Vilket Tyg Kan Man Inte Sy Med Gåta?

Vilket Tyg Kan Man Inte Sy Med Gåta
Vilken.? –

Vilken råtta äter inte ost? Svar: Dammråttan. Vilken gris kan man stoppa in hel i munnen? Svar: Polkagrisen. Vilken gubbe ser man aldrig på sommaren? Svar: Snögubben. Vilket djur kan hoppa högre än ett hus? Svar: Nästan alla, eftersom ett hus inte kan hoppa. Vilken klocka visar inte tiden? Svar: Blåklockan. Vilket tyg kan man inte sy med? Svar: Rackartyget. Vilket djur är motsvarigheten till klagomuren? Svar: Lemuren. Vilken sport måste det vinnande laget gå baklänges? Svar: Dragkamp Vilken månad sover folk minst? Svar: Februari Vilken fråga kan du aldrig svara ja på? Svar: Sover du?

Visa hela svaret

Vad har 50 ben men kan inte gå?

Svar: Bokstaven N.
Visa hela svaret

Vad går upp men aldrig ned?

Svar: Ett ljus.
Visa hela svaret

Vad går upp och ner utan att röra på sig?

Roliga gåtor för stora och små barn – 21. Vad blir större ju mer man tar bort? Svar: Ett hål.22. Vad är det som tillhör dig, men dina vänner använder det mer än du? Svar: Ditt namn. Vad finns i slutet av en regnbåge egentligen? 23. Vilket djur kan hoppa högre än ett hus? Svar: Alla, ett hus kan ju inte hoppa.24. Vad går upp och ner utan att röra sig? Svar: Trappan.25. Hur stavar man till vatten med bara två bokstäver? Svar: Is.26. En man hade fem söner, och varje son hade en syster.

Hur många barn hade mannen? Svar: sex stycken.27. Vilken veckodag är längst? Svar: Torsdag, som har sju bokstäver.28. Hur får man hunden i baksätet att sluta skälla? Svar: Man låter den sitta i framsätet.29. Jag har många blad men saknar grenar och blommor. Många vill sluka mig medan andra somnar i mitt sällskap.

Vad är jag? Svar: En bok.30. Vad tjuter värre än en ylande hund? Svar: Två ylande hundar.
Visa hela svaret

Vilket djur i djungeln skämt?

Djurgåtor! | Panda Planet Vilket Tyg Kan Man Inte Sy Med Gåta © naturepl.com / Anup Shah / WWF © Martin Harvey / WWF Hur vet man att det är en mus i kylskåpet? Ostbågen står parkerad utanför. Vad får man om man korsar en orm och en igelkott? Taggtråd! Vilket djur är störst? En orm ( enorm ) Vilket Tyg Kan Man Inte Sy Med Gåta Varför simmar ankorna på rad i hamnen? För att det är “ankring förbjuden” Vad hände med den trötta grisen när han åkte till England? Han blev pigg! Vilka björnar äter inte blåbär? Stora och lilla björn, eftersom de är stjärnbilder. Varför går hästarna på gym? För att få fler hästkrafter.

Var sover lejonkungen? I simbassängen! Vad heter en katt som kissar utanför kattlådan? Kisse miss! Vilket djur har bara en sida? En enhörning! Vilket djur är bäst som skogsarbetare? Svar: Hugg-ormen! Vilket djungeldjur pantar flest burkar? Svar: Pantern Vilket djur är argast? Svar: Sur-ikaten! Vilket djur går sämst i djungeln? Svar: Gorilla (Går illa).

Vilket djur ser bäst? Svar: Ze-bra Vilket djur kan hoppa högre än ett hus? Svar: Alla, för hus kan inte hoppa! Vilken insekt är den långsammaste? Svar: Bromsen Vilket djur gillar inte berg-och-dalbanor? Svar: Anti-loopen! Vilket djur är tröttast på morgonen? Svar: Snoozehörningen!

Vilket djur går långsammast? Svar: Sengångaren Vilket djur är halvfint? Svar: Del-fin Vilket djur lämnar festen sist? Svar: Gå-sen

Vilket Tyg Kan Man Inte Sy Med Gåta : Djurgåtor! | Panda Planet
Visa hela svaret

Vad har tänder men ingen mun?

