Tyg

Hur Får Man Bort Rödvin Från Kläder?

Hur Får Man Bort Rödvin Från Kläder
Hushållsprodukter endast för vita tyger – Rödvinsfläckar som redan har torkat in kan även behandlas med citronsaft eller vinäger. Eftersom syran kan påverka färgen på tyget bör denna metod endast användas för ljusa plagg. Droppa ren citronsaft eller vinäger på fläcken och låt verka i några minuter.

Använd sedan en ren trasa för att badda bort fläcken från klädesplagget, skölj i rent vatten och placera det i tvättmaskinen som vanligt. För särskilt envisa rödvinsfläckar kan du prova en mycket utspädd klorbaserad rengöringsprodukt som en sista utväg. Observera att denna typ av produkt har en kraftfull blekningseffekt och bör därför endast användas på vita tyger.

Du bör också testa tyget i förväg för att se om det tål denna aggressiva hushållsprodukt. När du har testat blötlägger du plagget i en blandning av vatten och en droppe av denna produkt i ca 1 timme. Skölj sedan i kallt, rent vatten och tvätta i tvättmaskinen.
Visa hela svaret

Kan man få bort rödvin från kläder?

1. Saltet, din bästa kompis – Ett klassiskt knep som ofta funkar väldigt bra, ibland så bra att hela fläcken försvinner på en gång. Skölj fläcken med vatten och strö sedan på rikligt med salt, låt ligga i cirka 30 minuter och skrapa sedan bort saltet. Om fläcken inte är borta kan du slänga in det nedfläckade i tvättmaskinen för garanterat fläckfritt resultat.
Visa hela svaret

Hur tar man bort alkohol från vin?

Omvänd osmos – Vid omvänd osmos eller membranfiltrering förs vinet in i en kolonn med två behållare mellan vilka det finns ett halvt genomträngligt membran. Med teknikens hjälp applicerar man ett tryck som tvingar alkoholmolekylerna att vandra genom membranet – kvar blir den alkoholfria vätskan.
Visa hela svaret

Kan vin bli vinäger?

Frågor och svar – Hur gör man vinäger? Att göra vinäger hemma är lättare än man kan tro. Lättaste är att lämna en ¾ dels flaska med vin ståendes återförsluten på en ljummen plats under några veckor. Då omvandlas vinet till vinäger. Finns det vinäger recept för att göra egen vinäger? Ja, det finns många recept för att göra din egen vinäger.

Utgångspunkten för jäsningen är lätt, efter det finns det många recept för kryddningar och smaksättningar samt typ av vin. Kan man göra egen balsamvinäger? Nej det är svårt att göra hemma om du inte har en egen vinodling. Riktig balsamvinäger framställs direkt från den färska druvmusten, till skillnad från röd och vitvinsvinäger.

När balsamvinäger framställs kokas druvmusten långsamt i 12-20 timmar i öppna kopparkittlar tills den blir något trögflytande. Finns det rödvinsvinäger recept för att göra egen vinäger? Oavsett om du vill göra rödvin eller vitvinsvinäger så kan du lämna en ¾ dels flaska med vin ståendes återförsluten på en ljummen plats under några veckor.
Visa hela svaret

Varför får man vatten till rödvin?

Det verkar som om midsommarhelg och ledigheter är en bra tidpunkt att reflektera över vin och annat som hör därtill. Frågelådan har klingat till allt som oftast och eftersom sommar och semester är tider då vi ägnar oss åt att resa, upptäcka, stanna till och njuta av tillvaron så gör även jag detta genom att botanisera bland frågorna en stund.

Sara Johannesson från Värnamo funderar kring det här med vattnets betydelse för vinet: ” Varför serveras det alltid ett glas vatten till vin när jag är på restaurang, min väninna säger att det till och med är lag på detta?” Bra fråga tycker jag, vatten och vin hör för mig ihop på ett självklart sätt – precis som Yin & Yang, Helan & Halvan, Gene Simmons & Paul Stanley etcetera.

Till att börja med kan vi stryka att det skulle vara lag på att vatten måste serveras till vin på restaurang, det finns inte skrivet i vare sig restaurang- eller serveringslagar. Däremot kanske man skulle kunna tycka att det vore en god idé. Vin är som du kanske vet vätskedrivande och för att undvika uttorkning är ett glas vatten bra för att återställa den rätta balansen i kroppen redan från början.

