Varför Luktar Vissa Kläder Surt?

Varför Luktar Vissa Kläder Surt
Ofta luktar kläder surt just efter att de tvättats. Det kan bero på att de inte hängs upp på rätt sätt och att små veck gör att mikrober får fäste och sprider unken doft. Eller att tvätten hängts i ett rum med dålig luftgenomströmning eller har dålig luft i sig.
Visa hela svaret

Varför surnar kläder?

Sammanfattningsvis – Den vanligaste orsaken till att tvätten luktar surt och unket efter en tvätt är att de inte torkat snabbt nog. När de torkar långsamt så bildas det bakterier i plagget som gör att det luktar surt. Det stora problemet är nu att även om du tvättar om plagget så dör inte bakterierna, eftersom du skulle behöva tvätta det i 90 grader för att bli av med den sura doften, men då skulle ju plagget förstöras.

 1. Det du kan göra för att bli av med sur och unken luft i kläderna är att blötlägga plaggen i ca 15-20 minuter i en hink/balja med 10 liter vatten och 3 deciliter hushållsättika, 12%,
 2. Det dödar bakterierna och får bort den unkna doften.
 3. Självklart behöver du tvätta dem igen efter att de legat i badet med ättikssprit, men det kanske säger sig självt.

: Trött På Att Kläder Luktar Surt Efter Tvätt? – Så Slipper Du Det!
Visa hela svaret

Vad gör man åt kläder som luktar surt?

Lägg kläderna i blöt – Om kläderna luktar surt eller unket efter att ha tvättats kan du blanda cirka två deciliter ättikssprit med tio liter vatten. Låt kläderna dra i blandningen i cirka 15–20 minuter, men inte längre, eftersom färg och textil kan skadas. Tvätta sedan som vanligt enligt skötselrådet. Du kan även prova att hälla ättikssprit i sköljmedelsfacket när du tvättar kläderna.
Visa hela svaret

Varför luktar kläder i garderoben?

Får inte dina kläder en fräsch bomullslukt efter att du har tvättat de? I denna guide kommer vi att lista några olika anledningar till varför kläder kan lukta illa efter en tvätt och hur man botar stanken. Här kommer några tips på hur man får kläder att lukta gott om de inte gör det efter en tvätt. Varför Luktar Vissa Kläder Surt

Din tvättmaskin behöver rengöras.

Tvättmaskiner har en tendens att hålla kvar gammalt vatten från förra tvätten, kalk, bakterier och mögel som blockerar filtret. Som tur är kan man åtgärda problemet själv utan att behöva vända sig till reparationstjänster. Du kan enkelt ge din tvättmaskin en djuprengöring. Varför Luktar Vissa Kläder Surt

Du använder för lite eller för mycket tvättmedel

Brukar du mäta upp hur mycket tvättmedel som behövs eller häller du bara i det och hoppas på det bästa? Överskott av tvättmedlet kommer inte att sköljas rent ordentligt och kan fastna i tyget som kan leda till försumpning och mögeltillväxt. Å andra sidan kan för lite tvättmedel leda till att kläderna inte rengörs tillräckligt.

 1. Se till att du kollar på tvättmedlets anvisningar för dosering och följer de.
 2. Anvisningarna brukar fokusera på 6kg eller 7kg belastning, så om du har en större tvättmaskin kanske du behöver använda lite mer tvålpulver eller flytande vätska.
 3. Om din tvättmaskin däremot har en mindre belastning kanske du inte behöver lika mycket tvättmedel.

Vissa tvättmaskinsvarumärken inkluderar mått. Om inte du har en sådan kan det vara värt att köpa ett mått som kan hittas exempelvis i bakavdelningar i mataffären. Ett annat alternativ är att byta till tvättmedelskapsyler för att förenkla allt. Man kan även välja ett parfymerat tvättmedel eller lägga till mjukgörande medel för att få kläderna att behålla en fräsch lukt längre. Varför Luktar Vissa Kläder Surt

Din tvättmaskin får kläder att lukta illa för att du har lagt i för mycket kläder

Kläder behöver ett visst utrymme för att röra sig under tvätten. Om du proppar i tvättmaskinen med för mycket kläder kommer de inte rengöras ordentligt. Så det kanske inte är din tvättmaskin det är fel på, du låter bara inte den göra sitt jobb. Det är lockande att tvätta allt på en och samma gång men undvik det eftersom att det kan vara anledningen till illaluktande och orena kläder.

