Spinna och tvinna ullgarn – Slöjd kommer lastad
Spinna För att kunna sticka eller väva av din ull måste du börja med att spinna en tråd, ett garn. Du kan spinna ull för hand, på slända eller på en spinnrock. En slända kan du lätt göra själv. Innan du börjar spinna måste du rensa bort skräp och smuts och sedan Om ullen är mycket smutsig måste du även tvätta den.
Om du har riktigt mycket ull att spinna, kan du lämna in den till ett spinneri. Där tvättar, kardar och spinner de ullen med hjälp av maskiner och du får tillbaka din ull som färdigt garn. Det kallas för att låta lönspinna. Det görs på några platser i Sverige. T vinna Ett garn kan bestå av en eller flera trådar som är ihoptvinnade med varandra.
Trådarna kan vara tjocka eller tunna. Ju fler trådar desto starkare blir ditt garn. När du tvinnar ihop trådar med sländan är det viktigt att snurra åt motsatt håll i förhållande till spinningen. Du snurrar helt enkelt sländan åt andra hållet. På filmerna här nedan kan du se hur man spinner och tvinnar garn av ull.
Visa hela svaret
Contents
Hur görs ett ullgarn?
Hur man klipper ett får – Spinnrock av äldre modell Efter klippningen sorteras ullen. Dels sorterar man efter färg, men man sorterar också efter grovlek. Den sträva ullen från baggar läggs för sig och den mjuka ullen från lamm läggs för sig. Nästa steg är att karda ullen. Det går till så att den dras genom kardor så att fibrerna läggs i samma riktning.
Den färdigakardade ullen sparas i luftiga rullar. När ullen är färdigkardad spinns den till garn. Det gjordes vanligtvis på en spinnrock förr. Riktigt gammalt tillbaka gjorde man det på en slända. Mängden kardad ull som matas in och spinnrockens hastighet avgör hur tjockt garn man får. Det färdiga garnet samlas upp på härvor där det sedan tvättas och färgas, om man vill ha en annan färg än den ullen har naturligt.
Det otvättade garnet luktar en hel del så ibland tvättar man ullen innan den kardas, men då blir inte garnet lika mjukt. Om ullen skall användas till sockar måste de vara extra slitstarka. Förr i världen blandade man i getragg i ullen för att ge den styrkan men också för att göra dem vattentäta, därför kallas den sortens sockar för “raggsockar”.
Visa hela svaret
Hur gör man eget garn?
För att göra garn behöver man bara fingrar och fibrer. Men vill man rationalisera processen kan man till exempel använda en slända. Sländan består av en pinne, en platta och en krok – ten, trissa och sländkrok. Välkommen till en grundkurs i att spinna.
Visa hela svaret
Hur gör man tyg av ull?
Våttova ull Ull kan bilda tyg av sig själv Ull är det enda material som kan bilda tyg av sig själv. Man säger att ull filtar sig, att den bildar en filt. Man kan hjälpa ullen att filta sig. Det kallas för att man tovar ullen. Det tovade tyget kan sedan valkas, vilket gör tyget tätt, tjockt och hållbart.
Vad händer när man tovar Tovning gör att ullfibrerna hakar i varandra och trasslas ihop. Ju mer ihoptrasslade de blir desto starkare blir tyget. På ullfibrerna finns små fjäll, så kallade epidermisfjäll. Dessa hakar i varandra och gör att fibrerna inte kan krypa tillbaka.
Du behöver
- Varmt vatten
- Såpa
- Möjlighet att skölja
- En tvättbräda eller annan skrovligt yta att bearbeta tyget mot
- Handduk
- Hink eller balja att skölja i
- Flaska, typ stänkflaska
- Om du vill rulltova/valka behöver du något att rulla in din tovade ull i. Det kan vara en liten matta, bubbelplast eller en vaxduk
- Förbered
- För att resultatet ska bli jämt måste du börja med att karda din ull
- Om du har köpt ull är den säkert redan färdigkardad och ligger i så kallade kardflor.
