I senaste numret av IKEA ‘s Family Living kan man se exempel på före och efterbilder där de använt det klassiska knepet att hänga tyg på en vägg, istället för en grupp tavlor. En tygtavla är ett ganska billigt och enkelt sätt att få en mer ombonad känsla, speciellt vintertid.
- Det är också ett smart sätt att inreda ett studentrum där man kanske inte får måla eller tapetsera sina väggar hur som helst.
- Tyg dämpar också en del ljud, vilket kanske kan vara behövligt för många.
- Nedan ser du förslaget från IKEA’s stylist, men också lite tips från mig – på nya och aktuella mönster i flera olika prisklasser som skapats av kända svenska formgivare.
Spänn bara upp tyget på en canvasram från Panduro, eller köp kantlister från Frapp och fäst en pinne i varje ände på tyget. Enkelt! Sven Fristedt Sven är en av Sveriges främsta mönsterformgivare och har bland annat gjort populära textiler för Ljungbergs Textiltryck och BoråsWäfveri. Ritade även mönster för Katja of Sweden under 1960-talet. Svens senaste mönster på metervara för IKEA heter Lena och påminner lite om Svenskt Tenns dito, fast betydligt billigare. Pris 49 kr/m. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA LENA = 122,50 kr. Edholm Ullenius Edholm Ullenius är en ung och framgångsrik svensk formgivarduo som bland annat har gjort mönster på uppdrag av Paul Smith, Moderna Museet, Mille Notti och Lindex. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA SUSANNA = 147,50 kr. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA CECILIA = 62,50 kr. Lotta Kühlhorn Lotta Kühlhorn är en av Sveriges mest anlitade formgivare för böcker. Under hösten 2003 gjorde hon inte mindre än 30 titlar ! Annamoa kostar 59 kr/m och finns i flera spännande färger och mönster med en repetition på 90 centimeter, vilket kan ge väldig bra effekt på en väggvepa. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd IKEA ANNAMOA = 147,50 kr. Bantie Svenska Bantie drivs av Ulrika och Wilhelmina som döpt sitt mönsterformgivande företag efter mosterns smeknamn skapar nya moderna designklassiker varje säsong. Några av mina favoriter är Korall och Paradis som kostar 625 kronor metern. Kan beställas via deras egen e-shop eller hos Designonline, Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd PARADIS / KORALL = 1562,50 kr. Lisa Bengtsson Stjärnskottet Lisa Bengtsson har gjort ett antal väldigt populära tapeter de senaste åren, som rönt stor uppmärksamhet i branschpressen. Både nationellt och internationellt. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 150 centimeters bredd SVÄRMOR = 937,50 kr. Pris för en 2,5 meters väggtavla på 148 centimeters bredd SVÄRMOR = 747,50 kr.
Visa hela svaret
Contents
Vilken typ av spackel till tavla?
DIY: Spackeltavla tekniker och tips Jag har fått så otroligt många frågor om jag visat på blogg och instagram. Det är ingen avancerad teknik bakom. Den viktigaste ingrediensen är fantasi. Men för att förklara hur några effekter kan åstadkommas har jag markerat med siffror, så kan ni läsa nedan vad ni kan experimentera med för att uppnå liknande. 1. Spackla med en bit kartong eller styvt papper (så att resultatet inte blir helt jämnt). Undvik riktiga spackelverktyg!2. Klistra på bakplåtspapper eller silkespapper med vitt papperslim. Knöla ihop papperet för att skapa struktur.3. Använd model paste från pysselbutiken och gör märken med valfritt redskap exempelvis baksidan av en pensel för att skapa mönster i pastan.4.
6. Vill du skapa jämna mönster? Använd en tandad fogskrapa (eller kam)! Sen måste de ju inte vara vita. Effekten kan bli ännu större om du målar på strukturerna du skapat med valfri kulör som matchar din inredning.
Visa hela svaret
Kan man använda spackel på canvas?
Vad behövs för att göra en spackeltavla hemma? – Allt som behövs för att göra en spackeltavla hemma är överbliven spackel, en blank canvas att skapa på och en spackelskrapa, kam eller spatel. Beroende på om du vill ha tavlan i spacklets nyans eller om du vill måla över den.
SpackelCanvasSpatel, skrapa eller kamValfritt: Färg till tavlanValfritt: Model paste
Spackeltavlor kan göras helt olika beroende på hur du vill att din ska se ut. Det enklaste sättet är att breda på spackel på din canvas och sedan skapa det utseende du önskar.
