Tyg

Hur Får Man Bort Svettfläckar Från Vita Kläder?

Hur Får Man Bort Svettfläckar Från Vita Kläder
Så här gör du för att få bort gula fläckar på vita kläder med bakpulver: –

 1. Blanda lite bakpulver och vatten till det att du fått en tjock pasta.
 2. Applicera pastan på fläckarna och låt den verka i ca 20 minuter.
 3. Tvätta därefter plagget enligt instruktionerna på tvättlappen.

Sådär! Dina svettfläckar under armarna bör snart vara ett minne bott om du följt de här stegen.

 • Låt alltid din deodorant torka in ordentligt innan du tar på dig tröjan.
 • Använd inte för mycket deodorant då den riskerar att smeta av sig på kläderna om för stor mängd används.
 • Använd inte kläder som exempelvis har gula fläckar under armarna, ta istället bort fläckarna så fort du har möjlighet innan du använder tröjan igen.
 • Låt inte svettiga kläder ligga i en hög på golvet, utan tvätta kläderna så snabbt som möjligt efter användning. Svetten bildar lätt annars gula fläckar.

Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar under armarna?

Ta bort fläckar på kläder – Fläckborttagning – Eton Du kommer att råka ut för fläckar. En tumregel är att ta dig an dem så snart som möjligt för att förhindra att de blir permanenta och för att skjortan ska hålla sig snygg längre. ALLMÄNT: LÄTTARE FLÄCKAR Badda med en ren tygtrasa fuktad med lite såpvatten.

Skölj i kallt vatten. ALLMÄNT: TUFFARE FLÄCKAR Förbehandla med fläckborttagningsmedel och tvätta i maskin direkt. BLOD Skölj i kallvatten så snart som möjligt (varmvatten får blodet att koagulera och fastna). KAFFE Skölj nya fläckar i kallt vatten. Gamla fläckar kan kräva fläckborttagningsmedel före tvätt.

BLÄCK Behandla fläcken med citronsyra och tvätta skjortan i maskin som vanligt. OLJA Badda försiktigt med en ren tygtrasa fuktad med vatten och ofärgat diskmedel. Skölj med kallt vatten. VIN Samla omedelbart upp all vätska. Häll ordentligt med salt på fläcken och låt verka tills vinet har absorberats; ju längre desto bättre.

Skölj noga med kallt vatten och tvätta i maskin. SVETTFLÄCKAR Deodoranter som innehåller aluminium kan reagera på kroppens naturliga salter och orsaka gula fläckar. Applicera en blandning av lika delar ofärgat diskmedel och citronsyra blandat med lite vatten på fläckarna. Låt verka i 20 minuter. Skölj i kallt vatten och tvätta sedan i maskin.

FLÄCKAR PÅ ULL Ta bort all vätska. Behandla med citronjuice eller ättika och ljummet vatten. Badda försiktigt, gnugga inte. Skölj i kallt vatten. FLÄCKAR PÅ SIDEN Ta bort all vätska. Behandla med lika delar ättika och ulltvättmedel i kallt vatten. Badda försiktigt på fläcken, gnugga inte.
Visa hela svaret

Hur får man bort fläckar av deodorant?

Fläckborttagning – Tips som tar bort fläckar Så trist när man får en fläck på ett favoritplagg, på bordsduken eller i soffan. Här har vi samlat de bästa tipsen och husmorsknepen om hur du kan få bort fläckar från fett, kaffe, blod, vin och mycket mer.

 • Så får du bort 37 vanliga fläckar Att ta bort fläckar i stället för att tvätta hela plagg är mer skonsamt för dina kläder men också för miljön.
 • Med fläckborttagning och vädring kommer du långt när det handlar om att ta hand om dina kläder och andra textilier.
 • Det bästa är att behandla fläckar direkt när de uppstår.

Ibland upptäcks fläcken först när den redan torkat in och då kan det vara svårare att få bort den men med lite tålamod och rätt medel kan du ändå få ett lyckat resultat. Bra att ha hemma

 • Ett bra fläckborttagningsmedel som du med all säkert har hemma är vanligt handdiskmedel. En droppe i ljummet vatten löser många fläckar till och med gräsfläckar. Hemfrids eget miljövänliga diskmedel funkar jättebra!
 • Galltvål är en annan produkt som också räddar många plagg. Den är en ekologisk fläckborttagnings- och rengöringstvål som du hittar du i välsorterade mataffärer och butiker som säljer rengöringsprodukter.
 • Andra mer specialiserade produkter för fläckborttagning är glycerol/glycerin, ammoniak, rödsprit, etanol och kemiskt ren bensin.
 • Skafferivaror som fungerar mot många fläckar är salt, citron, citronsyra, vinsyra, bikarbonat, ättika, vinäger, jordnötssmör, mjölk, filmjölk och yoghurt.
 • Vita trasor.

