Denim – historia och framställning Denim är enormt trendigt just nu! Alla har väl åtminstone något plagg i jeanstyg i garderoben. Denim är skönt att ha på sig och ändå enormt slitstarkt – inte så konstigt alltså att detta material står högt i kurs även för arbetskläder inom restaurangbranschen! När man hör ordet denim tänker man automatiskt på cowboys, sorglöshet och frihet – men tyget som blåjeansen tillverkas av är mycket äldre. Redan på 1600-talet vävde klädmakare i Nîmes i Frankrike ett slitstarkt tyg av bomullsfiber som hade samma typiska randiga mönster som moderna jeans.
Namnet “denim” uppstod av förkortningen av den franska beteckningen “serge de Nîmes”, vilket betyder “tyg från Nîmes”. Bomullsväven var billig att tillverka och blev därför det idealiska materialet för enkelt folks arbetskläder. Den karakteristiska blåa färgen fick denimen från den lika billiga indigon.
Eftersom den fäller och bleks bort för varje tvätt var den ointressant för den övriga textilindustrin. Men så var det inte för denimen – att klädesplaggen bleks alltmer och förändras är än idag ett äkta kännetecken för jeansprodukter.
Visa hela svaret
Contents
Vilka slags tyger tillverkades i italienska Genua och Nîmes?
En bralla för alla De har kallats farmarkalsonger, dongerier och cowboybyxor. Inte förrän på 1950-talet fick den nitade femficksbyxan sitt nuvarande namn, efter att ha gått under benämningen midjeoverall, waist overalls, i sjuttio år. Sedan dess intar ordet jeans en särställning i vårt västerländska klädmedvetande.
Efter hippierörelsens sjuttiotal sjönk byxorna dock i popularitet under de följande decennierna. Men lagom till det nya millenniet tycks trenden ha svängt. Nu är jeansen åter högsta mode, helst lågt skurna med utsvängda ben och gärna i kapp- eller jackform. Inget plagg i modern historia har haft en genomslagskraft motsvarande dessa slitstarka långbyxor i blått bomullstyg.
De skapades för hårt kroppsarbete, men laddades samtidigt med starka positiva värden, inte minst drömmen om “the American way of life”. Kulmen nåddes på 1950-talet då Marlon Brando och James Dean bröt mot vuxensamhällets alla normer i filmer som Vild ungdom och Ung rebell,
Deras jeansklädda filmhjältar förvandlade plagget till ungdomsrevoltens uniform, med följden att flera amerikanska college portförbjöd den blå byxan. Berättelser om jeansens historia omges ofta av ett romantiskt skimmer och rymmer inte sällan en generös dos myt och skröna. En populär legend säger att det första paret tillverkades av segel- eller tältduk i guldrushens Kalifornien på 1870-talet där behovet av slittåliga arbetskläder var stort.
Om legendens sanningshalt går åsikterna isär. Visserligen hade sjömän länge sytt byxor av segelduk, vilket finns dokumenterat åtminstone sedan 1500-talet, och sådana förekom också bland Kaliforniens guldgrävare. Men just det plagg som senare blev modell för vår tids blåjeans syddes förmodligen främst upp i två andra tygkvaliteter: ett grovt tuskaftat brunt bomullstyg och det indigofärgade kyprade bomullstyg som kallas denim.
- Två män låg tillsammans bakom succén, varav bara den ene förblivit välkänd för eftervärlden.
- Hans liv är den amerikanska drömmen förverkligad.
- Loeb Strauss föddes 1829 i Bayern som tysk jude.
- Tillsammans med sin mor och sina två systrar emigrerade han 1847 till New York, där hans halvbröder drev grossistverksamhet i textilbranschen.
Den unge Loeb arbetade några år som gårdfarihandlare och i brödernas firma fram till 1853 då han fick sitt amerikanska medborgarskap. Samma år fattade han ett avgörande beslut.24 år gammal ändrade han sitt förnamn till Levi och gav sig av västerut för att söka lyckan i det hägrande Kalifornien.
Under de följande åren byggde han upp ett grossistföretag i den sjudande hamnstaden San Fransisco. Det stora genombrottet kom emellertid först tjugo år senare, 1873, då han började tillverka egna arbetskläder. Branschen var lukrativ. Att leta guld var ett slitigt jobb. Den eftertraktade metallen skulle hackas ut i bergig terräng eller vaskas fram i vattendragen ur lera och grus.
Det frestade hårt på kläderna, som snabbt blev smutsiga och trasades sönder. Samtidigt ställde bergslandskapets klimat med sina drastiska temperaturväxlingar mellan hetta och kyla höga krav på utrustningen. Flanell, ylle och grov lärft rekommenderades som lämpliga material av handböcker från tiden, men även dessa nöttes fort ut.
