MOQ vid massproduktion av förpackningar – Vid en produktion av förpackningar väger vilken design, vilka färger och vilka storlekar in att för att få en MOQ. För att komma till en rimlig låg nivå i ett styckpris är ofta minst 200 av varje design ett bra riktmärke.
Visa hela svaret
Var tillverkas de flesta kläder?
Majoriteten av de kläder vi köper i dag är sydda i länder som Kina, Bangladesh och Kambodja där skyddet för arbetarnas rättigheter är svagt. Kvinnorna som är anställda i fabrikerna jobbar upp till tolv timmar om dagen, sex dagar i veckan, men kan i de allra flesta fall ändå inte klara sig på sin lön.
Visa hela svaret
Vilka tillverkar kläder?
Arbetare i Indien, Kina, Pakistan och Bangladesh gör nästan alla kläder som säljs i Sverige. De får oftast dåligt betalt. Under tillverkningen använder man ofta farliga kemikalier som förgiftar miljön.
Visa hela svaret
Hur mycket kostar det att tillverka kläder?
Vad kostar det att tillverka kläder i Kina? – Ett plagg kan kosta 2 dollar eller 20 dollar att tillverka. Det finns inget sätt att göra en uppskattning då priset beror helt på material, design och ordervolym. Således måste du först och främst ta fram en komplett specifikation med mönster, material och mått, som du sedan skickar till ett flertal fabriker för att begära offert.
Visa hela svaret
Hur mycket påverkar klädindustrin miljön?
Idag orsakar den svenska textilkonsumtionen utsläpp av växthusgaser på över fyra miljoner ton koldioxidekvivalenter, varje år. Det motsvarar utsläpp från 850 000 varv runt jorden med bil.
Visa hela svaret
Vad år negativt med fast fashion?
Modeindustrin kan stå för så mycket som tio procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Uppemot 92 miljoner ton avfall skapas och 79 miljarder kubikmeter vatten förbrukas varje år för att producera kläder. En systemomfattande förändring är nödvändig för att omedelbart minska modeindustrins miljöpåverkan.
- Det är den drastiska slutsatsen i en ny studie från Chalmers och flera andra internationella universitet.
- Grundläggande förändringar i modeindustrins affärsmodell – inklusive en snabb övergång bort från “snabbmode” – behövs för att förbättra den långsiktiga hållbarheten i distributionskedjan för kläder.
Det hävdar författarna till en ny artikel som precis publicerats i Nature Reviews Earth & Environmen t, en ny webbtidskrift lanserad 2020 av den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Nature, Studien leddes av professor Kirsi Niinimäki, vid Aalto-universitet i Finland, tillsammans med Chalmersprofessorn, Greg Peters, från institutionen för teknikens ekonomi och organisation, och forskare från fyra andra internationella universitet.
Modeindustrin är en av den mest förorenande branscherna och kan stå för upp till tio procent av de globala växthusgaserna. Men trots en ökad medvetenhet om dess miljöpåverkan fortsätter branschen att växa. Detta bland annat på grund av ökningen av “fast fashion” eller snabbmode, som bygger på billig tillverkning, upprepad konsumtion och kortlivad användning av plagg.
Studien beskriver modets miljöpåverkan i hela distributionskedjan från produktion till konsumtion, med fokus på vattenanvändning, kemiska föroreningar, CO2-utsläpp och textilavfall. Till exempel producerar industrin över 92 miljoner ton avfall och konsumerar 79 miljarder kubikmeter vatten per år, där utvecklingsländerna ofta får bära bördan för de utvecklade länderna.
- Denna påverkan visar på behovet av betydande förändringar i branschen, inklusive en tillverkningsminskning och införande av hållbara metoder i hela distributionskedjan, menar författarna.
- Långsamt mode är framtiden”, konstaterar författarna, “men vi behöver en ny och systemomfattande förståelse för hur vi ska gå över till denna modell – och det kräver kreativitet och samarbete mellan designers och tillverkare, olika intressenter och slutkunderna.” En samlad strategi krävs för att textilindustrin ska investera i renare teknik, att modeindustrin utvecklar nya hållbara affärsmodeller och att beslutsfattare ändrar lagstiftningen.
