Tyg

Hur Får Man Bort Ketchup Från Kläder?

Hur Får Man Bort Ketchup Från Kläder
Få bort ketchupfläckar | Enkla knep | Cleanipedia Tomatketchup som varit ämnat för pastan eller hamburgaren hamnar inte sällan någon helt annanstans – på kläderna till exempel. Inte minst barnen har en förmåga att få en ketchup- eller tomatsås-fläck på byxorna eller tröjan.

 • Tomater och ketchup har en djup röd färg som är svår att dölja, inte minst på ljusa kläder.
 • Men som tur är behöver det inte vara svårt att tvätta bort fläckarna! Ett bra och effektivt tvättmedel, till exempel Via tvättkapslar Color, är ofta det bästa hjälpmedlet för att ta bort ketchupfläckar på kläder.

Följ bara plaggets tvättråd och tvätta i maskinen – busenkelt. Oavsett om det är tomatsås eller ketchup, fungerar fläckborttagningen på samma sätt. Om det är ett plagg som går att tvätta i tvättmaskinen har du ingenting att oroa dig för, då är det busenkelt att få bort ketchupfläckarna på egen hand.

Om plagget är nyligen nerfläckat, börja med att torka bort överflödig ketchup med en ren trasa och lite kallt vatten. Kika på plaggets – om det tål maskintvätt är det därefter bara att stoppa in det i tvättmaskinen. Använd ett tvättmedel med bra fläckborttagningsegenskaper, till exempel Via tvättkapslar Color, och tvätta enligt plaggets tvättråd. Om plagget inte tål maskintvätt kan du prova att det, eller lämna in det till kemtvätt så kan de ta bort ketchupfläckarna.

Om du är iväg på en fest eller en restaurang och får en ketchupfläck på kläderna kan det vara svårt att få tid eller möjlighet att tvätta plagget direkt. Som tur är finns det ett enkelt sätt att snabbt få bort delar av fläcken och på så sätt åtminstone lindra skadan något.

Torka alltid först bort överflödig ketchup eller tomatsås med en ren trasa så att du inte riskerar att dra runt ketchupen och förvärra fläcken. Blanda vatten och vanligt diskmedel. Badda på fläcken med blandningen. Diskmedlet löser upp ketchup och tomatsås och gör att du kan få bort en hel del av fläcken. Så snart du kommit hem och har möjlighet att tvätta plagget stoppar du det i tvättmaskinen och tvättar det som vanligt. Tänk på att följa plaggets tvättråd.

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes Med de här enkla råden så kan du lättare få bort din ketchupfläck nästa gång och slipper oroa dig! Hur Får Man Bort Ketchup Från Kläder ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Få bort ketchupfläckar | Enkla knep | Cleanipedia
Visa hela svaret

Hur får jag bort Tomatfläckar på kläder?

Ta bort tomatfläckar på vita kläder Om du oroar dig över hur du ska få bort tomatsåsfläckar från kläder, så finns lösningen här – med de rätta produkterna och metoderna så är fläckborttagning en ganska enkel procedur. Med denna enkla steg-för-steg guide får du lära dig några effektiva sätt att få bort tomatsåsfläckar.

Var snabb! Det är viktigt att behandla tomatfläckar på kläder innan de har satt sig. Så fort du ser fläcken, behandla med detsamma! Börja med att dutta försiktigt på fläcken med en pappershandduk eller ren trasa (gnugga inte) för att få bort all lös sås från tyget. Spola fläcken under kallt vatten. Varmt vatten gör att fläcken sätter sig ännu mer. Var noga med att hålla baksidan av fläcken direkt under kranen – vattentrycket hjälper varsamt till att spola bort fläcken istället för att sprida sig i tygfibrerna. Förbehandla fläcken. Använd ett bra tvättmedel som och gnugga in det försiktigt i och runt fläcken. Om det är vita kläder så kan du även använda ett milt blekande ämne som citronsaft eller utspädd ättika – testa dock alltid på ett litet område innan och läs instruktionerna på tvättlappen först. Låt verka i några minuter och spola sedan med mer kallt vatten. Blötlägg fläcken. Om steget ovan inte får bort fläcken, prova då att blötlägga den i outspädd ättika eller varm mjölk i några timmar. Skölj igen och tvätta som vanligt med, Låt torka i solen. Visste du att solens strålar fungerar som ett naturligt blekmedel? Om tomatfläckarna inte har gått bort helt från plagget när det kommer ut ur tvättmaskinen så kan du låta det hänga ute i solen ett tag. Fläcken bör blekas bort samtidigt som tyget torkar. Om fläcken sitter kvar, prova då med en isbit. Ibland märker du inte att du böranvända fläckborttagning på tomatfläckar eller andra fläckar förrän fläcken satt sig. Få inte panik, utan upprepa helt enkelt steg tre och gnugga med en isbit över fläcken samtidigt som tvättmedlet absorberas. Använd sedan lite utspädd ättika för att lösa upp den sista återstoden av fläcken.

