Det går att göra garn av de flesta hundraser. Det som behövs är att de avkammade stråna är minst 5 cm långa. Hundull anses vara 7 gånger varmare än fårull. Vanligast är att jag spinner garn på uppdrag av hundägare som har skickat mig ull som de har kammat av från sin hund.
Visa hela svaret
Contents
Hur gör man garn av päls?
Hundgarn Det finns flera fördelar med hundgarn. Garn av hundhår är flera gånger varmare än fårull. Det liknar angoragarn både genom sin värme och genom den luddiga, mjuka känslan. Därför kan man ofta sticka med tunt garn och då räcker ganska lite hundhår till stora plagg.
- Eller man kan sticka med vanlig tjocklek på garnet och få riktigt varma vantar, sockor, mössor, halsdukar, sjalar eller tröjor.
- Värmande plagg av hundhår är kanske det bästa som finns för äldre människor med ledsmärtor eller för allmänt frusna personer.
- Och om man bara har lite hundhår så räcker det ofta till små babyplagg, som sockor, mössor eller en liten kofta.
Med hundhår kan du också vara helt säker på att du får garn från ett djur som verkligen har ett bra liv!
- Hur blir plaggen man stickar med hundgarn?
- Plagg av hundhår är minst lika hållbara som fårullsplagg och om du har en hund med naturliga skiftningar i pälsen (eller flera hundar av olika färg) så kan man göra mycket vackra garner som blir naturligt melerade.
-
Melerat garn av Sankt Bernhardshund. /li>
- Hur tar man hand om plaggen?
Plagg av hundhår tvättar man för hand och med milt tvättmedel. Handdiskmedel eller hårschampo fungerar perfekt. Hur gör du för att få garn av din egen hund? Spara de ulliga tussar som samlas i borsten/kammen när du borstar din hund. Lägg tussarna luftigt i en papperspåse eller kartong.
Garn av cockerpoo. |
Jag spinner oftast ett tvåtrådigt garn som passar till stickor 4½-5½. Om man önskar går det att spinna ett tunnare garn, lagom till stickor 3½-4½. Men det går inte att spinna tunt med håret från alla slags hundar och eftersom det blir mer jobb med spinnandet så kostar det också lite mer.
Nystan av samma garn som ovan. |
När garnet har spunnits klart, tvättas det igen, sträcks för att fixeras och nystas upp på ca 50gr nystan, samt märks med vår egen etikett, där din hunds namn också står med. Du får kontakt med oss på Forsnäs Hemman genom vår Facebooksida: https://www.facebook.com/forsnas.hemman.5 Eller mail:
Stickprov av garn från pudel |
Går det att spinna av min hund? Det bästa är att använda hår av långhåriga hundar, men det kan också gå bra med hundar med relativt kort päls om de har sån underull som fastnar i borsten när man borstar dom. Är fibrerna lite för korta för att bli ett bra garn på egen hand, så går det ofta att karda in lite fårull och få ett mycket fint garn.
- Exempel på hundraser som går att spinna av:
- Afganhund
- Airedaleterrier
- Alaskan malamut
- Bearded Collie
- Berner Sennen
- Boarder collie
- Briard
- Cão da serra de aires
- Cavalier King Charles Spaniel
- Chihuahua
- Chow-chow
- Cocker spaniel
- Collie
- Eurasier
- Finsk Lapphund
- Golden retriever
- Groenendael
- Gråhund
- Hovawart
- Isländsk fårhund
- Japansk spets
- Jämthund
- Kaukasisk Ovtjarka
- Keeshond
- Kuvasz
- Labrador
- Lapphundar (olika raser)
- Leonberger
- New Foundlandshund
- Norsk älghund
- Old English sheepdog
- Papillon
- Pekingese
- Polsk owczarek nizinny
- Portugisisk vattenhund
- Pudel
- Pyrenéerhund
- Sankt Bernhardshund
- Samojed
- Schapendoes
- Schäfer
- Shetland Sheepdog
- Svensk Lapphund
- Tervueren
- Tibetansk spaniel
- Tibetansk terrier
- Yorkshireterrier
- Övriga djur
Lång håriga katter går utmärkt att spinna garn av. Jag har bara spunnit av vår egen Norska Skogkatt Kira. Det blev ett fantastiskt mjukt melerat garn i grå/vita nyanser. Samma sak som för hundar gäller, om det lossnar mjukt hår i borsten när man kammar katterna, så går det att spinna av det, antingen av enbart katthår, eller så får man karda i lite fårull för att binda fibrerna ordentligt.
