Ta bort färg och målarfärg från kläder Har du råkat få färgfläckar på kläderna och känner dig osäker på hur du ska få bort dem? Oroa dig inte – här får du praktiska tips och råd för att ta bort färg från kläderna! Att det hamnar målarfärg och färgfläckar på kläderna är lätt hänt.
- Anske har du målat om sovrummet och råkat få färgstänk på kläderna, eller så är det barnens kreativitet som har spridit sig till kläderna i form av färgfläckar.
- Oavsett orsak, så är det bra att veta vilka de lättaste sätten att ta bort målarfärg från kläder är.
- För att ta bort vattenbaserad målarfärg som fortfarande är blöt, badda först på fläcken med en fuktig trasa för att absorbera färgen.
Använd sedan den grova sidan på en ren tvättsvamp för att försiktigt massera in en blandning av vatten och ett bra tvättmedel i fläcken. Låt verka i ca tio minuter. Avsluta genom att tvätta plagget som vanligt enligt instruktionerna på tvättlappen. Vattenbaserade målarfärgsfläckar brukar vara relativt lätta att få bort. De flesta akrylfärger och vattenfärger som används av barn är vattenbaserade, så oroa dig inte alltför mycket om dina barn kommer hem med färgfläckar på kläderna efter en dag i skolan.
Förbehandla fläcken genom att fylla en balja eller ett handfat med ljummet vatten, blanda sedan i en liten mängd bra pulvertvättmedel, t.ex Via koncentrat Color. Lägg sedan i plagget och låt det ligga i blöt i ca tjugo minuter. Tvätta sedan plagget enligt instruktionerna på tvättlappen, antingen i maskin eller för hand, beroende på vad som rekommenderas.
The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes Den här typen av målarfärg kan vara lite svårare att få bort än vattenbaserad målarfärg. Här är några tips på att ta bort färg av den här typen:
Kontrollera tvättsymbolerna för att försäkra dig om att plagget tål att behandlas med starkare medel. Sidenplagg och plagg tillverkade av viskos eller acetat är inte lämpade för den här typen av fläckborttagning. Badda på fläckens baksida med lite lacknafta eller terpentin. Var noga med att skydda både ögon och hud när du använder dessa produkter, vädra ordentligt och se till att hålla flaskorna utom räckhåll för barn. Läs på förpackningen för instruktioner och fler råd. Testa även alltid starka fläckborttagningsmedel på en liten dold yta av plagget först, för att försäkra dig om att det inte blir förstört. Efter att du baddat på fläcken, pressa med en ren och torr trasa mot fläcken för att absorbera så mycket av den upplösta färgen som möjligt. När detta steg är klart, tvätta plagget som vanligt enligt instruktionerna på tvättlappen Om fläcken kvarstår, upprepa ovanstående steg.
Genom att följa skötselråden på tvättlappen och ta reda på vilken typ av målarfärgsfläck du har att göra med så bör du med dessa enkla knep kunna få bort de flesta färgfläckar på kläder!
Den gyllene regeln när det kommer till fläckborttagning och att ta bort färg är att agera så snabbt som möjligt, Ju snabbare du börjar ta bort en fläck, desto mindre tid har den på sig att sätta sig i tyget. Att blötlägga färgfläckar är ett enkelt och effektivt sätt att sätta igång fläckborttagningsprocessen innan du tvättar själva plagget. Kontrollera tvättsymbolerna, Innan du sätter igång med fläckborttagningen, var noga med att kontrollera plaggets för att ta reda på vilken temperatur och vilken metod som är mest lämplig att tvätta med. Envisare fläckar på normaltåliga material kan blötläggas i kallt vatten som blandats med ca 1dl ättiksprit och en liten mängd av ett bra flytande tvättmedel, t.ex. Via Color flytande.
ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Ta bort färg och målarfärg från kläder
Visa hela svaret
Contents
Hur får man bort torkad färg från kläder?
Så tar du bort latexfärg från kläderna – Vanlig latexfärg är den vanligaste färgen som används vid målning i hemmet. Den går även under namnet akrylfärg eller akryl latexfärg. Kärt barn har många namn och gällande denna färgtyp så är anledningen till den stora populariteten att färgen i fråga A) ger en väldigt bra effekt och B) att den är relativt billig.
- Kniv direkt. Ju snabbare man upptäcker en färgfläck, desto enklare är det att bli av med den. Ser du att du har en fläck på ena ärmen så avbryt målningen för en stund och gå istället till kökslådan där du plockar fram en kniv. Med denna kan du sedan skrapa bort så mycket som möjligt.
- Ta av dig tröjan. Nästa steg är att ta av plagget och skölja fläcken under varmt vatten. Börja bakifrån av tyget och gnid lite med fingertopparna så att vattnet penetrerar sig genom fläcken via baksidan. Därefter kan du upprepa proceduren från framsidan av plagget. Här finns det faktiskt stora möjligheter att fläckens saga är all. Latexfärg är nämligen en blandning av vatten och akryl. Det innebär att det – beroende på hur snabbt man agerar – faktiskt kan ha en ren tröja redan efter dessa steg. Om inte? Då fortsätter vi.