Strauss såg möjligheterna, men saknade till en början affärsidé. Till det behövdes ytterligare en person. År 1856 anlände den lettiske skräddaren Jacob Davis från Riga till San Fransisco. Han misslyckades dock med att slå sig in på stadens marknad och flyttade istället till gulddistriktet kring Reno i delstaten Nevada, och började sy hästtäcken.
En kund som ville ha särskilt tåliga byxor fick Davis att pröva något nytt. Han gjorde sömmarna extra kraftiga och förstärkte fickorna med metallnitar, enligt samma metod han använt när han fäst remmarna vid hästtäckena. Därmed var en av grundbultarna på plats i jeansens historia.
- Davis infall visade sig vara en god idé och beställningarna började strömma in.
- Nu tog han kontakt med Strauss som han tidigare haft samröre med vid inköp av tyg.
- Unde han hjälpa till att bekosta avgiften för att söka patent på nituppfinningen? Strauss nappade genast på erbjudandet och tog dessutom över tillverkningen.
Snart var de två immigranterna i färd med att skapa en av den amerikanska klädindustrins mest sålda produkter. Atmosfären av äventyrlighet som omgav guldgrävarna smittade av sig på deras snabbt populära arbetsbyxor. “Midjeoverallen” som den kallades i Amerika fram till 1950-talet, blev snart en vanlig syn även på sjömän (där de gick under namnet dungarees – “dongerier” på svenska) och cowboyer.
- Från 1930-talet och framåt blev jeansen ett vanligt inslag i den amerikanska befolkningens fritidsgarderob.
- De bars helst tillsammans med en rutig flanellskjorta, av både kvinnor och män, vuxna och barn.
- I Sverige slog de amerikanska denimjeansen igenom först efter andra världskriget, då som bekväm fritidsklädsel med god passform.
“De är ›snug-fitting› men trots det otroligt lediga att bära. Undra på att de är cowboys’ favoritplagg.” Så löd ett av de försäljningsargument som Nordiska Kompaniet använde i den första jeansannonsen i svensk press 1947. Importrestriktioner satte emellertid stopp för ett ohämmat inflöde av amerikanska jeans på den svenska klädmarknaden under 1950-talet.
- Svenska märken, främst Algots, vann då i popularitet.
- Från 1960 och framåt övertog åter amerikanska märken som Levi’s och Lee den ledande ställningen på marknaden, med avbrott för ett kort uppsving på 1970-talet för svenska Gul & Blå.
- I dagens butiker ligger numera jeans från hela världen travade på hög, och inte minst de europeiska modehusen finns representerade på en svindlande prisnivå.
Jeans går fint både till vardags och fest. Men som arbetskläder lyckades jeansen aldrig konkurrera ut vårt svenska blåställ.
Carolina Söderholmingår i redaktionen för Populär Historia.Att läsa: Jeans och jeanskultur Inga Wintzell ( 1985). Städer gav namn åt både tyg och byxor
Denim är tyget vars historia är tätt sammanlänkad med jeansens utveckling. Enligt vår tids definition är denim ett kraftigt tyg i oliksidig kypertbindning. Det är vävt av bomullsgarn i varp och inslag, som indigofärgats i varpriktningen och är vitt i inslaget.
Ordet denim kan spåras till 1500-talet och den franska staden Nîmes, där ett kraftigt bomullstyg vävdes till säckar och andra grövre brukstextilier. I slutet av 1600-talet omnämns ett ylletyg från staden som serge de Nîmes, och även om materialet sedan skiftat har benämningen troligen gett upphov till namnet denim.
Först under senare hälften av 1800-talet fick denim sin nutida form och karakteristiska blå färg. Man hade då kommit på en metod för syntetisk framställning av det tidigare mycket dyrbara indigopigmentet. Indigon var känd för sin färghärdighet, där kärnan i den infärgade varpen behåller sin kulör och endast långsamt bleks genom yttre påfrestningar.
- Varifrån kommer då ordet jeans? Vid samma tid som franska Nîmes började omtalas för sin textiltillverkning på 1500-talet, vävdes i den italienska staden Genua ett tyg som snart blev eftertraktat i Europa.
- Det var gjort av en blandning av bomull, linne och/eller ull, och fick namnet jean, efter Genua.
Vad detta tyg har gemensamt med senare tids denim och hur det slutligen kom att ge namn åt de amerikanska waist overalls har historikerna ännu inte kunnat klarlägga. Gräv i garderoben! Att spara på gamla jeans kan vara en lönsam affär. Samlarmarknaden växer runt om i världen, vilket särskilt gäller ovanliga, tidsbegränsade modeller av märket Levi’s.
- På en brittisk auktion gick nyligen ett par oanvända Levi’s från 1920-talet under klubban för ett par hundratusen kronor.