Det var det! Nu kan du luta dig tillbaka och slappna av vid middagsbordet utan att behöva oroa dig över de där förargliga tomatfläckarna. The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes ursprungligen publicerat 23 augusti 2021 : Ta bort tomatfläckar på vita kläder
Visa hela svaret

Hur får man bort ketchup från matta?

Exempel på vanliga typer av fläckar i mattor och hur dessa kan tas bort: – Asfalt: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt lösningsmedel och badda försiktigt. Upprepa tills fläcken försvunnit.

 1. Torka torrt.
 2. Blod: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.
 3. Späd eventuella rester med ljummet vatten och sug upp resterna av fläcken.
 4. Ta lite ljummet vatten och diskmedel på en trasa och badda försiktigt.
 5. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.

Torka torrt. OBS! Är det färskt blod, använd kallt vatten. Bläck: Täck fläcken med hårspray och låt torka, borsta sedan försiktigt bort det med en lösning bestående av vatten och vinäger. Brännmärke: Titta efter hur djupt brännmärket är, eventuellt kan man försöka att försiktigt klippa bort den brända delen av mattans lugg med en nagelsax.

Choklad: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Coca-Cola : Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt. Fett: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen.
 • Torka torrt.
 • Glass: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 • Skulle fläcken vara kvar, prova att fukta en ofärgad bomullstrasa med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.
You might be interested:  Vad Passar Till Grönt Kläder?

Torka torrt. Juice: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

 1. Torka torrt.
 2. Affe: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.
 3. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.
 4. Upprepa tills fläcken försvunnit.
 5. Torka torrt.
 6. Etchup: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.

Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Klister: Blötlägg hela fläcken med en ofärgad bomullstrasa indränkt i vinäger eller alkohol.

 • Badda sedan försiktigt och torka torrt.
 • Räk: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 • Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.
 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen.
 • Torka torrt.
 • Läppstift: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.

Skulle fläcken vara kvar, prova att fukta en ofärgad bomullstrasa med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit. Torka torrt. Läsk: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.

 1. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.
 2. Torka torrt.
 3. Matfett: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 4. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Mjölk: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen.
 • Torka torrt.
 • Målarfärg: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.
 • Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.
 • Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

Torka torrt. Nagellack: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Ta en ofärgad bomullstrasa och badda försiktigt med lite nagellacksborttagare. Är fläcken kvar, tillsätt lite rengöringsmedel, badda försiktigt och följ upp med en svag ammoniak- och sedan en mild ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

Torka torrt. Olja: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Torka torrt. Senap: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt.

Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Skokräm: Skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked. Fukta en ofärgad bomullstrasa med ett milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen, följ upp med en svag ättikslösning om fläcken ej försvunnit.

Torka torrt. Sot: Dammsug försiktigt upp sotet och undvik att dra munstycket över mattan. Sprit: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ammoniaklösning och badda återigen. Torka torrt. Stearin: Lägg isbitar på stearinet så att det stelnar så pass mycket att du kan bryta av det.

Använd sedan fläckborttagningsmedel om det behövs för att ta bort eventuella spår av stearinet. Te: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda försiktigt.

Torka torrt. Tuggummi: Lägg isbitar på tuggummit så att det stelnar så pass mycket att du kan bryta av det. Använd sedan fläckborttagningsmedel om det behövs för att ta bort eventuella spår av tuggummit. Urin/avföring : Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa alternativt skrapa försiktigt bort så mycket som möjligt av fläcken med en sked.

