Tyg

Hur Får Man Bort Mögellukt Från Kläder?

Hur Får Man Bort Mögellukt Från Kläder
Tvätta bort mögel | Få bort mögel enkelt Vill du ta bort mögel på tyg eller kläder? Det går att tvätta bort både mögelfläckar och -lukt, här kan du läsa hur. Att få bort mögel från kläder eller på tyg behöver inte vara svårt när du vet hur du ska göra.

Om du förbehandlar plagget på rätt sätt så går det ofta att tvätta bort mögel i tvättmaskinen. Mögel på kläder försvinner när du tvättar dem i hög temperatur i tvättmaskinen. Förbehandla mögelfläcken med ett fläckborttagningsmedel, som, och tvätta plagget enligt tvättråden på tvättlappen. För att få bort eventuell mögellukt kan du blötlägga plagget i kallt vatten med lite ättika i ca femton minuter innan du tvättar det i maskinen.

Kontrollera alltid tvättsymbolerna innan du gör detta för att försäkra dig om att det tål att blötläggas i vatten.

 1. Börja med att hänga ut ditt plagg att vädra och använd till exempel en tandborste för att borsta bort så mycket mögel som möjligt. Är det ett ljust plagg och det är soligt ute? Låt plagget hänga i solen några timmar, solljus har förmågan att döda en del av mögelsvamparna.
 2. Förbehandla mögelfläcken med ett effektivt fläckborttagningsmedel, till exempel Tabort Enzym Power. Låt medlet verka några minuter innan du stoppar det i tvättmaskinen. Som alltid när du använder ett fläckborttagningsmedel, testa det på en liten, dold yta av plagget först, och följ alltid instruktionerna på förpackningen. En del mögelfläckar kan även försvinna om du låter plagget eller tyget ligga i filmjölk i ca ett dygn innan du tvättar det i maskin.
 3. Tvätta plagget eller tyget i tvättmaskinen. Tvätta i så hög temperatur som möjligt, men inte mer än vad som anges på tvättlappen.

Mögel på kläder luktar, ibland även efter det att fläcken är till synes borta. En del människor reagerar mycket starkt på mögeldoften och mår direkt dåligt av den. Men det går att också tvätta bort mögellukt, gör så här:

 1. Häll ca en halv deciliter ättika på plagget eller tyget. Har du flera plagg eller om det är tjockare tyger kan du hälla på mer ättika. Ättika tar bort den sura och unkna mögellukten. Låt ligga i ca 10 minuter.
 2. Tvätta i maskinen, och följ som alltid plaggets eller tygets tvättråd.

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes

 • Det finns olika typer av mögel, och tvättresultatet varierar beroende på mögelsort, tvättmetod och vilket plagg eller tyg du vill få rent.
 • Generellt är kläder som nyligen börjat mögla enklare att få rena, och ju högre temperatur ditt plagg tål att tvättas i desto bättre, varmt vatten dödar effektivt mögelsvamparna.
 • Om du har ett ljust eller vitt plagg är det bra att hänga ut det i solen. Starkt solljus tar bort mögel på tyg och kläder. Mörka eller färgglada kläder riskerar dock att blekna om de hänger ute i solen för länge.
 • Undvik mögel på kläder och tyg genom att inte låta till exempel tvätt ligga fuktig i trumman för länge eller genom att inte låta svettiga träningskläder ligga nerpackade i väskan i flera dagar. Häng istället upp blöt tvätt direkt efter avslutat tvättprogram, och ta ur dina träningskläder och skor ur väskan så fort du kommit hem.

ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Tvätta bort mögel | Få bort mögel enkelt
Visa hela svaret

Är mögel på kläder farligt?

Du har säkert hört talas om mögel, men visste du att du även kan få mögel på kläder? Mögel är så mycket mer än ett irritationsmoment – det kan också vara farligt för din hälsa. Även om de flesta människor tror att mögel bara växer på väggar kan mögel i själva verket dyka upp på flera andra ytor, inklusive dina kläder och skor.

Mögel har potential att förstöra tyg och allt annat som det kommer i kontakt med. Mögel på kläder kan också interagera med huden när de kommer i kontakt med varandra och orsaka en rad olika hälsoproblem, från hudirritation till fullständiga allergier. Mögel är ett problem som du inte bör förbise, särskilt om du har mögel på dina kläder.

You might be interested:  Hur Mycket Lägger Svenskar På Kläder?

Det finns steg du kan ta för att lära dig mer om mögel på kläder och hur du kan åtgärda det. Här är allt du behöver veta. Mögel är en svamp och en viktig komponent i ekosystemet, som hjälper till att bryta ner döda träd och löv, så att mer löv kan frodas i stället.