- Lösning av tvättmedel och tvål. Blanda en liten skål med tvättmedel och vanlig tvål och rör ihop det till en smet. Ta därefter en trasa och blöt den i vatten varpå du sedan doppar den i lösningen och gnider – försiktigt – över fläcken. Skölj av och upprepa några gånger. Handlar det om en mer ingrodd fläck så kan du testa att använda dig av hårspray. Spraya fläcken i ungefär 45 sekunder – en minut och du kommer att se hur den försvinner efter att du sköljt med varmvatten.
- Tvätta normalt i tvättmaskinen. Efter att fläcken försvunnit – helt elle delvis – så är det bara att tvätta tröjan som vanligt i tvättmaskinen. Om den, mot förmodan, skulle vara kvar så försök att gnugga med blandningen av tvättmedel/handtvål innan plagget torkar och kör ännu en gång i maskinen. Det borde hjälpa!
Hur får man bort gammal färg?
Ta bort färg med varmluftspistol – Varmluftspistolen är ett väl beprövat verktyg för att få bort gammal färg, och idag också en av de vanligaste. Värmen från pistolen får färgen att lossna från underlaget. Det gör att färgen relativt enkelt kan dras loss i sjok och tillsammans med en bra skrapa blir varmluftspistolen ett kraftigt verktyg mot färgen.
Visa hela svaret
Vad löser vattenbaserad färg?
Vattenbaserad färg – Vattenbaserad färg omfattar latex- och akrylfärg, men det finns även högglansfärger som är vattenbaserade. Om du är osäker på om färgen är vattenbaserad eller inte, kan du alltid läsa på burkens eller tubens etikett för att ta reda på det.
- När du har rett ut att det är vattenbaserad färg du använder börjar du med att ta bort så mycket som möjligt av färgen.
- Du gör så här: 1.
- Skölj fläcken i varmt vatten Vänd kläderna ut och in så att du får upp baksidan av fläcken.
- Skölj med en kraftigt rinnande varmt vatten.
- Försökt att tvätta bort så mycket färg som möjligt.2.
Häll på tvättmedel och varmt vatten på fläcken Sedan behandlar du fläcken med tvättmedel; du kan till exempel använda Via eller Skona, men du kan även använda helt vanligt diskmedel. Det är alltid ett klokt drag att prova diskmedlet på en liten bit av plagget, som inte syns så mycket när du har det på dig, för att undvika otrevliga bieffekter.3.
- Använd en svamp eller en trasa Du kan välja att använda en svamp eller en trasa för att gnugga in disk- eller tvättmedlet i tyget.
- När du har gnott in tvättmedlet i tyget, kan du använda svampen eller trasan för att klappa ut färgen.
- Det kan vara nödvändigt att upprepa processen flera gånger.4.
- Använd isopropanol till de envisaste fläckarna Om metoden ovan inte fungerar kan du prova med isopropanol på fläcken.
Du baddar fläcken med isopropanolen. Du kan även prova med nagellacksborttagning som är ännu starkare, men det kan skada vissa typer av tyger.5. Förbehandla fläckar Om du har vanligt fläckborttagningsmedel som passar klädernas material kan du använda det som förbehandling av fläckarna innan du tvättar plagget.
Visa hela svaret
Kan man ta bort färg med aceton?
Följande artikel är skriven av Susanna Viljanen, IPMS Finland, och ursprungligen publicerad i IPMS-mallari 4/2017. IPMS Finland har vänligt gett oss tillstånd att återge den. Översättning och svensk bearbetning: Kai-Mikael Jää-Aro. Faktagranskning: Hans Fehrnström.
- För varje modellbyggare uppstår förr eller senare situationen att man konstaterar ett en modell måste utgå.
- Antingen är den urgammal, oskickligt byggd, illa målad eller på annat vis otillfredsställande.
- Den stora frågan blir då: i soporna – eller ombyggnad? Modeller kan återanvändas genom att ta bort färg och dekaler.
Det är en smula arbetsamt och kräver kunskap, men blir bra om man vet vad man gör. Bakom allt ligger kemi. Huvudmaterialet i byggsatser är polystyren ( polystyrene, PS), som är en polymer av styren, också kallat vinylbensen, Det är känsligt för alifatiska kolväten, ketoner, estrar, aromatiska föreningar och klorerade kolväten men tål alkoholer, polyetrar, karboxylsyror och oljor,
Polystyrenlim är traditionellt organiska lösningsmedel som “svetsar” ihop polystyrenytorna eller cyanoakrylat baserade snabblim. Av härdplaster eller gjuthartser så är det populäraste polyuretan ( polyurethane resin, PUR). Det löser sig egentligen inte i något, men är skört. Vitmetall delar å sin sida är legeringar av tenn, bly, antimon och koppar,
De är synnerligen motståndskraftiga mot alla organiska lösningsmedel, men är känsliga för syror och baser, När vi börjar ta bort färg och dekaler från modeller, måste vi veta vilket ämne som är lämpligt för vilket material – annars väntar oss tråkigheter! Målarfärger är typiskt antingen alkydbaserade, nitrocellulosalackbaserade, eller akrylhartsbaserade,
- Alkydfärger ( enamels ) och akrylfärger ( acrylics ) härdar kemiskt, nitrolackfärger ( lacquers ) fysikaliskt.
