Vad Har Man För Kläder På Dop?

Vad Har Man För Kläder På Dop
Dop & namngivning – så klär du dig som gäst! Style & Advice Det korta svaret på denna fråga är nej. Det finns alternativ du kan välja på, men Kim säger att det vanligaste är att plocka fram kostymen. Men trots att kostymen är förstahandsvalet för många av oss, bekräftar experten samtidigt att det finns andra klädval man kan göra! – Det är vanligt med kostym på dop eller namngivning, och kanske ännu vanligare vid konfirmation.
Visa hela svaret

Vad ska man ha på sig på dop tjej?

Klädsel dop – “Klädseln till dop är finare än vardag. Den får gärna vara diskret, men inte alltför mörk, detta är en ljus högtid”, skriver Magdalena Ribbing i Nya Stora Etikettboken (Bokförlaget DN). “Vid ett kyrkdop har kvinnor dräkt eller klänning, helst inte svart, inte urringad eller ärmlös, inte alltför kort, inte utpräglat festglittrig.

 • Byxdress går bra om den inte är aftonbetonad.
 • Barbent ska man egentligen inte vara i kyrkan.
 • Hatt har de kvinnor som vill ha det, men bara till ett stort traditionellt dop och i så fall även handledskorta tunna handskar.
 • Män har till ett stort dop mörk kostym och vit skjorta, till ett mindre dop kavaj eller fin blazer och uddabyxor, vit skjorta”, avslutar Magdalena Ribbing.

Läs även: Vilka färger kan man ha på dopbandet eller klänningen?
Visa hela svaret

Vad bär man på dop?

På ett dop firar man livet och lycka och helsvart signalerar sorg. Bär pasteller eller starkare färger. Mönstrat funkar också och svartvitt mönstrat är absolut okej om man inte gillar färg. Skor: Är det sommar och varmt så funkar så gott som alla högklackade skor, finare sandaler och ballerinas.
Visa hela svaret

Vad har man på sig på dop vinter?

Dop – Klädsel för vinterdop – Etikettbloggen Fråga: Jag är en kvinna på 22 år som ska på dop nu i helgen. Jag har hittat en klädsel som jag trivs i men är lite orolig att den är för mörkt då jag är medveten om att dopet är en ljusets högtid. Jag dras mellan att vilja klä mig i mörkare färger efter årstiden och ljusare efter dopets etikett.

 • Länningen jag skulle vilja bära är vinröd i tunnare och lite festligare material, når till precis ovanför mina knän och har trekvartslång ärm.
 • Till den önskar jag ha ett par tjockare mörka strumpbyxor och ett par svarta ankelhöga stövletter med medelhög klack.
 • Jag vill gärna bära klänning- så vad är egentligen en passande färg på strumpbyxorna under den här årstiden? Vad tycker du? Svar: Dop är en högtid som inte kräver någon högtidlig klädsel.

“Fint klädd” kan man kort och enkelt uttrycka det. För en kvinna är en, en dress väldigt bra, allt i ljusa färger. Men vinrött fungerar ju alldeles utmärkt. Tänk på att din klänning ska inte uppfattas om en aftonklädsel och vara alltför utpräglad festlig.
Visa hela svaret

Får man ha svarta kläder på dop?

Färgval på klädseln – Till skillnad från andra tillfällen där klädkoden är en annan, kan du gärna välja den svarta kostymen på dopet. Inte nog med det, du har också mer spelrum i färgval på, och, Så om valet faller på en svart kostym, se till att variera med färger på de andra accessoarerna.
Visa hela svaret

Kan man ha svarta byxor på dop?

En ljus högtid – Vad Har Man För Kläder På Dop Det finns några saker som är bra att tänka på när man ska gå på dop. För det första är det viktigt att komma ihåg att ett dop är en dag som ska vara fylld med glädje och ljus. Det betyder att det alltid är en god idé att välja ljusa kläder, pastellfärger och mer neutrala kulörer.

 • Lädseln ska alltså vara glad och ljus, men ändå en aning diskret.
 • Man bör även tänka på att välja kläder som är lite finare än de vardagsplagg som man brukar ha på sig.
 • Att klä upp sig hör högtiden till, men man behöver inte ta på sig långklänning eller vara alldeles för uppklädd (om så själv inte önskas).

