Var Kan Jag Slänga Textilier?

Var Kan Jag Slänga Textilier
Vad gör jag med trasiga kläder? – Om det går att laga plagget är det ur miljösynpunkt jättebra att göra det. Då kan du fortsätta att använda plagget. Det finns många skomakare och skräddare som lagar kläder och hemtextilier. Kläder och andra textilier som är uttjänta och inte går att laga ska lämnas in till kommunens insamling av textilavfall.

Det ser lite olika ut i olika kommuner. Hör med din kommun om var din närmaste möjlighet till insamling finns. Du kan till exempel söka på “avfall och återvinning” på din kommuns hemsida. Vissa kommuner har inte insamling av textilavfall och i så fall får du följa din kommuns rekommendationer om var textilavfallet ska slängas.

Läs mer om hur du hanterar olika avfall på webbplatsen sopor.nu
Visa hela svaret

Vart ska man slänga textilier?

Helt eller trasigt – allt sorteras – men det måste vara torrt! – Textil som lämnas i textilfraktionen på återvinningscentralen går antingen till återanvändning eller återvinning. Du kan lämna all textil hel, trasig eller sliten, men inte nedsmutsad eller blöt.

Lägg plagg och textil som hör ihop i samma plastpåse och stäng den ordentligt. Påsen skyddar materialet så du kan låta textilen ligga kvar i påsen du tog med dem i. På Bromma och Lövsta återvinningscentraler finns det påsar vid textilinkasten som du kan ta med hem för att packa i. Tänk på att inte lämna in plagg som är alltför smutsiga.

Allt som du lämnar in kommer att sorteras av någon som arbetar på en textilsortering. Tvätta därför det som går att tvätta innan du lämnar in textilierna. Däremot behöver inte plagg som ska kemtvättas genomgå en sådan process.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Få Bort Svettlukt Från Kläder?

Vilka butiker tar emot textilier?

Eftersom vi håller på med vårt mission att rensa ut allt vårt överflöd, fick vi efter att ha rensat i linneskåp och halsduksförråd (hur många halsdukar kan en familj egentligen ha?!) ihop ett tiotal påsar med sådant som skulle till återvinningen. Normalt brukar vi ge kläder och textilier till Myrorna, men nu hade vi hört talas om att även stora kedjor som H&M, Lindex, KappAhl och Hemtex tar emot textilier för återvinning.
Visa hela svaret

Vad kan man göra istället för att slänga kläder?

Lämna in istället för att kasta bort – Cirka 8 kg textil per person kastas i soporna varje år, endast i Sverige. Istället för att slänga kan du ge dina textilier till en välgörenhetsorganisation, en second hand-butik eller till oss på Lindex. Vi jobbar för att erbjuda klädinsamling i alla våra butiker, och idag kan du lämna in plagg i alla Lindex-butiker i Sverige, Norge, Finland och Litauen.

 • Vi tar emot alla typer av plagg oavsett var du har köpt dem från början.
 • Plaggen ska vara torra, rena och hela samt förslutna i en påse i normalstorlek, likt en matvarukasse eller shoppingpåse.
 • De textilier som samlas in i våra butiker går till våra partner s på respektive försäljni ngsmarknad,
 • I Sverige samarbetar Lindex med Myrorna, i Norge med Fretex och i Finland med Recci,

Våra partners arbetar för att främja hållbar konsumtion på sina lokala marknader. Därför sorterar de alla insamlade textilier och cirkulerar så mycket som möjligt som någon annan kan använda och tycka om, t.ex. genom second hand-butiker. Om textilkvaliteten inte är tillräckligt bra för återanvändning återvinns den till isolering eller trasor inom industrin.
Visa hela svaret

You might be interested:  Var Tar Alla Strumpor Vägen?

Var kan man lämna lump?

Lump | Sysav – tar hand om och återvinner avfall På alla Sysavs återvinningscentraler kan du lämna hela och rena kläder och tyger till återbruk. I Malmö och Lund kan du även lämna trasig textil. På Bunkeflo, Norra hamnen och Gastelyckans återvinningscentraler lämnas både hel och trasig textil i samma behållare.

Sysav ansvarar för insamlingen. Materialet sorteras först för återbruk, och det som inte går att använda igen tas till materialåtervinning. Skor och stövlar behöver dock vara hela för att kunna tas emot. På Sysavs övriga återvinningscentraler kan du skänka hela och rena kläder och tyger till välgörenhetsorganisationer.

Trasiga textilier sorteras då som brännbar rest, Kläder, lakan, skor (hela), stövlar (hela), mm Mattor, kuddar, madrasser, trasiga skor mm Återvinningscentral Här kan du lämna de flesta typer av grovavfall, men även sådant som du kan lämna till återvinningsstationer; förpackningar, tidningar och småbatterier. Var Kan Jag Slänga Textilier Är dina saker hela och fungerande? De kanske kan komma till glädje och nytta hos någon annan? På de flesta av Sysavs återvinningscentraler kan du lämna dina produkter till återbruk. Sysav har samarbete med Myrorna, Emmaus Björkå, Emmaus Fredriksdal, Human Brigde och Lions. Du kan också lämna byggmaterial direkt till, Senast uppdaterat 2022-04-21 : Lump | Sysav – tar hand om och återvinner avfall
Visa hela svaret

Var kastar man kuddar?

Huvudkudde / kuddar sorteras som Restavfall (brännbart) hushållsavfall.
Visa hela svaret

Var slänger man gamla madrasser?

Grovavfall är sådant avfall som uppkommer i hemmet men som inte passar att slänga i hushållsavfallet. Det kan till exempel vara möbler, cyklar, kastruller, speglar, bananlådor, keramik och madrasser. Grovavfallet lämnas på återvinningscentral. På återvinningscentralerna slänger du ditt grovavfall i containrar efter vilket material det består av.

 • Till exempel finns fraktionerna trä, metall eller brännbart.
 • Är du osäker på vad som ska läggas i respektive fraktion, är du välkommen att fråga personalen på återvinningscentralen eller använda sorterguiden här på hemsidan.
 • Innan du slänger ditt grovavfall vill vi rekommendera dig att överväga om det du tänkt slänga istället går att ge bort eller sälja.
You might be interested:  Hur Får Man Bort Nagellack Från Kläder?

På miljönär.se Länk till annan webbplats. hittar du verksamheter som kan ta emot sådant som är helt och som du vill bli av med men som någon annan kanske vill ha istället. På flera av våra återvinningscentraler erbjuder vi också det enklare återbrukskonceptet Ge och Ta där du kan lämna exempelvis sten, betong, virke och reservdelar till vissa hushållsmaskiner.

 • Metallskrot lämnar du på återvinningscentralen.
 • Anske har du undrat varför metallförpackningar inte räknas till fraktionen metall? I Sverige har vi producentansvar för vissa fraktioner.
 • För andra fraktioner finns det ett kommunalt ansvar för insamling och materialhantering.
 • Ansvarsfördelningen syftar till att uppnå de nationella miljömålen och främja en cirkulär ekonomi.

Tack för att du orkar sortera rätt!
Visa hela svaret

Hur mycket textilier slängs?

Textil blir ofta avfall i Sverige En stor andel av våra använda textilier, över 7,5 kilo per person och år, hamnar i restavfallet och skickas direkt till förbränning. Det innebär att materialet inte tas tillvara som en värdefull resurs genom att återanvändas eller materialåtervinnas.
Visa hela svaret