Sedan fungerar även vattnet utmärkt som “munskölj” mellan tuggorna om man nu äter mat till vinet, vilket ger både mat och vin mer rättvisa. Salt mat kan förstöra ett vin, söt mat förstärker eventuell strävhet i ett annat vin. Är maten väldigt kryddstark så utsätts smaklökarna för stora påfrestningar och då kan vattnet bli en perfekt utjämnare i munhålan innan man tar den tänkta klunken med vin.

Vattnet blir således den perfekta smak- och upplevelsekamraten när mat och vin ska kombineras. Lägg sedan till att vattnet är bra för att hålla ordning på hur mycket vin man skickar i sig under en måltid eller när vinet “bara” är tänkt som en sällskapsdryck eller aperitif i den varma sommarkvällen.

 1. Är du ute efter att släcka törsten är vinet inte alltid det ultimata valet – det är däremot vattnet! Uttrycket “varannan vatten” är superbra på många sätt.
 2. Per-Erik Paulsson i Landskrona frågar: “Är dekantering av vita viner att rekommendera?”.
 3. Varför inte – brukar jag svara.
 4. Unga vita viner vinner precis som unga röda viner på att få luftas en smula, så att aromerna frigörs på bästa sätt.

Sjävklart är det skillnad på unga viner och unga viner – en “nykläckt” vit Vinho Verde från Portugal vinner lika lite på dekantering som en primeur från Beaujolais, Men pratar vi om riktigt stora viner från Graves i Bordeaux, långlagrade rieslings eller Cru-viner från Chablis eller Bourgogne så är dekanteringen verkligen på sin plats för att hjälpa vinet på traven att öppna upp sig på bästa sätt.

 1. En annan anledning till att dekantera ett vitt vin kan vara att vi oftast plockar ut dem kylskåpskalla till bordet.
 2. Ett par varv i karaffen tillsammans med rumstempererad luft gör att vinet värms upp en eller två grader automatiskt och släpper ifrån sig aromerna snabbare när vi möter upp med näsan i glaset.
You might be interested:  Hur Få Bort Unken Lukt Från Kläder?

Äldre söta, ädelrötade viner kan dessutom innehålla lite fällning/bottensats som vi inte vill ha i glasen – med en bra dekantering är detta snabbt avhjälpt. Sedan har jag fått ett mail från Jonny Sjögren i Visby som berättar att han för 10 år sedan var på en vinprovning där “värdelöst vetande-fakta” hade presenterats och han snappade upp något om “Hur många vinkorkar som går åt för att fylla Cheopspyramiden”.

Men han kommer inte ihåg den exakta siffran och hur man kom fram till detta. Hahahahaha Min första tanke var att detta går ju inte att räkna ut, och hur fasen ska jag hitta nödvändig fakta för att lista ut det på egen hand? Men skam den som ger sig tänkte jag och skickade den frågan vidare till en kollega som har ett gigantiskt bibliotek av vinlitteratur och annat spännande i ämnet.

Han skickade mig ett citat ur en bok från 2003 som kort och gott heter “Vita Viner”: “Rent teoretiskt går det åt cirka 14 miljarder korkar av naturlig storlek (för 75 cl flaskor) då pyramiden har en volym på 2.6 miljoner kubikmeter”. Jösses! Fortsätt gärna att maila in frågor, använd länken nedan som heter “Våga Fråga” – och kom ihåg att ingen fråga anses för simpel, tokig eller irrelevant – alla kan vi lära oss något nytt, om än av det enkla. Hur Får Man Bort Rödvin Från Kläder Vitt vin från Argentina och kvalitetsregionen Cuyo Mendoza. Zuccardi Viognier 2015 är fruktig och aningens blommig i doften – som om man satt i en sommarberså bland praktfulla blomster och i kvällsbrisen anar stråk av jasmin och gröna äppelblommor. Persikor, gula päron och en len honungston återfinns också i doftpaletten. 2021 Kung Fu Girl Riesling Ibland vill man bara ha ett gott vitt vin som kittlar smaklökarna, sätter igång snålvattnet och samtidigt passar utmärkt som svalkande inramning då kvällssolen sänker sig efter en varm sommardag. Skaldjuren är inhandlade, brödet uppskuret, vattenmelonerna skivade och lindade med lite salt prosciutto.

 1. Ung Fu Girl Riesling 2014, eller “Kung Fu-vinet” som den ibland kallas i folkmun har snabbt blivit ett populärt val då det gäller att prova ett rieslingvin tillverkat utanför Tyskland och Österrike.
 2. Producenten Charles Smith Wines från Washington State USA har lyckats bra med sin coola marknadsföring och sin egen stil både när det gäller designen på vinetiketterna och innehållet i flaskorna.