Var föräldrarna har valt att ha dopet är också avgörande för vilken typ av kläder som är mest lämpliga. I Sverige är det vanligast att man har ett kyrkodop, men andra varianter kan förekomma. Vid ett kyrkodop bör kvinnor satsa på en klänning eller en dräkt av finare slag.

Eftersom dopet kommer äga rum i en kyrka så bör man inte välja något som är alldeles för urringat, barbent eller ärmlöst. Rekommenderat är att man försöker undvika mörka färger eller svart. Hur är det då med klädsel och mode för männen? När det kommer till färger gäller detsamma här. Välj ljusa färger på skjorta och slips, men på kostymen går det bra att ha svart, mörkblått eller mörkgrått om så önskas.

Kostym gäller kanske främst i samband med större dop. På ett mindre dop går det bra med skjorta och en snygg blazer eller kavaj. Har du svårt att hitta kläder som passar för ändamålet kan du alltid titta in hos Johnells på nätet. Här hittar du stilrena och eleganta plagg som passar till dopet med bravur!
Visa hela svaret

Vem bär fram barnet vid dop?

Gudfar / Gudmor vid dop – Att bli gudfar eller gudmor (idag kallas detta fadder) är en mycket hedersfull uppgift och personerna skall i all framtid vara ett föredöme för den som döps. Förr i tiden så ingick det i fadderskapet att man skulle gå in som adoptivförälder om föräldrarna av någon anledning gick bort.

 1. Idag har dock fadderskapet inget med detta att göra.
 2. Gudföräldrarna är de enligt traditionen som ska hålla barnet vid dopet.
 3. Detta är en tradition som går långt tillbaka och infördes för att modern förr ansågs oren under 40 dagar efter förlossningen och fick därför inte beträda kyrkan (förr skull barndopet ske senast åtta dagar efter förlossningen).

Förr behövde även en blivande gudmor eller gudfar vara döpt och helst också konfirmerad. Idag räcker det med att faddern är döpt och han eller hon bör fortfarande vara medlem i kyrkan, men detta är inte längre något krav. En viktig del av fadderskapet enligt kyrkan är att ansvara för barnets kristna fostran.
Visa hela svaret

Hur mycket ger man i dopgåva?

Pengar till sparande – Vad Har Man För Kläder På Dop Pengar är alltid välkommet. Därför är det inte så konstigt att ett finansiellt tillskott är en populär och uppskattad doppresent. Ett personligt tips är att öppna ett sparkonto där du sätter in en lämplig summa. Om du är närstående till familjen kan du fortsätta att sätta in en slant löpande, exempelvis till jul och födelsedagar.

 • Men hur mycket pengar är lämpligt att ge bort i doppresent? Det beror på din ekonomi och hur väl du känner familjen.
 • Enligt en undersökning som gjordes av Nordea för några år sedan kostar den genomsnittliga doppresenten 800 kronor.
 • Nära vänner och familjemedlemmar ger ofta mer.
 • Satsa på ett jämnt belopp, annars ser det ut som om du avrundat nedåt.
You might be interested:  Vilka Kläder Ser Man Smal Ut I?

Även här kan det vara klokt att höra efter med föräldrarna så att inte fler gäster har valt att satsa på samma sak.
Visa hela svaret

Hur långt tid tar ett dop?

Hur lång tid tar ett dop? – Dopgudstjänsten är normalt runt en halvtimme lång. Om det är en del av en ordinarie gudstjänst så tar det dock längre tid. Längden på dopet varierar också med hur många egna sånger och dikter ni väljer att lägga in i programmet.
Visa hela svaret

Kan man ha svarta strumpbyxor på dop?

Klädsel vid begravning – kjol – Du som vill klä dig i kjol på en begravning bör vara noga med kjolens längd. Kjolen bör alltid vara tillräckligt lång för att åtminstone täcka knäna och du bör dessutom alltid bära strumpbyxor under plagget. Att gå helt barbent på en begravning är nämligen inte passande, oavsett om det är högsommar eller inte.
Visa hela svaret

Vad får man inte ha på sig i kyrkan?

