Pälsängrar Frysa Kläder Hur Länge?

Pälsängrar Frysa Kläder Hur Länge
Angripna textilier kan värmebehandlas vid 60°C genom tvätt, strykning eller torktumling. Angripna textilier kan även läggas i påsar och frysas. Minst en vecka i -18°C räcker.
Visa hela svaret

Hur länge ska man ha kläder i frysen?

Frys in kläderna – Stickade tröjor ska inte ligga staplade på varandra år ut och år in, de måste också komma ut och luftas. Är det ulltröjor är det bättre att vika dem än att hänga på galge en längre tid, eftersom de kan förlora formen. Och skulle tröjan, tygskorna eller jeansen ändå lukta illa kan du alltid stoppa in dem i frysen ett par timmar.

Det tar bort både lukt och bakterier. – Ett dygn brukar räcka, oavsett vilket material plagget är gjort av, tipsar Anna-Carin. Tänk också på att de flesta plagg inte behöver tvättas i höga temperaturer, om det inte handlar om underkläder. Runt 30, 40 grader räcker. Dessutom ska du vara noga med att inte överdosera tvättmedel.

Mjukt vatten kräver inte lika mycket tvättmedel som hårt vatten. Runt 80 procent av hushållen i Sverige har mjukt vatten. Vill du veta exakt vilken typ av vatten det är där just du bor kan du ta kontakt med Vattenverket.
Visa hela svaret

Hur snabbt sprider sig pälsängrar?

Pälsänger heter på engelska “carpet beetle” – troligtvis för att den gärna ger sig på mattor när den väl kommit in i en bostad. Pälsängern ger sig också på kläder och även möbler i vissa fall. Som tur är förökar sig pälsängrar endast en gång per år, på våren. Så pälsängrar är relativt lätta att bli av med om man vet hur man ska göra – vi visar dig hur. Innehåll:

Kort om pälsänger Pälsänger eller mal Så känner du igen pälsängern Så bekämpar du pälsängrar Checklista städning Förebyggande åtgärder Mer fakta om pälsängrar

Visa hela svaret

Hur länge lever pälsänger skalbagge?

Brun pälsänger – Brun pälsänger är en slags skalbagge som egentligen kommer från Afrika men som upptäcktes i Ryssland på 60-talet. Sedan dess har den spridit sig i Europa och förekommer nu i Sverige. Brun pälsänger håller till mest i södra Sverige samt i Västergötland med angränsande län.

Den bruna pälsängern är snarlik den vanliga pälsängern. Brun pälsänger är 2,5-4,5 mm lång, med oval kropp. Den har brunsvart eller svart huvud och gulbrun eller brun kropp, som är täckt av guldfärgade hår. Larverna är ljusbruna med ljust guldbrunt hår. Den bruna pälsängerhonan lägger upp till 90 ägg som kläcks efter ungefär tio dagar.

Larven utvecklas på tre månader och puppstadiet varar i 8-13 dagar. Puppan blir sen till en skalbagge och denna lever i upp till 20 dagar. Den bruna pälsängern lägger ofta sina ägg i sprickor och springor och där lever sen larverna av organiskt material, som hår och hudavlagringar samt av döda insekter och smulor av olika slag.
Visa hela svaret

Kan pälsängrar finnas i sängen?

Pälsängrar tillhör en kategori skadeinsekter som är vanligt förekommande i svenska hem. Den vanliga pälsängern har, till skillnad från både den bruna och den vågbandade pälsängern, inte förts in i Sverige utan lever på naturlig väg inomhus i våra hem. Oftast i textilier och gärna i en säng.
Visa hela svaret

Kan man lägga kläder i frysen?

Lägg dina begagnade kläder i frysen (-18ºC) i minst tre dagar det första du gör. Eventuell ohyra dör också av en tvätt i 60ºC, men långt ifrån alla kläder tål den sortens värme och tvättprogram. Efter frysboxen tvättar du dem enligt tvättrådet.
Visa hela svaret

Hur kallt kan man förvara kläder?

