Tyg

Hur Får Man Bort Gurkmeja Från Kläder?

Hur Får Man Bort Gurkmeja Från Kläder
Ni är många som frågat hur man får bort fläckar från gurkmeja efter mitt tips om att bleka tänderna med gurkmeja. 🙈 Jag har inget klockrent tips på det (har experimenterat massor) men däremot på vad ni kan göra om ni inte får bort fläckarna. Nämligen färga HELA plagget ljuvligt gul-oranget med gurkmeja! 😍 Detta är även perfekt att göra på andra missfärgade plagg, kläder man tröttnat på och fläckiga barnkläder.

👶 Kläderna blir som nya! Och det är sjukt kul och enkelt! Så passa på att kasta ner lite andra plagg när ni ändå är igång. 🙌 DU BEHÖVER: • Eko gurkmeja, 2 msk • Ättika, 2 msk • Vatten, 2 l • Fläckiga plagg eller plagg du vill förnya GÖR SÅ HÄR: 1. Koka upp vattnet i en stor kastrull och häll i gurkmejan och ättikan.2.

Skölj igenom plaggen med ljummet vatten.3. Sänk plagget i gurkmejavattnet och rör om ordentligt.4. Låt koka 10 min. Rör om då och då.5. Skölj igenom plagget noga.6. Klart! ✨ Detta fungerar på naturmaterial som bomull, lin och ull. (För ull – koka går bra, men undvik friktion som gör att ullen krymper.) Färgen blir vackert ljusgul med tiden.
Visa hela svaret

Kan man få bort gurkmeja?

De flesta tänker på gurkmeja som bara ett färgämne, det som färgar curry gult. Men gurkmeja har inte bara en egen smak, den är också inflammationshämmande. Gurkmeja är släkt med ingefära, och växer i rotknölar. Smaken påminner lite om aromatiskt trä. Det gula färgämnet heter curcumin och används som livsmedelsfärg.

 • Men curcuminet är också det viktigaste aktiva ämnet i gurkmeja och har en inflammationshämmande effekt.
 • Gurkmeja är också bra för matsmältningen.
 • Färsk riven gurkmeja går bra att använda som den är i maträtter istället för gurkmejapulver.
 • Den är också god i smoothies eller andra drycker, men var försiktig med mängden, några centimeter av en rot är lagom till en stor smoothie.

Tänk också på att färsk gurkmeja färgar köksredskap, fingrar och tänder gula. Ett sätt att få bort färgningen är att blanda diskmedel och strösocker och gnugga. Eller smörja in huden eller tänderna med lite kokosolja och sedan skölja av. För att använda torkad gurkmeja i drycker är det bäst att börja med att koka ihop en gurkmejapasta,

 1. Den håller i två veckor i kylen i en glasburk, och två teskedar pasta är lagom att använda till en smoothie.
 2. Guldmjölk är som varm choklad, men kryddig och gyllene istället för brun.
 3. Det är ett gammalt indiskt recept som hör ihop med yogatraditionen.
 4. Man kan dricka en mugg varje dag.
 5. Det går också bra att använda gurkmeja utvärtes mot inflammationer.

Då är det viktigt att smörja på fett först, så att curcuminet verkligen tas upp av huden. Gurkmejaomslag är bäst att göra på kvällen och ha på under natten. Huden kan vara lite gul dagen efter. Om man är orolig över att fläcka ner sängkläderna kan man vira lite plastfolie utanpå omslaget.
Visa hela svaret

Hur får man bort curry fläckar på matta?

Fläckborttagning – Tips som tar bort fläckar Så trist när man får en fläck på ett favoritplagg, på bordsduken eller i soffan. Här har vi samlat de bästa tipsen och husmorsknepen om hur du kan få bort fläckar från fett, kaffe, blod, vin och mycket mer.

Så får du bort 37 vanliga fläckar Att ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagg är mer skonsamt för dina kläder men också för miljön. Med fläckborttagning och vädring kommer du långt när det handlar om att ta hand om dina kläder och andra textilier. Det bästa är att behandla fläckar direkt när de uppstår.

Ibland upptäcks fläcken först när den redan torkat in och då kan det vara svårare att få bort den men med lite tålamod och rätt medel kan du ändå få ett lyckat resultat. Bra att ha hemma

 • Ett bra fläckborttagningsmedel som du med all säkert har hemma är vanligt handdiskmedel. En droppe i ljummet vatten löser många fläckar till och med gräsfläckar. Hemfrids eget miljövänliga diskmedel funkar jättebra!
 • Galltvål är en annan produkt som också räddar många plagg. Den är en ekologisk fläckborttagnings- och rengöringstvål som du hittar du i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter.
 • Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin.
 • Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.
 • Vita trasor.

Gör så här Om det inte står något annat vid respektive fläckborttagningstips så gäller dessa grundregler.

 • Gnugga inte vid fläckborttagning eftersom du då riskerar att sprida ut fläcken och skada tyget. Dutta i stället utifrån kanten och in mot mitten på fläcken.
 • Använd alltid vita trasor vid fläckborttagning eftersom färgade trasor kan fälla färg.
 • För att vara på säkra sidan så att materialet inte bleks eller på annat sätt påverkas negativt så testa alltid på ett mindre synligt ställe med det medel du tänker använda till fläckborttagningen. På ett klädesplagg kan det vara på en fåll på insidan, på en möbel på undersidan eller baksidan.