Klä kroppen, inte knoppen! – Körerna har körkläder, besökare har fri klädsel. Men tänk på att visa respekt för kyrkorummet och andra besökare: klä kroppen, inte knoppen! Vad som är respektfull klädsel varierar. I en moské går man inte in med skor, på nobelmiddag går man inte i verkstadsoverall, på begravning går man inte i guldlamé – oavsett vad man har för personlig åsikt om moskéer/nobelpris/begravningar.

 • Genom att läsa av och respektera klädkoder visar du hänsyn mot dem som har starkare band till platsen eller traditionen än du själv.
 • Lädkoderna för Svenska kyrkan varierar från församling till församling, och är oftare underförstådda än uttalade.
 • Men med vissa grundprinciper kommer man långt: män ska inte ha mössor/kepsar/hattar på inne i kyrkan och ingen ska ha bara axlar, magar och ben.

Alltså: det står dig fritt att tycka att axelbandslösa toppar är bästa plagget någonsin eller att keps är jättesnyggt till ditt helskägg, men medan du är inne i kyrkan kan du ta på dig en kofta och ta av kepsen – klä kroppen, inte knoppen!
Visa hela svaret

Kan man ha jeans i kyrkan?

Nuförtiden är jeans ett plagg som passar i de flesta sammanhang. Ett par snygga och välvårdade jeans kan du absolut ha på dig, särskilt om du vet att den närmaste familjen klär sig så. För att du inte ska riskera att sticka ut, kan du kanske välja ett par svarta eller mörkt blå jeans.
Visa hela svaret

Måste man prata på dop?

Vad betyder det att dopet ger medlemskap i Svenska kyrkan? – Dopet ger formellt medlemskap i Svenska kyrkan och ger tillträde till nattvarden samt rätten att vara fadder vid andras dop. För att bli konfirmerad måste man vara döpt. Den som är döpt får också rösta vid kyrkliga val från 16 års ålder och är själv valbar från 18 års ålder.
Visa hela svaret

Måste man ha mat på dop?

Kategorier “> Dop Vad serverar man på dop? Du kan antingen bjuda på mat eller fika. Vi har en massa passande recept på cupcakes, smörgåstårta och annan klassisk dopmat. Gör gärna en buffé med blandade smårätter och tårta till kaffet. Korv med bröd brukar vara poppis bland barnen.

Visa hela svaret

Hur går drop in dop till?

Måste man bo i Österåker för att få komma på drop in-dopet? – – Nej, det här är för alla, oavsett var man bor och oavsett hur gammal man är. Alla är välkomna! säger Mikael Thorngren. Så här går det till

Du eller ni kommer som ni är och behöver inte anmäla er i förväg om ni inte vill. Kom själva eller bjud med några. Kom en timme innan dopet börjar. Det går bra att låna dopklänning. Kontakta oss i så fall cirka en vecka i förväg, så att ni får den klänning ni vill ha. Bilder finns här. Väl på plats möts ni av två värdar, en präst och en musiker. Prästen går igenom dopgudstjänsten med er, samtalar om dopet och ni får möjlighet att välja psalm. Därefter genomförs dopgudstjänsten. Efter dopet bjuder församlingen på dopkaffe på kyrktorget. Allt detta är förstås kostnadsfritt, medlem eller ej.

Tänk på att om den som döps är under 18 år krävs vårdnadshavares medgivande, och om inte alla vårdnadshavare är närvarande vid dopet behövs skriftligt godkännande. Är du som ska döpas vuxen, ta med giltig legitimation. Frågor? Om du vill veta mer om drop in-dopet är du välkommen att kontakta präst Mikael Thorngren på telefon 08-540 845 69
Visa hela svaret

Hur många personer får man vara på ett dop?

Dopet behöver inte ställas in eller skjutas upp – Rekommendationerna betyder inte att du måste ställa in eller skjuta fram dopet. Istället kan du hålla det enkelt och med ett fåtal deltagare. Det är möjligt att genomföra dopet med bara prästen, barnet och föräldrarna närvarande.
Visa hela svaret

Hur många låtar har man på ett dop?