Fuktkänsliga föremål ska inte förvaras i kallförråd – Textilier av olika slag, däribland kläder, ska inte förvaras i kallförråd. I kallförråd kan det bildas fukt vilket är något textilier är känsliga emot och risken är att det bildas mögel. Dina kläder och andra fuktkänsliga föremål bör förvaras torrt och gärna inne i bostaden.

 1. Har du inte den möjligheten kan du förvara dina textilier i vattentäta sopsäckar alternativt förvaringslådor som sluter tätt.
 2. Dessa bör du sedan förvara på en förrådshylla för att skydda mot fukten på bästa sätt.
 3. Låt aldrig organiskt material, exempelvis wellpapp, stå direkt på golvet.
 4. Risken är då stor att det bildas fukt mellan golvet och kartongen.

Använd alltid förrådshyllor för att frigöra så stor del av golvet som möjligt.
Visa hela svaret

Är det skadligt att hitta några pälsängrar?

Runda hål på kläderna – Pälsängrar är skalbaggar som gärna flyger in i byggnader och lägger ägg. Larverna som sedan kläcks kan leva och göra skada inomhus hela året. Det är alltså larverna Oftast märks det för att det är små, runda hål på kläderna. Men var också uppmärksam på tomma larvskal i garderober och lådor – det kan vara en tydlig varningssignal på att du kan ha pälsängrar hemma.
Visa hela svaret

Var lägger pälsängrar ägg?

Levnadsbetingelse – Honan lägger sina ägg i sprickor och springor. Får en generation per år men honan kan lägga upp till 50 ägg, vilket kan innebära att en individ kan ge ett omfattande angrepp vid rätt förhållanden. Deras optimala levnadsförhållanden är ca 24°C och 70 – 80% relativ fuktighet. Skalbaggen kan röra sig över stora områden och ta sig till undanskymda platser.
Visa hela svaret

Hur ofta lägger pälsängrar ägg?

Fortplantning sker en gång per år – på våren. Då lägger honan mellan 50 – 100 ägg.
Visa hela svaret

Vad är det som biter mig i sängen?

Löss – Löss är också blodsugande däggdjursparasiter. Huvudlöss är 2-4 mm-stora, smutsgula, närmast genomskinliga. Lever cirka 1 månad, suger blod 1 gång per dag och honan lägger totalt cirka 200-300 ägg – gnetter – som sitter fast på hårstrån och kläcks efter cirka 1 vecka.

 1. Sprids så gott som endast via direktkontakt.
 2. Ropps-/klädlöss är ovanligt i Sverige.
 3. Lössen lever i kläder som tvättas sällan och hos personer med eftersatt hygien.
 4. Flatlöss sitter på behårade områden, framförallt där hårstråna är tjockare: genitalt, i armhålorna, i ögonbryn och ögonfransar.
 5. De sprids genom sexuella kontakter.
You might be interested:  Var Kan Jag Slänga Textilier?

Överväg annan STI. Vägglöss (ingen äkta lus utan en skinnbagge) lever i springor i väggar, golv, sängar och bakom lösa tapeter. Suger blod framförallt nattetid, tål långvarig svält. Det kan ta lång tid innan till exempel fågelloppor/kvalster dör inomhus.
Visa hela svaret

Finns pälsängrar i alla hus?

Så får du pälsängrar – Pälsängerns larver trivs på mörka platser som garderober bland kläder och under lister. Lämnas garderober och liknande skrymslen med oanvända textilier en längre tid ökar risken att drabbas av ett angrepp. I äldre hus förekommer det ofta pälsängrar i trossbottnar eller parkettgolv. Pälsängerns fullvuxna bagge föredrar ljusa platser och påträffas därför ofta i fönster.
Visa hela svaret

Vad äter mina kläder?