Visar alla 7 gåtor med ordet mun – Den har 21 ögon, men ingen näsa eller mun. Svar: Tärningen Ibland tar du mig i din mun. När du stoppar in mig är jag hård. När du spottar ut mig är jag mjuk. Vad är jag? Svar: Ett tuggummi Jag har en stor mun, men kan inte tala.
Visa hela svaret

Vilken råtta äter inte ost?

3. Vilken råtta äter inte ost? Svar: Dammråttan.
Visa hela svaret

Vem får aldrig fisk i sitt Fångstnät?

Med mindre än ett år kvar av programperioden finns det säkert många som undrar vad vi har gjort för nytta med de 1,5 miljarder kronor som havs- och fiskeriprogrammet har i budget för programperioden 2014–2020. Du kan höra mer om det i podden Landet där några fisk- och vattenbruksbyråkrater berättar om Jordbruksverkets arbete.

 • Länken finns längst ner.
 • Målet med havs- och fiskeriprogrammet är att förvalta våra vatten – och de näringar som är kopplade till dessa.
 • Det betyder att programmet arbetar för att svenskt vattenbruk, beredningsindustri och fiske ska vara konkurrensmässiga och hållbara näringar.
 • Eftersom många av de svenska fiskevattnen i hög grad har både miljöproblem och vikande bestånd av fisk betyder det också att vi arbetar med miljöåtgärder som syftar till att göra bestånden långsiktigt hållbara.

Detta främjar också näringarna, eftersom det måste finnas fisk i vattnen, annars kan den inte heller fiskas upp! Havs- och fiskeriprogrammet försöker svara upp till de behov fiskenäringen har men även till miljöbehoven, men det är svårt att förutsäga hur mycket som behövs för varje enskilt område.

En av de mest populära åtgärderna i programmet har varit investeringar till vattenbruk. Pengarna inom åtgärden tog slut snabbt vilket visade att stödets budget inte alls motsvarade det behov som fanns hos vattenbrukarna. Något som också bekräftades genom att en utvärdering visade att dödvikten (dvs. att sökande kan göra investeringen utan finansiellt stöd) för investeringar i vattenbruk var förhållandevis låg.

Det betyder att programpengarna faktiskt gör nytta – och kommer till rätt mottagare. Samtidigt inträffar oförutsedda händelser som stopp för torsk- och annat fiske som gör att program och budget måste anpassas för att minska påverkan på näringarna. Detta måste hanteras tillsammans med redan kända utmaningar som finns för näringarna, där vissa branscher kämpar för sin överlevnad.

 1. En utmaning för Sverige och EU är att få hållbara sjöar och hav och en stor del av pengarna läggs inom detta område.
 2. Programmets pengar räcker inte för att klara den utmaningen men de bidrar! Stöd i programmet som syftar till att förbättra miljön ges exempelvis till selektiva redskap för att minska den påverkan fisket ger på bestånden.
You might be interested:  Vilka Kläder Ser Man Smal Ut I?

Med selektiva redskap kan man undvika att fånga för små fiskar eller arter som man inte är intresserad av. Genom att utvärdera stödens effekter får vi underlag till att finjustera stöd för att ge rätt belopp, för rätt insats och till rätt mottagare. Utvärderingen av selektiva redskap visade exempelvis på att användningen av selektiva redskap inte hade ökat för alla de fiskesegment där stöd hade beviljats.

 1. Detta måste både politiken och förvaltningen ta med sig i planeringen av nästkommande havs- och fiskeriprogram.
 2. Här kan du läsa om effekter för investeringsstöden för vattenbruk och beredningsindustri och saluföring Här kan du läsa om effekter av stöd till selektiva och rovdjurssäkra redskap Här kan du lyssna på podden Landet – Vad får vi för pengarna? – om havs- och fiskeriprogrammet P.S.

Svar på gåtan i rubriken: Spindeln i nätet (eller kanske i det här fallet, byråkraterna för programmet). / Madielene Wetterskog
Visa hela svaret

Vad händer 25 gånger på 100 är gåta?

Visar alla 4 gåtor med ordet 25 – En flaska med kork kostar 10 kr och 50 öre. Flaskan kostar 10 kr mer än korken. Vad kostar korken? Svar: Korken kostar 25 öre. En man hade 25 mynt i tior och femmor. Om han växlade en av tiorna till två femmor skulle han få lika många tior som femmor.
Visa hela svaret

Vem är Sveriges bästa Städtant?

Vad heter Sveriges bästa städtant? Svar: Enstaka, du har väl hört väderrapporterna: Enstaka skurar över hela landet.
Visa hela svaret

Är det lagligt att gifta sig med sin änkas syster?