Dina kläder luktar fuktigt efter en tvätt eftersom att de har varit i tvättmaskinen för länge

Om dina kläder luktar fukt efter en tvätt kan det tyda på att du hänger upp tvätten alldeles för sent. Låt inte färdig tvätt ligga i tvättmaskinen för länge utan häng upp den på tork så fort som möjligt. Ju längre kläderna är i tvättmaskinen desto mer kommer de att lukta illa. Testa att använda funktionen som skjuter upp start så att tvätten är klar den tid som passar dig bäst. Varför Luktar Vissa Kläder Surt

Det tar för lång tid att torka kläderna

Undrar du hur man undviker fuktig lukt från nytorkade kläder? Se till att torka de inom loppet av några timmar. Om tvätten läggs på tork utan någon slags värme kan det ta längre tid och just då kan den fuktiga och möggliga lukten uppstå. Om din tvätt luktar illa efter inomhustork kan det vara en bra idé att skaffa en luftavfuktare för att skynda på processen.

You might be interested:  Pyssel Med Garn För Barn?

Du låter inte kläderna torka ordentligt

Se till att kläderna är helt torkade innan du viker de och lägger tillbaka dessa i garderoben. Om torktumlaren torkar kläderna kan det vara bra att välja “extra tork” funktionen. Om du föredrar att stryka kläderna när de fortfarande är fuktiga gör det direkt istället för att lämna de fuktiga kläderna i en hög.

Du har lagt dina kläder i garderoben när de fortfarande är fuktiga

Återigen, låt kläder, handdukar och sängkläder torka ordentligt innan du lägger tillbaka dessa i garderoben medan de fortfarande är fuktiga. Låt det ta tid, om du inte gör det för att du inte hinner eller orkar vänta kan sakerna börja lukta illa tills dess att du använder de. Varför Luktar Vissa Kläder Surt

De behöver rum för att andas

Om luft inte kan cirkulera runt kläderna kan kläderna börja lukta illa snabbare. Om du har möjlighet är det bättre att hänga upp de istället för att vika de och lämna mellanrum mellan kläderna. Om du ändå viker de, försök att inte överfylla lådorna och rensa gärna garderoben från onödiga kläder.

De har blivit förvarade för länge

Om du inte använder vissa kläder i garderoben kan de börja lukta illa. Testa att vädra de ute i några timmar. Oftast brukar solljus och vind fräscha upp lukten. Även om det inte är soligt kan frisk luft vara till god hjälp. Om detta inte funkar kan du tvätta de med lite mjukgörande medel. Varför Luktar Vissa Kläder Surt

Dina kläder behöver varmare tvätt

Om du har följt alla tips ovanför och fortfarande är bekymrad över lukten kan det vara för att kläderna behöver genomgå en grundlig tvätt. Låga temperaturer hjälper till att bevara tyget, men är inte bra för att bli av med svettlukt. Testa att tvätta kläderna en lång tid i varmaste temperaturen tyget tillåts i.

Du kan också lägga i några teskedar vitvinsvinäger i tvättmedelsutrymmet. Oroa dig inte, det hjälper till att bli av med lukt på kläder och kommer inte lämna de illaluktande. Om dina kläder behöver tvätt på 30 eller 40 grader kan det vara bra att byta ut tvättmedlet mot ett starkare som är designat för lågtemperaturstvättar.

Klicka för att betygsätta detta inlägg! Totalt: 5 Genomsnitt: 4.8
Visa hela svaret

Varför luktar det äckligt efter samlag?

Symtom – Det vanligaste symtomet vid bakteriell vaginos är illaluktande flytningar. Flytningarna kan vara tunna och färgen kan vara mellan grå och gul. Flytningarna brukar inte bli rikligare än vanligt. Det luktar ofta starkare precis efter att du har haft mens och efter vaginala samlag utan kondom.
Visa hela svaret

Vad luktar cancer?

Går det att känna igen en sjukdom på lukten? – Anne Taka-Eilola, sjuksköterska: “Cancerpatienter kan lukta lite ruttet om det gått långt. Även döende har en speciell doft. Vid diabetes kan andedräkten lukta aceton, när sockervärdet är högt.” Linda Eriksson, sjuksköterska: “I och med att cancerpatienter får cellgifter kan de lukta lite sött och unket, och andningen blir lite surare.