Har du frågor om musiken i dopgudstjänsten? Undrar du vad som är lämpligt och vad man bör undvika? Sandra Albertus och Rickard Taubner svarar på dina frågor. Vi läser alla frågor men kan inte garantera att alla blir besvarade. Vi kan heller inte svara enskilt på mail eller liknande.

 • Alla svar publiceras här på Dopguiden.
 • Nya frågor Hej! Hur ställer sig en kantor till ackord? Vi har valt två låtar till vår dotters dop som jag har pianonoter till.
 • Tror dessvärre att dessa måste transponeras.
 • Räcker det att transponera om ackorden eller behöver en kantor utskrivna pianonoter? Från: Mira Hej Mira, i dagens kantorsutbildning ingår ackordspel och transponering, så det är nog inget problem.

Ring ändå kantorn i god tid för säkerhetsskull. Lycka till! /Sandra Hej! Jag har hittat en psalm som jag jättegärna vill ha på min dotter Isabelles dop. Solist är klar och har även pratat med kantorn och han spelar den gärna, men han har inte noter på den och kan inte hitta någonstans.

Den ska vara i Nya Barnpsalmboken nr 212, vet du var jag kan få tag på boken, eller noterna? Dopet är söndagen den 14 september så det är lite brådis Från: Anette Hej Anette, sången som är skriven av Kerstin Andeby finns i “Mosters truddelutter” och i Nya barnpsalmboken. Nya barnpsalmboken finns i nästan alla församlingar.

Fråga om förskolläraren, prästen eller församlingspedagogen har den. Nya barnpsalmboken är utgiven på förlaget Libris (www.libris.se) Lycka till Sandra Hej! Jag undrar om det brukar vara några problem med att låta ett barn eller snarare ungdom (15 år) sjunga på dopet? Vad tycker du själv om det? Från: Linnéa Hej Linnéa, det är bara roligt.

You might be interested:  Hur Tar Man Bort Larm Från Kläder?

Inga problem. //Sandra Hej! Vi vill ha med sången ” det gåtfulla folket” på vår sons dop. Har ingen solist, tänkte att alla kunde sjunga den tillsammans. Har kyrkan texten? Från: Malin Hej Malin, Det gåtfulla folket går bra att sjunga tillsammans. Fråga din kantor om hon/han behöver noter på den. Texten hittar du internet eller på biblioteket.

Lycka till! //Sandra Hej. Vi ska ha dop för vår dotter här nu den 10 augusti och har totalt glömt bort att kontakta kantorn om att vi ska ha en solosång med och vi vill att de ska spela på piano eller orgel. Är det försent nu eller tror du att det hinns att träna och så? /Carolina Hej Carolina, jag tror inte att det är några problem.

 1. Ta kontakt med kantorn så snart du kan.
 2. //Sandra Hej! Vi ska döpa vår lilla tös i sommar.
 3. Blir det för mycket att läsa 2 dikter, en solosång och 2 psalmer? Från: Charlotte Johansson Hej Charlotte, jag tycker det är roligt att ni har tänkt till ordentligt hur ni vill ha ert dop.
 4. Jag tror det blir alldeles lagom! //Sandra Hej! Jag ska sjunga solo på min systers sons dop men har ett litet problem.

Jag vet tyvärr ingen låt som skulle passa jag vill att låten ska handla om hur mycket han betyder för mig och att jag alltid ska finnas där hos han vad som än händer. Har du tips på någon sång jag kan sjunga? 🙂 tack så länge! / Frida Hej Frida, Kanske Jessica Nilssons “Älskade barn” kan passa? Den finns på dopguiden.se, att lyssna på och med ackordanalys.

 • //Sandra Hej! Vår dotter ska döpas och jag vill gärna sjunga solo och ha med två psalmer.
 • Men vi har ingen släkt som kan spela.
 • An kantor eller någon annan i kyrkan ställa upp och spela piano? Tacksam för svar.
 • Från: Jasmina Hej Jasmina, jag tror absolut att kantorn kan ackompanjera dig på piano.
 • Ta kontakt med kantorn i god tid, gärna någon/några veckor innan dopet om ni behöver träffas och öva.