- Det kan jämföras med den struntsumma som företaget betalade för det äldsta kända exemplaret av sina denimbyxor.
- R 1948 hittade en kvinna ett par slitna jeans i en övergiven silvergruva i Kaliforniens öken.
Hon lappade hålen, och använde byxorna ett tag, innan hon började fundera över deras ålder. När hon skrev till Levi’s och frågade om de var intresserade erbjöd de henne ett par splitternya jeans och 25 dollar i ersättning, vilket hon nappade på. De funna jeansen daterades sedan till 1890-talet och finns nu utställda på företagets huvudkontor i San Fransisco.
Visa hela svaret
Vad är jeans tillverkade av?
Hur väljer man jeans på ett grönt sätt? – De flesta byxor är gjorda av bomullstyg, en riktig miljöbov bland tyger. Men väljer du jeans som är tillverkade av ekologiskt odlad bomull gör du stor skillnad. Tyget är lika slitstarkt men det är framtaget utan att kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel fått vara med i leken.
Visa hela svaret
Vad kommer jeans ifrån?
Den här artikeln publicerades ursprungligen på tidningengrundskolan.se Skapande ämnen Smala eller säckiga. Utställda eller stuprör. Ljusa eller mörka. De kan variera till utseende, men jeansen finns i var mans och kvinnas garderob. Många har förutspått jeansens nedgång.
- Men dessa byxor behåller sin popularitet genom åren.
- Aldrig har det sålts så många par jeans som i fjol.
- Varje år säljs nästan tolv miljoner par jeans bara i Sverige.
- Framför allt är det försäljningen av dyra jeans som ökar.
- Men drygt 40 procent av jeansen som säljs är så kallade lågprisjeans, från de stora kedjorna som H&M och Lindex.
Bland märkesjeansen har Lee knappt fyra procent av marknaden och nästan lika stor är Levi’s. Jeans är kanske det plagg som vi har allra intimast förhållande till. Vissa kan inte tänka sig att köpa en annan jeansmodell än den de en gång i sin ungdom bestämde var den rätta för just honom elller henne.För många,speciellt ungdomar, är jeansen det främsta modeplagget, som visar att man hänger med eller att man har råd.
- Skärning, sömmar och denimtygets behandling verkar kunna varieras i all oändlighet.
- För tjugo år sedan skulle jeansen vara så slitna som möjligt.
- Ju mer fallfärdiga Levi’s 501:or man inhandlade desto dyrare var prislappen.
- I dag är trenden den motsatta, i alla fall bland vissa jeansfantaster.
- De köper jeansen i otvättad denim och låter dem förbli otvättade minst ett halvår och allra helst ett helt år.
Då hamnar veck och slitningar, avtryck efter plånbok och nycklar på det rätta personliga ställlena. De allra första jeansen tillverkades i USA på 1870-talet av skräddaren Jakob Davis från Riga i Lettland. Det här var en tid och en plats då det fanns ett stort behov av slittåliga arbetskläder.
De första jeansen syddes i segelduk. Och precis som på de hästtäcken som Jakob Davis tidigare sytt så förstärktes vissa sömmar med metallnitar. Han inledde snart ett samarbete med den tyske emigranten och köpmannen Levi Strauss som var hans tygleverantör. Ganska tidigt började jeansen tillverkas i denim.
Ett kraftigt tyg med indigofärgat bomullsgarn i varp och vitt i inslagsriktningen. Att det blev just indigo beror på att det i stort sett var det enda färgämne som gick att fästa på bomullsgarn. Den ökade fritiden under 1930-talet förde med sig nya idéer om hur jeansen kunde användas och de trängde sig också in i nya samhällsklasser.
- Efter andra världskriget kom jeansen på bred front till Europa som en symbol för den amerikanska livsstilen.
- Det var NK som 1947 publicerade den allra första jeansannonsen i Sverige, och jeansen blev snart ett allt vanligare fritidsplagg även här.
- Under 1950-talet började de första försöken att skapa ett särskilt ungdomsmode.
Stjärnor som Marlon Brando, i filmen Linje lusta, James Dean, i Ung rebell, och Elvis Presley, i Loving you, bar alla jeans. Under 1960-talet etablerades ungdomen som en speciell grupp med ett eget klädmode. Ungdomsgrupper började engagera sig i samhälleliga orättvisor.
Många protesterade mot USA:s krig i Vietnam. Nya influenser såg dagens ljus inom modebranschen, inom musik och design. I mitten av 60-talet började jeansen också bäras av tjejer.1960 började Levi´s benämna sina byxor jeans i reklamen. Det hade folk kallat dem länge. Namnet jeans härstammar från Genua i Italien och de byxor som bars av sjömän därifrån.