Sug först upp så mycket som möjligt av en fettfläck med hushållspapper. Ta bort fettfläckar En fettfläck får du bort genom att först suga upp så mycket som möjligt med till exempel hushållspapper. Strö därefter potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det stå över natten.

 1. Dammsug bort överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta sen som vanligt i maskin.
 2. Ta bort kaffefläckar Hur du tar hand om kaffefläckar beror på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk eller grädde.
 3. Blötlägg fläcken först i kallt vatten och sen i så hett vatten som tyget tål för fläckar med kaffe med mjölk eller grädde i.

För fläckar av svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten lösa fläcken. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten fungera. För tyger som inte tål hett vatten kan du testa att badda fläcken med en uppvispad äggula i ljummet vatten. Ta bort blodfläckar Börja alltid med att skölja blodfläckar i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner och de fäster ännu mer om de får varmt vatten på sig och då riskerar du att de inte går att få bort alls.

Det bästa är att skölja direkt med kallt vatten men om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten och låt plagget ligga i blöt ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt. Om fläcken trots allt är kvar kan du testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten.

Lägg på fläcken och låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt och dutta med en fuktig trasa för att få bort det sista innan du tvättar som vanligt. När du sköljt vinfläcken med vatten, strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan. Ta bort vinfläckar Vinfläckar, framförallt rödvinsfläckar och rosévinsfläckar, baddas med vatten, helst direkt när de uppstår.

 1. Strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan i omgångar.
 2. Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt.
 3. Om fläcken är kvar efter tvätten testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det.
 4. För gamla fläckar finns husmorsknepet att få bort vinfläckar med het fet mjölk.

Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget med fläcken och låt ligga kvar tills mjölken svalnat. Apelsin Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på apelsinfläcken tills så mycket som möjligt av den har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

 • Asfalt Fukta en bit av en trasa med kemiskt ren bensin och dutta utifrån och in på nyare asfaltfläckar.
 • Gamla fläckar kan du få bort genom att gnida fläcken med jordnötssmör.
 • Banan Spotta på bananfläcken om den inte hunnit mörkna än och arbeta in i fläcken och skölj efteråt.
 • Citron fungerar på ljusa tyger.

Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka så var försiktig om det är ett plagg som du är väldigt rädd om. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar och tvätta sedan med tvättmedel efteråt. Blåbär Testa först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa.

Om det krävs mer överväg om ditt tyg tål blekning, i så fall kan du testa med citron. Glycerin kan också hjälpa mot blåbärsfläckar. Bär Testa att dutta äppelcidervinäger eller citron på bärfläckar. Tänk dock på att det kan bleka tyget så prova först på ett osynligt ställe. Intorkade bärfläckar kan du få bort genom att lägga i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.

Choklad Chokladfläckar får du enklast bort om du kan behandla dem så fort som möjligt. Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sen chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel och låt det verka en stund. Lägg sen plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål, se skötselrådet, och tvätta som vanligt nästa morgon.

 1. Deodorant Gula deodorantfläckar i armhålor på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra.
 2. Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj.
 3. En annan metod är att få bort dem med ättika! Blanda 1 del ättika till 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.
You might be interested:  Hur Avslutar Man En Halsduk?

Frukt och grönt Fruktfläckar och fläckar från grönsaker kan du få bort med en lösning av ½ tesked citronsyra till 1 deciliter vatten. Citronsyra kan bleka så om det är ett ömtåligt plagg kan du i stället testa att doppa fläcken i så varmt vatten som plagget tål med en skvätt ättika i.

 • Glassfläckar får du ofta bort med vatten och diskmedel.
 • Glass Lägg kläder med glassfläckar i kallt vatten en stund.
 • Droppa i lite diskmedel, rör runt och låt ligga en stund till.
 • Tvätta därefter plagget som vanligt.
 • Gräs Diskmedel eller såpa brukar fungera bra på gräsfläckar.
 • Förbehandla fläckarna med det, låt verka i ungefär en timme och tvätta sen som vanligt.

Andra metoder är att gnida är att behandla vita plagg som fått gräsfläckar med ren sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger. Jord Vänta tills tyget är torrt och borsta eller dammsug bort så mycket du kan så sprider du inte ut jordfläcken.

 • Blötlägg sen i så varmt vatten som plagget tål med diskmedel.
 • Skölj av och tvätta sen som vanligt.
 • Etchup Ketchupfläckar får du ofta bort med vanligt handdiskmedel och vatten.
 • Om de är riktigt envisa kan du använda rödsprit.
 • Lister Doppa en trasa i kemiskt ren bensin och dutta tills fläcken är borta.
 • Tvätta därefter ytan där fläcken satt med galltvål och låt verka i 30 minuter innan du tvättar hela plagget.

Galltvål och etanol kan lösa fläckar av kulspetspenna. Kulspetspenna Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder men om det är ett färgat tyg riskerar du att bleka tyget med etanol. Kåda Fläckar från kåda kan du få bort med ren sprit.

När fläcken inte syns längre tvättar du som vanligt. Läppstift Fläckar av läppstift går oftast bort i den vanliga tvätten i tvättmaskin. En annan metod är att gnida in läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd. Majonnäs Skrapa bort så mycket som möjligt av majonnäsfläcken. Förbehandla sen fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta därefter plagget som vanligt Om det är en gammal mjölkfläck, testa med vinäger eller rödsprit.