- Emiskt härdande färger reagerar med syret i luften och bildar efter att ha torkat en sammanhållen yta.
- Hela färgytan är i praktiken en enorm förnätad molekyl och kan inte längre lösas upp – den kan dock mjukas upp och skrapas loss.
Fysikaliskt härdande färger å sin sida kan lösas av lösningsmedel. Eftersom nitrolackbaserade färger på grund av sin farlighet inte längre används i någon större utsträckning i modellbygge, kommer vi att koncentrera oss på kemiskt härdande färger, alltså alkyder och akryler.
För dessa är tanken att mjuka upp färgytan genom att lägga den i ett lösningsmedel så att färgen sväller upp, mjuknar och flagnar och sedan kan strykas bort. Vi ska alltså mjuka upp färgen, men inte fördärva delarna. Kravet på ett bra färgborttagningsmedel är alltså att dess molekyler är tillräckligt små för att kunna tränga mellan plastytan och färgen och därmed försvaga kohesionskraften mellan färg och plast och få färgen att svälla upp och flagna, men den får inte skada plasten! För återanvändning av modeller och färgborttagning blir därmed frågan: hur ska vi mjuka upp färgen och den att flagna – utan att fördärva känsliga plastytor? Lösningsmedlet måste alltså väljas efter objekt och passa för plast eller metall.
Polystyren tål utmärkt väl oorganiska lösningsmedel, som syror och baser, samt olika oljebaserade lösningsmedel, men tål inte organiska lösningsmedel. För härdplaster som polyuretanharts kan man använda mer aggressiva lösningsmedel än för polystyren. För vitmetaller å andra sidan kan man utan bekymmer använda organiska lösningsmedel som aceton, xylen eller etylacetat – eller (gulp!) Nitromors Huvudregeln är att akryler är lättare att få bort än alkyder – för de förra räcker det oftast med fönsterputs, som etanol eller isopropanol,
Äldre modellbyggare kände redan på 1980-talet till två klassiker: bromsvätska och ugnsrengöring. Bromsvätskor (DOT 2–4) är kemiskt sett polyglykoletrar, utom DOT 5, som är silikonbaserad, och DOT 5.1 som är glykoleter med borat ester. De har hög kokpunkt och lågt ångtryck, d v s de dunstar inte av sig själv.
Bromsvätska är synnerligen effektivt, men giftigt! Undvik hudkontakt! När man använder bromsvätska häller man upp i ett lämpligt kärl och lägger i modellen eller figuren. Bromsvätska verkar snabbt – redan inom en timme börjar färgen bubbla och flagna.
- Färgen tas bort genom att gnugga med en tandborste.
- Som en bonus löser bromsvätskan också upp limskarvarna.
- En nackdel är att bromvätska löser ut mjukmedlet ur plasten, så med lite otur blir polystyrenplast hård och skör.
- Man ska alltså inte lämna modellerna i bromsvätska för länge.
- Det här är ett problem framförallt för gamla modeller där mjukmedlet redan kan ha avgått så att plasten blivit skör – framförallt för gamla Frog- och Matchbox-modeller är bromsvätska riskfyllt.
Ytterligare en nackdel är att bromsvätskan inte torkar bort av sig själv så den måste torkas bort med hushållspapper. Om man vill vara riktigt sportig kan man försöka spruta bromsvätska på modellen med färgspruta med ca 10 bars tryck och helst utomhus – det tar bort färgen nästan ögonblickligen.
- Ugnsrengöringsmedel å andra sidan är natriumhydroxid, d v s lut, samt monoetoxylamin och dietylglykolmonobutyleter som biter på hårt (polymeriserat) fett.
- Lut bryter också upp esterbindningar (som finns i alkyder), men det är frätande! Använd gummihandskar! Ugnsrengöring verkar på några timmar.
- Undvik hudkontakt.
Det löser sig i vatten, så det kan tvättas bort. Ett tryggare alternativ är Dettol, Det brittisk-framställda Dettol är ett desinfektionsmedel som är kloroxylenolbaserat (para-klor-meta-xylenol (PCMX)). Dettol finns på Apotea, Kloroxylenolmolekylens funktionella grupp är hydroxylgruppen och den får färgytan att svälla.
Dettol är hyfsat hudvänligt, men långvarig hudkontakt är ingen bra idé. Dettol används på samma sätt som bromsvätska, d v s det hälls upp i ett kärl, där man sedan lägger i modellen. Eftersom Dettol är en vattenlösning dunstar det med tiden, så rekommendationen är att använda ett kärl med lock. Dettol kräver lång tid för att verka – upp till tre dygn.
Det löser inte upp limfogar. Sedan kan modellen borstas med tandborste eller skursvamp. Dettol är inte giftigt och det kan sköljas bort med vatten. Dettol biter på både alkyder och akryler. Effekten kan förstärkas med tallsåpa som innehåller pinen baserad tallolja,
Rekommenderad koncentration är 3 delar Dettol : 1 del såpa. Som en bonus tar outspädd Dettol bort vårtor och nagelsvamp. Finska alternativ är såpa samt Tolu Mänty, Tro det eller ej, men även såpa fungerar som färgborttagning och förstärker effekten av Dettol! Det passar utmärkt på polystyren och harts.