Garn av Kiras päls. |
ul>
Långhåriga getter har under lång tid klippts för att göra särskilt hållbara sockor. Getternas hår kallas “ragg”, och det är därifrån vi har fått ordet “raggsockor”. Det blir ett ganska stickigt garn och passar nog bara till just raggsockor. Läs gärna vårt blogginlägg “”: Är det inte bara fjolliga nymodigheter? Att spinna av hundhår är inget nytt påfund.
Visa hela svaret
Hur man gör garn?
Alicia Trezise-Segervall flyttade till Finland från Australien för kärleken. Hennes passion för ull och stickning fick henne att starta ett eget spinneri i den gamla byskolan i Koskö, i Österbotten. Hit kan man komma med ullen från sina egna får, också om man bara har ett par stycken och få tillbaka spunnet garn i önskad tjocklek.
Det var just bristen på en sådan möjlighet som gjorde att Alicia kom på idén med ett lokalt spinneri som värnar om de etiska, ekologiska och hållbara aspekterna av garnframställning. Jag vill ju inte själv ha gift på min kropp så då ska det inte finnas kemikalier i garnet heller Det behövs minst 4 kg ull för att starta maskinerna.
Det är enbart sommarull som duger till garntillverkning. När vinterpälsen klippts bort och fåret fått gå ute på grönbete hela sommaren och pälsen tvättats av regnet flera gånger, går det att spinna garn av den utväxta ullen på hösten. De korta håren runt ben och huvud går inte att använda så de ska först klippas bort. Bild: Yle/ Lee Esselström ull,Strömsö Det är viktigt att samla och spara ullen i papperspåsar. När du fått ihop minst 4 kg kan du komma med din säck till Alicia på Koskö Mill.
Bildtext Alicia använder tumlaren som hennes man byggt för att bli av med skräp ur ullen. Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,ull,spinnerier Alicia granskar ullen noga och sätter in den i tumlaren. Ett hjul byggt av galler. Här slås ullen ner mot gallret så att bajsrester och smuts lossnar, i enlighet med principen att allt tungt faller neråt.
Golvet blir skräpigt. Men ullskräpet, som man också kunde kalla “mervärdesavfall” i sammanhanget, lämpar sig ypperligt i trädgården. Alicia samlar det i en skild påse för att sedan sprida ut det i grönsakslandet. Det är bra att täcka odlingarna med ullskräp, det ger näring samtidigt som det håller en del oönskade djur borta från grödorna.
Sedan sorterar hon ullen på ett gallerbord. Det är Alicias man Matts Segervall som byggt de lite udda hjälpmedlen som behövs i processen. När ullen är skräpfri läggs den i tvättpåsar i vattenbad och på så sätt tvättas, i tre till fyra omgångar. Bildtext Alicia tvättar ullen i vattenbad i flera omgångar. Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,ull,spinnerier Alicia använder inga kemikalier i sin bearbetning av garnet. – “Jag vill ju själv inte ha gift på min kropp, så då ska det inte heller finnas kemikalier i garnet, som man ska ha mot kroppen”, säger hon.