Skölj därefter fläcken med en blandning av vatten och destillerad vit vinäger, ungefär en matsked per 20 cl vatten. Torka därefter försiktigt bort så mycket som möjligt från mattan. Om urinfläcken är torr när du upptäcker den, agera snabbt ändå, och ta mattan till en mattvätt som är specialiserad på orientaliska mattor.

 • OBS! Använd inte urinfläckborttagningsmedel då dessa skadar ullen i mattan.
 • Vax: Lägg ett läskpapper eller en brun papperspåse över fläcken.
 • Använd ett varmt strykjärn över läskpappret/papperspåsen och låt vaxet absorberas.
 • Det är viktigt att hålla strykjärnet i rörelse för att undvika brännmärke i mattan.

Vin: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda försiktigt. Torka torrt. Öl: Sug upp så mycket som möjligt av fläcken med ofärgat hushållspapper eller en ofärgad bomullstrasa.

Tillsätt lite milt rengöringsmedel och badda försiktigt. Skulle fläcken vara kvar, prova med en svag ättikslösning och badda återigen. Torka torrt. OBS! • Alla tips ovan sker på egen risk, vill du vara på den säkra sidan kontakta då en professionell mattvätt omgående. • Välj alltid rengöringsmedel utifrån vad mattan är tillverkad av.

• Testa gärna rengöringsmedlet på en undanskymd del av mattan. • Glöm inte bort att även torka undersidan av mattan.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Mycket Kläder Behöver En Kvinna?

Är Vanish bra?

1 november 2018 kl 11:26 Tester Lägg inte pengar på sprejer och andra fläckborttagningsmedel i onödan – ibland gör de mer skada än nytta. Det du redan har hemma i skåpen funkar ofta bättre eller lika bra, visar Hem & Hyras test. Specialiserade medel i all ära. Inget slår dock de gamla beprövade knepen. Att man kan behandla fläckar genom att spreja på medel innan man slänger kläderna i tvätten har vi lärt oss från tv-reklamen. Men hur bra funkar det? Hem & Hyra har jämfört sex fläckborttagningsmedel med kända husmors- knep.

 • Likadana vita T-tröjor sölades ner med matolja, chokladsås, vin och kaffe.
 • Fläckarna fick torka in innan de förbehandlades med de olika medlen.
 • Sedan tvättades de i maskinen med ett vanligt vittvättmedel.
 • Som referens lät vi en tröja gå rakt i tvättmaskinen, utan att fläckarna förbehandlades alls.
 • När resultaten granskas står det klart att medlen funkar ibland, men det finns inget som är bra på allt.

Fixas sprej klarar matoljefläcken bäst, men rår inte alls på chokladsåsen. Vanish lyckas sämre med oljan men funkar bättre på vin. I vissa fall gjorde fläckborttagningsmedlen till och med mer skada än nytta – fläckarna syntes tydligare än när samma sorts fläck bara tvättades i maskinen direkt.

 • Affefläcken försvinner allra bäst på tröjan som inte förbehandlades alls, och alla medel förutom Attitude lämnar kvar en värre chokladfläck än vad som blir kvar om maskintvättmedlet får verka ensamt! Att ta till husmorsknep mot fläckarna funkar på det hela taget bäst.
 • Fet varm mjölk visar sig vara en överlägsen metod för att ta bort vinfläcken, och vanligt diskmedel är lika bra som de flesta av de bättre specialmedlen när det gäller matoljan.