Mjölk Mjölkfläckar får du oftast bort med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa med vinäger eller rödsprit. Skölj noga efteråt och tvätta sen som vanligt. Nagellack På samma sätt som du får bort nagellacket från naglarna kan du också få bort en nagellacksfläck från många material, med aceton.

Det fungerar dock inte på syntetmaterial. På mer ömtåliga material kan du testa med kemiskt ren bensin. Prova alltid på ett osynligt ställe innan du ger dig på framsidan på ett plagg. Olja För att få bort olja från kläder, sug upp så mycket av oljan du kan med hushållspapper. Pudra över potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det suga upp över natten Skaka bort eller dammsug bort överflödigt mjöl och behandla fläcken med diskmedel.

Låt ligga i blöt en stund och tvätta sen som vanligt. Persika och nektarin Skölj helst omgående persikafläckar och nektarinfläckar i så hett vatten som tyget tål. Citronsyralösning, ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, kan annars fungera. Citronsyra kan bleka tyg så testa alltid på ett osynligt ställe först.

En annan metod är att ha en skvätt ättika i vatten och försöka lösa fläcken i det. Rost För att få bort rostfläckar kan du använda citron, citronsyralösning, med ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, eller koncentrerad vinsyra. Syror kan bleka tyger så tänk på det innan du provar detta. En kombination av citronsyralösning tillsammans med galltvål är en annan metod värd att testa.

Bearbeta fläcken med det medel du valt i ca 15 minuter och tvätta sen som vanligt. Skokräm Behandla skokrämsfläckar så fort som möjligt. På vita tyger kan du testa med ren alkohol. På färgade tyger bör du späda ut med vatten och testa på ett osynligt ställ som en fåll så du inte riskerar att bleka tyget runt fläcken.

 • Smink
 • Sminkfläckar förbehandlar du med flytande diskmedel, tvättmedel eller såpa innan du tvättar som vanligt.
 • Solkräm
 • Förbehandla solskrämsfläckar med flytande diskmedel eller tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.
 • Spenat

Färska spenatfläckar kan du få bort med rinnande kallt vatten och därefter förbehandla med flytande tvättmedel eller diskmedel innan du tvättar som vanligt. Att dela en potatis och gnida på fläcken är också ett gammalt husmorsknep.

 1. Spritpenna
 2. T-röd kan ta bort fläckar av spritpenna men det finns en risk att tyget runt fläcken bleks så prova på ett osynligt ställe först.
 3. Stearin

För att få bort stearin från kläder, börja med att peta loss så mycket av stearinet som det går. Lägg hushållspapper på din strykbräda, lägg på tyget med fläcken och ytterligare ett lager med hushållspapper ovanpå. När du stryker värms stearinet upp och sugs in i hushållspappret.

 • Upprepa tills fläcken är borta.
 • Behandla sedan den återstående fläcken med diskmedel och tvätta sen som vanligt.
 • För att få bort stearin från glas, lägg glaset i frysen över natten.
 • Morgonen därpå har stearinet krympt och du kan peta ut det.
 • Diska i hett vatten och eftertorka med hushållspapper.
 • En sprayflaska med ättika och vatten är bra att ha till träningskläderna Svett Vanlig tvål eller flytande tvättmedel fungerar ofta för att få bort svettfläckar.

Bearbeta fläckarna innan du tvättar som vanligt. På kläder som har blivit missfärgade av svett kan du få bort fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till träningskläder som blir svettiga ofta är ett tips att ha en sprayflaska med ättika och vatten och regelbundet spraya de svettigaste områdena, låta verka i tio minuter och sen tvätta som vanligt.

 1. Te Hur du tar hand om tefläckar beror på om det är rent te eller te med mjölk eller grädde.
 2. För tefläckar utan mjölk eller grädde skölj i så hett vatten som tyget tål, helst direkt när fläcken uppstått.
 3. Om det är mjölk eller grädde i teet lägg fläcken först i kallt vatten och sen i kokande om tyget tål det.

Om fläcken är kvar efter det kan du prova att badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika. Tomatsås Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i en timme. Behandla sen fläcken med glycerin, låt sitta i en bra stund och tvätta sedan som vanligt.
Visa hela svaret

Kan gurkmeja vara farligt?

En mångsidig ört – Gurkmeja är en ört som ingår i samma familj som ingefära. Den härstammar från Asien och det finns över 30 olika varianter av växten. Tack vare flera goda egenskaper, såsom antiinflammatoriska egenskaper, sägs växten kunna motverka allt från inflammationer till sjukdomar som diabetes.
Visa hela svaret

Vad gör gurkmeja i kroppen?

6 fakta om gurkmeja och ingefära –

Gurkmeja tillhör växtfamiljen ingefärsväxter och härstammar från tropiska delar av Asien. Jordstammen är den del av örten som används för att framställa kryddan, den påminner om ingefärsroten till utseendet. Ingefära tillhör även den växtfamiljen ingefärsväxter och härstammar från tropiska delar av Asien. Jordstammen är den del av örten som används och den är en favorit i det asiatiska köket. Gurkmeja har länge använts inom ayurvedisk medicin för att stärka matsmältningen, rena kroppen samt för ledernas hälsa. Kryddan används även flitigt i det indiska köket. Ingefära har lång tradition och ingår i mängder av huskurer, främst vid förkylning, illamående och för hälsosamma leder. Curcumin är det ämne i gurkmeja som ger roten sin orange-gula färg. Ämnet som är en stark antioxidant anses vara det mest verksamma och hälsofrämjande i roten. Hela roten har ett naturligt innehåll om cirka fem procent curcumin. Gingeroler, gingerdioler, shogaoler och andra flyktiga oljor är de som anses mest aktiva i ingefärsroten. Förutom dessa innehåller ingefära även kalium, kalcium, magnesium, fosfor, koppar, mangan, zink och C-vitamin, E-vitamin och vitamin B6.