Angriper textilier – Pälsängrar och malfjärilar är två exempel på skadedjur som angriper textilier. Som fullstora fjärilar och skalbaggar gör de inte särskilt stor skada, utan orsakar mest problem i larvstadiet. Då ger de sig gärna på material som päls, ull, bomull, dun, fjäder och läder men också kläder med hudavlagringar.
Visa hela svaret

Hur får jag bort pälsängrar?

Förebyggande steg – Då pälsängrar gillar att sitta och kura i mörka, lite fuktiga utrymmen är det främsta steget att förebygga en ny invasion att hålla garderober och byrålådor rena och fräscha. Vädra garderober, skaka mattor och lakan, dammsug hörn och svåråtkomliga utrymmen.
Visa hela svaret

Finns det kryp i sängen?

Vanliga symtom vid kvalsterallergi –

Försämring av atopiskt eksem Luftvägsbesvär Nysningar och/eller nästäppa Rinnande näsa och ögon

Ofta är besvären värst på natten eller morgonen eftersom det är i sängen som man kommer i kontakt med kvalstren. Symtomen förekommer året runt. Kvalster samlas särskilt i sängen (madrass, kudde, täcke och sängkläder). Sängkvalster är därför den vanligaste orsaken till kvalsterallergi.

Eftersom man tillbringar många timmar varje dygn i sängen är sovrummet den viktigaste platsen att åtgärda. Kvalster behöver fukt, värme och mörker för att överleva och föröka sig så sängen är därför en optimal livsmiljö. Husdammskvalster är vanligare i södra och västra Sverige beroende på att det är fuktigare och varmare där, speciellt vintertid.

Kvalster finns även i andra delar av landet och den viktigaste orsaken anses vara dålig ventilation och hög luftfuktighet i inomhusluften som medför att kvalstren trivs och kan tillväxa. Om du har symtom som du misstänker beror på kvalsterallergi sök läkare och be att få göra allergitest och om det behövs lungfunktionstest.

 1. Vid lätta allergibesvär kan man börja med att köpa receptfria antihistamintabletter och om det behövs receptfria ögondroppar på apotek och nässprej med kortison.
 2. Följ råden nedan vid konstaterad kvalsterallergi.
 3. Ontakta eventuellt allergikonsulent eller läkare för att kontrollera att kvalster verkligen finns hemma innan sanering påbörjas.

I vissa fall kan allergin ha utvecklats någon annanstans än hemma, exempelvis i sommarbostaden eller utomlands. Tänk på att åtgärder för energihushållning som samtidigt försämrar ventilationen kan öka risker för tillväxt av kvalster. Det finns även möjlighet att behandla kvalsterallergi mer långsiktigt med en metod som kallas allergen immunterapi, eller allergivaccinering i dagligt tal.
Visa hela svaret

Är det svart att bli av med pälsängrar?

Att bli av med pälsängrar är inte det lättaste, men det går genom noggrann städning och att man ser till att hålla ordning i garderoberna. Pälsängern är en typ av skalbagge som i fullt utvecklat stadium livnär sig på nektar och pollen. Den trivs bra utomhus och huserar gärna i till exempel fågelbon.
Visa hela svaret

Hur länge kan bakterier överleva i kläder?

Ett influensavirus överlever bara i ungefär en kvart, men en del mag- och tarmbakterier kan leva på textilier i över fyra timmar.
Visa hela svaret

Hur länge ska man ha jeans i frysen?