Husmorsknep Totalbetyg: 13 Olika beroende på fläck Konsumentkontakt Ingen Instruktion Matolja: Gnugga med diskmedel och vatten. Vin: Sänk ner fläcken i varm mjölk (3%) några minuter. Choklad: Skölj, gnugga under kallt vatten, sedan varm mjölk på samma sätt som vinfläcken. Kaffe: Sänk ner i kokande vatten i några minuter. Delbetyg 1-5 Matolja 4 Rödvin 4 Chokladsås 2 Kaffe 3 Totalbetyg 13 Attitude Totalbetyg: 11 Fläckborttagare Citrus zest Konsumentkontakt cleanattitude.com Cirkapris per förpackning 70 kronor Jämförelsepris 147 kronor per liter Instruktion Spreja direkt på fläcken. Gnugga in i tyget. Låt medlet sugas upp i 1-5 min beroende på hur svår fläcken är. Tvätta med tvättmedel. Delbetyg 1-5 Matolja 4 Rödvin 2 Chokladsås 2 Kaffe 3 Totalbetyg 11 Bara tvättmedel Totalbetyg: 11 Delbetyg 1 till 5 Instruktion Bara tvätta i tvättmaskinen som vanligt. Delbetyg 1-5 Matolja 3 Rödvin 2 Chokladsås 2 Kaffe 4 Totalbetyg 11 Fixa Totalbetyg: 10 Fläckborttagningsspray Konsumentkontakt axfood.se Cirkapris per förpackning 43 kronor Jämförelsepris 57 kronor per liter Instruktion Spreja direkt på fläcken och låt verka i några minuter. Tänk på att inte överdosera. Tvätta som vanligt för hand eller i maskin. Delbetyg 1-5 Matolja 5 Rödvin 2 Chokladsås 1 Kaffe 2 Totalbetyg 10 Vanish Totalbetyg: 10 Oxi Action Konsumentkontakt vanish.se Cirkapris förpackning 70 kronor Jämförelsepris 93 kronor per liter Instruktion Spreja på fläckar, gnugga försiktigt och låt verka i 1-5 minuter (ej mer). Tvätta sedan som vanligt. Delbetyg 1-5 Matolja 3 Rödvin 3 Chokladsås 1 Kaffe 3 Totalbetyg 10 Imse Vimse Totalbetyg: 9 Stain Remover Citrus Soap Konsumentkontakt imsevimse.se Cirkapris förpackning 130 kronor Jämförelsepris 565 kronor per kilo Instruktion Blöt fläcken, gnugga på tvål och låt verka i ett par minuter innan du tvättar i maskin. Delbetyg 1-5 Matolja 3 Rödvin 2 Chokladsås 1 Kaffe 3 Totalbetyg 9 Via Totalbetyg: 8 Tabort 3D Clean System Konsumentkontakt unilever.se Cirkapris förpackning 45 kronor Jämförelsepris 90 kronor per liter Instruktion Spreja direkt på fläcken eller på det smutsiga området. Låt verka i minst 5 min och tvätta plagget normalt. Delbetyg 1-5 Matolja 3 Rödvin 2 Chokladsås 1 Kaffe 2 Totalbetyg 8 Galltvål Totalbetyg: 7 Flytande Konsumentkontakt galltval.se Cirkapris per förpackning 100 kronor Jämförelsepris 200 kronor per liter Instruktion Blöt tyget, gnid in lite galltvål och arbeta upp ett lödder. Låt ligga en stund och skölj sedan med vatten eller tvätta i tvättmaskinen.

Delbetyg 1-5 Matolja 4 Rödvin 1 Chokladsås 1 Kaffe 1 Totalbetyg 7 Fakta: Varning: Medlet kan fixera fläcken På vissa fläckar gjorde en del fläckborttagningsmedel mer skada än nytta – fläckarna syntes tydligare än när samma sorts fläck enbart tvättades i maskinen. Det verkar underligt, men när vi frågar Anne-Charlotte Hanning, specialist på tvättprocesser på Swerea IVF, visar det sig att även hon stött på fenomenet.

– Beroende på vilka ämnen ett fläckborttagningsmedel innehåller så funkar det olika bra på olika fläckar. I värsta fall kan fläcken fixeras, säger hon. Fakta: Så gjorde vi Specialmedlen Likadana vita T-tröjor fläckades med 2 ml matolja, 2 ml vin, 2 ml kaffe och 1 ml chokladsås.

Fläckarna behandlades med medlen. Tröjorna tvättades därefter var för sig i maskin (40°C, en timma) med vittvättmedel. En av de fläckade tröjorna tvättades enbart i maskin, utan förbehandling. En visuell bedömning av resultatet gjordes i både lampljus och dagsljus. Betygen motsvarar: 5: Perfekt. Fläcken syns inte.4: Mycket bra.

Fläcken syns svagt.3: Okej. Vi kan tänka oss att ha tröjan på oss.2: Inte bra. Fläcken syns tydligt.1: Dåligt. Fläckens syns mycket tydligt. Husmorsmetoden Matolja: Gnugga med handdiskmedel och ljummet vatten. Vin: Låt fet mjölk sjuda i en kastrull. När mjölken svalnat en aning sänker du ner fläcken i mjölken.
Visa hela svaret

Vad kan man använda ketchup till?

