Tyg

Hur Får Man Bort Rödvin På Vita Kläder?

Hur Får Man Bort Rödvin På Vita Kläder
Hushållsprodukter endast för vita tyger – Rödvinsfläckar som redan har torkat in kan även behandlas med citronsaft eller vinäger. Eftersom syran kan påverka färgen på tyget bör denna metod endast användas för ljusa plagg. Droppa ren citronsaft eller vinäger på fläcken och låt verka i några minuter.

Använd sedan en ren trasa för att badda bort fläcken från klädesplagget, skölj i rent vatten och placera det i tvättmaskinen som vanligt. För särskilt envisa rödvinsfläckar kan du prova en mycket utspädd klorbaserad rengöringsprodukt som en sista utväg. Observera att denna typ av produkt har en kraftfull blekningseffekt och bör därför endast användas på vita tyger.

Du bör också testa tyget i förväg för att se om det tål denna aggressiva hushållsprodukt. När du har testat blötlägger du plagget i en blandning av vatten och en droppe av denna produkt i ca 1 timme. Skölj sedan i kallt, rent vatten och tvätta i tvättmaskinen.
Visa hela svaret

Hur får man bort rödvin på matta?

Så tar du bort rödvin på mattan Dags att ordna fest hemma? Att det spills rött vin på mattan är tyvärr ett klassiskt resultat av en rolig kväll. Men kvällen behöver inte vara förstörd för det, med rätt metod får du enkelt bort fläckarna. Speciella fläckborttagningsmedel för rött vin fungerar ofta bra på mattor och de kan vara mycket effektiva.

 • Du kan även använda mattrengöringsprodukter och vanliga fläckborttagningsmedel.
 • Tänk bara på att läsa igenom tillverkarens anvisningar och applicera produkten på en litet område i utkanten av mattan först.
 • Om du inte har en mattvätt i närheten finns det snabba gör-det-själv-lösningar som du kan använda för att ta bort rödvinsfläckar på mattan – perfekt om du blir överrumplad.

Här får du några tips på hur du tar bort rött vin från mattan. Att spilla vin på mattan är inte bara synd på en god dryck utan det kan också vara en städupplevelse som får dig att nyktra till. För att effektivt få bort fläckar av rött vin från fibrerna i mattan är det viktigt att du bevarar lugnet och agerar snabbt – ju snabbare du påbörjar fläckborttagningen desto bättre blir resultatet.

Torka upp så mycket av fläcken som möjligt med en ren trasa. Sug upp vinet och det mesta av färgen men tryck inte för hårt för då tränger fläcken ner djupare i mattan. Gnid inte, torka bara lätt på fläcken. Applicera sedan fläckborttagare för mattor och följ anvisningarna på etiketten. Om du inte har en speciell fläckborttagare finns det några andra metoder du kan prova.

Hur Får Man Bort Rödvin På Vita Kläder

Det kanske låter motsägelsefullt men mer vin kan faktiskt vara lösningen. Vitt vin kan neutralisera rödvinsfläcken genom att den späder ut färgen och gör det lättare att få bort rödvinsfläcken från mattan. Samma sak gäller för mineralvatten, eftersom kolsyran lyfter rödvinsfläcken från mattfibrerna. Häll vitt vin eller mineralvatten på fläcken och torka bort överflödig vätska med en ren, lättfuktad handduk eller svamp. Strö salt på fläcken. Salt drar ut fukten så häll på rikligt så att det kan absorbera vinet. Du bör kunna se att vinet sugs upp i saltet. När du sedan dammsuger upp saltet från mattan bör fläcken ha blivit mindre. Har du fått rödvin på kläderna? Läs vår guide om hur du kan på kläder

ursprungligen publicerat 21 november 2018 : Så tar du bort rödvin på mattan
Visa hela svaret

Hur får man bort alkohol fläckar?

Lös upp med lacknafta eller annat fettlösande – använd sedan vanlig tvål och vatten. Det går även att gnida in fläcken med smör för att sedan skölja av med tvål och vatten. Har du ett ömtåligt plagg rekommenderas kemiskt ren bensin.
Visa hela svaret

Vad gör man med vin som är över?

Hur använda överbliven dryck? Festen var lyckad, men all dryck gick inte åt. Hur kan man använda överblivet öl och vin?