Konsumenter har också en avgörande roll och måste ändra sina konsumtionsvanor och vara beredda att betala högre priser, som står i relation till miljöeffekterna. Figur över förslag på lösningar Figur från artikeln “The environmental price of fast fashion”, Sammanfattning
Textil- och modebranschen har en lång och komplex distributionskedja, från jordbruk och petrokemisk produktion (fiberproduktion) till tillverkning, logistik och handel. Varje produktionssteg har miljöpåverkan genom vatten-, material-, kemikalie- och energianvändning. Många kemikalier som används i textiltillverkning är skadliga för miljön, fabriksarbetare och konsumenter. Mest miljöpåverkan förekommer i de länder där textil- och klädesproduktion genomförs, men textilavfall finns i hela världen. Snabbmode har ökat mängden material i systemet. Modevarumärken producerar nu nästan dubbelt så mycket kläder i dag jämfört med före år 2000. Den nuvarande konsumtionen av mode leder till stora mängder textilavfall, där det mesta förbränns, deponeras eller exporteras till utvecklingsländer.
Artikel Niinimäki, K. Peters, G., Dahlbo, H., Perry, P., Rissanen, T. and Gwilt, A. (2020) The environmental price of fast fashion. Nature Reviews; Earth and Environment.
Visa hela svaret
Varför år kläder så dyra?
Publicerat onsdag 18 maj kl 14.10 Kläder blir dyrare att köpa. Det är på grund av att det är dyrare att köpa bomull för att göra kläder. Folk i klädbranschen tror att priserna kommer att öka ännu mer i höst. Kanske med 15-20 procent. Bomull har blivit dubbelt så dyrt som för tre år sedan.
Det har varit dåligt väder för att odla bomull. Och priset för att skicka kläder mellan olika länder har också höjts. Priset på kläder ökar bland annat av kriget i Ukraina som gör att energi och bränsle blivit dyrare. Även pandemin har gjort att det blivit svårare och dyrare att skicka kläder mellan olika länder.
Aquillaphill Offu bor i Skövde, Han säger att han planerar när han ska köpa kläder. Så att han kan köpa kläder billigare. På hösten köper han sommarkläder som säljs på rea. Och på sommaren köper han vinterkläder som säljs på rea, säger han till P4 Skaraborg,
- På hösten, jag tycker att kläderna som man kan använda på sommaren det är jättebilligt.
- Men de som man kan använda på hösten och på vintern, de är billiga under sommartiden.
- Alma Ohlin i Skövde säger att hon inte vill köpa begagnade kläder, bara för att det är billigare.
- Det kommer jag nog inte göra utan jag kommer och köpa de kläderna jag trivs att gå i helt enkelt.
Aziz jobbar som skräddare i Uppsala. Han tycker att fler borde laga sina kläder. Istället för att köpa nya kläder. Det är inte svårt att laga kläder säger han till P4 Uppland, – Det är bara använda nål och tråd eller om du har symaskin sy med den. Det ska inte vara så himla svårt och sy egentligen.
Visa hela svaret
År det billigare att sy egna kläder?
Varför jag syr (och stickar) kläder trots att det är dyrare del 1 Jag har funderat lite på varför jag är så glad att jag lärt mig sy, för om det är något som är säkert så är det att det inte är billigare att sy kläder än att köpa dem i affär. Jo det kan förstås vara billigare, det finns billiga tyger också om en letar lite (på loppisar tex), men för det mesta är det inte billigare än att köpa kläder på de stora kedjorna.
Att det är helt galet att en t-shirt på HM kostar 69kr vet så gott som alla, vi känner till att någon annan betalar – sömmerskan som syr den i slavliknande förhållanden, naturen som blir förstörd av bomullsodling och gifter mm, men det är ändå svårt att motivera sig till att sy kläder som bara i materialkostnad blir dyrare än att köpa färdigt.