En flaska tomatketchup. Recept med Tomatketchup Näringsvärden Vikt-Volym Tomatketchup används som smaksättande sås på korv, hamburgare, pizza men också andra maträtter. I tomatketchup ingår solmogna tomater, vatten, socker, ättika, salt och kryddor bl.a. kanel och cayennepeppar. Det finns även tomatketchup som innehåller konserveringsmedel och/eller förtjockningsmedel. Även andra ingredienser kan ingå.
Visa hela svaret

Kan man använda Vanish på matta?

Tvätta och rengöra mattan hemma När du köper en matta så är syftet oftast att använda den under en lång tid och det kan vara en dyr kostnad. Men när du har folk över, eller barn som springer omkring eller när du dricker ditt morgonkaffe så är det en stor risk att den kommer få fläckar.

Ta hand om fläcken direkt Spraya Vanish Oxi Action Power Spray soffa & matta direkt på fläcken och gnugga in, lämna det på under 1-5 minuter. Tvätta din matta enligt anvisningarna på etiketten. Vissa mattor kan tvättas i tvättmaskin och visa bör skrubbas med tvål och vatten direkt på mattan. Torka under natten eller tills den är helt torr.

Precis som med andra fläckar är det enklare att få bort när fläcken är ny än när den är ingrodd. Agera snabbt och följ våra tips så att du kan få bort fläcken och njuta av en fräsch och ren matta igen. Har du en gammal flack som du glömt bort eller inte haft tid att få bort? Oroa dig inte -– Vanish Oxi Action Power Spray Soffa & Matta fungerar för många ingrodda fläckar också.

You might be interested:  Brzuch W 17 Tyg Ciazy?

Följ guiden ovanför och lämna medlet på mattan så länge som möjligt. Ta bort lukt från matta Mattor är inte bara en inredning i hemmet, den fyller också en funktion att hålla det varmt inomhus under vintern och kallare perioder. Men lukt från mattan kan ibland påverka hela rummet eller till och med hela huset, lukten kan komma från ett husdjur, en gammal fläck eller smuts utifrån, men var inte orolig det kan lösas med några få tricks.

Bakpulver eller bikarbonat är ett bra trick för att få bort lukt från matta. Sila försiktigt över hela mattan och lämna det på i åtminstone 12 timmar, du kan exempelvis göra det på kvällen så att det får verka under natten, på så sätt hamnar det inte i vägen för din dagliga rutin.

Sen borstar du försiktigt bort pudret och mattan är fräsch, luktfri och uppfyller sitt syfte igen. Om mattan har en fläck, se till att få bort den först genom att följa våra tips här ovan, innan du försöker att få bort lukten. Kattkiss på mattan Om du har ett husdjur så vet du att det ibland sker olyckor.

Om olyckan är framme och du finner dig själv i en situation där du har fått kattkiss på mattan så kan det släppa ifrån sig en dålig lukt som stannar kvar länge. Se till att tvätta mattan genom att använda våra tips här ovan för att få bort fläcken. Vinäger är ett bra husmorstips som kan användas för att få bort lukten av kattkiss på mattan.

Blanda samman vinäger med vatten och spraya eller dutta på. Upprepa proceduren 2-3 gånger eller tills området luktar vinäger istället för kattkiss. Vinägerlukten kommer att försvinna efter några dagar. Vinäger är också ett bra tips för att hålla katterna borta från att kissa på golvet eller mattan, så att du slipper tvätta bort kattkiss igen.

Ha en sprayflaska med vinäger och vatten spraya sedan på mattan, i hörnen eller på andra platser där katten har eller kan kissa – för att förebygga att få dåligt lukt i hemmet som kommer ifrån kattkiss. Var noga med att kontrollera att din matta tål de olika ämnena – det varierar från matta till matta, beroende på tyget.
Visa hela svaret

Hur får man bort Coca Cola fläckar?

För färska fläckar: – Badda fläcken med papper eller en bomullshandduk för att få bort så mycket av den som möjligt. Spraya sedan Vanish på fläcken och låt verka i max 5 minuter. Torka sedan upp fläcken med en ren absorberande trasa.
Visa hela svaret

Vad kan man rengöra med bakpulver?