Hudtumörer kan lukta ruttet.” Sven Grutzmeier, överläkare: “Många sjukdomar ger ifrån sig olika dofter. Skrumplever luktar som en samling möss, bakterieinfektioner luktar skunk och sockersjuka ger ifrån sig en syrlig och söt doft.” Avslaget öl fick stå för lukten från ett barn med tidig tuberkulos. Gula febern ansågs lukta charkuteri.

Sådana beskrivningar placerade den medicinska luktläran en bra bit från idealet om en mätbar och objektiv vetenskap. Ett annat bekymmer var att många läkare upplevde sniffandet som ett hot mot deras professionella värdighet. Så luktsinnet hamnade med tiden i skuggan av mer tekniskt avancerade diagnos­metoder och laboratorieanalyser.

Näsan är i första hand inriktad på att hålla reda på vad i omgivningen man bör närma sig, och vad man ska hålla sig undan. Några få av armhålorna i dagens experiment luktar förvånansvärt gott. Resten är mer eller mindre frånstötande. Två trappor upp från källarens svettlukter sitter psykologiprofessor Mats Olsson i en korridor med väldoft av färsk frukt och kaffe.

Han leder det pågående försöket. – En person som börjar känna sig sjuk kan få en annan kroppslukt redan efter några timmar, säger han. Tröjorna som jag just har sniffat mig igenom har burits under fyra timmar av män och kvinnor som fått noggranna instruktioner om att undvika parfymer, starka kryddor och annat som kan påverka kroppslukten.

 • I början av experimentet fick de var sin spruta med antingen saltvatten (placebo) eller en lösning med ett så kallat endotoxin, ett ämne som finns i cellväggen hos många bakterier.
 • Endotoxinet aktiverar det snabba medfödda immunförsvaret mot smittämnen av vitt skilda slag.
 • Inflammationen i sin tur ger symtom som huvudvärk, ökad kroppstemperatur och en allmän känsla av att må risigt.
You might be interested:  Var Tar Alla Strumpor Vägen?

De nya resultaten visar att förändringarna snabbt också påverkar kroppslukten.
Visa hela svaret

Kan man lämna tvätten över natten?

Det är inte helt ovanligt att man tänker att det inte är någon panik att plocka ur tvättmaskinen direkt. Men du bör inte låta den blöta tvätten ligga kvar allt för länge – vi berättar varför! Varför Luktar Vissa Kläder Surt Foto: Freepik Att låta tvätten ligga och dra över natten är ingen bra idé! Har du trots allt hunnit slarva bör du lukta på kläderna för att kontrollera att det inte hunnit bildas mögel. Doften är stark och svår att ta miste på. Ättika är räddaren i nöden Hur löser du det då? Om kläderna har hunnit börja lukta surt eller mögel? Kör dem en vända till i maskinen.

Om kläderna luktar surt efter att de tvättats kan du blanda en deciliter ättiksprit med fem liter vatten, beroende på hur mycket tvätt det är. Låt kläderna ligga i blandningen i cirka 15-20 minuter och tvätta sedan som vanligt. (Låt dem inte dra längre i bladningen då färg och textil kan skadas.) Du kan också hälla ättiksprit i sköljmedelsfacket.

Lämna inte heller torktumlaren på när du inte är hemma eller över natten då den kan orsaka brand. Läs även: Gula kuddar? – så blir de som nya igen. Videon när frun tvättar sin mans kuddar har blivit viral. Därför bör du tvätta med såpa. Därför ska du alltid slänga in en våtservett i tvättmaskinen.6 saker du inte visste att du kunde använda bikarbonat till.
Visa hela svaret

Varför luktar mitt kiss surt?

När urin doftar – stark urindoft

Urindoft

Om du dricker tillräckligt med vätska under dagen (ungefär en och en halv till två liter om dagen) och tömmer blåsan regelbundet har färsk urin en rätt neutral doft. I vissa fall kan det dock lukta starkt och detta kan bero på flera saker. Förr i tiden användes urin för att ställa sjukdomsdiagnoser och som en ledtråd till om något var fel i kroppen.