Zincumin innehåller ingefära, gurkmeja och C-vitamin för lederna. I en nyligen genomförd öppen studie (1) i Belgien med 229 deltagare kunde man se att 9 av 10 var nöjda med Zincumin efter 8 veckor och ville fortsätta med produkten. Redan efter två veckor tyckte de flesta att den var bra för deras ledhälsa.
Visa hela svaret

Vad gör curry gult?

Curry är en kryddblandning som passar utmärkt till kyckling, risrätter, varma och kalla såser. Curry får sin karakteristiska gula färg av gurkmeja. För att få fram curryns alla goda smaker bör du först fräsa kryddan i lite smör. Ingredienser Koriander (34%), gurkmeja (31%), bockhornsklöver, cayennepeppar, spiskummin, fänkål, svartpeppar. Näringsvärde Per 100 g

Energi (kJ)/(kcal): 1376 / 331 Fett: 11,2 g varav mättat fett: 1,5 g Kolhydrat: 28,7 g varav sockerarter: 1,8 g Fiber: 30,1 g Protein: 13,7 g Salt: 0,12 g

Förpackningsstorlek 34 g Innehållet i din förpackning kan skilja sig från innehållsförteckningen på webben. Det som står på förpackningen gäller alltid. Santa Maria AB ∙ Argongatan 2D ∙ Box 63 ∙ 431 53 Mölndal ∙ 031-67 42 00
Visa hela svaret

Är grön curry starkare än röd curry?

Currypasta » » Currypasta De vanligaste currypastorna är röd, grön, gul, panang och massaman. Alla passar att användas i soppa. Den röda currypastan passar också att användas i wok. Röd currypasta är starkast och grön currypasta är nästan lika stark. Den gula är inte fullt lika stark.

 • Panang är mindre stark och massaman är nästan mild i smaken.
 • Om du vill ha hetare kryddsmak ska du inte ta mer currypasta för då kan smaken bli besk.
 • Rydda i stället med mer färsk chili eller chilipulver.
 • Du kan frysa currypasta.
 • Tag så mycket currypasta som du behöver till en maträtt och frys in i en plastpåse.
You might be interested:  Hur Får Man Svarta Kläder Svarta Igen?

Bara att tina upp och använda när du behöver.

50 g kryddpasta för kycklingsoppa

: Currypasta
Visa hela svaret

Är gurkmeja bra för njurarna?

En randomiserad kontrollerad studie som undersökte gurkmejans inflammationsdämpande effekt på 35 dialyspatienter noterade dock inga biverkningar vid en dos på 1500 mg gurkmeja /dygn under 12 veckor. Vi har inte funnit några säkerhetsstudier för gurkmeja hos patienter med nedsatt njurfunktion eller dialys.
Visa hela svaret

Kan gurkmeja påverka hjärtat?

Förebygger hjärt- kärlsjukdomar – Det finns även många vetenskapliga studier som visat på gurkmejans förmåga att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Till exempel, enligt den vetenskapliga tidskriften American Journal of Cardiology, kan gurkmejaextrakt minska risken för hjärtinfarkt med 56 procent.

En annan studie, publicerad i tidskriften Nutrition Research, visade att kurkumin verkar vara lika effektivt som måttlig träning när det gäller att skydda det kardiovaskulära systemet. I en studie deltog 32 kvinnor som passerat klimakteriet. De delades upp i tre grupper. Under åtta veckor fick en grupp dagligen 150 mg gurkmejaextrakt, den andra gruppen fick träna aerobics i ett tempo på 70 procent av maxpulsen tre gånger i veckan i 30 till 60 minuter.

Den tredje gruppen var en kontrollgrupp. Med hjälp av ultraljud såg forskarna att det cellager som täcker blodkärlens insida hade förbättrats markant hos deltagarna i första och andra gruppen.
Visa hela svaret

Vem ska inte äta gurkmeja?

5: Lite gurkmeja om dagen är bra för magen, och midjemåttet! – Problem med magen? Då kanske gurkmeja kan vara lösningen. Flera studier visar nämligen att gurkmeja underlättar för matsmältningen 14, En studie visar t.ex att gurkmeja kan hjälpa till att minska obehagen vid IBS 15, Hur Får Man Bort Gurkmeja Från Kläder De många hälsofördelarna med gurkmeja är minst sagt spännande! Eller hur? Dessvärre innehåller inte den traditionella gurkmejan, som används till matlagning, tillräckligt med curcumin för att tas upp i blodet. Därför kan det vara bra att krydda till hälsan med lite extra.

 1. Ett enkelt sätt att få i sig mer curcumin är att ta det i kapselform.
 2. Du kan också prova att tillsätta en tesked gurkmeja i ditt te, eller varför inte testa att tillsätta lite färsk gurkmeja nästa gång du gör en smoothie? Ett problem med gurkmeja är att biotillgängligheten för det aktiva ämnet curcumin är relativt låg.

