Tyg

Hur Får Man Bort Diesel Från Kläder?

Hur Får Man Bort Diesel Från Kläder
Hur tar man bort bensin från kläder? – Om du vill bli av med dieselfläckar från kläder på ett effektivt sätt följer du helt enkelt dessa steg.

Strö bakpulver, majsstärkelse eller annat absorberande pulver på platsen där fläcken finns. Låt det sitta på plats i upp till 30 minuter och borsta sedan bort.Förbehandla plagget med ett fläckborttagningsmedel före tvätt.Tvätta med det varmaste vatten som är säkert för tyget. Låt tyget lufttorka tills du är säker på att fläcken är helt borttagen. Undvik att torka i en torktumlare.

Visa hela svaret

Hur får man bort diesel på tyg?

Citronolja och juice – För att ta bort den torkade fläcken med dieselbränsle från tyget:

 1. Ta en färsk citron och pressa sedan 40-50 ml juice ur den.
 2. Tillsätt därefter 20-30 ml solrosolja, blanda och häll på den nödvändiga platsen.
 3. Låt det vara som det är i 15-20 minuter.
 4. Efter denna tid, rengör det förorenade området med en borste och tvätt sedan kläderna i varmt vatten med tvätt tvål eller pulver.

Visa hela svaret

Hur får man bort lukt av diesel?

Få bort bensinlukt och diesellukt? Både bensin och diesel är uppbyggt av kolväten, och det fungerar bra att ta bort sådan lukt med ozon. Diesel innehåller mer kol än bensin per liter, och de flesta återkopplingar vi får kommer från båtägare med dieselmotorer.

De är glada över att bli av med lukten, dvs. ångor som sätter sig i inredning och dynor. Om du spiller bensin eller diesel i din eller ska du se till att torka upp spillet så fort som möjligt. Innan man gör en ozonbehandling ska ytorna var helt torra. Sen ställer du in ozongeneratorn på en kort behandling med vårt minsta aggregat.

Generatorn ska ställas högt så får du bättre spridning av gasen. Sen väntar du 1–2 timmar (det går bra att vänta längre), därefter vädrar du ut med korsdrag. Lukten av diesel kan sätta sig i plast, och den får du kanske slänga eller byta ut för att få bort lukten permanent.

 1. Även i kan lukten av diesel eller bensin sprida sig.
 2. Du gör också här korta behandlingar, med vårt minsta aggregat, och om du ställer dynor och kuddar på högkant och ser till att textilier hänger luftigt, kan bensin- och diesellukten försvinna även från dem.
 3. Enkelt, eller hur? Du ska bara känna till att människor, djur och växter inte mår bra av ozon, så vi ska inte vara i närheten när behandlingen och väntetiden pågår.

Det är också viktigt att vädra ordentligt efteråt, för att bli av med ev. restprodukter. Om du så önskar kan du komplettera med en luftrenare med kolfilter, som binder ozon och de restprodukter som uppstår vid behandlingen. Ring oss om du vill veta mer! : Få bort bensinlukt och diesellukt?
Visa hela svaret

Kan man tvätta bort bensin från kläder?

Ta bort rester av bensin i tvättmaskinen – På grund av sin oljiga struktur ska bensin och andra liknande kemikalier tas bort på ett annorlunda sätt. Hur kan du bli av med denna lukt från tvättmaskinen? Bikarbonat är en perfekt metod. Häll det i tvättmedelsfacket och ställ in temperaturen på max 30 °C.
Visa hela svaret

Hur får man bort sprit från kläder?

Lös upp med lacknafta eller annat fettlösande – använd sedan vanlig tvål och vatten. Det går även att gnida in fläcken med smör för att sedan skölja av med tvål och vatten.
Visa hela svaret

Hur tar man bort olja från tyg?

Så tar du bort oljefläckar från vardagsplagg – Till vardagsplagg som inte är ömtåliga finns det många produkter och huskurer som är enkla att använda och som kan hjälpa dig att ta bort fettfläckar.