Gör så här Om det inte står något annat vid respektive fläckborttagningstips så gäller dessa grundregler.

 • Gnugga inte vid fläckborttagning eftersom du då riskerar att sprida ut fläcken och skada tyget. Dutta i stället utifrån kanten och in mot mitten på fläcken.
 • Använd alltid vita trasor vid fläckborttagning eftersom färgade trasor kan fälla färg.
 • För att vara på säkra sidan så att materialet inte bleks eller på annat sätt påverkas negativt så testa alltid på ett mindre synligt ställe med det medel du tänker använda till fläckborttagningen. På ett klädesplagg kan det vara på en fåll på insidan, på en möbel på undersidan eller baksidan.

Sug först upp så mycket som möjligt av en fettfläck med hushållspapper. Ta bort fettfläckar En fettfläck får du bort genom att först suga upp så mycket som möjligt med till exempel hushållspapper. Strö därefter potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det stå över natten.

 1. Dammsug bort överskottet, behandla fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta sen som vanligt i maskin.
 2. Ta bort kaffefläckar Hur du tar hand om kaffefläckar beror på om det är svart kaffe eller kaffe med mjölk eller grädde.
 3. Blötlägg fläcken först i kallt vatten och sen i så hett vatten som tyget tål för fläckar med kaffe med mjölk eller grädde i.
You might be interested:  Vilken Typ Av Kläder Behöver Plantorkas Varför?

För fläckar av svart kaffe brukar blötläggning i hett vatten lösa fläcken. Om fläcken är helt färsk kan kallt vatten fungera. För tyger som inte tål hett vatten kan du testa att badda fläcken med en uppvispad äggula i ljummet vatten. Ta bort blodfläckar Börja alltid med att skölja blodfläckar i kallt vatten, inte varmt! Blodfläckar innehåller mycket proteiner och de fäster ännu mer om de får varmt vatten på sig och då riskerar du att de inte går att få bort alls.

 1. Det bästa är att skölja direkt med kallt vatten men om fläcken hunnit torka kan du blötlägga i kallt vatten med salt.
 2. Räkna med ett par matskedar salt per liter vatten och låt plagget ligga i blöt ett par timmar och se till att fläcken är borta innan du tvättar som vanligt.
 3. Om fläcken trots allt är kvar kan du testa med en blandning av två delar bikarbonat och en del vatten.

Lägg på fläcken och låt stå i en halvtimme. Skrapa bort överflödigt och dutta med en fuktig trasa för att få bort det sista innan du tvättar som vanligt. När du sköljt vinfläcken med vatten, strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan. Ta bort vinfläckar Vinfläckar, framförallt rödvinsfläckar och rosévinsfläckar, baddas med vatten, helst direkt när de uppstår.

Strö sen på rikligt med salt och låt saltet dra ut vätskan i omgångar. Skölj med så hett vatten som tyget tål och tvätta som vanligt. Om fläcken är kvar efter tvätten testa att behandla med ättika utspätt i varmt vatten, gärna hett om tyget tål det. För gamla fläckar finns husmorsknepet att få bort vinfläckar med het fet mjölk.

Värm upp mjölken tills den sjuder, lägg i tyget med fläcken och låt ligga kvar tills mjölken svalnat. Apelsin Blanda lite ammoniak i ljummet vatten. Doppa en trasa och dutta på apelsinfläcken tills så mycket som möjligt av den har försvunnit. Tryck sedan med torrt papper för att suga upp fläcken.

 • Asfalt Fukta en bit av en trasa med kemiskt ren bensin och dutta utifrån och in på nyare asfaltfläckar.
 • Gamla fläckar kan du få bort genom att gnida fläcken med jordnötssmör.
 • Banan Spotta på bananfläcken om den inte hunnit mörkna än och arbeta in i fläcken och skölj efteråt.
 • Citron fungerar på ljusa tyger.

Blanda lite citronsaft med vatten. Citron kan bleka så var försiktig om det är ett plagg som du är väldigt rädd om. Du kan även testa glycerin på mörka bananfläckar och tvätta sedan med tvättmedel efteråt. Blåbär Testa först att badda blåbärsfläcken med en droppe diskmedel i ljummet vatten på en trasa.