 1. Idag kan vi, tillsammans med färgen och symptomen, även bedöma hur väl en person.
 2. Doften kan beskrivas på olika sätt, till exempel att den doftar sött eller som fisk, ammoniak eller alkohol.
 3. En obehaglig och mer intensiv urindoft kan bero på flera saker.
 4. Vi har sammanställt några exempel på vad som kan orsaka en stark urindoft nedan.

Doften hos urin är starkt sammankopplad med vad vi äter. Om vi äter stark mat kan urindoften bli mer intensiv medan livsmedel som sparris, kaffe och vitlök bidrar till en mer distinkt lukt. Läkemedel som penicillin kan också påverkande hur urin doftar.

 1. Detta är dock helt ofarligt.
 2. Doften hos urin försvinner så fort livsmedlet eller medicinen lämnat kroppen.
 3. När du dricker för lite vatten blir urinen mer koncentrerad, vilket påverkar både färgen och lukten.
 4. Om urinen är mörk och luktar starkt kan det vara ett tecken på uttorkning.
 5. Väldigt koncentrerad urin på grund av ett lågt vätskeintag luktar oftast väldigt starkt.

När urinen är för koncentrerad kan den även irritera insidan av blåsan. Detta kan leda till trängningssymptom vilket kännetecknas av ett frekvent behov att gå på toaletten. Tillstånd som leder till uttorkning kan bero på feber, njursjukdomar, diarré och om du har kräkts mycket.

Vem som helst kan drabbas av uttorkning men det är vanligare hos småbarn, äldre människor och människor som lider av kroniska sjukdomar. Om du misstänker att du eller någon annan är uttorkad ska du åtgärda detta så fort som möjligt. Se alltid till att både du och dina vårdtagare får tillräckligt med vätska.

Urin som doftar starkt och är grumlig kan förväxlas med symptom på en urinvägsinfektion eller så kallad asymtomatisk bakteriuri (se nedan). Forskning har nyligen visat att urinvägarna har sin egen mikroflora. Detta betyder att de flesta människorna har en mindre mängd bakterier i sin urin, vilket är fullt normalt och inte orsakar några obehag.

 1. Pågående studier vill ta reda på om sammansättningen hos denna flora, om den är stabil eller inte och om den kan förhindra infektioner som orsakas av oönskade bakterier.
 2. Ibland tar sig oönskade bakterier in via urinvägarna och orsakar urinvägsinfektion eller blåskatarr.
 3. Infektionen orsakas ofta av bakterien escherichia coli som vi har naturligt i våra tarmar.

Bakterien tar sig ibland in i urinvägarna via urinröret. Kvinnor har lättare att drabbas av urinvägsinfektioner eftersom kvinnors urinrör är kortare än mäns och sitter närmare anus. Utöver bakterier kan virus eller svamp orsaka en infektion. Den angripande bakterien frodas i urin och sprider sig snabbt, vilket leder till infektion och kan resultera i en obehaglig lukt.

smärta eller brännande känsla vid urineringmer frekvent och ökad trängningskänsla att urineraspår av blod i urinenmörkt, grumlig eller starkt doftande urin

Läs mer om urinvägsinfektion här I vissa fall kan man hitta ett stort antal bakterier urinvägarna. Dessa är i de flesta fall olika slags bakterier och inte särskilt farliga, vilket betyder att de kan vara kvar utan att orsaka några problem förutom att bidra till en obehaglig urindoft.

Detta tillstånd kallas för asymtomatisk bakteriuri eller “snälla” bakterier. Dessa bakterier är förekommer oftare hos äldre människor, kvinnor och människor som lider av diabetes eller använder kateter. Tillståndet behandlas sällan med antibiotika. Detta beror på att det finns en risk att bakterieflorans balans rubbas, vilket betyder att behandling med antibiotika kan ge plats för andra, mer svårhanterade, bakterier.

Hos människor med diabetes som har ett för högt blodsockervärde gör njurarna sig av överflödigt socker genom urinen, vilket leder till att urinen doftar sött. Andra symptom på högt blodsocker är att känna sig väldigt törstig och kissa ofta. Kontakta din läkare om du har symptom på högt blocksocker.

 • Illaluktande urin behöver inte innebära att något är fel, men om doften håller i sig en längre tid och du inte kan koppla den till varken livsmedel eller läkemedel och du är orolig över symptomen, bör orsaken undersökas.
 • Om färgen på urinen har förändrats, det gör ont när du kissar eller det finns blod i urinen krävs en mer utförlig diagnos av en läkare.
You might be interested:  Hur Länge Lever Bakterier På Kläder?