Visar alla 3 gåtor med ordet gifta – Vad använder grönsaker när de ska gifta sig? Svar: Lökringar Varför kan en man i Sverige inte gifta sig med sin änkas syster? Svar: Man kan inte gifta sig om man är död. Varför kunde inte siffran sju och siffran tio gifta sig? Svar: De var under 18. : Gåtor om gifta
Visa hela svaret

Vilken gubbe har aldrig varit ett barn?

Roliga barngåtor för barn från fem år och uppåt – Gåtor kan vara ett riktigt kul sätt att utmana sitt sätt att tänka och lösa problem på. De kommer i alla dess former, med allt ifrån fyndiga ordvitsar till logiska problem där det gäller att ta till vara på informationen du får.

Vad kallar Tarzan sina föräldrar? Svar: Morzan och Farzan.

Vilken gubbe har aldrig varit barn? Svar: Snögubben.

Trots platsbbrist, varför bygger man inte ett större fängelse? Svar: För då rymmer det fler. En man hade fem söner och varje son hade en syster. Hur många barn hade mannen? Svar: 6 st barn, fem söner och en dotter.

Du är min bror, men jag är inte din bror. Vem är jag? Svar: Din syster.

Hur skriver man rött med svart bläck? Svar: Som det stavas: RÖTT. Erik har en mamma som har tre barn. Karin, Jana och vad heter det tredje barnet? Svar: Erik.

En brandman hade en bror, men brodern hade inte någon bror. Hur kommer det sig? Svar: Brandmannen är kvinna.

Vilka tanter är mest populära? Svar: Kontanter.

Jag är lång när jag är ung och kort när jag är gammal, vad är jag? Svar: Ett ljus.

Om du tävlar och går om personen som är på andra plats, vilken plats hamnar du på då? Svar: På andra plats.

Vilken grej gör alla människor i hela världen i samma takt? Svar: Åldras. Desto fler du tar, desto fler lämnar du efter dig, vad är det? Svar: Dina fotsteg.

Vilken fråga kan du aldrig svara ja på, och samtidigt vara ärlig? Svar: Sover du? Vad är ditt, men som dina vänner använder oftare än du? Svar: Ditt namn.

Hur många månader har 28 dagar? Svar: Alla månader har 28 dagar. Vad måste du ha sönder för att det ska går att använda? Svar: Ägget. Vem har alltid sista ordet? Svar: Ekot. Vem kan hoppa högre än ett hus? Svar: Nästan alla, eftersom ett hus inte kan hoppa. Vad har långa tänder, men kan inte äta? Svar: Kammen. Vad är varmt när det är kallt och kallt när det är varmt? Svar: Elementet. Hur dricker vampyrer sitt kaffe? Svar: Nattsvart, med lite blodsocker i. Vad har en bebis och en fiskare gemensamt? Svar: Båda vill ha napp. Hur får man lön utan att jobba en enda dag? Svar: Genom att jobba nattskift. Vad kommer i en fyrkant, ser ut som en trekant och är en cirkel? Svar: Pizzan. Varför hittar man alltid det man letar efter på sista platsen man letade? Svar: Du slutar leta när du hittar det du söker. Vad står helt still, men går både upp och ned? Svar: Trappan. Vad går upp men aldrig ned? Svar: Din ålder. Vad har fullt med hål i sig men kan fortfarande bära vatten? Svar: En tvättsvamp. Vad börjar med t, slutar med t och har t i sig? Svar: Téet såklart.

Visa hela svaret

Vilket ord har fyra bokstäver och kan aldrig vara fel?

Visar alla 4 gåtor med ordet fel – Gissar du mig har du gissat fel: gissar du fel har du i alla fall gissat rätt. Vilka pojkar och vilken flicka kan säga sitt namn både framlänges och baklänges utan att det blir fel? Svar: Otto, Ebbe och Anna Vilket ord har fyra bokstäver och kan aldrig vara fel? Vilket ord stavas fel i alla ordböckerna? Svar: Ordet FEL. : Gåtor om fel
Visa hela svaret

Vem är kort på dagen lång på kvällen?

Barn gåta 7 Vem är kort på dagen, lång på kvällen och försvinner på natten, men kan synas i månskenet? Svar: skuggan.
Visa hela svaret

Vilket djur har det bästa minnet?