//Sandra Hej, Vi har en vän som vi skulle vilja sjöng 2 st sånger på dopet. Hur funkar det när det är flera barn som döps samtidigt (som vi dessutom inte känner)? Vi kommer ju välja våra sånger och psalmer. Är det en speciell tid som är utsatt för oss eller sker allt samtidigt/ihop? Är det då kanske mer lämpligt att sångerna sjungs på mottagningen efteråt? Tacksam för svar.

 • Från: Cissi Hej Cissi, jag tycker att du ska ta kontakt med dopprästen.
 • Han eller hon träffar båda dopfamiljerna och kan fråga den andra familjen om det går bra att få lite extra sång i dopet.
 • Oftast är det inga problem.
 • De flesta tycker bara det är roligt att få lite extra musik.
 • Lycka till! //SANDRA Måste all musik spelas på piano eller orgel? Vi skulle gärna vilja spela upp “What a wonderful world” med Louis Armstrong när vi går ut ur kyrkan.

Brukar sådana önskemål nekas? Från: Jessica Hej Jessica, en underbar sång tycker jag. Nej, all musik måste inte spelas på piano eller orgel. Har du en kantor som spelar psalmerna, så tror jag inte du blir nekad att ha en CD-version av What a wonderful world som utgångsmusik.

Ta kontakt med din doppräst för säkerhets skull. Mvh Sandra Hej! Vårt första barn ska döpas nu i maj och vi vill göra dopet lika praktfullt och minnesvärt som vårt bröllop. V har valt två psalmer och en solo sång. Psalm 386 och 297. Men vi skulle även vilja ha med Gud som haver med blinka lilla versionen.

Är det för mycket med 3 psalmer och en sång? Sedan undrar viom processionen, får man välja själv eller ska helst kantorn spela något som går ihop med första psalmen? Vi vill gärna ha Ave Maria, men vilken version i såfall? Från: Familjen Brusvik Hej, vad roligt att ni har tänkt till om musiken till dopet! Det finns plats för tre psalmer i dopgudstjänsten och självklart ska ni ha det om ni vill.

Det kan bli långt för ert barn med tre psalmer och solosång, men det är inte alls ovanligt att ha det så. Ta kontakt med er kyrkomusiker och berätta att ni vill ha ingångsmusik och vilken musik ni önskar till det. Ave Maria av J.S Bach och F. Schubert är fina och används mycket, men det finns många andra, bla av E.

Elgar och C. Saint-Saëns. Lycka till! /Sandra Vi frågade om kantorn kunde sjunga några sånger på vårt dop. Det ville hon gärna. Ska jag betala henne för det eller ingår det i hennes arbete? Från: Lotta Hej Lotta, alla kantorer är inte duktiga sångare och det ingår inte i kantorns arbete att vara solist vid dop.

När ändå kantorn tackar ja till att vara solist vid ett dop, är det för att han/hon tycker om att sjunga och gärna ställer upp och förgyller dopakten lite extra. Jag har aldrig hört talas om att en kantor har tagit extra betalt för det. Som jag ser det, gör hon det i arbetet, fast det inte “automatiskt” ingår i kantorns jobb.

Om hon önskat ersättning, hade hon nog nämnt det. Men för att vara säker, fråga antingen prästen eller kantorn direkt, för som sagt, det ingår inte i arbetet. Hälsningar Sandra Hej! Jag undrar om jag kan be min syster sjunga och min kusin spela piano (han tar med eget om det inte finns i kyrkan) på vårt dop? Måste man ha orgel som spelas och måste man kolla av att låten man vill ha är godkänd av prästen? Till sist, hur långt “program” har man i kyrkan? Är man med och bestämmer det själv eller hur funkar det? Tack på förhand Anneli Hej Anneli, det är bara roligt när “dopfamiljen” tar egna initiativ och har vänner eller släktingar som kan sjunga och spela.

 • Det gör dopet mer minnesvärt och personligt.
 • Det behöver inte vara orgel med vid dopet, men eftersom det finns en ordning för dopet i svenska kyrkan, behövs allra oftast två psalmer.
 • Psalmerna kan spelas på piano eller annat instrument, av kantorn eller av någon annan.
 • I slutet av psalmboken finns den ordning som är bestämd för dopet.