Plus att symaskiner kostar en bra slant de också! Så jag tänkte att jag skulle skriva varför jag är så glad att jag lärt mig sy. Det kanske blir långt och jag räknar med att komma på fler anledningar senare, så jag kallar det här inlägget del 1. Lite av det här kan appliceras på stickning också, men allra mest handlar det om sömnad.1.
Roppsacceptans Sen jag lärde mig sy kläder som passar min kropp har min acceptans för min kropp ökat dramatiskt. Köpa kläder sitter alltid lite fel, veckar sig någonstans, är för stora i axlarna när de passar bysten mm. För mig som är så kort (152cm) så är dessutom alla kläder för långa, midjan hamnar för långt ner och byxor och leggings får jag ibland lägga upp så mycket som 20cm (!).
Och som alla människor i vårt moderna samhälle har jag ju lärt mig att min kropp hela tiden behöver förändras, dieter hit och dit, kroppen ska lyftas och hållas in och tuktas, och all annat skit som hela tiden slängs på oss från reklam och media. När jag syr kläder själv som passar min kropp anpassar jag ju tyget för att passa kroppen och jäklar vad det gör skillnad! Dels fysiskt, kläderna blir bekvämare, men så mycket psykiskt också.
Jag har ingen önskan om att ändra på min kropp längre. Känslan av att kroppen är “fel” blir mycket mindre när kläderna sitter bra, och jag känner mig mycket snyggare. Min ökade kroppsacceptans beror nog i och för sig lite på ålder också (älskar att bli äldre och mer säker i mig själv), och så tackar jag verkligen den delen av internet som kämpar för kroppsacceptans.
Men mycket är det också att jag numera har kläder som sitter bra på mig. Och det behöver inte vara svårt! Tänk midja tex, det är inte svårt att förlänga/korta midjan på ett klänningsmönster men det gör så mycket för passformen. Och så rekommenderar jag ju alla med stor byst att lära sig FBA.2.
- Jag syr och stickar efter behov och slipper “påhittade” behov Att gå på stan i jakt på efter säg ett par nya byxor leder i alla fall för mig till att jag genast drabbas av habegär för ca en miljon andra saker.
- Och istället för byxor kommer jag hem med en klänning, kläder till Astrid, osv.
- Tror inte att jag är ensam om detta.
Dessutom så drabbas jag alltid av “påhittade behov”. Med det menar jag de behov som man plötsligt känner att man har, trots att de inte fanns tidigare. Jag känner plötsligt att jag MÅSTE ha ett rött halsband bara för att det var så fint i affären och någonstans står en skylt om att ett rött halsband är ett måste i en basgarderob osv.
- Det låter så banalt när det står skrivet såhär, men det sker ju mer undermedvetet och jag lovar att alla drabbas av det.
- Att inte gå på stan gör att jag får mindre intryck av prylar och saker = konsumerar mindre.
- Naturligtvis drabbas jag av köplust ändå (ååååh alla fina tyger och garner som finns!) men överlag så ser jag reklam för tyger och garn i mycket mindre utsträckning än vad jag ser reklam för kläder och prylar och då blir mina inköp automatiskt mer välplanerade.
Dessutom känner jag mindre stress inför att hitta plagg som passar mig och min stil. Förr om tex Monki hade många kläder som jag gillade kunde jag köpa många plagg trots att jag inte behövde dem just då, eftersom jag tänkte att nästa höst kanske jag inte skulle gilla något av plaggen.
- Eller köpa två kjolar på en gång utifall att en skulle bli sliten.
- Nu känner jag inte så längre för jag vet ju att det bara är att sy en likadan till sen om den första blir utsliten.
- Så jag syr och stickar efter behov istället för att påverkas utifrån med behov som andra skapat för mig.3.
- Att slippa utnyttja andra, eller i alla fall utnyttja andra mindre Som sagt så vet alla att våra kläder sys av människor i andra länder under rent slavlika förhållanden.
Det är vidrigt! Och jag vill inte vara en del i det. Så jag försöker köpa ekologiskt och fairtrade, men det är dyrt och jag har inte så mycket pengar. Och då är det faktiskt billigare att sy. Det är billigare att köpa ekologisk trikå än att köpa en ekologisk och fairtrade märkt t-shirt.4.