Om du är orolig bör du kontakta din läkare. Illaluktande dofter från könsorganet kan till exempel bero på bakterieobalans som orsakats av överdriven hygien, antibiotikabehandling eller användning av stark tvål. Frisk hud är mer resistent mot infektioner, så det är viktigt att hålla området kring könsorganet rent för att upprätthålla eller förbättra hudens förmåga att skydda sig mot infektion.

Vara extra försiktig om du drabbats av urinvägsinfektion tidigare eller om en person har bedömts vara i riskzonen.Dricka tillräckligt med vätska för att undvika uttorkning Undvik att utsätta huden för urin under längre tid (det vill säga blöta inkontinensprodukter som innehåller mycket urin)Använda produkter med material som håller huden torr (till exempel genom att dra urinen in i produktensk kärna för att hålla den borta från huden).Utveckla en rutin för toalettbesök som ger en full tömning av blåsa och tarm då resurin kan leda till urinvägsinfektion. Torka framifrån och bakåt för att undvika att transportera tarmbakterier till urinvägarna.Byta ut produkter nedsmutsade med avföring omedelbart, framifrån och bakåt. Undvika att använda stark tvål kring känsliga områden omkring könsorganet eftersom det kan orsaka obalans och irritation. Använd alltid hud- och rengöringsprodukter med lågt pH-värde (mellan 4–6). Detta är framförallt viktigt för åldrig och känslig hud. Använd TENA tvättkräm eller tvätthandskar för att rengöra känslig hud och TENA barriärkräm för extra skydd. Torka huden försiktigt efter rengöring och innan du sätter på en ny inkontinensprodukt eftersom bakterier frodas under fuktiga förhållanden. Lufta gärna området om möjligt.

Sammanfattningsvis kan vi säga att förändringar i urindoften kan vara en viktig indikator för många saker. Det kan vara ofarligt, som en stor portion sparris till lunch, men det kan även vara uttorkning eller en infektion som gör att urinen har en ovanlig doft. : När urin doftar – stark urindoft
Visa hela svaret

Varför luktar min flytning surt?

Vad beror bakteriell vaginos på? – Det finns alltid bakterier i slidan, så ska det vara. Bakteriell vaginos beror på att det har blivit obalans mellan dessa bakterier. Det gör att det är svårt att skydda sig mot bakteriell vaginos. Risken för att få bakteriell vaginos ökar om du byter sexpartner ofta. Använd därför kondom, femidom eller slicklapp när du har sex med en ny partner.
Visa hela svaret

När man känner lukter som inte finns?

Parosmi – Wikipedia Parosmi, även känd som troposmi eller kakosmi är en som kännetecknas av oförmåga av hjärnan att korrekt identifiera ett ämnes “naturliga”, Vissa personer som lider av parosmi kan känna av lukter, men upplever lukten av vissa saker, eller ibland alla lukter, som någonting annorlunda och ofta obehagligt.

Dessa obehagliga lukter beskrivs ofta i termer som,, ruttet kött och liknande. Hos vissa personer med parosmi förekommer dessa som ett svar på specifika lukter, medan de för andra kan utlösas av i princip vilken lukt som helst. Tillståndet kan sträcka sig från lindrigt till allvarligt, och kan vara en väldigt negativ och deprimerande upplevelse för den drabbade.

Vissa hävdar att parosmi är betydligt värre än den förlust av som föranledde tillståndet. Man känner idag inte till särskilt mycket om sjukdomens mekanismer. I tidigare studier har man kunnat se att den olfaktoriska bulben () är mindre i storlek hos patienter med parosmi jämfört med dess storlek hos friska personer.

I en studie där 22 patienter med parosmi deltog kunde man se en betydande förlust av på vänster sida i den främre delen av, Forskarna kunde även se att volymen av grå hjärnsubstans var mindre på den högra sidan av den främre delen av insula samt i andra delar av, Flera av de drabbade områdena har en viktig funktion för,

Den slutsats som forskarna drar är därför att en minskad volymen av grå hjärnsubstans i de delar av hjärnan som är kopplade till luktsinnet har ett samband med sjukdomstillståndet parosmi.
Visa hela svaret