Laga rödvinspäron eller baka en chokladkaka. Skala och kärna ur päronen. Koka dem cirka 15 minuter i en lag gjord på rödvin, vatten och socker. Låt päronen stå i lagen över natten. Servera rödvinspäronen med glass eller vispgrädde och en skvätt lag. Baka en chokladkaka på deg smaksatt med en deciliter rödvin eller mörkt öl. Njut av blåmusslor. Blåmusslor på sjömansvis tarvar minst sex deciliter friskt vitt vin. Krydda anrättningen med persilja, schalottenlök och smör. Marinera. Rödvin lämpar sig utmärkt som bas i marinader till lammkött. Griskött kan med fördel marineras i öl. Fyll ut marinaderna med vinäger, olja, vitlök, örter och kryddor enligt smak och tycke. Lägg köttet i en skål, slå på marinaden och låt köttet marineras över natten. Marinader gjorda på vitt vin lämpar sig till fisk och så kallat vitt kött. Frys in. Frys in överblivet rött eller vitt vin i portionspåsar eller portionsaskar. Det nedfrysta vinet, som håller sig fräscht länge, lämpar sig utmärkt för bakning och matlagning. Laga risotto. Både rött och vitt vin lämpar sig utmärkt för tillredning av risotto. Rött vin ger risotton en spännande färgton. Koka riset i en blandning av kött-, fisk-, höns- eller grönsaksbuljong och vin. Krydda med örter. Fånga sniglar och polera möbler med öl. Sniglar gillar öl. Varför inte använda överblivet öl som lockbete för trädgårdens objudna gäster? Slå ölet i en skål och ställ skålen i trädgården. Sniglarna kryper in i skålen som blir deras fälla. Avslaget öl lämpar sig utmärkt som polermedel till trämöbler. Doppa en trasa i öl, vrid ur den och polera möblerna. Torka sedan av de polerade möblerna med en torr trasa. Spara vinet till en senare tidpunkt. Genom att evakuera flaskan med en vakuumpump, försluta den med en stopper och förvara den svalt kan du njuta av vinet vid en senare tidpunkt. Smaken och bubblorna i evakuerad champagne och mousserande vin håller sig åtminstone ett par dagar i kylskåp. Koka soppa eller buljong. Vitt vin lämpar sig utmärkt som bas i bland annat fisksoppa och buljong. Koka fisken eller fiskresterna i en blandning av vitt vin, vatten och kryddor. Skumma av under kokningen. Använd den klara buljongen (lagen) som bas i till exempel fisksoppa. Överblivet mousserande vin sätter piff på bland annat puréer när det tillsätts strax före serveringen. Rödvin som får puttra med örter ger underbara såser. Laga sangria eller bål. Sangria innehåller rödvin, läskedryck, apelsin, citron och is. Drycken dekoreras med fruktskivor. Öl lämpar sig som bas i olika drycker. Varför inte servera en drink gjord på till exempel öl och ginger ale? Man kan faktiskt laga bål på öl och vin: blanda en flaska vitt vin och en flaska öl, söta blandningen med önskad mängd socker och dekorera bålen med jordgubbar. Använd som krydda. Portvin och andra starkviner lämpar sig utmärkt som krydda i soppor och såser. Redan några droppar sätter angenäm piff på anrättningen. Öl är en utmärkt krydda i gryträtter.

You might be interested:  Hur Mycket Garn Behövs Till En Tröja?

: Hur använda överbliven dryck?
Visa hela svaret

Kan bli doppade i vin?

Ostfondue Klassisk mat vintips VITT VIN OCH OST. Ostfondue är en riktig klassiker som kan vara hur enkel eller lyxig som helst. Doppa brödet som blivit för torrt eller välj halstrade oxfilébitar. Till fonduen passar det bäst med ett vitt vin. Ostfondue är en klassisk maträtt från Schweiz med långa traditioner.
Visa hela svaret

Hur länge ska man lufta rödvin?

Vilka viner ska jag dekantera eller lufta, och hur länge? – Nästan alla viner tjänar som sagt på att komma i kontakt med syre innan de dricks. I viner som uppnått en hög ålder förändras dock aromerna i vinet snabbare i kontakten med syre. En stor del av njutningen av att dricka mogna viner är i att se hur vinet förändras i glaset under tid.

 • Här råder vi därför att antingen dekantera vinet direkt innan servering eller att låta vinet luftas genom att servera det i rymliga glas samt vara uppmärksam på de skiftningar som vinet visar.
 • Även ett mousserande vin utan högt tryck kommer inte att tjäna särskilt mycket på att luftas.
 • En tumregel är att mousserande viner tillverkade genom traditionell metod, som exempelvis champagne eller cava, har strukturen att behålla sin mousse även i större kupor eller vid dekantering.