Såpa innehåller tallolja, vari ingår pinenbaserade terpener som alfa-terpineol och cykliska terpenalkoholer och terpenestrar. De mjukar effektivt upp alkydfärger eftersom tallfettsyror används vid tillverkning av alkydhartser och inom kemin gäller regeln att lika löser lika.
- Användningsmetoden är den samma som för bromsvätska och Dettol, d v s modellerna eller figurerna läggs i ett kärl med såpa.
- Tallolja är giftfritt, men lätt basiskt.
- Nackdelen med såpa är den obestämbara verkningstiden – i värsta fall, som för figurer lackade med Citadel Purity Seal, kan det ta över en vecka! Såpa finns i alla butiker.
Tolu Mänty är ett annat utmärkt medel som också är baserat på tallolja. Det är något starkare än såpa. Somliga finska strategispelare svär att Tikkurilas (i Sverige Beckers) penseltvätt är det bästa för att få bort färg från plastfigurer. Beckers penseltvätt är ett polyol – och alifatbaserat lösningsmedel, som rekommenderades av en strategispelsspalt.
- Det fungerar för både polystyren och vitmetall och verkningstiden är högst 12 timmar.
- Observera att Beckers penseltvätt har extremt låg viskositet som med färsk ohärdad färg bildar en synnerligen knepig blandning som tränger in i varenda springa och spricka och lätt fördärvar genomskinliga delar, så försiktighet är av nöden.
Borstning med tandborste. Nackdelen är att det är hudirriterande och ett miljögift. Dunstar lätt. Något jag inte provat, men sannolikt är effektivt är bastutvätt, som Suomalainen Saunan Tehopesu eller Kiilto Saunapesu, De innehåller polyoler och polyetrar och i deras bruksanvisningar varnas att de inte får användas outspädda på målade ytor – varav vi kan sluta oss till att de kan lossa färg Även vissa rengöringsmedel kan användas för färgborttagning, och den mest kända är Yes Power Spray,
Yes Power Spray är ett alkydmetylamin-, fenoxietanol- och lutbaserat lösningsmedel som är avsett för borttagning av hårda (polymeriserade) fetter. Yes Power Spray säljs på sprutflaska och sprutas på modellen. Yes Power Spray verkar synnerligen snabbt. Färgen kan gnuggas bort i stort sett omedelbart efter att modellen täckts med ämnet.
Power Spray är så effektivt att en mjuk pensel räcker för att få loss färgen från detaljer och andra svåråtkomliga platser. Tandborstar och andra styva verktyg är inte nödvändiga och därmed blir jobbet snyggt gjort utan sprätt. Nackdelen med ämnet är att det är hudirriterande, så man bör använda skyddshandskar och -glasögon.
- Begagnat Power Spray kan hällas i avloppet.
- Power Spray finns i dagligvarubutiker.
- Byggsatsindustrin har också noterat att många modellbyggare vill återanvända sina modeller i stället för att kasta dem i soporna och brittiska Hannants har lanserat sitt eget färgborttagningsmedel: Xtracrylics Purisol,
Det är avsett huvudsakligen för borttagning av akrylfärger, men fungerar också på alkyder. Det är synnerligen effektivt: Pensla Purisol på modellen eller figuren, låt verka en stund varefter färgen kan borstas eller sköljas bort. I Sverige förs Purisol av Alfa Hobby.
- För metall- och hartsmodeller och -figurer kan man använda kraftfullare organiska lösningsmedel än för polystyrenplaster eftersom metall står emot organiska föreningar.
- Min favorit för färgborttagning för metallfigurer är aceton – det går inte att använda på polystyrenplast, eftersom det löser upp plasten! För vitmetaller kan man inte använda syror eller starka baser, som t ex Mr Muscle Propplösare, eftersom de fräter upp vitmetall.
Vitmetall kan rengöras med mässings- eller stålborste, så blir den blank också. Aceton är den enklaste ketonen. Den biter på både alkyd- och akrylfärger och löser nitrolackfärger i ett nafs! Tyvärr luktar det illa och dunstar fort, så det kan bara användas i välventilerade utrymmen.
Aceton kan användas för att limma polystyren, m a o lämpar det sig inte för färgborttagning från polystyren, Häll aceton i en glasburk, lägg i figurerna och låt ligga några timmar. Därefter borstas färgen bort. Själv föredrar jag mässingsborste och i hopplösa fall stålborste. Aceton är hudirriterande och avfettar huden.
Det är dock inte särskilt giftigt. Aceton finns i snabbköp, färgaffärer och Biltema. Somliga modellbyggare svär att det bästa för att få bort färg från metall- och hartsfigurer är en blandning av såpa och xylen. Xylen är ett kraftfullt aromatiskt lösningsmedel, som förstärker effekten av terpenerna i tallsåpa.