Denna riesling har de klassiska doft- och smaknoterna som en riesling ska ha – det vill säga päron, honungsmelon, vita blommor och stänk av lime. En aning av lite sötare persika kan återfinnas i smaken och jag ser det som ett vackert resultat av att restsötman landar på cirka 15 gr/liter. 2015 Fontanafredda Langhe Rosato Varje sommar landar det nya intressanta roséfynd bland våra Systembolagshyllor. Nebbiolodruvan är främst förknippad med stora röda viner från Piemonte som Barolo, Barbaresco och givetvis Langhe. Viner med kraft och som kräver massor av uppmärksamhet och finess för att tämja på bästa sätt – det vet vi.

Roséviner däremot på nebbiolo var för mig en ny bekantskap, tills nyss. Fontanafredda Lange Rosato 2015 från kvalitetsproducenten Fontanafredda har fått till en rejäl fullträff här – det ska sägas omedelbart. Ett friskt, fräscht och fruktigt vin med en snyggt bärig smak där röda vinbär och smultron samsas med lavendel och citrus i doft och smak.

En skön grapebeska hänger med i lång eftersmak och gör vinet utmärkt till maträtter som grillad fisk eller matigare sallader där grillad kyckling, varsamt smekt med lite svart tryffelolja, spelar huvudrollen.750 ml – 12.50% – 92.00 kr När jag ändå är inne på roséviner från Italien så vore det tjänstefel av mig att inte nämna MASI och deras lyckade satsning på Rosa dei Masi 2015, I traditionell appassimentostil så har man låtit 15% av refoscodruvorna lufttorka i cirka 50 dagar innan pressning och sin andra jäsning för att sedan skapa den karakteristiska smaken som Masivinerna gjort sig kända för.

Läckert laxrosa i sin färg, elegant och fruktig i doften där intensiva sjok av skogshallon och smultron möter direkt. Granatäpplen och svala körsbär adderar i smakpaletten och den beska som avrundar det hela passar utmärkt till typiska antipasti som serveras innan maten som aptitretare. Utmärkt till pastarätter där kyckling och fläskkött ingår.

Själv avnjuter jag detta rosévin till grillad fisk, grillade havskräftor och till lagrad västerbottenost. Jodå, sältan och gräddigheten lyfter fram frukten på ett angenämt sätt. Toppklass! 750 ml – 12.5% – Sockerhalt 0.3 g per 100 ml 119 kr
Visa hela svaret

Vad passar rödvin till?

Strävhet och mat – Har vinet låg strävhet, max klockvärde 6, fungerar det till allt från blandade bufféer och halloumiburgare till stekt vit fisk med smakrika tillbehör. Ett mjukt rödvin klarar också av en viss hetta och sötma i maten, även om det är klokt att vara sparsam med dessa egenskaper om du väljer rött vin. Röda viner med strävhetsklocka upp till 6 Många rödviner har medelstor strävhet som hamnar på klockvärde 7–8. De passar bra att kombinera med de flesta grytor och kötträtter som fläskfilé och lammkorv eller svamprisotto. Röda viner med strävhetsklocka 7–8 Har vinet en strävhetsklocka på 9 och uppåt brukar en kötträtt på nötkött, lamm eller vilt passa bäst. För att balansera strävheten är det bra med tillbehör som antingen innehåller fett i form av grädde eller smör, eller att strävheten möts av syra, exempelvis i form av en rödvinssås.
Visa hela svaret

När ska rödvin luftas?

Vilka viner ska jag dekantera eller lufta, och hur länge? – Nästan alla viner tjänar som sagt på att komma i kontakt med syre innan de dricks. I viner som uppnått en hög ålder förändras dock aromerna i vinet snabbare i kontakten med syre. En stor del av njutningen av att dricka mogna viner är i att se hur vinet förändras i glaset under tid.

 • Här råder vi därför att antingen dekantera vinet direkt innan servering eller att låta vinet luftas genom att servera det i rymliga glas samt vara uppmärksam på de skiftningar som vinet visar.
 • Även ett mousserande vin utan högt tryck kommer inte att tjäna särskilt mycket på att luftas.
 • En tumregel är att mousserande viner tillverkade genom traditionell metod, som exempelvis champagne eller cava, har strukturen att behålla sin mousse även i större kupor eller vid dekantering.
You might be interested:  Ta Bort Stearin Från Tyg?