Dela försiktigt kardfloret i flera tunna lager. Försök få hela lagret att hålla ihop.
- Du ska aldrig klippa i ullen, bara dra isär fibrerna från varandra.
- Viktigt!
- Se till att dina händer är torra och att ditt bord är helt torrt.
Lägg ut ullen Lägg ut första lagret ull. Det ska vara tunt. Se till att alla fibrer ligger i samma riktning. Lägg ett lager till uppe på. Den här gången ska fibrerna ligga vinkelrätt emot det första lagret. Och så ett lager till åt samma håll som det första.
Tova Blanda lite såpa i varmt vatten. Använd en stänkflaska eller en flaska med kork som har ett litet hål som du kan spruta ur. Blöt ner din ull med såpvattnet. Tryck försiktigt med fingertopparna på ullen och känn så att all ull blir fuktig. Var försiktig så att inte ullen följer med handen upp.
Rör lite på fingrarna så brukar den lossna. Börja försiktigt med ett lätt tryck. Rör först fingrarna, sedan handflatorna, i små cirkelformade rörelser över hela ullplattan. Händerna ska glida lätt i såpa och vatten. När ytan känns fast kan du trycka hårdare. Vänd plattan och gör lika på andra sidan. Du kan också rulla in ullplattan i en “matta” och rulla den fram och tillbaka.
Rulla upp och vänd försiktigt din ullplatta på korsen och tvärsen. Rulla in igen och fortsätt. Valka När du känner att ullen har filtat sig, att den håller ihop, är det dags att börja valka. Då blir plattan stadigt och hållbar. Nu är det dags att bli hårdhänt.
- Nöla ihop din tovade ullplatta och gnugga den mot tvättbrädan.
- Fram och tillbaka.
- Veckla ut och ta nya grepp.
- Vänd och vrid.
- Du kommer att märka att plattan krymper.
- Den krymper i samma riktning som du gnuggar den.
- Veckla ut och titta på den.
- Vrid 90 grader och fortsätt att valka.
- Du kan också fortsätta att valka genom att rulla i mattan fram och tillbaka.
När du har tovat några gånger kommer du att kunna bestämma mer över ditt resultat. Den tovade ullplattan är mycket formbar. Under valkningen kan du bestämma hur den ska krympa och på så sätt ge den en form du bestämmer. Till exempel skålformad. Andra sätt att valka Det är vanligast att man valkar genom att gnugga tyget mot ett tvättbräde. Klippa i tovad ull Om du vill klippa i din ullplatta bör du göra det innan den är helt färdig och fortfarande fuktig. Gnugga sedan kanterna mot tvättbrädan som när du valkade. Du kan också banka med en träklubba eller en träbit på kanten. Då läker den ihop.
- Vill du valka din ullplatta ytterligare efter sköljning kan du lägg den plant och banka med en träklubba eller slagträ.
- Skölj När du är färdig med valkningen ska du skölja.
- Skölj med kallt och varmt vatten om vartannat.
- Det är bra att på slutet kunna skölja under en kran i rinnande vatten.
- Det är viktigt att all såpa sköljs ur ullen.
Såpan kan härskna och börja lukta illa. Torka Pressa ur vattnet genom att linda in ullplattan i en handduk och trampa på paketet. Ullplattan kan efteråt upplevas som torr, men den innehåller fortfarande mycket vatten. Lägg den därför på tork på ett varmt ställe. Du kommer att märka att den blir mycket lättare efter att den har torkat helt.
- Att tova är som att skulptera När du har tovat några gånger kommer du att kunna bestämma mer över ditt resultat.
- Den tovade ullplattan är formbar och när du valkar den kan du bestämma hur den ska krympa.
- Om den ska dra ihop sig mer på något ställe och mindre på ett annat.
- På så sätt kan du ge den en form som du bestämmer.
Till exempel skålformad, som en hatt. Eller tova olika figurer.