Det innebär att det är begränsat hur mycket av ämnet som kan tas upp av kroppen. Men oroa dig inte! Det finns nämligen några saker som du kan göra för att hjälpa kroppen på traven. Så vad bör du göra för att öka chansen att gurkmejan tas upp av kroppen?

Ät gurkmeja tillsammans med svartpeppar, Flera studier visar att piperinet som finns i svartpeppar ökar upptaget av curcumin 17, Blanda gurkmeja med fett. Gurkmeja är nämligen fettlösligt, vilket betyder att det löser upp sig i fett, och för att kroppen ska kunna ta upp det, behöver du tillsätta fett! Denna teori är dock inte lika väldokumenterad som den om svartpeppar.

Som du kan se så har gurkmeja i allmänhet, och curcumin i synnerhet, många positiva effekter. Studier visar också att gurkmeja, i de mängder som konsumeras genom mat, verkar vara ofarligt att äta för de allra flesta. Men finns det personer som faktiskt inte bör äta gurkmeja? Låt oss avsluta med att ta en titt på vad forskningen säger om detta.

Är du gravid eller ammar? Då bör du åtminstone undvika tillskott av gurkmeja. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med forskning för att avgöra om tillskott av gurkmeja är ofarligt under graviditet och amning. Lider du av gallblåsesjukdom, njursten, blödningsstörningar, diabetes eller andra sjukdomar? Då kan gurkmeja ställa till problem 18 19 20 21, Du bör därför vara lite extra försiktigt. Är du osäker på vad som gäller för just dig och din sjukdom? Kontakta din läkare! Tar du några mediciner? Då bör du också rådfråga din läkare. Större mängder gurkmeja har nämligen en potentiellt blodförtunnande effekt och kan därför eventuellt påverka effekten av vissa mediciner 20 21,

1: Menon V.P., Sudheer A.R. (2007) ANTIOXIDANT AND ANTI-INFLAMMATORY PROPERTIES OF CURCUMIN. In: Aggarwal B.B., Surh YJ., Shishodia S. (eds) The Molecular Targets and Therapeutic Uses of Curcumin in Health and Disease. ADVANCES IN EXPERIMENTAL MEDICINE AND BIOLOGY, vol 595.

 • Springer, Boston, MA 2: Jurenka, J. (2009).
 • Anti-inflammatory Properties of Curcumin, a Major Constituent of Curcuma longa: A Review of Preclinical and Clinical Research.
 • Altern Med Rev.2009 Sep;14(3):277.3: Lal, B., Kapoor, A.K., Asthana, O.P., Agrawal, P.K., Prasad, R., Kumar, P.
 • And Srimal, R.C.
 • 1999), Efficacy of Curcumin in the Management of Chronic Anterior Uveitis.

Phytother. Res., 13: 318-322.4: Takada, Y., Bhardwaj, A., Potdar, P. et al (2004). Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-κB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation.

 • Oncogene 23, 9247–9258 5: Libby, P.(2002).
 • Inflammation in atherosclerosis.
 • Nature 420, 868–874 6: Coussens, L., Werb, Z.
 • 2002) Inflammation and cancer.
 • Nature 420, 860–867 7: Carey N.
 • Lumeng, Alan R. Saltiel.
 • 2011) Inflammatory links between obesity and metabolic disease.
 • J Clin Invest.2011;121(6):2111-2117 8: RASTAD, C., SJÖDÉN, P.‐O.

and ULFBERG, J. (2005), High prevalence of self‐reported winter depression in a Swedish county. Psychiatry and Clinical Neurosciences, 59: 666-675.9: Kulkarni, S.K., Bhutani, M.K. & Bishnoi, M.(2008). Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system.

 1. Psychopharmacology 201, 435 10: Sanmukhani, J., Satodia, V., Trivedi, J., Patel, T., Tiwari, D., Panchal, B., Goel, A.
 2. And Tripathi, C.B.
 3. 2014), Efficacy and Safety of Curcumin in Major Depressive Disorder: A Randomized Controlled Trial.
 4. Phytother.
 5. Res., 28: 579-585.11: Thangapazham R.L., Sharma A., Maheshwari R.K.

(2007) BENEFICIAL ROLE OF CURCUMIN IN SKIN DISEASES. In: Aggarwal B.B., Surh YJ., Shishodia S. (eds) The Molecular Targets and Therapeutic Uses of Curcumin in Health and Disease. ADVANCES IN EXPERIMENTAL MEDICINE AND BIOLOGY, vol 595. Springer, Boston, MA 12: Sarafian, G., Afshar, M., Mansouri, P., Asgarpanah, J., Raoufinejad, K., & Rajabi, M.

 1. 2015). Topical Turmeric Microemulgel in the Management of Plaque Psoriasis; A Clinical Evaluation.
 2. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR, 14(3), 865–876.13: Heng, J.
 3. Harker and M.
 4. Heng (2011).
 5. Results of Combining Phosphorylase Kinase Inhibition with Removal of Precipitating Factors in Large Cohort of Psoriatic Patients: A Proof of Concept Study,” Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications, Vol.1 No.3, 2011, pp.79-94.14: Prasad S, Aggarwal BB.

(2011) Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects.2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 13 15: Rafe Bundy, Ann F.