Viner som tillverkats under lägre tryck, exempelvis vissa typer av prosecco samt Moscato d’Asti, bör behandlas mer varsamt då de har en mjukare mousse som kan försvinna fort efter servering. Hur länge ett vin ska luftas varierar alltså något beroende på hur gammalt eller ungt det är, samt vilken karaktär vinet har och vad du tycker om att framhäva.
Visa hela svaret

Hur gammalt rödvin kan man dricka?

Är de bra förslutna och står i kylskåp klarar de sig ungefär en vecka. Fatlagrade viner har utsatts för syre under lagringen och håller därför bättre. Ett fylligt och strävt rödvin brukar vara mer långlivat än ett lätt och aromatiskt vitt vin. Så länge du själv gillar aromerna är vinet inte för gammalt.
Visa hela svaret

Hur lång tid tar det för ett glas vin att försvinna?

Hur fort går alkohol ur kroppen?

Dryck och mängd Förbränningstid
Glas vin, 12,5 cl (13 %) 2 -2,5 timmar
Flaska vin, 75 cl (13 %) 11 – 12 timmar
Sprit, 4 cl (40 %) 2 – 2,5 timmar
Halv flaska sprit, 35 cl (40 %) 16 – 17 timmar

Visa hela svaret

Hur lång tid tar det för vin att koka bort?

En kompletterande tidsstudie med 20 procents alkoholblandning visade att förlusten av alkohol var ganska linjär under 5 minuter, vilket skulle innebära att endast 1,5–2 procent av alkoholen i vin försvinner för varje minuts kokning.
Visa hela svaret

Vad löser upp alkohol?

Systematiskt namn Etanol Övriga namn Etylalkohol Alkohol Kemisk formel C 2 H 5 OH Molmassa 46,069 g/mol CAS-nummer 64-17-5 Egenskaper Densitet 0,789 g/cm³ Smältpunkt –114,3 °C Kokpunkt 78,4 °C Faror Huvudfara Illamående, kräkningar, CNS -depression. Död vid allvarliga fall. / Beroende, levercirros, SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Etanol (även etylalkohol ), i dagligt tal ” alkohol ” eller ” sprit “, med den kemiska formeln C 2 H 5 OH. Hydroxylgruppen (−OH) medför att etanol klassificeras som en alkohol, Genom sin korta kolkedja och genom bildandet av vätebindningar löser sig etanol relativt lätt i vatten till skillnad från alkoholer med fler kolatomer.

 • Alla alkoholer har en viss giftverkan, men etanol är den minst giftiga av de envärda alkoholerna.
 • Den kan i utspädd form och i tillräckligt små doser (upp till något eller några gram per kilogram kroppsvikt) förtäras utan livshotande konsekvenser.
 • Förtäring även av små doser medför på sikt att det limbiska systemet i hjärnan krymper något fortare hos alkoholbrukare, än vad det vanligtvis gör (som en konsekvens av åldrandet), hos en absolutist.

Etanol utgör den rusframkallande komponenten i alkoholdrycker som öl, vin och sprit, Framställning sker oftast genom jäsning av sockerhaltiga vätskor från kolhydratrika jordbruksprodukter såsom sockerrör, majs och spannmål, Viss teknisk sprit för industriellt bruk kan vara gjord av petroleum,

 1. Bioetanol kallas av några tillverkare den etanol som är framställd av biomassa.
 2. Etanol skall inte förväxlas med metanol (träsprit).
 3. Denna kan i små doser leda till blindhet och i högre doser ofta till döden.
 4. Etanol omvandlas i kroppen av enzymet alkoholdehydrogenas till acetaldehyd, som ofta ger brukaren en samling negativa effekter kallade ” bakfylla “, och sedan bryts ner av enzymet acetaldehyddehydrogenas (ALDH) till ättiksyra,

Den specifika energin ( energivärdet ) för etanol är 29 kJ /g ( 7 kcal /g ), vilket kan jämföras med kolhydraternas och proteinernas 17 kJ/g ( 4 kcal/g ) och fettets 38 kJ/g ( 9 kcal/g ). Etanol används även som komponent i motorbränsle, där den vanligaste blandningen är E85,
Visa hela svaret

Kan man dricka 20 år gammalt vin?

Hej Sam! Tack för din fråga. Det finns inget i vin som kan bli “förstört” på samma sätt som gamla mejeriprodukter blir. Däremot kan vinet bli övermoget, oxiderat, trött och fruktsyran försvinner. Så länge man står ut med smak och doft går vinet att dricka men det kanske inte blir en så bra smakupplevelse.

