga. De virus och bakterier som finns i kroppen vid förkylning kan sätta sig i njurarna eller i hjärtat och ge allvarlig skada.
Visa hela svaret

När ska man använda skaljacka?

När är skaljackan det bästa alternativet? – En skaljacka är det bästa alternativen när du ska på en utomhusaktivitet där vädret kan variera. När du rör dig så skapas värme och fukt från din kropp som du vill ska kunna ta sig ut, samtidigt som att du vill kunna vara skyddad från väder och vind utifrån. De senaste skaljackorna är lika lätta och packeterbara som vindjackorna var för 5 år sedan.
Visa hela svaret

Vad menas med tyngden på Dalskidan?

Foto: SVT Uppdaterad 26 oktober 2012 Publicerad 26 oktober 2012 Carvingskidan – med sin smala midja – revolutionerade alpinsporten – det gick plötsligt lättare att svänga, men de nya regelmåtten för storslalomskidorna har backat tillbaka bandet lite.

 1. I branterna är skillnaden inte lika markant – men i andra delar av banan får åkarna kämpa rejält.
 2. När det blir väldigt flackt då är det i princip omöjligt att få runt laggen, så kommer vi i sådana backar där vi har lite fart och ganska platt så kommer det vara jättejobbigt, då får man nästan kliva runt, så det kommer ju se väldigt roligt ut, säger André Myhrer till SVT Sport.

Det är “tyngden på dalskidan” som gäller. Förr kunde åkarna luta in lite mer och skidorna hjälpe dem på traven. Lutar de för mycket nu riskerar skidorna att gå åt ena hållet och åkaren åt andra. Regeländringarna gjordes framförallt för att minska skaderisken.

 • I svängarna utsätts nu kroppen inte för samma krafter som tidigare.
 • Eftersom skidan inte längre hjälper åkarna att svänga lika mycket, så måste dom själva skapa tryck på ett helt annat sätt.
 • Det har fått dom att tvivla på att skadorna verkligen kommer minska.
 • Jag upplever det lite så, att jag får ta i mer.

Det är inte riktigt den här sköna åkningen som man har kunnat haft utan man får ta i. Jag blir tröttare när jag åker på de här och det skrämmer mig lite, säger Matts Olsson. Det blir en spännande storslalompremiär – där ingen riktigt vet om förra årets stornamn har lyckats anamma det nya eller om vi ska förvänta oss att det dyker upp nya namn från kulisserna.
Visa hela svaret

Hur bromsar man på skidor?

Gratis retur – Vår fraktkostnad är 79 SEK. Om du handlar över 1000 kr står vi för frakten. Varan måste vara oanvänd och returneras oskadad i originalförpackningen.

Att bromsa på rullskidor är inte så svårt om du bara övar lite på det.

Som på vanliga skidor kan du bromsa genom att ploga. Tänk på att ha ett stort avstånd mellan framhjulen när plogrörelsen startar. Luta skidorna inåt med så mycket gummi som möjligt mot asfalten. Pressa hälarna och bakhjulen ned mot mitten så mycket ut som möjligt.

En annan teknik är att placera det ena benet 45 grader bakom framskidan och bromsa med det bakre benet efter dig. Det kan också vara bra att öva på att nödbromsa genom att köra av asfalten. Placera den ena skidan ordentligt framför den andra och placera tyngden mittemellan, gärna med lite böjda knän.

Visa hela svaret