Och jeanstyg, eller denim, är ursprungligen ett tyg från den sydfranska staden Nîmes. Under 1970-talet bar nästan alla jeans. Jeansen var populärare än någonsin. De fanns i olika slitningar, tvättar, modeller och färger. Det här var ett decennium då jeansen blev den största modevaran någonsin.
Levi”s var bjässen på jeans i Sverige på 1980-talet. Men folk började tröttna på storsäljaren Levi´s 501 i början av 90-talet. Ett problem för företaget var att Levis hade blivit ett så populärt varumärke att ungdomarna kunde möta sina mormödrar i samma modell. Och hur kul är det? Men nya företag lurade i kulissen och italienska Diesel lyckades med sin uppmärksammade reklam kapa till sig en stor del av världsmarknaden.
Men fortfarande är Lee och Levi’s fem till sex gånger så stora som Diesel. Samtidigt var 90-talet ett decennium då jeansförsäjningen över lag sjönk. Chinos och sportbyxor i nya material kapade åt sig en stor del av byxmarknaden. Men nu på 2000-talet har jeansen upplevt en renässans.
- Aldrig har så många par jeans sålts.
- Jeans säljer mycket på varumärket.
- Bärarna får betala ordentligt för att bära innemärken.
- Och dyrare jeans håller färgen bättre.
- I alla fall vissa märken.
- Det visar i alla fall en danskt test av sju olika blåjeans.
- Den har utförts av den danska motsvarigheten till Konsumentverket.
I undersökningen testades färgförändring, krympning och fällning. Priserna på jeansen varierade från drygt 100 till knappt 1000 kronor. Bäst i test placerade sig ett par jeans från Lee, tätt följt av Levi´s. Sist kom jeansen från H&M samt Ichi, som säljs av B-young.
Visa hela svaret
Vilka råvaror används för att tillverka jeans?
Jeansens livscykel av Beatrice – oktober 23, 2011 · Filed under Uncategorized Från början var Jeansbyxan tillverkad för att vara ett slittåligt klädesplagg för den hårt arbetande människan men har numera även fått rollen som ett bekvämt och stilfullt vardagsplagg och finns numera att hitta i en mängd olika färger och former. Jeans är för det mesta tillverkade utav bomull med en stor mängd olika konstgjorda fiber som elastan, och/eller polyester för att göra tyget mjukare och mer följsamt.
- Jeans har även knappar och/eller dragkedjor och pryds även ibland med nitar eller kedjor för att få fram en önskad look.
- Jag kommer att ta upp två material som mina egna jeans är tillverkade utav nämligen bomull och elastan.
- Elastan: Elastan är ett konstgjord syntetfiber som används vid tillverkning utav kläder då den används för att tillverka töjbara kläder som badkläder och underkläder.
Ett utav de vanligast namnen som många har hört på det här materialet är troligen spandex som används mest i Nordamerika, medan andra namn som lycra, elaspan eller dorlastan förekommer mer i resten utav världen. Elastan kan tänjas ut till sex gånger den ursprungliga storleken på tyget och sedan återgå till normalstorlek.
Syntetfiber kan bestå utav olja som sammanfogas till ett syntetiskt material. En utav efterbehandlingarna man kan göra med ett syntetiskt material är att sträcka det så all molekylerna lägger sig parallellt. Denna behandling stärker materialets styrka. Att framställa syntetiska material är en mycket energikrävande process.
Bomull: Är en utav det vanligaste materialen som kläder tillverkas av men är inte så miljövänligt som man skulle kunna tro.2,4% utav jordens odlingsytor används för att odla fram just bomull och för varje kilo bomull som produceras krävs mellan 7000 till 17000 liter vatten och en stor mängd giftiga bekämpningsmedel används för att få fram produkten.
- Hälften av all bomull produceras med hjälp av konstbevattning.
- Detta har lett till vattenbrist på många ställen där bomull odlas.
- Vid odlingen och tillverkning av bomull och bomullstyger används även en stor mängd bekämpningsmedel och kemikalier, som arbetarna inte alltid har tillräckligt med skyddsutrustning mot och många tusen bomullsarbetare dör varje år efter förgiftning av dessa ämnen.
För att sedan tillverka ett par jeans måste bomullen tvättas och för att förenkla när bomullen ska spinnas används ännu en stor mängd kemikalier, sedan spinns bomullen till trådar som tvättas, blecks och färgas till den önskade färgen. Trådarna vävs och blir till ett tyg som sedan sys till ett par jeansbyxor.
- I något utav dessa stadier tillsätts ofta syntetiska material eller andra organiska ämnen.
- Det är inte ovanligt att byxorna sedan tvättas med pimpsten eller slippas med sandpapper för att få rätt yta och look.
- Ibland sprejas jeansen med kemikalier innan de är klara för att skickas till återförsäljare.