Ungdomliga viner som inte lagrats på ekfat smakar bra i tre till fyra dagar öppnade om de förvaras svalt och förseglat. Ju mindre det är kvar i flaskan, desto kortare blir hållbarheten. Ett bra tips är att hälla över innehållet i en så liten behållare som möjligt eller använda sig av vingas som skyddar vinet från syre.

Det går även bra att spara en öppnad flaska med mousserande vin några dagar men var beredd på att bubblorna kan avta eller försvinna. Fatlagrade viner har redan utsatts för mild oxidation och är i regel hållbarare och kan klara sig en vecka i kylskåp.

 • När det gäller starkviner så är torr vermouth och sherry av fino- och manzanillatyp känsligast och bör behandlas som vita viner.
 • Andra sherrytyper behåller smaken i en månad när flaskan öppnats, precis som portvin av typen Tawny.
 • Portviner av typen Ruby, LBV samt Vintage har däremot kortare hållbarhet – ungefär en vecka.

Madeira däremot är oxiderad redan från början och har därför mycket lång hållbarhet. En bättre madeira håller utan problem 12 – 18 månader i öppnat tillstånd och behöver dessutom inte förvaras i kylskåp. Läs mer om hur länge öppnade vinflaskor beräknas hålla.
Visa hela svaret

Är ättika och vinäger samma sak?

Hur Får Man Bort Rödvin Från Kläder Publicerad: 07 mar 2016, kl 16:36 Ättika och vinäger är säkra och effektiva rengöringsmedel. Det finns dock tillfällen då dessa är mindre bra. Här är 4 saker du inte ska rengöra med varken ättika eller vinäger. Ättika eller vinäger, båda har samma rengöringsförmåga.

Det som skiljer de båda åt är att ättika enbart består av ättikssyra och vatten, medan vinäger (från franskans vin aigre, surt vin), även har en smak av produkten det framställs av, som till exempel äppelcidervinäger och vitvinsvinäger. Det är syran i ättika och vinäger som är den effektiva rengöringssubstansen.

Och tillsammans med bakpulver skapas en kemisk reaktion som är än mer effektiv mot smuts och ingrodda fläckar, kalkavlagringar och bakterier. Ättika och vinäger hyllas som miljövänliga och effektiva rengöringsmedel, med all rätt. Dock finns det några tillfällen då ättika och vinäger inte bör användas till rengöring.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Får Man Bort Foundation Från Kläder?

Kan man dricka 10 år gammalt vin?

Frågor och svar – Hur länge kan man lagra vin? Många viner som säljs idag produceras för att drickas direkt och bör inte lagras längre än några år, vill man lagra vin längre bör man leta efter viner med hög strävhet, syra, alkohol då de har en karaktär som vinner på lagring.

 1. Googla gärna ‘Systembolaget hållbarhet vin’ som an du läsa bolagets rekommendationer.
 2. Hur lång hållbarhet har en oöppnad vinflaska? Det är väldigt olika beroende på vilket vin.
 3. Ett ungdomligt, fruktigt vin som inte lagrats på fat bör oftast drickas inom 2-3 år för att inte förlora sin fräschör medans ett fatlagrat vin med hög syra och mycket tanniner oftast vinner på lagring och kan hålla i flera decennier.

Hur länge kan man lagra vitt vin? Hur länge kan man lagra vitt vin? Enkla ungdomliga viner bör drickas inom 1-2 år medans vita prestigeviner oftast är bättre efter 2-3 år och vissa klarar även att lagras i upp till 10 år. Kan vin bli gammalt? Är det farligt att dricka gammalt vin? Och vad gäller för rosévin hållbarhet oöppnad? Vin blir inte gammalt på så sätt att det blir dåligt eller farligt att dricka, däremot kan vin som lagrats fel eller för länge smaka dåligt.
Visa hela svaret

Vad passar rödvin till?