 • Walker, Richard W.
 • Middleton, and Jonathan Booth. (2004).
 • The Journal of Alternative and Complementary Medicine.Volume: 10 Issue 6.16: Bradford, P.G.
 • 2013), Curcumin and obesity.
 • BioFactors, 39: 78-87 17: Prasad, S., Tyagi, A.K., & Aggarwal, B.B. (2014).
 • Recent developments in delivery, bioavailability, absorption and metabolism of curcumin: the golden pigment from golden spice.

Cancer research and treatment : official journal of Korean Cancer Association, 46(1), 2–18. doi:10.4143/crt.2014.46.1.2 18: Rasyid, A., Rahman, A.R.A., Jaalam, K. and Lelo, A. (2002), Effect of different curcumin dosages on human gall bladder. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 11: 314-318.19: Minghua Tang, D Enette Larson-Meyer, Michael Liebman, Effect of cinnamon and turmeric on urinary oxalate excretion, plasma lipids, and plasma glucose in healthy subjects, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 5, May 2008, Pages 1262–1267 20: Bukhtiar H Shah, Zafar Nawaz, Shamim A Pertani, Asad Roomi, Hammad Mahmood, Sheikh A Saeed, Anwar H Gilani.

(1999) Inhibitory effect of curcumin, a food spice from turmeric, on platelet-activating factor- and arachidonic acid-mediated platelet aggregation through inhibition of thromboxane formation and Ca2+ signaling, Biochemical Pharmacology, Volume 58, Issue 7, 1999, Pages 1167-1172 21: Neerati, P., Devde, R.

and Gangi, A.K. ( 2014), Evaluation of the Effect of Curcumin Capsules on Glyburide Therapy in Patients with Type‐2 Diabetes Mellitus, Phytother. Res., 28, pages 1796– 1800
Visa hela svaret

Finns det biverkningar med gurkmeja?

Gurkmeja: biverkningar – Doser upp till 8 gram curcumin ska vara säkert och är inte förknippade med allvarliga biverkningar. Höga doser curcumin kan orsaka illamående, mag- och tarmproblem. Dessutom kan kombinationen av curcumin och piperin (peppar) ha oönskade interaktioner med vissa läkemedel. Det är inte rekommenderat att ta gurkmeja tillsammans med blodförtunnande medicin.
Visa hela svaret

Kan man bleka tänderna med gurkmeja?

Tandblekning med gurkmeja Jag hade hört om det förr, men inte riktigt trott på att den supergula gurkmejan som färgar allt annat gult, skulle kunna göra dina tänder vitare. Men efter att ha läst så börjar jag faktiskt tro på att det kan fungera. Man får såklart inga övernaturligt vita tänder, men tydligen så kan gurkmejan vara effektiv för att ta bort missfärgningar.

 1. Man gör bara så att man blöter en tandborste och doppar i gurkmejapulver (vanlig torkad gurkmeja, ca 1/8 – 1/4 tsk) och borstar ut det på tänderna.
 2. Som ett alternativ, kan man om man vill även doppa tandborsten i kokosolja – och sen i gurkmeja.
 3. Man låter sen gurkmejan verka i 3-5 minuter.
 4. Spotta och skölj munnen efteråt.

Sen borstar man tänderna som vanligt för att borsta bort det.

Kan hända att tänderna ser lite gulare ut först, om man inte får bort all gurkmeja vid första borstningen, och att man upptäcker först ett par dagar efter att de ser vitare ut.Gissar att man även skulle kunna ta färsk gurkmeja (rot) och gnugga mot tänderna.Eftersom gurkmejan är antiinflammatorisk borde det också vara toppen mot inflammerat tandkött och liknande.

Mina egna tänder har tyvärr fått en mörkare ton efter att ha slutat med konventionella tandkrämer med fluor och blekmedel (och för att jag älskar kakao och annan mat med kraftiga färgämnen 😀 ). Så vad tror ni – är det värt att testa? Någon som testat? : Tandblekning med gurkmeja
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Många Grader Tvättar Man Kläder I?

Kan man få i sig för mycket gurkmeja?

Hur mycket Gurkmeja kan jag äta? – Det finns lite olika siffror på hur mycket gurkmeja man kan äta. Tumregeln är en rågad sked av gurkmeja per dag. Vill du fördela den under dagen är det en rågad tesked två gånger per dag. De flesta studier pekar på att du inte behöver oroa dig kring överkonsumtion om du äter naturlig gurkmeja det vill säga färsk eller i som krydda.

Detsamma gäller de flesta kosttillskott där halten kurkumin är betydligt högre än i kryddan eller roten. Men som alltid är det klokt att vara försiktig med tillskott! Livsmedelsverket har inga riktlinjer om vad de anser är en lagom dos. Däremot har Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderat en dos på 0–3 mg per kilo kroppsvikt,

Genomsnittet i en indisk diet är cirka 2000 till 2500 mg gurkmeja per dag. Vilket blir cirka 60–100 mg kurkumin per dag.
Visa hela svaret

Kan man få i sig för mycket gurkmeja?

Hur mycket Gurkmeja kan jag äta? – Det finns lite olika siffror på hur mycket gurkmeja man kan äta. Tumregeln är en rågad sked av gurkmeja per dag. Vill du fördela den under dagen är det en rågad tesked två gånger per dag. De flesta studier pekar på att du inte behöver oroa dig kring överkonsumtion om du äter naturlig gurkmeja det vill säga färsk eller i som krydda.