Mellan alla stadier som idag används för att skapa ett per jeansbyxor krävs även en hel del transport som bidrar till utsläpp, då de olika materialen och kemikalierna som används sällan kommer från ett och samma ställe. När jeansen har används och till slut gått sönder slänger vi de oftast i soporna utan att tänka vad som kan komma att hända med dem efter det.
- I vanliga fall så bränns många textilier tillsammans med resten utav de sopor vi slänger ut men det finns även andra alternativ.
- Några forskare inom textilindustrin har kommit på att textilier kan användas för att skapa biobränslen.
- Eller så kan man göra något mer klassiskt och återvinna sina slut använda tyger själv genom att sy om dem till något nytt.
Varför inte sy om ett par gamla jeans till ett lapptäcke eller en ny väska? Allt som allt så kan man konstatera att jeans inte är någon miljövänlig product.
Visa hela svaret
Vem gör bäst jeans?
Vem har inte svurit över att favoritjeansen gått sönder? De spricker i grenen, skaver sönder på insidan av låren eller helt enkelt slits ut och förlorar sin färg. Frågan är om det är jeansen det är fel på, och om det i så fall skiljer något i kvalitet mellan olika märken och prisklasser.
- Jeans har på senare år blivit ett renodlat modeplagg där det främst är design och varumärke som bestämmer priset.
- Laboratoriet Swerea IVF har för Testfaktas räkning jämfört åtta par tvättade jeans från olika fabrikat.
- Visst går det att hitta skillnader mellan modellerna, men testledare Ann Stare förvånas över är hur pass starka materialen är överlag.
– Jag hade faktiskt förväntat mig ett mycket svagare resultat. När tillverkarna för några år sedan började påverka materialet genom att tvätta, slita och bleka jeansen hade man en hel del problem. Men här klarar nästan alla jeans 50.000 varv i nötningsmaskinen, vilket är i klass med riktiga arbetskläder, säger hon.
- Acne och Dressman gick sönder i testet, men först efter 45.000 varv vilket får ses som mycket bra det också, enligt Ann Stare.
- Tittar man närmare på jeansen efter nötnings-testet kan man ändå konstatera vissa kvalitetsskillnader.
- Även om de inte går hål i plaggen har material och färg slitits ned olika mycket.
Här sticker H&M, Acne, Dressman och Levi’s ut som sämre än övriga. – Vi vägde jeansen före och efter nötning. De jeans som hade tappat mest i vikt såg också mest slitna ut, säger Ann Stare. En byxa som däremot håller färgen bra är JC:s lågprismärke Crocker.
- Crocker har dessutom bäst rivstyrka av alla modeller i testet, vilket gör byxan till total testvinnare.
- Här gjorde laboratoriet en reva i byxtyget och mätte kraften som krävs för att göra revan större.
- Crocker är till exempel dubbelt så starka som Acne.
- I detta moment gick det att se större skillnader mellan jeansen.
Men ingen är direkt dålig, säger Ann Stare. Testfaktas test tyder alltså på att dagens jeans håller en jämn och hög kvalitet. Samtidigt visar många diskussionsforum på nätet att jeans och jeanskvalitet är ett angeläget ämne. Och många upplever att kvaliteten på jeans är dålig.
- Hur går detta ihop? Sebastian Hellström, drift och marknadschef på jeansbutikskedjan Solo, tror att vi ställer orimligt höga krav på våra jeans.
- Jeans är ett plagg som vi använder varje dag, vid alla aktiviteter och i alla väder.
- Det går inte att jämföra med en kostymbyxa som du kanske bara har på jobbet.
En annan förklaring kan vara vårt mycket speciella förhållande till våra jeans, enligt Hellström. – Vi blir mer ledsna och arga när våra favoritjeans gör sönder jämfört med andra plagg. Det visar inte minst den ökande trenden med att allt fler lagar och förstärker jeansen i stället för att kasta dem, säger han.
Och även om jeansen i testfaktas test håller hög standard kan man som konsument självklart råka ut för plagg som helt enkelt inte håller måttet. Då har du rätt att reklamera jeansen inom tre år från att du köpt dem. Men då måste det handla om ett ursprungligt fel och inte rent slitage. – Om en vara går sönder inom sex månader utgår man från att felet är ursprungligt och då är det upp till butiken att bevisa att så inte är fallet.
Här kan det handla om att jeansen spricker efter bara ett par månader eller krymper trots att du följt tvättanvisningarna, säger Peter Gustavsson, jurist på konsumentverket.
Visa hela svaret
Vad kallades jeans förr?
