Tyg

Hur Får Man Svarta Kläder Svarta Igen?

Hur Får Man Svarta Kläder Svarta Igen
99,00 kr Back to black. Återfärgar dina svarta textilier. Allt finns i påsen. Enkelt och effektivt. Återfärgar bomull, linne, viskos, juteväv, samt tyger med minst 50% av dessa fibrer. Färgar inte 100% syntet (polyester, akryl, mikrofiber etc.) Väg tyget för bästa resultat: T-shirt: 100-150 g, Jeans: 600g, skjorta: 200g, tunna byxor: 300g.

 1. Blöt det rena tyget och lägg ut det välfördelat i tvättmaskinen. Tillsätt minst 2 L extra vatten i tvättrumman/doseringsfacket.
 2. Klipp upp påsen längs den streckade linjen och placera direkt på tyget utan att tömma den.
 3. Starta ett tvättprogram 40 grader utan förtärt eller ekonomiprogram.
 4. Ta ut den tomma påsen då programmet är klart, kör tyget ytterligare ett tvättprogram på 40 grader med vanligt tvättmedel. Torka i tumlare eller i skuggan. Torka av gummilisten i maskinen och kör en tom maskin 60 grader. Efter färgning bör tyget tvättas med andra mörka textiler de första 2-3 tvättarna. Ofarligt för septitankar.
 • Mer information
 • Recensioner (0)

Visa hela svaret

Hur behåller man färgen på svarta kläder?

Tvätta svarta jeans | Tips för jeanstvätt

 1. Läs alltid noga på tvättlappen. Jeans tillverkas på många olika sätt och långt ifrån alla jeans är färgbeständiga.
 2. Skydda färgerna. Använd ett tvättmedel som är speciellt anpassat för att tvätta färgade kläder, till exempel Via Color flytande. Tänk på att alltid följa instruktionerna på förpackningen när du tvättar.
 3. Tvätta in och ut. Det minskar risken att färgerna mattas och är särskilt viktigt när du ska tvätta svarta jeans.

När du tvättat och torkat dina jeans, häng dem på en klädhängare i knävecken för att undvika att de blir säckiga i tyget på knäets baksida. Jeans uppfanns redan på 1800-talet och även om mycket har hänt i tvättväg sedan dess är det fortfarande ibland svårt att veta hur de ska tvättas.

Särskilt svårt kan det vara att tvätta svarta jeans. Men var lugn, här hittar du goda råd för att få jeansen rena samtidigt som de behåller sina färger. Hur tvättar man jeans? Och hur ofta ska man ? Faktum är att jeans inte behöver tvättas så ofta, men när det väl är dags är det därför desto viktigare att du gör ett bra jobb.

När det gäller jeans-tvättråd gäller i grunden samma råd som för all annan tvättning: läs på tvättlappen. Därefter kan du med fördel välja någon av följande metoder för att tvätta dina jeans:

 • Frys dina jeans. Det kan låta lite galet men att frysa jeans är ett utmärkt sätt för att ta död på bakterier som överförts från huden till tyget. Vänd jeansen ut och in och lägg dem i frysen över natten. Morgonen därpå kör du dem i torktumlaren i ca 20 minuter. Den här metoden får dina jeans rena samtidigt som de håller formen.
 • Tvätta jeansen i tvättmaskin. Vänd jeansen ut och in och stoppa dem i tvättmaskinen. Följ råden på tvättlappen, men generellt bör du välja en låg temperatur för att inte jeansens färger ska mattas. Tvätta med ett milt tvättmedel. Sträck jeansen i sömmarna medan de fortfarande är blöta för att undvika att de krymper onödigt mycket. Torktumla inte, häng upp dem på en tvättlina så håller de sig fräscha längre.
 • Handtvätta jeansen. Vänd jeansen ut och in och lägg dem i en balja vatten. Häll i ett milt tvättmedel som passar för handtvätt, till exempel Via Color flytande. Jobba in tvättmedlet i tyget med händerna, det är viktigt att blötlägga hela plagget för att både få bort smuts och bakterier. Torktumla inte, häng upp dem på en tvättlina.
You might be interested:  Hur Lång Tid Tar Det För Kläder Att Torka?