Visa hela svaret
Hur man gör en egen ram?
Om du inte har en ram som passar kan du göra en själv av en ramlist. Att rama in sin konst behöver inte vara så dyrt eller svårt. Köp en eller flera fina ramlister, såga till hörnen och limma och du är strax klar. Är du noggrann när du mäter så blir resultatet perfekt!
Visa hela svaret
Måste man Bredspackla innan målning?
Bredspackling | Steg för steg När man ska måla eller tapetsera en vägg krävs ett ordentligt förarbete, där man tvättar väggen, avlägsnar gamla tapet- eller färgrester och skapar en helt jämn yta med hjälp av bredspackling. Att bredspackla är inte helt enkelt, men med goda förberedelser, rätt verktyg och en smula övning fixar du att bredspackla en vägg inför en målning eller en tapetsering.
Vill du ha ett proffsigt resultat får du hugga i vad det gäller förarbetet” Det som tydligast skiljer ett proffs på målning och tapetsering från en amatör är just förarbetet. En lägger åtminstone 80% av tiden på att få ett så bra underlag som möjligt, medan man som lekman kanske snarare vill hoppa rakt på det roliga, det som ger ett synligt resultat snabbt.
Detta leder till att en “hemmamålad” vägg ofta kan se något amatörmässig ut, vilket förstås också kan ha sin charm. Vill du ha ett proffsigt resultat får du dock hugga i vad det gäller förarbetet. Det är ganska slitigt och inte jätteroligt, men det kommer att göra dig stolt och nöjd när du är klar.
Visa hela svaret
Måste man ha spackelremsa?
Spacklade gipsskiveskarvar skall ha oavbruten kontakt. Därför skall alla skarvar – även de i hörnen – ha spackelremsa. Alla fogar skall förstärkas med spackelremsa, även i hörnfogar där eventuella små rörelser tas upp.
Visa hela svaret
Varför kilar i kilram?
Målardukar är vanligast gjorda av bomull, linne eller jute. Dessa typer av tyger tappar spänst med tiden och kan då behöva spännas lite extra. En kilram har små kilar i hörnen som man kan efterspänna med utan att montera av duken. Helt enkelt knackar man på de träkilar som sitter i spåren, i kilramens hörn.
Visa hela svaret
Kan man använda vattenfärg på canvas?
Akrylfärg – Och så har vi akrylfärgen, som under sina 30 år på marknaden har den tagit konstvärlden med storm. Denna krämiga färg är så populär tack vare sin snabba torktid på ca 5-15min, vilket ger användaren möjligheten att jobba snabbt och effektivt. Idag finns där nästan oändliga möjligheter att förända färgen.
Den går att göra tjockare, segare, och till en flytande färg. Olika populära sätt att idag jobba med den är både pouring – där färgen har blivit seg flytande och man häller ut färgen på sin canvas. Att jobba med struktur är lika vanligt. Här har vi antingen byggt på med pasta som ger struktur, eller så har vi en tjockare färg som i sig själv skapar mönster och djup.
Akrylen är extra härlig då det fäster på nästan alla fettfria ytor. Det vanligaste är canvas men papper, trä och väggar går även bra om man så vill. För papper rekommenderas ett tåligare papper just för akryl eller akvarell.
Visa hela svaret
Hur börjar man måla en tavla?
Hur målar du med akryl? – Som med all konst finns det få regler. Du bestämmer själv hur du vill gå tillväga för att hitta ditt sätt att måla. Vissa skissar upp en bild med blyerts medan andra går helt in i en känsla. Ett tips, om du exempelvis målar landskap, är att måla bakifrån.
Visa hela svaret
Kan man färga spackel?
Tips! –
Jag har märkt att styrenplast från plastramar från byggsatser har en tendens att bli “trådiga” när man tar ut penseln ur burken, ungefär som det klassiska skol-limmet som trådar sig i långa längder. Detta är speciellt tydligt vid tjockare konsistens. Evergreen-plastark gav inte denna “trådighet” och kan vara enklare att applicera. Nackdelen är att plastarket är gjort av något mjukare plast. Det underlättar vid slipning, men samtidigt kan det ge oönskade effekter vid återritsning då ritsen har en tendens att gräva ner sig djupare i det mjukare spacklet. Plastark fungerar dock utmärkt i de flesta fall. Man kan färga spacklet med några droppar akrylfärg, t ex svart färg. Då blir det lättare att se spacklet, speciellt efter slipning då man lättare ser kontraster mellan spackel och byggsatsens plast.