Mögel dras till fuktiga utrymmen som förekommer naturligt i naturen, men kan växa på mer osannolika platser, som interiörer i hus och lägenheter och på kläder, om förhållandena är de rätta. Mögel tenderar att växa i olika färger – lila, orange, grönt, svart eller vitt – på olika ytor beroende på förhållandena.

Mögel på kläder är vanligtvis Aspergillus-stammen och har ett annat utseende och en annan känsla än det mögel som växer på väggar eller golv. Till skillnad från andra fuktiga ytor ser mögel på kläder ofta vitt ut och ibland grönsvart. Om du någonsin har sett svamp växa på en brödbit eller ost kan du kanske känna igen när det finns mögel på dina kläder eftersom utseendet i stort sett är likadant.
Visa hela svaret

Varför luktar kläder mögel?

Orsak till lukt – Vanliga frågor är var lukten i kläderna kan komma ifrån. Svaren är otydliga om man inte närmare vet och det gäller därför att försöka ringa in källan. Vanligt idag är att lukt kommer upp från krypgrund utmed springan mellan golv och vägg m.fl.

 • Ställen där lufttransport finns.
 • Oncentration av lukten kan ske i mindre rum och garderober och ibland kan luktsmittan vara så pass stor att det tydligt upplevs och sätter sig i hela huset.
 • Här måste man gå vidare med inspektion av krypgrunden och vidta lämpliga åtgärder som placering av avfuktare och kanske även sätta krypgrunden i undertryck.

I värsta fall krävs sanering och renovering genom byte av material och isolering. Om luktkällan inte åtgärdas kommer kläderna återigen ta lukt efter att dessa tvättats eller luktsanerats på annat sätt. Förvaring av kläder på vind kan också medföra lukt då vinden likt krypgrund är känslig för fukt.

 • På en kallvind utan avfuktare bör inget direkt förvaras.
 • Samtidigt gäller inspektion och åtgärder, helst innan lukt kan komma ned i huset.
 • På tal om garderober kan lukt uppstå även om krypgrund, källare eller platta på mark är i god kondition.
 • Läder i förvaring brukar efter ett tag lukta speciellt.
 • Det behöver inte betyda att mängden fukt är för hög.

Då är det dags att tvätta om igen. Däremot innebär tvättmetod, tvättmedel samt sköljmedel stor inverkan på hur lång tid det tar innan kläderna börjar lukta illa igen. För mycket tvätt i tvättmaskinen, för låg temperatur och dålig centrifugering är ingen bra kombination.

Till detta kan det också finnas bakterier och mögel i tvättmaskin, som i sin tur sätter tydliga luktspår. Överdrivet bruk av de olika medel som hälls i tvättfacken är inte heller någon höjdare. Sköljmedel luktar ibland vid för höga doser billig parfym. Parfymdoften upplevs sedan av andra personer som mer hemsk, utan att den som bär kläderna själv känner så mycket lukt.

Försöker man dölja mögellukt eller kemisk lukt genom sköljmedel uppstår en riktigt ofräsch sammansättning av lukter. Ytterligare faktor som kan ställa till det i en klädgarderob är om det inomhus råder för kallt och/eller fuktigt klimat så köldbrygga ges mot ytterväggen i garderoben.

 1. Där kan det bli så pass fuktigt att mögel blossar upp.
 2. Samtidigt med bra inomhusklimat ska tvätten vara tillräckligt torr s.k.
 3. Skåpstorr innan den hängs eller läggs in.
 4. Som krypgrund är källare och tvättstugor också vanligen utsatta för hög fuktlast.
 5. Har man inte avfuktare eller annan lösning likt ventilation för att få bort fukten, ja då finns redan eller kommer lukt i regel att finnas över tid.

Kallställda och sämre ventilerade rum samt stugor likt sommarstuga är även de en fukt- och luktfälla. Det brukar sommarfirare om inte förr märka när de kommer hem till permanentbostaden och packar upp sina semesterplagg. Annan orsak kan vara att avfuktaren och systemet för total avfuktning inte är tillräckligt i tvättstugan eller torkrummet där tvätten hängs upp på tork.

Läs mer om avfuktare i tvättstuga, Ytterligare orsaker till lukt i kläder kan vara tygmaterialet i kombination med svett eller tygfärgen, t.ex. svart färg i jeans etc. som luktar mycket speciellt utan att det handlar om mögel. Finns mögellukt i kläderna redan då du köpt dem? Ja då kan det vara så att det vid import av kläderna varit för fuktigt p.g.a.