Tvättmedel (vi gillar Via Color Flytande) är specialutvecklade för att ta bort fläckar av fett och olja. Förbehandla fläcken först med tvättmedlet (läs alltid igenom anvisningarna på produkten samt på skötselråden i kläderna). Låt det verka i minst 30 minuter och torka sedan försiktigt bort fläcken under rinnande varmt vatten innan du tvättar plagget i maskin enligt anvisningarna i skötselråden. Diskmedelstabletter eller flytande diskmedel (vi gillar Neutral) löser upp fett på din smutsiga disk, och därför rekommenderar många att även använda det på kläderna. Använd varmt vatten och Neutral. Täck fläcken med flytande diskmedel och gnid försiktigt in produkten i fläcken med en gammal tandborste med roterande rörelser. Glöm inte att först testa produkten på ett litet område som inte syns. Skölj med varmt vatten efteråt. Om fläcken är kvar kan du behöva upprepa processen en gång till. När fläcken inte längre syns tvättar du plagget i tvättmaskinen så varmt som möjligt enligt anvisningarna i skötselråden.

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes
Visa hela svaret

När kokar diesel?

1. LOSSNING Tankfartygen lossar råoljan som förvaras i stora bergrum i Torshamnen. Därifrån pumpas oljan vidare till raffinaderiet. 2. DESTILLERING När råoljan kokas skiktar sig olika produkter vid olika kokpunkter. Bensin separeras vid 170° C, Diesel vid 300° C och tjockolja vid 500° C. 3. AVSVAVLING Svavel tas bort från bensinen vilket leder till minskade svavelutsläpp från bilarna som kommer att köra på bensinen. 4. HÖJNING AV OKTANTAL Oktantalet mäter bensinens förmåga att stå emot tryck och temperatur. Ju högre oktantal, desto mindre risk för självantändning. Råbensinen håller 60-70 oktan. Genom olika processer och iblandning av bland annat etanol höjs oktantalet till önskad nivå, till exempel till vanlig 95- eller 98-oktanig bensin. 5. DISTRIBUTION Den färdiga bensinen pumpas till depåer i Skarvikshamnen. Därifrån distribueras den vidare ut i Sverige, antingen med tåg eller fartyg till andra depåer eller med tankbilar till bensinstationerna.

Visa hela svaret

Hur kan ättika ta bort lukt?

Ta bort dålig lukt med ättika – Ättika är det bästa medlet att få bort dålig lukt eftersom det neutraliserar odörer. Att ättika i sig inte doftar gott påverkar inte resultatet när du vill ta bort dålig lukt. Doften från medlet dunstar och i de flesta fall kan du komplettera med eterisk olja för att få en ännu godare doft om du vill.
Visa hela svaret

Hur blir man av med Bensinlukt?

Ättika neutraliserar Om det luktar tråkigt i din bil är det bästa sättet att få bort den dåliga doften att använda ättika. Lämna ett glas med ättika i bilen över natten. Ättikan är så pass sur att den neutraliserar alkaliska ämnen i luften. Det går lika bra med en skål amoniak.
Visa hela svaret

Hur får jag bort motorolja på kläder?

Diskmedel – Diskmedel löser effektivt upp fett och kan användas till att få bort oljefläckar på kläderna. Täck fläcken med diskmedel blandat med varmt vatten. Gnid in fläcken med en trasa eller en tandborste. Vänta några minuter och skölj fläcken med varmt vatten.
Visa hela svaret

Hur stark ättika i tvättmaskinen?

Användning av ättika i tvättmaskin – Ättika är någonting som är bra till mycket, även när du ska rengöra din tvättmaskin. För att rengöra tvättmaskin med ättika kan du lägga tre dl ättika i tvättmedelsfacket och köra ett program på 90 grader när tvättmaskinen är tom.
Visa hela svaret

Är det farligt att få bensin på huden?