Det dunstar fort, så god ventilation förordas. Xylen kan man köpa på Watski. Till sist, för verkligen hopplösa fall, som metallfigurer med ett tjockt lager av Citadel Purity Seal finns den yttersta lösningen: Nitromors. Detta går inte att använda på plast! Det är ett färgborttagningsmedel avsett för professionell användning, som jag själv använt för att rengöra ädelträpanelerna på min båt innan omlackning.
Nitromors är gelformigt och stryks på figurerna. Låt verka några timmar. Det tar bort vilken färg som helst. Geggig färg kan sedan tas bort med mässingsborste. Nitromors luktar verkligen illa och är giftigt, så figurerna bör placeras i en väl tillsluten burk och placeras i ett väl ventilerat utrymme, som bastun! Färgrester som är kvar efter borstning sköljs bort.
- Nitromors finns på Clas Ohlson,
- Nämnde jag förresten att det luktar riktigt illa? När modeller och delar rengjorts, och färgen borstats och sköljts bort så kan den byggas ihop igen på sedvanligt vis.
- Själv har jag genom åren räddat åtskilliga modeller som annars skulle hamnat i papperskorgen eller blivit skjutmål och jag har på eBay köpt många metallmodeller, inklusive vitmetallmodeller från Citadel av 1980- och 90-talsmodell, som efter färgborttagning gått till ommålning och spelsessioner.
Färgborttagningsknep är bland modellbyggarnas mest avancerade tekniker och förhoppningsvis kan denna artikel uppmuntra oss alla att bygga om gamla modeller som annars skulle få skatta åt förgängelsen.
Visa hela svaret
Hur använda färgborttagningsmedel?
Spillt färg på fel ställe? Använd Färgborttagning som är ett effektivt vattenburet medel som tar bort gamla färglager inomhus och utomhus. Medlet används med fördel på olje-, alkyd- och latexbaserad färg och lackskikt på trä och metall. Färgborttagningen kan också användas för att ta bort plastisolbeläggning på plåt.
Tar effektivt bort färg på trä, metall och plåt Kan användas både inomhus och utomhus Rinner ej på stående ytor
Användningsområde Universal Åtgång 0,5 – 2 m²/l Glans – Verktyg pensel Målningstemperatur Mellan +8°C till ca +25°C yttemperatur Torktid vid +23° och 50% relativ luftfuktighet Klibbfri efter 0(h). Övermålningsbar efter 0(h). timmar Bindemedel – VOC Förberedelse av ytor Måla Lägg på Färgborttagning med pensel till ett heltäckande skikt.
- Undvik att lägga för tunna skikt.
- Medlet kan normalt ligga på över natt utan risk för intorkning.
- Vid höga temperaturer eller direkt solljus kan en tunn plast läggas över ytan för att förhindra att medlet torkar ut.
- Medlets verkningstid varierar från ca 20 minuter till 24 timmar beroende på färgtyp, antal färgskikt, färgskiktets ålder och omgivande temperatur.
Verkningstiden ökar vid låga temperaturer. För borttagning av hårda eller glatta färger applicerar man först ett tunt skikt på hela ytan och väntar ca 30 minuter innan ytan helt täcks med ett andra tjockare skikt Färgborttagning. Prova alltid på en mindre yta först för att se hur lång tid det tar för att uppnå tillräcklig effekt vid den aktuella temperaturen.
Vid mycket tjocka och gamla färgskikt kan behandlingen behöva upprepas efter bortskrapning av upplöst färg. Vänta 20-60 minuter och prova att avlägsna den uppmjukade färgen med stålspackel eller färgskrapa. Om färgen inte släpper vänta ytterligare en tid. Tvätta rent med vatten. Låt torka ordentligt. Utomhus kan högtryckstvätt användas på plåt.
När du målat klart Skötselråd Viktigt För mer information, läs våra arbetsråd, broschyrer och hemsida.18906 universal Swedish
Visa hela svaret
Måste man ta bort all gammal färg?
Att avlägsna gammal färg kan vara ett mödosamt jobb, men det är också en viktig förutsättning för att uppnå bästa möjliga resultat när du sedan lägger på ny färg. Gammal färg har en tendens att spricka och flagna, och ofta kan flera olika lager färg behöva avlägsnas innan du målar om exempelvis din träfasad.
Visa hela svaret
Hur bryter man färg?
Värt att veta när du ska bryta färg – Det finns brytningsfärger på tub, som pulver och i flaska. Eftersom det är enklast att arbeta med dessa starkt koncentrerade färger i droppflaska övergår fabrikanterna alltmer till denna typ. Det finns brytningsfärger i kulörerna svart, röd, grön, blå, gul, oxidröd, oxidgul och grön umbra. Färgtoncirkeln är alltså grundstommen till den nyansrikedom som finns på en färgkarta. Detta stora urval får man sedan fram genom att blanda olika mängd vitt och/eller svart i en kulör. Hur mycket man blandar i beror på hur ljus eller mörk nyans man vill ha.