Därför ska du lägga dina jeans i frysen | Cafe.se Pälsängrar Frysa Kläder Hur Länge Levi’s vd Chip Bergh uppmanar oss att sluta tvätta jeansen. Så här kan du göra istället. Rasmus Blom | Publicerad 2019-02-06 14:26 | Lästid: < 1 minut Den här artikeln publicerades först hos Tvättade jeans eller inte är en ständigt het debatt som pågått i modesvängarna de senaste åren. Inte minst på sociala medier har det varit en boxningsmatch där ena sidan kan hävda att det inte är något annat än ofräscht, medan andra argumenterar för att det är slöseri med vatten och tar onödigt på miljöns resurser. En som även tagit ställning i debatten är ingen mindre än Levi's vd Chip Bergh, och att tvätta jeans är något som bara är rent slöseri med vatten, enligt honom själv. Och han om någon borde kanske veta. I en intervju från 2015 med Fortune berättade den rådande vd:n att ett bra par jeans aldrig ska behöva se insidan av en tvättmaskin. – Visst, om jag spiller spaghettisås tar jag lite tvättmedel på en tandborste och gnuggar bort, säger han. Men annars ska jeans förbli otvättade. Ett klassiskt knep om du trots allt vill fräscha upp dina brallor är att lägga in dem i frysen över natten. Det dödar bakterierna och ger jeansen en krispigare känsla. Dessutom är det lättare att ta bort fläckar om du haft dem i frysen. Så, med andra ord kan du göra skillnad genom att välja frysen framför tvättmaskinen nästa gång. Här är intervjun med Chip Bergh: Uppdaterad 2019-02-07 13:49 : Därför ska du lägga dina jeans i frysen | Cafe.se Visa hela svaret

Hur lång tid tar det för bakterier att dö i frysen?

Bakterier dör inte i frysen – Ett råd som försäljarna ofta ger är att vädra eller sätta jeansen i frysen istället för att tvätta dem. Det här kan du sluta med ifall ditt mål är att döda bakterier. Infektionsläkare Veli-Jukka Anttila säger att frysta jeans gör att bakterierna faller i en sorts dvala, men genast när jeansen blir varma igen så fortsätter de leva som om inget hänt.
Visa hela svaret

Hur förvara kläder i källare?

Häng kläderna på galgar eller förvara i plastlådor – Vik de kläder som töjs ut av att hänga på galgar, exempelvis kashmir och naturfibrer. På så vis håller sig kläderna fina tills du ska plocka fram dem igen. Lägg kläderna i plastlådor för att enkelt se var du har kläderna.

 1. Plastlådor skyddar dessutom kläderna från kyla och fukt, som riskerar att få kläderna att mögla.
 2. Tips! Lägg kläderna du använder oftast högst upp i plastlådorna.
 3. På så vis blir plaggen mer lättåtkomliga.
 4. Blusar, bomullsskjortor, kostymer, jackor och andra mer tåliga plagg kan du med fördel hänga på galgar.
You might be interested:  Ile Spi 5 Tyg Dziecko?

Tips! Använd vakuumpåsar för att maximera din yta och hålla skadedjuren borta. Vakuumpåsar lämpar sig dock inte för pälsar.
Visa hela svaret

När möglar kläder?

Blöt tvätt som ligger kvar i tvättmaskinen möglar – Varje gång du låter en färdig blöt tvätt ligga kvar i maskinen en längre tid, ökar risken för att kläderna – och även tvättmaskinen börjar mögla. Någon timme hit eller dit är inga problem, men om man lämnar det under längre tid än så brukar tvätten kunna börja lukta illa.4 ställen du inte vill missa att städa på i sommar Denna skarpa och fräna lukt innebär att kläderna börjat mögla.
Visa hela svaret

Hur förvarar man en päls?

Materialets återanvändbarhet Bäst sköter du ett pälsplagg genom att använda det ofta. Päls är en äkta naturprodukt som “gillar” frisk luft och fukt – de flesta pälstyper mår fint till och med i snöblandat regn. Pälsen bör hängas på en stadig, rätt formad klädhängare.

På så sätt fördelas vikten jämnt och intryckningar undviks. En päls trivs däremot inte så bra i hög värme. Häng den alltså inte nära ett värmeelement eller överhuvudtaget där temperaturen är högre än normal rumsvärme. Kyla är pälsens bästa kompis. Då du vädrar pälsen ska du undvika att utsätta den för solljus alltför länge: en mörk päls bleknar och en ljus päls gulnar.