Träffyta för direktlänk till innehåll Bensin kan vara mycket farligt om ett barn smakar på det. Bensin kan lätt glida ner i luftvägarna och ge kemisk lunginflammation, det finns också risk för medvetande- och hjärtpåverkan. Långvarig hudkontakt kan ge brännskadeliknande symtom.
Visa hela svaret

You might be interested:  Var Kan Man Sälja Gamla Kläder?

Hur får man bort handsprit fläckar på kläder?

Ett gammalt knep för att få bort fläckarna är att använda citronsyra som finns få kryddhyllan i matvaruaffären. Blanda en matsked citronsyra i ljummet vatten och låt plagget ligga i blöt en timme. Tvätta sedan plagget som vanligt i tvättmaskinen.
Visa hela svaret

Kan handsprit förstöra kläder?

15 december 2009 15:43 Svininfluensan har gjort att vi svenskar använder handsprit som aldrig förr. Vad många inte tänker på är att handsprit klassas som mycket brandfarlig vätska och att ångorna lätt kan antändas. Från att tidigare varit en produkt som huvudsakligen använts inom vård och omsorg är användning av handsprit numera vardagsmat för de allra flesta.

För att få en tillräckligt desinficerande effekt innehåller de flesta produkterna på marknaden en alkoholhalt runt 70 procent eller högre. Det gör att den lätt kan antändas av gnistor och öppna lågor. Även en liten gnista av statisk elektricitet kan orsaka antändning. Risken för att ångorna ska antändas ökar om luften är torr, vilket den är inomhus den här tiden på året.

– Många hanterar handsprit som om den vore ofarlig och har med sig förpackningar i fickan eller väskan, men det är en mycket brandfarlig vätska. Därför är det viktigt att man hanterar handspriten med försiktighet och ser till att förpackningarna är ordentligt stängda så att innehållet inte kan läcka ut, konstaterar Karin Kjellén, teknisk handläggare vid MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Se till att spriten dunstar För att undvika att handspriten antänds efter att du har spritat händerna ska du alltid se till att spriten hunnit dunsta helt innan du tar i något. Har du fått handsprit på kläderna måste du vara extra försiktig. Det tar nämligen längre tid för spriten att dunsta från dina kläder än från din hud, så spill på kläderna kan därför antändas under längre tid.

Får du handsprit på kläderna är det därför viktigt att skölja av plagget eller plaggen med rikligt med vatten. Om oturen skulle vara framme och det börjar brinna kan du kväva elden med en handduk, matta eller tjockt bomullsplagg eller släcka med vatten.

 1. Får du brännskador ska de kylas med vatten under lång tid för att lindra skadan.
 2. Håll koll på barnen Brandfarliga vätskor bör alltid förvaras oåtkomligt för barn.
 3. Så här i influensatider kan det vara svårt att se till att den regeln efterföljs.
 4. Handspriten måste ju stå där man tvättar händerna.
 5. Men små barn bör bara tillåtas att använda handsprit i närvaro av vuxna eftersom den är brandfarlig och dessutom oftast har dubbelt så hög alkoholhalt som det starkaste man har i barskåpet.

Det finns exempel på hur barn fått i sig handsprit och blivit rejält berusade eller hur de tänt eld på handsprit under lek. Med tanke på hur mycket handsprit som hanteras i samhället är jag faktisk glad över att det inte har hänt mer olyckor än vad det har gjort, avslutar Karin Kjellén. Victoria Rydergård [email protected] Annons Nästa artikel under annonsen
Visa hela svaret

Hur länge klarar sig diesel?

Diesel håller generellt längre än bensin och går att förvara på dunk i upp till 12 månader. Viktigt att tänka på är att den står någonstans där temperaturen inte ändras drastiskt över tid. Se även till att lagringsdunken är fylld, då är det svårare för kondens att bildas vilket kan skada dieseln.
Visa hela svaret

Kan man köra en dieselbil på rapsolja?

Ämne: Tanka rapsolja i diesel???