Viner som tillverkats under lägre tryck, exempelvis vissa typer av prosecco samt Moscato d’Asti, bör behandlas mer varsamt då de har en mjukare mousse som kan försvinna fort efter servering. Hur länge ett vin ska luftas varierar alltså något beroende på hur gammalt eller ungt det är, samt vilken karaktär vinet har och vad du tycker om att framhäva.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det För Blöta Kläder Att Mögla?

Kan Vinfläck med salt?

1. Saltet, din bästa kompis – Ett klassiskt knep som ofta funkar väldigt bra, ibland så bra att hela fläcken försvinner på en gång. Skölj fläcken med vatten och strö sedan på rikligt med salt, låt ligga i cirka 30 minuter och skrapa sedan bort saltet. Om fläcken inte är borta kan du slänga in det nedfläckade i tvättmaskinen för garanterat fläckfritt resultat.
Visa hela svaret

Varför ska man dricka vatten till rödvin?

Det verkar som om midsommarhelg och ledigheter är en bra tidpunkt att reflektera över vin och annat som hör därtill. Frågelådan har klingat till allt som oftast och eftersom sommar och semester är tider då vi ägnar oss åt att resa, upptäcka, stanna till och njuta av tillvaron så gör även jag detta genom att botanisera bland frågorna en stund.

Sara Johannesson från Värnamo funderar kring det här med vattnets betydelse för vinet: ” Varför serveras det alltid ett glas vatten till vin när jag är på restaurang, min väninna säger att det till och med är lag på detta?” Bra fråga tycker jag, vatten och vin hör för mig ihop på ett självklart sätt – precis som Yin & Yang, Helan & Halvan, Gene Simmons & Paul Stanley etcetera.

Till att börja med kan vi stryka att det skulle vara lag på att vatten måste serveras till vin på restaurang, det finns inte skrivet i vare sig restaurang- eller serveringslagar. Däremot kanske man skulle kunna tycka att det vore en god idé. Vin är som du kanske vet vätskedrivande och för att undvika uttorkning är ett glas vatten bra för att återställa den rätta balansen i kroppen redan från början.

 • Sedan fungerar även vattnet utmärkt som “munskölj” mellan tuggorna om man nu äter mat till vinet, vilket ger både mat och vin mer rättvisa.
 • Salt mat kan förstöra ett vin, söt mat förstärker eventuell strävhet i ett annat vin.
 • Är maten väldigt kryddstark så utsätts smaklökarna för stora påfrestningar och då kan vattnet bli en perfekt utjämnare i munhålan innan man tar den tänkta klunken med vin.

Vattnet blir således den perfekta smak- och upplevelsekamraten när mat och vin ska kombineras. Lägg sedan till att vattnet är bra för att hålla ordning på hur mycket vin man skickar i sig under en måltid eller när vinet “bara” är tänkt som en sällskapsdryck eller aperitif i den varma sommarkvällen.

Är du ute efter att släcka törsten är vinet inte alltid det ultimata valet – det är däremot vattnet! Uttrycket “varannan vatten” är superbra på många sätt. Per-Erik Paulsson i Landskrona frågar: “Är dekantering av vita viner att rekommendera?”. Varför inte – brukar jag svara. Unga vita viner vinner precis som unga röda viner på att få luftas en smula, så att aromerna frigörs på bästa sätt.

Sjävklart är det skillnad på unga viner och unga viner – en “nykläckt” vit Vinho Verde från Portugal vinner lika lite på dekantering som en primeur från Beaujolais, Men pratar vi om riktigt stora viner från Graves i Bordeaux, långlagrade rieslings eller Cru-viner från Chablis eller Bourgogne så är dekanteringen verkligen på sin plats för att hjälpa vinet på traven att öppna upp sig på bästa sätt.

En annan anledning till att dekantera ett vitt vin kan vara att vi oftast plockar ut dem kylskåpskalla till bordet. Ett par varv i karaffen tillsammans med rumstempererad luft gör att vinet värms upp en eller två grader automatiskt och släpper ifrån sig aromerna snabbare när vi möter upp med näsan i glaset.

Äldre söta, ädelrötade viner kan dessutom innehålla lite fällning/bottensats som vi inte vill ha i glasen – med en bra dekantering är detta snabbt avhjälpt. Sedan har jag fått ett mail från Jonny Sjögren i Visby som berättar att han för 10 år sedan var på en vinprovning där “värdelöst vetande-fakta” hade presenterats och han snappade upp något om “Hur många vinkorkar som går åt för att fylla Cheopspyramiden”.