Bästa sättet att förvara pälskläder över sommaren är att lämna dem till en specialbutik. Butiken hjälper dig också med rengöring, reparation eller modernisering, ifall något plagg behöver det. Viktigt är att låta rengöra pälsen regelbundet. Då får man bort damm och andra eventuella föroreningar från bottenullen, täckhåret reser sig och lyfter fram skönheten i pälsen.

 1. Om du överväger att själv rengöra pälsen är det klokt att först be om råd av en sakkunnig.
 2. Små, även obetydliga, reparationsarbeten är bäst att åtgärda direkt.
 3. Ifall du förvarar pälsen hemma, så bör du lägga den i ett svalt och ventilerat utrymme, skyddat för ljus.
 4. En vindsskrubb är på sommaren för het och källaren för fuktig.

Under förvaringen kan pälsplagget gärna skyddas med tyg. Till exempel ett gammalt påslakan fungerar utmärkt som rymlig och luftig förvaringspåse, men se till att förse den med tillräckligt antal lufthål. Malmedel eller liknande bör inte användas. Kom också ihåg att pälsens vackra och naturliga glans inte mår bra av exempelvis hårlack och parfymer.
Visa hela svaret

Hur länge ska man ha jeans i frysen?

Därför ska du lägga dina jeans i frysen Pälsängrar Frysa Kläder Hur Länge Levi’s vd Chip Bergh uppmanar oss att sluta tvätta jeansen. Så här kan du göra istället. Rasmus Blom | Publicerad 2019-02-06 14:26 | Lästid: < 1 minut Den här artikeln publicerades först hos Tvättade jeans eller inte är en ständigt het debatt som pågått i modesvängarna de senaste åren. Inte minst på sociala medier har det varit en boxningsmatch där ena sidan kan hävda att det inte är något annat än ofräscht, medan andra argumenterar för att det är slöseri med vatten och tar onödigt på miljöns resurser. En som även tagit ställning i debatten är ingen mindre än Levi's vd Chip Bergh, och att tvätta jeans är något som bara är rent slöseri med vatten, enligt honom själv. Och han om någon borde kanske veta. I en intervju från 2015 med Fortune berättade den rådande vd:n att ett bra par jeans aldrig ska behöva se insidan av en tvättmaskin. – Visst, om jag spiller spaghettisås tar jag lite tvättmedel på en tandborste och gnuggar bort, säger han. Men annars ska jeans förbli otvättade. Ett klassiskt knep om du trots allt vill fräscha upp dina brallor är att lägga in dem i frysen över natten. Det dödar bakterierna och ger jeansen en krispigare känsla. Dessutom är det lättare att ta bort fläckar om du haft dem i frysen. Så, med andra ord kan du göra skillnad genom att välja frysen framför tvättmaskinen nästa gång. Här är intervjun med Chip Bergh: Uppdaterad 2019-02-07 13:49 : Därför ska du lägga dina jeans i frysen Visa hela svaret

Varför ska man lägga jeans i frysen?

1. Handtvätta dina jeans

Förbered dina jeans inför tvätten genom att tömma fickorna och vänd dem ut och in för att färgen ska bevaras så bra som möjligt.Fyll ditt badkar med kallt eller ljummet vatten. Det hjälper jeansen att hålla formen bättre.Tillsätt en liten mängd av milt tvättmedel i badkaret.Se till att jeansen ligger slätt i badkaret för att undvika veck och rynkor.Låt dem ligga i blöt i ungefär 45 minuter.Skölj dem minst tre gånger i kallvatten för att vara säker på att tvättmedlet har försvunnit helt.Vik ihop dina jeans och tryck bort vattnet istället för att vrida – då håller formen bättre.