2005-09-25, 18:19 som topic: Kan man tanka rapsolja/matolja i en diesel o hur stor inblandning??? bilen det gäller är en 90hk tdi.funderar nämligen på att åka till lidl o tanka 2005-09-25, 18:23 är oljan såmycket billigare där då? Volvo 940 BM. 😉 2005-09-25, 18:28 Bara att pröva. Börja med 5% inblanding eller nåt och se hur det går,återkom sedan med resultat! I want something good to die for,to make it beautiful to live. 2005-09-25, 18:29 än på macken ja??? runt 6-7 kr litern vad jag har hört.så något billigare måste de ju bli.

2005-09-25, 18:55 vet en Unimog-ägare i USA som kör på använda frityrolja från McDonalds och liknande, hans startar på diesel och slår sen om till oljan, funkar prima! och dessutom helt gratis! Detta meddelande skrevs på en porrfylld dator, av en elak skitstövel. Det innehåller ingen praktisk eller användbar information, och skrevs faktiskt enbart för att förvilla och föra dej bakom ljuset.

2005-09-25, 19:01 Hörde även en liknande historia som ovanstående skrev. Det var en snubbe i Israel som körde med gammal falafel-frityrolja och han hade kört mycket utan problem. Googla lite? MVH, Jokke “MallaH”. 2005-09-25, 19:01 Senast redigerat av ladatarzan den 2005-09-25 klockan 19:10, 2005-09-25, 19:28 Ja, min polare tankade fel och tankade Rapsolja istället för diesel, så det var 100% Rapsolja i tanken och den startade och gick mycket bra men den drog lite mer soppa. 2005-09-25, 22:46 Av ett flertal anledningar så använder man inte rapsolja till dieselar utan man använder metanol/etanol för att omvandla rapsoljan till en ester; RME. RME används lämpligen som inblandning i diesel, inte rent. 2005-09-25, 22:49 Blandar sig oljan med diesel eller skär det sig? 2005-09-25, 23:02 Såg på gumball ikväll och därvar det en rosa range rover som tankade något som hette b100 eller något dyl. Skulle vara 100% biodiesel eller vad dom kallade det. tro att det var deras farsa som gjorde den i källaren av matolja eller något. Kille påstod att han inte hade åkt till en mack på tre år. 2005-09-26, 04:46 Dom går på rapsolja iaf gammal diesel merca. men på vintern funkar det ej. För då orkar inte pumpen suga fram Nu finns det ett nytt frächt epa-forum ute:) Blir medlem på http://epatraktor.inventforum.com 2005-09-26, 20:38 Under andra värdlskriget så körde ju tyskarna på rapsolja under hela kriget typ. Därför dom alltid hadde soppa till sina fordon. 2005-09-26, 21:08 ja vet inte om jag är helt ute o cycklar men jag tror ju att man kan köra på det med ungefär 20% inblandning o motorvärmare i vinter eller har jag helt fel??? eller bör man avstå ??? med tanke på att dieselpumpen kanske inta mår så bra??? Ös på med fakta inte intresserad av lastmaskiner då de antagligen har lite kralligare pumpar än en personbil. 2005-09-26, 21:16 Om man ska köra på ren rapsolja bör man kolla att förpumpen (den i tanken) klarar att pumpa rapsoljan utan att brinna upp. Den är ju betydligt tjockare är diesel. kollade på min Citroen HDI och den klarar det inte, men 30% inblandning ska gå bra. Vad det gäller RME så sägs den vara aggresiv mot gummi, så man bör kolla att alla packningar och tätningar tål det, den innehåller ju metanol.

: Ämne: Tanka rapsolja i diesel???
Visa hela svaret

Hur länge finns dieseln kvar?

Går det att använda biobränsle också i framtiden? – Ifjol var endast 2 procent av de nya bilarna som såldes i Sverige elbilar och 6 procent var laddhybrider. Över 90 procent av de nya bilarna som såldes var vanliga bensin- och dieselbilar, visar statistik från Bilsweden. Hur Får Man Bort Diesel Från Kläder Bildtext Professor Göran Finnveden vid KTH i Stockholm. Bild: Yle/Linda Söderlund person Göran Finnveden är professor i miljöstrategisk analys vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Han säger att det är mycket som behöver utredas innan ett förbud att sälja nya bensin- och dieselbilar kan bli verklighet.
Visa hela svaret

Vad gör man av gammal diesel?