Bildtext Ull på tork på ställningar Matts Segervall själv byggt. Bild: Yle/ Lee Esselström Strömsö,ull,spinnerier Med hjälp av en centrifug pressar hon vattnet ur ullen innan det läggs på tork. Genom hela processen håller Alicia noggrann kontroll på vems garnet är så att ingen ull blandas med någon annans.
Bildtext Lamm på grönbete Bild: Yle/ Lee Esselström får,lamm,Strömsö,ull Det tar minst ett dygn för ullen att torka. Sedan sätts den in i en så kallad ullöppnare.
Bildtext Tvättad ull som ska sättas in i den första maskinen, den så kallade ullöppnaren. Bild: Yle/ Lee Esselström spinnerier,ull,Strömsö
Bildtext I ullöppnarens andra ända samlas den fluffiga ullen. Bild: Yle/ Lee Esselström ull,spinnerier,Strömsö Ut kommer fluffig ull som samlas i lådan familjen själv byggt. Sedan väger Alicia ullen noga innan hon brer ut den på bordet som matar den första kardningsmaskinen.
Bildtext Den första kardningsmaskinen gör ullen till ett tunt flor som samlas på hjulet längst bak. Bild: Yle/ Lee Esselström kardning,ull,Strömsö,spinnerier Den första kardningsmaskinen kardar ullen till ett tunt flor som samlas på ett hjul längst bak. Denna “madrass” tar Alicia sedan loss och flyttar till den andra kardningsmaskinen.
Bildtext Ull på väg in i den andra kardningsmaskinen. Bild: Yle/ Lee Esselström spinnerier,kardning,ull,Strömsö
Bildtext Den andra kardningsmaskinen formar ullen till rullar. Bild: Yle/ Lee Esselström spinnerier,ull,Strömsö,kardning Den andra kardningsmaskinen gör rullar av ullen. Alicia kallar dem för “ostar” eftersom de på engelska kallas för “cheeses”. Och visst ser de lite ut som ostar.
Bildtext Alicia håller koll på trådarna i spinnmaskinen. Bild: Yle/ Lee Esselström spinnerier,Strömsö,ull Ostarna, eller förgarnet (det ännu otvinnade garnet), läggs sedan uppe på spinnmaskinen. Alicia trär vant i de sköra trådarna. Hon sätter tvinn på ulltrådarna med hjälp av en vanlig piprensare, för att få dem att hålla ihop.
Bildtext Alicia framför tvinningsmaskinen som kan göra 2-, 3- eller 4-trådigt garn. Bild: Yle/ Lee Esselström spinnerier,ull,garn,Strömsö Det entrådiga garnet som samlats på träkoner tar Alicia sedan med sig till tvinningsmaskinen. Här kan man tillverka två-, tre- eller fyrtrådigt garn. Extra läckert blir det med garn som tvinnats av en vit tråd och en tråd brun ull.
Bildtext Tvåtrådigt garn samlas på konen i tvinningsmaskinen. Bild: Yle/ Lee Esselström spinnerier,ull,Strömsö Nu är garnet färdigt att användas. För att få loss garnet från konerna använder hon sig av en stor härvel som kan göra många garnhärvor på en gång.
Bildtext Garn Alicia gjort av lokal ull. Bild: Yle/ Lee Esselström garn,spinning,Strömsö,spinnerier Härvorna får sedan noggrann markering enligt hur många kilometer ullen färdats. Här har ingen ull åkt kors och tvärs för de olika momenten i processen. Garnerna markeras med till exempel 6 km.
Visa hela svaret
Hur gör man garn av katthår?
Hon spinner garn av hund och katthår För en del är hund- och katthår ett gissel, för andra något i högsta grad användbart. Agneta Hertbris Bollemark driver Husdjursspinneriet i Landskrona och tillhör de senare. För henne är djurhår allt annat än skräp.