Strävhet och mat – Har vinet låg strävhet, max klockvärde 6, fungerar det till allt från blandade bufféer och halloumiburgare till stekt vit fisk med smakrika tillbehör. Ett mjukt rödvin klarar också av en viss hetta och sötma i maten, även om det är klokt att vara sparsam med dessa egenskaper om du väljer rött vin. Röda viner med strävhetsklocka upp till 6 Många rödviner har medelstor strävhet som hamnar på klockvärde 7–8. De passar bra att kombinera med de flesta grytor och kötträtter som fläskfilé och lammkorv eller svamprisotto. Röda viner med strävhetsklocka 7–8 Har vinet en strävhetsklocka på 9 och uppåt brukar en kötträtt på nötkött, lamm eller vilt passa bäst. För att balansera strävheten är det bra med tillbehör som antingen innehåller fett i form av grädde eller smör, eller att strävheten möts av syra, exempelvis i form av en rödvinssås.
Visa hela svaret

Hur får man bort alkohol från kläder?

Hur Får Man Bort Rödvin Från Kläder Öl på kostymen, det får inte hända. King guidar dig till att få bort fläckarna på kläderna. Redaktionen | Publicerad 2017-03-28 11:51 | Lästid: < 1 minut Sajten Esquire har listat ut man enklast får bort ölfläckar på kläderna. Öl är en vattenbaserad fläck, så du behöver inte drabbas av samma panik som man kan göra när det spills rödvin på den vita skjortan. Men, som vid alla fläckar, så bör ölfläcken åtgärdas direkt efter olyckan har skett. Det första steget är att torka upp fläcken så gott som det går, med papper eller handduk. Innan du ger dig i kast med att hälla på något medel så bör fläcken vara helt absorberad. Om du inte torkar ordentligt innan så kan fläcken sprida ut sig. Diskmedel eller tvättmedel kommer göra underverk för fläcken. Tvättbara plagg: Torka först upp så mycket som möjligt av fläcken innan du börjar behandla den. Doppa en handduk eller svamp i en hink där du blandat ljummet vatten med disk/tvättmedel. Skrubba nu på fläcken tills den försvunnit. Sedan slänger du in plagget i tvättmaskinen och hoppas på det bästa. Så gör du om du spillt på läderkläder: Torka bort ölen med en torr trasa, och behandla området med en läderinsmörjning. Så gör du om du spillt på mocka: Torka upp ölspillet, sedan behandlar du fläcken med ett rengöringskit för mocka. Här kan du läsa mer om hur du håller dina mockaskor rena. Visa hela svaret

Hur får man bort rödvin från mattan?

Så tar du bort rödvin på mattan | Cleanipedia Dags att ordna fest hemma? Att det spills rött vin på mattan är tyvärr ett klassiskt resultat av en rolig kväll. Men kvällen behöver inte vara förstörd för det, med rätt metod får du enkelt bort fläckarna.

Speciella fläckborttagningsmedel för rött vin fungerar ofta bra på mattor och de kan vara mycket effektiva. Du kan även använda mattrengöringsprodukter och vanliga fläckborttagningsmedel. Tänk bara på att läsa igenom tillverkarens anvisningar och applicera produkten på en litet område i utkanten av mattan först.

Om du inte har en mattvätt i närheten finns det snabba gör-det-själv-lösningar som du kan använda för att ta bort rödvinsfläckar på mattan – perfekt om du blir överrumplad. Här får du några tips på hur du tar bort rött vin från mattan. Att spilla vin på mattan är inte bara synd på en god dryck utan det kan också vara en städupplevelse som får dig att nyktra till.

Torka upp så mycket av fläcken som möjligt med en ren trasa. Sug upp vinet och det mesta av färgen men tryck inte för hårt för då tränger fläcken ner djupare i mattan. Gnid inte, torka bara lätt på fläcken. Applicera sedan fläckborttagare för mattor och följ anvisningarna på etiketten. Om du inte har en speciell fläckborttagare finns det några andra metoder du kan prova.

Hur Får Man Bort Rödvin Från Kläder

Det kanske låter motsägelsefullt men mer vin kan faktiskt vara lösningen. Vitt vin kan neutralisera rödvinsfläcken genom att den späder ut färgen och gör det lättare att få bort rödvinsfläcken från mattan. Samma sak gäller för mineralvatten, eftersom kolsyran lyfter rödvinsfläcken från mattfibrerna. Häll vitt vin eller mineralvatten på fläcken och torka bort överflödig vätska med en ren, lättfuktad handduk eller svamp. Strö salt på fläcken. Salt drar ut fukten så häll på rikligt så att det kan absorbera vinet. Du bör kunna se att vinet sugs upp i saltet. När du sedan dammsuger upp saltet från mattan bör fläcken ha blivit mindre. Har du fått rödvin på kläderna? Läs vår guide om hur du kan på kläder

ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Så tar du bort rödvin på mattan | Cleanipedia
Visa hela svaret