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik. Vill du att vi ska svara på din fråga? Fyll i formuläret eller mejla till [email protected], Fråga : Hur länge kan en dieselbil stå i ett garage med 15–20 plusgrader utan risk att bränslet bil gammalt? Kan det vara så att dagens diesel åldras tidigare än den gjorde tidigare? Sören Svar : Dagens diesel innehåller fem procent RME – rapsmetylester – och den tillsatsen får bränslet att oxidera (åldras) fortare än tidigare.
Visa hela svaret

You might be interested:  Bol Brzucha W 7 Tyg Ciazy?

Är diesel snålare?

En bensinbil är vanligen billigare i inköp och skatt och de nya bensinmotorerna är nästan lika snåla som dieslar. I sommar har det visserligen varit billigare att tanka diesel, men bränslepriserna fluktuerar och ibland är bensinen billigare.
Visa hela svaret

Hur får man bort svart olja från tyg?

Fläckborttagning – Tips som tar bort fläckar Så trist när man får en fläck på ett favoritplagg, på bordsduken eller i soffan. Här har vi samlat de bästa tipsen och husmorsknepen om hur du kan få bort fläckar från fett, kaffe, blod, vin och mycket mer.

 1. Så får du bort 37 vanliga fläckar Att ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagg är mer skonsamt för dina kläder men också för miljön.
 2. Med fläckborttagning och vädring kommer du långt när det handlar om att ta hand om dina kläder och andra textilier.
 3. Det bästa är att behandla fläckar direkt när de uppstår.

Ibland upptäcks fläcken först när den redan torkat in och då kan det vara svårare att få bort den men med lite tålamod och rätt medel kan du ändå få ett lyckat resultat. Bra att ha hemma

 • Ett bra fläckborttagningsmedel som du med all säkert har hemma är vanligt handdiskmedel. En droppe i ljummet vatten löser många fläckar till och med gräsfläckar. Hemfrids eget miljövänliga diskmedel funkar jättebra!
 • Galltvål är en annan produkt som också räddar många plagg. Den är en ekologisk fläckborttagnings- och rengöringstvål som du hittar du i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter.
 • Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin.
 • Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.
 • Vita trasor.

Gör så här Om det inte står något annat vid respektive fläckborttagningstips så gäller dessa grundregler.

 • Gnugga inte vid fläckborttagning eftersom du då riskerar att sprida ut fläcken och skada tyget. Dutta i stället utifrån kanten och in mot mitten på fläcken.
 • Använd alltid vita trasor vid fläckborttagning eftersom färgade trasor kan fälla färg.
 • För att vara på säkra sidan så att materialet inte bleks eller på annat sätt påverkas negativt så testa alltid på ett mindre synligt ställe med det medel du tänker använda till fläckborttagningen. På ett klädesplagg kan det vara på en fåll på insidan, på en möbel på undersidan eller baksidan.

Sug först upp så mycket som möjligt av en fettfläck med hushållspapper. Ta bort fettfläckar En fettfläck får du bort genom att först suga upp så mycket som möjligt med till exempel hushållspapper. Strö därefter potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det stå över natten.

 • Dammsug bort överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta sen som vanligt i maskin.
 • Ta bort kaffefläckar Hur du tar hand om kaffefläckar beror på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk eller grädde.
 • Blötlägg fläcken först i kallt vatten och sen i så hett vatten som tyget tål för fläckar med kaffe med mjölk eller grädde i.

För fläckar av svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten lösa fläcken. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten fungera. För tyger som inte tål hett vatten kan du testa att badda fläcken med en uppvispad äggula i ljummet vatten. Ta bort blodfläckar Börja alltid med att skölja blodfläckar i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner och de fäster ännu mer om de får varmt vatten på sig och då riskerar du att de inte går att få bort alls.