2. Torka dina jeans

När det gäller att torka jeans är det alltid rekommenderat att låta jeansen lufttorka, så undvik att torktumla jeans för bästa resultat.Hängtorka dina denimplagg och se till att vända dem ut och in för att inte få märken på tyget från klädnypor eller galgar.Lämna inte jeans i direkt solljus då det kan göra att jeansen bleknar eller krymper.Undvik att stryka dina jeans så mycket som möjligt. Behöver du stryka jeansen, vänd dem ut och in och stryk dem medan byxorna fortfarande är fuktiga. På så vis kan du slippa veck på dina plagg!

3. Ta bort fläckar från jeans

Ta bort alla fläckar från dina jeans innan du ska tvätta dem. För att bli av med fläckarna, gnugga fläcken på byxorna försiktigt med en blandning av vatten och ättika eller använd ett milt tvättmedel.

4. Fräscha upp dina jeans mellan tvättarna För att fräscha upp dina jeans mellan tvättarna kan du spraya dem med vatten och en blandning av antingen ättika eller alkohol. Ett tips är att lägga till ett par droppar eterisk olja i blandningen för att ge dina byxor en behaglig doft. Perfekt när du bara vill fräscha upp byxorna utan att tvätta dem! 5. Frys jeansen

Att stoppa jeansen i frysen är ett sätt för att döda bakterier och baciller som kan ha utvecklats på plagget.Innan du tvättar dina jeans kan du vika och lägga dem i en plastpåse för att sedan stoppa dem i frysen i upp till 24 timmar.Kom ihåg att du inte kan ersätta att tvätta dina jeans genom att stoppa in dem i frysen. Att frysa in dem kan vara ett av stegen vid rengöring av dina jeans för att få bort bakterierna.

You might be interested:  Hur Ska Man Tvätta Bomull?

Tips: Om du vill kan du handtvätta olika denimplagg med salt. Att gnugga med salt hjälper dig att skapa unika mönster och blekningar så att du kan skapa dina helt personliga jeans, precis som du vill ha dem! 6. Tvätta jeans i en Electrolux tvättmaskin

Följ alltid de tvättråd som sitter i etiketten från tillverkaren när du tvättar dina jeans. Om det finns några fläckar tar du bort dem genom att använda ättika och vatten eller tvättmedel innan du lägger dem i tvättmaskinen. Töm fickorna, stäng blixtlåset och vänd byxorna in och ut. Lägg inte jeansen i tvättmaskinen tillsammans med ljusa färger. Det kan göra att andra plagg blir missfärgade.Använd jeansprogrammet på din Electrolux tvättmaskin som är perfekt för alla typer denimplagg. Om du inte har ett jeansprogram använd ett fintvättsprogram för att undvika skador på plagget. Tillsätt en liten mängd tvättmedel lämpligt för jeanstyg. Se till att vårda dina jeans genom att använda rätt tvättmedel. Det finns många kulörtvättmedel på marknaden att välja mellan. Flytande tvättmedel eller kapslar är bäst för jeans eftersom de är mycket mildare för färgade plagg. Vårt UltraCare system vårdar dina plagg samtidigt som det rengör dem. Till skillnad från andra maskiner som blandar tvättmedel och mjukmedel i trumman förblandar vårt exklusiva system dem innan vattnet ens hunnit nå kläderna, för att ge en mjukare och mer vårdande rengöring.

Viktigt: Det är inte rekommenderat att tvätta “raw” denim i tvättmaskinen eftersom det kan skada tyget.7. Vanliga frågor om att torka och tvätta jeans

Hur ofta ska man tvätta jeans?

Det finns ingen anledning till att tvätta jeans allt för ofta eller efter varje gång du haft på dig dem. Tvätta istället jeansen när de blivit smutsiga så kommer dina jeans att hålla betydligt längre. Tänk på att det inte räcker att endast punktbehandla fläckar eller frysa in dem för att de ska bli riktigt rena.

Hur mjukar jag upp mina jeans så de känns mindre hårda och stela?

Ett effektivt sätt för att mjuka upp jeanstyget är att lägga ett par jeans eller andra kläder i en blandning av vatten och ättika. Låt dem sedan dra en stund!