För det mesta beställer man kulör och nyans i butiken där man snabbt och träffsäkert blandar utifrån bestämda recept. Man använder en svagt pigmenterad och därför inte täckande grundfärg som stomme och tillsätter exakt rätt mängd pigment med hjälp av en särskild doseringsmaskin. Färgburkarna skakas sedan kraftigt och kontrolleras innan du får dem med dig.
Valet av nyans kan ta lång tid, men tillblandningen tar endast några minuter. På färgburkens lock sätter man som regel dels ett färgprov, dels en anteckning om hur färgen har blandats. Du kan alltså gå tillbaka till butiken och beställa ytterligare en burk av samma nyans -och veta att blandningen blir exakt densamma.
- Du tjänar ingenting på att köpa basfärg och brytningsfärger och blanda själv om du vill ha en speciell kulör och nyans av denna.
- Däremot kan det vara en god ide att bryta färgen själv om du har en restburk i “fel” kulör.
- Sådan färg kan du inte be att färghandlaren blandar.
- Han kan inte garantera för en blandning med sådan färg, eftersom han inte vet färgens förutsättningar med ålder, förvaring etc.
Det finns brytfärger på små flaskor som går att använda till olje-, alkyd- och latexfärger. Eftersom dessa brytfärger är mycket starkt koncentrerade behövs som regel endast några få droppar per liter färg. Det bästa är att utgå från en vit färg och bryta denna mjukt i en annan kulör.
- Tänk på att för mycket pigment i en färg kan ge en helt annan kulör än du tänkt dig.
- Prova dig därför försiktigt fram med en mindre mängd färg och skriv upp vilken mängd brytningsfärg – och vilken kulör du använder.
- När du är nöjd med resultatet provmålar du och låter färgen torka.
- Först när du har sett den torra målningsytan, och är nöjd med den, bör du blanda resten av färgen enligt de anteckningar du har gjort.
Om du har rester eller hela burkar i olika kulörer av samma färgtyp – t ex latexfärg – kan du även blanda dessa för att få fram en ny kulör. Om du t ex har en burk vit färg och försiktigt rör ner lite av en kraftigt rödpigmenterad färg i denna, får du en färg i rosa nyans.
- Hur mättad nyansen ska blir – ja det avgör du med mängden röd färg.
- Färgtoncirkeln och en så kallad gråskala utgör grunden för all brytning av färg.
- Det är utifrån dessa båda skalor man får fram det fantastiska spektrum av färgnyanser som du kan välja av från butikens färgkarta.
- Det är näst intill omöjligt att själv blanda färg med samma säkerhet.
Däremot kan du bryta färg från dina restburkar till användbara kulörer för mindre målningsarbeten.
Visa hela svaret
Vad gör man färg av?
Målarfärg – I målarfärg kan det finnas hälso- och miljöskadliga ämnen. Titta efter varningsmärkningen och läs instruktionerna på produktens förpackning så att du vet att du hanterar målarfärgen på ett säkert sätt. De flesta målarfärger består av pigment, bindemedel, lösningsmedel och olika tillsatser.
Pigment är kemiska ämnen som ger färgen dess kulör. Många av de traditionellt använda pigmenten är skadliga, både för målaren och för miljön, men har idag till stor del ersatts av mindre skadliga pigment. Bindemedel är den del som binder ihop pigmenten, stelnar färgen när den strukits på och får den att torka och fästa vid underlaget.
Målarfärg brukar benämnas baserat på vilken typ av bindemedel som använts, till exempel oljefärg eller akrylfärg. Lösningsmedel har till uppgift att reglera färgens viskositet, det vill säga färgens konsistens. Lösningsmedlet är till för att göra färgen mer lättflytande så att den går lätt att stryka på.
Tidigare användes mest organiska lösningsmedel, som exempelvis lacknafta eller terpentin. Organiska lösningsmedel ger bra resultat, men kan orsaka problem hos den som använder produkten i form av torr hud och hudsprickor. Organiska lösningsmedel kan också vara skadligt att andas in, man kan känna sig dåsig och omtöcknad när man målar med sådan färg.
Idag är det vanligare med vattenbaserade färger, men de är tyvärr inte heller helt fria från risker. För att vattenbaserad färg ska vara hållbar innehåller den konserveringsmedel. Många konserveringsmedel kan ge hudallergi i form av eksem, vilket blivit ett problem framför allt för yrkesmålare.
- Tillsatser kan ha många olika funktioner i färgen.
- Vilka tillsatser som används beror på vilken typ av färg det är och vad den ska användas till.
- Exempel på typiska tillsatser är vidhäftningsmedel, rostskyddsmedel och konserveringsmedel.
- Lägg inte till antimögelmedel, eller andra tillsatser, till färgen på eget initiativ utan använd bruksfärdig färg.
Färgtillverkarna tillsätter de medel som är godkända för ändamålet.
Visa hela svaret
Kan man ta bort färg med lacknafta?
Få bort färgstänk på planglas – Om du har vanliga planglas i dina fönster och om färgen inte hunnit torka ännu kan du först och främst torka bort färgstänket med papper. Har det hunnit bli en liten hinna så färgen så kan du använda en trasa med lite lacknafta.