Hon förvandlar det till värmande kläder: Raggsockor, mössor, tröjor, halsdukar och jackor. – Garn från hund och katt ger sju gånger så varma kläder jämfört med vanlig ull från får, säger hon. Under sommaren ställer hon ut sina alster på Wideröra gård i Vallåkra. Spinnrocken och kardmaskinen är också på plats så att man kan få sig förevisat hur det går till.
– Håren kardas först i en kardmaskin. Det som kommer ut kallas kardflor och det är det jag spinner till garn i spinnrocken. Tekniken är gammal och i princip går det att spinna vilket hår som helst. Det var hennes egen chow chow-hund som gav henne idén. Hon övergav jobbet som tandsjuksköterska och lärde sig hantverket.
- I dag får hon sig tillsänt hår från när och fjärran.90 procent är beställningar från djurägare som vill ha garn, eller färdiga produkter.
- FAKTA Långt och mjukt är bäst Det går att göra garn på vilket hår som helst, men är stråna minst fem centimeter långa blir det bäst.
- Vissa hundraser lämpar sig bättre än andra då de har mjukare hår, men det kan variera stort från hund till hund.
Raser som ofta lämpar sig bra är afghanhund och chow chow. Bra kattraser är till exempel norsk skogskatt och perserkatt. Allt hår sorteras. Smuts och tovor plockas bort och 20-50 procent fårull blandas i för att öka slitstyrkan.
Den kardade ullen handspinnes till ett tunt entrådigt garn, som därefter tvinnas ihop till två- eller tretrådigt garn.Garnet tvättas noga två gånger. Källa: Husdjurspinneriet (TT)
: Hon spinner garn av hund och katthår
Visa hela svaret
Hur man spinner ull?
Spinna och tvinna ullgarn
Spinna För att kunna sticka eller väva av din ull måste du börja med att spinna en tråd, ett garn. Du kan spinna ull för hand, på slända eller på en spinnrock. En slända kan du lätt göra själv. Innan du börjar spinna måste du rensa bort skräp och smuts och sedan Om ullen är mycket smutsig måste du även tvätta den.
Om du har riktigt mycket ull att spinna, kan du lämna in den till ett spinneri. Där tvättar, kardar och spinner de ullen med hjälp av maskiner och du får tillbaka din ull som färdigt garn. Det kallas för att låta lönspinna. Det görs på några platser i Sverige. T vinna Ett garn kan bestå av en eller flera trådar som är ihoptvinnade med varandra.
Trådarna kan vara tjocka eller tunna. Ju fler trådar desto starkare blir ditt garn. När du tvinnar ihop trådar med sländan är det viktigt att snurra åt motsatt håll i förhållande till spinningen. Du snurrar helt enkelt sländan åt andra hållet. På filmerna här nedan kan du se hur man spinner och tvinnar garn av ull.
Visa hela svaret
Hur gjorde man garn förr i tiden?
“RYA GARN” (FÄRGA NÄT) – Förr var garnen gjorda av bomull och för att inte ruttna så impregnerades de. Man kokte vatten, björkbark och soda i en stor kittel vari man doppade garnen. Detta kallades för att “rya” garn. För att repen skulle vara hållbara doppades de i kokande trätjära.
Visa hela svaret
Hur får man bort katthår utan roller?
Gummihandskar Gummi har fantastiska egenskaper. Eftersom det är lite klibbigt utan att vara kladdigt så är det utmärkt att sätta på sig gummihandskar för att får bort djurhår ifrån trånga utrymmen, sen drar du bara med fingrarna längs hörn, lister och andra svåråtkomliga områden så fastnar håret i gummit.
Visa hela svaret
Hur tovar man garn?
Så tovar du garn – Du tovar dina färdiga stick- och virkprojekt genom att tvätta dem en eller flera gånger i tvättmaskinen. När ull utsätts för vatten, värme och friktion utvidgar sig fibrerna och tovar ihop sig. Tovningens resultat beror på din tvättmaskin, garntypen och temperaturen.
Visa hela svaret
Hur Växtfärgar man garn?