 1. Om det krävs mer överväg om ditt tyg tål blekning, i så fall kan du testa med citron.
 2. Glycerin kan också hjälpa mot blåbärsfläckar.
 3. Bär Testa att dutta äppelcidervinäger eller citron på bärfläckar.
 4. Tänk dock på att det kan bleka tyget så prova först på ett osynligt ställe.
 5. Intorkade bärfläckar kan du få bort genom att lägga i blöt i filmjölk eller yoghurt över natten.

Choklad Chokladfläckar får du enklast bort om du kan behandla dem så fort som möjligt. Spola först med kallt vatten från baksidan av tyget och förbehandla sen chokladfläcken med diskmedel eller flytande tvättmedel och låt det verka en stund. Lägg sen plagget i blöt över natten i så hög värme som det tål, se skötselrådet, och tvätta som vanligt nästa morgon.

Deodorant Gula deodorantfläckar i armhålor på kläder kan du få bort genom att blanda diskmedel med citronsyra. Stryk på fläckarna, vänta i 30 minuter och skölj. En annan metod är att få bort dem med ättika! Blanda 1 del ättika till 10 delar vatten, lägg i blöt i några timmar och tvätta därefter plagget som vanligt.

Frukt och grönt Fruktfläckar och fläckar från grönsaker kan du få bort med en lösning av ½ tesked citronsyra till 1 deciliter vatten. Citronsyra kan bleka så om det är ett ömtåligt plagg kan du i stället testa att doppa fläcken i så varmt vatten som plagget tål med en skvätt ättika i.

 1. Glassfläckar får du ofta bort med vatten och diskmedel.
 2. Glass Lägg kläder med glassfläckar i kallt vatten en stund.
 3. Droppa i lite diskmedel, rör runt och låt ligga en stund till.
 4. Tvätta därefter plagget som vanligt.
 5. Gräs Diskmedel eller såpa brukar fungera bra på gräsfläckar.
 6. Förbehandla fläckarna med det, låt verka i ungefär en timme och tvätta sen som vanligt.

Andra metoder är att gnida är att behandla vita plagg som fått gräsfläckar med ren sprit eller etanol. Färgade plagg mår bättre av en förbehandling med diskmedel och vinäger. Jord Vänta tills tyget är torrt och borsta eller dammsug bort så mycket du kan så sprider du inte ut jordfläcken.

Blötlägg sen i så varmt vatten som plagget tål med diskmedel. Skölj av och tvätta sen som vanligt. Ketchup Ketchupfläckar får du ofta bort med vanligt handdiskmedel och vatten. Om de är riktigt envisa kan du använda rödsprit. Klister Doppa en trasa i kemiskt ren bensin och dutta tills fläcken är borta. Tvätta därefter ytan där fläcken satt med galltvål och låt verka i 30 minuter innan du tvättar hela plagget.

Galltvål och etanol kan lösa fläckar av kulspetspenna. Kulspetspenna Galltvål kan lösa fläckar av kulspetspenna. Etanol fungerar ofta också för att få bort bläck från kläder men om det är ett färgat tyg riskerar du att bleka tyget med etanol. Kåda Fläckar från kåda kan du få bort med ren sprit.

You might be interested:  Hur Får Man Gratis Kläder Från Shein?

När fläcken inte syns längre tvättar du som vanligt. Läppstift Fläckar av läppstift går oftast bort i den vanliga tvätten i tvättmaskin. En annan metod är att gnida in läppstiftsfläckarna med gammalt torrt vitt bröd. Majonnäs Skrapa bort så mycket som möjligt av majonnäsfläcken. Förbehandla sen fläcken med diskmedel eller såpa och tvätta därefter plagget som vanligt Om det är en gammal mjölkfläck, testa med vinäger eller rödsprit.

Mjölk Mjölkfläckar får du oftast bort med handtvål och vatten. Om det är en gammal fläck, testa med vinäger eller rödsprit. Skölj noga efteråt och tvätta sen som vanligt. Nagellack På samma sätt som du får bort nagellacket från naglarna kan du också få bort en nagellacksfläck från många material, med aceton.