Läderna håller bättre Kläder som jag syr själv håller så otroligt mycket bättre. Dels har jag förkrympt tygerna så jag slipper överraskningen i att en klänning som gick till knäna i affären knappt täcker rumpan efter en tvätt. De är också mer välsydda, även hos en nybörjare. Titta på sömmarna i kläderna hos kedjorna och ni ser snabbt att de är verkligen inte snyggt gjorda.
Vilket inte är konstigt, de är tillverkade under fruktansvärda förhållanden av människor som inte har utbildning inom sömnad eller intresse av det och dessutom måste allt gå supersnabbt. Det är som att vi inte förstår att kläderna inte sys av maskiner utan av människor.
Här i Sverige när någon syr har den personen ofta ett textilt intresse, kanske en utbildning bakom sig, och stor kunskap om material och teknik (eller får i alla fall det på vägen). Men i de länderna där våra kläder tillverkas är det ju mängder av totalt ointresserade människor som syr, de gör det bara för att överleva.
Och de som har intresse får knappast tillfälle att utveckla intresset.5. För att jag tycker att det är kul Det här är nog den viktigaste anledningen. Skulle jag inte tycka att det var kul skulle jag ägna mig åt något helt annat istället! Men jag kan verkligen rekommendera alla som vill lära sig att göra det! : Varför jag syr (och stickar) kläder trots att det är dyrare del 1
Visa hela svaret
Är jeans bra för miljön?
Jeanskampanj Publicerad av: Carina Bindzau, den 1 april 2021. Sollentuna Rödakorskrets och Sollentuna Väsby FN-förening har startat ett jeansprojekt för att fästa uppmärksamheten på den miljöpåverkan som våra klädinköp har på miljön. Visste du att det går åt ca 10 000 liter vatten och ca 1,5 kilo kemikalier för att producera ett par jeans? Den största anledningen till att det går åt så mycket vatten är att jeans tillverkas av bomull och för att producera ett kilo bomull går det åt mellan 7 000 och 29 000 liter vatten.
Produktionen av ett par jeans motsvarar också ett utsläpp på 13 kilo CO 2,17 kilo CO 2 motsvarar koldioxidutsläpp från 89 kilometers bilkörning med en medelstor bil. Det är förstås bra om man använder sina jeans så länge som möjligt. Om man behöver köpa nya så kan man köpa begagnade jeans. Sollentuna Rödakorskrets secondhandbutik kommeratt under perioden den 6 april – den 31 augusti räkna hur många jeans som lämnats och sålts i butiken.
Efter periodens slut kan vi räkna ut hur många liter vatten, hur många kilo kemikaliersom vi har sparat och hur många färre kilo koldioxid som inte släppts ut i luften. Så lämna gärna dina begagnade jeans till secondhandbutiken på Hvidovrestråket 3A i Sollentuna ochköp dina nya jeans där så hjälper du till att bidra till att uppnå globala målen för en hållbar värld.
- FN:s Agenda 2030 består av 17 globala mål för hållbar utveckling som siktar på att bli uppnådda till år 2030.
- En hållbar utveckling innebär att vi tillgodoser dagens behov utan att äventyrakommande generationers möjlighet att tillfredsställa sina behov.
- Det betyder att vi måste leva på ett sätt idag som innebär att framtida generationer ska kunna ha samma möjligheter som vi.
Detta lokala initiativ syftar att bidra till mål 12 och 13, som står för hållbara konsumtions -och produktionsmönster respektive bekämpning av klimatförändringar. Det är alltså inte bara genom att äta vegetariskt och spara in på bil- och flygresor som vi kan spara på miljön utan även när vi planerar våra klädinköp. : Jeanskampanj
Visa hela svaret
Hur tillverkar man en t shirt?
Bomullen fraktas till en textilfabrik där den spinns till tråd. Tråden färgas och vävs till tyg. Textilfabrikens processer kräver mycket energi och vatten, samt kemikalier för färgning och bearbetning av textilierna. På grund av exponeringen för kemikalier är det ofta hälsovådligt att jobba i en tygfabrik.
Visa hela svaret