Prästen tar alltid kontakt, förhoppningsvis i god tid före dopet, för att gå igenom dopakten och höra om det finns speciella önskemål när det gäller texter, dikter, musik eller annat. Det är sällan som en sång eller annan musik inte “godkänns” vid dop av prästen, men det är alltid bra att ha kontakt i god tid om det skulle vara något problem.

 • Lycka till! Sandra Hej! Jag söker efter texten till en låt som börjar “När jag var liten, bara så här.
 • Bars jag till dopet.” Kommer inte ihåg mer men är det något du känner igen? Kan hända att det är en egenskriven låt, jag vet inte.
 • Från: Tina Hej Tina, sången “När jag var liten” finns i Sånger för små och stora, utgiven av Verbum.

Fråga kantorn, för boken finns i nästan varje församling. Lycka till! Sandra Om man inte vill ha några psalmer alls utan bara jättefina låtar vi hittat på skivan “kärlek till ett barn” är det ok? Eller måste man ha psalmer med? Vi vill dessutom spela upp låtarna på cd alltså ingen som sjunger dom “live” går det för sig? Från: Sanna Hej Sanna, du får prata med prästen om det.

Kyrkomötet tog 1986 beslut om vad kyrkans gudstjänster ska innehålla och enligt svenska kyrkohandboken ska dopet börja och sluta med en psalm. Men, när det tillexempel är dop i hemmet, är det sällan någon kyrkomusiker med och då kan psalmerna helt utgå. Så mitt råd är att prata med prästen, kanske får ni som ni önskar, kanske kan en psalm utgå eller så kan ni lägga CD- musiken först och sist i dopet som inramning och sjunga någon psalmvers i början och i slutet av dopet.

Lycka till Sandra Hej! Vi är så ledsna! Ska ha dop för vår lilla dotter (barn nr 3) men prästen sägera tt vi inte får ha ngr sånger annat än psalmer. Möjligtvis en solosång. Vi hade tänkt oss en sång från Linn Maria; Himlen måste sakna en ängel och ev någon från Carolas album (visor för ett barn).

 • Dessa betyder oerhört mkt för oss då de är kopplade till min pappa som hastigt gick bort i våras.
 • Antorn är enormt duktig och sjunger enormt vackert samt spela både orgel, piano och gitarr.
 • Hjälp oss! Vad ska vi göra? Är dessa låtar så hemska och profana som prästen tycker? Från: Åsa Hej! Tråkigt att det har blivit såhär.
You might be interested:  Vilka Kläder Passar Min Kroppstyp?

Svårt att svara på vad prästen tycker och tänker, men jag ska svara vad jag tycker. Självklart kan man ha två sånger i ett dop. Man kan ha två psalmer och två sånger. Jag blir alltid glad när föräldrarna har tänkt till och vill göra dopgudstjänsten personlig.

 • Jag kan inte tänka mig att sångerna ni valt inte skulle passa vid ett dop.
 • Jag hittade inte texten på “himlen måste sakna en ängel” men det kan inte vara nått konstigt tycker jag.
 • Vad göra då? Jag skulle råda er att prata med kantorn du nämnde.
 • Fråga samma sak som du gjort här.
 • Anske har han/hon en lösning.

Annars får ni väl helt enkelt fundera på om ni verkligen vill att den aktuella prästen ska döpa ert barn. Det finns faktiskt fler präster. Hoppas det löser sig! /Rickard Om man har önskemål att ha någon som sjunger solo på ett dop men inte själv känner någon som kan.

Kan kyrkan där man ska ha dopet hjälpa till med sådant? /Anna-Lena Hej Anna-Lena, ja, ofta kan vi förmedla en kontakt. Fråga gärna kyrkomusikern om det. Kostnaden för solisten får du betala själv. Lycka till /Sandra Tänkte höra om man kan spela Sonja Aldens låt i kyrkan? Sjunger någon präst eller får man spela upp låten???? För att göra det lite mer personligt! Tack för en bra sajt! Från: Ulrika Hej Ulrika! Du skriver inte vilken låt av Sonja Aldén du vill höra men jag skulle inte tro att det skulle vara något bekymmer oavsett.