The Poll Mäter och doserar din tvättmaskin automatiskt tvättmedlet vid varje tvätt (autodoseringsfunktion)? 0 Votes Att tvätta svarta jeans kan kännas läskigt eftersom den svarta färgen lätt mattas vid tvätt. Men det finns sätt att minska risken för obehagliga överraskningar, här är vårt bästa tvättråd:

 1. Vänd dina svarta jeans in och ut och lägg dem i en balja kallt vatten. Häll i ca 2 deciliter vinäger. Vinägern gör att plaggets svarta färger sätter sig och minskar således risken att plagget tappar färg.
 2. Låt plagget suga åt sig en stund. Häll därefter ut vattnet och tappa upp nytt fräsch kallt vatten i baljan. Den här gången häller du i ett milt tvättmedel anpassat för svarta kläder, till exempel Via Black Velvet. Följ instruktionerna på förpackningen för att tvätta jeansen.
 3. När plagget är färdigtvättat hänger du upp det på en tvättlina för att torka.

I idealfallet ska ett nytt par jeans inte tvättas de första sex månaderna. Det gör att plaggets färger hinner sätta sig och minskar risken för att färgerna ska mattas vid tvätt. Om du har många ljusa möbler eller ljusa kläder kan det dock vara en idé att tvätta de nya jeansen så snart som möjligt.
Visa hela svaret

Vilket tvättmedel till svarta kläder?

Använd tvättmedel för färgade kläder /känsliga material utan optiskt vitmedel. Detta säkerställer att färgerna håller sig fräscha längre. För svarta och mörka kläder rekommenderas användning av flytande specialtvättmedel.
Visa hela svaret

Hur tvättar man svart tvätt?

Så här gör du steg för steg – 1. Sortera tvätten, Vitt i en påse, svart/mörkt i en och färgade kläder i en annan påse. OBS: kläder av ull, siden eller annat känsligt material ska tvättas separat och efter tvättrådet i plagget.2. Bestäm vilken tvätt du ska börja med.

Läs tvättråden (den lilla lappen som sitter i plagget, på insidan. Symbolerna betyder olika saker. Vet du inte vad de olika symbolerna betyder – slå upp det. Se så att allt du stoppar i maskinen har ungefär samma tvättråd.3. Töm alla fickor, ta bort skärp, bälten, broscher osv. Vänd plaggen aviga och lägg i maskinen.

Den ska inte bli helt full. Lite plats ska finnas kvar i trumman. Innan du stänger luckan! * BH-ar med bygel ska tvättas i tvättpåse annars riskerar bygeln att smita ut och förstöra maskinen. * Syntetmaterial som fleece ska tvättas i en speciell tvättpåse som stoppar mikroplaster från att åka ut med tvättvattnet.4.

 1. Lägg i tvättmedel.
 2. Välj gärna ett organiskt tvättmedel eller tvättnötter.
 3. Läs på flaskan /paketet – dosera efter vad som står.
 4. Tänk på att tvättmedel för vittvätt ofta bleker – använder du den till svart tvätt blir kläderna grå.
 5. Ulörtvätt blir också ful (dassiga färger) om du tvättar med tvättmedel för vittvätt.

Välj rätt! Har du ett allroundtvättmedel, organiskt eller tvättnötter och ska tvätta vittvätt, då tillsätter du istället 1 – 2 msk bikarbonat, det gör tvätten vit och fin.5. Sköljmedel. Det kan du hoppa över, tillsätt istället t 3 msk ättika i sköljmedelsfacket och eventuellt några droppar eterisk olja av en sort som du tycker om.
Visa hela svaret

Hur får man svart färg?