Det bästa är att skölja direkt med kallt vatten men om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten och låt plagget ligga i blöt ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt. Om fläcken trots allt är kvar kan du testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten.

Lägg på fläcken och låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt och dutta med en fuktig trasa för att få bort det sista innan du tvättar som vanligt. När du sköljt vinfläcken med vatten, strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan. Ta bort vinfläckar Vinfläckar, framförallt rödvinsfläckar och rosévinsfläckar, baddas med vatten, helst direkt när de uppstår.

 • Strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan i omgångar.
 • Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt.
 • Om fläcken är kvar efter tvätten testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det.
 • För gamla fläckar finns husmorsknepet att få bort vinfläckar med het fet mjölk.

Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget med fläcken och låt ligga kvar tills mjölken svalnat. Apelsin Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på apelsinfläcken tills så mycket som möjligt av den har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

 1. Asfalt Fukta en bit av en trasa med kemiskt ren bensin och dutta utifrån och in på nyare asfaltfläckar.
 2. Gamla fläckar kan du få bort genom att gnida fläcken med jordnötssmör.
 3. Banan Spotta på bananfläcken om den inte hunnit mörkna än och arbeta in i fläcken och skölj efteråt.
 4. Citron fungerar på ljusa tyger.

Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka så var försiktig om det är ett plagg som du är väldigt rädd om. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar och tvätta sedan med tvättmedel efteråt. Blåbär Testa först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa.

Om det krävs mer överväg om ditt tyg tål blekning, i så fall kan du testa med citron. Glycerin kan också hjälpa mot blåbärsfläckar. Bär Testa att dutta äppelcidervinäger eller citron på bärfläckar. Tänk dock på att det kan bleka tyget så prova först på ett osynligt ställe. Intorkade bärfläckar kan du få bort genom att lägga i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.

Choklad Chokladfläckar får du enklast bort om du kan behandla dem så fort som möjligt. Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sen chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel och låt det verka en stund. Lägg sen plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål, se skötselrådet, och tvätta som vanligt nästa morgon.

 1. Deodorant Gula deodorantfläckar i armhålor på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra.
 2. Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj.
 3. En annan metod är att få bort dem med ättika! Blanda 1 del ättika till 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.

Frukt och grönt Fruktfläckar och fläckar från grönsaker kan du få bort med en lösning av ½ tesked citronsyra till 1 deciliter vatten. Citronsyra kan bleka så om det är ett ömtåligt plagg kan du i stället testa att doppa fläcken i så varmt vatten som plagget tål med en skvätt ättika i.

 1. Glassfläckar får du ofta bort med vatten och diskmedel.
 2. Glass Lägg kläder med glassfläckar i kallt vatten en stund.
 3. Droppa i lite diskmedel, rör runt och låt ligga en stund till.
 4. Tvätta därefter plagget som vanligt.
 5. Gräs Diskmedel eller såpa brukar fungera bra på gräsfläckar.
 6. Förbehandla fläckarna med det, låt verka i ungefär en timme och tvätta sen som vanligt.

Andra metoder är att gnida är att behandla vita plagg som fått gräsfläckar med ren sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger. Jord Vänta tills tyget är torrt och borsta eller dammsug bort så mycket du kan så sprider du inte ut jordfläcken.

 • Blötlägg sen i så varmt vatten som plagget tål med diskmedel.
 • Skölj av och tvätta sen som vanligt.
 • Etchup Ketchupfläckar får du ofta bort med vanligt handdiskmedel och vatten.
 • Om de är riktigt envisa kan du använda rödsprit.
 • Lister Doppa en trasa i kemiskt ren bensin och dutta tills fläcken är borta.
 • Tvätta därefter ytan där fläcken satt med galltvål och låt verka i 30 minuter innan du tvättar hela plagget.
You might be interested:  Hur Tar Man Bort Blod Från Kläder?