Däremot kan man inte räkna med att prästen sjunger. Ring istället till pastorsexpeditionen där ert barn ska döpas, och fråga vem som ska spela vid dopgudstjänsten. Säkert kan den kyrkomusikern hjälpa dig med ditt önskemål. /Rickard Hej! Jag undrar om man måste ha en kantor på dopet.
Visa hela svaret

Hur mycket ger man i dopgåva?

Pengar till sparande – Vad Har Man För Kläder På Dop Pengar är alltid välkommet. Därför är det inte så konstigt att ett finansiellt tillskott är en populär och uppskattad doppresent. Ett personligt tips är att öppna ett sparkonto där du sätter in en lämplig summa. Om du är närstående till familjen kan du fortsätta att sätta in en slant löpande, exempelvis till jul och födelsedagar.

 • Men hur mycket pengar är lämpligt att ge bort i doppresent? Det beror på din ekonomi och hur väl du känner familjen.
 • Enligt en undersökning som gjordes av Nordea för några år sedan kostar den genomsnittliga doppresenten 800 kronor.
 • Nära vänner och familjemedlemmar ger ofta mer.
 • Satsa på ett jämnt belopp, annars ser det ut som om du avrundat nedåt.

Även här kan det vara klokt att höra efter med föräldrarna så att inte fler gäster har valt att satsa på samma sak.
Visa hela svaret

Hur långt tid tar ett dop?

Hur lång tid tar ett dop? – Dopgudstjänsten är normalt runt en halvtimme lång. Om det är en del av en ordinarie gudstjänst så tar det dock längre tid. Längden på dopet varierar också med hur många egna sånger och dikter ni väljer att lägga in i programmet.
Visa hela svaret

Här man blommor med sig på dop?

Dop – ska jag ta med blommor, vad ger jag i present och hur ska jag klä mig? – Etikettbloggen Fråga: Jag skall på ett dop hos min pojkväns kusin som jag aldrig har träffat innan och som bor 3 timmar från oss. Pojkvännen och jag är i 20-årsåldern och har varit tillsammans i snart 3 år.

 1. Vad förväntas av mig? Vi åker dit med hans föräldrar bör nämnas, skall jag ha med mig en present till barnet? Har läst att man kan ge blommor och dyl.
 2. Jag har en mörkblå, knälång bomullsklänning i lite tjockare typ i 50-talsstil, kan jag ha den på mig? Eller går en vit, knälång spetsklänning med en jacka över också bra? Hjälp.

Svar: Du ger inte blommor till barnet, men om du vill kan du ta med dig en bukett till familjen ni besöker. Detta som en gest för att ni är bjudna hem till dem. Klädsel för dig kan vara en, en dress. Allt i ljusa färger. Byxdressen kan passa, men inte som en aftonklädsel.

För hade inte kvinnor byxor i kyrkan, men detta har lättats upp. Förr var det en tradition var att ge något som barnet hade med sig genom livet. Silverskeden är ett sådant exempel. En liten summa pengar är också en gåva som är vanlig. Men du kan även ge ett litet smycke till en flicka, kanske tom med ett par manschettknappar.

Tallrikar, glas eller kaffeskedar i servis är också bra gåvor. Mats Danielsson, Etikettdoktorn : Dop – ska jag ta med blommor, vad ger jag i present och hur ska jag klä mig? – Etikettbloggen
Visa hela svaret

Kan man ha ett litet dop?

Litet dop – Ett litet dop innebär ofta att du måste begränsa dig, framför allt när det kommer till antal bjudna gäster. Ett dop behöver dock inte vara stort. Det räcker att man bjuder in den närmaste familjen och de närmsta vännerna om man att även de ska vara med på dopet.

 1. Det viktigaste med dopet är att det blir av och att det blir en dag att minnas.
 2. Välj gärna en liten kyrka så att det blir en mysig stämning samtidigt som alla hör vad som sägs.
 3. Alternativet är att du deltar i en dopceremoni som är en del av en ordinarie gudstjänst.
 4. Överdriv inte! Det är okej att bjuda på en enkel dopfika.

Denna kan du antingen ordna hemma eller fråga om ni kan låna någon liten lokal som tillhör kyrkan. Det brukar finnas samlingslokaler i närheten av kyrkan som man kostnadsfritt kan låna för en dopfika. Läs mer om barndop eller om bibliska namn,
Visa hela svaret