Delfiner har bäst minne En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-23 12:45 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/delfiner-har-bast-minne/ Amerikanska forskare menar att delfiner har bäst minne av alla djur. De kan komma ihåg andra delfiner som de inte träffat på 20 år, visar en studie.

DN.se Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se e-DN Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna) DN.Prio Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

You might be interested:  Hur Får Man Bort Choklad Från Vita Kläder?

Genom att klicka på “Godkänn köp” godkänner jag och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News, Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter. : Delfiner har bäst minne
Visa hela svaret

Vilket djur har dåligt minne?

Alla djur har lika dåligt korttidsminne Nötskrika som fyller på vinterförrådet. Med sitt specialiserade minne minns den var nöten göms. Foto: Erik Hansson Enligt en grupp forskare vid Stockholms universitet är resultaten tydliga: Apor minns inte bättre än råttor eller andra djur.

 • Däremot har djur “specialiserade minnen” för viktig information.
 • Forskningen, som utförts av Johan Lind och hans kollegor vid Centrum för evolutionär kulturforskning vid Stockholms universitet, har gått igenom nästan 100 minnesexperiment på 25 olika arter.
 • Slutsatsen är att djur har olika sorters minnen.

I korttidsminnet lagras nästan vilken information som helst, men den försvinner efter några sekunder eller minuter. Djurs specialiserade minnen används för att komma ihåg viktig information som till exempel var föda har gömts, vad som är giftigt och andra individers utseende eller läte.

Alla djur, förutom människan, verkar ha dåligt korttidsminne, men minns viktig information länge. Vi människor gör inte denna tydliga uppdelning och kan komma ihåg smaken av ett tuggummi från barndomen, men glömma bort var vi lagt hemnycklarna förklarar Johan Lind, docent i etologi vid Stockholms universitet.

Varför har inte att andra djur än människan utvecklat bättre korttidsminne? Skulle det inte gynna dem? – En möjlighet är att ett så öppet minne gör det väldigt svårt att sålla relevant information från irrelevant information. Ju mer öppet ett minne blir desto mer information måste filtreras, berättar Johan Lind.

Ladusvalor kan komma ihåg en partner hela livet, lära sig öppna rörelsestyrda dörrar, men glömmer bort en boll strax efter att den gömts. Foto: Erik Hansson Var dras gränsen mellan korttidsminne och specialiserade minnen? – Bra fråga. Det vi har sammanställt är studier som just testar det här generella minnessystemet.

Tänk att jag visar dig en grön boll i min egen hand. Sedan döljer jag bollen genom att knyta handen. Nu ser du ingenting. Efter en liten stund håller jag fram båda händerna, öppna, och i den ena handen håller jag samma gröna boll och i den andra handen håller jag en röd boll.

 1. För dig är det trivialt att minnas att jag först visade dig den gröna bollen, men i dessa tester förlorar alla andra djur som testats minnet av den gröna bollen efter ett antal sekunder eller ett par minuter.
 2. Man kan tänka på det här minnet som det som möjliggör för djur att lära sig om vilka stimuli som helst i omvärlden.

Om vi tar husdjur så kan dessa lära sig om massor av saker som individer av den arten aldrig tidigare mött. Men djuren verkar inte kunna gå runt i sin miljö och komma ihåg massa saker för att sedan använda den informationen vid senare tillfälle. Vad har er forskning för koppling till experimentet “Pavlovs hundar” där en klocka som associeras till mat får hundars salivproduktion att öka? – Kul att du nämner Pavlov, för det beskriver en hel inlärningssituation istället för bara ett test av minnen.

 • Vid klassisk betingning associeras ett stimulus som just är meningsfullt för ett djur (det obetingade stimulit) som en matbit eller lukt av mat med något som inte är meningsfullt (som en klockringning – det betingade stimulit).
 • Men den här typen av inlärning, att lära sig att klockringning följs av mat, bygger på att samma sak upprepas ett antal gånger så att en association formas.

I den typen av studier vi analyserat handlar det inte om associationer mellan olika stimuli utan om hur länge djur kan hålla ett stimulus i huvudet. Johan Lind tar sedan upp ett exempel med ladusvalor och berättar att djurs generella minnessystem under en kort tid kan komma ihåg vad som helst som djuret kan förnimma.

Därför kan en ladusvala lära sig att flaxa framför en rörelsedetektor för att öppna en dörr trots att svalor historiskt sett levt i miljöer utan rörelsedetektorer. Men för en svala som flyger förbi en rörelsedetektor kommer minnet av den här rörelsedetektorn försvinna efter en kort tid. Om däremot en svala är ute och flyger och av en händelse stöter på en bra häckningsplats är det möjligt att svalan minns den här platsen en längre tid.