Galltvål och etanol kan lösa fläckar av kulspetspenna. Kulspetspenna Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder men om det är ett färgat tyg riskerar du att bleka tyget med etanol. Kåda Fläckar från kåda kan du få bort med ren sprit.

När fläcken inte syns längre tvättar du som vanligt. Läppstift Fläckar av läppstift går oftast bort i den vanliga tvätten i tvättmaskin. En annan metod är att gnida in läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd. Majonnäs Skrapa bort så mycket som möjligt av majonnäsfläcken. Förbehandla sen fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta därefter plagget som vanligt Om det är en gammal mjölkfläck, testa med vinäger eller rödsprit.

Mjölk Mjölkfläckar får du oftast bort med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa med vinäger eller rödsprit. Skölj noga efteråt och tvätta sen som vanligt. Nagellack På samma sätt som du får bort nagellacket från naglarna kan du också få bort en nagellacksfläck från många material, med aceton.

 1. Det fungerar dock inte på syntetmaterial.
 2. På mer ömtåliga material kan du testa med kemiskt ren bensin.
 3. Prova alltid på ett osynligt ställe innan du ger dig på framsidan på ett plagg.
 4. Olja För att få bort olja från kläder, sug upp så mycket av oljan du kan med hushållspapper.
 5. Pudra över potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det suga upp över natten Skaka bort eller dammsug bort överflödigt mjöl och behandla fläcken med diskmedel.

Låt ligga i blöt en stund och tvätta sen som vanligt. Persika och nektarin Skölj helst omgående persikafläckar och nektarinfläckar i så hett vatten som tyget tål. Citronsyralösning, ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, kan annars fungera. Citronsyra kan bleka tyg så testa alltid på ett osynligt ställe först.

En annan metod är att ha en skvätt ättika i vatten och försöka lösa fläcken i det. Rost För att få bort rostfläckar kan du använda citron, citronsyralösning, med ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, eller koncentrerad vinsyra. Syror kan bleka tyger så tänk på det innan du provar detta. En kombination av citronsyralösning tillsammans med galltvål är en annan metod värd att testa.

Bearbeta fläcken med det medel du valt i ca 15 minuter och tvätta sen som vanligt. Skokräm Behandla skokrämsfläckar så fort som möjligt. På vita tyger kan du testa med ren alkohol. På färgade tyger bör du späda ut med vatten och testa på ett osynligt ställ som en fåll så du inte riskerar att bleka tyget runt fläcken.

 • Smink
 • Sminkfläckar förbehandlar du med flytande diskmedel, tvättmedel eller såpa innan du tvättar som vanligt.
 • Solkräm
 • Förbehandla solskrämsfläckar med flytande diskmedel eller tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.
 • Spenat

Färska spenatfläckar kan du få bort med rinnande kallt vatten och därefter förbehandla med flytande tvättmedel eller diskmedel innan du tvättar som vanligt. Att dela en potatis och gnida på fläcken är också ett gammalt husmorsknep.

 1. Spritpenna
 2. T-röd kan ta bort fläckar av spritpenna men det finns en risk att tyget runt fläcken bleks så prova på ett osynligt ställe först.
 3. Stearin

För att få bort stearin från kläder, börja med att peta loss så mycket av stearinet som det går. Lägg hushållspapper på din strykbräda, lägg på tyget med fläcken och ytterligare ett lager med hushållspapper ovanpå. När du stryker värms stearinet upp och sugs in i hushållspappret.

 • Upprepa tills fläcken är borta.
 • Behandla sedan den återstående fläcken med diskmedel och tvätta sen som vanligt.
 • För att få bort stearin från glas, lägg glaset i frysen över natten.
 • Morgonen därpå har stearinet krympt och du kan peta ut det.
 • Diska i hett vatten och eftertorka med hushållspapper.
 • En sprayflaska med ättika och vatten är bra att ha till träningskläderna Svett Vanlig tvål eller flytande tvättmedel fungerar ofta för att få bort svettfläckar.