You might be interested:  Hur Ofta Ska Man Tvätta Kläder?

avsaknad av avfuktare i den container etc. de fraktats i. Slutförvaringen kan även den ha skett utan att man använt avfuktare. Kläder som luktar mögel bör reklameras. Lukten kan faktiskt vara dålig att andas in, precis som vi skrivit om på sidorna mögel-krypgrund-vind och även på sidan mögel-cancer,
Visa hela svaret

Kan man få bort mögellukt?

Ta bort mögel från möbler – Utemöbler eller möbler som kanske fått stå för länge på vinden eller i källaren kan om man ha otur bli angripna av fukt och få mögelfläckar. För att få bort lukten finns hjälp att få. Börja med att bara använda ljummet vatten och tvål/diskmedel.

 1. Gnugga försiktigt på fläckarna och upprepa vid behov.
 2. Det finns också olika svampdödande medel och desinfektionsmedel, så kallade mögelborttagare.
 3. Dessa är ofta mycket effektiva och finns ofta i vanliga livsmedelsbutiker.
 4. Husmorstips ska man i regel vara försiktiga med då de ej är testade.
 5. Dock kan det vara värt att prova istället för att behöva kasta möbeln ifråga.

Fördelen med husmorstips är att de ofta är billiga och miljövänliga. Ättika eller vinäger är ofta effektiva för att ta bort olika lukter, inklusive mögel. Fler tips följer:

Skrubba träet med ättika eller vinäger på en svamp. Ättika kan också användas på tygmöbler. Gör en smet av bakpulver och vatten och gnugga eller skrubba med en borste in på alla mögliga ställen. Låt det ligga kvar 2-3 timmar eller längre och dammsug därefter upp bakpulvret igen. Har möbeln avtagbart tyg kan du också ta av tyget och tvätta det i tvättmaskinen eller köra med en matt- och möbeltvätt. Lädersoffor kan tvättas med vatten och lite citronsaft.

När du har fått bort möglet är det viktigt att möbeln får torka ordentligt. Du kan använda en torr trasa/handduk och öppna fönstret för att vädra alternativt ta ut möbeln utomhus. Du kan också hälla till exempel kaffe/ättika eller citronskal i en skål med vatten. Detta absorberar den sista lukten och du får en härlig arom i rummet.
Visa hela svaret

Varför luktar nya kläder illa?

Varför luktar kläder surt efter tvätt? – Den vanligaste förklaringen till att kläder luktar surt efter att de tvättats är för att de någon gång torkat för långsamt. Antingen för att de fick ligga kvar i tvättmaskinen för länge, eller för att de inte sträckts ut och hängts upp ordentligt.
Visa hela svaret

Hur får man bort dåligt lukt?

Matos, rök eller annan besvärande lukt i ett rum 24-procentig ättika hjälper mot mycket i luktväg. Placera ut ett antal små skålar med ättika i rummet och vädra samtidigt. Ättikan drar åt sig den dåliga lukten. Istället kan det lukta lite ättika i rummet, men det är lätt att få bort senare.
Visa hela svaret

Hur får man bort instängd lukt?

Hur Man Kan Bli Av Med Unken Lukt och Odörer Oavsett om du vill få bort unken lukt i badrummet eller illadoftande rester från gårdagens middag är det inte ovanligt att känna av att luften luktar obehagligt. Få inte panik, du behöver inte stå ut med det särskilt länge eftersom det finns mycket du kan göra för att få bort dålig lukt hemma.

Luftrenare kan hjälpa till att ta bort mögelsporer, djurallergener och andra små föroreningar och miljögifter i luften. Dessa föroreningar och miljögifter kan också bidra till att det börjar luktar illa.

Tips: Apparater som rengör luften delvis genom att ta bort bakterier, vilket i sig kan hjälpa till att neutralisera odörer. De löser alla problem nedan men utöver det har vi också några extra tips och knep för varje situation. Hur Får Man Bort Mögellukt Från Kläder Badrummet är en plats där unken lukt lätt bildas med all värme, ånga och fukt. Lite fukt eller ytligt mögel är ofta orsaken, men du kan faktiskt ta bort den unkna lukten i badrummet ganska lätt. Så hur får man bort mögellukt? Prova dessa knep:

Luft är ett viktigt verktyg för hur du avlägsnar unken lukt. Genom bara att öppna dörrar och fönster hjälper det till att friska upp luften. Ett bra luftflöde i ditt hem kan också sänka ner luftfuktighetsnivån lite. Detta är viktigt eftersom hög luftfuktighet är den mest sannolika orsaken till fukt och mögel. Släpp in lite luft efter att någon har duschat eller badat. Detta begränsar mängden kondens och motverkar unken lukt. Använd en luftrenare. Denna hjälper till att hålla din badrumsluft ren och frisk samtidigt som den hjälper till att förebygga mögelbildning. En ytterligare bonus med att använda en luftrenare som är dess förmågan att ta bort mögelsporer från luften. Filtret fångar upp luftburna mögelsporer vilket minskar risken för att de fastnar på ytor och orsakar unken lukt. Unkna lukter kan också orsakas av överflödig fukt så kontrollera att det inte droppar eller läcker någonstans. Rengör hela badrummet noggrant. Var särskilt noggrann med rengöringen i områden där det finns mögel för att ta bort unken lukt.

You might be interested:  Sticka Sockor Hur Mycket Garn?

Matfett, bränd och kryddstark mat kan alla skapa en frän lukt. Precis som att ta bort unken doft i badrummet behöver du bara göra några saker för att neutralisera matosen i luften i köket.

Öppna fönster och dörrar. Lägg ut ett par potatisskivor och strö över salt för att absorbera dofterna när du lagar mat. Använd fläkten ovanför din spis. Lägg skålar med ättika eller vit vinäger runtom i huset. De har båda en stark doft som neutraliserar matos men som inte stannar kvar när jobbet är avklarat.

Det är verkligen viktigt att veta hur man tar bort dålig lukt från rummet eftersom den kan förvärras om man inte behandlar den. Om du har problem med röklukt i ditt hus, prova dessa knep:

Lufta dina rum. Underskatta aldrig den friska luftens kraft på rökiga dofter. Öppna fönster och dörrar och låt luften cirkulera och fräscha upp och ersätta innestängd lukt, Stänk bikarbonat på tygmöbler och placera flera små skålar runt rummet (om det inte skapar en hälsorisk runt husdjur och småbarn). I stället för att maskera lukten suger bikarbonat faktiskt ut den. Dammsug eventuellt bikarbonat på golv och inredning efter ett par timmar men låt skålarna stå kvar i minst 24 timmar.

Tygmöbler drar åt sig dofter, särskilt unken lukt. Unken lukt börjar ofta som en konstig lukt i luften och arbetar sedan sig in i fibrerna på dina mattor och tyger. Vad kan du göra åt det? Du kan prova att använda en, Så här är gör du:

Dammsug först och förbehandla eventuella fläckar. Följ alltid bruksanvisningen noggrant. Börja med kuddarna och ångtvätta sedan resten av möbelklädseln.

Nu när du har fått en bättre uppfattning om hur du kan bli av med unken lukt, matos och röklukt kommer ditt hem börja lukta gott igen. Och kom ihåg att en luftrenare som fångar upp alla dessa lukter och annat genom sitt aktiva kolfilter, vilket hjälper dig att förhindra unken lukt och behålla en fräsch luft i ditt hem. Exklusiva kampanjer och kuponger : Hur Man Kan Bli Av Med Unken Lukt och Odörer
Visa hela svaret

Varför luktar kläder unket?

Tvättmaskin: Kläderna luktar illa | Siemens Vitvaror Din webbläsare är utdaterad. För bättre säkerhet, hastighet och bästa upplevelsen av sidan uppdatera, eller använd en annan webbläsare. Om det finns en dålig lukt i trumman kan den lätt överföras till dina kläder under ett tvättprogram. Dålig lukt är oftast resultatet av smuts från tidigare tvättar och även från mögel som bildats i luckans gummibälg. Tvättmaskiner är inte självrengörande och kräver regelbundet underhåll minst var tredje månad.

För mer information om hur du rengör tvättmaskinen: Om du använder för lite tvättmedel kan det innebära att kläderna inte blir riktigt rena. Se till att du fyller på tvättmedelsfacket upp till den markerade linjen på insidan av facket, eller om du använder en doseringsboll se till att den är fylld upp till rätt nivå på utsidan av bollen.

Läs tvättmedelstillverkarens anvisningar om du är osäker. Kom ihåg att det finns situationer då du kan behöva använda mer tvättmedel än den rekommenderade mängden. För mer information om hur mycket tvättmedel du ska använda: Om du har följt instruktionerna ovan men fortfarande har problem med din Siemens tvättmaskin kanske du ska låta en expert från Siemens ta en titt. : Tvättmaskin: Kläderna luktar illa | Siemens Vitvaror
Visa hela svaret