Att färga garn med naturens råvaror är riktigt spännande. Samma recept kan ge olika nyanser beroende på omständighterna så man vet aldrig hur det riktigt blir till slut. Jag färgade garnhärvor av finsk fårull med renfana och vassvippor som ger gula och gröna nyanser om man förbetar med alun.
- Innan man sätter igång med växtfärgningsprojektet bör man reservera tillräckligt lång tid, gärna två dagar eller en väldigt lång hel dag.
- Man kan färga med bark, svampar, kottar, färska växter eller torkade växter.
- Det viktiga är att man aldrig plockar mer än 1/3 del av beståndet från samma växtplats och att man inte tar fridlysta eller ovanliga växter.
Räkna med 400g färsk växt för 100g garn eller 1kg färsk växt för 300g garn (mitt recept). Det går att prova med nästan vad som helst men om man vill vara säker på att resultatet inte bleknar med tiden så kan man hålla sig till de kända och beprövade växtfärgningsväxterna.
Samma växt kan ge ett tjugotal olika färger beroende på vad man betar med, vilken färg ursprungsgarnet är och vilka färger man använder före eller efter. Olika växtplats, årstid och väderlek kan också påverka färgningen och det är först när garnet torkat som man ser den slutgiltiga färgen. Är man inte nöjd med färgen kan man färga om garnet, men då kommer slutresultatet att påverkas av den första färgen.
Mängden växter bestämmer färgstyrka och härdighet. Använd handskar när du handskas med kemikalier och andas inte in dem. Växtfärgning ska helst göras utomhus för ventilationens skull. Du behöver:
ofärgat garn, gärna ren spunnen obehandlad ull (jag använde naturvitt och ljusgrått) våg bomullsgarn termometer kastrull som rymmer minst 10 liter, en per växt/färgbad salt ylletvättmedel baljor vatten kokplattor (en per färg/kastrull) Alun (latin: alumen, köpes på apotek) handskar måttsats något att röra om med en tång/pinne att lyfta garnet med en pinne/kvastskaft att hänga garnet på tork på 400g färsk växt /100g garn. Jag använde 1kg vassvippor för 300g garn och 1kg renfana för 300g garn. sax ettika
OBS! När man arbetar med ull är det viktigt att inte göra några hastiga temperaturväxlingar eller hård behandlig av garnet, då tovar det sig. Garnet sätts alltid i fingervarmt vatten och det ska alltid kallna tillsammans med vattnet och endast försiktigt röras om. Bildtext Ofärgat finländskt yllegarn i naturvitt och ljusgrått. Bild: Yle/Lee Esselström garn,Strömsö,Ylle Så här gör du: 1. Väg upp garnhärvorna och anteckna vikt. Märk nystanen om det behövs.2. Öppna härvorna och knyt om lösa bomullsband som en 8 runt garnet på minst fyra ställen.
- Om de två ursprungliga knutarna är för hårt knutna måste de göras om lösare, annars kan de vara som de är.3.
- För att färgen ska fästa jämnt och fint på garnet ska det tvättas ordntligt först.
- Lägg garnhärvorna i blöt tillsammans med 1 msk salt per 100g garn.
- Låt garnet ligga och dra i 30 min.
- Skölj sedan garnet minst två gånger i ljummet vatten.4.
Tvätta garnet försiktigt i ljummet vatten med lite ylletvättmedel. Skölj ur ordentligt med ljummet vatten. Krama försiktigt ur vattnet. Låt garnet vänta.5. För att färgen ska fästa på garnet gör man något som kallas förbetning. Betning kan göras också efter ett färgbad för att nå andra färgnyanser på garnet.
Man kan beta med olika substanser men jag valde alun, ett av de vanligaste. Mät upp 3-5 liter vatten per 100g garn i en kastrull. Jag använde 10 liter vatten för 3 garnhärvor á 100g. Ta på handskar. Mät upp 15g alun/100g garn. Jag tog alltså 45g alun till en 10 liters kastrull med vatten för 300g garn. Ta ett par deciliter vatten ur kastrullen och lös upp alunet i vattnet.