Bearbeta fläckarna innan du tvättar som vanligt. På kläder som har blivit missfärgade av svett kan du få bort fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till träningskläder som blir svettiga ofta är ett tips att ha en sprayflaska med ättika och vatten och regelbundet spraya de svettigaste områdena, låta verka i tio minuter och sen tvätta som vanligt.

 • Te Hur du tar hand om tefläckar beror på om det är rent te eller te med mjölk eller grädde.
 • För tefläckar utan mjölk eller grädde skölj i så hett vatten som tyget tål, helst direkt när fläcken uppstått.
 • Om det är mjölk eller grädde i teet lägg fläcken först i kallt vatten och sen i kokande om tyget tål det.

Om fläcken är kvar efter det kan du prova att badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika. Tomatsås Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i en timme. Behandla sen fläcken med glycerin, låt sitta i en bra stund och tvätta sedan som vanligt.
Visa hela svaret

Hur tar man bort bensin?

Utspilld bensin i bagaget – Sidan 1 Entrepenör 11 augusti 2007 · 16 Inlägg Hjälp!Har en 5-liters dunk med reservbränsle bak i bilen som nu hade tippat, och locket var ej tätt!Det har runnit ut ca 1 liter i bagaget, ner i tygmattan och runt omkring. Någon som har ett bra tips på hur man får bort bensinlukten?? Mest troligt måste jag riva ur mattan och byta ut den mot en ny, men det övriga, hur får man bort lukten!?? Rörpulare 11 augusti 2007 · 1 453 Inlägg Tändare? Nee allvarligt e väl bara till och skölja me vatten osv och låta bagage luckan stå öppen överkvällarna om du har garage de vill säga.

hehe otur:) tvätta mattan om du får ut den, annars vädra:)annars luktar ju bensin rätt gott:)Senast redigerat av dallelito (12 augusti 2007)

Hellre frysa i tälten, än tälta i frysen.11 augusti 2007 · 755 Inlägg Beware of cars from do-it-yourselfers and tuners 11 augusti 2007 · 3 585 Inlägg vädra räcker långt. men tvätta innan. Troligen galen.11 augusti 2007 · 567 Inlägg Jag välte ur 10 liter bak i en bil en gång.Rev ur säten, mattor mm och lät de hänga på vädring tills lukten avtagit.

Gj0rde rent bak i med avfettning. Åter monterade allt. Luktade bensin i bilen 3 månader till. Inte roligt.12 augusti 2007 · 171 Inlägg har hört att om man ska ta bort röklukt så kan man ta en burk med ättika i och låta stå i bilen några dygn. vet inte om detta funkar. spec inte när de gäller bensin. kanske bara blir värre 12 augusti 2007 · 4 554 Inlägg eftersom bensin har lätt att avdunsta så torkar ur de värsta vädra och de sista tvättar du 12 augusti 2007 · 1 062 Inlägg Vädra ur bilen som de andra säger, sedan sköljer du av den med varmt vatten.

Det kommer att finnas lukt kvar i bilen efter detta. Sista steget är att sätta in en hink med ättiksprit i bilen, under nätterna, gör detta tills bensinlukten försvinner. Knegare 12 augusti 2007 · 718 Inlägg Precis den tråden jag letade efter. Ska prova.

William 2009-02-20 GNU/Linux 12 augusti 2007 · 1 878 Inlägg good_year skrev: häv in massa wunder-baum 12 augusti 2007 · 586 Inlägg Jag hade en flak öl i baksätet på 9-3an, och fick tvärnita för ett rådjur, så flaket flög ju lite hur som helst där bak, och det gick hål på 7 ölburkar. Det luktade ganska bra, men då tog jag ett medel som heter:(skurade ju ur så mycket jag kunde innan)”Luktätaren OVECK Spray” och sedan sprejade jag på vanlig “Glade”.

Så det tog bort lukten mer än vad jag hade trott. Det fungerade skitbra. Fast bensin har ju en lite mer kraftigare doft.så man kanske behöver dubba laddningen
Visa hela svaret