Den typen av information skulle kunna vara ett exempel på relevant biologisk som svalan minns länge och kan använda sig av när ett behov av häckningsplats uppstår. Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185).
Visa hela svaret

Vilket djur är det som ser bra?

Hur bra ett djur ser beror bland annat på hur tätt syncellerna sitter i ögats näthinna och på ögonens placering. Många rovfåg- lar som örnar och falkar har superbra syn. Däremot ser de inte så många fler färger än vad vi gör. Andra fåglar som till exempel papegoj or ser däremot många färger.
Visa hela svaret

Vad är det som går och går och aldrig kommer till dörren?

Tiden. Aldrig framåt är politiker!
Visa hela svaret

Kan man leva utan en kindtand?

Den förkortade tandbågen, en behandingsstrategi – Behandlingsstrategin Den förkortade tandbågen, på engelska shortened dental arch concept (SDA concept), är en behandlingsmodell framförallt för äldre patienter som utvecklades i början på 80-talet i Holland.

Konceptet innebär att tänder bara ska ersättas när det finns ett uttalat behov hos patienten. Kliniska studier visade att ett bevarande av tio tandpar som har kontakt vid sammanbitning men där kindtänderna saknas ändå kan innebära att patienten har en acceptabel tuggfunktion. Kindtänder ska också bevaras men i de fall där det inte är möjligt, till exempel på grund av grava tandsjukdomar där oftast kindtänderna drabbas först, kan en förkortad tandbåge vara ett alternativ.

Tidigare undersökningar har också visat att tuggförmågan hos många inte förbättrades med avtagbara proteser som ersatte de förlorade kindtänderna. Konceptet har också tidigare använts som motivering till begränsningar i tandvårdsförsäkringen. Alla tandläkare känner till den förkortade tandbågen men frågan är hur stor kunskapen om SDA-konceptet är och hur det används i praktiken.
Visa hela svaret

Har nästan inga tänder kvar?

Livslängden på kronor och broar – Undersökningar visar att broar i allmänhet fungerar bra i 15–20 år. Om du slits kronor och broar fortare. Du kan då behöva en bettskena som skyddar tänder, kronor och broar. De flesta tandläkare lämnar en ekonomisk garanti på att en krona eller fast bro håller i två år.

 1. Saknar du många tänder kan det vara svårt att ersätta de tänderna med konstgjorda tänder som sitter fast.
 2. Då kan du få en avtagbar protes, antingen en helprotes eller delprotes.
 3. En protes består förutom av konstgjorda tänder också av ett konstgjort material som ersätter tandkött och käkben.
 4. Du kan själva sätta in och ta protesen ur munnen.
You might be interested:  Hur Får Man Bort Fettfläckar På Tyg?

Delprotesen kan fästas med klamrar eller någon annan fästanordning vid tänder som finns kvar i käken. En helprotes ersätter tänderna i en helt tandlös käke. En helprotes i överkäken fäster som en sugkopp i överkäken och gommen. En helprotes i underkäken vilar på den tandlösa käken.
Visa hela svaret

Vilken gubbe har aldrig varit barn gåta?

Roliga barngåtor för barn från fem år och uppåt – Gåtor kan vara ett riktigt kul sätt att utmana sitt sätt att tänka och lösa problem på. De kommer i alla dess former, med allt ifrån fyndiga ordvitsar till logiska problem där det gäller att ta till vara på informationen du får.

Vad kallar Tarzan sina föräldrar? Svar: Morzan och Farzan.

Vilken gubbe har aldrig varit barn? Svar: Snögubben.

Trots platsbbrist, varför bygger man inte ett större fängelse? Svar: För då rymmer det fler. En man hade fem söner och varje son hade en syster. Hur många barn hade mannen? Svar: 6 st barn, fem söner och en dotter.

Du är min bror, men jag är inte din bror. Vem är jag? Svar: Din syster.

Hur skriver man rött med svart bläck? Svar: Som det stavas: RÖTT. Erik har en mamma som har tre barn. Karin, Jana och vad heter det tredje barnet? Svar: Erik.

En brandman hade en bror, men brodern hade inte någon bror. Hur kommer det sig? Svar: Brandmannen är kvinna.

Vilka tanter är mest populära? Svar: Kontanter.