Detsamma gäller de flesta kosttillskott där halten kurkumin är betydligt högre än i kryddan eller roten. Men som alltid är det klokt att vara försiktig med tillskott! Livsmedelsverket har inga riktlinjer om vad de anser är en lagom dos. Däremot har Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderat en dos på 0–3 mg per kilo kroppsvikt,

Genomsnittet i en indisk diet är cirka 2000 till 2500 mg gurkmeja per dag. Vilket blir cirka 60–100 mg kurkumin per dag.
Visa hela svaret

Kan gurkmeja påverka hjärtat?

Förebygger hjärt- kärlsjukdomar – Det finns även många vetenskapliga studier som visat på gurkmejans förmåga att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Till exempel, enligt den vetenskapliga tidskriften American Journal of Cardiology, kan gurkmejaextrakt minska risken för hjärtinfarkt med 56 procent.

 • En annan studie, publicerad i tidskriften Nutrition Research, visade att kurkumin verkar vara lika effektivt som måttlig träning när det gäller att skydda det kardiovaskulära systemet.
 • I en studie deltog 32 kvinnor som passerat klimakteriet.
 • De delades upp i tre grupper.
 • Under åtta veckor fick en grupp dagligen 150 mg gurkmejaextrakt, den andra gruppen fick träna aerobics i ett tempo på 70 procent av maxpulsen tre gånger i veckan i 30 till 60 minuter.

Den tredje gruppen var en kontrollgrupp. Med hjälp av ultraljud såg forskarna att det cellager som täcker blodkärlens insida hade förbättrats markant hos deltagarna i första och andra gruppen.
Visa hela svaret

Vem ska inte äta gurkmeja?

5: Lite gurkmeja om dagen är bra för magen, och midjemåttet! – Problem med magen? Då kanske gurkmeja kan vara lösningen. Flera studier visar nämligen att gurkmeja underlättar för matsmältningen 14, En studie visar t.ex att gurkmeja kan hjälpa till att minska obehagen vid IBS 15, Hur Får Man Bort Gurkmeja Från Kläder De många hälsofördelarna med gurkmeja är minst sagt spännande! Eller hur? Dessvärre innehåller inte den traditionella gurkmejan, som används till matlagning, tillräckligt med curcumin för att tas upp i blodet. Därför kan det vara bra att krydda till hälsan med lite extra.

Ett enkelt sätt att få i sig mer curcumin är att ta det i kapselform. Du kan också prova att tillsätta en tesked gurkmeja i ditt te, eller varför inte testa att tillsätta lite färsk gurkmeja nästa gång du gör en smoothie? Ett problem med gurkmeja är att biotillgängligheten för det aktiva ämnet curcumin är relativt låg.

Det innebär att det är begränsat hur mycket av ämnet som kan tas upp av kroppen. Men oroa dig inte! Det finns nämligen några saker som du kan göra för att hjälpa kroppen på traven. Så vad bör du göra för att öka chansen att gurkmejan tas upp av kroppen?

Ät gurkmeja tillsammans med svartpeppar, Flera studier visar att piperinet som finns i svartpeppar ökar upptaget av curcumin 17, Blanda gurkmeja med fett. Gurkmeja är nämligen fettlösligt, vilket betyder att det löser upp sig i fett, och för att kroppen ska kunna ta upp det, behöver du tillsätta fett! Denna teori är dock inte lika väldokumenterad som den om svartpeppar.

Som du kan se så har gurkmeja i allmänhet, och curcumin i synnerhet, många positiva effekter. Studier visar också att gurkmeja, i de mängder som konsumeras genom mat, verkar vara ofarligt att äta för de allra flesta. Men finns det personer som faktiskt inte bör äta gurkmeja? Låt oss avsluta med att ta en titt på vad forskningen säger om detta.

Är du gravid eller ammar? Då bör du åtminstone undvika tillskott av gurkmeja. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med forskning för att avgöra om tillskott av gurkmeja är ofarligt under graviditet och amning. Lider du av gallblåsesjukdom, njursten, blödningsstörningar, diabetes eller andra sjukdomar? Då kan gurkmeja ställa till problem 18 19 20 21, Du bör därför vara lite extra försiktigt. Är du osäker på vad som gäller för just dig och din sjukdom? Kontakta din läkare! Tar du några mediciner? Då bör du också rådfråga din läkare. Större mängder gurkmeja har nämligen en potentiellt blodförtunnande effekt och kan därför eventuellt påverka effekten av vissa mediciner 20 21,

1: Menon V.P., Sudheer A.R. (2007) ANTIOXIDANT AND ANTI-INFLAMMATORY PROPERTIES OF CURCUMIN. In: Aggarwal B.B., Surh YJ., Shishodia S. (eds) The Molecular Targets and Therapeutic Uses of Curcumin in Health and Disease. ADVANCES IN EXPERIMENTAL MEDICINE AND BIOLOGY, vol 595.

Springer, Boston, MA 2: Jurenka, J. (2009). Anti-inflammatory Properties of Curcumin, a Major Constituent of Curcuma longa: A Review of Preclinical and Clinical Research. Altern Med Rev.2009 Sep;14(3):277.3: Lal, B., Kapoor, A.K., Asthana, O.P., Agrawal, P.K., Prasad, R., Kumar, P. and Srimal, R.C. (1999), Efficacy of Curcumin in the Management of Chronic Anterior Uveitis.