Svart och vitt – Blanda ljusa och mörka färger – Grundfärgerna rött, gult och blått tillåter oss att få till olika färger. Om vi vill åstadkomma nyanser av en färg måste vi blanda i vitt eller svart. Den svarta färgen får vi när alla grundfärger blandas. Hur Får Man Svarta Kläder Svarta Igen
Visa hela svaret

You might be interested:  Varför Har Vi Kläder På Kroppen?

Vilken grader ska man tvätta svarta kläder?

Att tvätta i 30 grader – Många tyger och plagg tillverkade idag har en rekommenderad tvättemperatur på 30 grader. Det är en skonsam och låg temperatur som är snäll mot både kläderna och miljön. Låga tvättemperaturer reducerar energiförbrukningen betydligt och många plagg och textilier behöver inte tvättas varmare än 30 grader, såvida envisa fläckar inte har uppstått.

Plagg som t.ex. jeans och t-shirts mår bra av att tvättas i 30 grader då det förlänger plaggens livslängd. Färgade plagg mår även de bra av att tvättas i lägre temperaturer eftersom att högre temperaturer ofta gör att färgade tyg bleknar.30 grader på tvätt rekommenderas för ylleplagg och andra ömtåliga plagg som kan ta skada av högre tvättgrader.

Genom att tvätta i ett skonsamt program med ett milt tvättmedel så kan du se till att dina ömtåliga plagg håller längre. Om du råkat ut för fläckar på dina ömtåliga plagg så är ett tips att förbehandla fläckarna med flytande tvättmedel eller något annat lämpligt fläckborttagningsmedel – på det sättet är halva jobbet gjort när plagget väl ska tvättas! Kom bara ihåg att testa medlet på en liten, diskret del av plagget först t.ex.
Visa hela svaret

Hur många grader tvättar man svart i?

Vittvätt i 60–90 grader. Kulörtvätt i 60 grader. Städdukar kan tvättas tillsammans med lakanen och handdukarna.
Visa hela svaret

Vad passar bra till svarta byxor?

Om man är osäker kan man prova ljusare nyanser, till exempel beige. Både svart, brunt och blått är basfärger som gärna kan kombineras. Lek med olika texturer och detaljer på en blå eller brun överdel tillsammans med de svarta jeansen, så snor du snabbt ihop en ball outfit!
Visa hela svaret

Hur färgar man svarta jeans?

ÄNDRA FÄRG PÅ JEANS Man ska komma ihåg att när det gäller färgning så läggs färgerna på varandra. Så för att kunna färga ett blått, mellanblått eller mörkblått tyg till svart, ska du färga in med orange färg för att få en djup svart färg.
Visa hela svaret

Hur kan man se svart?

Ljus och färg s.179-181 – Vitt ljus innehåller egentligen alla färger. Det kan tyckas konstigt men om man låter solstrålar brytas i en prisma så kan man se alla de färger som finns i vitt ljus. Detta kallas för ett spektrum och består av sju färger, rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett, Samma färger finns i regnbågen och det är just så det går till när regnbågen bildas. Fast då är det i en regndroppe istället för i en prisma som ljuset bryts. Varför är boken just röd? Olika ämnen reflekterar olika stor del av det vita ljuset. Den del av ljuset som inte reflekteras “suger” föremålet upp. Det heter att föremålet absorberar ljuset. När vitt ljus träffar ett föremål som vi tycker har en färg reflekteras bara den del av ljuset som ger denna färg. När ljuset träffar min röda bok kommer färgen rött att reflekteras och de andra färgerna att absorberas, vilket gör att min hjärna uppfattar boken som röd. På samma sätt fungerar det med alla andra föremål som vi tycker har färger. Något grönt reflekterar grönt och absorberar resten, något gult reflekterar gult och så vidare.
Visa hela svaret

Kan man se färgen svart?

Page 2 – Det är svårt att få en yta “absolut” svart. Om det vore möjligt så ser man inte den svarta ytan utan det som omger ytan. Då skulle man i så fall ändå kunna uppleva den svarta ytan som ett objekt. Det är lite som att lägga ett pussel där biten i mitten saknas.