Häll sedan det i kastrullen och rör om.6. Lägg i det blöta garnet i kastrullen med handvarmt alunvatten. Låt temperaturen stiga till 80-90 grader och håll det där i en timme, rör försiktigt om ett par gånger under tiden. Stäng sedan av plattan och låt garnet och alunvattnet tillsammans svalna till handvarmt vatten.7.
- När alunbadet svalnat tar man upp garnet.
- Skölj ur garnet med rent handvarmt vatten i minst två omgångar.
- Nu kan man om man vill hänga upp garnet och låta det torka tills man har möjlighet att färga (ifall man inte hinner färga det samma dag).
- Då blöter man det bara i handvarmt vatten igen innan man går vidare till nästa steg.8.
Klipp eller skär växterna i mindre delar och koka i kastrull med 3-5 liter vatten/ 400g växtdelar. Jag tog 1kg växtdelar och 10 liter vatten. Låt växtdelarna koka en timme. Sila bort dem från vattnet och låt växtvattnet svalna till fingervarm temperatur. Bildtext Sila av växtvattnet för att avlägsna växtdelarna. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö,renfana 9. Mät upp färgbadsvattnet och lägg till mer vatten ifall det minskat, så att du fortfarande har 10 liter vätska för att färga 3 garnhärvor á 100g.10.
Bildtext Ursköljt garn färgat med vassvippor. Bild: Yle/Lee Esselström garn,Växtfärgning,Strömsö 12. Tillsätt en skvätt ettika i sista sköljvattnet och krama försiktigt ur vattnet ur garnen.
Bildtext Växtfärgade garner som hänger på tork. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö,garn 13. Häng upp på en pinne att torka på luftig plats i skugga. Exempel på andra växter som ger hållbara färger: Färgkulla Getpors Mjölon Blodspindling Lupin Brännässla Rödklöver Äppelblad Åkerpilört Rölleka Gullris Gråbo Björkblad Vivan Berglund från Grankulla lånade ut sin mors växtfärgningshäfte som är nästan 100 år gammalt, så här ser det ut.
Bildtext Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö,garn
Bildtext Växtffärgningsprover från tidigt 1900-tal. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö,garn
Bildtext Växtfärgningsprover från tidigt 1900-tal. Bild: Yle/Lee Esselström Växtfärgning,Strömsö,garn
Visa hela svaret
Vilken ull är bäst att spinna?
Svensk finull – En svensk lantras med en glansig, finkrusig och väldigt mjuk ull som inte sticks och går att ha hudnära. Finns i färgerna vitt, svart och brunt. Ullen fungerar bra att både spinna och tova av. Ofta vill spinnerierna blanda in finull i gotlandsullen för att få med ull med mycket bottenull för ett bättre garn och mindre spill.
Det är stor efterfrågan på Svensk finull från ullföretag, t ex karderier och spinnerier. Läs mer om Svensk finull här. Texel Texelfåret är ett köttrasfår som i första hand ger bra kroppar. Ullen är lite vaddig, och fungerar mycket bra till stoppning av olika produkter som tillexempel täcken, kuddar, figurer.
Det är bra stuns i ullen. Om du trycker ihop den går den snabbt tillbaka till sin ursprungliga volym. Ullen går inte att tova, den filtar inte ihop sig. Det är stor efterfrågan på texelull från olika företag för stoppningsmaterial. Det finns vit texel och enstaka blå (svart) texel.
Visa hela svaret
Kan spinnas till garn?
Utan garn, ingen stickning skulle man kunna säga. Åtminstone behöver man någon slags tråd för att kunna sticka. Genom århundraden har människan spunnit tråd av både växtfibrer som lin och nässlor och organiska som ull från får, alpacka och angorakaniner med flera djur.