 • Det fungerar dock inte på syntetmaterial.
 • På mer ömtåliga material kan du testa med kemiskt ren bensin.
 • Prova alltid på ett osynligt ställe innan du ger dig på framsidan på ett plagg.
 • Olja För att få bort olja från kläder, sug upp så mycket av oljan du kan med hushållspapper.
 • Pudra över potatismjöl eller majsmjöl över fläcken och låt det suga upp över natten Skaka bort eller dammsug bort överflödigt mjöl och behandla fläcken med diskmedel.

Låt ligga i blöt en stund och tvätta sen som vanligt. Persika och nektarin Skölj helst omgående persikafläckar och nektarinfläckar i så hett vatten som tyget tål. Citronsyralösning, ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, kan annars fungera. Citronsyra kan bleka tyg så testa alltid på ett osynligt ställe först.

 1. En annan metod är att ha en skvätt ättika i vatten och försöka lösa fläcken i det.
 2. Rost För att få bort rostfläckar kan du använda citron, citronsyralösning, med ½ tesked citronsyra i 1 liter vatten, eller koncentrerad vinsyra.
 3. Syror kan bleka tyger så tänk på det innan du provar detta.
 4. En kombination av citronsyralösning tillsammans med galltvål är en annan metod värd att testa.

Bearbeta fläcken med det medel du valt i ca 15 minuter och tvätta sen som vanligt. Skokräm Behandla skokrämsfläckar så fort som möjligt. På vita tyger kan du testa med ren alkohol. På färgade tyger bör du späda ut med vatten och testa på ett osynligt ställ som en fåll så du inte riskerar att bleka tyget runt fläcken.

 • Smink
 • Sminkfläckar förbehandlar du med flytande diskmedel, tvättmedel eller såpa innan du tvättar som vanligt.
 • Solkräm
 • Förbehandla solskrämsfläckar med flytande diskmedel eller tvättmedel och tvätta sedan plagget som vanligt.
 • Spenat

Färska spenatfläckar kan du få bort med rinnande kallt vatten och därefter förbehandla med flytande tvättmedel eller diskmedel innan du tvättar som vanligt. Att dela en potatis och gnida på fläcken är också ett gammalt husmorsknep.

 1. Spritpenna
 2. T-röd kan ta bort fläckar av spritpenna men det finns en risk att tyget runt fläcken bleks så prova på ett osynligt ställe först.
 3. Stearin

För att få bort stearin från kläder, börja med att peta loss så mycket av stearinet som det går. Lägg hushållspapper på din strykbräda, lägg på tyget med fläcken och ytterligare ett lager med hushållspapper ovanpå. När du stryker värms stearinet upp och sugs in i hushållspappret.

 • Upprepa tills fläcken är borta.
 • Behandla sedan den återstående fläcken med diskmedel och tvätta sen som vanligt.
 • För att få bort stearin från glas, lägg glaset i frysen över natten.
 • Morgonen därpå har stearinet krympt och du kan peta ut det.
 • Diska i hett vatten och eftertorka med hushållspapper.
 • En sprayflaska med ättika och vatten är bra att ha till träningskläderna Svett Vanlig tvål eller flytande tvättmedel fungerar ofta för att få bort svettfläckar.

Bearbeta fläckarna innan du tvättar som vanligt. På kläder som har blivit missfärgade av svett kan du få bort fläckarna med ättika och varmt vatten innan du tvättar som vanligt. Till träningskläder som blir svettiga ofta är ett tips att ha en sprayflaska med ättika och vatten och regelbundet spraya de svettigaste områdena, låta verka i tio minuter och sen tvätta som vanligt.

 • Te Hur du tar hand om tefläckar beror på om det är rent te eller te med mjölk eller grädde.
 • För tefläckar utan mjölk eller grädde skölj i så hett vatten som tyget tål, helst direkt när fläcken uppstått.
 • Om det är mjölk eller grädde i teet lägg fläcken först i kallt vatten och sen i kokande om tyget tål det.
You might be interested:  Hur Ofta Tvättar Ni Kläder?

Om fläcken är kvar efter det kan du prova att badda fläcken med en blandning av alkohol och ättika. Tomatsås Skölj eller lägg fläcken i blöt i kallt vatten i en timme. Behandla sen fläcken med glycerin, låt sitta i en bra stund och tvätta sedan som vanligt.
Visa hela svaret

Varför får man gula Svettfläckar?

Vad är gula fläckar? – Problem med svettfläckar uppstår då fläckarna får torka och inte tvättas direkt, eller om svetten blandas med antiperspirant eller deodorant, Med tiden kan aluminium i produkten och saltet i din svett kombineras till en gulaktig fläck, som är svårare att få bort i normal tvätt.
Visa hela svaret

Får inte bort Svettlukten under armarna?