Hur får man bort färg från fönster där färgen torkat? Då kommer du att behöva skrapa bort färgen med ett rakblad. Då är det viktigt att börja med att putsa rent fönstret och få bort eventuella smutspartiklar, eftersom det oftast är smuts som orsakar repor på rutorna och inte rakbladen i sig. Blöt ner fönstret ordentligt och tänk på att det just i detta moment kan vara bra med rätt mycket lödder – dra sedan bort med en fönsterskrapa.
Därefter tar du ett nytt och skarpt rakblad, använd förslagsvis en klickskrapa, och skrapa försiktigt bort färgen i en och samma riktning. Tänk på att hålla rakbladet vinklat mot fönstret och att aldrig dra det baklänges, då riskerar du att det fastnar hårda partiklar mellan rakblad och glas som orsakar repor.
Visa hela svaret
När försvinner lukt från målarfärg?
Ställ en skål med salt i ett nymålat rum över natten så försvinner färglukten ganska snart. Du kan också skära två eller flera stora lökar i klyftor och lägga dem i ett kärl i det rum som skall målas så kommer färglukten att samlas i baljan.
Visa hela svaret
Vad menas med vattenbaserad färg?
Vatten är bra för miljön – Vattenbaserad utomhusfärg är det vanligaste valet när man ska måla snickerier. Ur miljösynpunkt är vattenbaserade produkter att föredra eftersom de innehåller få lösningsmedel jämfört med oljebaserad utomhusfärg. När du målar med vattenbaserad utomhusfärg handlar det framför allt om en ytbehandling som motverkar fukt och svamp i träet.
Enkel att arbeta med och ger ofta längre hållbarhet än oljebaserad färg Det bästa valet för miljön Gör det enklare att rengöra penslar och arbetsredskap
Vår Wood Tex-serie är vattenbaserad utomhusfärg, som ger en mycket hållbar yta och samtidigt ger ett effektivt skydd mot vatten, väder och vind i upp till 15 år. Du hittar många olika vattenbaserade produkter beroende på vilket måleriprojekt du står inför.
Visa hela svaret
Hur tar man bort linoljefärg från kläder?
Linsåpa vs såpa – vad är grejen? är en riktig mirakelprodukt, det brukar vi alltid framhålla. Men varför? Och varför envisas vi med att man bara ska använda linsåpa på sina golv t.ex, vid behandling och rengöring? Går det inte lika bra med vanlig grön- eller gulsåpa som man hittar i dagligvaruhandeln? Svaret är nej.
Linsåpa och “vanlig” grön- eller gulsåpa är långt ifrån samma sak, och har inte alls samma funktion. Gulsåpan du köper i matbutiken är en utblandad variant av en tallsåpa och har inte de egenskaper som behövs för att såpa eller underhålla ett golv, och för att ta sig an svårt smutsade ytor. Den gröna varianten är precis samma, men med tillsatt färgämne för att efterlikna gammaldags hampfröolja som förbjöds p.g.a sin egenskap att orsaka rus.
En äkta tallsåpa däremot är baserad på ren och förtvålad tallolja, innehåller inga tillsatser, och kan även den med fördel användas för att såpa gran- och furugolv. Den kännetecknas av en gyllengul färg, hög fetthalt och en naturlig doft. Fördelar med linsåpan är att den är baserad på linolja som är en sk.
Heltorkande olja, vilket i praktiken innebär att ännu mer olja blir kvar i såpan när den försåpats, en sk. överfettad såpa. Linsåpan är så bra, att David Hector, stadskemist i Malmö från 1899 tillika utgivare av tidskriften “Tidskrift för uppfinningar och rön inom hantverk och industri” kallade den för “kungen av såpor”.
För såpade trägolv är linsåpan ett måste. Såpan ger skydd åt virket och gör det smuts- och vattenavstötande. Jämför t.ex en gammal urlakad tvål; den blir torr och sprucken allteftersom fettet i tvålen tvättas ur. Även för fläckar på kläder är linsåpan suverän: jag fick en gulgrön fläck indisk curry (gurkmeja) på ett par fina linnebyxor.
Inget fläckborttagningsmedel hjälpte. Men en klick linsåpa innan tvättmaskinen och fläcken var borta! Linsåpa löser upp oljefärg, i synnerhet linoljefärg. Vill du ta bort färg på beslag eller annat droppar du på linsåpa och väntar tills färgen har skrynklat sig då du kan skrapa eller tvätta/gnugga av den.
Däremot ska du inte använda linsåpa för att rengöra ytor som är målade med linoljefärg, då ytan löses upp. Linoljemålade snickerier t.ex rengör du bäst med ett milt diskmedel löst i vatten. Så ja; för all städning, för golvbehandling, för fläckbortagning: Det är du ska ha! Du hittar i 0,5l, 1l och 2,5 liters-förpackningar i vår ! Vår egen linsåpa kommer från Ottosson Färgmakeri i Genarp.
Spara Spara Spara Spara
: Linsåpa vs såpa – vad är grejen?
Visa hela svaret
Kan man rädda torkad färg?
Viktigt att vårda färgen rätt – Gammal färg är som små sår, den måste vårdas rätt. Om man hittar gammal färg som ser okej ut kan den ofta användas om man ser till att den förvaras väl i fortsättningen. Det är onödigt att kasta fullt fungerande färg som håller en bra kulör.