Denim – historia och framställning Denim är enormt trendigt just nu! Alla har väl åtminstone något plagg i jeanstyg i garderoben. Denim är skönt att ha på sig och ändå enormt slitstarkt – inte så konstigt alltså att detta material står högt i kurs även för arbetskläder inom restaurangbranschen! När man hör ordet denim tänker man automatiskt på cowboys, sorglöshet och frihet – men tyget som blåjeansen tillverkas av är mycket äldre. Redan på 1600-talet vävde klädmakare i Nîmes i Frankrike ett slitstarkt tyg av bomullsfiber som hade samma typiska randiga mönster som moderna jeans.
- Namnet “denim” uppstod av förkortningen av den franska beteckningen “serge de Nîmes”, vilket betyder “tyg från Nîmes”.
- Bomullsväven var billig att tillverka och blev därför det idealiska materialet för enkelt folks arbetskläder.
- Den karakteristiska blåa färgen fick denimen från den lika billiga indigon.
Eftersom den fäller och bleks bort för varje tvätt var den ointressant för den övriga textilindustrin. Men så var det inte för denimen – att klädesplaggen bleks alltmer och förändras är än idag ett äkta kännetecken för jeansprodukter.
Visa hela svaret
I vilket land tillverkas Levis jeans?
Levi’s jeans färdigsydda i väst Symbolen för västerlandets frihet, Levi’s jeans, kommer inte längre att tillverkas i Västeuropa. Och i USA slutade symaskinerna göra jeans av denimtyget redan förra året. I fortsättningen står det Made in Poland på lappen ovanför högra bakfickan.
- I och med att två fabriker i Spanien stänger i höst är det färdigsytt när det gäller Levi’s jeans i väst.
- Tidigare har också fabriker i Belgien, Frankrike och Skottland slutat sy åt Levi Strauss.
- Så också i USA.
- I fortsättningen ska jeansen sys i Polen, Ungern och Turkiet.
- Levi Strauss, som grundades av en tysk i San Fransisco 1853, dras med stora skulder.
Från glansperioden på 1960- och 70-talen har intresset för blåjeansen dalat. Sedan 1997 har 20000 konfektionsarbetare fått sluta sy Levi’s jeans. : Levi’s jeans färdigsydda i väst
Visa hela svaret
Hur gör man bomull?
Framställning av bomull – Bomull kommer från bomullsbusken som växer i varma klimat med mycket sol. Det är själva frökapseln som sitter under bomullsblomman som ger materialet som vi kallar bomull. Cirka en månad efter att blomman har fallit av har frökapseln vuxit till sig och är lika stor som ett hönsägg, ungefär.
Visa hela svaret
Hur tillverkas textil?
3. Tygtillverkning – När tråden är spunnen, vävs eller stickas den till tyg som kan bli till kläder. Vävning går till så att två trådsystem som kallas för varp och väft vävs samman med varandra. Stickat tyg tillverkas genom att tråd/garn sammanbinds i öglor med varandra.
Visa hela svaret
Vad heter mjukt tyg?
F – Filament – Heldragna, oändliga fibrer av silke eller syntet. Finetex – Snarlika egenskaper som gore-tex. Fiskbensmönster – Mönster med en variation av kypertbindning och sick-sack. Flanell – Lätt ruggat tyg i bomull eller ull. Fleece – Trikåtyg som är ruggat på båda sidor.
Visa hela svaret
Vad heter tunt tyg?
Tyg och material | Klädsömnad iFokus Andra delen i vår egen ordlista, denna gång med textilier och material. Kommentera med förslag på fler termer som du tycker fattas. Acetat – Konstfiber. Används ofta som foder. Acetat är, liksom rayon, modal och viskos gjort av cellulosa.
- Angora – Naturfiber från angorakaninen, oftast som garn.
- Antique satin – Ojämt vävt tyg av silke, rayon eller acetat.
- Argentanspets – Sydd spets från Argentan i Frankrike.
Batik – Färgteknik där delar av tyget täcks innan färgning för att behålla den ursprungliga, eller ljusare, färgen. Kan göras i flera omgångar för en bredare färgskala.
- Batist – Tunt bomullstyg, ibland också bomull/polyester.
- Bouclé – Gjort av garnet med samma namn som karakteriseras av de små bubblorna långs med garnet.
- Brokad – Vävt mönster i siden med ornament på enfärgad botten.
Buckram – Styvt tyg som används till hattar eller som förstärkning. Plagg som är sydda med buckram behöver kemtvättas. Challis – Tunt, mjukt draperande tyg. Används bl.a till sjalar.
- Charmeuse – Mycket ömtåligt tyg av siden eller syntet.
- Chiffong – Tunt, transparent tyg gjort av polyester, silke, rayon eller nylon.
- Chinotyg – Lätt bomullstyg
- Chinz – Bomullstyg med plast- eller vaxbehandlad rätsida.
- Cordura – Slitstark nylonväv, eventuellt bomull/syntet.