Bakpulver – Bakpulver är en svagare variant av bikarbonat, det går lika bra att använda bakpulver men du får inte lika bra resultat.1 tsk bikarbonat motsvarar cirka 2 tsk bakpulver. Äppelcidervinäger – Använd till att rengöra badrum eller fräscha upp kranen! Du kan även använda vinäger för att tvätta fönster.
Visa hela svaret

Varför blir det gula fläckar under armarna?

Så tar du bort gula fläckar under armarna – Framförallt på vita kläder kan gula fläckar vara väldigt framträdande, vilket inte är så snyggt. Så hur får man bort gula fläckar under armarna? Jo, första steget är att prova att tvätta kläderna med ett kvalitetstvättmedel.

 • Gula svettfläckar orsakas av proteinet i svett i kombination med kemikalier i deodoranter.
 • Många moderna tvättmedel är anpassade för att bryta ned just proteinbaserade fläckar, ett bra exempel är Via Tvättkapslar Color,
 • För att ta bort gula fläckar på vita kläder räcker det ofta med att förbehandla fläckarna.

Ta en liten mängd av ett bra flytande tvättmedel och applicera på fläcken. Massera in det i tyget med baksidan av en sked eller gnugga försiktigt olika delar av tyget mot varandra. Låt tvättmedlet verka i ungefär en halvtimme innan du därefter tvättar det enligt plaggets tvättsymboler,
Visa hela svaret

Hur tvättar man säten?

Rengöring av bilsäten, så här gör du: –

 1. En bra invändig biltvätt börja med en dammsugning, det hjälper nämligen till att få bort löst skräp och smuts som annars yr omkring. Använd antingen din vanliga hushållsdammsugare med borste eller en mindre handhållen specialdammsugare.
 2. Därefter fyller du en hink med kallt vatten och en hink med varmt vatten.
 3. I hinken med varmvatten häller du en skopa bra tvättmedel, till exempel Via koncentrat Color. Tvättmedel är en bra hjälp vid rengöring av bilsäten.
 4. Fukta en svamp i det varma vattnet och skrubba sedan varje enskilt säte grundligt. Kom ihåg att inte dränka sätena i vatten.
 5. När sätena är rena och är jämnt fuktade doppar du en ren handduk i hinken med det kalla vattnet. Använd handduken för att skrubba bort smuts och rengöringsmedel från sätena.
 6. Upprepa processen en andra gång för bästa resultat.

Visa hela svaret

Hur får man bort köttfärssås fläckar?

Tomat, morot samt fläckar från ketchup, köttfärssås, tomatsoppa och liknande: – Om fläcken är färsk, testa först med t.ex pressad citron eller ättika. Droppa på och låt verka några minuter, tvätta sen med kallt vatten och diskmedel. Intorkade tomatfläckar (eller om ovanstående inte fungerade): Blötlägg i ca sex timmar i vatten med bikarbonat och tvätta sedan som vanligt.
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar från tröjor?

Följ sedan dessa steg: –

 1. Använd en sked eller en oskarp kniv för att skrapa bort allt löst smuts.
 2. Ha på ett lämpligt fläckborttagningsmedel (se listan här nedan) på en fuktig och ren trasa eller svamp, badda på fläcken eller gnugga den under rinnande vatten. Om du inte är säker på vilken typ av fläck det är, använd kallt vatten. Varmt vatten kan göra att proteinbaserade fläckar t.ex. blodfläckar, sätter sig i tyget.
 3. Efter förbehandlingen av fläcken, stoppa plagget i tvättmaskinen.
 4. Om ditt plagg är svårt fläckat, blötlägg det i en blandning av tvättmedel och vatten i minst 20 minuter innan du tvättar det i tvättmaskinen.
 5. Tvätta sen i vanligt tvättprogram i tvättmaskinen med Via Tvättkapslar White.40 grader räcker gott för att ta bort fläckar och är samtidigt snällt mot naturen. Var noga med att alltid kontrollera plaggets tvättlapp och tvättsymboler för att försäkra dig om vilken temperatur plagget högst tål.
 6. Såvida fläcken inte är helt borttagen, undvik att torktumla eller stryka plagget, eftersom värmen gör att fläcken sätter sig i tyget.

Visa hela svaret