Vad kan jag göra åt svett och svettlukt? –

 • Tvätta dig med tvål och vatten, morgon och kväll och använd deo på morgonen. Tänk på att huden kan bli irriterad om du tvättar dig oftare än så.
 • Använd deo som innehåller antiperspirant. Du kan fråga om råd på ett apotek.
 • Byt till rena strumpor och underkläder varje dag. Även det plagg du har närmast överkroppen är bra att byta varje dag.
 • Byt mellan olika skor om du har mycket fotsvett. Det är bra att låta skorna torka inuti, innan du använder dem igen. Skor av läder eller tyg är bättre än skor av plast. Undvik täta gymnastikskor och gummistövlar.
 • Ha inte för tajta kläder om du svettas mycket under armarna. Undvik också kläder som skaver och irriterar i armhålorna.
 • Använd svarta, vita eller mönstrade kläder om du inte vill att svetten ska synas. Våta fläckar syns mindre då. Pröva att blöta ett hörn av olika tröjor eller skjortor, och se hur mörk fläcken blir.

Visa hela svaret

Hur undviker man svettfläckar under armarna?

Tips mot svettfläckar – Här är våra bästa knep för att slippa lökringar: 1. Ta inte för mycket deo I svettiga tider kan det vara lockande att ösa på med deo. Det här riskerar dock att ge motsatt effekt. För mycket deodorant tenderar nämligen att absorberas av tyg – något som skapar en bas för svettfläckar, skriver The Spruce, Bildkälla: Claudio Bresciani/TT 2. Använd antiperspirant istället för deo Ett annat alternativ till deodorant är antiperspirant – en produkt som fyller samma funktion men som är utformad för att minska svettande. Särskilt bra fungerar antiperspirant i armhålor – vilket gör det perfekt för att motverka svettfläckar, uppger 1177 vårdguiden,3. Hur Får Man Bort Svettfläckar Från Vita Kläder Bildkälla: Isabell Höjman/TT 4. Ha lösa tröjor Sist men inte minst är ett annat knep att ha på sig lösare tröjor. Det här döljer svettringar och gör även att du svettas mindre på stort, skriver UMO, Läs även: Därför svettas vissa mer än andra
Visa hela svaret

Hur får man bort gula fläckar på vita kläder?

Svettfläckar och andra gula fläckar på vita kläder – Gula fläckar på vita kläder är en tråkig effekt som tyvärr är vanligt då produkter som deodoranter och solskydd kan missfärga. Men att ta bort svettfläckar på våra favoritkläder behöver inte vara särskilt svårt. Det finns flera sätt att gå till väga, kanske har du redan något av hjälpmedlen hemma i köksskåpet?

Om du vill få bort fläckar på vita kläder med en vanlig maskintvätt får du bäst effekt av ett tvättmedel som är speciellt framtaget för vittvätt. Till naturmaterial finns det flera husmorsknep som fungerar hur bra som helst. Du kan enkelt ta bort gula fläckar på vita kläder med ättika eller vitvinsvinäger utan färg. Badda lite direkt på fläcken och låt stå i 30 minuter innan du tvättar. Det går även bra att pudra svettfläckar och andra gula fläckar med bakpulver. Blöt först plagget i kallt vatten och låt stå över natten. Tvätta sedan enligt anvisningarna.

Visa hela svaret

Hur får man bort mörka fläckar i armhålan?

Så tar du bort gula fläckar under armarna – Framförallt på vita kläder kan gula fläckar vara väldigt framträdande, vilket inte är så snyggt. Så hur får man bort gula fläckar under armarna? Jo, första steget är att prova att tvätta kläderna med ett kvalitetstvättmedel.

Gula svettfläckar orsakas av proteinet i svett i kombination med kemikalier i deodoranter. Många moderna tvättmedel är anpassade för att bryta ned just proteinbaserade fläckar, ett bra exempel är Via Tvättkapslar Color, För att ta bort gula fläckar på vita kläder räcker det ofta med att förbehandla fläckarna.

Ta en liten mängd av ett bra flytande tvättmedel och applicera på fläcken. Massera in det i tyget med baksidan av en sked eller gnugga försiktigt olika delar av tyget mot varandra. Låt tvättmedlet verka i ungefär en halvtimme innan du därefter tvättar det enligt plaggets tvättsymboler,
Visa hela svaret