- Coutil – Speciellt tyg för korsetter som förhindrar att skenor och fjädrar trycker mot huden.
Crêpe – Tyg med krusig yta. Något spårig i utseende.
- Duchesse – Glansigt, kraftigt tyg av odlad silke.
- Dupion – Något tjockare natursidenväv, något strukturerad och ojämn om tyget är handvävt.
- Elastan – Elastiskt fiber, av polyuretan, kallas även spandex eller lycra.
Filament – Extremt långa fiber, bl.a siden och konstfiber. Naturfiber måste spinnas för att bli långa. Finecord – Finvävda tyger, t.ex smalspårig manchester. Flanell – Av bomull eller ull, luddig yta.
- Flausch – Damkapptyg av ull med ruggad yta.
- Gabardin – Bomullstyg vävt på diagonalen.
- Inslag – Tvärsgående trådar i ett vävt tyg.
- Interlock – Typ av trikå där rätsida och avigsida är likadana.
Jaquard – En vävteknik som skapar invecklade mönster och som man väver på speciella vävstolar. Man kan även få ett jacquardmönster med tråd i en färg, genom hur man lägger trådarna.
- Jersey – Typ av trikå.
- Kalikå – Grovt bomullstyg
- Kläde – Tätvävt ylletyg av fin ull.
Kanvas/ Canvas – Mycket grovt tyg som bl.a används till skor, segel, tält m.m Konstfiber – Industriellt framställda fiber. Kypert – Vävteknik som bildar diagonala mönster.T.ex jeanstyg eller gabardin. Lakansväv – Något tunnare, billigt bomullstyg. Lamé – Glänsande sidentyg, ursprungligen av (eller inslag av) metall.
- Nu oftast med metallglänsande tråd.
- Lyocell – Typ av regenatfiber, tillverkas av cellulosa men mer miljövänligt än t.ex viskos och modal.
- Muslin – Tunt tyg, används ofta till toall.
- Av bomull eller ull.
- Nap – Struktur Naturfiber – Fiber som härstammar från växter eller djur, t.ex bomull, ull, kokos.
- Organza – Mycket tunt, lite strävt tyg.
Ursprungligen av odlat silke, men tillverkas idag ofta av syntet. Pepita – Rutigt tyg, används ofta för att beskriva hundtandsmönster. Piké – Dubbelvävt eller stickat, stelt tyg. Vissa partier är uppstående i fyrkantsmönster. Plysch – Antingen en vävd långhårig sammet, eller ett stickat tyg med god elasticitet, dvs trikåvelour, som liknar sammet i utseende.
Polyamid – Syntetfiber, antingen nylon eller kevlar. Polyester – Syntetfibrer Poplin –Ganska hårt och tätt tyg som kan göras i ull, bomull eller konstfiber. Powernet – Finmaskigt, starkt tyg som ofta används som förstärkning t.ex i bakstycken på BHar. Rami/Ramie – Naturfiber från en typ av nässlor som växer bl.a i Kina.
Liknar lin. Rayon – Tyg av cellulosa. Regenatfiber – Typ av konstfiber, tillverkas av naturprodukter. Oftast cellulosa, men även av proteiner från mjölk, majs, jordnötter och sojabönor.
- Sammet – Vävt tyg av antingen silke, bomull eller syntet med en kort lugg på rätsidan.
- Satin – Vävt tyg av siden, bomull, syntet eller rayon, med en blank yta.
- Singlejersey – Ensidig trikå
- Spandex – Mycket elastiskt syntettyg.
- Stadkant – De längsgående kanterna i ett tyg, tätare vävt än resterande tyg.
- Stretchvelour – Se plysch.
- Syntetfiber – Helt kemiskt framställda fiber.
- Säckväv – Grov väv av jute.
- Taft – Stelt tyg av odlat silke eller syntet.
Taslan – Vind och vattenresistent tyg av polyester. Trikå – Stickat tyg, töjbart på en eller flera ledder.
- Tweed – Grovt tyg, ofta av ull.
- Twill – Kraftigt bomullstyg vävt på diagonalen
- Tyll – Nätliknande tyg av bomull eller konstfibrer
- Varp – Längsgående trådar i ett vävt tyg.
Velour – Kraftigt tyg av ull, liknar sammet. Velour är ett stickad tyg med lugg som liknar sammet. (Se plysch) Viskos – Regeneratfiber tillverkas av cellulosa (träfiber) Voile – Tunt, glest tyg av bomull, silke eller konstfiber. : Tyg och material | Klädsömnad iFokus
Visa hela svaret
Vad är lyocell gjort av?
Lyocell är en annan regenatfiber som framställs av cellulosa. Till skillnad från viskos tillverkas lyocell i en process som tillåter ett slutet kretslopp av kemikalier där processkemikalierna kan återanvändas. Det kräver även mindre energi än viskosprocessen.