Om man däremot hittar gamla färghinkar där endast rester finns kvar eller där färgen torkat ihop helt är det ofta för sent att rädda färgen. Då behöver den kastas. Man får inte hälla ut färgen i avloppet eller kasta hinken i den vanliga tunnan för hushållssopor. Man bör heller inte elda upp kärlet eftersom farliga gaser kan bildas.
Det är därför bättre att ta med hinken eller kärlet med färg till närmaste återvinningscentral och lämna in det där. : Ta hand om gammal färg på rätt sätt för miljöns skull
Visa hela svaret
Hur får man bort linoljefärg från kläder?
Linsåpa vs såpa – vad är grejen? är en riktig mirakelprodukt, det brukar vi alltid framhålla. Men varför? Och varför envisas vi med att man bara ska använda linsåpa på sina golv t.ex, vid behandling och rengöring? Går det inte lika bra med vanlig grön- eller gulsåpa som man hittar i dagligvaruhandeln? Svaret är nej.
Linsåpa och “vanlig” grön- eller gulsåpa är långt ifrån samma sak, och har inte alls samma funktion. Gulsåpan du köper i matbutiken är en utblandad variant av en tallsåpa och har inte de egenskaper som behövs för att såpa eller underhålla ett golv, och för att ta sig an svårt smutsade ytor. Den gröna varianten är precis samma, men med tillsatt färgämne för att efterlikna gammaldags hampfröolja som förbjöds p.g.a sin egenskap att orsaka rus.
En äkta tallsåpa däremot är baserad på ren och förtvålad tallolja, innehåller inga tillsatser, och kan även den med fördel användas för att såpa gran- och furugolv. Den kännetecknas av en gyllengul färg, hög fetthalt och en naturlig doft. Fördelar med linsåpan är att den är baserad på linolja som är en sk.
- Heltorkande olja, vilket i praktiken innebär att ännu mer olja blir kvar i såpan när den försåpats, en sk.
- Överfettad såpa.
- Linsåpan är så bra, att David Hector, stadskemist i Malmö från 1899 tillika utgivare av tidskriften “Tidskrift för uppfinningar och rön inom hantverk och industri” kallade den för “kungen av såpor”.
För såpade trägolv är linsåpan ett måste. Såpan ger skydd åt virket och gör det smuts- och vattenavstötande. Jämför t.ex en gammal urlakad tvål; den blir torr och sprucken allteftersom fettet i tvålen tvättas ur. Även för fläckar på kläder är linsåpan suverän: jag fick en gulgrön fläck indisk curry (gurkmeja) på ett par fina linnebyxor.
Inget fläckborttagningsmedel hjälpte. Men en klick linsåpa innan tvättmaskinen och fläcken var borta! Linsåpa löser upp oljefärg, i synnerhet linoljefärg. Vill du ta bort färg på beslag eller annat droppar du på linsåpa och väntar tills färgen har skrynklat sig då du kan skrapa eller tvätta/gnugga av den.
Däremot ska du inte använda linsåpa för att rengöra ytor som är målade med linoljefärg, då ytan löses upp. Linoljemålade snickerier t.ex rengör du bäst med ett milt diskmedel löst i vatten. Så ja; för all städning, för golvbehandling, för fläckbortagning: Det är du ska ha! Du hittar i 0,5l, 1l och 2,5 liters-förpackningar i vår ! Vår egen linsåpa kommer från Ottosson Färgmakeri i Genarp.
Spara Spara Spara Spara
: Linsåpa vs såpa – vad är grejen?
Visa hela svaret
Hur får man bort latex på kläder?
Gummimassa Det finns tv typer av latexgummi; vanlig latex, som anvnds till att gjuta masker och lsnsor, och formgummi, som man gr gummiformar till (oftast) gipsgjutning av. Det latex som sljs till maskproduktion r oftast bde dyrt och svrt att f tag p. Formgummi sljs dremot av mnga hobbybutiker.
- Det har en ngot lgre kvalitet och det hrdade gummit blir inte riktigt lika smidigt, men det kan med frdel anvndas till en mngd olika projekt.
- Latex mste ha en hrdare fr att bli fast.
- I det hr fallet r det ammoniak, som redan finns iblandat.
- Det gr att latexet luktar starkt nr man ppnar flaskan, s ha god ventilation och lukta aldrig rakt ner i en behllare med latex.
Det latex som finns p den svenska marknaden sljs i bde burkar och flaskor, och har varierande konsistens. Ofta r den som mjlk, ibland ngot krmigare. Latex kan verka irriterande p huden, om man har torr hud eller anlag fr allergier. Annars r det ltt att f bort. Torkad latex rullas bara av huden som ett extraskinn, eller tvttas bort med tvl och varmt vatten. Just blandningen av tvl och varmt vatten r det enda som kan lsa upp latex om det hamnar p klderna. Tvtta genast bort det, annars sitter det dr fr tid och evighet! Det kan nd bli flckar, s ha grna omma klder nr du arbetar (gller ju fr alla material).
Visa hela svaret