 1. Men han kommer inte ihåg den exakta siffran och hur man kom fram till detta.
 2. Hahahahaha Min första tanke var att detta går ju inte att räkna ut, och hur fasen ska jag hitta nödvändig fakta för att lista ut det på egen hand? Men skam den som ger sig tänkte jag och skickade den frågan vidare till en kollega som har ett gigantiskt bibliotek av vinlitteratur och annat spännande i ämnet.
You might be interested:  Vad Hade Vikingarna För Kläder?

Han skickade mig ett citat ur en bok från 2003 som kort och gott heter “Vita Viner”: “Rent teoretiskt går det åt cirka 14 miljarder korkar av naturlig storlek (för 75 cl flaskor) då pyramiden har en volym på 2.6 miljoner kubikmeter”. Jösses! Fortsätt gärna att maila in frågor, använd länken nedan som heter “Våga Fråga” – och kom ihåg att ingen fråga anses för simpel, tokig eller irrelevant – alla kan vi lära oss något nytt, om än av det enkla. Hur Får Man Bort Rödvin På Vita Kläder Vitt vin från Argentina och kvalitetsregionen Cuyo Mendoza. Zuccardi Viognier 2015 är fruktig och aningens blommig i doften – som om man satt i en sommarberså bland praktfulla blomster och i kvällsbrisen anar stråk av jasmin och gröna äppelblommor. Persikor, gula päron och en len honungston återfinns också i doftpaletten. 2021 Kung Fu Girl Riesling Ibland vill man bara ha ett gott vitt vin som kittlar smaklökarna, sätter igång snålvattnet och samtidigt passar utmärkt som svalkande inramning då kvällssolen sänker sig efter en varm sommardag. Skaldjuren är inhandlade, brödet uppskuret, vattenmelonerna skivade och lindade med lite salt prosciutto.

 1. Ung Fu Girl Riesling 2014, eller “Kung Fu-vinet” som den ibland kallas i folkmun har snabbt blivit ett populärt val då det gäller att prova ett rieslingvin tillverkat utanför Tyskland och Österrike.
 2. Producenten Charles Smith Wines från Washington State USA har lyckats bra med sin coola marknadsföring och sin egen stil både när det gäller designen på vinetiketterna och innehållet i flaskorna.

Denna riesling har de klassiska doft- och smaknoterna som en riesling ska ha – det vill säga päron, honungsmelon, vita blommor och stänk av lime. En aning av lite sötare persika kan återfinnas i smaken och jag ser det som ett vackert resultat av att restsötman landar på cirka 15 gr/liter. 2015 Fontanafredda Langhe Rosato Varje sommar landar det nya intressanta roséfynd bland våra Systembolagshyllor. Nebbiolodruvan är främst förknippad med stora röda viner från Piemonte som Barolo, Barbaresco och givetvis Langhe. Viner med kraft och som kräver massor av uppmärksamhet och finess för att tämja på bästa sätt – det vet vi.

 • Roséviner däremot på nebbiolo var för mig en ny bekantskap, tills nyss.
 • Fontanafredda Lange Rosato 2015 från kvalitetsproducenten Fontanafredda har fått till en rejäl fullträff här – det ska sägas omedelbart.
 • Ett friskt, fräscht och fruktigt vin med en snyggt bärig smak där röda vinbär och smultron samsas med lavendel och citrus i doft och smak.

En skön grapebeska hänger med i lång eftersmak och gör vinet utmärkt till maträtter som grillad fisk eller matigare sallader där grillad kyckling, varsamt smekt med lite svart tryffelolja, spelar huvudrollen.750 ml – 12.50% – 92.00 kr När jag ändå är inne på roséviner från Italien så vore det tjänstefel av mig att inte nämna MASI och deras lyckade satsning på Rosa dei Masi 2015, I traditionell appassimentostil så har man låtit 15% av refoscodruvorna lufttorka i cirka 50 dagar innan pressning och sin andra jäsning för att sedan skapa den karakteristiska smaken som Masivinerna gjort sig kända för.

Läckert laxrosa i sin färg, elegant och fruktig i doften där intensiva sjok av skogshallon och smultron möter direkt. Granatäpplen och svala körsbär adderar i smakpaletten och den beska som avrundar det hela passar utmärkt till typiska antipasti som serveras innan maten som aptitretare. Utmärkt till pastarätter där kyckling och fläskkött ingår.

Själv avnjuter jag detta rosévin till grillad fisk, grillade havskräftor och till lagrad västerbottenost. Jodå, sältan och gräddigheten lyfter fram frukten på ett angenämt sätt. Toppklass! 750 ml – 12.5% – Sockerhalt 0.3 g per 100 ml 119 kr
Visa hela svaret