Trots det kan man ändå se konturerna av hur den pusselbiten ska se ut. Ljus som kommer från solen innehåller alla färgerna i färgspektrat kan man säga. När du tittar på en blå yta ser du den som blå eftersom att den “absorberar” det blåfärgade ljuset och resten av färgerna studsar på ytan och kommer till dina ögon.

En vit yta reflekterar alla färgerna till dina ögon och du ser ytan som vit. (Om man ser på det förenklat!) Det du ser när du tittar på en svart yta är inte “svart ljus” utan det du ser är egentligen avsaknaden av ljus. Den svarta ytan “absorberar” alla färgerna i färgspektrat och du ser ytan som svart just eftersom att inget ljus studsar upp till dina ögon.
Visa hela svaret

You might be interested:  Hur Lämnar Man Tillbaka Kläder?

Hur gör man för att fixera färgen på nya kläder?

Den här artikeln förklarar hur kläder färgas, hur man kör en färgtvätt utan att riskera att plaggen missfärgas och hur man får bort färg på kläder, så att du slipper oroa dig om ett plagg har fel färg när du tar ut det ur tvättmaskinen.Missfärgade kläder behöver inte vara förstörda, så följ våra tvättråd – färger på kläder ska vara roligt! Varför släpper färg i tvätten? Det finns många olika typer av textilfärg (naturlig och fabricerad), färgningstekniker och tyger nuförtiden, men för att färgen ska sitta kvar i ett material istället för att sprida sig till alla andra kläder i tvätten behöver färgpigmenten “fixeras” i tyget.En vanlig färgningsmetod för tyg är att använda salt.

 • Salt läggs till i vattnet som plagget färgas i, vilket gör att färgen lättare absorberas av tyget.
 • Om textilfärgen inte fixeras i tyget med en “fixer” eller “mordant” är det möjligt att färgen åker raka vägen tillbaka ut ur tyget i vattnet nästa gång du tvättar plagget.De kläder som är minst troliga att släppa färg är de som är gjorda av syntetmaterial där färgen lades till under smältstadiet då själva fibrerna skapades.

De färgerna sitter som de ska.
Visa hela svaret

Hur länge ska man tvätta svarta kläder?

Att tvätta i 30 grader – Många tyger och plagg tillverkade idag har en rekommenderad tvättemperatur på 30 grader. Det är en skonsam och låg temperatur som är snäll mot både kläderna och miljön. Låga tvättemperaturer reducerar energiförbrukningen betydligt och många plagg och textilier behöver inte tvättas varmare än 30 grader, såvida envisa fläckar inte har uppstått.

Plagg som t.ex. jeans och t-shirts mår bra av att tvättas i 30 grader då det förlänger plaggens livslängd. Färgade plagg mår även de bra av att tvättas i lägre temperaturer eftersom att högre temperaturer ofta gör att färgade tyg bleknar.30 grader på tvätt rekommenderas för ylleplagg och andra ömtåliga plagg som kan ta skada av högre tvättgrader.

Genom att tvätta i ett skonsamt program med ett milt tvättmedel så kan du se till att dina ömtåliga plagg håller längre. Om du råkat ut för fläckar på dina ömtåliga plagg så är ett tips att förbehandla fläckarna med flytande tvättmedel eller något annat lämpligt fläckborttagningsmedel – på det sättet är halva jobbet gjort när plagget väl ska tvättas! Kom bara ihåg att testa medlet på en liten, diskret del av plagget först t.ex.
Visa hela svaret

Vad passar bra till svarta byxor?

Om man är osäker kan man prova ljusare nyanser, till exempel beige. Både svart, brunt och blått är basfärger som gärna kan kombineras. Lek med olika texturer och detaljer på en blå eller brun överdel tillsammans med de svarta jeansen, så snor du snabbt ihop en ball outfit!
Visa hela svaret