Det har varit livsnödvändigt helt enkelt. En överlevnadskonst som alla behövde lära sig, både män och kvinnor. Med trådarna och garnet kunde man skapa kläder, filtar och andra textilier som höll oss varma under kalla nätter och årstider. Konsten att spinna garn är i högsta grad levande bland ursprungsbefolkningar.
Förädlad ull i form av garner och slutprodukter utgör en del av deras inkomstkällor. Karda – spinna – tvinna För att tillverka ett garn går fibrerna igenom en process. Inledningsvis kardas växtfibern eller ullen. Man reder ut tovor och får bort oönskade växtdelar under processens gång.
- Därefter spinner man en tråd av fibrerna.
- Den kan spinnas för hand eller maskinellt.
- Den spunna tråden tvinnas därefter.
- Spinna för hand Spånad eller spinning innebär framställning av tråd eller garn.
- Handspinning med hjälp av sländor har förekommit i Europa så tidigt som omkring 6 000 före vår tid.
- Sländan som fristående redskap används för att spinna tråd manuellt och består av en trissa på ett skaft.
Det finns olika modeller av sländor som antingen är stödda eller hängande. De hängande kan delas in i så kallade topptyngda eller bottentyngda. Det är själva placeringen av trissan som avgör om den är topp- eller bottentyngd. Den topptyngda slända oftast en krok i toppen av skaftet där man fäster ett ledargarn. Övning ger färdighet Övning ger färdighet, som det heter. För att bli duktig på att spinna garner behöver man praktisera, om och om igen tills man bemästrar konsten. För den som finner sinnesro genom spinning för hand är det ett tips att använda sig av slända.
- Då kan man lätt ta med sig sitt handarbete och spinna när andan faller på.
- För den som förvärvat de färdigheter som behövs och som önskar sälja sitt egentillverkade garn, är det bra att känna till att det går att fakturera som privatperson,
- På så sätt får du pengar att fortsätta med din hobbyverksamhet.
Blir du framgångsrik har du skapat dig en egenanställning – ett eget företag. Fler artiklar om Stickning
Visa hela svaret
Varför spinner man ull?
Knep, problem och möjliga svar –
Spinn över något mjukt för sländan faller ofta i golvet i början av spinningen – så undviker du att den går sönder. Du kan spinna ovanför en soffa, eller spinna sittandes.
Ullen brister och sländan faller -> öva att dra ullen, lär dig att fortsätta var det brustit. Ullen brister hela tiden -> du måste dra mera ull på en gång. Är fibern för kort? Sländan börjar tvinna tillbaka (motsols) -> du måste arbeta snabbare / dra snabbare. Ullen blir tråd men den är ojämn -> du måste lära dig dra lika mycket ull varje gång. Ullen kommer inte loss från handen som håller ullen eller glider dåligt, du kan inte dra lika mycket ull varje gång -> Är ullen tillräckligt bra kardad? Är ullen varm? (kall ull glider inte, därför spann man förr framför ugnen och med spisluckan öppen) Är ullen för fet? Du håller väl inte för hårt i ullen?
Hur ofta ska man klippa hundens päls?
Det beror på. Vilket intresse har du för pälsvård & hur känner din hund inför pälsvård? Vilken hund har du och vilken typ av päls har den? Generellt så är intervallerna 4-6 veckor för vissa, 8-10 veckor för andra. Går det längre än så riskerar pälsen gå överstyr och många hundar får tovor om det går för lång tid mellan klippningarna.
- Vilket är väldigt synd då de flesta vill ha en lite längre päls, som är mysigt, och sedan för att tovor gör ont.
- Beroende på hur tight de sitter mot huden kan det göra ont att röra sig obehindrat vilket resulterar i att hunden förändrar sitt naturliga rörelsemönster vilket påverkar kroppen negativt.