Phytother. Res., 13: 318-322.4: Takada, Y., Bhardwaj, A., Potdar, P. et al (2004). Nonsteroidal anti-inflammatory agents differ in their ability to suppress NF-κB activation, inhibition of expression of cyclooxygenase-2 and cyclin D1, and abrogation of tumor cell proliferation.

 1. Oncogene 23, 9247–9258 5: Libby, P.(2002).
 2. Inflammation in atherosclerosis.
 3. Nature 420, 868–874 6: Coussens, L., Werb, Z.
 4. 2002) Inflammation and cancer.
 5. Nature 420, 860–867 7: Carey N.
 6. Lumeng, Alan R. Saltiel.
 7. 2011) Inflammatory links between obesity and metabolic disease.
 8. J Clin Invest.2011;121(6):2111-2117 8: RASTAD, C., SJÖDÉN, P.‐O.

and ULFBERG, J. (2005), High prevalence of self‐reported winter depression in a Swedish county. Psychiatry and Clinical Neurosciences, 59: 666-675.9: Kulkarni, S.K., Bhutani, M.K. & Bishnoi, M.(2008). Antidepressant activity of curcumin: involvement of serotonin and dopamine system.

Psychopharmacology 201, 435 10: Sanmukhani, J., Satodia, V., Trivedi, J., Patel, T., Tiwari, D., Panchal, B., Goel, A. and Tripathi, C.B. (2014), Efficacy and Safety of Curcumin in Major Depressive Disorder: A Randomized Controlled Trial. Phytother. Res., 28: 579-585.11: Thangapazham R.L., Sharma A., Maheshwari R.K.

(2007) BENEFICIAL ROLE OF CURCUMIN IN SKIN DISEASES. In: Aggarwal B.B., Surh YJ., Shishodia S. (eds) The Molecular Targets and Therapeutic Uses of Curcumin in Health and Disease. ADVANCES IN EXPERIMENTAL MEDICINE AND BIOLOGY, vol 595. Springer, Boston, MA 12: Sarafian, G., Afshar, M., Mansouri, P., Asgarpanah, J., Raoufinejad, K., & Rajabi, M.

2015). Topical Turmeric Microemulgel in the Management of Plaque Psoriasis; A Clinical Evaluation. Iranian journal of pharmaceutical research : IJPR, 14(3), 865–876.13: Heng, J. Harker and M. Heng (2011). “Results of Combining Phosphorylase Kinase Inhibition with Removal of Precipitating Factors in Large Cohort of Psoriatic Patients: A Proof of Concept Study,” Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications, Vol.1 No.3, 2011, pp.79-94.14: Prasad S, Aggarwal BB.

(2011) Turmeric, the Golden Spice: From Traditional Medicine to Modern Medicine. In: Benzie IFF, Wachtel-Galor S, editors. Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects.2nd edition. Boca Raton (FL): CRC Press/Taylor & Francis; 2011. Chapter 13 15: Rafe Bundy, Ann F.

 • Walker, Richard W.
 • Middleton, and Jonathan Booth. (2004).
 • The Journal of Alternative and Complementary Medicine.Volume: 10 Issue 6.16: Bradford, P.G.
 • 2013), Curcumin and obesity.
 • BioFactors, 39: 78-87 17: Prasad, S., Tyagi, A.K., & Aggarwal, B.B. (2014).
 • Recent developments in delivery, bioavailability, absorption and metabolism of curcumin: the golden pigment from golden spice.

Cancer research and treatment : official journal of Korean Cancer Association, 46(1), 2–18. doi:10.4143/crt.2014.46.1.2 18: Rasyid, A., Rahman, A.R.A., Jaalam, K. and Lelo, A. (2002), Effect of different curcumin dosages on human gall bladder. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition, 11: 314-318.19: Minghua Tang, D Enette Larson-Meyer, Michael Liebman, Effect of cinnamon and turmeric on urinary oxalate excretion, plasma lipids, and plasma glucose in healthy subjects, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 87, Issue 5, May 2008, Pages 1262–1267 20: Bukhtiar H Shah, Zafar Nawaz, Shamim A Pertani, Asad Roomi, Hammad Mahmood, Sheikh A Saeed, Anwar H Gilani.

(1999) Inhibitory effect of curcumin, a food spice from turmeric, on platelet-activating factor- and arachidonic acid-mediated platelet aggregation through inhibition of thromboxane formation and Ca2+ signaling, Biochemical Pharmacology, Volume 58, Issue 7, 1999, Pages 1167-1172 21: Neerati, P., Devde, R.

Fläckborttagning som fungerar – Plus

and Gangi, A.K. ( 2014), Evaluation of the Effect of Curcumin Capsules on Glyburide Therapy in Patients with Type‐2 Diabetes Mellitus, Phytother. Res., 28, pages 1796– 1800
Visa hela svaret

Finns det biverkningar med gurkmeja?

Gurkmeja: biverkningar – Doser upp till 8 gram curcumin ska vara säkert och är inte förknippade med allvarliga biverkningar. Höga doser curcumin kan orsaka illamående, mag- och tarmproblem. Dessutom kan kombinationen av curcumin och piperin (peppar) ha oönskade interaktioner med vissa läkemedel. Det är inte rekommenderat att ta gurkmeja tillsammans med blodförtunnande medicin.
Visa hela svaret