Ska jag tvätta mina jeans innan jag använder dem första gången?

I regel brukar tillverkarna inte tycka att du ska tvätta dina nya jeans innan du tar på dig dem. Använd dem först så att de hinner anpassa sig efter din kropp, efter ett tag kan du tvätta jeansen för första gången i kallvatten för att behålla formen på jeansen.

Hur får jag bort doften av denim?

För att bli av med denimdoften av dina nya jeans eller andra kläder i jeansmaterial kan du antingen lägga dem i frysen eller blötlägga dem i vatten med lite ättika i. Båda metoderna fungerar för att få bort lukt från denimtyg utan problem!

Vad ska jag göra om mina jeans tappar färgen eller bleknar?

Om dina jeans börjar blekna eller tappa färgen kan du använda färg speciellt framtagen för tyg för att få tillbaka färgen igen. Det är vanligt att jeansen tappar färgen efter ett tag så då kan man hjälpa till med att färga jeansen svarta eller blåa igen. Säkerställ bara att färgen du väljer är lämplig för jeanstyg!

Är det bättre att handtvätta jeans?

Så länge du följer råden för att tvätta jeanstyg fungerar handtvätt och maskintvätt lika bra. Tänk på att det tar längre tid att tvätta för hand och du kommer även att förbruka mer vatten än vid maskintvätt.

Hur tvättar man slitna och sönderrivna jeans?

Har du slitna och sönderrivna jeans tvättar du dessa bäst i låg temperatur med det mest skonsamma programmet som din tvättmaskin erbjuder. För att bevara hål och revor i byxorna eller kjolen kan du lägga dem i en tvättpåse.

Tvätta svarta jeans – så gör du utan att de blir grå

De flesta tvättråd för blå jeans gäller också för svarta jeans. Den enda skillnaden är för att bevara färgen längre är det bättre att använda tvättmedel avsett för svarta plagg då den svart färg tvättas ur snabbare. Kom ihåg att inte tvätta svarta och blå plagg tillsammans!

Gör detta när du tvättar jeans:

Tvätta dina jeans i kallvatten eller låg temperaturLägg dina jeans i en blandning av vatten och ättikaTvätta och häng jeansen ut och inFölj alltid tvättråden

Gör inte detta när du tvättar jeans:

Använd aldrig blekningsmedelAnvänd aldrig starka tvättmedelTvätta inte i hög temperatur, då håller de sin form bättreTvätta aldrig jeanstyg med ljusa färger, separera alltid vit tvättVrid inte jeansen när de är blöta

Visa hela svaret

Hur får jag mina kläder att torka snabbt?

Enkla knepet som torkar tvätten snabbare i torktumlaren – Här kommer först ett enkelt knep för att få tvätten att torka snabbare i torktumlaren eller torkskåpet. Sedan tar vi upp ett husmorstips för hur man kan få tvätten att torka snabbare utan torktumlare eller torkskåp.

 1. Allt du behöver för att torka tvätten snabbare i torktumlaren eller torkskåpet är en ren och torr handduk.
 2. Denna stoppar du in i torktumlaren tillsammans med den övriga tvätten.
 3. Därför ska du aldrig torktumla dina trosor Den torra handduken kommer då att hjälpa till att fånga upp vätska och fukt vilket gör att processen går fortare.

Men ta gärna ut handduken efter cirka 15–20 minuter då även den börjar bli fuktig då. Vill du att tvätten ska torka ännu snabbare kan du när du tar ut handduken stoppa in en ny torr handduk. Fiffigt va?
Visa hela svaret

Hur länge kan man ha saker i frysen?

Mager fisk och kött som exempelvis torsk och viltkött kan hålla ungefär ett år eller längre. Fet fisk och fett kött som exempelvis lax och nötkött håller upp till cirka ett halvår eller längre. Det som händer vid en längre frysförvaring är att fettet i maten gradvis härsknar.
Visa hela svaret