- Ibland sitter inte tovorna så nära huden utan går att snittas upp med saxen.
Det som kan bli är att det blir obekvämt för hunden när tovorna tas bort. Vad händer om hunden har tovor när den kommer till frisören?
Frisyren kommer helt säkert bli den korta varianten.Det gör ont för hunden för det drar i skinnet när man går igenom pälsen.
Känslan för ägaren blir negativ, som önskade en fluffig frisyr till sin hund. För hundens del blir vistelsen otrevlig, p.ga. tovklippningen kan göra ont. Vilket resulterar i att miljö + person + situation blir förgiftat från hundens perspektiv. En känsla man måste jobba med i framtiden och det kan ta tid, beroende på hur arbetet utförts och hur din hund mådde innan frisörbesöket, under och efter frisörbesöket.
- Änslan för frisören blir inte heller positiv: Man känner sig maktlös och ledsen över att inte kunna gå kunden till mötes i dennes önskan av frisyr, känner ledsamhet över att hunden är tovig och vilka känslor den kan tänkas gå igenom.
- Förstår dessutom inte ägaren vid upphämtning varför resultatet är som det är, ja då gråter nästan jag i alla fall.
Om inte utåt så inombords. Tovor är ett så tråkigt kapitel. Det var inte där jag skulle hamna egentligen, men det är oundvikligt när man pratar päls och skötsel. Vi frisörer ser så mycket tovor att vi vill varna alla vi ser för att inte trilla i det diket.
Min intention med detta inlägg var att svara på frågan hur ofta en hund klipps. Med dagens samhälle där man knappt hinner med sig själv kan det vara skönt att lämna bort pälsvården, den blir ordentligt omhändertagen av ett proffs under 1-2h och sedan är det klart! Ofta tar det längre tid om man gör det hemma, halva dagen går och du hinner inte med dina bestyr samtidigt som hunden blir ofantligt trött på både dig & pälsvården.
Så! Beroende på päls & hund är det generella svaret någonstans mellan 4-10 veckor. 🙂 Educated, certified and professional dog and catgroomers working with Fear Free methods Visa fler inlägg
Visa hela svaret
Vilken är den finaste ullen?
Dessa ulltyper kliar inte: – Merinoull från merinofår. Merinofår är kända för att göra världens finaste ull. Och det bästa är såklart att det inte sticks eller kliar. Det andas till och med så pass mycket, att man inte svettas i det. Merinoull används i riktigt många kläder och ses ofta i underkläder, eftersom det är så varmt och mjukt.
Underställ till vintern är också riktigt bra att ha i merinoull. Även om ullen, precis som allt annat, kan fås i mer eller mindre fin kvalité, får du aldrig en produkt i merinoull som kliar. Kashmirull från kashmirgetter är otroligt fint, mjukt och skröpligt. Även här kan du vara helt säker på att få en produkt som inte kliar eller sticks.
Kashmir anses världen över att vara lite av en lyxvara, och eftersom det är så pass dyrt är ullen ofta blandad med andra material. Alpackagarn från de lama-liknande alpacas sägs klias mindre än vanlig ull. Men det kan svinga lite från produkt till produkt, så här kan du inte vara helt säker.
Ofta blandar man ull med andra material för att göra kläderna ännu mer bekväma och mjuka för kroppen. Man blandar t.ex. ull med silke eller bomull för att uppnå mjukare och svalare produkter. Några blandningar har föremålet att göra kläderna mer slitstarka. Det gäller t.ex. ullstrumpor, eftersom det ju annars inte tar så lång tid innan stortån kikar fram genom ett hål.
: Ull som inte kliar | Vilka typer av ull ska du välja? Läs på umame.se
Visa hela svaret
Vad är garn gjort av?
Broderigarnet består av 100 % svensk fårull och finns i 12 färger, vissa färger finns även färgat på grått garn. Garnet är färgat för hand med ljusäkta färger i små partier.
Visa hela svaret