Visa hela svaret
Vad tillverkas i Italien?
I norr produceras framför allt majs, ris, sockerbetor, sojabönor och frukt, medan södra Italien odlar mycket vete och citrusfrukter. Vindruvor, liksom övriga frukter och grönsaker, odlas i princip över hela landet.
Visa hela svaret
Vad är en Genua?
För andra betydelser, se Genua (olika betydelser),
Genua | ||
Kommun | ||
Ovanför vänster: Torre della Lanterna. Ovanför höger: Piazza de Ferrari. Nedanför vänster: San Teodoro från hamnen. Nedanför mellersta: Via Brigata Liguria. Nedanför höger: Galleria Mazzini. | ||
|
/td>
Genua ( italienska : Genova, latin : Genua eller Ianua, liguriska : Zêna, franska : Gênes ) är en hamnstad och kommun vid medelhavskusten i nordvästra Italien, Genua är Italiens sjätte största stad, huvudstad i regionen Ligurien och huvudort i storstadsregionen Genua, innan 2015 provinsen Genova,.
- Det är ett ärkebiskopssäte med katedralen San Lorenzo,
- Under senmedeltiden och renässansen var stadsstaten Genua en av de främsta handelsstaterna i Europa med kolonier och handelsstationer över stora delar av Medelhavet.
- Dess främsta konkurrent var Republiken Venedig,
- Strada nuova (Via Garibaldi), i gamla staden, blev 2006 upptagen på Unescos världsarvslista,
Från Genua kommer bland andra påvarna Innocentius IV, Hadrianus V och Benedictus XV, Christofer Columbus, Niccolò Paganini, och Giuseppe Mazzini, Ordet ” jeans ” är härlett från namnet Genua.
Visa hela svaret
Kan man bada i Genua?
Italienska rivieran? Visningar: 8356 Hej!Jag och mannen funderar på att åka till vänner i Chamonix i sommar och tänkte därefter åka ner til den italienska rivieran och utforska(bara vi två). Ni som har erfarenheten, vad rekommenderar ni?Om man ser Genua som mittpunkt, är det skillnad väster eller öster om Genua? Vi önskar ett ställe som är gemytligt och genuint men ändå möjlighet till bad och lite “slappsemester”.
- Vi har ingen erfarenhet alls, så kom gärna med alla tips om vart man ska och inte ska åka! Tackar! Väst om Genua består av en massa turistorter med sandstränder och hotell.
- Öster om Genua är det mer kuperat och här finns en massa små vackra byar.
- Inte så många sandstränder utan mer vackra vyer och vandringsleder.
Bad mestadels från klippor och bryggor.Så om strandlivet är prio 12 väljer du västra sidan, om du vill ha mer romantik, vackra vyer och mys väljer du östra. Cinque Terre, Portofino och Portovenere (på östra sidan) är helt fantastiska. Googla dem så får du se.
Hej! Jag och en kompis ska tågluffa i Italien i en vecka. Start i Milano och slut i Pisa. Vill ha alla restips jag kan få. Är det värt att stanna till i Genua? Tänkte även stanna till i Porto Fino. Kan man bo på enklare Hotel eller vandrarhem där, som inte kostar så mycket. Som sagt var öppen, Tänker utforska Italien, Piemonte och italienska rivieran med bil i sommar.
Cinque Terre är ett mål. Ska man bo i någon av dessa byar eller är det bättre att bo utanför och sedan ta tåg dit? Boende och rekommendationer på sevrärda platser i Piemonte och på Italienska rivieran i övrigt? Besök på, Hej! Förra sommaren bilade vi med vår 1-åring till norra Italien där trippen såg ut som följande: Gardasjön – Verona – Monterosso al Mare i La Spezia – Pisa – Volterra – Florens – Bologna – Venedig – Lido di Jesolo Som så många andra så förälskade vi oss i Italien och planerar nu att göra,
TACK Birgere och andra som tipsade mig ang detta område! Det blev en fantastisk resa med underbara upplevelser! Vidunderligt vackert! (Ja – detta slår även Garda, där vi varit tidigare!) Vill ni titta in o kolla på mitt långa inlägg med massor av foton hittar ni det här http://www.desires.se/#, Jag och min kille har tänkt att vi ska åka på en veckas semester nu i sommar till Italien, men ingen av oss har tidigare varit där och behöver därför lite tips.
Vi är ute efter ett ställe där vi kan ligga och slappa på stranden på dagarna men även ha möjlighet att gå på restaurang under kvällen, Jag och min sambo funderar på att bila en sväng i italien och behöver verkligen hjälp med att hitta en trevlig rutt. Där delar vi med oss av massor av inspiration och heta restips. : Italienska rivieran?
Visa hela svaret