Jag är lång när jag är ung och kort när jag är gammal, vad är jag? Svar: Ett ljus.

Om du tävlar och går om personen som är på andra plats, vilken plats hamnar du på då? Svar: På andra plats.

Vilken grej gör alla människor i hela världen i samma takt? Svar: Åldras. Desto fler du tar, desto fler lämnar du efter dig, vad är det? Svar: Dina fotsteg.

Vilken fråga kan du aldrig svara ja på, och samtidigt vara ärlig? Svar: Sover du? Vad är ditt, men som dina vänner använder oftare än du? Svar: Ditt namn.

Hur många månader har 28 dagar? Svar: Alla månader har 28 dagar. Vad måste du ha sönder för att det ska går att använda? Svar: Ägget. Vem har alltid sista ordet? Svar: Ekot. Vem kan hoppa högre än ett hus? Svar: Nästan alla, eftersom ett hus inte kan hoppa. Vad har långa tänder, men kan inte äta? Svar: Kammen. Vad är varmt när det är kallt och kallt när det är varmt? Svar: Elementet. Hur dricker vampyrer sitt kaffe? Svar: Nattsvart, med lite blodsocker i. Vad har en bebis och en fiskare gemensamt? Svar: Båda vill ha napp. Hur får man lön utan att jobba en enda dag? Svar: Genom att jobba nattskift. Vad kommer i en fyrkant, ser ut som en trekant och är en cirkel? Svar: Pizzan. Varför hittar man alltid det man letar efter på sista platsen man letade? Svar: Du slutar leta när du hittar det du söker. Vad står helt still, men går både upp och ned? Svar: Trappan. Vad går upp men aldrig ned? Svar: Din ålder. Vad har fullt med hål i sig men kan fortfarande bära vatten? Svar: En tvättsvamp. Vad börjar med t, slutar med t och har t i sig? Svar: Téet såklart.

Visa hela svaret

Vad kommer 25 gånger på 100 är men varar bara en dag åt gången?

Visar alla 4 gåtor med ordet 25 – En flaska med kork kostar 10 kr och 50 öre. Flaskan kostar 10 kr mer än korken. Vad kostar korken? Svar: Korken kostar 25 öre. En man hade 25 mynt i tior och femmor. Om han växlade en av tiorna till två femmor skulle han få lika många tior som femmor.
Visa hela svaret

Vad är svaret på världens svåraste gåta?

Kan du lösa den här kluriga gåtan? Det är svårare än du tror Är du redo för den svåraste ever? Det är Tim Urban som skapat “”. Ett problem som verkligen sätter igång hjärnan. Koncentrera dig ordentligt – för tror du att det här är lätt har du helt fel. Vilket Tyg Kan Man Inte Sy Med Gåta Det ligger tre stycken Jelly Beans på en stubbe, en blå, en grön och en röd. Två av dem är giftiga och du dör inom 30 sekunder om du äter dem. Men en av godisarna är inte giftig alls. Gåtan går alltså ut på att du ska välja en godis – och väljer du den ogiftiga så överlever du. Du väljer först den gröna. Vilket Tyg Kan Man Inte Sy Med Gåta Men det slutar inte där. För innan du äter den gröna godisen får du reda på att den blåa är giftig och tas därför bort från stubben. Så nu ställs du inför ett val: Välja ut den gröna till den röda som ligger kvar på stubben eller behålla den gröna. Vilket Tyg Kan Man Inte Sy Med Gåta

 • Förmodligen tänker du att det nu är lättare och att oddsen för att du överlever nu är 50 procent.
 • Tyvärr är det fel.
 • För det är dubbelt så stor risk för att den gröna godisen är giftig.
 • Varför är det så?
 • Jo, för när du från början tog bort den gröna godisen så var det en tredjedels chans att den var ogiftig och två tredjedelars risk för att den var giftig.

När den blåa godisen sedan försvann fick du ingen ny information om den gröna godisen – som fortfarande har en tredjedel chans att vara säker. Men däremot fick vi ny information om den den röda godisen som ligger kvar på stubben. Problemet är baserat på ” Monty Hall Game Show Problem ” där man har två getter och en bil bakom tre separata dörrar.

 1. Fick du ont i huvudet nu?
 2. Ja, det fick vi med.
 3. Summan av detta blir alltså att du borde lägga tillbaka den gröna godisen och välja den röda istället.

: Kan du lösa den här kluriga gåtan? Det är svårare än du tror
Visa hela svaret