: Våttova ull
Visa hela svaret
Vad kommer garn ifrån?
Bomullsgarnerna – Vår vackra naturfärgade bomull kommer från södra Peru. Smältvatten från de mäktiga Anderna har bildat det bördiga jordbruksområdet Cañetedalen där bomullen växer. Arkeologiska fynd visar att det har funnits bomullsodlingar där i mer än 5000 år.
- Våren 2011 besökte vi bomullsodlingarna.
- Det är små självägande bönder som odlar bomullen ekologiskt.
- Man använder fågelspillning istället för konstgödsel.
- Skadeinsekter bekämpas med biologiska metoder.
- Bevattningen sker med smältvattnen från Anderna genom 500 år gamla bevattningskanaler.
- Vi träffade Victor Melchor Moran som hade hållit på med ekologisk produktion i 7 år.
Det tog 3 år att övergå från traditionell odling till ekologisk odling. Platsen för odlingen är vald med tanke på hur marken lutar för bevattningens skull. Med hjälp av plogning förstärks lutningen. Han använder pet-flaskor som insektsfällor, fyller dem med melass och byter var 8:e vecka.
Han har planterat majs som skadeinsekterna föredrar att mumsa på istället för på bomullsplantorna. Han har också planterat in insekter som äter upp skadeinsekterna. Allt avfall från bomullsfälten komposteras. Fågelspillning, guano, blandas med vatten och blir till en gödningsvätska. Inga kemiska bekämpningsmedel eller avlövningsmedel används, bara naturligt gödsel och aldrig genmanipulerade fröer.
Komposten drivs som ett kooperativ av flera småbönder. Victors familj, hans hustru och två barn, klarar sig bra på bomullsproduktionen. Kostnaderna för ekologisk produktion är lägre än för konventionell produktion. Victor får också lite mer betalt och på så sätt blir det vinst.
- Stephan Bergman i Borås är pionjär när det gäller produktion av den ekologiska bomullen och har betytt mycket för utvecklingen.
- Han startade produktionen av den ekologiska bomullen bland de Peruanska bönderna redan 1986.
- Vi har följt och uppskattat Stephans arbete sedan tidigt 90-tal då vi upptäckte hans bomull.
Familjen Bergman i Sverige samarbetar med familjen Rivera i Peru och de äger företaget Bergman Rivera som köper upp bomull från mellan 400-500 jordbrukare i olika dalar i Peru. Bergman Rivera har flera rådgivare som ger bönderna det stöd de behöver kring den ekologiska produktionen.
De lämnar all sin bomull till Creditex som är en av Perus största bomullsfabriker. Där produceras både garn, vävda och stickade tyger och färdiga plagg. De har en särskild eko-linje. Orlando Rivera är ofta på fabriken och följer produktionen. Bergman/Riveras produktion är certifierade enligt G.O.T.S (Global Organic Textile Standard) som är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav.
Bomullen sås på hösten och skördas på våren. Det tar nio månader för plantan att nå manshöjd. Det är de vita långa fröhåren man plockar. Fibrerna skiljs från bomullsfröna och packas i bomullsbalar och spinns sedan till garn. Garnet transporteras med lastfartyg från Limas hamnstad Callao till Göteborgs hamn.
- Garnet handfärgas av oss i vårt eget färgeri.
- Vi använder färger och tillsatser som är skonsamma för miljön.
- Vi är sparsamma med vatten och el och gör noggranna kontroller och mätningar.
- Färgen har en hög härdighet mot tvätt, gnidning och ljus.
- Garn och plagg kan maskintvättas.
- Vi rekommenderar 40° fintvätt.
Använd ett kulörtvättmedel som är skonsamt för miljön och utan fosfater. Om man önskar kan man torktumla plaggen lätt. Lägg dem luftigt att torka, på ett nät eller på en bomullshandduk. Hantverket gör garnerna och varje färgbad unikt.
Visa hela svaret